تهران - دبیر انجمن متخصصان غدد و چاقی با بیان اینكه تغذیه فرد دیابتی باید به گونه ای باشد كه قند خون وی ثابت باشد، به افراد دیابتی توصیه كرد برای ثبات قند خون خود، سه وعده غذای روزانه را به شش وعده افزایش دهند.
"محمد هاشمی " متخصص بهداشت عمومی و سلامت جامعه روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی ایرنا به مناسبت هفته دیابت افزود: خوردن سه وعده غذای اصلی و سه وعده میان وعده مناسب، برای افراد دیابتی موجب می شود تا ضمن جلوگیری از نوسان قند خون، فرد با مشكل سوء تغذیه مواجه نشود.
وی خوردن سبزیجات در تمام وعده های غذایی را به افراد دیابتی توصیه كرد و گفت: افراد مبتلا به دیابت باید تا حد ممكن مواد غذایی را به شكل كبابی، آب پز یا بخار پز مصرف كنند و از خوردن غذاهای سرخ شده خودداری كنند.
هاشمی با بیان اینكه مبتلایان به دیابت در معرض فشار خون قرار دارند، به دیابتی ها توصیه كرد تا نمك كمتری استفاده كنند.
این متخصص ادامه داد: با توجه به اینكه تغذیه یكی از پایه های درمان در دیابت محسوب می شود، این سووال همیشه از سوی این بیماران مطرح است كه یك دیابتی چقدر، چه زمانی و چه مواد غذایی را بخورد.
هاشمی با اشاره به وجود یكسری باورهای غلط در مورد اینكه افراد دیابتی خیلی مواد غذایی را نمی توانند بخورند، افزود: فرد دیابتی در صورتی كه بتواند قند خون و میزان چربی خون یا چاقی را كنترل كند، می تواند از همه مواد غذایی در حد مناسب استفاده كند.
وی ادامه داد: اصولا هر فرد عادی برای داشتن یك تغذیه مناسب باید به هرم تغذیه توجه كند و فرد دیابتی نیز برای حفظ سلامت و كنترل قند خون باید به این هرم تغذیه به خوبی توجه كند.
وی اضافه كرد:60 درصد انرژی فرد دیابتی از گروه نان و غلات تامین می شود كه حاوی ویتامین های گروه ب است و تاثیر بسزایی در كنترل و ثابت نگه داشتن قند خون دارد.
این كارشناس تغذیه ادامه داد: درگروه دوم هرم غذایی، میوه و سبزیجات قرار دارند كه فیبرها و ویتامین های مورد نیاز بدن را تامین می كنند.
وی به وجود باور غلطی در مورد مصرف میوه توسط دیابتی ها اشاره كرد و گفت: برخی بر این باورند كه دیابتی ها برخی میوه ها از جمله خربزه ، انگور، انجیر یا طالبی مصرف نكنند.
هاشمی توضیح داد: بدن به تمام ویتامین ها نیاز دارد و نخوردن برخی از میوه ها و كمبود ویتامین های مختلف در بدن موجب سوء تغذیه خواهد شد و برخی عفونت های فرصت طلب به بدن حمله كرده و عوارضی چون نارسایی كلیه یا زخم پا را در بدن فرد دیابتی ایجاد می كنند.
متخصص بهداشت عمومی و سلامت جامعه گفت: فرد دیابتی می تواند با نظر متخصص تغذیه از تمام این مواد، در اندازه مناسب كه موجب افزایش قند خون نشود، استفاده كند.
وی گروه گوشت و لبنیات را حاوی منابع كافی آهن و كلسیم عنوان و به دیابتی ها توصیه كرد از گوشت بویژه گوشت سفید و لبنیات كم چرب استفاده كنند.
هاشمی با اشاره به اینكه 20 تا 30 درصد انرژی مورد نیاز فرد دیابتی از چربی تامین می شود، اظهار داشت: طبقه دیگر مواد غذایی كه باید توسط فرد دیابتی مصرف شود، چربی ها هستند كه البته این چربی باید منبع گیاهی داشته باشد و فرد دیابتی از مصرف هر گونه چربی لبنیات یا حیوانی خودداری كند.
دبیر انجمن متخصصان غدد و چاقی اضافه كرد: در آخرین طبقه هرم غذایی، شیرینی ها قرار دارند كه برخی خوردن شیرینی برای دیابتی را ممنوع می كنند.
وی گفت: اگر فرد دیابتی، داروهایش را به وقت مصرف كند و قند خونش را ثابت نگه دارد، می تواند در بعضی مهمانی ها یا جشن های خاص، مقدار كمی شیرینی مصرف كند و این توصیه به افراد عادی و سالم هم ارایه می شود.