• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
ایران سرای من (بازدید: 445)
يکشنبه 5/6/1391 - 16:50 -0 تشکر 530212
زلزله های تاریخی در گستره تهران

از دكتر مهدی زارع - دانشیار زلزله‌شناسی

تهران در محدوده ای لرزه زا قرار گرفته است. اکنون در آستانه پنجاهمین سالروز زمین لرزه دهم شهریور ۱۳۴۱ بویین زهرا (با بزرگای ۲/۷ که با بیش از ۱۲ هزار کشته همراه بود و علاوه بر دشت قزوین و تاکستان، شهر تهران را نیز بشدت به لرزه درآورد) قرار داریم. در نزدیکی گستره کنونی تهران، زمین لرزه های تاریخی در سال۳۳۰ قبل از میلاد، ۸۵۵ م، ۱۳۸۴ م و ۱۸۳۰ میلادی موجب تخریب شهر باستانی ری شد و همچنین زمین لرزه باستانی ۳۰۰۰ سال قبل احتمالا موجب ویرانی تمدن قیطریه در شمال تهران شده است.

يکشنبه 5/6/1391 - 17:1 - 0 تشکر 530243

گسل شمال تهران از جمله خطرناك‌ترین گسل‌های پایتخت است كه در صورت وقوع زلزله شدید ـ با بزرگای شش یا بالاتر ـ با تخریب وسیع در پهنه گسله همراه خواهد بود.


در روز شنبه بیست و هشتم مرداد 91 زمین‌لرزه‌ای با بزرگای 3.8 در شمال رودهن براساس فعالیت گسل مشا رخ داد كه در فاصله 35 كیلومتری شمال‌شرق تهرانپارس قرار دارد. این گسل نیز از گسل‌های مهم لرزه‌زای گستره تهران است.

يکشنبه 5/6/1391 - 17:1 - 0 تشکر 530246

از نظر موقعیت، نمی‌توان كلانشهر تهران را از محل گسل‌های لرزه‌زا دور كرد. از گسله شمال تهران با طول تقریبی صد كیلومتر، گسلی فعال است كه متوسط دوره بازگشت زلزله‌های روی این گسل حدود 3500 سال است.


چنان‌كه نابودی تمدن قیطریه در هزار تا 1200 سال قبل از میلاد (براساس حفاری‌های باستان‌شناختی دهه 40 در محدوده پارك قیطریه) به رخداد زمین‌لرزه مربوط باشد، به باور نگارنده، چه بسا بتوان رخداد زلزله مزبور را در اثر فعال شدن گسل شمال تهران در 3200 سال قبل دانست.


ممكن است زلزله‌ 1177(شرق بویین‌زهرا ـ اشتهارد) ناشی از فعالیت این سامانه گسلی بوده باشد. دیرینه لرزه‌شناسی روی این گسل ـ در منطقه ورداورد در نزدیكی كرج ـ نشان می‌دهد كه زمین‌لرزه باستانی در حدود 3000 سال قبل در اثر حركت آن رخ داده است.

يکشنبه 5/6/1391 - 17:2 - 0 تشکر 530250

با توجه به روابط تجربی موجود و لحاظ كردن طول آن، گسل شمال تهران توان ایجاد زمین‌لرزه‌های با بزرگای بیش از 7 را دارد. براساس شواهد ریخت زمین‌ساختی از وقوع زمین لغزش‌های بزرگ (در شمال و شمال‌غرب تهران) روی این گسله می‌توان رخداد زمین‌لرزه‌های گذشته ـ و در نتیجه توان لرزه‌زایی ـ با بزرگای 7.5 را نیز برای آن لحاظ كرد.


گسله مشاء با طولی بیش از 180 كیلومتر از ناحیه شمال شرقی تهران و شمال كوه‌های توچال می‌گذرد و در غرب به گسل طالقان می‌پیوندد.

يکشنبه 5/6/1391 - 17:2 - 0 تشکر 530251

وجود محل تلاقی دو گسل مشاء و شمال تهران در روستای كلان در شمال شرق سد لتیان از نكات بسیار مهم در تعیین محدود با خطر بالا از دید لرزه زمین‌ساختی است. به نظر می‌رسد كه زمین‌لرزه 1830 دماوند، شمیرانات ـ كه در پایان زمان حكومت فتحعلی‌شاه قاجار رخ داد ـ آخرین رخداد لرزه با بزرگای بیش از هفت مرتبط با این گسل باشد. نزدیك‌ترین فاصله این گسل با شمال شرق تهران، محل روستای كلان است (در حدود 35 كیلومتری تهرانپارس) كه در همین محل تلاقی گسل مشا با گسل شمال تهران هم رخ می‌دهد و به واسطه همین تلاقی یك پتانسیل خطر مهم برای شمال تهران محسوب می‌شود.

يکشنبه 5/6/1391 - 17:3 - 0 تشکر 530252

پهنه گسله ایوانكی؛ گسل ری در جنوب، جنوب شرق شهر تهران واقع شده است. سه شاخه گسلی شمال ری، جنوب ری و كهریزك با فواصل اندكی از یكدیگر قرار گرفته است.


مطالعات مختلف بیانگر دوره بازگشت حدود 3000 سال برای این گسله و توانایی ایجاد زلزله‌ای با بزرگای حداكثر 7.5 است. محتمل است كه زلزله 855 میلادی در اثر فعال شدن پهنه گسله ایوانكی رخ داده باشد.


گسل پیشوا در كنار شهر پیشوای ورامین قرارگرفته است. این شهر و كل محدوده ورامین و ری در زلزله سال 785 ه.ق. (1384 میلادی) در زمان خلافت واثق دوم عباسی و همزمان با حمله تیمور لنگ در اثر فعال شدن گسل پیشوا ویران شد.


تهران در منطقه مرز شمالی ایران مركزی در ناحیه‌ای كه از دیدگاه آب ـ زمین‌شناسی در مرز منطقه خشك واقع است، در هر نوع توسعه‌ای نیازمند جذب منابع وسیع آب سطحی و زیرزمینی است.


سدهای لار، كرج و لتیان سدهایی بوده‌اند كه بخشی از هدف دولت‌های قبلی ایران از احداث‌شان تامین آب مصرفی تهران بوده است.


این منابع آب در صورت هدایت به تهران و شهرهای اقماری پیرامون آن دیگر در دسترس حوزه‌های قبلی نخواهند بود.

يکشنبه 5/6/1391 - 17:3 - 0 تشکر 530254

منطقه دشت قزوین كه یكی از حاصل‌خیزترین دشت‌های اطراف تهران بوده است، با احداث سد كرج دچار تنگنای شدید از نظر آب گردید. درواقع یكی از دلایل خشك شدن بیشتر گستره دشت قزوین تامین آب تهران بوده است.


این موضوع منطقه شمالی كشور را از یكی از مهم‌ترین منابع تامین غذای خود ـ از طریق كشاورزی و زیر كشت رفتن زمین‌های این منطقه ـ محروم كرد.


این برای تامین آب شهرهای جدید كه بسرعت در حال احداث هستند ـ از جمله مناطق 22 تهران ـ كه هفت منطقه عمدتا در پهنه غربی شهر در سال‌های اخیر به آن افزوده شده است، بشدت مطرح است.

يکشنبه 5/6/1391 - 17:3 - 0 تشکر 530255


ساماندهی مطالعات مدیریت بحران



براساس روش علمی و نیاز‌های موجود در كشور و امكانات علمی و تخصصی و زیرساختی، آنچه كه در حد توانایی موجود در كشور است، تشكیل یك شبكه علمی برای مطالعات مدیریت بحران است.


يکشنبه 5/6/1391 - 17:4 - 0 تشکر 530256


در ایران با توجه به این‌كه بحران‌های مختلف طبیعی نظیر زلزله همواره با خسارت‌های جانی و مالی فراوان همراه است، تبیین مساله مطالعات بحران و ارائه مدل مدیریت بحران بسیار بااهمیت است. این موضوع باید براساس پژوهش‌های پایه و بنیادی در زمینه‌های گوناگون بنیادی این موضوع تبیین شده و بتدریج توسعه یابد.


و در نهایت این‌كه انجام پژوهش‌های كاربردی و تخصصی در زمینه همگانی كردن دستاورد‌های موجود علمی در زمینه بحران‌های مختلف برای تهیه خوراك و محتوا برای برنامه عملیاتی و اجرایی در كشور اهمیت فوق‌العاده دارد.



تبیین ماهیت و ریسك بحران

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.