• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن خانواده > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
خانواده (بازدید: 290)
يکشنبه 5/6/1391 - 16:16 -0 تشکر 530136
مغناطیسی به نام محبت

گفتگوی کیهان با محمد مهدوی روان شناس و كارشناس مسائل خانواده

بزرگی گفته هر عضوی عیب خودش را دارد. چشم معیوب، نابینا و گوش معیوب ناشنوا است. عیب دست و پا هم كجی و فلجی است، اما عیب «دل»، تهی بودن از محبت است.
همه ما تشنه دوستی و محبت هستیم حتی اگر بر زبان نیاوریم، دوست داریم محبوب و مورد توجه دیگران باشیم، هرچند در این و انفسای زندگی ماشینی كه عواطف انسانی و احساسات، روز به روز تحلیل می رود و كم رنگ تر می شود، با این وجود بازهم به دنبال راهی برای جلب محبت دیگران می گردیم. چرا؟ چون نیاز به محبت از نیازهای اساسی است كه از ابتدای وجود تا دم مرگ همراه ما خواهد بود. اما این مغناطیس درونی را چگونه باید در خود فعال كنیم و از همه مهم تر آن را بروز بدهیم؟

يکشنبه 5/6/1391 - 16:16 - 0 تشکر 530138

كارشناسان مذهبی می گویند: هر یك از راه های تأثیرگذاری محبت و علاقه در دل مردم، فقط به خواست و اراده خدا ممكن است. به بیان دیگر ما هرگز نمی توانیم از هیچ راهی در قلب دیگران نفوذ كنیم، مگر این كه خدای متعال كه عالم به مصالح و مفاسد امور است، راه نفوذ ما را باز كند. آیه شریفه 63 سوره انفال «لو انفقت ما فی الارض جمیعا ما الفت بین قلوبهم و لكن الله الف بینهم» نیز مؤید همین مطلب است. دراین آیه خداوند متعال به رسول گرامی اش فرموده اند: «اگر تمام آن چه كه روی زمین است هدیه بدهی، نمی توانی به (تنهایی و بدون یاری خدا) بین دل های مردم الفت و محبت ایجاد كنی

يکشنبه 5/6/1391 - 16:19 - 0 تشکر 530139

تمرین محبت در خانواده
ازدواج بهترین زمینه برای بروز و تمرین محبت آن هم یك محبت واقعی است. چرا كه خداوند چاشنی این ارتباط محبت آمیز را با قراردادن مودت و رحمت بین زوجین قرار داده است.
اما یك خانواده خوب و با محبت باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟  خانواده خوب یعنی زن و شوهری كه با هم مهربان، با وفا و صمیمی باشند و به یكدیگر محبت و عشق بورزند. رعایت همدیگر را بكنند و مصالح همدیگر را گرامی و مهم بدارند. چون ركن زندگی زوجین انس و محبت و همدردی و تفاهم و صفا و صمیمیت است. چنین خانواده ای انسان هایی خوب تربیت می كند و هرگز روی بدبختی را نخواهد دید. در این میان صمیمیت بدون در میان گذاشتن احساسات و عواطف خود با دیگران ایجاد نمی شود. در واقع محبتی كه در دل احتكار و زندانی شود، اثربخش نیست. محبت باید در رفتار و گفتار و عمل بروز كند.جلوه های بروز محبت در زندگی بسیار متفاوت و گوناگون است. حسن خلق و خوش رویی، نرم خویی و مهربانی، ادب در كلام و رفتار، توجه و لبخند، درك و فهم طرف مقابل، حسن جویی و مثبت اندیشی، احترام و قدردانی همه و همه از مصادیق مودت و محبت است. از رسول خدا(ص) هم نقل شده است كه خوش اخلاقی بهترین هدیه ای است كه به مسلمان داده شده است
.

يکشنبه 5/6/1391 - 16:21 - 0 تشکر 530141

خوش رفتاری با همسر علاوه بر اینكه در كانون خانواده صفا و آرامش خاطر ایجاد می كند و زن و شوهر را نسبت به یكدیگر مهربان می سازد، موجب پاداش اخروی و تقرب در پیشگاه الهی هم می شود.
 نحوه برقراری ارتباط كلامی و طرز گفت وگو با همسر نیز بسیار مهم است چرا كه در ارتباط كلامی هر واژه یا عبارتی نوعی بار روانی و عاطفی دارد. البته محبت فقط به زن و شوهر خلاصه نمی شود، بلكه فرزندان هم در این رابطه حق و حقوق و نیازهایی دارند، كه در صورت برآورده نشدن آنها با مشكلات بسیار زیادی مواجه می شوند و حتی تا آستانه تباهی هم پیش می روند. در این میان نقش پدر به عنوان مدیر خانواده در برقراری و استحكام محبت، بیش از هر كس دیگری است. اوست كه باید این اكسیر حیاتی را همواره در پیكر خانواده به جریان بیندازد و این كانون مقدس را همیشه به احساسات گرم و صمیمانه اش، پرفروغ نگه دارد.

يکشنبه 5/6/1391 - 16:25 - 0 تشکر 530152

خوش رفتاری با همسر علاوه بر اینكه در كانون خانواده صفا و آرامش خاطر ایجاد می كند و زن و شوهر را نسبت به یكدیگر مهربان می سازد، موجب پاداش اخروی و تقرب در پیشگاه الهی هم می شود.
 نحوه برقراری ارتباط كلامی و طرز گفت وگو با همسر نیز بسیار مهم است چرا كه در ارتباط كلامی هر واژه یا عبارتی نوعی بار روانی و عاطفی دارد. البته محبت فقط به زن و شوهر خلاصه نمی شود، بلكه فرزندان هم در این رابطه حق و حقوق و نیازهایی دارند، كه در صورت برآورده نشدن آنها با مشكلات بسیار زیادی مواجه می شوند و حتی تا آستانه تباهی هم پیش می روند. در این میان نقش پدر به عنوان مدیر خانواده در برقراری و استحكام محبت، بیش از هر كس دیگری است. اوست كه باید این اكسیر حیاتی را همواره در پیكر خانواده به جریان بیندازد و این كانون مقدس را همیشه به احساسات گرم و صمیمانه اش، پرفروغ نگه دارد.

يکشنبه 5/6/1391 - 16:26 - 0 تشکر 530154

محبت چه هاكه نمی كند!
محبت، موثرترین و كارآمدترین شیوه تربیتی است. محبت جاذبه می آفریند، انگیزه خلق می كند، انسان های پرتلاطم و مضطرب را آرامش می بخشد و فرزندان نابهنجار و ناسازگار را رام می كند. محبت، سلاحی است كه به مرحله ای خاص از تربیت محدود نمی شود، اما كودكان و نونهالان بیشتر به آن نیازمندند. حضرت علی(ع) می فرمایند: هركه فرزند خود را ببوسد، برای او پاداش و حسنه خواهدبود و هركه فرزند خود را شاد كند، خداوند در روز قیامت او را شاد خواهدكرد.
به همین دلیل است كه اگر انسان، به ویژه در دوره كودكی از محبت سیراب نشود، در بزرگسالی معمولا با ناهنجاری هایی مواجه می شود.
 به نظر بسیاری از دانشمندان كمبود محبت، منشأ بسیاری از عقده های روانی است. به همین سبب در مكتب تربیتی اسلام به عامل تربیتی محبت تأكید بسیار زیادی شده است چون سیراب كردن كودك از محبت او را در مقابل بسیاری از خطاهای آینده واكسینه می كند.

يکشنبه 5/6/1391 - 16:27 - 0 تشکر 530155

آفات محبت زیادی
محبت زیادی به اندازه كم محبتی آفت است. محبت به فرزندان و دیگران به این معنا نیست كه بدی های آنها را نادیده بگیریم. بلكه باید حساب دوستی به فرزندان را از حساب تربیت و سازندگی جدا كنیم. بعضی از پدر و مادرها با محبت های بی جای خود در لباس دوستی، بزرگ ترین خیانت را در حق فرزندان خود مرتكب می شوند. زیاده روی در محبت نیز فرزندان را از خود راضی و كم مقاومت بار می آورد و در مقابل مشكلات زندگی احساس حقارت می كند. بنابراین نباید در اثر افراط در محبت و تعریف و تمجیدهای آن چنانی، فرزندمان را با شخصیت كاذب بزرگ كنیم به طوری كه خود را بالاتر از آنچه هست، تصور كند و بدتر از آن از دیگران بخواهد كه شخصیت كاذب او را بپذیرند و ستایش كنند.

يکشنبه 5/6/1391 - 16:28 - 0 تشکر 530157

چگونه به فرزندانمان محبت كنیم؟
اظهار محبت در كودكی فرزندمان را از ابتلا به عقده های نفسانی و احساس كمبود حقارت مصون می دارد، برعكس كودكی كه از محبت گرم پدر و مادر محروم بوده یا نیاز او به درستی اشباع نشده در درون خویش احساس محرومیت می كند و نسبت به پدر و مادر و دیگرانی كه او را دوست ندارند، دچار عقده می شود. چنین انسانی در معرض هرگونه انحراف و فسادی خواهدبود. به عقیده بسیاری از دانشمندان اكثر تندخویی ها، خشونت ها، لجبازی ها، زورگویی ها، بدبینی ها، اعتیاد، افسردگی، گوشه گیری، ناامیدی، و ناسازگاری معلول عقده حقارتی است كه در اثر محرومیت از محبت به وجود آمده است. در اثر این عقده حقارت ممكن است فرد دست به دزدی، قتل نفس یا طغیان بزند تا از پدر و مادر و مردمی كه او را دوست ندارند، انتقام بگیرد. حتی ممكن است خودكشی كند تا از وحشت دردناك محبوب نبودن نجات پیدا كند. بسیاری از كودكان و نوجوانانی كه از منزل و شهر و دیار خود فرار می كنند انگیزه شان فقط و فقط كم مهری والدینشان بوده است.

يکشنبه 5/6/1391 - 16:28 - 0 تشکر 530160

یكی از راه ها این است كه در تصمیم گیری ها مسئولیت بیشتری به آنها بدهیم. با چنین كاری نشان می دهیم كه برای رشد شخصیت آنان ارزش قائلیم. اگر شنونده خوبی برای درد دل های نوجوان خود باشید، در واقع به نوعی به او محبت كرده و نشان می دهید كه دوستش دارید. نوجوان شما اگرچه در این سن وقت زیادی از شما نمی گیرد و بسیار مستقل تر از زمان كودكی است، ولی دوست دارد نگران او باشید و برایش ارزش قائل شوید.

يکشنبه 5/6/1391 - 16:30 - 0 تشکر 530163

دلیل بیشتر لغزشها
روان شناسان معتقدند افزایش جرم و انحراف در میان نوجوانان نیازهای مالی نیست، بلكه كمبودهای عاطفی است، آنان در تأكید این موضوع گفته اند، خانواده نخستین جامعه ای است كه فرزندان روابط اجتماعی و برقراری ارتباط با دیگران را می آموزند. از اینرو وقتی روابط حاكم بر خانواده مبتنی بر محبت و امنیت باشد، نوجوان برای رهایی از هر مشكلی به خانواده خود پناه می برد. در غیر این صورت به هر دستاویزی خارج از منزل چنگ می زند. اما چرا جوانان ما از خانه و خانواده دور شده اند؟  دلیل آن را رشد سریع علم و تكنولوژی است. زندگی فرزندان نسل امروز تا حدی از چارچوب بسته خانواده خارج شده است. چون جوان امروزی با فشار دادن یك دكمه با دنیا ارتباط برقرار می كند. از سوی دیگر والدین هم به شدت سرگرم تأمین معاش شده اند و وقت كمتری را با فرزندان خود سپری می كنند. هرچه فاصله خانواده با فرزندان بیشتر شود، نوجوان تمایل بیشتری برای پر كردن آن با فرد یا چیز دیگری را می كند و به همین ترتیب احساس می كند دیگران حرف او را بهتر از اعضای خانواده می فهمند و این چنین است كه به دام فرصت طلبان می افتد.

يکشنبه 5/6/1391 - 16:31 - 0 تشکر 530164

تیشه به ریشه هم نزنیم
یكی دیگر از عوامل اجتماعی شدن به عقیده جامعه شناسان تجارب دوران كودكی است. آنان می گویند از آنجا كه فضای خانواده آكنده از مهر و محبت، فداكاری و گذشت، صمیمیت و گرمی و درعین حال گاهی توأم با حسادت و رشك، دشمنی و كینه توزی، نفرت و خشم است، كودكان در جریان اجتماعی شدن این گونه عواطف را در كنار والدین و خواهران و برادران خود تجربه می كنند. از این رو اعضای خانواده آن قدر به هم وابسته اند كه هر نوع مشكل یا مسئله یك عضو خانواده بطور مستقیم یا غیرمستقیم بر زندگی سایر اعضا تأثیر می گذارد.
از این روست كه اختلافات زناشویی و نزاع بین پدر و مادر باعث می شود محیط خانواده برای تربیت فرزندان، ناامن و نامناسب شود.  وقتی خانواده كانون و محیط مناسبی برای زندگی نباشد، فرزندان سعی می كنند بیشتر اوقات خود را در خارج از خانواده بگذرانند و این كار ارتباط با دیگرانی كه چون شكارچیان ماهری به دنبال شكار می گردند، را زیاد می كند.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.