• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن شمال > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
شمال (بازدید: 2536)
شنبه 4/6/1391 - 16:39 -0 تشکر 528783
لاهیجان عروس گیلان

لاهیجان یكی از شهرهای استان گیلان و مركز شهرستان لاهیجان در ایران است و در شمال دیلمان قرار دارد.موقعیت جغرافیایی این شهر در ناحیه كوهپایه‌ای قرار دارد و تپه‌ماهورهای آن را بوته‌های چای پوشانده‌است.

شهر لاهیجان

شنبه 4/6/1391 - 16:40 - 0 تشکر 528786

لاهیجان شهر ابریشم


عده‌ای معتقداند این نام ریشه در ویژگی اقتصادی این شهر دارد. به گونه‌ای كه واژه لاهیجان عربی‌شده لاهیگان است و لاهیگان مركب است از لاهیگ +ان (لاهیگ = بافتنی و ان = پسوند مكانی) و به معنی مكان یا شهر بافندگان یا نساجان یا ابریشم‌بافان است. در تجزیه‌ای دیگر، لاه در پارسی میانه (پهلوی) به معنای ابریشم است و در برهان قاطع به معنای پارچه ابریشمی سرخ آمده‌است و جان پسوند مكان است. در نتیجه لاهیجان به معنای «شهر ابریشم » است. اشپیگل محقق آلمانی در كتاب «حملات روسیان به سواحل كرانه خزر» نام لاهیجان را به معنی «شهر ابریشم» می‌داند. لاه به معنی ابریشم است و یج و ج پسوند نسبت است مانند یوشی و یوشیج و یا لار و لاریج. در نتیجه لاهیج به معنی ابریشمی است و ان پسوند مكان. در نتیجه لاهیجان به معنی مكان ابریشمی است.

لاهیجان

شنبه 4/6/1391 - 16:42 - 0 تشکر 528792

لاهیجان دارالاماره


این شهر در گذشته در دورانی از استیلای اعراب و سیطرهٔ خلافت دارالاماره یا دارالامان هم نامگذاری شده بوده كه به تدریج بار دیگر نام ایرانی خود را بازیافته، نخست لاهیجان المبارك و سپس لاهیجان خوانده شده‌است.


شهر لاهیجان در قرون سوم تا پنجم هجری در محل روستای فعلی چفل، در میانه راه امروزی بازكیاگوراب به سیاهكل قرار داشت و از قرن پنجم كم كم به محل امروزی انتقال یافت و از ابتدای قرن ششم هجری تبدیل به مركز حكومت سادات مویدی شد و سپس ناصروندان بر آن چیره شدند. از قرن هشتم سادات كیایی حكومت خود بر لاهیجان را آغاز كردند و دوران شكوه لاهیجان دوران حكومت كیاییان است.


شنبه 4/6/1391 - 16:43 - 0 تشکر 528793

تاریخ لاهیجان


حمدالله مستوفی درباره لاهیجان نوشته‌است: «از اقلیم چهارم است. طولش از جزایر خالدات فدك و عرض از خط استوا لح شهری بزرگ است و دارالملك جیلانات آبش از جبال بر می‌خیزد و حاصلش برنج و ابریشم و اندك غله می‌باشد و نارنج و ترنج و میوه‌های گرمسیری فراوان است.»


لاهیجان در سال ۷۰۵ ه.ق به دست اولجایتو فتح شد و امیر تیمور به آن لشكر كشید. پس از تیمور، سید امیر بیك و نوادگان وی –از سادات كیانی– بر شهر لاهیجان حكومت كردند. پس از سقوط حكمرانان كیانی، حاكمان صفوی در این شهر حكومت كردند. از حوادث ناگوار و مهم در تاریخ لاهیجان، طاعون در سال ۷۰۳ ه.ق، آتش‌سوزی سال ۸۵۰ ه.ق و اشغال آن توسط روس‌ها در سال ۱۷۲۵ میلادی است. در سال ۱۲۳۰ ه.ق لاهیجان دچار زلزله شد و در سال ۱۲۴۶، بار دیگر طاعون در آن كشتار كرد. شأن و شكوه لاهیجان در زمان خان احمد خان است. خان احمدخان یكی از حاكمان لاهیجان در قرن دهم است و كمتر حاكمی در گیلان چنین قدرتی را به خود دیده‌است و لاهیجان از این نظر در دوران طلایی خود بود.


شهرستان لاهیجان به گواهی تاریخ در گذشته مركز حكومت بیه پیش بوده و وسعت آن سرزمینی از سفیدرود تا چالوس را در بر می‌گرفته‌است.شهر لاهیجان از دیرباز كانون بازرگانی ابریشم بوده و بیشترین سهم را نیز در تولید و صادرات آن داشته‌است.


شنبه 4/6/1391 - 16:44 - 0 تشکر 528795

صنعت چای یكی از مهم‌ترین صنایع كشاورزی این شهر است. نخستین بار چای در ایران توسط حاج محمد حسین اصفهانی به سال ۱۳۰۲ ه.ق در عصر ناصرالدین شاه قاجار كشت شد كه پیشرفتی نداشت و موفقیتی بدست نیاورد. اما شخصی بنام محمد خان قاجار قوانلو ملقب به كاشف‌السلطنه مشهور به چایكار در سال ۱۳۱۹ ه.ق چای را در لاهیجان كشت نمود و به بار نشاند. وی در حقیقت پدر كشت چای در ایران به شمار می‌آید. در اثر به بار نشستن این فراورده، تأثیرات شگرفی بر زندگی مردم منطقه و اقتصاد كشور به جای مانده‌است.

شنبه 4/6/1391 - 16:45 - 0 تشکر 528796

ضرب سكه در لاهیجان


لاهیجان در زمان اولجایتو ضرابخانه داشته كه سكه ضرب می‌كرده نمونه‌هایی از سكه‌های دوران ابو سعید بهادرخان اولجایتو، فتحعلیشاه قاجار و شاه طهماسب صفوی مشاهده شده كه در لاهیجان ضرب شده‌اند.


شنبه 4/6/1391 - 16:47 - 0 تشکر 528800

مردم شناسی و جغرافیای لاهیجان


لاهیجان منطقه‌ای است كه از شمال به دریای خزر، از شرق به لنگرود، از جنوب به دیلمان، از جنوب غربی به سیاهكل و از غرب به آستانه اشرفیه محدود می‌شود كه در ۵۰ درجه و صفر دقیقه شرقی و در ۳۷ درجه و ۱۱ دقیقه شمالی عرض جغرافیایی قرار دارد. در سال ۱۳۸۹، جمعیت شهر لاهیجان ۱۶۶٬۱۹۱ نفر برآورد شده‌است. این شهر ساخته‌شده بر سرزمینی هموار و جلگه‌ای است كه حاصل رسوبات به جای مانده از رودهای گیلان است. از نظر موقعیت جغرافیایی و ویژگی‌های تاریخی یكی از شهرهای مهم گیلان به شمار می‌رود و مدت‌ها مركز بخش بیه‌پیش گیلان بوده‌است.


شهرستان لاهیجان دارای دو بخش رودبنه و مركزی و ۷ دهستان به نام‌های رودبنه، شیرجوپشت، آهندان، بازكیاگوراب، لفمجان، لیالستان و لیل است. این شهرستان بر پایه آخرین سرشماری در سال ۱۳۸۵، دارای جمعیتی بیش از ۱۶۲٫۸۹۸ نفر بوده‌است كه حدود نیمی از آن‌را جمعیت روستایی و نیم دیگر را شهری تشكیل می‌دهد.


مردم آن بیشتر گیلك هستند و گالش به ساكنین ارتفاعات این منطقه اطلاق می‌شود كه آن‌ها هم تیره‌ای از گیلكان بوده و زبان‌شان گیلكی است. زبان بومی این شهرستان، گیلكی با لهجه شرقی است كه با لهجه غربی گیلكی (رشت و فومن) اندكی تفاوت دارد. دین مردم لاهیجان شیعه و از نوع ناصری است.


شنبه 4/6/1391 - 16:49 - 0 تشکر 528801

زبان و گویش مردم لاهیجان


زبان گفتاری مردم لاهیجان، گیلكی (بیه پیش) است كه با گیلكی رشت (بیه پس) از نظر آوایی، واژگانی و پاره‌ای ویژگی‌های دستوری تفاوت‌هایی دارد. گیلكی بیه پیش خود از گونه‌ای كه در نواحی كوهستانی به آن سخن گفته می‌شود، یعنی گالشی، متمایز است.




شنبه 4/6/1391 - 16:51 - 0 تشکر 528803

آب و هوای لاهیجان


آب و هوای لاهیجان از نوع معتدل خزری است.


آب و هوای آن در بخش جلگه‌ای، معتدل و مرطوب و در قسمت كوهستانی سردسیر و خوش آب و هوا است. در واقع آب و هوای این شهرستان آب و هوای مدیترانه‌ای است.


شنبه 4/6/1391 - 16:54 - 0 تشکر 528804

حیوانات اهلی و وحشی و پرندگان لاهیجان:

حیوانات اهلی در لاهیجان


گاو، اسب، گوسفند، میش، قاطر، الاغ، سگ و گربه و گاو میش.


چهارپایان وحشی در لاهیجان

پلنگ، خرس، گرگ، روباه، شغال، گربه وحشی، گوزن، آهو، بز كوهی، سمور، خار پشت، سمور آبی، خرگوش، خوك، گراز، سنجاب، كفتار، ببر، 



  • پرندگان این منطقه انواعی دارند برخی وحشی و برخی اهلی هستند و نمونه‌هایی از آنها عبارت‌اند از:


مرغ، اردك، غاز، بوقلمون به فور در این منطقه دیده می‌شود و همین طور قرقاول (تورنگ) و غاز وحشی (كلاگن) خوتكا، چنگر، قوش (الغ)، بلدرچین] (وشوم)، باز، بلبل، سینه سرخ، لك‌لك، مرغ ماهی‌خوار، حواصیل، كبوتر، تیهو، جغد، گنجشك (چیشنك)، شرستی (حاج حاجی)، داركوب، درنا، دم‌جنبانك (دمبلا سكینه)، سبز قبا (كوكلاچ)، دریا سلیم، یهره، سَرَت، كلاغ (كلاچ)، سار (سیته)، هدهد (شانه بسر)، شاهین، شل حینو، عقاب، قوش، كبك، كركس، زاغچه (كشكرت)، كلكافیس، فلامینگو (مرغ حسینی)، چرخ (واشك)، پلیكان سفید، چكاوك، سبز قبا، مرغ سقّا و غیره



شنبه 4/6/1391 - 16:55 - 0 تشکر 528805

اماكن دیدنی لاهیجان


شهرستان لاهیجان دارای جاهای دیدنی و آثار تاریخی زیادی است كه از آن جمله می‌توان اماكن ذیل را نام برد:



  • بقعه شیخ زاهد گیلانی (مربوط به قرن هشتم هجری واقع در جاده لاهیجان - لنگرود)

  • بقعه چهار اولیا یا چهار پادشاهان (مربوط به دوره تیموریان واقع در میدان سردار جنگل)

  • شیطان كوه

  • مسجد اكبریه

  • مسجد جامع لاهیجان

  • حمام گلشن

  • بام سبز

  • استخر لاهیجان

  • موزه چای ایران (آرامگاه محمد میرزا كاشف‌السلطنه)

  • تله كابین احرار (فاز اول تله‌كابین لاهیجان كه از فراز بام سبز آن آغاز شده، در سال ۱۳۸۴ شمسی راه‌اندازی گردید)

  • روستای سرچشمه و كوه عطاكوه

  • روستای ماهی موشه و آبشار دیدنی آن

  • دریاچه دیدنی سیستان




برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.