• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 5188)
يکشنبه 29/5/1391 - 2:45 -0 تشکر 518925
تغذیه از دیدگاه اسلام

رفـع بـوی بـد دهـان در ماه مبارک رمضان

 


بوی نامطبوع دهان معمولاً حاصل تخمیر مواد باقیمانده غذایی و قندهایی است که در دهان و روی زبان باقی می‌مانند...

بـوی دهـان

وقتی شب، قبل از خواب، مسواک می‌زنیم این میکروارگانیسم‌ها فرصت پیدا می‌کنند تخمیر را آغاز کنند به همین دلیل صبح قبل از خواب دهانمان بوی نامطبوعی می‌دهد.

 

در ماه رمضان نیز چون در طول روز چیزی نمی‌خوریم، این روند با شدت بیشتری اتفاق می‌افتد.

 

در روزهای عادی، گیاهان معطری مانند جعفری و نعناع بجوید. برای چند دقیقه تا حداکثر نیم ساعت دهان خوشبو می‌شود و به دلیل خاصیت ضدمیکروبی، فعالیت تخمیری میکروارگانیسم‌ها کاهش می‌یابد.

 

اما در ماه رمضان که نمی‌توان در طول روز چیزی خورد، راه‌حل بهتری وجود دارد که آثار مثبت آن طولانی‌تر هم هست. توصیه می‌شود روزه‌داران از قطره «پرسیکا» به عنوان دهان‌شویه استفاده کنند.

دهان‌شویه بوهایی که از معده متصاعد می‌شوند، از بین نمی‌برد

 

این گیاه ایرانی است و 400 سال پیش درختش به اسم ایران نام‌گذاری شده است، بنابراین کافی است بعد از مسواک شبانه یا مسواک بعد از خوردن سحری، 20-15 قطره پرسیکا را با 2 قاشق غذاخوری آب مخلوط کنید و دهان را با آن بشویید و بعد از آن دیگر چیزی نخورید یا نیاشامید تا ترکیب‌های آن داخل دهان باقی بماند.

 

این دهان‌شویه کاملاً گیاهی، از ترکیب پرسیکا یا چوب مسواک (که از قدیم استفاده از آن به مسلمانان توصیه شده است و هم‌اکنون نیز در برخی کشورها از جمله عربستان به عنوان مسواک استفاده می‌شود)، نعناع و گیاه بومادران تهیه شده و فعالیت تخمیری میکروارگانیسم‌ها را در دهان کاهش می‌دهد. وقتی تخمیر کم شود، بوی نامطبوع دهان از بین می‌رود.

 

البته این دهان‌شویه بوهایی که از معده متصاعد می‌شوند، از بین نمی‌برد.

what`s life?life is love.
يکشنبه 29/5/1391 - 2:46 - 0 تشکر 518927

اصول روزه‌داری در مبتلایان به سردرد





سردرد یکی از بیماری‌های شایع در بین افراد به شمار می‌رود به طوری که طبق آمار سازمان جهانی بهداشت، بیش از دو سوم جمعیت جهان دچار سردرد هستند.



سردرد

هرچند در مجموع گفته می‌شود که انواع سردردها با روزه داری، تشدید می‌شود اما مبتلایان به سردرد می‌توانند با رعایت اصولی، روزه خود را بگیرند.


به گفته کارشناسان بهداشتی و متخصصان مربوطه، سردرد می‌تواند علت‌های بسیاری داشته باشد اما دلیل اصلی سردردهای مرتبط با روزه داری، ناشی از گرسنگی و افت فشار خون، از دست دادن آب بدن، خواب ناکافی و قطع مصرف موادی مانند کافئین و نیکوتین است که وابستگی ایجاد می‌کنند.


سردردهای میگرنی نیز در ماه مبارک رمضان تشدید می‌شود چرا که در ماه رمضان علایمی مانند سردردهای عصبی، کاهش قند خون و کم آبی موجب افزایش اسیدهای چرب آزاد خون شده و این مواد به طور مستقیم اثر شدیدی روی آزادسازی عوامل ایجاد کننده میگرن دارد.


اما طبق اعلام نظر کارشناسان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، حتی این افراد نیز با راهنمایی و کمک پزشک معالج و ایجاد تغییرات مختصر در مصرف دارو می‌توانند روزه بگیرند.


نوشیدن آب و مایعات کافی، مصرف سبزی‌ها در وعده سحری، قرار نگرفتن در معرض نور خورشید و در صورت اجبار استفاده از عینک و کلاه، انجام ندادن فعالیت‌های شدید بدنی و ورزش در نور خورشید، ترک سیگار قبل از ماه رمضان یا به حداقل رساندن مصرف آن و کم کردن مصرف قهوه و چای پررنگ قبل از این ماه از جمله توصیه‌های کارشناسان وزارت بهداشت برای کاهش سردرد در ماه مبارک رمضان است.


گاهی نیز مصرف یک قرص مسکن مانند "استامینوفن" در وعده سحری می‌تواند در کاهش سردردها، کمک کننده باشد؛ رها ساختن عضلات از تنش و سفتی با یک ماساژ ملایم نیز در جلوگیری و کاهش سردردها موثر است.


کارشناسان وزارت بهداشت توصیه می‌کنند چای سبز به جای چای و قهوه مورد استفاده قرار گیرد.


برخی از افراد مبتلا به میگرن در زمان گرسنگی دچار علایم شدید و سردردهای غیرقابل تحمل می‌شوند. در این موارد روزه داری توصیه نمی‌شود اما در صورت اصرار بر روزه گرفتن، این بیماران حتماً باید پیش از آغاز ماه رمضان با یک متخصص نورولوژی - مغز و اعصاب - مشورت کنند.


یک متخصص مغز و اعصاب درباره اصول روزه داری برای مبتلایان به سردرد می‌گوید: سردردهای تنشی، شایع‌ترین نوع سردرد در میان افراد جامعه به شمار می‌رود.


دکتر "مجتبی عظیمیان" در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می‌افزاید: مبتلایان به انواع سردردها اعم از سردردهای تنشی یا میگرنی باید در ماه مبارک رمضان، اصول و مسایلی را رعایت کنند.




دلیل اصلی سردردهای مرتبط با روزه داری، ناشی از گرسنگی و افت فشار خون،


از دست دادن آب بدن، خواب ناکافی و قطع مصرف موادی مانند کافئین و نیکوتین است که وابستگی ایجاد می‌کنند





وی خاطرنشان کرد این ‌گونه افراد حتماً باید وعده سحر و افطار را به طور کامل صرف کنند چرا که دیده شده است برخی افراد اقدام به حذف وعده سحر می‌کنند.

این استاد دانشگاه علوم بهزیستی تاکید می‌کند مبتلایان به سردرد در صورت حذف شدن وعده سحر، نباید روزه بگیرند در غیر این صورت سردرد آنان به دلیل افت قند خون تشدید می‌شود؛ این سردردها در مواقع بعدازظهر افزایش بیشتری می‌یابد.


عظیمیان می‌گوید: وعده‌های غذایی مبتلایان به سردرد باید متنوع باشد؛ آنان باید از مصرف سریع و با عجله مواد غذایی پرهیز و افطار خود را با مایعات گرم شروع کنند چرا که مصرف مایعات خنک موجب آغاز یا تشدید سردرد می‌شود.


وی خاطرنشان می‌کند همچنین مبتلایان به سردرد باید به تدریج مواد قندی را در وعده افطار مصرف کنند و بهترین ماده قندی نیز خرما است چرا که خرما، قند را به تدریج افزایش می‌دهد.


این متخصص مغز و اعصاب نیز درباره میگرن می‌گوید: میگرن به ویژه در زنان شایع‌تر است؛ برخی از زنان برای روزه داری در ماه مبارک رمضان اقدام به مصرف قرص‌های ضدبارداری می‌کنند درحالی‌که مصرف این قرص‌ها، سردردها را تشدید می‌کند.


عظیمیان می‌افزاید: مبتلایان به میگرن باید مایعات به ویژه آب و شیر، زیاد مصرف کنند.


وی خاطرنشان می‌کند به طور کلی مبتلایان به سردرد به ویژه در ماه مبارک رمضان باید از قرار گرفتن در معرض گرما به ویژه از ساعت 10 صبح تا چهار بعدازظهر، پرهیز کنند.


این متخصص مغز و اعصاب به مبتلایان به سردرد توصیه می‌کند تا حد ممکن از استرس‌ها دوری و داروهای تجویز شده پزشکان را به طور مرتب مصرف کنند.


عظیمیان تاکید می‌کند اگر مبتلایان به سردرد اصول بهداشتی را رعایت کنند، گرفتن روزه، هیچ مشکلی را برای آنان ایجاد نمی‌کند.


وی یادآور می‌شود عموماً داروهای مبتلایان به سردرد در یک یا دو دوز مصرف می‌شود که به راحتی می‌توانند آن‌ها را در سحر و افطار، مصرف کنند.

what`s life?life is love.
يکشنبه 29/5/1391 - 2:46 - 0 تشکر 518928

بخورنخورهای افطار از نگاه طب سنتی





افطار را باید با آرامش کامل و به دور از استرس و نگرانی میل کرد و هر یک از لقمه‌های غذا باید کاملاً جویده شود و این‌طور نباشد که هنوز لقمه در دهان در حال جویدن است، لقمه بعدی را وارد دهان کنیم.



افطار

دکتر مجید امتیازی، متخصص طب سنتی، راز ماندگاری طب سنتی ایران را عقلانیت منطبق بر اخلاق و ادب موجود در این مکتب طبی دانست و اظهار داشت: تمام مواردی که به عنوان الگوی صحیح، قابلیت ماندگاری در ذهن تاریخی بشر را دارند تابع همین دو قاعده کلی هستند. وقتی که از این دو قاعده به عنوان اصل مهم و اساسی در طب سنتی ایران‌زمین نام برده می‌شود، موجودیت آن را در تمام موارد و مبانی این مکتب طبی پویا می‌توان مشاهده کرد. به طوری که در مباحث پیشگیری و درمان صحیح بیماری‌ها هم این دو قاعده کلی به طور کامل رعایت شده است.



دکتر مجید امتیازی خاطرنشان ساخت: بر این اساس بخشی از حفظ سلامتی انسان هم تابع رعایت اخلاق و ادب در خوردن و پرهیز کردن است. درست غذا خوردن و به موقع غذا خوردن هم شرط رعایت این دو قاعده در فرهنگ سنتی ما بوده است که الآن متأسفانه به دلایل نامشخص و بهانه‌های بی‌اساس رعایت نشده و حتی در مواردی خلاف آن را به‌کار می‌بریم که یا به دلیل ندانستن موضوع است و یا پیروی کورکورانه.



این متخصص طب سنتی به روزه‌داران توصیه کرد وعده غذای افطار و سحری جزو مواردی است که باید مصرف شوند ولی نوع غذا باید متناسب با وضعیت و مزاج بدن فرد باشد. وی افزود: فراموش نکنیم که سفره سحری و به طور ویژه سفره افطار، میدان مسابقه در خوردن نیست.



دکتر امتیازی با تأکید بر اینکه از نوشیدن آب هنگام صرف هر یک از این وعده‌های غذایی به شدت پرهیز شود ادامه داد: مناسب‌ترین زمان نوشیدن آب حداقل یک ساعت و نیم بعد از خوردن است.



این متخصص طب سنتی با تأکید بر اینکه وعده شام هم باید غذایی نسبتاً سبک باشد تصریح کرد: از خوردن غذاهای پر ادویه، شور و سرخ کردنی‌ها پرهیز شود زیرا باعث شدت عطش می‌شوند



وی متذکر شد: نوشیدن آب خیلی سرد و به قولی «تگری» حتی در این فاصله زمانی هم بسیار مضر و آسیب رساننده به سیستم گوارشی، کبدی و هضمی است. پس بعد از گذشتن زمان مناسب از غذا خوردن، نوشیدن آبی که خیلی سرد نباشد مانند نوشیدن برخی از شربت‌های سنتی بلامانع است.


دکتر امتیازی با اشاره به اینکه غذاها در هر یک از وعده‌ها باید با آرامش کامل و به دور از استرس و نگرانی میل شود، توصیه کرد: هر یک از لقمه‌های غذا باید کاملاً جویده شود و این‌طور نباشد که هنوز لقمه در دهان در حال جویدن است، لقمه بعدی را وارد دهان کنیم.



وی با تأکید بر اینکه از درهم خوری و خوردن چند نوع مختلف غذا در یک وعده غذایی پرهیز شود، گفت: در صورتی که میل به خوردن سالاد است باید با فاصله و قبل از غذای اصلی میل شود. البته زمان خوردن آن بسته به نوع مزاج فرد و شدت اشتها متفاوت است و از طرف دیگر مقدار آن هم نباید زیاد باشد که باعث اختلال هضم شود.



دکتر امتیازی خطاب به روزه‌داران خاطرنشان ساخت: در صورتی که قصد، خوردن شام باشد باید با فاصله زمانی مناسب از خوردن افطاری باشد. این‌طور نباشد که بلافاصله بعد از خوردن افطار اقدام به خوردن شام شود.



این متخصص طب سنتی با تأکید بر اینکه وعده شام هم باید غذایی نسبتاً سبک باشد تصریح کرد: از خوردن غذاهای پر ادویه، شور و سرخ کردنی‌ها پرهیز شود زیرا باعث شدت عطش می‌شوند.


what`s life?life is love.
يکشنبه 29/5/1391 - 2:47 - 0 تشکر 518929

روزه‌داری با طعم سلامتی!





این روزها مسلمانان سراسر دنیا پای سفره‌های نورانی افطار و سحر می‌نشینند تا از برکات آن بهره ببرند و تنی به دریای رحمت الهی بزنند.



روزه داری

توجه داشته باشید روزه داری نیز اصول خود را دارد. برای همه‌ی آن‌هایی که در این روزهای بلند تابستانی از خوردن و آشامیدن خودداری می‌کنند و دل به رحمت الهی می‌سپارند توصیه می‌کنیم با رعایت این اصول سلامت خود را تضمین کنند. قبل از هر چیز روزه‌داران باید به وقت افطار خوب بخورند(نه این که زیاد بخورند) و به اندازه‌ی کافی مایعات بنوشند تا بتوانند آب بدن را تأمین کنند. در این مطلب برای شما 6 توصیه  داریم تا ماه پر برکت رمضان را با سلامت پشت سر بگذارید. با ما همراه باشید.



مهم است که آب بدنتان را تأمین کنید


در این روزهای بلند تابستانی مهم‌ترین مسئله برای روزه داران تأمین آب بدن است. زمانی که پای سفره‌ی افطار نشستید و روزه‌تان را باز کردید تا سحر باید به میزان زیادی مایعات مصرف کنید. توجه داشته باشید سحری را حذف نکنید و قبل از اذان صبح نیز به اندازه کافی مایعات بنوشید تا در طول روز کمتر تشنه شوید و آب بدنتان حفظ شود. از میوه‌های آب دار مانند هندوانه غافل نشوید. سبزی خوردن را در افطار و سحر داشته باشید. شوید و جعفری به شما کمک می‌کند. بعد از افطار فراموش نکنید که آب، چای، آب‌میوه‌های طبیعی و میوه‌های آبدار میل کنید.



مهم است که تغذیه‌ی سالمی داشته باشید


زمان افطار بسیار مهم است. مواد غذایی سالم را در الویت برنامه‌ی غذایی‌تان قرار دهید. لطفاً شیرینی‌جات را از خود دور کنید. خودتان که می‌دانید منظورمان چیست؟ همان زولبیا و بامیه‌های شیرین و چرب. خوردن زیاد مواد غذایی شیرین برای افطار شما را سیر نخواهد کرد و بدن را به هم خواهد ریخت.


توجه داشته باشید که سر افطار لازم نیست غذای سنگین بخورید. می‌دانیم که روزها بلند است و گرسنگی اذیت می‌کند. اما خوردن غذای زیاد و سنگین بعد از ساعت‌ها گرسنگی، بدن را بهم می‌ریزد و علاوه بر این باعث ایجاد اختلالاتی در خواب می‌شود.


حتماً به فکر تأمین ویتامین‌های بدنتان باشید. از مصرف میوه، سبزیجات و به ویژه قندهای آرام (دیر جذب) مثل غلات و نان کامل غافل نشوید. باز هم تاکید می‌کنیم از وعده‌ی سحری چشم پوشی نکنید. غلات کامل را در این وعده نیز بگنجانید و تغذیه‌ی درست و سالمی داشته باشید.



همان سه وعده را میل کنید


درست است که روزه با از اذان صبح شروع می‌شود با این حال روزه داران باید در طول بیست و چهار ساعت سه وعده‌ی غذایی (البته سبک) داشته باشند: اولین وعده قبل از اذان صبح، دومین وعده هنگام افطار و سومین وعده را 2 تا 3 ساعت بعد از افطار میل کنید. اگر در منزل هستید و امکان استراحت دارید بعد از ظهر حتماً بخوابید تا انرژی و قدرت برای ادامه‌ی روز را کسب کنید.



توجه داشته باشید که سر افطار لازم نیست غذای سنگین بخورید. می‌دانیم که روزها بلند است و گرسنگی اذیت می‌کند. اما خوردن غذای زیاد و سنگین بعد از ساعت‌ها گرسنگی، بدن را بهم می‌ریزد و علاوه بر این باعث ایجاد اختلالاتی در خواب می‌شود



زیاد در معرض آفتاب قرار نگیرید


توصیه می‌کنیم که از قرار گرفتن در معرض آفتاب و گرما خودداری کنید. اگر در منزل یا محل کارتان هستید اتاق‌های خنک را انتخاب کنید. اگر در بیرون از منزل هستید حتماً در سایه باشید تا قدرت بدنی خود را از دست ندهید.



ماه رمضان: کمتر ورزش کنید و یا اصلاً ورزش نکنید


با وجود این که روزه داری تأثیر خیلی زیادی روی روزه داران نمی‌گذارد اما بهتر است تا جایی که می‌توانید فعالیت‌های جسمی‌تان را کاهش دهید. ورزش کاران باید خیلی مراقب سلامتی خود باشند و از انجام حرکات ورزشی سنگین خودداری کنند.



چه کسانی در خطر هستند؟


بیمارانی که از دیابت رنج می‌برند باید به طور مرتب قند خونشان را کنترل کنند، به میزان زیادی مایعات بخورند و از مصرف شیرینی‌جات خودداری کنند تا سلامتی‌شان به خطر نیفتد.


افراد حساس و ضعیفی که اصرار دارند روزه بگیرند مثل زنان باردار، افراد سالمند و یا بیماران مبتلا به فشار خون بالا یا آسم به محض اینکه دچار ضعف یا علائم غیر عادی شدند حتماً باید با پزشک معالج خود مشورت کنند.


برای اینکه جانب احتیاط رعایت شود و ماه مبارک رمضان را با سلامت پشت سر بگذارید بهتر است قبل و بعد از این ماه به پزشک مراجعه کنید. اگر قبل از ماه رمضان به دکتر نرفته‌اید بهتر است با او مشورت کنید و حتماً بعد از این ماه مبارک نیز برای تایید سلامت خود مجدداً سری به دکترتان بزنید.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 4:10 - 0 تشکر 525738

روزه چـاقـتـان نـکـنـد!





اگر فردی می‌خواهد با روزه‌داری وزن کم کند، باید به اندازه غذا بخورد و تا جای ممکن فعالیت فیزیکی داشته باشد.



روزه

بعضی روزه‌داران می‌گویند در پایان ماه رمضان، چاق می‌شوند! وقتی روزه می‌گیریم، معمولاً انرژی دریافتی بر انرژی مصرفی غالب می‌شود. معمولاً میزان فعالیت فیزیکی افراد در ماه رمضان کمتر و استراحت و خواب بیشتر می‌شود. 


از سوی دیگر، بعد از آنکه چند روز روزه می‌گیریم، سوخت‌وساز بدن پایین می‌آید و وزن افزایش پیدا می‌کند.


از طرفی در ماه رمضان از آنجا که فرصت کمتری برای خوردن داریم، بسیاری از ما در مقایسه با روزهای عادی از افطار تا سحر با ولع بیشتری غذا می‌خوریم.


برخی از غذاهای مخصوص این ماه مثل حلیم، زولبیا و بامیه نیز انرژی بالایی دارند، بنابراین اگر فردی می‌خواهد با روزه‌داری وزن کم کند، باید به اندازه غذا بخورد و تا جای ممکن فعالیت فیزیکی داشته باشد.


برخی افراد می‌گویند روزه نمی‌گیرند چون ضعف می‌کنند اما دلیل ضعف، کم خوردن نیست و کم آبی بیشتر باعث ضعف می‌شود. امسال ماه رمضان با روزهای بلند تابستان، همزمان شده و طبیعی است که اگر در فاصله افطار تا سحر به اندازه کافی آب یا سایر مایعات نوشیده نشود، بدن دچار کم آبی می‌شود و ضعف می‌کنیم. در ضمن، بسیاری از افراد چون فاصله افطار تا سحر کوتاه است، ساعت 12-11 شب شام می‌خورند و دیگر برای سحری خوردن بلند نمی‌شوند و این فاصله طولانی غذا خوردن تا افطار روز بعد خود باعث افت قندخون می‌شود و افت قند عامل ضعف در طول روز است. اگر کسی کم وزن اما سالم است، می‌تواند با برنامه‌ریزی درست، دریافت غذایی خود را بین ساعت‌های افطار تا سحر بالا ببرد و روزه بگیرد.


ریزه خواری ممنوع!


برخی افراد به صورت مرتب در یخچال را باز می‌کنند و چیزی برمی‌دارند این خود باعث اضافه وزن می‌شود. لازم است در ماه مبارک رمضان نیز این عادات غلط تغذیه‌ای کنار گذاشته شود. بسیاری از افراد پس از اتمام ماه مبارک رمضان، چاق می‌شوند. این افراد معمولاً در وعده افطار افراط و بدخوری می‌کنند.



بدخوری شایع‌تر از پرخوری است


در حال حاضر بدخوری شایع‌تر از پرخوری است. استفاده‌ی زیاد از مواد چاق کننده و مضر چون زولبیا و بامیه و انواع شیرینی‌ها از جمله مصادیق بدخوری است و افراد تصور می‌کنند به این علت که در طول روز هیچ چیز نمی‌خورند، مجاز هستند از این خوراکی‌ها مصرف کنند.



وعده سحری را حذف نکنید


در این میان حذف وعده غذایی سحری بسیار آسیب‌رسان است. این تصور هم که وعده غذایی شام می‌تواند جایگزین وعده سحر شود بسیار اشتباه است زیرا فرد دچار افت قند خون در طول روز می‌شود و تمایل فرد را به مصرف غذاهای شیرین و پرکالری زیاد می‌کند.



با آب ولرم افطار کنید


بهتر است با مصرف آب ولرم به روزه‌داری پایان داد. پس از آن مصرف شیر گرم همراه با عسل، گردو یا خرما؛ مصرف نان و پنیر رژیمی به همراه هندوانه یا انگور یاقوتی؛ صرف ساندویچ پنیر، گردو، خیار و گوجه‌فرنگی به عنوان یک وعده افطار سالم توصیه می‌شود.


بهتر است میان وعده غذایی افطار با شام نیم ساعت تا سه ربع فاصله باشد. یک شام سبک نظیر مرغ پخته یا ماهی تازه می‌تواند تا حدود زیادی به یک روزه‌دار کمک کند تا روزهایی همراه با سلامتی را پشت سر بگذارد.




دلیل ضعف، کم خوردن نیست و کم آبی بیشتر باعث ضعف می‌شود. امسال


ماه رمضان با روزهای بلند تابستان، همزمان شده و طبیعی است که اگر در فاصله افطار تا سحر به اندازه کافی آب یا سایر مایعات نوشیده نشود، بدن دچار کم آبی می‌شود و ضعف می‌کنیم





مصرف آش و سوپ در وعده افطار بدون اشکال است اما در مصرف حلیم باید کمی مراقب بود. زیرا حلیم‌هایی که در بیرون از منزل طبخ می‌شوند، بسیار چرب و پرگوشت هستند و شکر زیادی در حین مصرف به آن‌ها اضافه می‌شود.

باید توجه کرد که پر کردن شکم در وعده افطار از آب و مواد غذایی فرد را دچار مشکلات گوارشی می‌کند.



و آخر این که:


پیاده‌روی و ورزش به ویژه پس از افطار می‌تواند تا حدود زیادی برای بدن مفید باشد.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 4:12 - 0 تشکر 525739

تابستان گرم با عرقیات خنک





تخم شربتی در حقیقت دانه گیاه ریحان است که به علت داشتن ترکیبات لعاب‌دار این دانه‌ها آب جذب کرده و برای رفع عطش در طولانی مدت (روزه‌داری) بسیار مفید هستند.



عرقیات

عرقیات با طبیعت گرم و سرد


از عرقیات با طبیعت گرم می‌توان به گلاب، بهارنارنج، آویشن، عرق نعناع، عرق پونه، عرق چهل گیاه، عرق بادرنجبویه، عرق بومادران، عرق شوید، عرق کاکوتی، عرق گزنه، عرق نسترن و عرق رازیانه اشاره نمود.


عرقیات سرد هم شامل عرق کاسنی، عرق شاتره و عرق خارشتر و عرق بید هستند.


معمولاً خاصیت عرقیات گیاهی که طبیعت گرم دارند زودتر از بین می‌رود و معمولاً تاریخ مصرف آن‌ها یک ساله است.


بعضی از انواع عرقیات طعم فوق‌العاده تلخی دارند و خوردن آن‌ها به ویژه برای کودکان سخت است (مثل کاسنی، نعناع و بید)، لذا می‌توان آن‌ها را با نبات، عسل یا کمی آب‌میوه مخلوط نمود. این عمل، خاصیت آن‌ها را کاهش نمی‌دهد.



شربت عرقیات


تهیه شربت عرقیات آسان است. یک‌دوم پارچ را از عرق پر کرده و بقیه را آب و شکر اضافه کنید. اگر مایل باشید می‌توانید خاکشیر یا تخم شربتی را با هر یک از این عرقیات میل کنید.


شربت بیدمشک یکی از پر طرفدارترین نوشیدنی‌ها است، چون خوردن آب سرد و میوه‌های تابستانی معده را حساس می‌کند و باعث بروز سردرد در افراد کم‌خون می‌شود، اما عرق بیدمشک درست برای همین موضوع آفریده شده است، زیرا این عرق تقویت‌کننده قلب و معده، خون‌ساز و ضد سردرد است.




از عرقیات با طبیعت گرم می‌توان به گلاب، بهارنارنج، آویشن، عرق نعناع، عرق پونه، عرق چهل گیاه، عرق بادرنجبویه، عرق بومادران، عرق شوید، عرق کاکوتی، عرق


گزنه، عرق نسترن و عرق رازیانه اشاره نمود





اگر خیلی گرمایی هستید و زیاد بیرون منزل و در آفتاب کار می‌کنید حتماً یک لیوان شربت عرق شاتره بنوشید. شاتره اثر بسیار قوی ضدعطش و گرمازدگی دارد، خون را تصفیه می‌کند و صفرابر است.

در تابستان به علت مصرف زیاد هندوانه و میوه بهتر است برای جلوگیری از نفخ و معده درد، عرق نعناع مصرف شود.


شربت بهار نارنج هم برای افرادی که مشاغل پراسترس دارند و گرمای تابستان آن‌ها را عصبی می‌کند، بسیار مناسب است.


از موارد مهم دیگری که در تابستان مصرف آن‌ها توصیه می‌شود، می‌توان به شربت سکنجبین، خاکشیر، تخم‌شربتی، به‌لیمو و ... اشاره نمود.


زکریای رازی گفته است نوشیدن شربت سکنجبین منافع بسیار دارد. یکی از منافع سکنجبین آن است که چون آن را با یخ خنک کرده و بنوشند، صفرا را می‌برد و از التهاب حرارت معده می‌کاهد و بلغم معده و روده را خارج می‌کند. اگر سکنجبین را با ریشه و تخم کاسنی مخلوط کرده و کمی گلاب به آن اضافه کنند، نوشابه‌ای پر سود می‌شود. به خصوص برای کسانی که دچار گرفتگی معده شده‌اند و یا نفخ دارند بسیار مفید است (برای مبتلایان به زخم معده و روده مضر است).


برای رفع گرمازدگی بهتر است عناب را در آب جوشانده و با کمی شکر به صورت خنک میل کنید.


همچنین خوردن مواد سرد و تر مثل تخم خیار، کدو، هندوانه، خربزه، خاکشیر، هندوانه و... مفید است ولی بهترین دارو برای رفع گرمازدگی دم‌کرده عناب و زرشک است که می‌توان آن را با کمی شکر میل کرد.



عرقیات سرد هم شامل عرق کاسنی، عرق شاتره و عرق خارشتر و عرق بید هستند



خاکشیر یخ‌زده و شربت آب‌لیمو برای جلوگیری از گرمازدگی مفید است، البته باید توجه داشت برای جلوگیری از اسهال، خاکشیر باید به شکل یخ‌زده یا همراه خرده یخ مصرف شود. در غیر این صورت ملین و اسهال‌آور است.

با توجه به آلودگی هوا مصرف آب لیمو هم به خاطر داشتن ویتامین C توصیه می‌شود. بهتر است هر روز یا یک روز در میان یک عدد لیمو در آب مصرفی استفاده شود.


تخم شربتی در حقیقت دانه گیاه ریحان است که به علت داشتن ترکیبات لعاب‌دار این دانه‌ها آب جذب کرده و برای رفع عطش در طولانی مدت (روزه‌داری) بسیار مفید هستند. به‌لیمو هم به صورت درختچه‌ای است که از برگ آن استفاده می‌شود. همچنین ادرارآور و رفع کننده سرگیجه بوده و کاربرد فراوانی دارد.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 4:15 - 0 تشکر 525740


تدابیر لازم برای یک ماه رمضان گرم و تابستانی







مهمترین مشکل روزه داران محترم در این روزهای گرم و طولانی مرداد ماه تشنگی ناشی از گرمای هواست که تقریبا تمام کشور ما درگیر آن است.


روزه

چند سالی است که ماه مبارک رمضان با روزهای گرم و طولانی تابستان تلاقی کرده و قرار گرفتن این ماه مبارک در وسط تابستان امسال به نظر کار روزه گرفتن را کمی سخت و دشوار می کند. هر چند دشواری روزه در این فصل، ثواب روزه را نسبت به سایر فصلهای سال بیشتر می کند[1]؛ ولی نادیده گرفتن برخی نکات لازم، سبب می شود این دشواری به حدی برسد که طاقت روزه گرفتن از کف برود و انسانهای کم طاقت و نیز کسانی که از باور ضعیف تری برخوردارند بهانه ای برای فرار از روزه به دست آورده و از تن دادن به این واجب الهی طفره روند.


کنترل تشنگی


مهمترین مشکل روزه داران محترم در این روزهای گرم و طولانی مرداد ماه تشنگی ناشی از گرمای هواست که تقریبا تمام کشور ما درگیر آن است.


برای کاستن این مشکل لازم است تا روزه داران محترم، آب لازم بدن را در فرصت مجاز یعنی از اذان مغرب تا اذان صبح تامین کنند. به این صورت که در فواصل معینی مثلا ساعتی یک بار مقداری نوشیدنی و مایعات دلخواه را بنوشند.


توجه: از نوشیدن به یکباره چند لیوان آب به هنگام افطار و یا سحر خودداری کنید که برای معده آزاردهنده است؛ در عوض خوردن هندوانه، نوشیدن انواع و اقسام آب میوه، شربت و یا همان آب معمولی به مقدار کم، ولی مستمر؛ ضمن لذت بخش بودن ذخیره خوبی برای شما در طول روز خواهد بود.


نوشیدن مایعات گازدار و یا شور توصیه نمی شود؛ چون اولی موجب اختلالات گوارشی و دومی سبب تشنگی های مکرر می شود که هر دوی اینها برای انسان روزه دار آزاردهنده است و نیز بدانید که چای بر خلاف تصور عمومی سبب تشنگی در طول روز می شود.[2]


کسانی که در فرصت مجاز، آب لازم را به بدن خود رسانده اند اگر به صورت مقطعی در اثر گرما یا فعالیت، دچار تشنگی شدند؛ اصلا نگران نباشند چون این افراد با کمی استراحت و قرار گرفتن در محیطی خنک می توانند دوباره به حالت اول بازگردند.




مهمترین گلایه عزیزان زحمت کش در مشاغل سخت، تشنگی آنها در این روزهای گرم تابستان است به ویژه آن دسته که محل کارشان محیط باز و در معرض تابش مستقیم نور آفتاب است




کنترل گرسنگی


اگر غذایی که در وعده سحری استفاده می کنید زود هضم شود شما خیلی زود احساس گرسنگی خواهید کرد و این در حالی است که تا افطار زمان زیادی مانده است؛ بنابراین توصیه می شود در وعده سحری از غذاهایی استفاده کنید که به اصطلاح دیر هضم اند؛ این غذاها، ساعتها دستگاه گوارش را به خود مشغول می کنند و همین سبب می شود تا انسان احساس گرسنگی نکند.


کارشناسان تغذیه معتقدند غذاهای دیر هضم نظیر نان، برنج و سیب زمینی که دارای کربوهیدرات های پیچیده هستند و همچنین میوه، سبزی، غلات و حبوبات گروه های غذایی مناسبی برای وعده سحری هستند و در مقابل بهتر است از مصرف غذاهای سرخ شده، پرچرب و شیرین در این وعده غذایی خودداری گردد.


به گفته ایشان غذاهای دیرهضم به دلیل داشتن فیبر زیاد، معمولا هشت ساعت در دستگاه گوارش می مانند در حالیکه غذاهای زود هضم، سه تا چهار ساعت در معده می مانند و فرد خیلی زود احساس گرسنگی خواهد کرد.



کمک به تازه مکلفین


آقا پسرها و به خصوص دختر خانمهایی که تازه به سن تکلیف رسیده اند نیاز جدی به همکاری و همیاری اطرافیان به ویژه والدین خود دارند. اگر شما از کسانی هستید که با این گروه سنی سر و کار دارید تلاش کنید این عزیزان تا جایی که ممکن است در ساعتهای گرم روز در معرض گرما قرار نگرفته و فعالیت تشنه یا گرسنه کننده ای انجام ندهند.


سن تکلیف (سرود، جشن عبادت،

توجه داشته باشید که آنها در خوردن و آشامیدن عجولند که این ممکن است موجب رفتار نامناسب غذایی در آنها شود؛ بنابراین توصیه های مهم غذایی را درباره آنها نیز اجرا کنید.


ضعف و بی حالی، کمی سردرد، تشنگی و گرسنگی همه از عوارض طبیعی روزه است که در روزه های آغازین ماه مبارک، افراد دچار آن می شوند. بدانید که اینها همه ناشی از تغییر رفتار غذایی است که به تدریج برطرف می شوند و مهمتر اینکه هیچ یک از این حالتها مجوز خوردن روزه نمی باشد.



توصیه ای به دولت، ریاست اصناف و صاحبان مشاغل سخت



مهمترین گلایه عزیزان زحمت کش در مشاغل سخت، تشنگی آنها در این روزهای گرم تابستان است به ویژه آن دسته که محل کارشان محیط باز و در معرض تابش مستقیم نور آفتاب است.


راه حل این مشکل هم بسیار آسان است تنها نیاز به همت و قدری دستور العمل و نظارت دارد. این مشکل به ظاهر حل نشدنی با تغییر ساعت کاری از صبح به شب بی آنکه ضرری به جایی وارد شود به راحتی قابل حل است.



برای مثال به گفته حجة الاسلام قرائتی چه اشکالی دارد نانوایان محترم به جای روز، شب اقدام به پخت نان کنند؛ مردم هم برای تهیه نان یا همان شب و یا فردا صبح رفته و نان لازم خود را خریداری کنند تا نانوایان مجبور نشوند تشنگی را در مقابل تنور و در گرمای مردادماه تحمل کنند.


سایر مشاغل نیز همین وضعیت را دارند یعنی با تغییر ساعت کاری آنها مشکل سختی روزه آن عزیزان نیز به راحتی حل می شود.




آقا پسرها و به خصوص دختر خانمهایی که تازه به سن تکلیف رسیده اند نیاز جدی به همکاری و همیاری اطرافیان به ویژه والدین خود دارند. اگر شما از کسانی هستید که با این گروه سنی سر و کار دارید تلاش کنید این عزیزان تا جایی که ممکن است در ساعتهای گرم روز در معرض گرما قرار نگرفته و فعالیت تشنه یا گرسنه کننده ای انجام ندهند




یک خاطره


چهار سال پیش ماه مبارک را در خدمت کارکنان و کارگران شرکتی در عسلویه بوشهر بودم. رطوبت زیاد هوا (شرجی) وقتی با شدت گرمای خورشید آمیخته می شد چیزی شبیه سونای خشک و بخار تولید می کرد که نفس کشیدن در محیط باز و بی کولر آنجا سخت می شد تا چه رسد به کندن زمین با بیل. در آن هوای جهنمی شاهد بودم که برخی کارگران تشنگی طاقت فرسای آنجا را تحمل می کردند و روزه می گرفتند. در حالیکه با کمترین امکانات موجود در آنجا یعنی چند نورافکن به راحتی ممکن بود که آن کارها را شب بعد از افطار انجام داد بی آنکه کمترین خسارتی به دولت و ملت وارد شود.


نتیجه: این مسئله مهم نیاز به یک مدیریت صحیح و جدی دارد تا راه عبادت و بندگی خدا، آن هم در این ماه پربرکت و عظمت بر مردم خوب و با تقوای ایران اسلامی در هر پست و شغلی که هستند آسان و هموار شود.


آنچه گذشت یک سری قواعد و اصولی بود که رعایت آنها ما را در انجام یک واجب الهی مهم به نام روزه ماه مبارک رمضان کمک می کند که البته منحصر در همین موارد نشده و باز هم می توان به آن افزود ولی حوصله این نوشته بیش از این نیست. سوالات شرعی گوناگونی در عناوین ذکر شده مطرح است که در واقع فروعات این بحثند و پرداختن به آنها مجال دیگری می طلبد.



خلاصه:


با اینکه ماه مبارک رمضان با یکی از ماههای گرم با روزهای طولانی سال تلاقی کرده است ولی این دلیل نمی شود که برخی به بهانه گرمی هوا تشنگی زیاد و ... روزه این ماه را کم رنگ کنند. مشکلات یاد شده قابل درمان و پیش گیری هستند و ما می توانیم با رعایت آنها تا حد قابل قبولی روزه گرفتن را بر خود و دیگران آسان کنیم؛ روزه ای که در این ماه از بهترین ابزار قرب ما به خالق یکتاست.



1.  رسول خدا ص فرمود: أَفْضَلُ الْأَعْمَالِ أَحْمَزُهَا ؛ برترین عبادتها دشوارترین آنهاست. بحارالانوار 67/191


2.   مطالب تخصصی در حوزه پزشکی و سلامت که در این نوشته آمده از پایگاههایی مانند پایگاه غذا و سلامت نقل شده است.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 4:15 - 0 تشکر 525741

6 راه مقابله با کاهش آب بدن در ماه مبارک رمضان





معمولاً تحمل گرسنگی در ماه مبارک رمضان ساده تر از تحمل تشنگی است. ولی برای در امان بودن از تشنگی نیز راه حل‌هایی وجود دارد.



آب

از آنجا که آب در حدود 70 درصد از بدن ما را تشکیل می‌دهد، اهمیت آن را نمی‌توان نادیده گرفت.


تقریباً هر عملی که در بدن انجام می‌شود با کمک آب صورت می‌گیرد: از حذف مواد زائد گرفته تا کمک به هضم غذا، نگه داری سالم پوست و حمل و نقل مواد غذایی در سراسر بدن.


اگر نتوانید مواد مغذی و مواد معدنی از دست رفته از طریق تعریق را جایگزین کنید، ادامه این روند سبب تضعیف بدن شما در پایان ماه مبارک رمضان خواهد شد. حتی از دست دادن مقدار کمی آب بدن می‌تواند سبب خستگی، سرگیجه و سردرد و عدم تمرکز شود. تأمین این مواد شدنی نیست مگر با وعده های افطار و سحر سالم و اصولی.



چند پیشنهاد مفید:


1- با توجه به این که ماه رمضان امسال در فصل گرم سال قرار دارد به روزه‌داران توصیه می‌شود برای پیشگیری از کاهش شدید آب بدن تنها در صورت ضرورت از منزل خارج شوند. در طول روز از نور خورشید فاصله بگیرید و حتی‌الامکان در مناطق سایه دار و خنک بایستید. در صورت امکان از پوشش کلاه استفاده کنید و فعالیت‌های بدنی را کاهش دهید.



2- با فاصله یک ساعت بعد از افطار سعی کنید 8 لیوان آب و مایعات خنک را به مرور تا هنگام خواب بنوشید و حتی‌الامکان از نوشیدن چای، قهوه و نوشابه‌ها، به دلیل دارا بودن سطح بالایی از کافئین و شکر خودداری کنید چرا که این مایعات باعث از دست رفتن سریع‌تر آب بدن می‌شوند.


دقت داشته باشید که نوشیدن آب زیاد در هنگام سحر تأثیری در پیشگیری از تشنگی ندارد، زیرا در صورت نوشیدن آب بیش از حد نیاز، بدن آب اضافی را دفع می‌کند. پس، آب مورد نیاز بدن باید در فاصله میان افطار تا سحر به تدریج و از طریق مصرف آب و میوه‌های آب‌دار تأمین شود.



3- برخی مواد غذایی و شیرینی‌های مصنوعی مانند زولبیا و بامیه، غلظت مایعات بدن را افزایش می‌دهند و در نتیجه روزه‌دار احساس تشنگی می‌کند. توصیه می‌شود برای پیش‌گیری از افزایش غلظت مایعات بدن از قندهای گیاهی مانند خرما به جای زولبیا و بامیه استفاده شود.



دقت داشته باشید که نوشیدن آب زیاد در هنگام سحر تأثیری در پیشگیری از تشنگی ندارد، زیرا در صورت نوشیدن آب بیش از حد نیاز، بدن آب اضافی را دفع می‌کند. پس، آب مورد نیاز بدن باید در فاصله میان افطار تا سحر به تدریج و از طریق مصرف آب و میوه‌های آب‌دار تأمین شود



4- از میوه‌هایی چون زردآلو و هلو استفاده کنید، چرا که این میوه‌ها به طور چشمگیری در کاهش درد و ناراحتی ناشی از اسید معده کمک می‌کنند و تا حدودی مواد معدنی از دست رفته ناشی از تعریق را جبران خواهند کرد.


5- جایگزین مواد مغذی از دست رفته از طریق نوشیدن آب‌میوه‌ها و مصرف سبزیجات و میوه های آبکی بسیار مفید است. میوه‌هایی چون مرکبات و توت فرنگی که می‌توانند علاوه بر آب مواد ضروری چون کلسیم و فیبر، آهن، پتاسیم و دیگر مواد معدنی، و همچنین ویتامین‌های C، B1 و B2 را تأمین کنند.


میوه‌های آب‌دار مانند هندوانه و خربزه نیز نقش مهمی در تأمین مایعات بدن دارند و توصیه می‌شود در فاصله افطار و سحر این میوه‌ها مصرف شوند.


و دیگر این که مصرف لیموترش نیز در پیش‌گیری از تشنگی و گرمازدگی موثر است.



6- خوردن چای مخصوصا چای پر رنگ، برای رفع تشنگی پس از سحری اشتباه است. افراد دقت کنند که این باور که چای پس از سحری می‌تواند باعث رفع تشنگی شود درست نیست زیرا چای دفع مکرر کلیه را در بر دارد.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 4:15 - 0 تشکر 525742

روزه: از پاکسازی تا درمان





در بین تمام شیوه‌هایی که برای سم زدایی و درمان‌های طبیعی در پیش گرفته می‌شود یک روش جایگاه خاص و ویژه‌ای دارد: روزه داری.





روزه

روزه علاوه بر اثرات معنوی زیادی که دارد، دارای قدرت درمانی شگفت انگیزی نیز می‌باشد. پرهیز از خوردن و آشامیدن در یک فاصله‌ی زمانی مشخص باعث می‌شود که حتی بعد از اتمام این ماه پر برکت شما رژیم غذایی سالم‌تری را دنبال کنید.


در این مطلب قصد داریم شما را با برخی از مزایای فیزیکی روزه‌داری آشنا کنیم. اگر شما بیماری یا مشکل خاصی ندارید می‌توانید روزه بگیرید و علاوه بر اثرات مثبت روحی از فواید جسمی آن نیز بهره‌مند شوید. با ما همراه باشید.


روزه‌داری از نگاه علم نوین


امروزه برخی از محققان و دانشمندان بر این عقیده‌اند که روزه می‌تواند جایگاه مهمی در پیشبرد درمان برخی از بیماری‌ها داشته باشد. چند گروه از محققان دانشگاه های آمریکا و اروپا پژوهش‌هایی در خصوص روزه‌داری انجام دادند. بخشی از نتایج این پژوهش‌ها که روی موش‌های آزمایشگاهی انجام شد نشان می‌دهد چند روز روزه گرفتن می‌تواند پیشرفت سرطان را به تأخیر بیندازد و تأثیر شیمی درمانی را بالا ببرد.


این محققان معتقدند که روزه گرفتن قبل از شیمی درمانی باعث پیشگیری از عوارض جانبی آن می‌شود. دکتر والتر لونگو و همکارانش بر این عقیده‌اند که روزه بودن به مدت دو روز در نبود داروها و درمان‌های دیگر، امکان پیشرفت انواع مختلف سرطان‌ها را در موش‌های آزمایشگاهی کاهش می‌دهد و در برخی موارد به اندازه‌ی خود شیمی درمانی مفید و موثر عمل می‌کند.


جایگاه روزه در طب سنتی


به عقیده‌ی متخصصان حوزه‌ی طب سنتی روزه بهترین روش برای پاکسازی و سم زدایی بدن است. در واقع ماه رمضان بهترین زمان برای دفع سموم انباشته شده در بدن است. برای پاکسازی بدن روزه‌داری حتی سریع‌تر از جراحی عمل می‌کند با این تفاوت که از تیغ جراحی و بیهوشی و عوارض بعد از آن خبری نیست. یعنی شما با ساده‌ترین و مطمئن‌ترین روش گامی در جهت پاکسازی و دفع سموم بدن خود بر می‌دارید.


روزه طبیعی‌ترین و بهترین روش برای خلاص شدن از رگ‌های گرفته، جریان خون نامرتب، کبد اشباع شده یا تاول‌های دردناک است. در واقع می‌توان هر بیماری را تجمع سموم قلمداد کرد و روزه‌داری راهی است برای رفع بی دردسر این سموم اضافی.


استراحت کبد و دستگاه گوارش، بدن را پاکسازی می‌کند


اگر مشکل خاص و یا بیماری سختی ندارید که روزه‌داری برایتان مضر باشد باید بدانید که روزه بیشتر بیماری‌های مزمن را درمان می‌کند. اگر روزه می‌تواند همان طور که در آغاز مطلب اشاره شد پیشرفت سلول‌های سرطانی را به تأخیر بیندازد معلوم می‌شود که این فریضه‌ی الهی می‌تواند بیشتری بیماری‌ها و ناخوشی‌های مزمن را درمان کرده و یا بهبود ببخشد. زمانی که روزه هستید دستگاه گوارش و همچنین تمام اعضای بدن استراحت می‌کند. این استراحت فیزیولوژیکی برای حذف توکسین‌ها یا همان سموم بدن و همچنین احیای بافت‌های آسیب دیده زمان مناسبی محسوب می‌شود. با کاهش عملکرد صفرا یا کاهش اوره، ضایعات، اسیدهای آمینه و نمک‌های آمونیاکی، کار کبد سبک‌تر می‌شود و زمانی برای استراحت پیدا می‌کند. همچنین کاهش اسیدهای چرب در طول روزه‌داری به معنی حذف و دفع هیدروژن است.




روزه طبیعی‌ترین و بهترین روش برای خلاص شدن از رگ‌های گرفته، جریان خون نامرتب، کبد اشباع شده یا تاول‌های دردناک است. در واقع می‌توان هر بیماری


را تجمع سموم قلمداد کرد و روزه‌داری راهی است برای رفع بی دردسر این


سموم اضافی





وقتی بدن از خوردن و آشامیدن منع می‌شود پانکراس کمتر تحریک شده، نیاز به انسولین کاهش می‌یابد. ترشح زیاد انسولین در بدن پیش زمینه‌ی التهاب‌های زیادی می‌شود.

به طور کلی روزه گرفتن دو نتیجه‌ی مفید عمده برای دستگاه گوارش و متابولیسم یا همان سوخت و ساز بدن دارد: حفظ تعادل خون و پاکسازی و سم زدایی عمقی از بدن.


زمانی که تعادل خون به هم می‌ریزد جریان خون دچار اشکال شده و خون غلیظ می‌شود. این مسئله نتیجه‌ای جز بیماری و اشکال در عملکرد کلی بدن ندارد. روزه باعث می‌شود پلاسما که سلول‌های خونی، گلبول‌های قرمز، گلبول‌های سفید و پلاکت‌ها در آن شناورند کیفیت بهتری پیدا کند. همچنین روزه باعث ایجاد تعادل در عناصر حیاتی می‌شود که در لنف جریان دارند و به پاکسازی بافت‌ها کمک می‌کنند.


توجه داشته باشید که روزه‌داری نیز قانون و قاعده‌ی خود را دارد. پرهیز از خوردن و آشامیدن در یک دوره‌ی زمانی مشخص مستلزم رعایت اصول تغذیه‌ای و بهداشتی مناسبی است. اگر می‌خواهید از مزایای روزه، بهره‌ی کافی را ببرید باید تغذیه‌ی درست داشته باشید. با عدم رعایت اصول درست روزه‌داری مثل حذف وعده‌ی سحری و یا پرخوری در افطار ممکن است به سلامت خود آسیب برسانید.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 4:15 - 0 تشکر 525743

تغذیه‌ی مناسب برای روزه اولی‌ها





باز هم بوی خوش ماه رمضان می‌آید و ما را به سوی خود می‌خواند. ماه رمضان فرصتی است برای نزدیک‌تر شدن به خدا.



روزه اولی

برای آنکه بتوانیم از برکات این ماه عزیز بهره ببریم و توفیق انجام عبادات و مناجات‌ها را داشته باشیم، باید برنامه‌ریزی صحیحی برای تغذیه در این ماه عزیز داشته باشیم.


یکی از گروه‌هایی که توجه به تغذیه درست آن‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، نوجوانانی هستند که برای بار اول روزه می‌گیرند. از آنجا که نوجوانان در سن رشد هستند عدم توجه به تغذیه مناسب هم می‌تواند بر روی رشد و سلامت آن‌ها اثر منفی بگذارد و هم قدرت و توان روزه گرفتن را از آنان سلب نماید.



حداقل 8 ساعت در شبانه‌روز بخوابید


مهم‌ترین نکته‌ای که باید در تغذیه ماه رمضان نوجوانان مدنظر قرار گیرد مصرف سحری است. وعده سحری از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، چون در صورت عدم مصرف این وعده غذایی به خصوص در روزهای بلند تابستان، طول مدت ناشتایی بسیار زیاد شده و عوارضی چون سردرد، افت فشار خون و ضعف شدید را به همراه خواهد داشت. برای آنکه بتوانید نوجوان خود را به خوردن سحری ترغیب کنید، مهم‌ترین نکته این است که تلاش نمایید حداقل 8 ساعت در شبانه‌روز بخوابد. این کار باعث می‌گردد که با کمبود خواب مواجه نشده و با رغبت در هنگام سحر بیدار شود.



کمی زودتر بیدار شوید


سحری نباید با عجله خورده شود. کمی زودتر بیدار شدن و مصرف یک میوه یا کمی سالاد می‌تواند باعث تحریک اشتهای فرد گردد. یک وعده سحری مناسب بهتر است شبیه ناهار باشد. البته این موضوعی است که بر حسب اشتها و ذائقه افراد متفاوت خواهد بود، ولی از آنجا که دریافت کالری و پروتئین نوجوانان نباید در طول ماه رمضان تغییر نماید، بهترین راه این است که وعده ناهار در سحر و صبحانه در افطار میل شود و بعد از حدود 2-1 ساعت پس از افطار نیز شام سبکی مصرف شود.



برای پیشگیری از تشنگی


در وعده سحری بهتر است از خوردن غذاهای سرخ‌شده پرهیز گردد تا از تشنگی در طول روز جلوگیری شود. ضمناً به خاطر داشته باشید پروتئین‌های حیوانی نظیر گوشت به صورت اوره دفع می‌شوند و دفع اوره مستلزم وجود مقادیر زیاد آب است. به بیان دیگر بدن برای دفع مواد زائد حاصل از هضم پروتئین‌های حیوانی مقدار زیادی آب مصرف می‌کند و بدین ترتیب بدن با تشنگی و کمبود آب مواجه می‌شود. برای پیشگیری از این مشکل می‌توان از مخلوط پروتئین‌های حیوانی و گیاهی (گوشت و حبوبات مختلف) استفاده کرد تا میزان گوشت مصرفی کاهش یافته و در عین حال پروتئین مورد نیاز بدن نوجوان فراهم گردد. از سوی دیگر باید به خاطر داشت که حتماً در وعده سحری به همراه غذا از سالاد و سبزیجات (البته بدون سس) استفاده شود. از آنجا که مواد تشکیل دهنده سالاد به خصوص کاهو مقادیر زیادی آب دارد باعث تأخیر در ایجاد حس تشنگی خواهند شد. سوپ نیز گزینه مناسبی برای وعده سحری می‌باشد. مصرف غذاهای پر نمک و شور در هنگام سحر باعث تشدید احساس تشنگی در طول روز خواهد شد.


به خاطر داشته باشید مصرف آب زیاد در هنگام سحر نه تنها از تشنگی شما در طول روز نمی‌کاهد، بلکه می‌تواند با رقیق نمودن آنزیم‌های گوارشی، باعث بروز مشکلات گوارشی فراوان گردد.



منابع کلسیم را فراموش نکنید


از آنجا که نوجوانان در سن رشد هستند و استخوان‌های آن‌ها در حال طویل شدن است، کلسیم یکی از املاح حیاتی برای آن‌ها بشمار می‌رود، بنابراین در طول ماه مبارک رمضان نیز، مصرف منابع غنی کلسیم نظیر شیر، ماست و کشک باید به عنوان جزو جدایی‌ناپذیر رژیم غذایی در نظر گرفته شود.



در مورد نوجوانانی که اشتهای کمی دارند یا کمی ضعیف به نظر می‌رسند، مصرف مغزها توصیه می‌شود. مادران عزیز می‌توانند مغزهای مختلف (نظیر پسته، بادام، فندق و نخودچی) را همراه کمی شکر آسیاب کرده و در هنگام سحر یا افطار به فرزندان خود بدهند و یا با مخلوط آن‌ها با شیر، یک حریره مغذی و سرشار از پروتئین برای آن‌ها تهیه نمایند



روزه اولی‌ها و ورزش


در طول روز بهتر است از فعالیت‌هایی که باعث خستگی و تشنگی نوجوان می‌گردند جلوگیری شود. هر چند پیاده‌روی و فعالیت‌های سبک می‌توانند در طول ماه مبارک ادامه یابند، اما به دلیل تقارن ماه رمضان امسال با گرم‌ترین ماه سال (مرداد) احتمال تشنگی، کمبود آب و ضعف زیاد می‌باشد، بنابراین در صورتی که نوجوان تمایل به انجام فعالیت ورزشی دارد بهتر است آن را به بعد از ساعات افطار موکول نماید.



زمان افطار


برای افطار، بهتر است از یک نوشیدنی گرم مانند چای، آب جوش و شیر گرم به همراه یک شیرینی طبیعی نظیر خرما و کشمش استفاده شود و پس از آن افطار که باید در واقع مشابه صبحانه باشد مصرف گردد.


مصرف نان، پنیر، سبزی و گردو گزینه مناسبی برای وعده افطار است. مصرف غذاهایی مانند آش رشته که حاوی مقادیر زیادی رشته و حبوبات است و یا حلیم‌های چرب فشار زیادی را به دستگاه گوارش که ساعت‌های زیادی خالی از غذا بوده است وارد می‌نماید و مشکلات گوارشی ایجاد می‌شود. در صورتی که نوجوان تمایل زیادی به این‌گونه مواد غذایی دارد بهتر است به مقدار کم بسنده گردد.



فاصله کوتاه بین افطار و سحر


شام را می‌توان یک تا دو ساعت پس از افطار مصرف کرد. اما از آنجا که امسال ساعت افطار دیر هنگام می‌باشد و در نتیجه فاصله بین افطار و سحر نسبتاً کوتاه است، در صورتی که بین افطار و شام فاصله باشد، نوجوان دیرتر خوابیده و میل کمتری به مصرف سحری خواهد داشت، بنابراین بهتر است شام به همراه افطار مصرف شود، اما باید غذا را به آرامی میل کرد، چون مصرف سریع مقادیر زیاد غذا و اشباع شدن ناگهانی معده باعث اختلال در جریان خون شده و باعث بروز ناراحتی گوارشی می‌گردد. شام می‌تواند مشابه شام شب‌های غیر از ماه رمضان باشد. در فاصله افطار تا سحر مصرف میوه، آب‌میوه و چای کمرنگ توصیه می‌شود.



روزه اولی‌های کم اشتها


در مورد نوجوانانی که اشتهای کمی دارند یا کمی ضعیف به نظر می‌رسند، مصرف مغزها توصیه می‌شود. مادران عزیز می‌توانند مغزهای مختلف (نظیر پسته، بادام، فندق و نخودچی) را همراه کمی شکر آسیاب کرده و در هنگام سحر یا افطار به فرزندان خود بدهند و یا با مخلوط آن‌ها با شیر، یک حریره مغذی و سرشار از پروتئین برای آن‌ها تهیه نمایند. ضمناً ممکن است برخی از نوجوانان روزه‌دار نیاز به مصرف مکمل‌های ویتامین یا املاح داشته باشند که بهتر است با مشورت متخصص تغذیه در این خصوص اقدام نمایید.

what`s life?life is love.
جمعه 3/6/1391 - 4:15 - 0 تشکر 525744

روزه از دیدگاه طب سنتی





روزه در واقع بهداشت کامل جسمی و شستشوی احشاء داخلی است. روزه‌داری باعث ایجاد جسمی تازه و خالی از سموم می‌شود.



ماه رمضان


به اعتقاد بسیاری از اطباء، انواع بیماری‌ها از تجمع زیادی غذا در معده و روده که هضم کندی دارد آغاز می‌شود و تنها راه درمان روزه است. بقراط و فیثاغورث به مردم زمان خود نوعی از روزه‌داری را که شامل پرهیز از غذا بود، توصیه می‌کردند.


در تاریخ طب سنتی ایران نیز تمام حکما، بر نقش روزه و پرهیزهای متناوب در پیشگیری و مداوای انواع بیماری‌ها سفارش نموده‌اند. در اثر عمل روزه گرفتن، بدن تمام سموم خود را برای حفظ سلامتی خود، دفع می‌کند.


اخیراً در کشورهای اروپایی، بیمارستان‌هایی افتتاح شده که از طریق روزه بسیاری از بیماری‌ها را معالجه می‌کنند.


پزشکان سنتی عقیده دارند فایده بزرگ کم خوردن و پرهیز نمودن از غذا در یک مدت کوتاه آن است که چون معده حدود 11 ماه پر از غذا بوده است در مدت یک ماه روزه‌داری مواد غذایی خود را دفع می‌کند. همچنین کبد هم برای حل باقیمانده غذای جمع شده در معده صفرای خود را تخلیه می‌کند. تمام دستگاه گوارش در این مدت استراحت می‌کنند. روزه یعنی کم خوردن و کم آشامیدن در مدت معینی از سال که بهترین راه حفظ تندرستی است و طب قدیم و جدید هر دو به آن اعتقاد دارند.


اگر بپذیریم که سهم کمی از غذایی که می‌خوریم برای حیاتمان کافی است و با بقیه اضافه آن در واقع پزشکان امرار معاش می‌کنند (نظر یکی از دانشمندان طب سنتی) و با توجه به نقایصی که طب جدید در حوزه تغذیه با آن روبرو است اهمیت دادن به آموزه‌های دینی و سنتی گذشتگان بیشتر روشن می‌شود. امروزه به وضوح ثابت شده است که خصوصاً روش‌های نادرست تغذیه عامل بسیاری از مرگ و میرها است. در پاسخ به افراد ناآگاهی که روزه را برای بدن مضر می‌دانند و دائماً از سختی آن در ماه‌های گرم سال شکایت دارند تنها کافی است بگوییم طبق تحقیقات جدید انجام شده مشخص شده است که روزه مقاومت سلول‌های مغزی را به هیپوکسی و حالاتی که در سکته مغزی رخ می‌دهد افزایش داده و نقش مۆثری در پیشگیری از بیماری‌های مغزی داشته و مثلاً روند آلزایمر را کند می‌سازد.



چرا سی روز روزه می‌گیریم؟


امروزه در مکاتب مختلف به دلایل گوناگونی اغلب چند روز متفاوت در ماه یا روزه گرفتن در روزهای مشخص توصیه می‌شود. اما چرا در دین ما توصیه به سی روز شده است؟ طبق نظر دانشمندان در این دوره در ترکیب خون هیچ تداخلی ایجاد نمی‌شود و به عبارتی تغییری در آن حاصل نمی‌شود.



شربت خاکشیر حتی در سحر هم توصیه می‌شود چون وقتی دانه‌ها در مجاورت آب قرار گیرند می‌توانند چندین برابر وزن خود آب جذب کرده و متورم شوند در نتیجه این دانه‌ها آب زیادی را در بدن نگه داشته و به تدریج در بدن آن را آزاد می‌کنند بنابراین برای رفع عطش در هنگام روزه‌داری بسیار مفید است



همان‌طور که می‌دانیم خون یکی از عناصر چهارگانه مهم از طب سنتی در سلامت انسان است و هرگونه تغییری در ترکیب آن نشانه آغاز بیماری است. بر اساس علم امروزی هم ذخایر گلیکوژن کبدی و ذخایر چربی بدن برای تأمین نیاز یک ماه بدن به تنهایی کافی است. بنابراین هیچ مشکلی از جهت کم خوردن غذا برای بدن به وجود نخواهد آمد.


با چه غذایی افطار کنیم؟


در طب سنتی توصیه فراوان به مصرف آب گرم در هنگام افطار (بعد از زمان طولانی خالی بودن معده) شده است چون این عمل باعث گرم شدن معده می‌شود. مصرف آب سرد هنگام افطار باعث سردی و انقباض معده شده و مانع ترشح مناسب شیره‌های معدی می‌شود. امروزه در طب سنتی مصرف آب سرد و یخ را مضر می‌دانند و بر این عقیده‌اند که آب سرد چربی مواد غذایی داخل معده را به صورت سفت و غیرقابل جذب در می‌آورد که این چربی‌ها در دیواره سلول‌ها رسوب داده و موجب پیدایش سلول‌های سرطانی در طول زمان خواهد شد. استفاده از شربت‌های سنتی مثل خاکشیر، تخم شربتی برای افراد سرد مزاج (بلغمی‌ها) و شربت سکنجبین برای افراد گرم مزاج (دموی‌ها) در ماه رمضان توصیه می‌شود. شربت خاکشیر حتی در سحر هم توصیه می‌شود چون وقتی دانه‌ها در مجاورت آب قرار گیرند می‌توانند چندین برابر وزن خود آب جذب کرده و متورم شوند در نتیجه این دانه‌ها آب زیادی را در بدن نگه داشته و به تدریج در بدن آن را آزاد می‌کنند بنابراین برای رفع عطش در هنگام روزه‌داری بسیار مفید است. شربت سکنجبین هم رفع کننده عطش است و به خصوص اگر همراه خیار رنده شده نوشیده شود، برای دفع گرما نافع‌تر است.


از آنجا که در هنگام روزه‌داری بدن از ذخایر خود استفاده می‌کند و سوخت و ساز و دفع مواد بیشتر است خون حالت اسیدی بیشتری می‌گیرد بنابراین موادی که به خون حالت قلیایی بدهند مثل آب میوه‌های طبیعی (به جز آب آلو، آب گوجه‌فرنگی و زردآلو) و شیر نیز در ماه رمضان مفید هستند. باید همین‌جا متذکر شویم آب‌میوه‌ها و نکتارهای مصنوعی در واقع نوعی نوشابه هستند و متأسفانه سودازا هستند و به هیچ‌وجه قلیاییت خون را افزایش نمی‌دهند. مواد نامبرده همچنین به علت محتوای زیاد شکر چاق‌کننده هستند. مصرف مواد قندی طبیعی مثل خرما و شربت‌های طبیعی به همراه گلاب و... برای جلوگیری از افت قند خون بعد از افطار مفید هستند.


استفاده زیاد از قندهای ساده مثل شکر، زولبیا و بامیه و ... باعث افزایش ناگهانی قند خون و سردرد هنگام افطار می‌شود و نوسان شدید قند خون به رگ‌های مغزی آسیب وارد می‌کند. استفاده از غذاهای ملین مثل حلیم و آش که حاوی نخود است (نخود صفرا بر است) و مصرف ترکیبی از آن به نام هوموس که در نواحی مدیترانه‌ای متداول است و شیر برنج و فرنی بسیار مناسب است. خوردن غذاهای خشک کمتر توصیه می‌شود (مثل کوکو و کتلت) مگر اینکه حتماً با سبزی خوردن و لیموترش باشد.



اهمیت وعده سحر


در ادعیه گذشتگان ما توجه زیادی به مصرف وعده سحر شده است. دعاهای مخصوص این زمان خود نشان‌دهنده اهمیت آن در روند روزه است. هر کدام از ما خاطرات سحری‌هایی که همه افراد خانواده دور هم و سر یک سفره جمع می‌شدیم را به خاطر داریم. اما امروزه متأسفانه کوچک شدن خانواده‌ها و اجبارهای کاری باعث چشم پوشی از سحری خوردن شده است. شاید در زمان‌هایی که روزها کوتاه‌تر هستند حذف وعده سحری مشکلی به دنبال نداشته باشد اما در روزه‌های فعلی که طول روزه‌داری حدود 16 تا 17 ساعت در روز می‌رسد حذف وعده مهم سحری توان و طاقت فرد را کاهش داده و سردرد و افت قند خون را در طول روز برای او به دنبال دارد.




استفاده زیاد از قندهای ساده مثل شکر، زولبیا و بامیه و ... باعث افزایش ناگهانی


قند خون و سردرد هنگام افطار می‌شود و نوسان شدید قند خون به رگ‌های مغزی آسیب وارد می‌کند





مسئله مهم دیگر خوابیدن با شکم پر بعد از سحر است زیرا باعث سوءهاضمه و مشکلات گوارشی می‌شود. حکمت روزه، تنظیم اعمال حیاتی بدن و دفع اخلاط فاسده از بدن است. با خوابیدن بعد از سحری با شکم پر، نه تنها کمکی به سیستم گوارشی خود ننموده‌ایم که فشار روی معده خود را مضاعف کرده‌ایم. به علاوه در این ماه، نیاز به شادابی و نزدیک‌تر شدن به خدا داریم. با شکم پر خوابیدن باعث کسلی و خمودگی ما در روز بعد می‌شود و فرصت بازسازی‌مان را از دست می‌دهیم. بهترین وقت خوابیدن هنگامی است که هضم معدی انجام گرفته و غذا از دهانه معده عبور کرده باشد.


غذای مناسب سحر


همان‌طور که گفتیم وعده سحر بسیار مهم است. حتی اگر به سبکی وعده صبحانه باشد نباید حذف شود. سعی کنید از غذاهای خشک مثل کوکو و کتلت در سحر اجتناب کنید چون در طول روز بسیار تشنه می‌شوید. مصرف شیر ولرم با خرما، انواع میوه یا آب آن، یا یک صبحانه مختصر بهترین انتخاب برای وعده سحر هستند. حتماً در سحر از لیموترش به همراه آب استفاده کنید تا بوی بد دهان شما در طول روز از بین برود.


توصیه می‌شود از غذاهای چرب و سرخ‌شده کمتر استفاده کنید زیرا این غذاها سودازا هستند و در ماه رمضان که بدن خود دچار خشکی می‌شود این خشکی را تشدید می‌کنند. انواع نوشابه‌ها، آب‌میوه‌ها و بادمجان سرخ‌شده سودازا هستند. استفاده از شربت‌های گیاهی مثل شربت گل سرخ و گل بنفشه به پاکسازی بدن کمک می‌کنند.


در پایان یادآوری می‌کنیم که به اعتقاد بسیاری از اطباء انواع بیماری‌ها از غذاهای زیادی که از معده می‌گذرد و تحلیل نمی‌رود، سرچشمه می‌گیرد و تنها راه درمان روزه است. پس با رعایت رژیم صحیح و پرهیز از پرخوری (چون بالاخره حکمت روزه گرسنگی کشیدن و استراحت اندام‌های داخلی است) بهترین و بیشترین سود را از روزه خود بگیریم.

what`s life?life is love.
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.