• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن روانشناسي > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
روانشناسي (بازدید: 296)
جمعه 27/5/1391 - 13:24 -0 تشکر 516422
جمع‌هراسی چیست و با آن چگونه باید برخورد كرد؟

جمع‌هراسی به اختلالی گفته می‌شود كه از زمره ویژگی‌هایش اضطراب شدید و كمرویی زیاده از حد در موقعیت‌های اجتماعی را می‌توان نام برد. جمع‌هراسان از اینكه دیگران كنجكاوانه زیر نظرشان می‌گیرند، مدام و شدیدا در بیم به‌سر می‌برند و اعمال‌شان آنان را سراسیمه و سرافكنده می‌كند. هرچند ظاهرشدن در انظار عموم برای بسیاری از انسان‌ها با درجاتی از اضطراب توام است، اما باید دانست كه امكان دارد مقادیر دلهره در مبتلایان به جمع‌هراسی به اندازه‌ای زیاد باشد كه اینان از موقعیت‌های اجتماعی روی بگردانند.

با اینكه شمار كثیری از گرفتاران به اختلال یادشده درمی‌یابند كه امكان دارد وحشت، مفرط یا خلاف واقع باشد، ولی در چیره‌شدن بر آن ناتوان هستند؛ امكان دارد جمع‌هراسی صرفا به یك وضع محدود شود (مثل ترس از صحبت در مكان رسمی یا غیررسمی، یا خوردن، نوشیدن یا نوشتن در جلوی دیگران) یا شاید در شدیدترین حالت چنان گسترده باشد كه شخص در هر موقعیت اجتماعی با نشانه‌های ترس روبه‌رو شود. احتمال دارد جمع‌هراسی بسیار فزاینده باشد و افزایش یابد. مبتلایان به این بیماری، اغلب از تشكیل یا حفظ ارتباطات صمیمانه خودداری می‌ورزند یا امكانات مربوط به پیشرفت پیشه‌شان را نمی‌پذیرند. حتی برخی از آنان خانه‌نشین می‌شوند.

حالت فوبی اجتماعی عمومی شده نیز با این علامت مشخص می‌شود كه بیشتر موقعیت‌های اجتماعی حتی عادی‌ترین آنها برای بیمار اضطراب‌ ایجاد می‌كند. شخص هر كاری كه می‌كند، احساس می‌كند مورد قضاوت قرار می‌گیرد. كسانی كه به این نوع فوبی (فوبی اجتماعی عمومی شده)‌ مبتلا هستند، بیشتر مواقع شخصیتی دارند كه به آن اجتناب‌كردنی گفته می‌شود.

آنها نسبت به قضاوت دیگران فوق‌العاده حساسند. در روابط اجتماعی فقط موقعی وارد می‌شوند كه مطمئن باشند آن‌طور كه هستند پذیرفته می‌شوند و خودشان را پایین‌تر از دیگران می‌بینند. فوبی‌های اجتماعی دیگری هستند كه انتخابی نامیده می‌شوند كه در برگیرنده تعداد محدودی از موقعیت‌ها هستند مانند حرف زدن در مقابل عموم.

فوبی‌های اجتماعی انتخابی را نباید با یك ترس عادی و ساده اشتباه گرفت. بیشتر مردم قبل از حرف زدن در مقابل عموم، ترس و وحشت را حس می‌كنند. ولی همین كه شروع به حرف زدن كردند ترسشان از بین می‌رود. در مورد فوبی اجتماعی، برعكس، اضطراب سر جای خودش باقی می‌ماند یا حتی در زمان سخنرانی شدت هم پیدا می‌كند و فقط موقعی پایان می‌پذیرد كه جایش را به خجالت و شكست بدهد و بالاخره بعضی از انواع فوبی‌های اجتماعی، نبرد نامیده می‌شوند. كسانی كه از آن رنج می‌برند با وجود وحشتشان در موقعیت‌های اجتماعی كه در آنها می‌هراسند همیشه در حال مقابله و آزمایش هستند. به همین علت، این بیماران می‌توانند مسوولیت‌های اجتماعی را انجام بدهند و بیشتر مواقع رفتار سردی نسبت به دیگران یا یك خشونت نسبی را انتخاب می‌كنند كه به آنها امكان می‌دهد فاصله خود را با اطرافیانشان حفظ كنند. این بی‌تفاوتی و سردی نسبت به دیگران ظاهری است، زیرا در پس آن وحشت شدیدی وجود دارد. بعضی از پژوهش‌ها نشانگر این امر است كه افراد مبتلا به این فوبی‌های اجتماعی (روبه‌رو شدن با دیگران)‌، به طور غیرطبیعی اختلالات شدید قلبی ناشی از نگرانی دارند.

جمعه 27/5/1391 - 13:25 - 0 تشکر 516423

علائم



نشانه‌های جسمانی چنین اختلالی غالبا همراه با اضطراب شدید جمع‌هراسی است. مبتلایان به چنین هراسی با علایمی رویارو می‌شوند ازجمله كم‌رویی، تعریق فراوان، لرزش و سایر علامت‌های اضطراب مانند اشكال در صحبت، دل‌آشوب (تهوع) و سایر ناراحتی‌های گوارش. این نشانه‌های آشكار احتمالا بیم از مخالفت را در موقعیت‌های اجتماعی افزایش می‌دهد و ممكن است خود همین علایم، كانون اضافی هراس شده و دور باطلی به وجود آورند.


علائم اختلال اضطراب اجتماعی ممکن است شامل این موارد باشند:

•احساسات کمرویی شدید در مواجهه با دیگران.
•ترس شدید که دیگران فرد را تماشا  و در مورد او داوری می‌کنند.
•ترس شدید از دستپاچگی.
•نگرانی که مدت‌ها پیش از رویدادی رخ دهد، تداوم پیدا می‌کند.
• علائم جسمی ناشی از اضطراب، شامل عرق کردن، احساس تهوع، لرزیدن و سرخ شدن.

جمعه 27/5/1391 - 13:25 - 0 تشکر 516424

شیوع


حدود 7/3درصد جمعیت ایالات متحده در سنین بین 18 تا 54 سال (تقریبا 3/5 میلیون آمریكایی) در سال خاصی به جمع‌هراسی مبتلا می‌شوند.جمع‌هراسی، زنان را دوبرابر مردان گرفتار می‌كند، هرچند شمار زیادتری از مردها برای این اختلال ویژه، به روانشناسان و روانپزشكان مراجعه می‌كنند.معمولا این اختلال در دوران كودكی یا اوایل نوجوانی آغاز می‌شود و ندرتا پس از 25 سالگی بروز می‌كند.

جمعه 27/5/1391 - 13:26 - 0 تشکر 516425

شایع‌ترین فوبی‌های اجتماعی


ـ ترس از سخنرانی برای عموم: بسیاری از سخنرانان، خواننده‌ها، بازیگران تئاتر و سینما معتقدند وجود اندكی تشویش برای بهترین عملكرد لازم است. اما وحشت شدید از صحنه، چیز دیگری است. این ترس موجب اجتناب از صحنه می‌گردد و چه‌بسا سبب شود فرد به دلیل این ترس شدید، بسیاری از شانس‌های زندگی خود را از دست بدهد.

ـ ترس از غذا خوردن در جمع: گاهی ترس از غذا خوردن یا نوشیدن در حضور دیگران به این دلیل است كه شخص می‌ترسد وقتی چنگال یا فنجان را به دهان می‌برد، دست‌هایش دچار لرزش گردد.

ترس از ریختن نوشیدنی یا غذا در واقع ترس از عملكرد است، یعنی میل به اجتناب از جلب توجه در مورد یك ضعف خیالی.

ـ ترس از عملكرد جنسی: اختلال كنش جنسی معمولا فوبی شمرده نمی‌شود، اما بعضی از انواع اختلالات كنشی جنسی در مفهوم فوبی اجتماعی می‌گنجند. شخص از انجام عمل می‌ترسد، زیرا كسی ناظر عملكرد اوست و همین اضطراب عملكرد خود موجب افزایش احتمال شكست می‌گردد. انزال زودرس، ناتوانی جنسی در مرد و سردمزاجی در زن، شایع‌ترین انواع فوبی‌های اجتماعی ـ جنسی هستند.

ـ ترس از نگاه دیگران هنگام كار كردن: ترس از نگاه (زل زدن) دیگران وقتی به ناتوانی فرد منجر شود، یك فوبی واقعی است. این فوبی ممكن است به هر نوع كار مكانیكی مربوط شود. خلاصه‌برداری، نوشتن روی تخته سیاه، دوختن، بافتن یا حتی بستن دگمه كت در هنگامی كه كسی دارد نگاه می‌كند.

ـ ترس از ازدحام: شخص مبتلا به فوبی اجتماعی از ازدحام ممكن است فعالیت‌های شخص را به گونه‌ای محدود كند كه فقط بتواند ساعاتی را كه افراد معدودی بیرون هستند برای خرید از خانه خارج شود.

ـ ترس از گل انداختن صورت

ـ ترس از لمس شدن

جمعه 27/5/1391 - 13:27 - 0 تشکر 516426

علت‌ها


پژوهش پیرامون علل جمع‌هراسی در جریان است.برخی بررسی‌ها، بیانگر وجود ناحیه كوچكی در مغز به نام بادامك است كه تصور می‌رود در مركز آن قرار دارد و واكنش‌های مربوط به ترس را مهار می‌كند.مطالعات صورت‌گرفته در زمینه حیوانات، دلالت بر آن دارد كه جمع‌هراسی احتمالا جنبه توارثی دارد.بخشی از تحقیق‌های به عمل آمده حاكی است كه اختلال جمع‌هراسی، مبنای زیست شیمیایی دارد. دانشمندان را عقیده بر این است كه اختلال مورد بحث احتمالا بر پایه تنكردشناسی (فیزیولوژی) یا هورمونی استوار است.پژوهش‌های دیگر، تاثیر محیط را در ایجاد جمع‌هراسی موثر می‌دانند. امكان دارد مبتلایان به جمع‌هراسی از مشاهده رفتار و پیامدهای سایرین، فرآیندی موسوم به فراگیری مشاهده و انگاره (الگو)سازی اجتماعی، بیمناك شوند.

جمعه 27/5/1391 - 13:27 - 0 تشکر 516427

كودكان مبتلا به فوبی اجتماعی

این دسته از كودكان تا مدت‌ها پس از سنی كه ترس از غریبه‌ها طبیعی است، از روبه‌رو شدن با افراد ناشناس اجتناب می‌ورزند. هنگام حضور سایر كودكان یا بزرگسالان سرخ می‌شوند، سكوت می‌كنند، به والدینشان می‌چسبند یا سعی می‌كنند مخفی شوند. خردسالان مبتلا به این نوع فوبی، علاوه بر اضطراب شدیدشان در موقعیت‌هایی كه اغلب مردم در آن موقعیت مضطرب می‌شوند (مانند صحبت كردن در حضور دیگران)‌، ممكن است در پیش‌پاافتاده‌ترین فعالیت‌ها نیز مضطرب شوند. اگر آنها در حضور جمع صحبت كنند، می‌ترسند در میان صحبت‌هایشان تپق بزنند. آنها فكر می‌كنند چنانچه سوالی را مطرح كنند، ممكن است احمق به نظر برسند. می‌ترسند اگر در حضور جمع غذا بخورند، غذا را روی زمین بریزند یا اگر وارد اتاقی شوند، ممكن است پایشان به جایی گیر كند و روی زمین بیفتند و دست و پاچلفتی به نظر آیند. جای تعجب نیست كه این كودكان در حضور مراجع قدرت یا همسالانی كه وضعیت اجتماعی بالایی دارند، مضطرب شوند.

كودكان مبتلا به فوبی اجتماعی به احتمال قوی از مدرسه، صحبت در جمع، قرمز شدن یا خوردن و نوشیدن در حضور دیگران هراس دارند. ترس از شیوه عملكرد به نحوی كه موجب خجالت یا تحقیر شود در این گروه از كودكان آنقدر فراگیر است كه به طور جدی در فرصت‌ها و فعالیت‌های اجتماعی دیگر آنها اخلال ایجاد می‌كند و غالبا منجر به تنهایی و رنج می‌شود.

اگرچه كودكان مبتلا به فوبی اجتماعی مایلند مورد علاقه دیگران باشند، اما نگرانی دائم درباره در معرض دید دیگران قرار گرفتن یا پرداختن به كارهایی كه آنها را احمق جلوه دهد، مانع شكل‌گیری هر گونه رفتاری می‌شود كه دوست دارند با دیگران داشته باشند. چنانچه دیگران سعی كنند این كودكان را به موقعیت‌های اجتماعی تشویق یا وادار كنند، آنها ممكن است گریه كنند، قشقرق به راه بیندازند یا حتی بیشتر عقب‌نشینی كنند. در موارد خیلی شدید، كودكان به فوبی اجتماعی فراگیر مبتلا می‌شوند. این كودكان از اغلب موقعیت‌های اجتماعی هراس دارند، از ملاقات یا صحبت با اشخاص جدید می‌ترسند، از تماس با هر فردی خارج از نظام خانواده خود اجتناب می‌ورزند و حضور در مدرسه و مشاركت در فعالیت‌های تفریحی، در مجموع برایشان خیلی دشوار است.

اضطراب مربوط به فوبی اجتماعی به قدری شدید است كه موجب بروز فعالیت‌هایی نظیر سرخ شدن چهره، لكنت زبان، تعریق، دل‌درد، افزایش ضربان قلب، لرزش یا حمله وحشت‌زدگی كامل می‌شود. نوجوانان مبتلا به فوبی اجتماعی همواره ‌عقیده دارند كه واكنش‌های جسمانی مشهودشان موجب می‌شود تا احساس بی‌لیاقتی نهفته آنها‌ در معرض دید دیگران قرار گیرد و باعث تحقیرشان شود. حتی این دیدگاه كه سایرین از ناآرامی آنها كاملا آگاه هستند، موجب اضطراب بیشتر در این كودكان می‌شود. كودكان مبتلا به فوبی اجتماعی در یك دور باطل، منتظر بروز مشكل ناراحتی یا عملكرد ضعیف خود هستند، انتظاری كه با نزدیك شدن به موقعیت ترسناك، اضطراب بیشتری را در آنها برمی‌انگیزد و این تنها به افزایش دلشوره و تشدید بیشتر نشانه‌های جسمانی آنها در آن موقعیت می‌انجامد. در نتیجه این كودكان از موقعیت‌ها یا فعالیت‌‌های اجتماعی از قبیل تماس تلفنی با یك همكلاسی برای تكمیل تكلیف‌های ناقص، درخواست از معلم برای توضیح مطالب درسی و جواب دادن به تلفن اجتناب می‌ورزند. اگرچه اضطراب اجتماعی و كمرویی گذرا به عنوان بخشی از رشد بهنجار تلقی می‌شوند، نوجوانان مبتلا به فوبی اجتماعی‌ دچار اضطرابی ماندگار می‌شوند. اغلب، اضطراب‌های آنان با تمركز برخود همراه است كه به افزایش انتقاد از خود می‌انجامد و نشانه‌های هیجانی را تشدید می‌كند. این فرآیند نزولی مارپیچی به بروز مشكلاتی جدی در كفایت اجتماعی و برقراری روابط دوستانه با دیگران منجر می‌شود.

جمعه 27/5/1391 - 13:29 - 0 تشکر 516428

برای كمك كردن به كودكان مبتلا به فوبی اجتماعی (بخصوص ترس از صحبت كردن در جمع)‌ والدین می‌‌توانند از راهكارهای ذیل استفاده نمایند.

ـ اولین قدم،‌ آموختن روشی است كه واكنش‌های بدنی اضطراب را كنترل می‌كند. روی روش‌های كنترل تنفس بیشتر تاكید كنید. سپس كودك را مجبور كنید تا آرام تنفس كند، بدنش را شل كند و پس از آن بایستد و شروع به صحبت كند.

ـ‌ عامل ترس كودك را پیدا كنید. آیا از این كه تپق بزند نگران است یا این كه احمق یا عصبی به نظر برسد؟

ـ با افزایش اعتماد به نفس كودك و تقویت توانایی‌هایش به او كمك كنید تا بر این ترس غالب شود.

ـ برای صحبت كردن، فرصت‌هایی را در اختیار كودك قرار دهید. از همان سنین كم، از او بخواهید سرمیز شام چیزی را برای دیگران تعریف كند.

ـ او را از پیش برای تپق‌ها آماده كنید. به او بگویید در صورتی كه مطلبی را فراموش كند و دستپاچه شود، چكار كند.

ـ بكوشید حساسیت او را به اشتباهات گفتاریش كاهش دهید و توجه او را به اشتباهات گفتاری دیگران جلب كنید.

جمعه 27/5/1391 - 13:31 - 0 تشکر 516429

بیماری‌های همزمان و همراه با جمع‌هراسی


جمع‌هراسی ممكن است از عزت نفس بكاهد و خطر افسردگی و خودكشی را بیفزاید.امكان دارد كسانی كه با چنین اختلالی دست به گریبانند به مصرف الكل یا سایر مواد مخدر روی آورند كه به اعتیاد بینجامد.بسیاری از این قبیل افراد به سایر اختلالات اضطرابی نظیر اختلال هراس، وحشت‌زدگی یا اختلال وسواس فكری – عملی نیز دچار می‌شوند. مخصوصا چنان اضطرابی سروپایشان را می‌گیرد كه با حمله‌های اضطرابی دست‌به گریبان می‌شوند (حمله شدید وحشت با نشانه‌های جسمانی) هنگامی كه حمله‌های وحشت بروز می‌كنند، امكان دارد مبتلایان به جمع‌هراسی ارزیابی‌های نهایی نمایند تا از اوضاعی دوری كنند كه طی آن ممكن است احتمالا حمله وحشت‌زدگی دیگری روی دهد یا دست‌یابی به كمك غیرممكن باشد. این اجتناب، ممكن است سرانجام به «ترس از مكان‌های باز»، ناتوانی از رفتن به محیط‌های شناخته‌شده و مطمئن به دلیل ترس و دلواپسی، بینجامد.

جمعه 27/5/1391 - 13:32 - 0 تشکر 516430

شیوه‌های درمانی


پژوهش‌ها مشخص كرده است كه برای مداوای جمع‌هراسی انواع درمان‌ها موثرند، مشتمل بر دارودرمانی، ‌روان درمانی یا مخلوطی از هردو راهكار. معلوم شده است كه رفتاردرمانی شناختی در معالجه جمع‌هراسی مفید است. یك ویژگی بارز این مداوا دربردارنده موقعیت درمانی است كه بیماران را در معرض موقعیت‌های ترسناك قرار داده و به آنها كمك می‌كند كه در چنان موقعیت‌ها احساس راحتی كنند. مثلا فنونی از قبیل تنفس عمیق را به مردم می‌آموزند تا میزان اضطراب‌شان را مهار كنند.


جنبه مهم دیگر درمان، بازسازی شناختی است كه شامل كمك به افراد در شناخت داوری‌های نادرست و ایجاد انتظارات واقع‌گرایانه‌تر احتمال خطر در موقعیت‌های اجتماعی است.درمان حمایتی، مانند گروه‌درمانی، یا زوج و خانواده‌درمانی كه اطلاعات سودمندی اختلال را به مردم می‌رسانند.


ترجمه: الف.د


شرق

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.