• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 5039)
جمعه 27/5/1391 - 2:41 -0 تشکر 515809
بیماریهای مهم

بیماری ام اس با تغذیه صحیح قابل کنترل و درمان است

یک متخصص آسیب شناسی با بیان اینکه راه درمان بیماری ام اس، تجویز داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی با مهارکننده‌های این سیستم نیست، گفت: باید با تغذیه صحیح سلولهای ایمنی مجدداً قدرت تشخیص پروتئین‌های خودی از غیرخودی و همچنین این تحمل به خود را که از دست رفته است به این سلول‌ها بازگردانده شود.

 

دکتر حسن اکبری در منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، با بیان اینکه بیماری ام اس جزو بیماریهای خودایمنی است، گفت: این بیماری دراثر اختلال عملکرد سلول‌های ایمنی بدن بوجود آمده، سلولها قادر به تشخیص خودی از غیرخودی نیستند و دراین بیماری آنتی بادی‌ها برعلیه سلول‌های شوان دور اعصاب غلاف دار ساخته می‌شوند و با تخریب این غلاف‌ها عبور پیام‌های عصبی از رشته‌های اعصاب مختل شده و علائم بیماری ظاهر می‌شود.

 

این متخصص آسیب شناسی گفت: علایم بیماری شامل بی حسی، سوزن سوزن شدن، فلج، دوبینی است. در طب جدید چون ماهیت بیماری ناشناخته است برای مقابله با علائم به مصرف مهارکننده‌ها و سرکوب کننده‌های سیستم ایمنی روی می‌آورند تا با متوقّف کردن کار سلولهای ایمنی از تخریب غلاف های اعصاب ممانعت کنند.

 

وی در ادامه با تاکید بر اینکه مهار و سرکوب سیستم ایمنی با داروهایی مثل کورتون می‌تواند عواقب وخیمی هم در برداشته باشد، گفت: از دیگر داروهایی که در درمان ام اس استفاده می‌شود اینترفرون‌ها هستند که دارای عوارض متعددی هستند.

 

این محقق و مدرس طب اسلامی – ایرانی در خصوص علل اصلی ایجاد کننده ام اس گفت: تمامی اعمال سلولی توسط انرژی انجام می شود، خصوصاً سلول‌های ایمنی به کمبود انرژی بسیار حساس‌ترند بنابراین اگر تغذیه افراد صرفاً از مواد غذایی انرژی زا صورت گیرد و یا ترکیب‌هایی از مواد غذایی استفاده شود که تعادل انرژی منفی داشته باشند، در نتیجه سلول‌های ایمنی بتدریج یکی از مهمترین اعمال و وظایف خود را که همان تشخیص پروتئین‌های خودی از پروتئین‌های بیگانه است را از دست می‌دهند. در بیماری ام اس این پروتئین غلاف میلین است که توسط سلول‌های شوان ساخته می‌شود و سلول‌های ایمنی برعلیه آنها آنتی بادی ترشح می‌کنند و در اثر عملکرد این آنتی بادی‌ها غلاف‌های میلین تخریب می‌شوند.

 

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی خاطرنشان کرد: درمان بیماری ام اس تجویز داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی با مهار کننده‌های این سیستم نیست بلکه باید با تغذیه صحیح سلولهای ایمنی مجدداً قدرت تشخیص پروتئین‌های خودی از غیرخودی وهمچنین این تحمّل به خود را که از دست رفته است به این سلول‌ها بازگرداند به این ترتیب بدون نیاز به تجویز داروهای خطرناک و با عارضه مهار کننده و سرکوبگر سیستم ایمنی می توان بیماری ام اس را کنترل و درمان کرد و از عوارض بالای این داروها هم در امان بود.

منبع : ایسنا

what`s life?life is love.
جمعه 27/5/1391 - 2:44 - 0 تشکر 515810

چگونه دردهای مزمن را بدون دارو درمان کنیم؟


هر فردی به شیوه‌ای متفاوت و البته منحصر به فرد نسبت به درد واکنش نشان می‌دهد و هر آسیب یا ضربه عاطفی در اشخاص مختلف، به میزان و شیوه‌ای متفاوت موجب اختلال در جریان خون و سیگنال‌دهی‌های عصبی می‌شود.



 با توجه به این واقعیت که احساس شدت درد در هر انسانی کاملا منحصر به فرد است و بسیاری از عوامل روانی، فیزیولوژیکی و ژنتیکی بستگی دارد، پیدا کردن راه حل مناسب و موثر برای تسکین درد در بیماران مختلف، کار نسبتا دشواری است.



به گزارش مجله تخصصی آرپ، در آمریکا سالانه حدود ۱۰۰ میلیون تن به دردهای مزمن مبتلا می‌شوند و درمان این دردها هر سال حدود ۶۳۵ میلیارد دلار هزینه را به نظام بهداشتی و درمانی این کشور تحمیل می‌کند.



پزشکان امروزه معتقدند که «درد مزمن» تنها نشانه یک بیماری دیگر نیست بلکه به نوبه خود یک بیماری یا اختلال مجزا است و باید مانند سایر بیماری‌ها تحت درمان قرار بگیرد. در برخی موارد درد مزمن حاصل یک التهاب است. اما در بسیاری موارد دیگر می‌تواند عامل پیچیده تری داشته باشد. عاملی که در واقع به چگونگی پردازش سیگنال‌های درد در مغز بستگی دارد.



وقتی فرد به مدت طولانی در معرض درد جسمی قرار می‌گیرد، رشته‌های عصبی در واقع ممکن است این درد را به نوعی حافظه نورولوژیک مرتبط کنند. بنابراین حتی زمانی که عامل اولیه درد، برطرف شود، فرد هنوز احساس درد و آسیب دیدگی می‌کند. از سوی دیگر، درد حتی ممکن است عامل ژنتیکی داشته باشد.



متخصصان دانشگاه کمبریج در انگلیس اخیرا ژنی موسوم به HCN2‌ را شناسایی کرده‌اند که نقش تنظیم کنندگی دردهای مزمن را برعهده دارد و می‌تواند هدف درمانی دیگری برای کنترل درد باشد. امروزه متداول‌ترین شیوه درمان دردهای مزمن شامل استفاده از داروهای مسکن، غیرنسخه‌ای مانند ایبوبروفن و آسپرین است که نواحی ملتهب را مورد حمله قرار می‌دهند و یا مصرف داروی نسخه‌ای نارکوتیکس مانند کدئین و مورفین است که سیگنال‌های درد را متوقف می‌سازند. اما اخیرا گروهی از کارشناسان بهداشتی موسسه بریوویل در آمریکا دریافتند ۷۵ درصد از کلینیک‌های پزشکی تنها مواقعی در درمان دردهای مزمن موفق می‌شوند که آن را با تکنیک‌های درمانی مکمل و سنتی کنترل درد، ترکیب کنند. این تکنیک‌ها نظیر طب سوزنی یا ماساژ درمانی در صورتی که در مراکز تخصصی معتبر و استاندارد صورت گیرند در تسکین دردهای مزمن تاثیر چشمگیری خواهند داشت.



از سوی دیگر، گروهی از متخصصان مرکز پزشکی دانشگاه استانفورد نیز در چندین مطالعه مختلف نشان داده‌اند که تکنیک هیپنوتیزم پزشکی در کاهش و یا حتی ریشه کنی دردهای مزمن بسیار موفق است.



پزشکان دانشگاه جان هاپکینز نیز تاکید دارند که حتی فکر نکردن یا کمتر فکر کردن درباره درد به تسکین آن کمک می‌کند.



منبع : ایسنا


what`s life?life is love.
جمعه 27/5/1391 - 2:44 - 0 تشکر 515811

آنچه بیماران روزه‌دار باید بدانند



بدن انسان برای حفظ سلامتی خود همواره مقداری چربی به‌عنوان انرژی در نقاط مختلف ذخیره می‌کند.



 این چربی‌ها به مرور ممکن است مقداری از کاروتنوئیدهای خورده شده توسط فرد را در خود ذخیره کرده و تغییر رنگ دهند. به علاوه در مدت طولانی اگر این چربی‌ها در بدن باقی بمانند، فشرده‌تر می‌شوند و احتمال مورد استفاده قرار گرفتن چربی‌های قرار گرفته در مرکز بدن نیز کمتر می‌شود. روزه‌داری به بدن فرصت می‌دهد تا این چربی‌هایی که در طول زمان تجمیع شده است را بسوزاند و پس از پایان دوره روزه‌داری، به جای آنها چربی تازه و مناسب‌تری را جایگزین کند.



به‌ویژه برای افرادی که چربی زیادی در بدن خود ذخیره کرده‌اند، فرصت مغتنمی فراهم می‌شود تا مقداری از چربی‌ها را برای تولید انرژی به مصرف رسانند و از اضافه وزن خود بکاهند. گرچه روزه حتی برای افراد لاغر نیز می‌تواند مفید باشد ولی ذکر این نکته ضروری است که اگر فرد بسیار لاغر یا دارای بیماری لطمه زننده یا شرایط فیزیولوژیک خاصی باشد که طبق نظر پزشک، روزه‌داری منجر به صدمه به بدن او می‌شود، روزه‌داری برای او قابل توصیه نخواهد بود.


برای پی بردن به این مسئله که بیماران خاص در چه شرایطی و با رعایت چه مواردی می‌توانند روزه بگیرند و اینکه آیا روزه‌داری برای همه بیماران از نظر پزشکی توصیه می‌شود یا خیر، گفت‌وگویی با دکتر احمدرضا درستی، متخصص تغذیه و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم‌پزشکی تهران انجام داده‌ایم که در پی ‌می‌آید.


    روزه‌داری از نظر جسمانی چه فوایدی دارد؟


هنگام روزه‌داری، سطح انسولین خون طی روز پایین‌تر از روزهای معمولی است. در واقع بدن از ذخایر انرژی خود یعنی گلیکوژن یا قند حیوانی ذخیره شده در کبد و عضلات و همچنین از چربی موجود در بافت چربی برای تأمین انرژی استفاده می‌کند که اینها موجب افزایش سطح انسولین خون نمی‌شوند و به همین دلیل، هنگام روزه‌داری میزان انسولین خون کمی پایین‌تر از روزهای دیگر است. کاهش انسولین خون احتمال ذخیره چربی (شروع چاقی) و همچنین احتمال مقاوم شدن سلول‌ها به انسولین (که خود زمینه‌ساز شروع دیابت است) را کاهش می‌دهد. روزه‌داری علاوه بر اینکه منجر به استراحت دستگاه گوارش می‌شود، سوخت‌وساز بدن را تنظیم کرده و احتمال ابتلا به برخی بیماری‌ها ازجمله افسردگی و استرس، افزایش فشارخون، میگرن، افزایش وزن، بی‌خوابی و گاهی دیابت را کاهش می‌دهد. با این حال، در برخی موارد روزه‌داری می‌تواند لطماتی را به سلامت فرد بیمار وارد سازد که به‌همین دلیل لازم است این افراد برای اطمینان از بی‌خطر بودن روزه‌گرفتن با پزشک خود مشورت کنند تا درصورت احتمال لطمه به سلامتی، از روزه گرفتن خودداری کنند.


    آیا برای همه افراد حتی بیماران و آنهایی که توانایی روزه‌گرفتن ندارند، انجام این فریضه الهی واجب است؟


در عین حال که روزه‌داری به سلامت افراد کمک شایانی می‌کند ولی هرگونه عملی که موجب آزار و ضرر به‌خود یا دیگران شود نیز در اسلام پذیرفته نیست؛ زیرا اسلام فرموده «لا ضرر و لا ضرار فی الاسلام». بنابراین گرچه در دین اسلام روزه برای تمام افرادی که قادر به روزه‌داری باشند، واجب دانسته شده است ولی اگر روزه‌داری موجب لطمه‌زدن به بدن فرد شود، مورد تأیید نخواهد بود. با وجود مزایای فراوان روزه‌داری برای حفظ سلامت افراد، دین اسلام برای افراد بیمار، روزه‌داری را ممنوع کرده است. بنا بر قوانین اسلامی، روزه‌گرفتن برای کودکان خردسال نه‌تنها ضروری نبوده بلکه صحیح نیز نیست. در عین حال، به تغذیه کودکان بزرگ‌تر (۱۲-۹سال) و نوجوانان (۱۸-۱۳سال) و فعالیت بدنی آنان در طول روز نیز باید توجه خاص شود؛ چرا که دریافت ناکافی مواد غذایی می‌تواند به رشد و نمو آنها لطمات جبران‌ناپذیری وارد کند. نوجوانانی که دچار وقفه در رشد یا نمو شوند در مواردی با کوتاهی قدشان، لاغری یا چاقی بیمارگونه قابل تشخیص هستند؛ ولی متأسفانه اختلالاتی که در اثر وقفه رشد و نمو در ساختمان دستگاه‌های بدنی آنها اتفاق می‌افتد عموما قابل رویت نیست.


    آیا بیماران دیابتی می‌توانند روزه بگیرند؟


دیابت ازجمله بیماری‌هایی است که بسته به میزان شدت و همچنین نوع آن، توصیه‌های متفاوتی برای روزه‌داری خواهد داشت. افراد مبتلا به دیابت که دارو دریافت می‌کنند، با توجه به‌شدت بیماری و با مشورت پزشک ممکن است مجاز به روزه‌داری باشند. در مبتلایان به دیابت غیروابسته به انسولین (دیابت نوع ۲) که دارای اضافه وزن بالا باشند (BMI بالاتر از ۲۸دارند) و با دریافت منظم دارو (به‌صورت دو بار در شبانه‌روز) قندخون خود را کنترل می‌کنند، روزه‌داری نه‌تنها مضر نیست بلکه می‌تواند مفید نیز باشد.


    افراد مبتلا به دیابت در طول‌ماه مبارک رمضان چه مواردی را باید رعایت کنند؟


از نظر تغذیه‌ای، افزایش دریافت مواد غذایی پرچرب و پرکربوهیدرات و به‌طور کلی پرخوری در طول ماه مبارک رمضان در افراد دیابتی، منجر به افزایش قندخون و افزایش وزن خواهد شد. بیماران دیابتی در طول روزهای‌ ماه رمضان مانند روزهای معمولی باید از دریافت کالری بیش از حد و همچنین مواد غذایی حاوی کربوهیدرات ساده مانند قندوشکر بپرهیزند. انجام فعالیت بدنی سبک یا متوسط در افراد مبتلا به دیابت غیروابسته به انسولین، عارضه‌ای نخواهد داشت. در طول ساعات روزه‌داری حتما قندخون و ادرار بایستی در چندین نوبت بررسی شود. وزن فرد باید در طول‌ماه رمضان روزانه کنترل شده و درصورت هرگونه کاهش وزن شدید یا افزایش وزن بیشتر از دوکیلوگرم، حتما با پزشک مشورت شود. درصورت احساس هرگونه علائم ناشی از کاهش یا افزایش شدید قندخون، فرد ناگزیر خواهد بود روزه خود را باز کند. بعد از پایان‌ماه مبارک رمضان میزان و نوع داروی مصرفی و همچنین رژیم غذایی به حالت قبل از ماه رمضان برمی‌گردد.


اگر بعد از افطار قند خون فردی بالای ۲۵۰ باشد، لازم است شب بعد ۲۰درصد از کالری دریافتی وی کم شود. اگر هنگام سحر نیز قند خون بالای ۲۰۰ باشد، باید از غذای سحری دفعات بعدی ۲۰درصد کم شود. چنانچه قند خون بالای ۳۵۰ باشد، توصیه می‌شود اصولا روزه نگیرند. چنانچه مصرف قرص فراموش شود (خصوصا درصورتی که معمولا قندخون بالاست)، بهتر است فرد آن روز را روزه نگیرد.


    آیا روزه‌داری باعث کاهش افسردگی در افراد می‌شود؟


به اعتقاد روانپزشکان و متخصصان، روزه‌داری در بیماران مبتلا به افسردگی و بیماری‌های خفیف علاوه بر اینکه انجام فریضه دینی است، به‌عنوان یک شیوه روان‌‌درمانی و تغییر رفتار محسوب شده و سلامت روانی را تقویت می‌کند. روزه‌داری همچنین قدرت اراده و تصمیم‌گیری و توان اجرایی این بیماران را نیز افزایش می‌دهد. البته بیماران مبتلا به اختلالات روانی، باید علاوه بر تغذیه مناسب در ایام روزه‌داری، برنامه‌ریزی خاصی برای مصرف داروهای خود در افطار و سحر نیز داشته باشند. لازم به یادآوری است که اگر این بیماران طی مراحل بهبود از تغذیه مناسب برخوردار نباشند، از نظر مکانیسم‌های تطابق روانی ضعیف‌تر عمل کرده و به خوبی نمی‌توانند با تغییرات حاصله از نظر سبک زندگی روزانه در این‌ماه کنار بیایند؛ در نتیجه با عود یا تشدید علائم بیماری مواجه می‌شوند که به همین دلیل توصیه می‌شود این قبیل بیماران از روزه‌داری مستمر یک ماهه خودداری کنند.


    چه توصیه‌ای برای روزه‌داران باردار دارید؟


زنان باردار در سه‌ماه اول بارداری به‌ویژه هشت هفته اول به‌دلیل تشکیل سلول‌های مغزی جنین نباید روزه بگیرند. پس از آن نیز تنها درصورتی یک خانم باردار می‌تواند روزه بگیرد که فعالیت روزانه کمی داشته باشد و آزمایش‌های خون و ادرار او نیز طبیعی باشد. خانم‌های شیرده از ‌ماه دوم شیردهی درصورتی که کاهش شیر در آنها اتفاق نیفتد و احساس ضعف و بی‌حالی شدید یا سردرد و عوارض مشابه نداشته باشند، می‌توانند همزمان روزه بگیرند.


    آیا مبتلایان به نقرس هم می‌توانند روزه بگیرند؟


به اعتقاد پزشکان، غذا نخوردن، روزه‌داری‌‌های طولانی و رژیم‌های کم کربوهیدرات به‌دلیل ایجاد حالت کتوز می‌توانند موجب تسریع حملات نقرس شوند. این بیماری گاه منجر به جراحی می‌شود. با پیشرفت بیماری، علائم سریع‌تر و برای مدت طولانی‌تر بروز می‌کنند. برای جلوگیری از تشدید بیماری نقرس، عموما (طبق توصیه متخصص) بهتر است روزه‌داری انجام نشود.


    افراد مبتلا به صرع چطور؟


افراد مبتلا به صرع که باید قرص‌های ضد‌تشنج استفاده کنند، نمی‌توانند روزه بگیرند؛ زیرا ممکن است در طول روز دچار کاهش کلسیم یا قند خون شده و تشنج کنند.


    آیا روزه‌داری برای مبتلایان به کم خونی مناسب است؟


پزشکان معتقدند در کسانی که سطح شاخص‌های خونی در مرز پایین محدوده طبیعی است، کاهش دریافت مواد مغذی در‌ماه رمضان ممکن است میزان این شاخص‌ها را باز هم کاهش دهد. چنانچه شدت کم‌خونی در افراد بالا باشد به‌گونه‌ای که نیازمند دریافت مکمل آهن در چند نوبت روزانه باشند، روزه‌داری قابل توصیه نخواهد بود. کسانی که مبتلا به کم‌خونی خفیف تا متوسط هستند باید به کیفیت غذای مصرفی خود در این‌ماه مبارک توجه بیشتری داشته باشند و مصرف مواد غذایی غنی از آهن و پروتئین‌ها به‌ویژه پروتئین‌های هم نوع (اولویت گوشت قرمز به پروتئین گیاهی) را افزایش دهند. همچنین مصرف میوه‌های خشک به‌خصوص زردآلو و تمشک و مصرف آجیل خام (مانند پسته و بادام) برای آنها مفید است. این افراد باید از مصرف چای تا دوساعت بعد از غذا به‌ویژه پس از مصرف مواد غذایی غنی از آهن پرهیز کنند.

what`s life?life is love.
جمعه 27/5/1391 - 2:45 - 0 تشکر 515812

راه های درمان کم خونی


چگونه می توان کم خونی را درمان کرد؟         

کم خونی یک بیماری(یا یک حالت) شایع است که ممکن است هرکسی دچار آن شود اما این بیماری در زنان و دختران بیشتر دیده می شود. در کم خونی تعداد گلبول های قرمز کمتر از میزان طبیعی است یا شکل آنها و عملکردشان دچار مشکل است که در نتیجه میزان رسیدن اکسیژن به بافت ها کاهش می یابد و علائم آن بروز می کند



● اگر ضعف و بی حالی دارید


ضعف، سرگیجه و بی حالی شکایت های عمومی هستند که هرکسی این شکایت ها را داشته باشد ممکن است کم خون باشد اما حتما هم اینگونه نیست که هر فردی سرگیجه یا ضعف یا بی حالی داشته باشد حتما کم خونی دارد. اگر کسی زود احساس خستگی کند، باید آزمایش خون بدهد تا اگر کم خون باشد آن را درمان کند. نشانه های معمول کم خونی این است که فرد در طول زمان احساس می کند قابلیت های فیزیکی اش کاهش پیدا می کند. مثلا اگر قبلا با ۴۰ تا پله بالا رفتن احساس خستگی نمی کرده اما حالا با ۱۵ تا ۲۰ پله نفس کم می آورد و این می تواند نشانه ای از کم خونی باشد. احساس اختلال حواس، از بین رفتن تمرکز، کم شدن حافظه، رخوت، اختلال در خواب و در خانم ها اختلالات قاعدگی و ضعف و بی حالی از علائم آن است.


● همه علت هایی که آهن کم می آورید


شایع ترین علت کم خونی در جهان و از جمله در ایران کمبود آهن است، وقتی کسی آهن ذخیره شده در بدنش را در طول زمان از دست بدهد و با مواد غذایی و مکمل ها جایگزین نشود، فرد دچار یک بالانس یا تعادل منفی از آهن خواهد شد و نمی تواند آهن از دست رفته را جبران کند. کمبود آهن خودش را با کم خونی نشان می دهد، به دلیل اینکه بیش از نیمی از آهن بدن در داخل گلبول قرمز است و وقتی کسی آهن از دست می دهد، گلبول های قرمز او کاهش پیدا می کند. کل ذخایر آهن بدن بین ۳ تا ۴ گرم است که نصفی از آن در گلبول های قرمز است و نصف دیگر در ذخایر بدن است. کسی که دچار کمبود آهن در رژیم غذایی خود است؛ یعنی از مواد حاوی آهن مثل گوشت، جگر، حتی بعضی اوقات سبزیجات محروم است و نمی تواند آهن اضافی به شکل مکمل به بدن خود را برساند که البته این علت شایع کم خونی فقر آهن در جهان نیست.



شایع ترین علت آن، این است که کسی آهن از دست بدهد یا گلبول های قرمز از بدنش خارج شود که به طور رایج در قاعدگی های خانم ها دیده می شود، بنابراین شاید علت کمبود آهن و کم خونی زنان بهدلیل از دست دادن بیش از حد خون است و می توان گفت افراد در معرض خطر عمدتا خانم هایی هستند که با قاعدگی های شدید و حجیم ماهانه آهن زیادی از دست می دهند.از دلایل دیگر هم این است که کسی در دستگاه گوارش آهن از دست بدهد؛ یعنی به علت زخم معده، زخم روده، بواسیر، تومورهای دستگاه گوارش و ضایعات التهابی دستگاه گوارش خونریزی آشکار یا پنهان داشته باشد. از دلایل دیگر هم اختلالات جذب آهن است چون جذب آهن ابتدای روده باریک است و هر بیماری ای که روده باریک را تهدید کند می تواند مانع جذب طبیعی آهن شود و فرد باوجود اینکه آهن کافی مصرف می کند، چون نمی تواند آهن را ابتدای روده باریک جذب کند، مستعد فقر آهن خواهد شد.


● فقط با جگر و گوشت نمی شود


افرادی که خون کمی را از دست می دهند، مثل آقایان، افراد بالغ و خانم هایی که عادت ماهانه نمی شوند، مواد غذایی معمول کفایت می کند؛ برای مثال خوردن معمولی گوشت در روز. ولی برای خانم هایی که قاعدگی شدید دارند یا در سنین بارداری هستند، با غذای معمولی آهن لازم تامین نمی شود یا باید گوشت خیلی زیاد در رژیم غذایی آنها باشد.


مثلا روزی ۳۰۰، ۴۰۰ گرم گوشت که چنین حجم غذایی باورنکردنی است یا با خوردن جگر آهن را تامین کنند که این زیاده روی در مصرف جگر هم مضرات زیادی دارد. گریپ فروت هم هیچ نقشی در درمان کم خونی ندارد. دل و جگر ذخایر آهن زیادی دارد ولی اگر کسی کم خون باشد و بخواهد با جگر آن را جبران کند، در این صورت باید روزی ۳ ۲ کیلوگرم جگر بخورد که زیان آن بیشتر از منفعتش است.


در هر حال تکیه بر مواد غذایی حیوانی مثل دل و جگر برای درمان کم خونی خیلی منطقی نیست ولی در رژیم غذایی هر انسانی این مواد باید در حد متعارف گنجانده شود.


● همه دختران باید قرص آهن بخورند؟


هر دختر جوانی که به سن بلوغ می رسد شروع به از دست دادن آهن می کند. اگر قاعدگی شدید نباشد و گوشت کافی به خصوص گوشت قرمز در رژیم غذایی گنجانده شود، در سال های اول شروع قاعدگی معمولا نیاز به آهن مکمل نیست ولی بعد از ۶ ۵ سال از شروع قاعدگی فرد ذخایر آهن خود را از دست می دهد که باید قرص آهن را جایگزین کند که در این مواقع بعضی مراجع پزشکی پیشنهاد کردند که اگر در هفته، ۲ تا ۳ قرص آهن مصرف شود، ذخایر را کافی نگه می دارد. خانم های باردار باید بدانند، تقریبا یک پنجم ذخایر آهن بدن خود را در جریان بارداری از دست خواهند داد و لازم است که از ۴ ۳ ماهگی بارداری که جنین دیگر بزرگ شده است و به آهن نیاز دارد، برای ساختار خونی و تکمیل فعالیت بیولوژیک خود آهن استفاده کنند.


● با آزمایش خون، کم خون نمی شوید


در یک آزمایش خون حداکثر ۵ تا ۱۰ سی سی از خون فرد گرفته می شود، مثل برداشتن یک قطره از دریا. چون کل خون یک انسان نزدیک به ۵ لیتر است و در آزمایش فقط یک هزارم خون را از بدن خارج می کنند و هرگز پیش نمی آید که کسی با یکی، دوبار آزمایش دادن در ماه دچار کم خونی شود ولی بعضی اوقات از بیماران بدحالی که مثلا در بخش مراقبت های ویژه بستری هستند و از صبح تا شب از آنها آزمایش می گیرند، ممکن است در یک روز ۵۰ سی سی خون گرفته شود در این صورت بدیهی است که فرد در درازمدت دچار کم خونی می شود.


● یخ دوست دارید؟ شاید آهن کم دارید


کسانی که کمبود آهن دارند، یک اختلال روانشناختی در آنها ایجاد می شود که به طور ناخواسته علاقه به خوردن برنج خام، یخ و حتی به خاک پیدا می کنند که در اصطلاح عامیانه در علم پزشکی به آن «پیکا» یعنی آشغال خواری گفته می شود و این نشانه تمایل فرد به آهن است که از یک انحراف روانشناختی او را به سمت خوردن این مواد می کشاند که این کار را سخت تر میکند چون این برنج خام یا همان یخ مانع جذب همان اندک آهن وارد شده به روده می شود و کم خونی فرد افزایش پیدا می کند ولی به محض مصرف قرص آهن و شروع درمان در عرض چند هفته، فرد تمایل خود را به این انحراف غذایی از دست می دهد و به رژیم غذایی قبل باز می گردد.


● آزمایش خون برای تشخیص کم خونی قبل از بارداری


اگر زنی ذخایر آهن خودش را تامین نکرده باشد و هیچ وقت آهن نخورده باشد قاعده این است که قبل از بارداری یک آزمایش خون بدهد و به متخصص زنان مراجعه کند تا برای او آزمایش هایی تجویز کند، از جمله آزمایش خون که اگر کم خونی دارد و دلیلش هم فقر آهن باشد زودتر به خوردن آهن اقدام کند.


● آمپول های بی دلیل


تزریق ویتامین B کمپلکس و B۱۲ باعث برطرف شدن کم خونی نمی شود اما به طور کلی این یک فرهنگ غلط رایج در تمام جوامع از جمله کشور ماست که مردم هر مشکلی دارند زیر سر ویتامین ها می دانند و فکر می کنند با مصرف ویتامین ها مشکل آنها برطرف خواهد شد. کسانی که به طور شناخته شده ای کمبود ویتامین B۱۲ یا ویتامین های موجود در گروه B را دارند از مصرف این دارو ها بهره خواهند گرفت ولی بقیه نه، یعنی ممکن است ۹۵درصد این ویتامین ها را غلط استفاده کنند که قاعدتا منفعتی نخواهد داشت و زیانی هم نمی بینند. ویتامین مکمل را به هیچ کس پیشنهاد نمیکنیم مگر پزشک معالج فرد متوجه شود که او کمبود ویتامین دارد یا افراد خاصی که به هیچ وجه از میوه ها و مواد غذایی حاوی ویتامین بهره نمی گیرند اما در حیطه آهن، مصرف آهن مکمل برای خانم های باردار، خانم هایی که عادت ماهانه شدیدی دارند توصیه میشود.


● همه دختران و پسران جوانی که قصد ازدواج دارند باید آزمایش خون دهند


یک نوع خفیف تالاسمی در جامعه پخش است که ۳ ۲درصد از مردم جامعه تالاسمی مینور دارند و هیچ وقت هم علامتی ندارد یعنی فرد زندگی طبیعی خود را ادامه می دهد و هیچ وقت تشخیص داده نمی شود و اگر موقع ازدواج هم تشخیص داده نشود و با یک دختری ازدواج کند که او هم تالاسمی مینور داشته باشد، ۲۵درصد احتمال دارد که بارداری در این زوج باعث به دنیا آمدن نوزاد مبتلا به تالاسمی ماژور شود. تالاسمی ماژور مشکلاتی دارد که خانواده، فرزند و جامعه را به تباهی خواهد کشاند بنابراین جزء قوانین کشوری است که باید این آزمایش بین همه افراد در آستانه ازدواج انجام شود. اگر هر دو تالاسمی داشته باشند و این بیماری تشخیص داده شود، آنها می توانند با هم ازدواج کنند ولی از آزمایش های پیش از بارداری باید استفاده کنند تا درصورت بارداری، نوع جنین مبتلا را در چند هفته اول تکوینش در داخل رحم شناسایی کنند و اجازه سقط از مراجع قانونی را بگیرند تا در بارداری بعدی فرزند سالمی به دنیا بیاید.

مجله زندگی ایده آل

what`s life?life is love.
جمعه 27/5/1391 - 2:45 - 0 تشکر 515813

توصیه ها و هشدارهایی درباره تشنج کودکان


توصیه ها و هشدارهای دکتر عباس حبیب الهی متخصص کودکان     
وقتی بچه ها تشنج می کنند…   



«تشنج» یکی از بیماری های دوران کودکی است که باعث ترس و واهمه والدین می شود و مشاهده صحنه تشنج برای آنها بسیار نگران کننده است، اما پزشکان معتقدند تشنج باوجود تظاهرات ترسناکش کمتر ممکن است باعث بروز مشکلات جدی برای کودک شود…


برای آشنایی والدین با این بیماری و چگونگی مراقبت ها با دکتر عباس حبیب الهی، متخصص کودکان و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت وگو کرده ایم.


▪ ابتدا تشنج را برایمان تعریف کنید.


«تشنج» از تظاهرات شایع بیماری های دوران کودکی و عبارت است از اختلال موقتی در مغز که به صورت ناگهانی شروع می شود و غیرارادی و غیرقابل کنترل است. اگرچه معمولا تشنج با صرع اشتباه گرفته می شود، اما این دو با هم تفاوت دارند؛ تشنج، تحریک بیش از حد و غیر طبیعی سلول های عصبی مغز است و علل مختلفی هم دارد. برخلاف تصور عامه که مشاهده تشنج برایشان ناخوشایند و نگران کننده است، کمتر احتمال دارد این بیماری فرجام ناخوشایندی داشته باشد. در یک تقسیم بندی کلی، تشنج به دو گروه عمومی و نسبی تقسیم می شود. در تشنج عمومی، هر دو نیمکره مغز و در شکل نسبی، فقط یک نیمکره درگیر می شود.


▪ کدام نوع در کودکان شایع تر است؟


تشنج عمومی در میان کودکان شایع تر است و خانواده ها را بیشتر نگران می کند. این تشنج ناشی از تب است اما خوشبختانه فقط در ۴ ۳ درصد کودکان اتفاق می افتد. ترس از افزایش درجه حرارت بدن و تب بالا، شایع ترین علت مراجعه والدین به اورژانس به دلیل نگرانی از منجر شدن تب به تشنج است.


▪ والدین در چه سنینی باید بیشتر مراقب تشنج باشند؟


معمولا سن درگیری کودکان با تشنج، بالای ۶ ماه و کمتر از ۵ سال و بیشترین شیوع آن در ۲ ۵/۱ سالگی است. معمولا تشنج به دنبال تب ناشی از سرماخوردگی یا تب شدید ایجاد می شود، اما مهم ترین نکته ای که باید در نظر داشت؛ تب با تشنج به دنبال مننژیت است که باید به سرعت به آن رسیدگی کرد و کودک باید بستری شود.


▪ چه علایمی نشان دهنده بروز تشنج در کودک است؟


باتوجه به نوع تشنج، ممکن است کودک دچار اختلال هوشیاری شود یا اطرافیان را نشناسد، به صدا زدن پاسخ ندهد یا بیهوش روی زمین بیفتد. گاهی حرکات غیرارادی در اعضای بدن کودک ظاهر می شود که این حرکت ها ممکن است قسمتی از بدن یا تمام اعضا را درگیر کند. ممکن است کودک به شدت دست و پا بزند، روی زمین بیفتد، سر و چشم هایش به یک طرف بچرخد یا اینکه فقط یک دست یا یک پای او دچار حرکات تکان دهنده شدید شود و این حالت چند ثانیه تا چند دقیقه طول بکشد. معمولا این حمله ها کمتر از ۵ دقیقه طول می کشد. گاهی کودک در زمان حمله کنترل ادرار خود را از دست می دهد. ممکن است کودک برای چند لحظه به نقطه ای خیره شود و در این مدت متوجه اطراف نباشد. البته بیشتر کودکان دچار تب و تشنج ساده می شوند. والدین اظهار می کنند که از خانه تا رسیدن به سرکوچه این تشنج تمام می شود.


▪ اگر کودکی یک بار تشنج کند، والدین باید نگران حمله های تشنجی بعد و حتی تا آخر عمر در او باشند؟


معمولا تشنج عود نمی کند و قابل پیشگویی و پیشگیری هم نیست. در سنین پایین، مغز کودکان به افزایش درجه حرارت بدن حساس است، اما بیشتر آنها بعد از سن? سالگی، دچار تشنج نمی شوند. تشنج ناشی از تب، معمولا با مشکلات بعدی همراه نیست و روی مهارت های یادگیری و هوش کودک تاثیرگذار نخواهد بود. بچه هایی که تشنج می کنند معمولا به دارو نیاز ندارند اما در کودکانی که زیر یک سال، (۴ تا ۱۲ ماهه) اولین ابتلا را داشته اند، سابقه خانوادگی تب و تشنج و صرع در آنها وجود دارد یا بیش از ۲ بار و هر بار بیش از ۱۵ دقیقه این تشنج طول کشیده باشد، بیشتر باید مراقب باشند. از طرفی احتمال تشنج در پسرها بیشتر است.


▪ چه شیوه های درمانی ای برای این مشکل وجود دارد؟


معمولا برای کودکانی که برای اولین بار دچار تشنج می شوند، درمانی انجام نمی شود. تصمیم گیری درمانی در موارد خاصی که ذکر شد و البته همراه با معاینه دقیق و شرح حال و انجام اقدام های تشخیصی از جمله آزمایش مایع مغزی نخاعی، سی تی اسکن و ام .آر .آی و براساس تصمیم گیری پزشک است و معمولا با داروهای خاصی انجام می شود. نکته مهم در درمان این بیماری، ادامه روند درمان و توجه به توصیه های پزشک و پیگیری منظم است.


▪ والدین باید به چه نکته هایی توجه کنند؟


یکی از نکته های مهم و ضروری در کنترل تشنج، دستپاچه نشدن و پرهیز از انجام کارهایی است که نه تنها به کودک و فردی که در حال تشنج است کمک نمی کند، بلکه ممکن است باعث آسیب رساندن به او هم شود. مهم ترین اقدام در این زمان، قرار دادن کودک در مکانی امن و خواباندن او به پهلوی راست و خارج کردن لباس های تنگ است. باید صبر کنید تا تشنج کاملا برطرف و کودک هوشیار شود. از ضربه زدن یا تکان دادن کودک برای متوقف کردن تشنج خودداری کنید. مالیدن شانه ها، سوزن زدن به اندام ها و انگشت انداختن در گلو برای باز کردن دهان کمکی به بیمار نمی کند و حتی با تحریک رفلکس تهوع، باعث بروز استفراغ در او و خفگی می شود. باید دانست که تشنج، حرکات غیرارادی است و فردی که تشنج می کند، اصلا قادر به نوشیدن و خوردن نیست. اگر والدین آموزش دیده باشند، می توانند از شیاف دیازپام استفاده کنند.


▪ نکته ای در مورد مصرف داروها وجود دارد؟


بله. برخی والدین با توصیه های افراد غیرکارشناس، داروهای کودک را قبل از اتمام دوره های درمانی قطع می کنند در حالی که کودک باید تا زمانی که پزشک تجویز کرده، داروی ضدتشنج مصرف کند. هرگز نباید سرخود مقدار داروها را کاهش یا افزایش داد. طول درمان دارویی معمولا از شروع تا ۲ سال بعد از آخرین تشنج و براساس معاینه های پزشکی است. باید در دادن داروها مخصوصا شربت ها دقت کرد. شربت های ساختنی باید با میزان توصیه شده آب، رقیق و قبل از مصرف کاملا تکان داده شوند تا غلظت دارو یکنواخت شود. باید توجه داشت که شربت ها رسوب می کنند و اگر خوب هم زده نشوند، قسمت های پایین غلظت بیشتری دارند و مسمومیت دارویی ایجاد می کنند. همچنین باید توجه داشت که تغییر میزان برخی داروها با اندازه گیری سطح خونی آنهاست بنابراین معاینه های دوره ای کودک بسیار مهم است.


نکته دیگر اینکه برخی داروها روی استخوان کودک تاثیر دارند و باید مکمل ویتامینی دریافت شود. باید از کودکان مبتلا به حمله های تشنج همواره مراقبت کرد بدون آنکه فعالیت جسمی شان محدود شود. در زمان انجام کارهای حساس مثل شنا یا استحمام، حتما از نزدیک مراقب کودکتان باشید. اگر کودکتان تمایل به بالا رفتن از بلندی ها، درخت یا وسایل بازی دارد، نزد او بمانید.

what`s life?life is love.
جمعه 27/5/1391 - 2:45 - 0 تشکر 515814

چه چیزی باعث سرماخوردگی می شود؟


بسیاری از مادران جوان با دیدن اولین سرماخوردگی کودکشان ناراحت و نگران می شوند. کودکی که سرما خورده است به سختی نفس می کشد، احساس ناراحتی می کند و ممکن است غذا نخورد. اما اگر بیماری او یک سرماخوردگی معمولی باشد، جای نگرانی نیست چون راه های زیادی برای کاهش ناراحتی او وجود دارد. هر کودکی ممکن است در اولین سال زندگیش حدود ۸ بار سرما بخورد.




● چه چیزی باعث سرماخوردگی می شود؟


سرماخوردگی یعنی عفونت دهان، بینی و گلو که توسط انواع مختلف ویروس ها تولید می شود. سیستم ایمنی بدن نوزادان هنوز در حال تکامل و پیشرفت است و به همین دلیل تا حد زیادی در معرض سرماخوردگی هستند.


وقتی کسی عطسه یا سرفه می کند، تعداد زیادی ویروس به هوا می فرستد که ممکن است از طریق تنفس وارد بدن دیگران شود. همین طور تماس جسمی می تواند عامل انتقال سرماخوردگی باشد. پس همواره موقع عطسه و سرفه دهان و بینیتان را بپوشانید و دست هایتان را بعد از تماس با بینی و دهانتان بشویید.


● سرماخوردگی بر نوزادان چه اثری دارد؟


هر یک از علایم زیر می تواند نشانه وجود سرماخوردگی معمولی در کودک شما باشد:


تب تا ۳۸ درجه


قرمزی چشم ها


درد گلو


آبریزش بینی


گرفتگی بینی و دشواری تنفس


بی اشتهایی


ناآرامی و بی قراری


تورم غدد لنفاوی زیر بغل، گردن و پشت سر


اگر کودک شما دچار گرفتگی بینی باشد، ممکن است نتواند به خوبی نفس بکشد و به همین دلیل در غذا خوردن با مشکل مواجه شود. معمولاً کودکان تا سن چهارسالگی قادر به فین کردن نیستند، بنابراین لازم است در تخلیه بینی به او کم کنید.


احتمالاً گرفتگی بینی باعث خواهد شد کودک شما چندین بار از خوب بیدار شود. بنابراین شاید ناچار شوید بیدار بمانید و مراقبش باشید.


معمولاً سرماخوردگی کودکان ظرف ۱۰ روز بهبود پیدا می کند. سرماخوردگی نوزادان خیلی کوچک ممکن است تا دو هفته طول بکشد.


● وظیفه ما هنگام سرماخوردگی کودکمان چیست؟


سرماخوردگی کودک شما معمولاً خود به خود رفع می شود، اما شما می توانید با رعایت نکات زیر به او کمک کنید :


کودک شما حتما باید به اندازه کافی استراحت کند.


به او شیر بیشتری بدهید. اگر از شیر خشک استفاده می کنید یا استفاده از غذاهای جامد را شروع کرده اید، می توانید به او آب هم بدهید. با این کار تب او کاهش پیدا خواهد کرد.


کودکان زیر چهار سال نمی توانند فین کنند. بنابراین با تمیز کردن بینی اش به تنفس او کمک کنید. همین طور می توانید مقداری وازلین به داخل سوراخ های بینی او بمالید تا از هرگونه التهاب و سوزش جلوگیری شود.


می توانید برای پایین آوردن تب کودک به او ایبوپروفن یا پاراستامول بدهید، البته به این شرط که سن او کمتر از سه ماه نباشد. اگر در مورد میزان مجاز این داروها مطمئن نیستید، به اطلاعات روی بسته قرص توجه یا یه یک پزشک یا داروساز مراجعه کنید. شاید چیزهایی راجع به رابطه مصرف پاراستامول و بیماری آسم یا خس خس سینه کودکان شنیده باشید. پس مراقب باشید.


اگر گرفتگی بینی نوزاد به او اجازه نمی دهد که به راحتی غذا بخورد، قطره بینی می تواند به او کمک کند. این قطره ها را می توانید از داروخانه خریداری کنید. ۱۵این قطره را دقیقه قبل از هر وعده غذایی داخل هر دو سوراخ بینی او بچکانید.


تنفس بخار آب هم می تواند به رفع گرفتگی بینی کمک کند. ولی هرگز کودک خود را در نزدیکی آب داغ قرار ندهید چون ممکن است پوست او را بسوزند. می توانید کودکتان را به حمام ببرید، آب داغ را از شیر یا دوش باز کنید، و مدتی آنجا بنشینید. یادتان باشد که بعد از بیرون آمدن از حمام باید به او لباس های خشک بپوشانید.


اگر کودکتان به گرفتگی بیماری مبتلا شده ولی هیچ یک از علایم دیگر سرماخوردگی را ندارد، ممکن است چیزی در بینی او گیر کرده باشد. حتی نوزادان کوچک هم ممکن است اجسام را به صورتشان نزدیک کنند و یا در بینیشان قرار دهند.


اگر کودک شما کمتر از ۶ سال سن دارد، خودسرانه به او داروهای سرفه یا سرماخوردگی ندارید چون می تواند عوارض جانبی به دنبال داشته باشد.


● در چه صورتی به پزشک مراجعه کنیم؟


اگر کودک شما کمتر از سه سال سن دارد، به محض دیدن علایم بیماری به پزشک مراجه کنید.


اگر کودک شما بیشتر از سه ماه سن دارد، می توانید برای اطمینان از اینکه بیماری او یک سرماخوردگی معمولی است، به پزشک مراجعه کنید.


در موارد زیر مشورت با یک پزشک ضروری است:


اگر سرماخوردگی او ظرف ۵ روز بهبود پیدا نکرده است.


اگر تب او از ۳۸ درجه بیشتر شده است.


اگر نمی تواند به خوبی نفس بکشد.


اگر سرفه اش خوب نمی شود.


اگرهنگام سرفه خلط سبز، زرد یا قهوه ای رنگ در دهانش مشاهده می شود.


● چگونه از بیماری کودک جلوگیری کنیم؟


شیر مادر یکی از بهترین عوامل مراقبت از سلامت کودک است چرا که آنتی بادی ها و مواد شیمیایی درون خون مادر را به کودک منتقل می کند.


سعی کنید کودکتان را از هر کسی که سرفه می کند یا به سرماخوردگی مبتلا است دور نگه دارید.


اگر شما یا همسرتان سیگاری هستید، حتما آن را ترک کنید، و کودکتان را به جاهایی که دود سیگار وجود دارد نبرید.

what`s life?life is love.
جمعه 27/5/1391 - 2:46 - 0 تشکر 515815

فنیل کتونوری (P.K.U)، نوعی ضایعۀ مادرزادی


فنیل کتونوری (P.K.U)، نوعی ضایعۀ مادرزادی است که به علت کمبود و کاهش آنزیمی به نام فنیل آلانین هیدروکسیلاز که در کبد نوزاد ساخته می شود، به وجود می آید.


عقب ماندگی ذهنی کودکان

فنیل آلانین یک اسیدآمینه ضروری در انسان است که از ۲ طریق تامین می شود: یکی از طریق فنیل آلانین موجود در مواد غذایی (شیرمادر، شیرخشک و غذاهای عادی) و دیگری از طریق کاتوبولیسم (تجزیه) پروتئین ها و پپتیدهای بدن. ورود فنیل آلانین به خون، میزان پلاسمایی این اسیدآمینه را افزایش خواهد داد مگر این که از طریق حذف کاهش یابد. حذف فنیل آلانین از خون از طریق شرکت در ساختمان پپتیدها، هیدروکسیلاسیون و تبدیل متابولیت ها رخ می دهد.


بر اثر نقص آنزیم فنیل آلانین هیدروکسیلاز، متابولیسم فنیل آلانین، آمینواسیدی که در انواع پروتئین ها وجود دارد مختل شده و غلظت آن در خون و سایر مایعات بدن بشدت بالا می رود.


تجمع فنیل آلانین که اصطلاحا به فی معروف شده، همراه با مشتقات غیرطبیعی آن موجب مسمومیت سلول های عصبی می شود. نوزادان در هفته های اول تولد، علائم واضحی از خود نشان نمی دهند. در نتیجه با این که باید هر چه زودتر تحت رژیم غذایی مخصوص قرار گیرند از تشخیص و درمان به دور می مانند و به تغذیه از شیرمادر یا شیرخشک معمولی یا هر ماده پروتئینی دیگر ادامه می دهند. در چنین دوران بحرانی که حیاتی ترین مرحله رشد و تکامل سلول های مغزی کودک است، ضایعه عصبی پیشرفت کرده و منجر به کاهش تدریجی توان فکری و هوشی و در نهایت معلولیت شدید ذهنی می شود. به این ترتیب زمان طلایی از دست رفته و رژیم غذایی و درمان های بعدی نتیجه مطلوب را نخواهد داشت. از این نظر جوامع پیشرفته جهان و اکثر کشورهای در حال توسعه همه نوزادان را در بدو تولد مورد آزمایش غربالگری قرار می دهند و کودکان PKU را به موقع شناسایی کرده و با رژیم غذایی مناسب و مراقبت های لازم، اقدام به درمان آنان می کنند.


PKU در کشور ما به دلیل ازدواج های فامیلی شیوع بیشتری دارد که خوشبختانه با طرح ملی غربالگری ارائه شده می توان با عوارض آن مبارزه کرد.




● اهمیت تشخیص و درمان بموقع


فنیل کتونوری جزو بیماری های متابولیک ـ ارثی است که چنانچه غربال شود یعنی بین روزهای ۵ـ۳ تولد و حداکثر در هفته اول تولد کشف شود ( البته هر چه زودتر تشخیص داده شود بهتر خواهد بود) کودک در آینده می تواند بهره هوشی کاملا طبیعی داشته باشد و با محدودیت های غذایی و مصرف شیر و غذای مخصوصی که در رژیم غذایی آنان گنجانده شود همانند افراد سالم، زندگی طبیعی داشته باشد. کم نیستند بیمارانی از این دست که با تشخیص بموقع و کنترل بیماری توانسته اند به مدارج علمی بالایی برسند. آنان می توانند ازدواج کنند و مانند سایر افراد جامعه شغل مناسبی هم داشته باشند. اما اگر این بیماری دیر تشخیص داده شود، آینده تاریکی جز تشنج های مکرر و عقب افتادگی ذهنی شدید و معلولیت در انتظار آنان نخواهد بود به طوری که حتی برای انجام کارهای ساده و پیش پا افتاده نیاز به کمک دیگران یا موسسات بهزیستی خواهند داشت.


بنابراین به دلیل معلولیت شدیدی که تنها به سبب تشخیص دیرهنگام این بیماری می تواند به وجود آید به تمام خانواده هایی که صاحب فرزند می شوند (چه پدر و مادر ازدواج فامیلی داشته و چه نداشته باشند) چنانچه یکی از اقوام آنان دچار این بیماری شده باشد لازم است در روزهای ۳ تا ۵ روز بعد از تولد نوزاد آزمایش های لازم برای تشخیص این بیماری صورت گیرد.همچنین در خانواده هایی که سابقه مشکلات ذهنی مشکوک وجود دارد یا خانواده هایی که در فرزند قبلی آنان یا در یکی از اعضای خانواده فنیل کتونوری دیده شود در درجه اول باید از ازدواج خویشاوندی پرهیز کنند و چنانچه این نوع ازدواج صورت گرفت لازم است این افراد از نظر ژن نهفته و معیوب فنیل کتونوری مورد بررسی قرار گیرند تا مشخص شود آنها ناقل این ژن معیوب هستند یا خیر. این آزمایش با آزمایش مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج کاملا متفاوت است، چرا که با مشاوره ژنتیک بیماری فنیل کتونوری تشخیص داده نمی شود. بنابراین حتما لازم است در خانواده هایی که در معرض خطر هستند یا افرادی که می خواهند ازدواج فامیلی داشته باشند قبل از ازدواج احتمال وجود ژن معیوب فنیل کتونوری و سایر بیماری ها بررسی شود.


غربالگری بخشی از خدمات بهداشت عمومی است که با انجام یک تست در جمعیت به تشخیص یک بیماری کمک می کند و هدف آن کاهش اثرات سوءبیماری در افراد آن جمعیت است. غربالگری برای PKU به عنوان یکی از خدمات بهداشت عمومی به منظور پیشگیری از عقب ماندگی ذهنی ناشی از آن انجام می شود و۲ نتیجه دارد: اولا باعث تشخیص PKU در مراحل اولیه می شود و لذا می توان با درمان مناسب و بموقع از بروز اثرات سوء آن جلوگیری کرد. ثانیا به تحقیق کمک کرده و فراوانی ژنی را در جمعیت معین می کند. غربالگری همگانی برای این بیماری با سابقه ای بیش از یک ربع قرن، به طور مسلم یکی از دستاوردهای مهم در زمینه بهداشت عمومی است و نمونه بارزی از نتایج کاربردی ژنتیک انسانی است.


تشخیص بیماری، شروع رژیم درمانی و تحت کنترل درآوردن سطح فنیل آلانین سرم، در جلوگیری از عوارض غیرقابل برگشت مغزی اهمیت ویژه ای دارد. کودکان مبتلا به PKU ابتدای تولد از نظر بالینی طبیعی هستند و ممکن است نتیجه آزمایش فنیل پیرویک اسید ادرار آنها در روزهای اول زندگی منفی باشد. بنابراین اساس تشخیص بر پایه اندازه گیری سطح پلاسمایی فنیل آلانین است. آزمایش فنیل کتونوری در نوزادان با یک آزمایش خون و نمونه گیری از پاشنه پای نوزاد صورت می گیرد.


سوالی که شاید به ذهن شما هم رسیده باشد، این است که چرا علاج واقعه راقبل از وقوع نمی کنیم. یعنی دولت به جای آن که درصدد غربالگری نوزادان برآید آزمایش ژنتیک این بیماری را پیش از ازدواج به صورت همگانی به انجام برساند. در جواب این سوال باید گفت به دلیل هزینه های بالای این آزمایش ها تامین بودجه آن برای وزارت بهداشت هیچ کشوری امکان پذیر نیست و عملی کردن این طرح برای عموم مردم تقریبا غیرممکن است. زیرا این آزمایش ها مستلزم انجام آزمایش هایی برای تعیین ژن معیوب در توالی DNA است که به آن سنجش توالی DNA می گویند. اما غربالگری نوزادان در ۳ تا ۵ روز بعد از تولد هزینه زیادی ندارد و انجام آن درباره تمام کودکان امکان پذیر است.




● مشکلات خانواده کودکان مبتلا


مشکلات عاطفی که از محدودیت رژیم غذایی و تغذیه غیرطبیعی به کودک و خانواده تحمیل می شود، اجرای رژیم غذایی را برایشان بسیار سخت و زجرآفرین می کند. بنابراین والدین و کودکان بیمار آنان با مشکلات روحی و روانی زیادی روبه رو خواهند شد.


از طرف دیگر با توجه به رژیم غذایی خاصی که این کودکان باید داشته باشند، هزینه تامین مواد غذایی آنها برای خانواده ها بسیار کمرشکن است؛ زیرا این بیماران از خوردن هر ماده غذایی پروتئین دار مانند گوشت قرمز، گوشت سفید، تخم مرغ، انواع لبنیات و برخی حبوبات محروم هستند. حتی در مورد غلات نیز محدودیت هایی دارند به طوری که گاهی با مصرف نان معمولی سطح فنیل آلانین خونشان می تواند بالا می رود. بنابراین باید به مقدار خیلی محدود از آنها استفاده کنند.شیرهای مخصوص که بخش اساسی و مهم کنترل بیماری محسوب می شود بخصوص در شیرخواران و کودکان کم سن و سال (البته این روند تا آخر عمر باید ادامه داشته باشد) و در کنار آن غذاهای مخصوصی که در ساختمان پروتئین آن به کمک مهندسی ژنتیک اسیدآمینه فنیل آلانین حذف شده باید در اختیار این بیماران قرار بگیرد. برخی از این محصولات در کشورمان تولید می شود مانند آرد ولی متاسفانه اغلب این مواد غذایی از خارج باید وارد شود. حال با توجه به هزینه های درمانی و توانبخشی این بیماران فکرش را بکنید تامین هزینه های سرسام آور مواد غذایی این بیماران چه فشار مضاعفی می تواند به خانواده هایشان وارد کند. این در حالی است که اغلب این خانواده ها از سطح درآمد پایینی برخوردارند و جزو قشر محروم و آسیب پذیر جامعه محسوب می شوند و توانایی تهیه این مواد غذایی را ندارند. اگرچه دولت بودجه ای را برای تامین بخشی از مواد غذایی این عزیزان در نظر گرفته اما باز هم هزینه های سنگین درمانی و توانبخشی و… این بیماران برای خانواده هایشان غیرممکن است و این مشکلات می تواند لطمات جبران ناپذیرو مخربی را هم از نظر سوءتغذیه و هم به دلیل فشار روحی و روانی زیادی که خود و خانواده هایشان متحمل می شوند به این بیماران وارد نماید.


این موضوع بخصوص در افرادی که بیماریشان دیر تشخیص داده شده و با معلولیت ذهنی و جسمی روبه رو شده اند شکل حادتری به خود می گیرد و تمام افراد خانواده را درگیر مشکلات مربوط به وی خواهد کرد؛ زیرا علاوه بر تامین هزینه های یاد شده باید هزینه های سرسام آوری را برای توانبخشی و نگهداری از آنان بپردازند چراکه نگهداری این گونه بیماران کاری بسیار دشوار و طاقت فرساست. بنابراین این خانواده ها به دلیل مشکلاتی که به آنها اشاره شد جزو قشر آسیب پذیر جامعه محسوب می شوند و نیازمند حمایت مادی و معنوی از سوی مردم و دولت هستند. انجمن های خیریه ای که این قبیل خانواده ها را مورد حمایت خود قرار می دهند به تنهایی قادر به ادامه این روند نیستند و نیازمند حمایت مسوولان و مردم برای فراهم کردن نیازهای این بیماران است.


از جمله این موسسات غیرانتفاعی و خیریه که با هدف رسیدگی و کمک به وضع غذایی، دارویی و تامین امکانات آموزشی و پرورشی این کودکان معصوم و همچنین حمایت عاطفی و روانی از خانواده های مضطرب و درگیر آنها آغاز به کار کرده است می توان به انجمن حمایت از خانواده ها و بیماران PKU اشاره کرد. اما متاسفانه این انجمن در شرایط موجود به تنهایی قادر به اجرای برنامه های خود نیست و برای رفع نیازهایی مانند تامین بودجه کافی برای تهیه چند نوع ماده غذایی با فنیل آلانین کم مانند آرد، ماکارونی، پودر تخم مرغ، برنج و بیسکویت ، همچنین اقدام به تامین بیمه های درمانی وتامین امکانات تحصیلی و پذیرش کودکان عقب مانده، تهیه مکان مناسب برای ارائه خدمات و مشاوره های پزشکی، غذایی، دارویی به کودکان و برقراری ارتباط نزدیک با خانواده ها در رسیدگی به نیاز متعارف آنها، دست یاری به سوی هموطنان توانمند و مسوولان دلسوز کشور دراز می کند.




● احتمال ابتلا در فرزندان بعدی


داشتن فرزند مبتلا به فنیل کتونوری هرگز بدان معنی نیست که پدر و مادر از داشتن فرزند دیگری محروم خواهند بود. البته باید گفت ریسک ابتلا به بیماری وقتی یکی از فرزندان مبتلا باشد در فرزندان بعدی حدود ۲۵ درصد خواهد بود. بنابراین چون شانس ابتلا تقریبا بالاست باید در حدفاصل هفته های ۱۰ تا ۱۲ بارداری از پرده اطراف جنین نمونه برداری صورت گیرد که اصطلاحا به آن CVS گفته می شود. در این آزمایش DNA سلول نمونه از نظر وجود ژن معیوب کتونوری مورد بررسی قرار می گیرد و مشخص می شود جنینی که در هفته ۱۲ بارداری است و هنوز روح در آن دمیده نشده به این بیماری مبتلاست یا خیر؟ اگر درجنین ژن معیوب کتونوری وجود داشته باشد مجوز برای سقط جنین صادر خواهد شد و این مجوز از نظر شرعی و قانونی مربوط به زمانی است که جنین در هفته ۱۲ بارداری باشد که هنوز روح در آن دمیده نشده است.


اما آیا زنانی که مبتلا به فنیل کتونوری هستند می توانند مادر شدن را تجربه کنند؟ در جواب این سوال باید گفت بله این افراد می توانند باردار شوند، اما با رعایت رژیم غذایی خاص؛ زیرا احتمال سقط جنین خود به خود در زنان حامله مبتلا به PKU که رژیم غذایی دارای فنیل آلانین کم را رعایت نمی کنند نسبت به کل جمعیت بالا گزارش شده، حتی اگر کودک سقط نشود کودکانی که از چنین مادرانی متولد می شوند اغلب دچار ناتوانی ذهنی هستند و ممکن است میکروسفالی یا اختلال قلبی مادرزادی داشته باشند که همه این مشکلات با سطح بالای فنیل آلانین خون مادر در دوران حاملگی در ارتباط است. لذا باید برای مادران مبتلا به PKU، رژیم غذایی حاوی فنیل آلانین کم را قبل از حاملگی شروع کرد و تلاش شود سطح فنیل آلانین خون زیر ۱۰ میلی گرم در دسی لیتر (کمتر از ۶۰۰ میکرومول) طی حاملگی قرار گیرد تا کودکان سالمی متولد شوند.

what`s life?life is love.
جمعه 27/5/1391 - 2:46 - 0 تشکر 515816

هموروئید از تشخیص تا درمان


هموروئید، به تورم سیاهرگ ها در کانال مقعدی گفته می شود که در اثر فشار زیاد بر سیاهرگ های ناحیه لگن و مقعد به وجود می آید. در حالت عادی، بافت داخلی مقعد برای کمک به کنترل حرکات روده ای، پرخون می شود. اگر هنگام تخلیه مدفوع، فشار زیادی به مقعد وارد شود، رگ های داخل این بافت متورم و کشیده می شوند.




چنانچه سیاهرگ های داخل کانال مقعدی متورم شوند، هموروئید داخلی را ایجاد می کنند و اگر در نزدیکی شکاف مقعد متورم شوند باعث ایجاد هموروئید خارجی می شوند. اسهال یا یبوست مزمن می تواند یکی از علل ایجاد هموروئید باشد. البته ممکن است علت وراثتی نیز داشته باشد. زنان باردار ممکن است در ۶ هفته آخر بارداری به علت فشار زیاد به رگ های خونی ناحیه لگن، فشار زیاد هنگام زایمان، همچنین اضافه وزن مخصوصا در ناحیه شکمی و لگن نیز دچار هموروئید شوند. در این میان، برخی از وضعیت های پزشکی مانند بیماری قلبی و کبدی دراز مدت باعث جمع شدن خون در ناحیه شکم و لگن و بزرگ شدن سیاهرگ ها می شود. لازم به ذکر است تقریبا نیمی از افراد بالای ۵۰ سال هموروئید دارند. این بیماری ممکن است دردناک باشد اما معمولا خطرناک نیست.


شایع ترین علائم هموروئید هم در نوع داخلی و خارجی آن عبارتند از: خونریزی هنگام حرکات روده ای و دیده شدن رگه های خون قرمز روشن روی مدفوع یا کاسه توالت، خارش و درد در ناحیه مقعد. هموروئید خارجی می تواند زیر پوست ملتهب و دَلَمه شده و باعث ایجاد یک برآمدگی بسیار دردناک شود که در این حالت هموروئید ترومبوزی نامیده می شود. در این میان، عواملی ممکن است باعث بدتر شدن هموروئید شوند از جمله نشستن یا ایستادن طولانی مدت که باعث تجمع خون در ناحیه معقدی و افزایش فشار به سیاهرگ ها می شود، همچنین بلند کردن مکرر بار سنگین بخصوص نگه داشتن نفس هنگام بلند کردن اشیا می تواند باعث فشار زیاد ناگهانی به رگ های خونی شود. لازم به ذکر است برخی از بیماری ها مانند سرطان کولون یا رکتوم (راست روده) و سایر بیماری ها نیز ممکن است بسیاری از علائم هموروئید را به همراه داشته باشند، بنابراین در صورت وجود علائم دیگر باید به پزشک مراجعه کرد، از جمله خونریزی مقعدی که در اثر فشار برای تخلیه مدفوع ایجاد نشده باشد و از قرمز روشن به قرمز تیره، تغییر رنگ دهد، مدفوع باریک تر از حد معمول (حتی باریک تر از یک مداد)، مشکل در تخلیه مدفوع یا اسهال همراه با نفخ شکمی، مدفوع سیاه یا قیرمانند، تب علاوه بر مدفوع خونی، درد شدید در ناحیه مقعد یا برآمدگی داخل مقعد یا شکاف مقعد که با درد شدید همراه است و پس از ۳ تا ۷ روز درمان خانگی، به حالت طبیعی برنگشته باشد.


● هموروئید از تشخیص تا درمان


تشخیص هموروئید براساس سابقه پزشکی و آزمایش های فیزیکی است. ابتدا یک آزمایش دیجیتال مقعدی و یک آندوسکوپی ممکن است تنها آزمایش های لازم باشد. برای اطمینان از این که بیماری های دیگری (مانند سرطان کولون) باعث ایجاد علائم نشده باشد، ممکن است آزمایش های دیگری مانند سیگموئیدوسکوپی (آندوسکوپی از کولون سیگموئید) نیز مورد نیاز باشد. این آزمایش به پزشک امکان می دهد. قسمت های داخلی مقعد، راست روده و کولون را برای بررسی موارد غیرطبیعی رؤیت کند. کولونوسکوپی و تنقیه باریوم نیز می توانند در این زمینه کمک کننده باشند. در مورد درمان هموروئید باید گفت بیشتر افراد هموروئیدی می توانند با تغییرات ساده رژیم غذایی و عادات صحیح حرکات روده ای بهبود یابند و نیاز به جراحی یا سایر درمان ها ندارند، مگر این که خیلی بزرگ و دردناک شده باشند. روش های درمانی تثبیت کننده، روش هایی هستند که مقدار خون را برای هموروئید کاهش می دهند تا کوچک شوند یا از بین بروند. باقی گذاشتن بافت زخم شده در جای خود از پیشرفت هموروئید جلوگیری می کند. این روش ها شامل بستن هموروئید با یک کش حلقه ای، استفاده از گرما، لیزرها یا جریان الکتریکی است. در روشی موسوم به اسکلروتراپی، با استفاده از تزریق یک ماده به هموروئید به بهبود بیماری کمک می شود.


یکی از روش هایی که نوعی جراحی محسوب می شود، گشاد کردن اسفنکتر مقعدی است که با کشیدن کانال مقعد (با فرض این که افزایش فشار اسفنکتر علت هموروئید است)، انجام می شود.


البته از آنجا که این روش در بسیاری از بیماران، باعث آسیب به اسفنکتر و غیرقابل کنترل شدن مدفوع می شود، به ندرت صورت می گیرد. در روش دیگری، از یک آندوسکوپ نوری و با به کارگیری یک داپلر کاوشگر، برای سنجش جریان خون در شریان منفردی که سیاهرگ های هموروئیدی را پر می کند و پزشکان قادر به تشخیص آن نیستند، استفاده می شود و سپس پزشک می تواند شریان را ببندد. این روش پرهزینه است و مزیت اندکی نسبت به روش «رگ بندی با کش حلقه ای» دارد. از سایر روش های جراحی، می توان به اسنفکتروتومی اشاره کرد که در آن قسمت داخلی اسفنکتر مقعدی بریده می شود، در این روش نیز، نگرانی در مورد از دست دادن کنترل مدفوع، به عنوان یکی از عوارض بالقوه وجود دارد.


● مشکلات پس از جراحی


برداشتن هموروئید از طریق جراحی (هموروئیدکتومی) معمولا برای بیماری درجه ۳ یا ۴ استفاده می شود. در این عمل، هموروئید داخلی و خارجی بریده می شوند. زخم های به جامانده ممکن است بخیه شوند (در تکنیک بسته) یا بازبمانند (در تکنیک باز). درد پس از جراحی یک مساله مهم است و معمولا مخدرهای ضددرد موردنیاز است. بیماران می توانند ۴ ـ ۲ هفته بعد به سرکارشان بازگردند.


از دیگر عوارض هموروئیدکتومی، مشکل ادرار کردن است که در ۵ درصد از بیماران اتفاق می افتد و ممکن است برای تخلیه مثانه، نیاز به سوندگذاری باشد. در یک تا ۲ درصد بیماران نیز خونریزی با تاخیر (۷ـ۴ روز پس از جراحی) اتفاق می افتد. همچنین ممکن است باریک شدن مقعد ناشی از اثر زخم، شکاف ها، عفونت ها و لخته های خون پس از جراحی (در هموروئید خارجی) نیز رخ دهد. جدیدترین تکنیک برای درمان هموروئید، هموروئیدکتومی با روش دوختن است که یک درمان سریع و کم درد است و برای هموروئیدهای درجه ۳ (اصولا داخلی) استفاده می شود. در این روش، یک لوله حلقوی و توخالی را به کانال مقعد وارد می کنند و از طریق این لوله، هموروئید داخلی، بخیه زده می شود. عوارض آن مشابه هموروئیدکتومی معمول است.


به طور کلی درمان های غیرجراحی ترجیح داده می شود. چرا که با درد و عوارض کمتری همراه است. گاهی اوقات ترکیبی از درمان ها (مانند یک روش تثبیت کننده و یک هموروئیدکتومی) می تواند موثرتر واقع شود، گرچه برای افراد بالای ۷۰ سال و کسانی که از سلامت کمی برخوردارند، روش های تثبیت کننده ترجیح داده می شوند. برداشتن هموروئید توسط لیزر نیز یکی از سالم ترین و موثرترین روش های درمانی شناخته شده، اما مانند هر روش دیگری، مزایا و معایبی دارد. از مزایای آن، سرعت عمل و ناراحتی کمتر است. دیگر این که پس از عمل، اثری از آن به جا نمی ماند. همچنین به دلیل دقت بالای عمل، بهبودی سریع تر صورت می گیرد و میزان خونریزی از زخم نیز معمولا اندک است و نیازی به بستری شدن بیماران در بیمارستان، حتی به مدت یک شب نیست. علاوه بر این، بافت های اطراف هموروئید، آسیب نمی بینند.


از معایب این عمل، پرهزینه بودن آن است و به دلیل جدید بودن روش، ممکن است یافتن متخصصان و جراحان آموزش دیده در این زمینه دشوار باشد. به علاوه جراحی با لیزر ممکن است با عوارض و عفونت هایی همراه باشد. از معایب دیگر عمل، این است که تنها هموروئیدهای خارجی را درمان می کند.


● با خوردن مواد فیبردار از هموروئید پیشگیری کنید


یکی از راه های پیشگیری از هموروئید، جلوگیری از یبوست با خوردن مواد غذایی حاوی فیبر زیاد از جمله میوه ها، سبزیجات، لوبیاها و غلات سبوس دار است. همچنین نوشیدن آب فراوان نیز می تواند کمک کننده باشد، در صورت لزوم می توان از مکمل های فیبری مانند سیتروسل یا متاموسیل استفاده کرد.


داشتن عادات سالم و منظم روده ای و رفتن به دستشویی به محض احساس فشار برای اجابت مزاج و اجتناب از فشار آوردن زیاد برای تخلیه مدفوع نیز می تواند از بروز هموروئید جلوگیری کند. در این مورد بهتر است راحت باشید و به خودتان زمان بدهید.


از نگه داشتن نفس و مطالعه نیز در این حین خودداری کنید و به محض اتمام حرکات روده ای، از جایتان بلند شوید. اگر باردار هستید، روی پهلویتان بخوابید تا فشار کمتری به رگ های خونی لگنتان وارد بیاید و از بزرگ تر شدن هموروئید جلوگیری کند. همچنین ورزش روزانه و داشتن فعالیت متوسط حداقل ۵/۲ ساعت در هفته یا فعالیت شدید حداقل یک و یک چهارم ساعت در هفته می تواند از ایجاد هموروئید پیشگیری کند. درمان های خانگی می تواند شامل استفاده از کرم های شیافی هموروئید مانند هیدروکورتیزون یا پدهای حاوی هاماملیس (فرآورده ای از برگ و پوست درخت هاماملیس) یا یک عامل بی حس کننده باشد. ناحیه مقعد را ۲ تا ۳ بار در روز به مدت ۱۵ـ ۱۰ دقیقه در آب گرم قرار دهید و اطراف آن را پاکیزه نگه دارید. استفاده از صابون ممکن است مشکل را بیشتر کند. بهتر است پس از توالت، ناحیه را با یک سشوار خشک کنید و از دستمال توالت خشک استفاده نکنید. استفاده از دستمال های مرطوب غیرعطری و بدون الکل بلامانع است. برای تسکین تورم مقعدتان می توانید از کمپرس های سرد یا بسته های یخ استفاده کنید.


گفتنی است که هموروئید می تواند عوارضی مانند کم خونی را به دنبال داشته باشد، از طرفی از دست دادن مزمن خون، وقتی که شما به اندازه کافی گلبول قرمز سالم برای حمل اکسیژن به سلول هایتان نداشته باشید، منجر به خستگی و ضعف می شود. در این میان، اگر خون رسانی به یک هموروئید داخلی قطع شود، هموروئید ممکن است مختنق (دچار اختناق) شود که منجر به درد زیاد و قانقاریا (مرگ بافتی) می شود.

what`s life?life is love.
جمعه 27/5/1391 - 2:46 - 0 تشکر 515817

بیماری های ویروسی فصل بهار


با شروع فصل بهار و زنده شدن طبیعت ، گرده‌افشانی گل‌ها و تغییر دما ، بعضی از آلرژی و بیماری‌های ویروسی شایع می‌شوند.



آلرژی بهاره


آلرژی‌ها اغلب بر اثر گرده‌افشانی گل‌ها ، مایت‌های هوایی ، کرک و پرزهای بدن پرندگان و یا بر اثر خوردن موادغذایی حساسیت‌زا به‌وجود می‌آیند که با علائمی مانند آبریزش بینی ، سرفه و عطسه ظاهر می‌شوند.


این بیماری در فصل بهار به تب یونجه معروف است. به‌غیر از آلرژی‌های فصلی ، ویروس‌های دیگری هم ممکن است در محیط اطراف ما وجود داشته باشند ، مانند: آبله‌مرغان ، سرخک ، سرخجه و غیره.


این قبیل بیماری‌ها غالباً در کودکان زیر ۱۰ سال شایع است اما گاه بزرگسالان را نیز در فصل بهار درگیر می‌کند.


بیماری‌های ویروسی فصل بهار


بیماری‌های ویروسی ، در فصل بهار ، در کودکان ، به‌صورت ناگهانی بروز کرده و با دانه‌های ریز قرمزرنگ در قسمت‌های مختلفی از نواحی بدن آنها ظاهر می‌شوند.


این بیماری‌ها در سنین بلوغ ممکن است با درد مفاصل همراه باشد.


ویروس‌های فصل بهار به چند گروه تقسیم می‌شوند ، دسته‌ای از این ویروس‌ها ، ضایعات پوستی ایجاد می‌کنند. مانند: سرخک ، سرخجه ، آبله‌مرغان. برخی موارد نیز بیماری‌های گوارشی ایجاد می‌کنند و همراه با اسهال و استفراغ هستند.


دسته دیگر ویروس‌های بهاری قسمت‌های دیگر بدن را درگیر می‌کند مانند: اریون و آنسفالیت. این بیماری‌ها مسری هستند و از راه دهان و دست‌های آلوده به افراد دیگر سرایت می‌کند.


اینگونه ویروس‌ها در مخاط بینی و گلو باقی مانده و با عطسه و سرفه در هوا پراکنده می‌شود و تا مدت طولانی در محیط وجود دارد.


بیماری‌های ویروسی فصل بهار معمولاً با نشانه‌هایی روی پوست بیمار همراه است. اینگونه ویروس‌ها نگهدارنده هستند و داروی قطعی که بخواهد آن را ریشه‌کن کند وجود ندارد. اما با انجام واکسیناسیون در سنین پائین می‌توان از خطر ابتلا در بزرگسالی کاست اما در هر حال ضایعات پوستی ناشی از آن گریزناپذیر است.


بیماری‌های ویروسی مانند آبله روی سطح پوست در هر جای بدن ممکن است ظاهر شود. تاول‌های ناشی از این بیماری در مناطق سطح پوست گسترده می‌شوند. تاول‌ها در مدت کوتاهی ترکیده و معمولاً با خارش همراه می‌شود.


بنابراین بهتر است با تجویز پزشک از پماد های مخصوص برای درمان آبله استفاده شود. با مصرف داروها و پمادهای مناسب طول دوره بیماری کوتاه‌تر می‌شود.


بهتر است تاول‌ها دستکاری نشود. علاوه بر آن تعریق پوست و گرمای هوای منزل شدت بیماری را بیشتر می‌کند بنابراین لازم است بیمار مرتب دوش آب ولرم بگیرد و از هوای خنک استفاده کند.


این روش به بیمار کمک می‌کند تا سریع‌تر بهبود پیدا کند. اگر بیماری آبله‌مرغان با سردرد و یا علائم تنفسی همراه باشد لازم است بیمار سریعاً به متخصص داخلی مراجعه کند.


زونا


ویروس‌هایی که از طریق آبله ، سرخک و سرخجه از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شود ، در کودکان خطر جدی در پی ندارد.


اما در افراد بزرگسال ممکن است مدت زمان بیشتری طول بکشد تا بیمار درمان شود. شکل دوم آبله زونا نام دارد که در سن


۱۵ ـ ۱۰ ســـــالگی ویروس آبله ممکن اســـت در سیستم اعصـــــــــــاب بدن باقی بماند. این ویروس‌هــــــــا فعال نمی‌شوند و ممکن است به علت کاهش سیستم ایمنی بدن حتی با یک تب و یا خستگی ، که در بدن نهفته بوده است تبدیل به زونا شود.


این بیماری معمولاً نواحی خلفی بدن را درگیر می‌کند ، مانند دست ، پشت پا و قسمت‌هایی از پشت بدن ، همراه با ضایعات آبدار و خارش پوست است.


در صورت مشاهده اینگونه ضایعات بهتر است از قرص و یا پماد مناسب برای التیام خارش استفاده کرد و شدت و حدت آن را کم کرد.


زونا قابل سرایت نیست ، اما ممکن است افرادی را که هنوز به بیماری مبتلا نشده‌اند درگیر کند. در چنین شرایطی بهتر است از تماس با این افراد اجتناب کرد.


زونا یک بیماری جلدی پوست است ، می‌گوید: این بیماری از کودکی در ریشه اعصاب باقی می‌ماند و با ضعف بدنی ، قند خون ، سرطان و یا بالا رفتن سن ، اعصاب ستون مهره‌ها از داخل دردناک می کند.


در سنین بالا با کاهش سیستم ایمنی بدن ، فرد مبتلا به زونا دیرتر مداوا می‌شود و گاهی مدتها بیمار احساس درد و ناراحتی می‌کند. آبله‌مرغان در دوران کودکی نیاز به مصرف دارو ندارد ، اما هنگام ابتلا به زونا در بزرگسالی باید از داروهای ضدویروسی استفاده کرد.


به هرحال بیماری زونا نباید نادیده گرفته شود در صورتی که این بیماری شدت پیدا کند ممکن است عوارضی همچون زونای چشمی که سبب کاهش بینایی می‌شود به همراه داشته ، به هنگام مشاهدات هرگونه ضایعات پوستی باید بلافاصله به پزشک مراجعه کرد.


داروها و مسکن‌هایی که تجویز می‌شود التهاب و درد و قرمزی پوست و چشم را کمتر می‌کند.


در صورت مشاهده زونای چشمی می‌بایست بیمار را از خاراندن ضایعه‌ای که در چشمش ایجاد شده منع کرده و با کمپرس آب‌گرم و تمیز نگهداشتن چشم از عوارض خطرناک آن جلوگیری کرد.


بنابر این زونای چشمی را باید جدی گرفت چون ممکن است التهاب شدید باعث افزایش فشار به اعصاب داخل چشم و در نتیجه نابینایی شود.


مقابله با ویروس‌ها


ـ ‌ در صورت مشاهده یکی از علائم سرخک ، سرخجه ، آبله و اریون سریعاً به پزشک مراجعه شود.


ـ اگر یکی از علائم در کودک دیده شده از رفتن او به مهد و مدرسه خودداری شود.


ـ افراد سالمند ، زنان باردار و بیماران خاص از تماس با افراد آلوده پرهیز کنند.


ـ برای شایع نشدن بیماری از ماسک استفاده شود.


ـ شستن مرتب دست‌ها با آب و صابون در عدم انتقال ویروس‌ها مؤثر است.


ـ شستن سبزی‌ها و میوه‌ها با مواد ضدعفونی‌کننده مانع از سرایت میکروب ها و ویروس‌ها می‌شود.


به عقیده متخصصان اغلب در مکان‌های عمومی این قبیل ویروس‌ها فعال هستند و از فردی به فرد دیگر سرایت می‌کنند.


با رعایت اصول بهداشتی و همچنین تزریق واکسیناسیون به موقع خطر ابتلا کاسته می‌شود. احساس مسئولیت همگانی یک جامعه سلامت آن جامعه را تضمین خواهد کرد.

what`s life?life is love.
جمعه 27/5/1391 - 2:46 - 0 تشکر 515818

نکاتی برای زیباتر به نظر رسیدن خانم ها در فصل آلرژی


بهار که از راه می رسد، بعضی ها اشک می ریزند؛ البته نه اشک خوشحالی یا غم بلکه اشک ناشی از آلرژی فصلی. همین موضوع باعث می شود خیلی افراد در این فصل دچار حالتی شبیه سرماخوردگی شوند…




برای یک خانم مبتلا به آلرژی که شبیه افراد سرماخورده است، حفظ زیبایی کمی سخت است. آبریزش بینی، خشکی دهان، آبریزش و سوزش چشم ها، بی حوصلگی و کلافگی ناشی از این حالت و… با این حال اگر قرار کاری یا مهمانی ای در پیش دارید و دوست ندارید در آن سرماخورده و بی حال به نظر برسید، رعایت این نکته ها به حفظ زیبایی شما کمک می کند.


● پوستتان را مرطوب نگه دارید


بهترین کار در این دوران آب رسانی به پوست به کمک کرم های مرطوب کننده است. حتی توصیه می شود هر شب نیم ساعت قبل از خواب، کرم مرطوب کننده را به شکل ماسک روی صورت بمالید و ۱۵ دقیقه اجازه دهید روی پوست بماند. بعد به کمک دستمال لطیفی اضافه کرم را بردارید و بخوابید. به خاطر داشته باشید مصرف کافی آب و مایعات در این دوره الزامی است. تا می توانید آب بنوشید و با مصرف موادغذایی حاوی ویتامین های B و C از تشدید آلرژی پیشگیری کنید.


● چشمانتان را آرایش کنید


در اثر این مشکل چشم پف آلود و اشک آلود و اطرافش تیره تر می شود. برای برطرف کردن این حالت، چند دقیقه روی چشمان بسته تان کمپرس یخ قرار دهید تا خستگی آنها برطرف شود. برای پوشاندن تیرگی اطراف چشم، هم می توان از کانسیلر استفاده کرد. با انگشت مقداری کرم اطراف چشم بمالید و با ضربه های آهسته کمک کنید جذب پوست شود. برای بهتر به نظر رسیدن چشم ها، می توانید از سایه روشن هم استفاده کنید. ریمل نیز به درشت تر و زیباتر به نظر رسیدن چشم ها کمک می کند.


● درمان های طبی را فراموش نکنید


استفاده از داروها، متناسب با شدت بیماری و البته با عوارض جانبی اندک، یکی از اصول درمان آلرژی است. آنتی هیستامین ها همیشه یکی از درمان های رایج آلرژی بوده و یکی از عوارض ناخواسته شان خواب آوری بوده است که خوشبختانه با ورود آنتی هیستامین های نسل جدید، این مشکل نیز به حداقل رسیده و مطالعات بالینی متعددی بر این امر صحه گذاشته اند. سریع الاثر بودن و تداوم اثر دارو به مدت ۲۴ ساعت از دیگر مزایای آنتی هیستامین های نسل جدید است.


● نگذارید صورتتان رنگ پریده باشد


به دلیل عصبی شدن ناشی از آلرژی، پوستتان رنگ طبیعی ندارد. بهترین کار برای از بین بردن رنگ پریدگی، استفاده نکردن از کرم پودر برای چند روز است. می توانید از کرم های مرطوب کننده حاوی کمی کرم پودر استفاده کنید تا هم پوستتان مرطوب باشد هم کمی رنگ بگیرد اما استفاده از کرم پودرهای کلاسیک بدتر باعث خشکی پوست می شوند. برای پوشاندن قرمزی پوست در اطراف بینی از کانسیلر استفاده کنید. رنگ کانسیلر باید نزدیک به رنگ پوست شما باشد. از آنجا که در طول روز مرتب عطسه می کنید و مجبورید با دستمال بینی خود را پاک کنید، مرتب کانسیلر را دوباره تجدید کنید. برای زیباتر به نظر رسیدن صورت، توصیه می کنیم از پنکیک به رنگ طبیعی و مایل به صورتی استفاده کنید.


● مراقب لب هایتان باشید


استفاده از رژلب های براق و تیره، دشمن زیبایی شما در طول دوران سرماخوردگی و آلرژی است. بهترین وسیله برای حفظ لطافت لب ها، رژ های مرطوب کننده حاوی ویتامین با رنگی مات و ملایم هستند.

what`s life?life is love.
جمعه 27/5/1391 - 2:47 - 0 تشکر 515819

افسردگی چیست و به چه دلیل است ؟



افسردگی




مطالعات شخصیت نشان می دهد مردم از لحاظ اهداف فردی به دو دسته تقسیم می شوند :یک گروه کسانی هستند که تاکیدشان روی حرکت بسوی اهداف مثبت است و گروه دوم تلاش می کنند از اتفاقات بد دوری کنند .


ارسطو یک دیدگاه جاودانی داشت: خوشبختی احساسی جدا از آنچه ما انجام می دهیم نیست.خوشبختی مثل ظرافت در رقص است نه چیزی که رقاص در پایان یک رقص خوب احساس می کند بلکه یک همراه جدا نشدنی از یک رقص خوب است ؛ خوشبختی حالت احساس جداگانه ای از یک عمل خوب نیست.


پژوهش حاضر بررسی کتابخانه ای در رابطه با اختلال افسردگی و عوامل بوجود آورنده آن است. در پژوهش حاضر سعی به عمل آمده تا نظریه های مربوط به افسردگی بطور مختصر شرح داده شود.این پژوهش صرفا یک بررسی و مطالعه کتابخانه ای می باشد و در آن به بررسی و مقایسه ی هیچ مولفه ای پرداخته نشده است.


پژوهش حاضر توسط آقای سیامک احمدزاده برابی انجام شده است.


مطالعات شخصیت نشان می دهد مردم از لحاظ اهداف فردی به دو دسته تقسیم می شوند :یک گروه کسانی هستند که تاکیدشان روی حرکت بسوی اهداف مثبت است و گروه دوم تلاش می کنند از اتفاقات بد دوری کنند .گروه اول گروه رهیافت مدار و گروه دوم گروه اجتناب مدار نامیده می شوند .دانشمندان زیادی همچون الیوت،شلدون و چرچ این مسئله را تایید می کنند که افراد اجتناب مدار از امتیازات کمی برخوردارند و با پی آمدهای نامطلوب بیشتری روبرو می شوند.


نالن –هاک سما و همکارانش (۱۹۹۴)نشان دادند که نشخوار فکری با روان رنجورگرایی رابطه معنادار دارد و حتی پس از کنترل روان رنجور گرایی ،نشخوار فکری پیش آیندی برای افسردگی است .


گرایش به بدبینی و احساس نامیدی با تمایل برای نشخوار فکری رابطه داردبعد از کنترل گرایش به بد بینی یا نامیدی باز هم وجود نشخوار فکری افسردگی را پیش بینی می کند ،به هر حال ترکیبی از بدبینی ،نامیدی و نشخوار فکری یک عامل تقویت کننده و بوجود آورنده برای افسردگی محسوب می شود.


همانطور که قبلا نیز ذکرآن رفت یکی از نظریه پردازانی که بطور روشن به مبحث افسردگی اشاره داشته و از اعتماد به نفس پایین در بیان علت آن نام برده است ؛آلبرت بندورا است.


در نظریه بندورا ؛میزان برآورده شدن معیارهای درونی از سوی ما احساس خود کارآمدی ما را تعیین می کند.(باید در نظر داشت که خودکارآمدی دومین جنبه مهم خود یا خویشتن در نظریه بندورا است.)


خودکارآمدی به احساس عزت نفس و ارزش خود،احساس کفایت و کارآیی در برخورد با زندگی اطلاق می شود.


بندورا آن را ادراک ما از توانایی خود در تولید و تنظیم رویدادها در زندگی خودمان می داند.


افراد ی که معیارهای بسیار بالا و غیر واقع بینانه ای برای عملکرد وضع می کنند –یعنی کسانی که انتظارهای رفتار ی خود را بر مبنای رفتار سر مشقهای فوق العاده موفق و موثر قرار داده و بطور مداوم می کوشند که علی رغم شکستهای پیاپی ،خود را به آن معیارها برسانند،ممکن است خود رادشدیدا تنبیه کنند.چنین کاری به آسانی می تواند منجر به افسردگی، دلسردی ،خود خوار شماری و احساس بی ارزش بودن شود و همچنین آنها معتقد می شوند که هر کوششی هم که انجام دهند،بی فایده و بی نتیجه است؛جای تعجب نیست که آنان اندهگین و قویا نگران هستند.


وقتی با مانع یا مسئله رو برو می شوند،اگر کوششهای اولیه آنان با ناکامی مواجه شود به سرعت تسلیم می شوند و وامی دهند بنظر بندورا کسانی که از نظر خود کارآمدی بسیار ضعیف هستند ،حتی کوششی نخواهند کرد که از عهده مسایل برآیند؛زیرا اعتقاد عمیقی دارند که هرکاری کنند تفاوتی ایجاد نخواهد کرد.


از مهمترین فاکتورهای شخصیتی فرد که وجود ان در تحقیقات بسیاری در تمام نقاط جهان و درمورد همه اقشار و نژادها ثابت شده است چیزی است که آنرا با عنوان نظریات و باورهای فردی برای توضیح پدیده ها و علت چیزها می شناسیم.


این نظریات که یک سیستم بسیار پیچیده هستندو نظام باورهای افرا د به آنها ارتباط دارد در طول عمر و از طریق یادگیر ی بدست می آیند.به محض اینکه این باورها یاد گرفته می شوند و ثبت شدند ازآن به بعد انسان مطابق آنها رفتار می کند و هربار که آنها را تکرار کرده و بکار می گیرد آنها را به نوعی درونی می کند.از این روی فرد در شرایط مختلف با پیروی از آنها نسبت به رویدادهای زندگی بطور اتوماتیک وار یک نوع عکس العمل خاص مطابق با آن باورها نشان می دهد. جنس و شکل باورهایی که فرد در طول زندگی آنها را درونی می کند به فرهنگ ،جامعه،تاریخ و چیزهای دیگر ازاین نوع بستگی دارد . ولی یادگیر ی انسانها مانند روبات نیست که هر چیزی سر راهش قرار دهند یاد بگیرد(به همان صورت که هستند)بلکه انسانها چیز هایی را می آموزد که می تواند آنرا انطور بیاموزد و هنگام اموختنش هم به آنها تغییر شکلی می دهد و مود زاید آنرا دفع می کند تا آنچیزها بتوانند با باورها موجود وی پیوند برقرار کنند.


در کنار سیستم باورها چگونگی و نوع پاسخ فرد به تنشهای زندگی نقش بسیار اساسی دارد. مثلا فردی که در رودر رویی با تنشهای زندگی خانوادگی شیوه دندان رو جگر گذاشتن را یاد گرفته است و یا کسی که بجای راه حل جویی برای حل بحران ها ی زندگی خانوادگی را در داخل یک ظرف می ریزد و انتظار دارد که طرف مقابل تغییر کند تا از عذاب رابطه اش کم شود؛جنین فردی امادگی زیادی برای رسیدن به اختلال افسردگی را نشان می دهد.


مکتب روانکاوی به سردمداری فروید افسردگی را از چهار دید مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد.


۱ افسردگی ناشی از خشم به درون گرائیده ،بطوریکه فرد غریزه خشم و ستیزه جویی (پرخاشگری )خود نسبت به عامل بیرونی را به درون خود متوجه می سازدو این حالت منجر به افسردگی می شود.


۲ از دیدگاه دیگر افسردگی ناشی از جدایی و انقطاع عاطفی بیمار بدلیل از دست داد ن عزیز است که البته می توان هم پوشی بین این گزینه و گزینه اول را استنباط کرد ؛بدین گونه که وقتی شخصی عزیزی را از دست بدهد خشم و عصبانیتی را که در فرد ایجاد شده است (خشم و عصبانیت به هرکس و به هر چیز اعم از خدا ،پزشک و…باشد)را به درون خود متوجه می سازد و این نیز باعث افسردگی می شود به همان ترتیبی که قبلا ذکر آن رفت.


۳ مکتب روان کاوی نقصان حس اعتماد به نفس را که به دلیل عدم توانایی فرد در رسیدن به ایده آل های شخصی است را نیز عامل دیگری در ایجاد افسردگی بیان می کند.البته در این مورد باید خاطر نشان کرد که نظریه یادگیری اجتماعی که توسط آلبرت بندورا مطرح شده است نیز از این عامل باعنوان احساس خودکارآمدی یاد می کندو نبود آن را باعث افسردگی می داند.


۴ نظریه پردازان این مکتب نامیدی را ناشی از اختلال در ارزیابی واقعی و درک امور را نیز عامل دیگری در بوجود آمدن افسردگی می دانند.



● دیدگاه رفتار گرایی


از نقطه نظر دیدگاه رفتارگرایی افسردگی بدلیل درماندگی تلقین شده است و یا شرایط نامساعد و غیر قابل پاداش محیطی .(تحقیقات مارتین سیلیگمن بهترین تشریح برای این عنوان است)


علت دیگری که رفتارگرایان به آن تاکید می ورزند مورد توجه واقع شدن به دلیل قبول کردن نقش بیمار ودر عوض از دست دادن پاداشهای عادی و روزمره است.



● دیدگاه مکتب اجتماعی


اگر بخواهیم ازاین نقطه نظر به افسردگی نگاه کنیم عامل افسردگی عبارت است از :از دست دادن مرتبه و مقام اجتماعی



● دیدگاه مکتب موجودیت(اگزیستانسیالیسم)


از این دیدگاه افسردگی بدلیل از دست دادن معنی و مفهوم واقعی حیات و هستی است.



● دیدگاه مکتب بیولوژیکی


نظریه پردازان این مکتب معتقدند عوامل بوجود آورنده افسردگی بیشتر فیزیولوژیکی هستند،مثل اختلال عصبی ،اختلال در آمینهای حیاتی و اختلال در تحریک پذیری سلسله اعصاب ،اختلال در سیستم پارا سمپاتیک مرکزی و همچنین اختلال در ترمیم پذیری مغز احشایی و…است.دانشجویان فارغ التحصیل “سولومول”در پی کشف این بودند که ترس موجب تقویت رفتار نامناسب خواهد شد.آنها با سگها تجربه شرطی شدن پاولف را انجام دادند .آنچه در این تحقیق مورد نظر بود علامت و رفتار پیش بینی شده ای بود که همراه شوک الکتریکی بروز می کرد،آنها سگها را در اتاقی گذاشتن که دویدن به آنسوی اتاق موجب قطع جریان شوک الکتریکی می شد. دانشجویان وقتی متوجه شدند که سگها از شوک فرار نکردند ناراحت شدند؛سگها فقط در حالت انفعالی و بدون حرکت باقی ماندند .


مارتین سیلیگمن عنوان می کند که از نظر من فرار نکردن حیوانات ناراحت کننده ومغایر با فرضیه ام نبود چه بسا که این همان چیزی بود که من می خواستم مورد مطالعه قرار دهم؛چرا که این صحنه نشان دهنده واکنش بشرو آدمی به بسیاری از حوادث غیر قابل کنترل است که برای او اتفاق می افتد،تسلیم شدن بی هیچ تلاشی ؛این مسئله چنان مهم بنظر می رسد که سیلیگمن بر این باور است که روان شناس می توانست این موضوع را درک کند،درمان و حتی پیشگیری از درماندگی آدمی ممکن می گشت. سیلیگمن درماندگی اکتسابی را شکلی از افسردگی می داند و بیان می کند افراد خوشبین در برابر درماندگی مقاومت می کنند و هنگام روبرو شدن با مشکلات غیر قابل حل به آسانی تسلیم نمی شوند.


نتایج غیر قابل کنترل و بدون احتمال پیشامدها موجب انفعالی شدن و افسردگی می شود. درماندگی نتیجه احتمال پیشامدی است بدون اینکه واکنشی وجود داشته باشد . مهارت نتیجه احتمال پیشامدی بین عمل و نتیجه است.برای توضیح بیشتر ؛این صدای زنگوله نیستد که بچه را می خنداند بلکه حقیقت این است که چون او زنگوله را به صدا در می آورد خوشحال می شود.


درماندگی اکتسابی نه تنها هنگام پیشامد بد که غیر قابل کنترل هستند افزایش می یابد بلکه متاسفانه هنگام پیشامد خوب هم اگر بدون انجام کاری اتفاق بیفتد درماندگی را افزایش می دهد که به آن درماندگی اشتهاآور گویندهمچنانکه درماندگی حاصل از حوادث بد را که بدون هیچ کاری پیش می آید را درماندگی بیزاری اکتسابی گویند.




● نظریه های روانشناختی افسردگی


نظریه کمبود تقویت کننده های مثبت: این نظریه به تقویت کننده های مثبت و منفی در طی زندگی یک فرد توجه دارد و علت افسردگی را زا یک طرف در کمبود تقویت کننده های مثبت و ازطرف دیگر در زیاد بودن تقویت کننده های منفی درزندگی وروابط فرد می داند . همانطوری که از نام آن برمی آید،تقویت کننده های منفی یا مثبت پاسخهای بیرونی و یا درونی هستند که فرد در پی انجام کاری از طرف محیط و یا از طرف خود دریافت می کند.در کارهای بالینی نیز ثابت شده است که اولا سهم تقویت کننده ها ی مثبت زندگی افراد افسرده به نسبت تقویت کننده های منفی که دریافت می کنندبشدت کمتر است و از این بابت این افراد رنج زیادی در زندگی روزمره متحمل می شوند و دوما نشان داده شده است که با زیاد شدن تقویت کننده های مثبت در جریان درمان حال این افراد رو به بهبود می گذارد.


اساسا تقویت کننده ها در پی فعالیت شکل می گیرند و یکی از مشکلات افراد افسرده این است که رفته رفته فعالیتهای زندگی خود را کنار گذاشته اند. در رابطه با این نظریه باید توجه کرد که برداشت هرفرد از تقویت کننده های منفی و مثبت متفاوت است و شاید تقویت کننده مثبت برای یکی ،جایگاه خلاف آن را برای دیگری داشته باشد .مثلا ترفیع شغلی می تواند برای یک فرد به حکم یک تقویت کننده مثبت باشد و باعث تغییرات مثبت درزندگی فردی وی بشود ولی ممکن است برای دیگری اساسایک نوع اضطراب را بدنبال بیاورد و یک تقیت کننده منفی باشد.



● الگوهای ناکارآمد شناختی


تحقیقات نشان داده افرادی که در روبرو شدن با چیز ها ،باورهای ناکارآمد ی دارند از آنجایی که این باورها همواره با آنها بوده و در روبرو شدن با فشارها و موضوعات زندگی آنها را به عکس العمل ها ورفتارهای غیر عقلانی و توام با خطاهای فکری مختلف وادار می کنند؛گرایش شدیدی به افسردگی پیدا می کنند. براساس این نظریات افسردگی ناشی از بکارگیری مداوم افکار ناکارآمدی است که بصورت اتوماتیک با روبرو شدن با سائقه های درونی و بیرونی جاری می شوندو خود فرد نسبت به وجود و سهم آن افکار در بوجود آمدن فشارهایی که از سر میگذراند هوشیار نیست . چون جنس و شکل افکار ناکارآمد به نوعی است که همه چیز را عمومیت می بخشد(همه چیز یا سیاه است یا سفید)،چون این افکار بر قضاوتهای غیر واقعی استوارند و اساس غیر منطقی و غیر واقعی دارند . فرد در روبرو شدن با پیش آمدها و موضوعات زندگیش به نحوی عکس العمل نشان می دهد که اثر منفی پیشامدها تقویت می شوند،از آنها عذاب بیشتری می برد و رفته رفته سلامتی روانی اش را به خطر می اندازد. مثلا فرد ی که باور دارد “من بسیار ضعیفتر از آن هستم که در برابر پیشامدها ی زندگی تاب و تحمل داشته باشم “شعارش این است که “دو روز دنیا ارزش این همه مسایل را ندارد “ویا فرد یکه فکر می کند برای رسیدن به هدفی تنها خواست رسیدن به هدف باید وی را به آن هدف برساند و شعار می دهد “خواستن توانستن است و یا فردی که باور دارد آدم باید طوری باشد که همه آدمها وی را دوست بدارند همه این افراد بسرعت می توانند به افسردگی دچارشوند




● مهارتهای نا کافی


این نکته بسیار حائز اهمیت است که بسیاری از افراد افسرده مهارتهای لازم برای روبرو شدن با موضوعات و رویدادهای زندگی را مطابق با سن خود کسب نکرده اند. نداشتن این مهارتها آنها را از دست زدن به کارهای لازم برای خودداری از تقویت کننده های مثبت باز می دارد وبا این کار احساس اعتماد به خود درآنها ضعیف می شود . از طرف دیگر عدم اعتماد به خود؛دوباره آنها را ازدست زدن به کارهایی که به کسب مهارتهای لازم می انجامند دور می کند و این چرخه به همین صورت ادامه پیدا می کند. نتیجه این می شود که فرد رفته رفته در خود احساس سرشکستگی ،ناشادی و ضعف می کند و این احساس رفته رفته تقویت شده و وی را به جایی می رساند که از انجام کارهایی نیز که در آن توانا هست و با اشتیاق آنها را انجام می داده سرباز می زند ورفته رفته به اختلال افسردگی دچار می شود.




● خصوصیات شخصیتی


یک دسته از نظریات دیگر به بررسی رابطه بین افسردگی و خصوصیات شخصیتی افراد افسرده پرداخته اند.ازجمله نشان داده شده است که بین افسردگی و خصوصیات شخصیتی مانند توقع زیاد خود “کمال طلبی”مقید و وابسته بودن به افراد و چیزها بودن”و”حساسیت روانی”رابطه بسیار نزدیکی وجود دارد. به این شکل که هرچه گرایش فرد به چنین خصوصیاتی زیادتر باشد میزان حساسیت روانی فرد زیا دتر و میزان گرایش وی را به افسردگی نیز زیادتر بوده است.


حال این سوال مطرح است که آیا شکست موجب اعتماد بنفس می شود یا اعتماد بنفس پایین موجب شکست؟


در پاسخ باید گفت که اعتماد بنفس تحت تاثیر موفقیت یا شکست در جهان است پس شکست در جهان علت و اعتماد بنفس پایین معلول شناخته می شود.


با توجه به نظر مارتین و همکارانش ،نامیدی از هدف ،علت نشخوار فکری است.


بعضی از نظریه پردازان نشخوار فکری را عامل بوجود آمدن حالت و اختلال افسردگی می دانند. چنانچه الوی و همکارانش (۲۰۰۰)نشخوار فکری واکنش به استرس را افکاری می دانند که قبل از شروع خلق افسرده آغاز می شود؛در حالی که نشخوار فکری در نظریه نالن هاک سما هیجان مدار بوده و پاسخی به خلق افسرده است.الوی و همکارانش و آبرامسون نشخوار فکری و واکنش به استرس را یک عامل مهم در علت شناسی افسردگی می دانند؛آنها معتقدند که تمایل به سبکهای شناختی منفی و نشخوار فکری واکنش به استرس ،پیش آیندی از دوره های افسردگی اساسی همچنین دوره های افسرده ساز نامیدی است.لوبومیرسکی و تاچ جزءافرادی بودند که نشان دادند نشخوار فکری نتایج آسیب زایی همچون عواطف شدیدا منفی و طولانی ،علایم افسرده ساز تفکر سودار منفی ،حل مسئله ضعیف انگیزش آسیب دیده ،بازداری از رفتارهای موثر ،تمرکز و شناخت آشفته دارد؛همچنین نشخوار فکری ،بهبود افسردگی رادر درمانها ی رفتاری –شناختی به تاخیر می اندازد .حال اینکه چراافراد با وجود آثار مخرب نشخوار فکری آن را انتخاب می کنند؟


مارتین وتسر ،نشخوار فکری را به عنوان عملکرد پیشبرد هدف می دانند ؛آنها نشخوار فکری را عامل مهمی در دستیابی به اهداف می دانند. نالن –هاک سما نشخوار فکری را شیوه ای می داند که افراد به منظور کسب بینش نسبت به مشکل خود ،از آن استفاده می کنندو از طریق آن بر درون خود ،موقعیت مسئله ساز و احساسات خود متمرکز می شوند.مارتین وتسر نشخوار فکری را پاسخ موثر به ناهمخوانی در دستیابی به هدف می دانندولی شخصیتهایی همچون لوبومیرسکی و تاچ آنرا پاسخی به خلق ملال آور می دانندوآنرا در پاسخ به خلق منفی و کاهش ناهمخوانی چندان موثر نمی بینند.پیزونسکی و همکارانش (۱۹۹۱)معتقدند جنبه هایی ازسبک افسرده ساز روی ناهمخوانی بین خود واقعی و ایده آل متمرکز است که پس از شکست رخ می دهد،نتیجه نشخوار فکری ملال آور که توسط پژوهشهای گسترده ثابت شده ،خلق منفی است.


نالن هاک سما و همکاران و باندر و همکاران نشان دادند افرادی که یکی از عزیزان خود را از دست دادند و از سبک پاسخ نشخواری در مقابل این حادثه استفاده می کنند شش ماه بعد از آن اتفاق هنوز افسرده اند.فرمول بندی نالن هاک سما از نشخوار فکری افسرده ساز به عنوان تمرکز مزمن روی هیجانات ،علل ونتایج حالات هیجانی در پاسخ به خلق افسرده ،نقش اساسی در مفهوم سازی نقش نشخوار فکری در علت شناسی افسردگی ایفا می کند . نالن هاک سما (۱۹۹۱)تاکید دارد که نشخوار فکری ممکن است زمانی رخ دهد که خلق افسرده قبلا ایجاد شده است. فراوانی شواهد تجربی پیرامون ارتباط نشخوار فکری متمرکز باخلق و افسردگی ،باعث ایجاد این سوال می شود که آیا نشخوار فکری قبل از خلق افسرده به افسرده شدن کمک میکند ؟رابینسون و الوی (۲۰۰۳) پیشنهاد می کنند که نشخوار فکری روی شناختهای منفی به هنگام روبرو شدن با حوادث منفی به خلق افسرده ختم می شود و طبیعتا به شروع دوره های افسردگی کمک میکند.


بر طبق دیدگاه درماندگی (آبرامسون و همکاران ۱۹۸۹)افرادی که معمولا حوادث منفی درزندگی را به علل کلی و ثابت نسبت می دهندو نتایج و ویژگی های خودشان راپس از یک حادثه ی بد ،منفی تعبیر می کنندبرای دوره های افسردگی آسیب پذیر ترند،به همان ترتیب طبق نظریه بک افرادی که طرحواره منفی درباره خودشان دارند(مانند:ارزشمندی من وابسته به تایید دیگران است)احتمالا به هنگام مواجهه با فشارهای زندگی بیشتر افسرده می شوند.


رابینسون و الوی (۲۰۰۳)فرض کرده اند افرادی که سبکهای شناختی منفی دارند و مایلند تا پس از حوادث پر استرس زندگی نشخوار فکری کنند به احتمال بیشتر افسرده می شوند.


با توجه به این یافته ها ، نشخوار فکری واکنش به استرس ،که قبل از شروع خلق افسرده رخ می دهد و نشخوار فکری هیجان مدار نالن هاک سما که در پاسخ به خلق افسرده رخ می دهد ،هر دو در افسرده شدن نقش مهمی داشته باشند .


لازم بذکر است که رابرتس و همکاران معتقدند که نشخوار فکری بعنوان مقابله هیجان مدار به معنای انتقاد کردن و مقصر دانستن خود در مقابل مشکلات است.


مک کون و همکاران (۲۰۰۳)اظهار می کنند که همه افراد پس از تجربه استرس وارد چرخه ی خود نظم دهی می گردند اما افرادی که از لحاظ شناختی آسیب پذیرند به سختی از این چرخه خارج می شوند. باتوجه به دیدگاه خود نظم دهی کارور و شی یر(۱۹۹۰)زمانی که افراد با یک حادثه منفی در زندگی روبرو می شوند به جای آنکه توجهشان به سمت مش کل معطوف شود ،توجهشان را روی ناهمخوانی بین حالت موجود و وضعیت مطلوب متمرکز می سازند(چک کردن)؛بطور طبیعی توجه به ناهمخوانی باید به پیدا کردن راه حل ،رها کردن اهداف یا پرت کردن حواس ختم شود. همه این راه ها ،شیوه ای موثر برای خروج از چرخه خود نظم دهی است.


افرادی که آسیب پذیری بیشتری دارند به سه دلیل برای خروج از چرخه خود نظم دهی مشکل دارند :اول آنکه اسنادهای کلی و ثابت می دهند (من احمقم)و راه حل پیشنهاد نمی کنند و دوم آنکهچنین افرادی تمایل دارند تابین پیامدهای منفی و اهداف مهمتر رابطه برقرار کنند (اگر من احمقم پس در رشته پزشکی قبول نمیشوم)سوم آنکه آنها احتمالااز برخی اهداف یا تمایلاتشان صرف نظر نکرده و یا حواسشان را از محتویات منفی پرت نمی کنند.


نالن هاک سما و دیویس (۱۹۹۹)بر این باورند که مردم ممکن است از نشخوار کنندگان فکر یکمتر حمایت کنند،زیرا آنان مکررا از احساسات و علایم ناراحت کننده خود صحبت می نمایند،بدون آنکه پیشرفتی در حل مشکلاتشان داشته باشند.(البته باید توجه داشت که در دیدگاه نالن هاک سما افشای احساسات مربوط به غم برای دیگران قسمتی از نشخوار فکری محسوب می شود.)


به عبارت دیگر به قول مارتین سیلیگمن”بدبختی همراه می طلبد اما همراه بدبختی را دوست ندارد.”


باید در نظر داشت که غیر اجتماعی بودن فرد را در معرض افسردگی قرار نمی دهد بلکه تنها نشانی ازافسردگی است و این افسردگی اوست که موجب منزوی و غیر اجتماعی شدن او می شود.


بک نیز که در رابطه با این اختلال و خطاهای شناختی تحقیقاتی انجام داده است،عنوان می کند که این افکار مصیبت آمیز است که ریشه تمام نمونه های افسردگی است.


همانطور که عنوان شده است ،در بعضی نظرات آمده است که عوامل ژنتیکی در بوجود آمدن افسردگی تاثیر گذارتر هستند ولی باید عنوان کرد که عوامل ژنتیکی شاید در شکل گیری افسردگی موثر باشند ولی هیچ گاه به تنهایی موجب افسردگی نمی شوند؛یعنی افرادی که پدر یا مادر افسرده ای داشته باشند از یک زمینه برای ابتلا به افسردگی برخوردار هستند ولی هر کسی که زمینه ژنتیکی افسردگی را دارست(پدر یا مادر افسرده)اتوماتیک به افسردگی مبتلا نمی شود.


اساسا این مطلب مورد تاکید است باور داشتن به نقش فاکتور ژنتیک در افسردگی چیزی نیست که از طریق دست آوردهای خاص ژنتیکی بدست آمده باشد؛یعنی ژنی که افسردگی را بوجود آورد به هیچ شکلی شناخته نشده است. همچنین تحقیقات جدیدی که میزان دخالت عوامل ژنتیکی را در شکل گیری اختلالات افسردگی را بررسی کرده اند تاثیر عوامل ژنتیکی را بسیار کمتر از مقداری می دانند که قبلا فرض می شده است. باید در نظر دالشت که تحقیقات متخصصین امر این را بیان می کند که ساختار مغز و حتی ژنهای انسان در تمام طول زندگی فرد ثابت نمی ماند و تحت تاثیر عوامل متعددی همواره تغییر پذیر هستند،هر انسانی با یک نوع ساختار مغزی بدنیا می آید ولی با همان مغزی که به دنیا آمده از دنیا نمی رود.


مغز فرمانده بدن است. همانطور که پیام های صادره از مغز حرکات ما را کنترل می کند. پیام های دیگر عواطف و احساسات ما را کنترل می کنند. سلول های عصبی اصلی ترین واحد های مغز هستند؛این سلول های عصبی به وسیله فواصلی که سیناپس نامیده می شوند از هم جدا می شوند. مواد شیمیایی موسوم به ناقلان عصبی پیام ها یا علایم صادره از مغز را از بین این سیناپس ها عبور داده به سلولهای عصبی مختلف می رسانند.


حال اگر در یک ناقل عصبی نقص یا عدم توازن و تعادل وجود داشته باشد اختلالات گوناگون ممکن است رخ دهد. ناقل های عصبی سروتونین ،دوپامین و نور اپی نفرین پیام رسانهای شیمیایی هستند که گفته می شود مسئول کنترل عواطف و روحیه هستند. مخصوصا سروتونین که در افسردگی نقش دارد. اعتقاد براین است که وجود هر گونه نقصی در سروتونین یا اختلال در شیوه عمل آن اثرات منفی عمیقی در روحیه و عواطف شخص برجای می گذارد.


یک نظریه دیگر بنام هیپو الاموس –هیپوفیز –غده فوق کلیوی به اختلال هورمونی در هنگام واکنش نسبت به تنیدگی(استرس)توجه کرده و توضیح می دهد که افزایش ترشح هورمون کورتیکوتروپین هیپو تالامیک از غده هیپو تالاموس در افراد افسرده سبب افزایش هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک از غده هیپوفیز شده و در نتیجه ترشح گلوکوکورتیکوئید از غدد فوق کلیوی را افزایش می دهد.این نظریه بدکاری سیستم هیپوتالاموس هیپوفیز غددفوق کلیوی را بوجود آورنده افسردگی می داند.


نظریه تنیدگی ارثی بر احتمال به ارث بردن اختلال در سیستم مونوآمین و بدکاری سیستم هیپوتالاموس –هیپوفیز آدرنالین”تکیه می کند و بیان می کند که فرد از ابتدای زندگی با به ارث بردن عدم توانایی در مقابله با تنیدگی در هنگام روبرو شدن با محرکهای تنش زا نسبت به آنها عکس العمل شدید نشان می دهد(مثلا با هر صدایی به گریه می افتد)و با این کار نظام روبرو شدن وی با تنشها دائما حساس است و از این روی در طول زندگی حتی نسبت به تنشهای ملایم نیز واکنش شدید نشان می دهد.


نظریه های “کاته خولامین”و “سروتونین”از شایعترین نظریاتی هستند که مدتهای زیادی است برای توضیح کارکرد افسردگی و همچنین ساختن دارو های ضد افسردگی به آنها استناد می شود.


براساس این نظریه ها ،افسردگی با کارکرد سیناپس ها (نقاط ارتباط دو عصب)و تحریک آنها توسط انتقال دهنده های عصبی مانند سروتونین و نور آ؟درنالین ارتباط دارد . نظریه کاته خولامین بیان می کند که افسردگی بخاطر کم ترشح شدن انتقال دهنده عصبی نور آدرنالین بوجود می آید چرا که کم ترشح شدن نورآدرنالین باعث اختلال در جذب و باز جذب پیام آورهای (پیش و پس سیناپسی در سلول های عصبی می شود. نظریه سروتونین افسردگی را به علت کمبود غلظت پیام آور عصبی سروتونین توضیح می دهد که مانند کمبود نورآدرنالین برروی ارتباط سلولهای عصبی تاثیر می گذارد؛از طرف دیگر در تحقیقات بر روی افراد افسرده دیده شده است که تعداد جذب کننده های عصبی روی سیناپس ها که برای جذب نوراپی نفرین و سروتونین بکار می روند در افراد افسرده زیادتر از افراد غیرافسرده است.



به این دلیل غلظت سروتونین در نقاط اتصال دو عصب با یکدیگر افزایش یافته و این کار از ترشح بعدی آن ممانعت می کند این پدیده را این طور توضیح می دهند که وقتی در سیناپس ها انتقال دهنده های عصبی به مقدار کم تر از حد لازم آزاد می شوند باعث ترشح کمتر مواد انتقال دهنده مونوآمین شده و ازاین روی بر تعداد جذب کننده های عصبی که سئول باز جذب انتقال دهنده های عصبی هستند افزوده می شود. از این روی سلولهای عصبی برای کمتر کردن غلظت سوتونین در پایانه های پیش سیناپسی تعداد گیرنده های نور اپی نفرین و سروتونین را افزایش می دهندو این پدیده خود نیز عاملی است برای افسرده شدن و تغییر خلق.

what`s life?life is love.
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.