• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن روانشناسي > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
روانشناسي (بازدید: 609)
چهارشنبه 25/5/1391 - 13:28 -0 تشکر 514062
لوس شدن كودكان / اهمیت «نه» گفتن

لوس شدن كودكان در گفت‌وگو با «مهسا مرعی‌نوتاش» مشاوركودك


یكی از مواردی كه در این روزها باعث نگرانی بسیاری از والدین شده، لوس بودن كودك‌شان است. روان‌شناسان از لوس بودن به عنوان یك اختلال رفتاری نام می‌برند كه متاسفانه در جامعه ما در حال رشد و فراگیر شدن است. لوس بودن كودك به معنای ناتوانی وی در ایجاد و برقراری رابطه سالم با همسالان، پدر، مادر و سایر اطرافیان است كه در این حالت كودك نمی‌تواند از طریق رفتارهای صحیح با دیگران تعامل داشته باشد. اما اینكه چرا كودك لوس می‌شود و چه عواملی باعث این اختلال در فرزند می‌شود و آیا این رفتار قابل اصلاح است از پرسش‌هایی است كه والدین در‌گیر آن هستند. در زمینه چرایی و چگونگی لوس شدن، نحوه برخورد والدین و راهكارهای صحیح برای بهبود این رفتار با مهسا مرعی‌نوتاش، كارشناس ارشد روان‌شناسی تربیتی و مشاور كودك گفت‌وگو كرده‌ایم كه در زیر می‌خوانید:

چهارشنبه 25/5/1391 - 13:30 - 0 تشکر 514063

عوامل اصلی در لوس شدن كودك از دید شما به عنوان مشاور كودك چیست؟

دلیل اصلی این اختلال «نقض قوانین» در محیط خانواده است.
 هر خانه‌ای با توجه به شرایط فرهنگی، اجتماعی، مذهبی و اقتصادی خود قوانین و مقررات خاصی دارد. زمانی كه فرزند می‌بیند با اصرار و تكرار درخواست خود یا گریه سر دادن یا هر رفتار نادرست می‌تواند قوانین را به دلخواه خود تغییر دهد، یاد می‌گیرد تا همه جا از این ترفندها استفاده كند. اكثر كودكان لوس، والدین تسلیم‌شونده دارند كه در مقابل خواسته‌های كودك‌شان فورا تسلیم می‌شوند و آنچه را كه كودك می‌خواهد برایش فراهم می‌كنند كه متاسفانه اسم این رفتار خود را به اشتباه محبت می‌گذارند، در حالی‌كه تسلیم شدن والدین یكی از عوامل اصلی در لوس شدن كودك است.
 از دیگر علل می‌توان به تناقض والدین در رفتارهایشان اشاره كرد. هر بار كه كودك در زمان انجام یك رفتار با عكس‌العمل متفاوتی از پدر و مادرش روبه‌رو شود، دچار دوگانگی خواهد شد. اگر زمانی بتواند با گریه و زاری والدین را راضی كند تا اسباب بازی دلخواهش را تهیه كند، دفعه بعد اگر با این روش نتواند والدین را راضی كند از راهكارهای متفاوتی چون فریاد، خرابكاری، بددهنی و... برای رسیدن به اهدافش استفاده می‌كند. یكی دیگر از علت شكل‌گیری این اختلال در كودك این است كه اطرافیان و نزدیكان كودك مانند پدربزرگ، مادربزرگ، خاله، عمو و... برای برآورده كردن خواسته‌های كودك هر آنچه وی بخواهد در دسترسش می‌گذارند.

چهارشنبه 25/5/1391 - 13:32 - 0 تشکر 514064

‌برخی از روان‌شناسان بر این باورند كه محبت به كودك باعث احساس خود‌دوستی و امنیت در كودك می‌شود و از سوی دیگر بعضی معتقدند محبت رابطه مستقیمی با لوس شدن كودك دارد، شما می‌توانید حد و مرز محبت را در این زمینه مشخص كنید؟

محبت بجا و به اندازه نه تنها منجر به لوس شدن كودك نمی‌شود بلكه باعث می‌شود فرزند به این آگاهی برسد كه والدین خود حقیقی‌شان را بی‌قید و شرط دوست دارند كه این باعث احساس خود‌دوستی و امنیت برای فرزند می‌شود كه در آینده منجر به اعتمادبه‌نفس خواهد شد. والدین باید بدانند كه محبت بجا به معنای برآورده كردن تمامی خواسته‌های كودك نیست، گاهی یك مادر می‌تواند به جای آنكه دست كودك خود را بگیرد، دست او را رها كند و عاشقانه شاهد زمین خوردن و برخاستن او باشد. محبت حقیقی به معنای درك و اجابت خواسته‌های بجا و ضروری كودك است.

چهارشنبه 25/5/1391 - 13:32 - 0 تشکر 514065

‌آیا جنسیت كودك (دختربچه و پسربچه) با لوس بودن ارتباط مستقیمی دارد؟

خیر، با توجه به افزایش تك فرزندی در جامعه، ما شاهد اختلال «لوس بودن» در پسر و دختربچه‌ها هستیم و تفاوت بارزی در این زمینه دیده نمی‌شود، چراكه ریشه این مساله در رفتار نامناسب و عدم آگاهی والدین نسبت به اصول تربیتی است، خواه فرزندشان پسر باشد یا دختر.

چهارشنبه 25/5/1391 - 13:33 - 0 تشکر 514066

‌تك فرزندی در لوس شدن كودك تا چه حد دخیل است؟

می‌توان با جرات گفت كه تك فرزندی در لوس شدن فرزند خیلی موثر است. متاسفانه تك فرزندی در خانواده‌های ایرانی به معنای توجه زیاد و محبت نابجا تلقی می‌شود. به این معنا كه والدین چون تمام امیال و آرزوهای خود را در تك فرزندشان خلاصه كرده‌اند، می‌خواهند تمام ناكامی‌ها و احتمالا كمبود‌های عاطفی و مادی خود را به وسیله فرزندان‌شان جبران كنند و به این ترتیب شروع به توجه بیش از اندازه كرده و به تمامی خواسته‌های كودك تمام و كمال پاسخ مثبت می‌دهند كه توجه و محبت زیادی همان‌طور كه اشاره كردم از علل اصلی شكل‌گیری اختلال لوس شدن است.

چهارشنبه 25/5/1391 - 13:35 - 0 تشکر 514069

‌شما چه راهكارهایی را برای والدین تك فرزند جهت جلوگیری از لوس شدن فرزندشان ارایه می‌دهید؟

بهترین جمله‌ای كه می‌توانم به این دسته از والدین بگویم آن است كه فرزند ما قرار نیست برآورده‌كننده تمام آرزوهای از دست رفته ما باشد. اگر پدر و مادر به معنای دقیق این جمله پی ببرند به كودك‌شان اجازه می‌دهند تا همه گونه تجربه اعم از موفقیت و شكست داشته باشد و مورد دیگری كه باید متذكر شوم آن است كه از آنجا كه تك فرزند، خواهر و برادری در خانه برای تمرین روابط ندارد، والدین باید شرایط تعاملات اجتماعی را برای فرزندشان فراهم كنند. به عنوان مثال ساعاتی را در كلوب بچه‌ها، مهدكودك، بازی با بچه‌های دوستان، آشنایان و همسایه فراهم كنند و اینكه در زمان لازم به فرزندشان «نه» بگویند و مهم‌تر از همه محرومیت از مزایا را برای فرزندشان كه كار ناشایستی انجام می‌دهد، فراهم كنند.

چهارشنبه 25/5/1391 - 13:36 - 0 تشکر 514070

یك نمونه از «محرومیت از مزایا» را برای خوانندگان شرح می‌دهید؟

به عنوان نمونه، تصور كنید در منزل شما برای استفاده از بازی‌های كامپیوتری زمان مشخصی تعیین شده و بعد از اینكه زمان بازی به پایان رسید، شما با اصرار و گریه فرزندتان مواجه می‌شوید، در این زمینه از «محرومیت از مزایا» استفاده می‌كنید و فردا شب به كودك‌تان اجازه بازی كامپیوتری نمی‌دهید.

چهارشنبه 25/5/1391 - 13:38 - 0 تشکر 514071

عامل جدایی و طلاق در خانواده تا چه حد در لوس شدن فرزند تاثیرگذار است؟

در خانواده‌هایی كه با طلاق روبه‌رو هستند یا اینكه كودك در خانه‌ای زندگی می‌كند كه بین والدین عدم تفاهم دیده می‌شود، شدت لوس بودن كودك نسبت به سایر كودكان به مراتب بیشتر است. از آنجا كه والدین هماهنگی لازم را با یكدیگر ندارند و از طرفی رقابت «والد خوب بودن» بین پدر و مادر وجود دارد، تناقض رفتاری آنان در همه موارد شدیدتر خواهد بود و گاهی هر یك از آنها برای نشان دادن برتری خود، محبت‌های نابجا و شروع به نقض قوانین می‌كنند كه در نهایت قربانی چنین تناقضی فرزندشان است. پدر و مادر حتی اگر بنا به هر دلیلی از هم جدا شده‌اند یا اینكه در خانه تفاهم كافی ندارند باید درخصوص مسایل تربیت فرزندشان با یكدیگر هماهنگ و همسو رفتار كنند تا آسیب كمتری به كودك‌شان وارد شود.

چهارشنبه 25/5/1391 - 13:39 - 0 تشکر 514072

‌آیا لوس بودن كودك قابل اصلاح است؟

بله قطعا. لوس بودن یك اختلال روانی و رفتاری است كه با اصلاح الگوهای تربیتی والدین قابل درمان است. ناآگاهی والدین در تربیت منجر به لوس شدن فرزند می‌شود كه مسلما با تغییر الگوهای سابق و اصلاح آن و البته زمان دادن به این پروسه، بهبودی حاصل خواهد شد و شاهد این هستیم كه كودك‌مان قادر خواهد بود با سایرین تعامل صحیح داشته باشد.

چهارشنبه 25/5/1391 - 13:40 - 0 تشکر 514073

‌برای اصلاح این رفتار شما چه نوع روش تربیتی به والدین پیشنهاد می‌دهید؟ تنبیه یا تشویق؟

من معتقدم كه به هیچ عنوان نباید از واژه تنبیه استفاده كنیم. در اصول تربیتی كودك، ما یا از تشویق استفاده می‌كنیم یا محرومیت از مزایا، به این معنا كه كودك در قبال انجام وظایف و كارهایی كه متناسب و صحیح است تشویق می‌شود و در مقابل كارهای ناشایست مانند بهانه‌گیری، بدخلقی و... محرومیت از مزایا را دریافت می‌كند.

چهارشنبه 25/5/1391 - 13:41 - 0 تشکر 514074

‌در طول زمان درمان این اختلال، رفتار والدین باید چگونه باشد؟

تا بهبود كامل این رفتار در فرزندمان باید صبور باشیم و به كودك برای تغییر رفتار از درون فرصت دهیم و از سوی دیگر در رفتار جدید خودمان باید ثابت قدم باشیم و قاطعیت داشته باشیم، چراكه هرگونه عدم تعادل ما باعث ایجاد تزلزل و حس ناامنی در كودك و بازگشت وی به حالت قبل می‌شود.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.