• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن روانشناسي > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
روانشناسي (بازدید: 407)
چهارشنبه 25/5/1391 - 12:14 -0 تشکر 514016
فرزندتان را وابسته نكنید

گفت وگو با «مهرناز یكتا*»پیرامون اختلال اضطراب جدایی كودك ( كارشناس ارشد روانشناسی بالینی)

یكی از شایع‌ترین اختلالات در كودكان، اضطراب جدایی است كه سلامتی آنها را مورد تهدید قرار می‌دهد. اضطراب جدایی، نشانه‌ای از آگاهی كودك از جدا شدن والد (مادر – پدر)، مراقب یا پرستار است كه كودك در هنگام جدایی احساس ناراحتی و ترس می‌كند. این نوع اضطراب از 18ماهگی تا سه‌سالگی امری طبیعی است كه بخشی از رشد طبیعی فرد محسوب می‌شود اما اگر بنا به هر دلیلی این اضطراب ادامه داشته باشد و به صورت نگرانی مفرط نسبت به والد یا فردی كه كودك به شدت به آن وابسته است به وجود آید، از آن با نام اختلال اضطراب جدایی نام می‌برند. آمارها حاكی از آن است كه چهار تا پنج‌‌درصد كودكان از این اختلال رنج می‌برند كه در صورت عدم پیگیری می‌تواند تا بزرگسالی ادامه یابد. روانشناسان، خانواده‌های تك‌والدی، محیط پر از استرس، مشكلات خانوادگی و نقل مكان را از جمله علل شایع بروز اختلال اضطراب جدایی در كودكان می‌دانند.

چهارشنبه 25/5/1391 - 12:17 - 0 تشکر 514019

علل اصلی اختلال اضطراب جدایی در كودكان را در چه می‌دانید؟

علت‌های مختلفی را برای این اختلال می‌توان برشمرد. یكسری از علت‌ها، بیولوژیكی و ژنتیكی هستند كه به فعالیت دستگاه عصبی كودك مرتبط می‌شود، علل دیگر را می‌توان در خانواده‌ها جست‌وجو كرد مانند خانواده‌های تك‌والدی، خانواده‌هایی كه الگوهای ارتباطی بسیار نزدیك و درهم‌تنیده‌ای دارند و نسبت به هم شدیدا وابسته‌اند، خانواده‌هایی كه محیط زندگیشان مملو از استرس است و والدین دایما در حال تنش هستند یا خانواده‌هایی كه یكی از افراد نزدیك‌شان را مانند یكی از فرزندان یا پدربزرگ یا مادربزرگ را از دست داده‌اند. علل دیگر مربوط به ویژگی‌های شخصیتی كودك می‌شود مثلا كودكان درونگرا یا خجالتی كه مستعد این اختلال هستند.
با توجه به عللی كه برشمردید، به نظر می‌آید كه نقش والدین و خانواده از سایر عوامل دیگر پررنگ‌تر است.
می‌توان گفت كه رفتار والدین به مساله اضطراب جدایی بیشتر دامن می‌زند، جدا از موارد برشمرده مربوط به خانواده، برخی از والدها باعث می‌شوند كه كودك‌شان به آنها بسیار وابسته شود یا اینكه به آنها اجازه استقلال نمی‌دهند. بالطبع كودك وقتی بزرگ شود والدین بنا به هر دلیلی حتی در مدت زمان كوتاهی مانند 30 دقیقه بخواهند از فرزندشان جدا شوند كودك دچار اضطراب می‌شود. می‌توان گفت در شكل‌گیری این اختلال خانواده و رفتارش بسیار مهم است.

چهارشنبه 25/5/1391 - 12:19 - 0 تشکر 514020

كودك از جدا شدن كدامیك از والد (پدر –مادر) خود بیشتر رنج می‌برد؟


به این سوال دقیق نمی‌توان پاسخ داد چون برای هر كودكی ممكن است كه متفاوت باشد چراكه این مساله به مراقب اصلی كودك باز می‌گردد. ممكن است گاهی پدر مراقب اصلی كودك باشد و گاهی مادر یا حتی پرستار.

چهارشنبه 25/5/1391 - 12:23 - 0 تشکر 514026

آیا جنسیت كودك در شدت و ضعف این اضطراب نقش دارد؟

تحقیقات علمی نشان داده كه میزان شیوع اضطراب چه به صورت طبیعی و چه اختلال در دختر و پسر یكی است

چهارشنبه 25/5/1391 - 12:29 - 0 تشکر 514028

چه هنگام اضطراب جدایی مشكل‌ساز می‌شود و به صورت غیرطبیعی و اختلال خود را نشان می‌دهد؟

زمانی اضطراب جدایی مشكل ساز می‌شود كه طولانی مدت شود. مثلا اضطراب جدایی در دوران پیش‌دبستان در حد نرمال یك نشانه دلبستگی ایمن و سالم است كه باید به صورت طبیعی بعد از سه تا چهار دقیقه از بین برود اما اگر نشانه‌های اضطراب طولانی شود به‌طوری‌كه كودك تا اتمام ساعات مهد و مدرسه بی‌تابی كند و از خود نشانه‌های اضطراب جدایی را نشان دهد غیرطبیعی است كه در این حالت می‌گوییم كودك دچار اختلال شده است كه نیازمند درمان و مداخله است.

چهارشنبه 25/5/1391 - 12:30 - 0 تشکر 514029

آیا اضطراب جدایی در كودكانی كه وارد مهد یا دبستان می‌شوند، طبیعی است؟

اضطراب جدایی در دبستان یا مهد تا حدی طبیعی است مانند التماس كردن، گریه سر دادن و... . سیر نرمال این است كه هر روز این علایم كمتر شود و كودك به محیط و افراد جدید اعتماد و عادت كند و از خود رغبت نشان دهد اما اگر با گذشت زمان این علایم از بین نرود و ادامه داشته باشد شكل اختلال و غیرنرمال به خود می‌گیرد. البته لازم است كه والدین به این امر آگاهی داشته باشند كه ترس از رفتن به مدرسه همیشه به معنای اختلال اضطراب جدایی نیست بلكه ممكن است كودك از اختلال ترس یا افسردگی رنج ببرد و از آنجا كه خصوصیات و ویژگی‌های این اختلال‌ها با یكدیگر همپوشانی دارد برای تشخیص، والد باید حتما به روانشناس مراجعه كند.

چهارشنبه 25/5/1391 - 12:31 - 0 تشکر 514030

نشانه‌های كودكی كه از این اختلال رنج می‌برد چیست؟

نشانه‌ها به صورت جسمانی یا كلامی هستند. نشانه‌های جسمانی مانند سردرد، دل درد، ‌حالت تهوع، استفراغ كه اصولا این علایم در كودكان دبستانی بیشتر دیده می‌شود یا
نشانه‌های كلامی مانند فریاد زدن، ‌اعتراض كردن، گریه سردادن،‌ التماس كردن، چانه‌زدن با والد. در كودكان پیش دبستانی نیز دیدن كابوس با تم‌های جدایی نیز از علایم این اختلال است.

چهارشنبه 25/5/1391 - 12:32 - 0 تشکر 514031

می‌توان گفت ترس كودكان از تنها خوابیدن به دلیل اختلال اضطراب از جدایی است؟


بله. چراكه یكی از نشانه‌های كودكانی كه از اختلال اضطراب جدایی رنج می‌برند دیدن كابوس‌های شبانه با تم‌های جدایی است و به همین دلیل كودك از تنها خوابیدن واهمه دارد یا حتی وقتی كه كودك كنار والدش می‌خوابد، مدام از خواب می‌پرد تا حضور والدش را در كنار خود چك كند.

چهارشنبه 25/5/1391 - 12:34 - 0 تشکر 514032

شما به والدین برای جلوگیری از این اختلال در كودكانشان چه توصیه‌هایی می‌كنید؟

پدر و مادر باید بدانند كه كودك هم نیاز به امنیت و ایمنی دارد و هم به استقلال و برای این پیشگیری از این اختلال بهتر است كه والد از شش ماهگی به بعد به صورت مقطعی و در زمان‌های كوتاه‌مدت، كودكش را با یك مراقب دیگر تنها بگذارد تا كودك هم جدایی را تجربه كند و هم اعتماد به دیگران را. این آموزشی است كه كودك باید در پایان یك سالگی ببیند و بعد از آن كودك باید از یك‌سالگی وارد بازی با همسالان شود و زمانی كه پدر و مادر احساس كنند كه كودك‌شان دچار اضطراب جدایی شده فورا آنها را به مهد بفرستند.

چهارشنبه 25/5/1391 - 12:34 - 0 تشکر 514033

چه سنی را برای ورود این دسته از كودكان به مهد مناسب می‌دانید؟

سه سالگی بهترین زمان ورود به مهد است كه كودك هم جدایی را تجربه می‌كند و هم می‌تواند با همسالان خود بازی كند.

چهارشنبه 25/5/1391 - 12:36 - 0 تشکر 514034

آیا صحبت كردن پدر و مادر با كودك در هنگام جدایی در كاهش اضطراب نقش دارد؟

بله. والد به هنگام جدایی مثلا زمانی كه كودك را می‌خواهد به مهد ببرد، باید روی موارد مثبت محیط جدید تاكید كند و آنچه كه در این زمینه بسیار مهم است رفتاری است كه والدین به هنگام جدایی از خود نشان می‌دهند كه باعث اطمینان خاطر به كودك شود مانند اینكه وی را در آغوش بگیرد،
نوازش كند یا اینكه در اوایل جدایی بهتر است والد بعد از آنكه فرزندش را ترك كرد، در گوشه‌ای بایستد و پنهانی نظاره‌گر رفتار كودك باشد كه اگر اضطراب فرزندش تشدید پیدا كرد و علایم جسمانی از خود بروز داد، بازگردد چراكه این حس به كودك القا می‌شود كه مادر و پدر من برگشت‌پذیرند. این موضوع در آینده به كودك كمك می‌كند تا از شدت اضطرابش كم شود.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.