• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن خانواده > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
خانواده (بازدید: 194)
چهارشنبه 25/5/1391 - 9:6 -0 تشکر 513861
مامان رفته پیش‌خدا!

مرگ از سخت‌ترین و بدترین تجربه‌های زندگی بشر است. حادثه‌ای كه تا با آن رودررو نشویم، دركش نخواهیم كرد. هنگامی كه این اتفاق مربوط به والدین باشد، البته تلخ‌تر و آزاردهنده‌تر هم خواهد بود. در این میان، وقتی كودكی پدر یا مادرش را از دست می‌دهد، سختی شرایط صد چندان می‌شود و غصه‌ها بی‌شمار. اینجاست كه وظیفه مراقبان كودك نیز به همان نسبت دشوارتر خواهد شد؛ خاله، عمه، عمو، دایی، مادربزرگ و پدربزرگ، معلم‌ها و مربیان و... همه باید بدانند چطور با كودك برخورد كنند تا با كمترین مشكل این دوران سپری شود.

چهارشنبه 25/5/1391 - 9:8 - 0 تشکر 513863

گاهی بزرگ‌ترها می‌خواهند با محبت بیش از حد كمبود والد فوت شده را جبران كنند و گاهی هم آنقدر درگیر سوگواری و سپس مسائل خودشان هستند كه فراموش می‌كنند كودكی هم وجود دارد كه در این ماجرا سخت صدمه دیده است؛ اما نكته مهم آن است كه چه به كودك ترحم شود و چه او را نادیده بگیرند، در هر دو حالت صدمات جبران‌ناپذیری به روح لطیف كودكی وارد می‌شود كه غم از دست دادن پدر یا مادر روی دل نازكش سنگینی می‌كند.

چهارشنبه 25/5/1391 - 9:9 - 0 تشکر 513864

دكتر پروین ناظمی، روان‌شناس در این باره به «جام‌جم» توضیح می‌دهد: «نخستین حق طبیعی هر انسان داشتن پدر و مادر است. البته نقش پدر و مادر هر دو به یك اندازه مهم بوده و نمی‌توان گفت حضور یكی از آن دو در زندگی ما پررنگ‌تر است. تنها تفاوتی كه میان این دو نفر وجود دارد، این است كه رابطه عاطفی میان مادر و فرزند به دلیل دوران جنینی و ارتباطی كه با هم داشته‌اند، كمی بیشتر است ولی این مطلب اصلا نشان‌دهنده كمرنگ بودن نقش پدر نیست.»

چهارشنبه 25/5/1391 - 9:10 - 0 تشکر 513866

پدر و مادر هر یك در مورد شكل‌گیری و رشد برخی رفتارهای كودك نقش دارند و علاوه بر این، رابطه میان آنها نیز اثرات زیادی بر رشد صحیح كودك می‌گذارد. این عشق و نیاز به پدر و مادر تا حدی است كه حتی زمانی كه پدر یا مادر خیلی بداخلاق باشند، باز هم كودك به دنبال آنهاست و دوست دارد همراهشان باشد و آنها در كنارش؛ بنابراین طبیعی است اگر یكی از این دو نفر فوت كند، كودك شرایط دشواری را تجربه خواهد كرد. البته نباید فراموش كنیم سن كودك، ویژگی‌های شخصیتی او، ارتباط عاطفی فرزند با والد فوت شده و جایگاه او در خانواده نیز نقش بسیار مهمی در میزان آسیب‌پذیری‌ فرزند دارد.

چهارشنبه 25/5/1391 - 9:13 - 0 تشکر 513867

دكتر ناظمی با تاكید بر این‌كه كودكانی كه در سنین پایین‌تر هستند، از مرگ والدینشان بسیار آسیب می‌بینند، می‌گوید: «اطرافیان ممكن است تصور كنند كودك متوجه عمق چنین شرایطی نمی‌شود و در نتیجه خیلی هم اذیت نخواهد شد. در حالی كه مرگ یكی از والدین برای بچه‌هایی كه سن كمی دارند، بسیار سخت است و این مساله نشان‌دهنده اهمیت نقش فردی است كه پس از این باید حس ایمنی و امنیت را به كودك بازگرداند.در این شرایط سوالاتی مطرح می‌شود كه پاسخ به آنها بسیار مهم است، از جمله این‌كه پدر یا مادر به تنهایی تا چه حد توانایی این كار را دارند؟ آنها چقدر می‌توانند از اقوام نزدیك كمك بگیرند و چطور باید این حس را به كودك منتقل كنند؟»



متاسفانه آنچه گاهی نادیده گرفته می‌شود، احساس واقعی كودكان پس از مرگ والدین‌شان و نپذیرفتن واقعیت توسط آنهاست. به این معنی كه ظاهراً به نظر می‌رسد كودك مشكلی ندارد و با شرایط بخوبی كنار آمده ولی در واقع ناراحت است و در درون غصه می‌خورد. فرزند خردسال درك شناختی صحیحی از مرگ ندارد و مفهوم آن را نمی‌فهمد، ولی بخوبی این فقدان را حس می‌كند و متوجه كمبود مادر یا پدرش می‌شود.

چهارشنبه 25/5/1391 - 9:15 - 0 تشکر 513868

از او بیش از حد حمایت نكنید


معمولا وقتی كودكی پدر یا مادرش را از دست می‌دهد، نگاه ما هم نسبت به او تغییر می‌كند و تصور می‌كنیم باید با او مهربان‌تر باشیم. به همین دلیل ممكن است رفتارهای اشتباه و نادرست او را براحتی نادیده بگیریم و به تصور این‌كه نباید ناراحت شود، به او اجازه دهیم هر كاری دوست دارد و می‌خواهد انجام دهد.

بدون تردید این شیوه از نگاه علوم تربیتی به هیچ وجه مورد تایید نیست و غیر از این‌كه موجب لوس شدن كودك شود، نتیجه‌ای در بر ندارد. متخصصان و كارشناسان نیز بارها هشدار داده‌اند در چنین شرایطی مراقب باشید با محبت بیش از حد، كودك را از مسیر صحیح تربیت خارج و او را لوس نكنید.‌ دكتر ناظمی در این باره تاكید می‌كند: «گاهی پدر یا مادر برای جبران كمبود حضور والد فوت شده، بشدت و بیش از حد از كودك حمایت می‌كند كه این شرایط باعث می‌شود كودك نتواند رفتار درست و غلط را تشخیص دهد و به همین دلیل برخوردهای نامناسب و ناپسندی از او سر می‌زند.»

البته این موضوع كاملا درست است كه كودك حق طبیعی داشتن پدر و مادر را از دست داده و ناراحت است ولی نباید به این بهانه از آنچه برای آینده‌اش لازم است، دور شود. به این معنی كه كودك باید در محیطی كاملا طبیعی تربیت شود و كمبود حضور یكی از والدین نباید دلیلی برای نادیده گرفتن شیوه‌های صحیح تربیتی باشد.

شما می‌توانید برای كودكی كه پدر یا مادرش را از دست داده است، وقت بیشتری بگذارید و با او مهربان باشید ولی در صورتی كه رفتار بدی داشته باشد، حتماً باید با اتخاذ شیوه مناسب، متوجه خطایش بشود و در صورت لزوم در حد معقول با او برخورد كنید.‌ علاوه بر این، پدر و مادر باید توجه داشته باشند در صورتی كه پس از فوت همسر، تربیت صحیحی صورت نگیرد، زمانی كه سن كودك افزایش می‌یابد و او به دوران نوجوانی و جوانی می‌رسد، رفتارهایش برای آنها هم غیرقابل قبول خواهد شد. همچنین از نظر اجتماعی نیز مشكلات زیادی در انتظار چنین بچه‌هایی خواهد بود؛ به عنوان نمونه ممكن است آنها پرخاشگر شده یا به‌هیچ وجه تحمل نظرات مخالف را نداشته باشند.

روان‌شناسان تاكید می‌كنند میزان تاب‌آوری مناسبی كه اعتقاد داریم در محیط خانواده برای بچه‌ها ایجاد می‌شود و می‌تواند از آنها در برابر آسیب‌های اجتماعی مانند اعتیاد، انحرافات اخلاقی و... محافظت كند، میان این گروه از بچه‌ها كمتر است و در نتیجه مشكلات متعددی برایشان ایجاد خواهد شد؛ به عنوان مثال این بچه‌ها هنگام بازی در مدرسه خودشان می‌خواهند نوع بازی را تعیین كنند و به همین دلیل نمی‌توانند ارتباط صحیحی با همسالان خود برقرار كنند و در نتیجه تنها می‌مانند. این موضوع می‌تواند تا بزرگسالی نیز با این افراد همراه باشد.‌ علاوه بر این، چون معمولا همه چیز در اختیار این بچه‌هاست، گاهی ممكن است برای مقابله با تنهایی به بقیه بچه‌ها باج بدهند. نباید فراموش كنیم كه تمامی این شیوه‌ها صدمه‌زننده و نادرست است و می‌تواند مشكل‌ساز باشد.

چهارشنبه 25/5/1391 - 9:17 - 0 تشکر 513870

كودك را تنها نگذارید



وقتی صحبت از لوس كردن بچه‌ها و حمایت بیش از حد از آنها می‌شود، ممكن است پدر یا مادری كه باید پس از این به تنهایی كودك را بزرگ كند، به اشتباه شیوه‌ای دیگر را در پیش بگیرد؛ شیوه‌ای كه بر اساس آن نه تنها از كودك حمایت نمی‌كنند، بلكه ممكن است او را تنها بگذارند. گاهی نیز رابطه پدر یا مادر با همسری كه فوت شده، خیلی خوب و بدون مشكل بوده است و ناراحتی پس از مرگ او نمی‌گذارد آنها به كودك توجه كافی داشته باشند.

با این‌كه حمایت زیاد، مشكلات متعددی برای كودك ایجاد خواهد كرد، ولی این مساله به‌هیچ‌وجه به معنای رها كردن كودك و نادیده گرفتن نیازهای او نیست. در واقع پدر یا مادری كه همسرش را از دست داده و تنها مانده است نباید بی‌توجه به كودكش زندگی را ادامه دهد و در عمل این بازمانده عزیز را تنها بگذارد.

دكتر ناظمی در این مورد هشدار می‌دهد و می‌گوید: «در چنین شرایطی كودك از لحاظ عاطفی یك نفر را از دست داده است و اگر فرد دیگری كه حالا تنها پناه اوست نسبت به او بی‌اعتنایی كند، احساس بسیار بدی در كودك ایجاد خواهد شد.  البته به طور حتم پدر یا مادری كه عزادار هستند، خودشان نمی‌خواهند نسبت به كودك بی‌تفاوت باشند و به او توجه نكنند، ولی دوره سوگ كه باید به طور طبیعی 3 تا 6 ماه باشد، گاه برای این افراد تا چند سال ادامه می‌یابد و آنها افسردگی را تجربه می‌كنند و نكته مهم این است كه وقتی پدر یا مادر افسرده شوند، كودك آسیب زیادی می‌بیند و علاوه بر احساس عدم امنیت، فكر می‌كند بی‌پناه است.»

گاهی هم هنگام تولد كودك، مادر فوت می‌كند و در این وضعیت ممكن است كودك مقصر شناخته شود. باید حواسمان باشد هیچ وقت در این شرایط كودك را عامل مرگ مادر ندانیم و در هیچ سنی او را با حرف‌ها و برخوردهای اشتباه آزار ندهیم.‌ به هر حال هر یك از این موارد كه روی دهد، بچه‌ها متوجه شرایط شما نمی‌شوند و تنها تصوری كه دارند تنهایی خود و بی‌توجهی اطرافیان به آنهاست. بنابراین انتظار می‌رود این بچه‌ها در آینده یا بسیار مهرطلب باشند یا انتقام‌جو و پرخاشگر. بچه‌های مهرطلب می‌خواهند دیگران همیشه از آنها راضی باشند و تائیدشان كنند به همین دلیل ممكن است براحتی جذب افراد و گروه‌های مختلف شوند. از طرف دیگر، كودكی كه در زندگی هیچ محبتی ندیده، نمی‌تواند به دیگران محبت كند و دوستی و احترام و عشق برایش هیچ مفهومی ندارد، درنتیجه ممكن است به فردی پرخاشگر و حتی ضد اجتماعی تبدیل شود. این افراد تا پایان عمر نوعی تنهایی، عدم محبت و در نتیجه دوری از شادی و زندگی عادی را تجربه می‌كنند.

چهارشنبه 25/5/1391 - 9:21 - 0 تشکر 513872

بچه‌ها را در مراسم شركت دهید


وقتی پدر یا مادر كودك فوت می‌كند، خانواده‌ها با تصور این‌كه ممكن است كودك ناراحت شود، او را در مراسم عزاداری شركت نمی‌دهند و نمی‌گذارند همراه با بقیه در مسجد و مراسم داخل خانه حضور داشته باشد.

دكتر ناظمی با تاكید بر این‌كه بچه‌ها متناسب با سن‌شان باید در مراسم مسجد و خانه حضور پیدا كنند تا با واقعیت روبه‌رو شوند، تاكید می‌كند: «به هیچ وجه كودكان نباید در مراسم خاكسپاری شركت داشته باشند یا وارد فضای غسالخانه شوند. فراموش نكنید حضور در چنین مكان‌هایی موجب ایجاد ترس‌هایی می‌شود كه برطرف كردن آنها تقریباً غیرممكن است. ولی كودك باید در مراسم مسجد یا داخل خانه حضور یابد و با توجه به سنش حتی اگر در حین مراسم مشغول بازی هم شود، مهم نیست».

چهارشنبه 25/5/1391 - 15:39 - 0 تشکر 514410

سلام
واقعا خیلی سخته مخصوصا برای کودکان که در اوج مواقعی که نیاز به والدین دارن
 مخصوصا مادر که فرزندان در دوران کودکی بیشتر به مادر نیاز دارن
 به موارد خیلی خوبی اشاره شده اگه رعایت بشه میتونه تاثیر خوبی داشته باشه.

 

  به طواف كعبه رفتم ،به حرم رهم ندادند          كه برون درچه كردي، كه درون خانه‌آئي

 

                                    

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.