• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن مدیریت > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
مدیریت (بازدید: 3261)
چهارشنبه 18/5/1391 - 10:28 -0 تشکر 497235
تكنیك شش کلاه تفکر مدیریت

در جریان‌ زندگی‌ كه‌ بخشی‌ از آن‌ در سازمان‌ها، محیط‌های‌ خانوادگی‌ و یا در كنار دوستان‌ سپری‌ می‌شود، گاهی‌ نیازمند برگزاری‌ جلسات‌ برای‌ اتخاذ تصمیمات‌ جدید هستیم‌. اگرچه‌ گهگاه‌ در تصور مردم‌، برگزاری‌ جلسات‌ به‌ عنوان‌ یك‌ عمل‌ غیركارا مطرح‌ می‌شود اما بهره‌گیری‌ درست‌ و اصولی‌ از آن‌ می‌تواند بسیار اثر بخش‌ باشد. به‌ همین‌ علت‌ هر نشستی‌ در خانواده‌ و یا با دوستان‌ و یا در محل‌ كار و نظیر اینها می‌تواند زمینه‌یی‌ برای‌ شروع‌ یك‌ تصمیم‌ گیری‌ ارزشمند باشد.
ادوارد دوبونو پدر تفكر خلاق‌ در كتاب‌ «شش‌ كلاه‌ تفكر» یك‌ روش‌ خلاقانه‌ ارایه‌ می‌كند و از طریق‌ آن‌ می‌كوشد نشست‌ افراد به‌ دور یكدیگر را به‌ اقدامی‌ ثمربخش‌ و كارا تبدیل‌ كند




 

 

بنیان گذار نظریه کلاه های تفکر
دکتر ادوارد دی بونو (EDWARD DE BONO)، بنیانگذارنظریه تفکر جانبی است و این واژه را به صورت رسمی به واژه نامه آکسفورد اضافه کرده است. وی به خاطر ارائه روش قدرتمند شش کلاه تفکر، بسیار مشهور است که درهمین راستا، سمینارهای خلاقیت را بنیان گذاشت.

او که تاکنون بیش از 56 کتاب در این گونه مطالب به چاپ رسانده است می گوید: «سرچشمه تمامی نیروهای انسانی، تفکر است. با وجود این، هرگز نمی توانیم ادعا کنیم که در این مهارت انسانی که پرارزش ترین توانایی ماست، کامل شده ایم. هرقدر که در آن متبحر شده باشیم، بازهم باید بخواهیم که بهتر و بهتر بیندیشیم.

چهارشنبه 18/5/1391 - 10:31 - 0 تشکر 497236

«دوبونو» سعی‌ می‌كند به‌ كسانی‌ كه‌ به‌ دور هم‌ جمع‌ می‌شوند،بیاموزد كه‌ به‌ تفكر خود نظم‌ دهند و آنگاه‌ در این‌ میان‌، به‌ راههای‌ خلاقانه‌ بیاندیشند و با یك‌ هماهنگی‌ مدبرانه‌ نتایج‌ را طبقه‌بندی‌ و اولویت‌بندی‌ كرده‌ و در تصمیم‌گیری‌ها از آن‌ استفاده‌ كنند.
اگر شما می‌خواهید با تكنیك‌ شش‌ كلاه‌ تفكر در جلسات‌ قدم‌ بگذارید،بهتر است‌ این‌ مقاله‌ را بخوانید و آنگاه‌ عمل‌ كنید: تصور كنید به‌ یك‌ جلسه‌ قدم‌ گذاشته‌اید و شما مسوول‌ نظم‌دهی‌، هدایت‌ و نتیجه‌گیری‌ از آن‌ جلسه‌ هستید، در اینجا كلاه‌ آبی‌ را بر سر شما خواهند گذاشت‌، زیرا هنگامی‌ كه‌ كسی‌ كلاه‌ آبی‌ را بر سر می‌گذارد باید به‌ موارد زیر دقت‌ كند.
1 رنگ‌ آبی‌ نماد آسمان‌ آبی‌ رنگ‌ است‌ كه‌ چتر آن‌ بر همه‌ جا گسترده‌ شده‌ است‌ و كسی‌ كه‌ كلاه‌ آبی‌ بر سر خود می‌گذارد باید بتواند افكار جاری‌ در محیط‌ جلسه‌ را در ذهن‌ خود به‌ جریان‌ درآورد و نظم‌ و تمركز دهد.
2 كلاه‌ آبی‌ همچون‌ یك‌ نرم‌افزار است‌ كه‌ تلاش‌ می‌كند به‌ تفكركردن‌ جمع‌، جهت‌ دهد و با برنامه‌یی‌ مشخص آن‌ را به‌ سرانجام‌ برساند و گویی‌ همچون‌ یك‌ كارگردان‌ تفكر ما را هدایت‌ می‌كند.
3 با كلاه‌ آبی‌ اولویت‌ها و محدودیت‌ها تعیین‌ می‌شود. به‌ هرحال‌ فرد خوش‌شانسی‌ هستید كه‌ كلاه‌ آبی‌ بر سر شما قرار می‌گیرد و اگر مدبرانه‌ عمل‌ كنید می‌توانید به‌ انجام‌ یك‌ تصمیم‌ خوب‌ موفق‌ شوید. اكنون‌ بر روی‌ صندلی‌ خود بنشیند و موضوع‌ و یا مشكل‌ مورد بحث‌ را بر روی‌ تخته‌سیاه‌ بنویسید. در نخستین‌ اقدام‌ و با هدایت‌ شما همه‌ اعضا باید كلاه‌ سفید را بر سر بگذارند و در مورد موضوع‌ بیان‌ شده‌ بیاندیشند. هنگامی‌ افراد همگی‌ تصمیم‌ می‌ گیرند با كلاه‌ سفید تفكر كنند باید به‌ نكات‌ زیر توجه‌ كنند:

1- كسی‌ كه‌ كلاه‌ سفید بر سر می‌گذارد باید بطور موقت‌ عقاید و نظراتش‌ را به‌ بایگانی‌ ذهنش‌ بسپارد.
2- هر آن‌ چیزی‌ كه‌ از اطلاعات‌ محض‌ در مورد موضوع‌ یا مشكل‌ مورد بحث‌ می‌دانید بیان‌ كنید.
3- «ادوارد دوبونو» در این‌ باره‌ می‌گوید: چنین‌ فردی‌ همچون‌ كودكی‌ است‌ كه‌ محتویات‌ جیب‌ خود را بر روی‌ میز خالی‌ می‌كند.
4- هنگامی‌ كه‌ كلاه‌ سفید را بر سر می‌گذارید، نباید به‌ چیزهایی‌ كه‌ شامل‌ الهامات‌
،قضاوت‌های‌ متكی‌ به‌ تجارب‌ گذشته‌، عواطف‌، احساسات‌ و عقاید است‌ توجه‌ كنید و تنها باید همچون‌ یك‌ رایانه‌، فقط‌ اطلاعات‌ ارایه‌ كنید. حال‌ شما باید اطلاعات‌ به‌ دست‌ آمده‌ از حاضرین‌ در جلسه‌ را كه‌ به‌ واسطه‌ تفكر با كلاه‌ سفید ارایه‌ شده‌ است‌ را جمع‌بندی‌ كنید و اعضای‌ جلسه‌ را وارد مرحله‌ بعد كنید تا با گذاشتن‌ كلاه‌ قرمز بر سر، شروع‌ به‌ تفكر كنند .

چهارشنبه 18/5/1391 - 10:33 - 0 تشکر 497237

هنگامی كه ‌ حاضرین‌ می‌خواهند با كلاه‌ قرمز در مورد موضوع‌ مورد نظر تفكر كنند باید به‌ نكات‌ زیر توجه‌ كنند:
1
- اجازه‌ دهید احساسات‌ و عواطف‌ بر وجود شما حاكم‌ شده‌ و به‌ زبان‌ درآیند و هركسی‌ می‌تواند از الهامات‌ و دریافت‌های‌ ناگهانی‌ خویش‌ سخن‌ گوید و دیگر نیازی‌ به‌ استدلال‌ نیست‌. اگر به‌ احساسات‌ اجازه‌ بروز ندهیم‌ بدون‌ شك‌ ناخواسته‌ و بدون‌ دقت‌ نظر، در تصمیم‌گیری‌ها وارد شده‌ و چه‌ بسا سبب‌ بروز مشكلاتی‌ برای‌ ما شوند.
2
- هنگامی‌ كه‌ از كلاه‌ قرمز استفاده‌ می‌كنیم‌ از قوی‌ترین‌ احساسات‌ خود نظیر ترس‌ و نفرت‌ گرفته‌ تا احساسات‌ ظریف‌ نظیر تردید و سوءظن‌ باید سخن‌ به‌ میان‌ آوریم‌ و به‌ گفته‌ «دوبونو» باید همچون‌ آینه‌یی‌ شویم‌ كه‌ احساسات‌ با تمام‌ پیچیده‌گی‌هایش‌ بیان‌ شوند. بدون‌ شك‌ احساسات‌ نقش‌ مهمی‌ در زندگی‌ انسان‌ دارند و چه‌ بسا سبب‌ ایجاد هدفهایی‌ نیز در زندگی‌ ما شوند. شما با كلاه‌ قرمز ممكن‌ است‌ چنین‌ جملاتی‌ را به‌ زبان‌ آورید: «اگرچه‌ همه‌ آمارها و اطلاعات‌ احتمال‌ موفقیت‌ می‌دهد اما احساسم‌ می‌گوید،موفق‌ نمی‌شویم‌» و یا بگویید: «اگرچه‌ اطلاعات‌ و آمار احتمال‌ موفقیت‌ نمی‌دهند اما احساسم‌ می‌گوید، موفق‌ می‌شویم‌» پس‌ از اینكه‌ تمام‌ نظرات‌ اعضای‌ جلسه‌ ارایه‌ شد، شما اقدام‌ به‌ جمع‌بندی‌ تراوشات‌ فكری‌ حاضران‌ كرده‌ و آنگاه‌ به‌ مرحله‌ بعد قدم‌ بگذارید و اجازه‌ دهید حاضران‌ كلاه‌ سیاه‌ را بر سر بگذارند.



با گذاشتن‌ این‌ كلاه‌ بر سرنباید احساسات‌ منفی‌ بدون‌ منطق‌ بیان‌ شوند بلكه‌ فرد باید دیدگاه‌های‌ منفی‌ خود را در خصوص‌ مشكل‌ یا موضوع‌ مورد بحث‌ به‌ صورت‌ منطقی‌ بیان‌ كند. بدون‌ شك‌ اگر از این‌ كلاه‌ بخوبی‌ استفاده‌ شود،می‌تواند ما را از مخاطراتی‌ كه‌ در آینده‌ از چشمان‌ ما دور می‌ماند آگاه‌ كند. ما باید به‌ خاطر داشته‌ باشیم‌ امروزه‌ بسیاری‌ از مردم‌ كلاههای‌ سیاه‌ رنگی‌ بر سر می‌گذارند كه‌ تنها با احساسات‌ منفی‌ همراه‌ است‌ كه‌ در آن‌ از منطق‌ خبری‌ نیست‌. منفی‌بودن‌ اصولا آسان‌تر است‌. زیرا خراب‌ كردن‌ از درست‌ كردن‌ آسان‌تر است‌. تفكر منفی‌ به‌ گفته‌ «دوبونو» جذاب‌ است‌، زیرا دستاوردهای‌ آن‌ را می‌توان‌ به‌ فوریت‌ مشاهده‌ كرد. ا
ثبات‌ خطای‌ دیگران‌ برای‌ ما رضایت‌ در پی‌ دارد و حمله‌ كردن‌ به‌ یك‌ دیدگاه‌ در ما احساس‌ برتری‌ می‌بخشد و برعكس‌ ستودن‌ یك‌ نظر سبب‌ می‌شود در خود احساس‌ كنیم‌ با فرد برتری‌ روبرو شده‌ایم‌.
اصولا در این‌ مرحله‌، افراد باید اشتباهات‌ و خطاها و موارد نادرست‌ موجود در موضوع‌ یا مشكل‌ مورد بحث‌ را مطرح‌ كنند و نتایج‌ بحث‌های‌ ارایه‌ شده‌ توسط‌ شما جمع‌بندی‌ شده‌ و در نهایت‌
ثبت‌ شود و آنگاه‌ بار دیگر اجازه‌ دهید حاضران‌ كلاه‌ زرد را بر سر خود بگذارند و شروع‌ به‌ تفكر كنند.

چهارشنبه 18/5/1391 - 10:34 - 0 تشکر 497238

زرد نماد آفتاب‌ است‌ و آفتاب‌ شروعی‌ برای‌ سازندگی‌، شادابی‌ و خوش‌بینی‌ است‌. گویی‌ هر جا سراغ‌ از خورشید گرفته‌ می‌شود گرمی‌ زندگی‌ و زایشی‌ دیگر در میان‌ است‌ و تفكر مثبت‌ باید به‌ همراه‌ كنجكاوی‌ و شادمانی‌ و سرور و تلاش‌ برای‌ درست‌ شدن‌ كارها باشد. فرد با گذاشتن‌ كلاه‌ زرد تلاش‌ می‌كند به‌ نكات‌ ارزشمند و مثبت‌ موضوع‌ بنگرد.
اصولا افكار سازنده‌ به‌ سوی‌ مثبت‌گرایی‌ تمایل‌ دارند. یكی‌ از تمریناتی‌ كه‌ فرد با كلاه‌ زرد می‌تواند انجام‌ دهد بهره‌گیری‌ از تجربیات‌ ارزشمند گذشته‌ است‌. كلاه‌ زرد در ابتدا درصدد كشف‌ فواید موجود در موضوع‌ مورد بحث‌ است‌ و هر آنچه‌ می‌كاود، بیان‌ می‌دارد. اكنون‌ بار دیگر به‌ جمع‌بندی‌ نظرات‌ به‌ دست‌ آمده‌ بر ا
ثر كلاه‌ زرد بپردازید.



اكنون‌ حاضران‌ باید كلاه‌ سبز را بر سر بگذارند. كلاه‌ سبز، كلاه‌ خلاقیت‌ است‌. سبز، رنگ‌ باروری‌ است‌ و همچون‌ دانه‌یی‌ است‌ كه‌ هنگامی‌ كه‌ دردل‌ خاك‌ می‌روید،روزی‌ به‌ درختی‌ تناور و سرسبز تبدیل‌ می‌شود هنگامی‌ كه‌ افراد كلاه‌ سبز را بر سر می‌گذارند، باید به‌ راه‌های‌ نو بیاندیشند كه‌ می‌تواند در آن‌ موضوع‌ مورد نظر ا
ثرگذار بوده‌ و به‌ تصمیم‌ گیری‌های‌ خلاقانه‌ منجر شود.
شما با این‌ كلاه‌ علاقه‌مند هستید در راه‌ تغییر قدم‌ بگذارید و تحول‌ را در آغوش‌ بگیرید. نظرات‌ جدید و بدیع‌ ارایه‌ كنید و جرقه‌ خلاقیت‌ را از ذهن‌ خود به‌ بیرون‌ رها كنید.
هرگاه‌ تمامی‌ این‌ راهها با بن‌بست‌ روبرو شد اكنون‌ باید به‌ مدد خلاقیت‌ راههای‌ جدیدی‌ را كشف‌ كنید. خلاقیت‌ شامل‌ انگیزش‌، كندوكاو و پذیرش‌ خطر است‌.

چهارشنبه 18/5/1391 - 10:36 - 0 تشکر 497240

هنگامی‌ كه‌ حاضران‌ كلاه‌ سبز را بر سر می‌گذارند، فرصتی‌ می‌یابند كه‌ مغز را از روزمرگی‌ بیرون‌ آورده‌ و به‌ جست‌وجوی‌ چیزهای‌ كشف‌ نشده‌ هدایت‌ كنند. حال‌ فرصتی‌ به‌ حاضران‌ دهید تا ایده‌های‌ نو ارایه‌ كنند و آنگاه‌ به‌ ثبت‌ این‌ ایده‌ها پرداخته‌ و به‌ جمع‌بندی‌ نظرات‌ بپردازید. بدون‌ شك‌ برای‌ خلاقانه‌ اندیشیدن‌ باید فرهنگ‌ خلاقیت‌ را بر فضای‌ جلسه‌ حاكم‌ كنید. اكنون‌ شما باید تلاش‌ كنید كه‌ با كلاه‌ آبی‌ كه‌ بر سر گذاشته‌اید به‌ ارزیابی‌ نتایج‌ پرداخته‌ و به‌ یك‌ جمع‌بندی‌ مناسب‌ برسید و در نهایت‌ در جهت‌ حل‌ مشكل‌ یا پیگیری‌ مورد نظر تصمیم‌ نهایی‌ را بگیرید. بدون‌ شك‌ هر یك‌ از اعضا می‌توانند كلاه‌ آبی‌ را به‌ امانت‌ گرفته‌ و با آن‌ به‌ تفكر بپردازند و در اتخاذ تصمیمات‌ به‌ شما كمك‌ كنند. در پایان‌ شما در می‌یابید هنگامی‌ كه‌ جلسه‌ را اینگونه‌ مدیریت‌ می‌كنید، دیگر تنها شاهد آن‌ نخواهید بود كه‌ یك‌ فرد تنها با كلاه‌ سیاه‌ به‌ جلسه‌ قدم‌ بگذارد و یا فرد دیگری‌ تنها با كلاه‌ قرمز تفكر كند. بلكه‌ همه‌ مجبورند با شش‌ كلاه‌ مذكور تفكر كنند و اندیشه‌های‌ ذهن‌ خود را ارایه‌ كنند.

چهارشنبه 18/5/1391 - 10:38 - 0 تشکر 497242

 این مطلب در مورد تکنیکی است که تفکر را برای شخص آسان کرده و با ساده‌سازی تفکر و جهت دادن به تفکر این امکان را برای فرد بوجود می‌آورد که نتیجه عمل فکر کردنش به همگرایی رسیده و در عین حال دارای جامعیت در نگاه بوده و بالطبع موفقیتش در حصول نتیجه بهتر محتمل‌تر شود. گذشته از این ابزاری را برای یک گروه که در حال بررسی یک موضوع هستند فراهم می‌آورد که در عین اینکه برای هر فرد گروه سادگی و جهت دهی را ایجاد می‌نماید همچنین کل اعضاء گروه را نیز با یکدیگر هماهنگ می‌نماید. این تکنیک را ادوارد دبونو پدر تفكر خلاق‌ ارایه‌ می‌كند و می‌كوشد نشست‌ افراد به‌ دور یكدیگر را به‌ اقدامی‌ ثمربخش‌ و كارا تبدیل‌ نماید. «دبونو» سعی‌ می‌كند به‌ كسانی‌ كه‌ به‌ دور هم‌ جمع‌ می‌شوند، بیاموزد كه‌ به‌ تفكر خود نظم‌ دهند و با تفکر دیگران همراه شده و آنگاه‌ در این‌ میان‌، به‌ راههای‌ خلاقانه‌ بیاندیشند و با یك‌ هماهنگی‌ مدبرانه‌ نتایج‌ را طبقه‌بندی‌ و اولویت‌بندی‌ كرده‌ و در تصمیم‌گیری‌ها از آن‌ استفاده‌ كنند.

چهارشنبه 18/5/1391 - 10:40 - 0 تشکر 497244


کلاه آبی


تصور كنید به‌ یك‌ جلسه‌ قدم‌ گذاشته‌اید و شما مسوول‌ نظم‌دهی‌، هدایت‌ و نتیجه‌گیری‌ از آن‌ جلسه‌ هستید، در اینجا كلاه‌ آبی‌ را بر سر شما خواهند گذاشت‌، زیرا هنگامی‌ كه‌ كسی‌ كلاه‌ آبی‌ را بر سر می‌گذارد باید به‌ موارد زیر دقت‌ كند.



1)   رنگ‌ آبی‌ نماد آسمان‌ آبی‌ رنگ‌ است‌ كه‌ چتر آن‌ بر همه‌ جا گسترده‌ شده‌ است‌ و كسی‌ كه‌ كلاه‌ آبی‌ بر سر خود می‌گذارد باید بتواند افكار جاری‌ در محیط‌ جلسه‌ را در ذهن‌ خود به‌ جریان‌ درآورد و نظم‌ و تمركز دهد.


2)   كلاه‌ آبی‌ همچون‌ یك‌ نرم‌افزار است‌ كه‌ تلاش‌ می‌كند به‌ تفكركردن‌ جمع‌، جهت‌ دهد و با برنامه‌ای‌ مشخص آن‌ را به‌ سرانجام‌ برساند و گویی‌ همچون‌ یك‌ كارگردان‌ تفكر ما را هدایت‌ می‌كند.


3)   با كلاه‌ آبی‌ اولویت‌ها و محدودیت‌ها تعیین‌ می‌شود. به‌ هرحال‌ فرد خوش‌شانسی‌ هستید كه‌ كلاه‌ آبی‌ بر سر شما قرار می‌گیرد و اگر مدبرانه‌ عمل‌ كنید می‌توانید به‌ انجام‌ یك‌ تصمیم‌ خوب‌ موفق‌ شوید. اكنون‌ بر روی‌ صندلی‌ خود بنشیند و موضوع‌ و یا مشكل‌ مورد بحث‌ را بر روی‌ تخته‌سیاه‌ بنویسید.

چهارشنبه 18/5/1391 - 10:41 - 0 تشکر 497249

کلاه سفید


در نخستین‌ اقدام‌ و با هدایت‌ شما همه‌ اعضا باید كلاه‌ سفید را بر سر بگذارند و در مورد موضوع‌ بیان‌ شده‌ بیاندیشند. هنگامی‌ افراد همگی‌ تصمیم‌ می‌گیرند با كلاه‌ سفید تفكر كنند باید به‌ نكات‌ زیر توجه‌ كنند:



1)      كسی‌ كه‌ كلاه‌ سفید بر سر می‌گذارد باید بطور موقت‌ عقاید و نظراتش‌ را به‌ بایگانی‌ ذهنش‌ بسپارد.


2)      هر آن‌ چیزی‌ كه‌ از اطلاعات‌ محض‌ در مورد موضوع‌ یا مشكل‌ مورد بحث‌ می‌دانید بیان‌ كنید.


3)      «ادوارد دبونو» در این‌ باره‌ می‌گوید: چنین‌ فردی‌ همچون‌ كودكی‌ است‌ كه‌ محتویات‌ جیب‌ خود را بر روی‌ میز خالی‌ می‌كند.  


4)   هنگامی‌ كه‌ كلاه‌ سفید را بر سر می‌گذارید، نباید به‌ چیزهایی‌ كه‌ شامل‌ الهامات، قضاوت‌های‌ متكی‌ به‌ تجارب‌ گذشته‌، عواطف‌، احساسات‌ و عقاید است‌ توجه‌ كنید و تنها باید همچون‌ یك‌ رایانه‌، فقط‌ اطلاعات‌ ارایه‌ كنید. حال‌ شما باید اطلاعات‌ به‌ دست‌ آمده‌ از حاضرین‌ در جلسه‌ را كه‌ به‌ واسطه‌ تفكر با كلاه‌ سفید ارایه‌ شده‌ است‌ را جمع‌بندی‌ كنید و اعضای‌ جلسه‌ را وارد مرحله‌ بعد كنید تا با گذاشتن‌ كلاه‌ قرمز بر سر، شروع‌ به‌ تفكر كنند.

چهارشنبه 18/5/1391 - 10:43 - 0 تشکر 497253

کلاه قرمز


هنگامی كه حاضرین‌ می‌خواهند با كلاه‌ قرمز در مورد موضوع‌ مورد نظر تفكر كنند باید به‌ نكات‌ زیر توجه‌ كنند:


1)   اجازه‌ دهید احساسات‌ و عواطف‌ بر وجود شما حاكم‌ شده‌ و به‌ زبان‌ درآیند و هركسی‌ می‌تواند از الهامات‌ و دریافت‌های‌ ناگهانی‌ خویش‌ سخن‌ گوید و دیگر نیازی‌ به‌ استدلال‌ نیست‌. اگر به‌ احساسات‌ اجازه‌ بروز ندهیم‌ بدون‌ شك‌ ناخواسته‌ و بدون‌ دقت‌ نظر، در تصمیم‌گیری‌ها وارد شده‌ و چه‌ بسا سبب‌ بروز مشكلاتی‌ برای‌ ما شوند..


2)   هنگامی‌ كه‌ از كلاه‌ قرمز استفاده‌ می‌كنیم‌ از قوی‌ترین‌ احساسات‌ خود نظیر ترس‌ و نفرت‌ گرفته‌ تا احساسات‌ ظریف‌ نظیر تردید و سوءظن‌ باید سخن‌ به‌ میان‌ آوریم‌ و به‌ گفته‌ «دبونو» باید همچون‌ آینه‌‌ شویم‌ كه‌ احساسات‌ با تمام‌ پیچیده‌گی‌هایش‌ بیان‌ شوند. بدون‌ شك‌ احساسات‌ نقش‌ مهمی‌ در زندگی‌ انسان‌ دارند و چه‌ بسا سبب‌ ایجاد هدف‌هایی‌ نیز در زندگی‌ ما شوند. شما با كلاه‌ قرمز ممكن‌ است‌ چنین‌ جملاتی‌ را به‌ زبان‌ آورید: «اگرچه‌ همه‌ آمارها و اطلاعات‌ احتمال‌ موفقیت‌ می‌دهد اما احساسم‌ می‌گوید،موفق‌ نمی‌شویم‌» و یا بگویید: «اگرچه‌ اطلاعات‌ و آمار احتمال‌ موفقیت‌ نمی‌دهند اما احساسم‌ می‌گوید، موفق‌ می‌شویم‌» پس‌ از اینكه‌ تمام‌ نظرات‌ اعضای‌ جلسه‌ ارایه‌ شد، شما اقدام‌ به‌ جمع‌بندی‌ تراوشات‌ فكری‌ حاضران‌ كرده‌ و آنگاه‌ به‌ مرحله‌ بعد قدم‌ بگذارید و اجازه‌ دهید حاضران‌ كلاه‌ سیاه‌ را بر سر بگذارند.

چهارشنبه 18/5/1391 - 10:44 - 0 تشکر 497255


کلاه سیاه


با گذاشتن‌ این‌ كلاه‌ بر سر نباید احساسات‌ منفی‌ بدون‌ منطق‌ بیان‌ شوند بلكه‌ فرد باید دیدگاه‌های‌ منفی‌ خود را در خصوص‌ مشكل‌ یا موضوع‌ مورد بحث‌ به‌ صورت‌ منطقی‌ بیان‌ كند. بدون‌ شك‌ اگر از این‌ كلاه‌ بخوبی‌ استفاده‌ شود،می‌تواند ما را از مخاطراتی‌ كه‌ در آینده‌ از چشمان‌ ما دور می‌ماند آگاه‌ كند. ما باید به‌ خاطر داشته‌ باشیم‌ امروزه‌ بسیاری‌ از مردم‌ كلاه‌های‌ سیاه‌ رنگی‌ بر سر می‌گذارند كه‌ تنها با احساسات‌ منفی‌ همراه‌ است‌ كه‌ در آن‌ از منطق‌ خبری‌ نیست‌. منفی‌بودن‌ اصولا آسان‌تر است‌. زیرا خراب‌ كردن‌ از درست‌ كردن‌ آسان‌تر است‌. تفكر منفی‌ به‌ گفته‌ «دبونو» جذاب‌ است‌، زیرا دستاوردهای‌ آن‌ را می‌توان‌ به‌ فوریت‌ مشاهده‌ كرد. اثبات‌ خطای‌ دیگران‌ برای‌ ما رضایت‌ در پی‌ دارد و حمله‌ كردن‌ به‌ یك‌ دیدگاه‌ در ما احساس‌ برتری‌ می‌بخشد و برعكس‌ ستودن‌ یك‌ نظر سبب‌ می‌شود در خود احساس‌ كنیم‌ با فرد برتری‌ روبرو شده‌ایم‌.


اصولا در این‌ مرحله‌، افراد باید اشتباهات‌ و خطاها و موارد نادرست‌ موجود در موضوع‌ یا مشكل‌ مورد بحث‌ را مطرح‌ كنند و نتایج‌ بحث‌های‌ ارایه‌ شده‌ توسط‌ شما جمع‌بندی‌ شده‌ و در نهایت‌ ثبت‌ شود و آنگاه‌ بار دیگر اجازه‌ دهید حاضران‌ كلاه‌ زرد را بر سر خود بگذارند و شروع‌ به‌ تفكر كنند.

چهارشنبه 18/5/1391 - 10:45 - 0 تشکر 497258

کلاه زرد


زرد نماد آفتاب‌ است‌ و آفتاب‌ شروعی‌ برای‌ سازندگی‌، شادابی‌ و خوش‌بینی‌ است‌. گویی‌ هر جا سراغ‌ از خورشید گرفته‌ می‌شود گرمی‌ زندگی‌ و زایشی‌ دیگر در میان‌ است‌ و تفكر مثبت‌ باید به‌ همراه‌ كنجكاوی‌ و شادمانی‌ و سرور و تلاش‌ برای‌ درست‌ شدن‌ كارها باشد. فرد با گذاشتن‌ كلاه‌ زرد تلاش‌ می‌كند به‌ نكات‌ ارزشمند و مثبت‌ موضوع‌ بنگرد.


اصولا افكار سازنده‌ به‌ سوی‌ مثبت‌گرایی‌ تمایل‌ دارند. یكی‌ از تمریناتی‌ كه‌ فرد با كلاه‌ زرد می‌تواند انجام‌ دهد بهره‌گیری‌ از تجربیات‌ ارزشمند گذشته‌ است‌. كلاه‌ زرد در ابتدا درصدد كشف‌ فواید موجود در موضوع‌ مورد بحث‌ است‌ و هر آنچه‌ می‌كاود، بیان‌ می‌دارد. اكنون‌ بار دیگر به‌ جمع‌بندی‌ نظرات‌ به‌ دست‌ آمده‌ بر اثر كلاه‌ زرد بپردازید.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.