• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن ادب و هنر > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
ادب و هنر (بازدید: 913)
دوشنبه 16/5/1391 - 1:29 -0 تشکر 493529
مولفه های سلبی و ایجابی فرهنگ از دیدگاه امام خمینی

نوشته ی آقای ابوالفضل خاکسار بجستانی بر گرفته از http://khaksar3153.blogfa.com/post-155.aspx

جهت بررسی نگاه امام به فرهنگ و نیز فرهنگ ایرانی سعی خواهیم داشت که تا حد اکثر امکان از التزام بیش از حد به تصورات ذهنی پیشین که معمولا دچار نقصان هستند رها شویم و در مواجهه با مقوله ای چون فرهنگ ملی ایران بازسازی مفهومی را با مراجعه به متن اندیشه و واقعیات بیرونی مربوط به حضرت امام صورت دهیم. به عبارت دیگر لازم است تا با درگیر شدن در لایه های زیرین اندیشه فرهنگی امام و سپس نفوذ به درون گفتمان فرهنگی ایشان، به گزاره های معرفتی ای دست یابیم که اجتماع آنها معرف معنا و مفهوم غربزدگی ایرانیان، در دو سطح نظری و عملیاتی باشد

دوشنبه 16/5/1391 - 1:29 - 0 تشکر 493531

در هر حال با بدست دادن یک تعریف پیشینی به اصطلاح استاندارد از فرهنگ و سپس ایران و غرب و آنگاه مطالعه هر آنچه امام گفته دراین چارچوب یک برداشت سطحی و گذرا از تعریف غربزدگی ایرانیان از منظر امام خواهیم رسید. به عبارت دیگر در این روش هر چه هست از امام خواهد بود و سعی خواهد شد که مفاهیم بنیادین نیز از منظر ایشان لحاظ شود تا با حد اکثر خلوص علمی به دسته بندی و استخراج دیدگاه ایشان وارد شویم. (برای آشنایی بیشتر با این روش نگاه کنید به افتخاری، ص 27 و 26). بدین منظور در تحلیل گفتمان اندیشه های فرهنگی امام خمینی لازم است که بین دو چهره مختلف فرهنگ تفکیک قائل شویم. اول چهره ایجابی فرهنگ(مرز هایی که در حوزه قلمور فرهنگ قرار می گیرند.). دوم چهره سلبی فرهنگ (مرزهایی که جزو قلمرو فرهنگ محسوب نمی شوند).

دوشنبه 16/5/1391 - 1:31 - 0 تشکر 493532

بایسته های فرهنگ(جلوه ایجابی): فرهنگ از نظر امام خمینی آن چیزی است که فردی یا جامعه ای بر اساس آن تربیت شده است. بر اساس فکر می کند و بر اساس آن رفتار می نماید. این مطلب از بررسی روابط همنشینی و جانشینی فرهنگ با سایر مفاهیم و واژه ها مشخص می شوند. چنانچه در قسمت های مختلفی از سخنان امام واژه هایی مثل تربیت، اخلاق، هویت و... جانشین آن شده اند. به عبارت دیگر سیاق کاربرد مفاهیم مذکور در بیان امام چنان است که گویی ایشان برای توضیح و تبیین بیشتر فرهنگ از آنها استفاده میکنند؛ لذا نوعی رابطه ترادفی بین آنها مشاهده میشود:


1-  فرهنگ هویت است:"اساسا فرهنگ و جامعه موجودیت و هویت آن جامعه را تشکیل می دهد.[1]"


2-فرهنگ تربیت است: "فرهنگ مبدأ همه خوشبختی ها  و بدبختی های ملت است. اگر فرهنگ ناصالح شد، این جوانهایی که تربیت میشوند به این تربیت های فرهنگ ناصالح، اینها در آتیه فساد ایجاد میکنند.[2]"


3- فرهنگ اخلاق است:" اگر این دستگاه (صدا و سیما) که باید یک دستگاه آموزنده باشد، یک دستگاهی باشد که آن تباهی ها، چیزهایی که جوانان ما را به تباهی می کشد و کشید حذف بشود و به جای آن آموزندگی باشد؛ امور اخلاقی باشد، امور فرهنگی باشد؛ چیزهایی که به درد جوانان می خورد و جوانهای ما را تربیت می کنند[3]".


4- فرهنگ طرز فکر است :"آنها می خواهند ما وابسته باشیم و چیزهایی که به ما می دهند چیز هایی است که وابستگی می آورد. استقلال نمی خواهند داشته باشیم. استقلال فرهنگی نمی خواهند داشته باشم. استقلال فکری نمی خواهد داشته باشیم. عمالی که آنها را تربیت کرده اند در بین خودشان و صادر کردند برای ما آنها هم کمک کرده اند به آنها. طرز فکر جامعه ما را به نحوی عوض کردند که اگر یک مطلبی غربی نباشد، جامعه ما نمی پذیرد این را...[4]"

دوشنبه 16/5/1391 - 1:31 - 0 تشکر 493534

حدود فرهنگ:فرهنگ در اندیشه امام خمینی مرزهای مشخصی دارد که امور خارج از آن، "فرهنگ" محسوب نمی شوند. بدیهی است مطالعه بایسته های فرهنگ بدون توجه به این حدود پ‍‍ژوهشی ناقص خواهد بود.در ادامه به محدوده های اصلی فرهنگ از دید امام اشاره می شود:


1- پیشرفت مادی فرهنگ نیست:"ما الآن از فرهنگ و اکثر علوم احتیاجی به خارج نداریم و اگر در صنعت هم مانند آنها نیستیم نباید خودمان را ببازیم و بگوییم که آنها پیشرفته هستند و همه چیزمان باید خارجی باشد، نه مساله این جور نیست.[5]"


2- صنعت فرهنگ نیست: "اگر یکی فرض کنید پیشرفتی داشته باشد در صنعت، این دلیل نیست که پیشرفتی دارد در فرهنگ [6]". "اگر از غرب هم صنعتی می آید یاد بگیرند، اما غربی نشوند. یاد گرفتن مساله یک چیزی است و مغز را غربی کردن و از خودش غافل شدن، مساله دیگر است.[7]"

دوشنبه 16/5/1391 - 1:32 - 0 تشکر 493536

پی نوشت ها:


[1] . صحیفه امام، ج 15، ص 243.




[2] . صحیفه امام، ج 3، ص 306.




[3] .صحیفه نور، ج 9، ص456.




[4] . صحیفه نور، ج 12، ص 6.




[5] . صحیفه امام، ج 18، ص219.




[6] . صحیفه امام، ج 12، ص6.




[7] . صحیفه امام، ج 12، ص25.


برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.