• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن ادبيـــات > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
ادبيـــات (بازدید: 427)
يکشنبه 15/5/1391 - 23:51 -0 تشکر 493343
ادبیات مهدوی؛ ادبیات امروز و فردای ما


 

شعر آیینی شعری است در ستیز با ستم. روشن و انكارناشدنی است كه شاعران آیینی ما همواره جزء مبارزان بودند و با سلاح شعر وارد جنگ با باطل شدند. آثار به جا مانده از آن ها نشانه پیروزیشان است. البته در دوره ما هم شاعرانی در این عرصه تلاش های خوبی داشته اند.
ادبیات مهدوی را باید یكی از زیرشاخه های ادبیات دینی دانست كه با امروز و فردای ما گره خورده است و ما به آن سخت نیازمندیم، به ویژه در این دوره و زمانه كه از هر سو با یأس ها و حرمان ها روبرو هستیم. البته در گذشته این زیرشاخه ادبیات مانند امروز مطرح نبوده است كه شعری در این زمینه سروده شود و آن را مهدوی بنامند و در دوره ما این اندیشه بیش از دوره های دیگر رونق یافته كه دلیل آن نیاز بشر به اندیشه رهای بخش است.
از این رو شاعر آیینی با توجه به نیاز بشر به رهایی، آگاهی، دانایی و روشنایی، باید با دقت نظر خاصی وارد این عرصه شود و بداند هر چه می خواهد و دوست دارد، نباید بسراید. شاعری كه در حوزه مهدویت وارد می شود باید به منابع تاریخی مسلط باشد تا شعرش جانمایه لازم را داشته باشد. در این صورت است كه شعر وی جان دار خواهد بود و از استنادهای تاریخ سرشار. ما بیش از همه به این گونه شعرها نیاز داریم و باید با كوشش بیش تر از شعرهای احساسی صرف، فاصله گرفته و به سمت شعرهای بسترساز ظهور برویم. خوشبختانه شاعرانی جوان كه در این زمینه فعالیت دارند و علاقهمندند معارف مهدوی را بیان كنند كم نیستند. این نشانه خوبی است. تنها دلیل پرداختن این جوانان به موضوع مهدویت جاذبه فراوان اندیشه مهدوی است.
همه باید رویكرد شورانگیز شاعران آیینی نسبت به مهدویت را بستایند. این رویكرد ناب است كه بستر را برای آثار نمونه مهدوی فراهم آورده و مخاطبان را به سمت این اندیشه متعالی سوق داده است. ما به یاری این رویكرد در آثار ادبی می توانیم در جهت گسترش آموزه های مهدوی گام هایی بلند برداریم و برگی به برگ های كتاب های مهدوی در عرصه این شعر بیفزاییم.
چنین تلاش هایی در عرصه ادبیات دینی سبب آگاهی مردم نیز می شود و فضایی را فراهم می آورد تا به خصوص جوانان با اندیشه های دینی آشنا شوند و این نكته بسیار سودمندی است كه نباید آن را نادیده گرفت.
متأسفانه برخی شاعرانِ عرصه شعر دینی آن گونه كه شایسته است از قرآن و روایات بهره نمی برند. البته شاعران آیینی توانمندی داریم كه بر اساس آموزه های دینی شعر می سرایند و اتفاقاً این چنین شعرهایی ماندگار خواهد شد چرا كه هدف شاعر دینی خلق جامعه ای نمونه است. او می خواهد انسان را به سمت جامعه ای پویا پیش ببرد، جهانی نو رسم كند و روح بیداری را در جامعه زنده نگاه دارد. در قرن های گذشته شاعران آیینی ما با تحمل محدودیت هایی بسیار، در خلق شعر دینی همت گماردند و آثاری ناب بر جا گذاشتند. در این دوره ها برخی حكومت ها بودند كه دوستدار دین و آموزه های انسان ساز مكتب تشیع نبودند و جلوی نشر شعرهای آیینی را می گرفتند و اجازه نمی دادند شاعر آیینی در فضایی امن و آرام به کارش در جهت گسترش آموزه های الهی ادامه بدهد. برای نمونه در دوره پهلوی اول و دوم ادبیات ما از ادبیات غرب اثر پذیرفت و این سبب شد ادبیات آیینی در انزوا باشد و شاعران اندکی در این حوزه قلم بزنند ولی با پیروزی انقلاب روق برگشت و فضا برای شاعر آیینی فراهم شد تا بتواند با شوق بسیار در این عرصه كارهای ارزشمندی انجام دهد. از این رو ما در زمانه ای زندگی می كنیم كه شاعران فرصت های مناسبی برای سرودن شعر دینی و مهدوی دارند كه باید از این فرصت ها به خوبی بهره ببرند و آثاری ماندگار از خود برای نسل های در راه به جا بگذارند.
منبع: ماهنامه ساعت صفر، شماره ی 12

اگر آدم دنیا رو هم داشته باشه ولی اخلاق نداشته باشه هیچ فایده ای نداره
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.