• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 503)
يکشنبه 15/5/1391 - 20:53 -0 تشکر 493037
تالاسمی، پیشگیری و درمان


 

تالاسمی واژه یی یونانی است که از دو کلمه تالاسا (Thalassa) به معنی دریا و امی (Emia) به معنی خون گرفته شده است و به آن آنمی مدیترانه یی یا آنمی کولی و در فارسی کم خونی می گویند. تالاسمی یک بیماری همولتیک مادرزادی است که طبق قوانین مکندل به ارث می رسد. اولین بار یک دانشمند امریکایی به نام دکتر «کولی» در سال 1925 آن راشناخت و به دیگران معرفی کرد.
این بیماری به صورت شدید (ماژور) و خفیف (مینور) ظاهر می شود. اگر هر دو والدین دارای ژن معیوب باشند، به صورت شدید یعنی ماژور (Major) و اگر فقط یکی از والدین ژن معیوب داشته باشد، به صورت خفیف یعنی (Minor) ظاهر می شود. تالاسمی برای کسانی که نوع مینور را داشته باشند، مشکلی ایجاد نمی کند و آن ها هم مثل افراد سالم می توانند زندگی کنند و فقط در موقع ازدواج باید خیلی مراقب باشند. اما برعکس، این بیماری حداکثر آزار خود را به بیماران نوع ماژور می رساند.

تالاسمی چگونه منتقل می شود؟

اگر یک زن و شوهر هر کدام دارای کم خونی نوع خفیف (مینور) تالاسمی باشند. هر یک از فرزندان آن ها 25 درصد احتمال ابتلا به تالاسمی ماژور (کم خونی شدید) و پنجاه درصد احتمال تالاسمی مینور دارند و 25 درصد ممکن است سالم باشند.

علایم و عوارض تالاسمی

در بیماران در نوع ماژور تالاسمی (کم خونی شدید)، هموگلوبین خون غیرطبیعی به نام F یا جنینی افزایش یافته و هموگلوبین قرمز خون کاهش پیدا می کند. کودکی که این بیماری را در خود دارد، کم خون است و این کم خونی موجب بزرگ شدن طحال و کبد و تغییر قیافه ی ظاهری او می شود. بیمار به علت پایین آمدن مداوم مقدار خون، مجبور است مدام خون تزریق کند و در اثر تزریق خون که دارای مقدار زیادی آهن است و به دلیل خود بیماری که باعث شکسته شدن هموگلوبین (گلبول های قرمز) و آزاد شدن آهن می شود، میزان آهن خون افزایش یافته و در بافت های عمده ی بدن چون:قلب، کبد، طحال و... رسوب می کند و سبب ایجاد مشکلات دیگری می شود که تنها به کمک آمپو ل«دسفرال» می توان از تجمع آهن جلوگیری کرد.

طبقه بندی مبتلایان

افراد تالاسمی در ایران به چهار گروه تقسیم می شوند. گروه اول مبتلایانی هستند که دسترسی به امکانات پزشکی و درمانی ندارند و از درمان صحیح، یعنی تزریق خون و دسفرال محروم هستند. گروه دوم بیمارانی هستند که به موقع بیماری شان تشخیص داده می شود و خون تزریق می کنند؛ اما از دسفرال و سایر اقدامات درمانی بی بهره اند. گروه سوم بیماری شان به موقع تشخیص داده می شود؛ تزریق مناسب خون همراه با روش های جانبی را به موقع دریافت می دارند و طول عمری قابل ملاحظه خواهند داشت. گروه چهارم بیمارانی هستند که به پیوند مغز استخوان دسترسی داشته و احتمال بهبودی آنها تا حدود زیادی میسر خواهد بود.

طحال برداری

تالاسمی روی طحال بیمار نیز تاثیر می گذارد. اگر گلبو ل های خون ساختمان، شکل و کار غیرطبیعی داشته باشند، زودتر از موعد مقرر (120 روز عمر طبیعی گلبول قرمز) از بین می روند. گورستان و محل تخریب گلبو ل ها، طحال است و اگز پزشک متوجه شود که به علت بزرگی یا فقط پرکاری طحال، نیاز به خون بالا می رود یا این که هموگلوبین پس از تزریق خون در فاصله زمانی کمتری سریعاً پایین می افتد، در آن صورت تصمیم می گیرد که طحال جراحی و از بدن خارج شود. در این موارد سن ایده آل بالای پنج سال است، زیرا در سنین پایین تر خطر بیماری های عفونی مهلک وجود دارد؛ بنابراین حتی در سنین بالاتر از پنج سال که طحال برداری انجام می گیرد، واکسیناسیون علیه برخی بیماری های مانند «پنوموکک» لازم است و علاوه بر آن همیشه باید درمان با آنتی بیوتیک سریعاً شروع شود.
اگر تالاسمی طبق روال طبیعی کنترل و درمان شود، بیماران می توانند مثل هر انسان سالم دیگری سال ها زندگی کنند. امروزه تعدادی از بیماران تالاسمی ازدواج کرده و دارای فرزندان سالم هستند. شرایط بد، مرگ یا عمر طولانی بیمار تالاسمی در دست والدین است. آنها نیز باید معاینه شوند تا اگر مواردی مشاهده شد، مداوا شوند تا از نارسایی های بیشتر جلوگیری شود. در صورت طحال برداری، مصرف قرص پنی سیلین و تزریق واکسن پنوموکک برای جلوگیری از عفونت بدن ضروری است. لازم است بیمار تالاسمی در سنین بالا توسط متخصصین قلب، کلیه، چشم، گوش، غدد و... مورد معاینه قرار گیرد.

راه های پیشگیری از تالاسمی

1-انجام آزمایش خون از نظر کم خونی و هموگلوبین
2-انجام آزمایش روی جنین در هفته های اول حاملگی در دوران بارداری با یک آزمایش ساده می توانید جلوی بروز مشکلات بسیاری که در صورت داشتن فرزند تالاسمی با آن برخورد خواهید کرد، بگیرید. تالاسمی در ایران حضور تأسف باری دارد و در حدود سی هزار نفر این بیماری را در خود دارند و هر سال به این تعداد نیز اضافه می شود. تالاسمی در ابتدا چند ماه خود را پنهان می کند و بعد از مدتی مادران می بینند که کودکشان زرد، ضعیف و ناآرام است و وقتی که او را به نزد پزشک می برند بعد از آزمایش، متوجه می شوند که تالاسمی همراه کودک شان به دنیا آمده است.

کنترل و درمان بیماری

مهم ترین راه درمان تالاسمی، تزریق مداوم خون است. اگر بعد از آزمایش هموگلوبین متوجه شدید که مقدار هماتوکریت خون تان پایین تر از ده است، فوراً به مرکز انتقال خون مراجعه کنید. اگر دیرتر اقدام کنید، بدن مجبور است از خونی که استخوان ها می سازند، تغذیه کند و خون سازی استخوان ها باعث رشد ناهنجار استخوان های سر و صورت می شود؛ در آن هنگام تالاسمی قیافه ی وحشتناک خود را نشان می دهد و بیمار دچار مشکلات روحی و روانی بسیاری می شود. پس به یاد داشته باشید با تزریق مداوم و به موقع خون، از رشد استخوان های صورت کودک خود جلوگیری کنید.
اقدام مهم دیگری که شما باید انجام دهید، پایین آوردن میزان آهن خون فرزندتان است. آهن در بافت های بدن وجود دارد و آمپول دسفرال هم دشمن آهن است. بعد از آزمایش آهن خون (فریتین) کودک تان، اگر مقدار آن را بالاتر از حد طبیعی مشاهده کردید، دیگر با تزریق دسفرال به وسیله سرنگ در عضله نمی توانید آن را به حد طبیعی برسانید و حتماً باید از پمپ دسفرال استفاده کنید. پمپ دسفرال دستگاهی است که به طور اتوماتیک در مدت هشت الی دوازده دقیقه، آمپول را در زیر پوست ناحیه شکم یا عضلات بازوی بیمار تزریق می کند و دارو در بدن با آهن تجمع یافته ترکیب و سپس به وسیله ی ادرار دفع می شود. همان طور که قبلاً گفته شد اگر آهن تجمع یافته دفع نشود، موجب رسوب در کبد و قلب می شود و مرگ بیمار را تسریع می کند.

مشکلات یک بیمار تالاسمی

1-ضعف جسمی و رشد کم.
2-مشکلات ناشی از تزریق خون و درد آن.
3-تزریق مداوم اسفرال و صرف هزینه بالا.
4-تغییر شکل و رشد ناهنجار جمجمه و بروز مشکلات روانی
5-نگرانی جدی از آینده بیمار.
منبع:نشریه 7 روز زندگی، شماره 105

اگر آدم دنیا رو هم داشته باشه ولی اخلاق نداشته باشه هیچ فایده ای نداره
دوشنبه 23/5/1391 - 0:20 - 0 تشکر 507853

تالاسمی چگونه منتقل می ‌شود؟



اگر یك زن و شوهر هر كدام دارای نوع كم خونی خفیف(مینور) تالاسمی باشند، هر یك از فرزندان آنها ‌25 درصد احتمال ابتلا به تالاسمی ماژور(كم خونی شدید) را داشته و ‌50 درصد احتمال تالاسمی مینور و ‌25 درصد ممكن است سالم باشند.


علائم و عوارضی كه تالاسمی در بیماران ایجاد می‌ كند در نوع ماژور تالاسمی(كم خونی شدید): هموگلوبین خون غیرطبیعی به نام F یا جنینی افزایش یافته و هموگلوبین قرمز خون كاهش پیدا می ‌كند، كودكی كه این بیماری را در خود دارد كم خون است و این كم خونی باعث بزرگ شدن طحال و كبد و تغییر قیافه ظاهری او می‌ شود. بنابراین به علت پایین آمدن مداوم خون، بیمار مجبور است مدام خون تزریق كند و در اثر تزریق خون كه دارای مقدار زیادی آهن است و در اثر خود بیماری كه باعث شكسته شدن هموگلوبین(گلبول های قرمز) و آزاد شدن آهن می‌شود، میزان آهن خون افزایش یافته و در بافت‌های عمده بدن چون؛ قلب، كبد، طحال و ... رسوب می‌ كند و سبب ایجاد مشكلات دیگری می ‌شود كه تنها به كمك آمپول دسفرال می ‌توان از تجمع آهن جلوگیری كرد. مصرف مداوم دسفرال با قیمت بالای آن، موجب بروز مشكلات اقتصادی در خانواده‌ها می‌ شود. پس اگر در اثر عدم اطلاع و یا سهل انگاری، تالاسمی به خانواده شما قدم گذاشت، هیچ جای فرار نیست.

دوشنبه 23/5/1391 - 0:20 - 0 تشکر 507855

مشكلات یك بیمار تالاسمی



1-  ضعف جسمی و رشد كم.


2- مشكلات ناشی از تزریق خون و درد آن .


3- تزریق مداوم دسفرال(DESFERAL) و صرف هزینه بالا.


4- تغییر شكل و رشد ناهنجار جمجمه و بروز مشكلات روانی .


5- نگرانی حقیقی از آینده بیمار.

دوشنبه 23/5/1391 - 0:22 - 0 تشکر 507860

ضرورت مصرف آنتی اکسیدان ها در تالاسمی



اگر چه اکسیژن برای ادامه ی حیات ضروری است، اما به علت تبدیل مولکول های اکسیژن به رادیکال آزاد خطراتی را نیز می تواند ایجاد کند. هنگامی که تولید رادیکال های آزاد کنترل نشوند، این رادیکال ها باعث آسیب های جدی در فرد شده و منجر به بیماری می شوند.


مصرف آنتی اکسیدان ها در رژیم غذایی مانع تخریب های اکسیداتیو ناشی از رادیکال های آزاد می شود.




آنتی اکسیدان های اصلی عبارتند از:


- ویتامین E


- ویتامین C


- کاروتنوئیدها


- فلاونوئیدها



* ویتامین E


 ویتامین E  مهم ترین آنتی اکسیدان در رژیم غذایی است.


بهترین منبع ویتامین E روغن های گیاهی از قبیل روغن زیتون، روغن ذرت  و روغن سویا  است که بهترین آن روغن زیتون است، زیرا چربی آن به گونه ای است که به پیشگیری از بیماری های قلبی نیز کمک می کند.


به هر حال به خاطر بسپارید که ویتامین E با سرخ کردن  تخریب می شود. بنابراین بهترین راه استفاده از روغن زیتون اضافه کردن آن به غذا در انتهای مراحل پخت یا پس از آن است.


به عنوان مثال مخلوط روغن زیتون و لیمو ترش  می تواند یک سس خوشمزه برای انواع ماهی، جوجه، سبزی های پخته یا انواع سالادها است.


سایر منابع ویتامین E عبارتند از: لبنیات، غلات، انواع مغزها (مغز گردو،  بادام، فندق و...)، تخم مرغ  و گوشت.


لبنیات علاوه بر تامین ویتامین E ، به علت داشتن مقادیر زیاد کلسیم  در پیشگیری از پوکی استخوان  نیز موثر می باشد و همچنین باعث عدم جذب آهن در بدن می شود که برای بیماران تالاسمی بسیار مفید است. بنابراین؛ بهتر است با هر وعده ی غذایی، یک لیوان شیر بنوشید.



* ویتامین C


این ویتامین در میوه و سبزی های تازه یافت می شود.


 ویتامین C  جذب آهن موجود در مواد غذایی غیرگوشتی از قبیل: تخم مرغ، شکلات، غلات، سبزی ها، میوه ها، سیب زمینی، هویج، لوبیا و عدس  را افزایش می دهد. بنابراین با اینکه ویتامین C یک آنتی اکسیدان قوی است، ولی مصرف آن با مواد غذایی غیرگوشتی حاوی آهن ، برای بیماران تالاسمی توصیه نمی شود.


پس بهتر است که میوه ها و سبزی ها را در فاصله ی دو وعده ی غذایی میل کنند و مصرف آن ها به هنگام غذا خوردن یا بلافاصله پس از آن توصیه نمی شود. مقدار لازم سبزی ها و میوه ها برای تامین ویتامین C مورد نیاز، 5 واحد در روز است.


هر واحد عبارتست از :


- یک لیوان آب میوه


- یک عدد سیب 


- یک عدد گلابی 


- یک عدد موز 


- یک عدد پرتقال 


- نصف عدد گریپ فروت


- یک عدد گوجه فرنگی 


- یک کاسه ی کوچک از سبزی هایی مانند هویج یا سالاد


ویتامین C یک ویتامین محلول در آب است و هنگام پخت سبزی، ویتامین C به درون آب آن می رود. پس بهتر است آب سبزی پخته شده را نیز مصرف کنید.


حرارت ملایم، ویتامین C مواد غذایی را در هنگام پخت بهتر حفظ می کند.


همچنین بهتر است ویتامین E و C توام مصرف شوند. بنابراین بهتر است سبزیجات پخته شده را همراه با روغن زیتون و لیمو استفاده کنید.



* کاروتنوئیدها


کاروتنوئیدها نیز جزء آنتی اکسیدان ها هستند.


مواد غذایی حاوی کاروتنوئیدها عبارتند از: هویج، کدو حلوایی،  ذرت، سیب زمینی،  انبه، پرتقال و سبزی هایی با برگ های سبز تیره.


کاروتنوئیدها در حرارت های بالا تخریب می شوند، بنابراین هنگام پخت این مواد از حرارت کم استفاده کنید و تا جایی که ممکن است زمان پخت را کوتاه کنید.


همچنین بیشتر این غذاها حاوی مقادیر زیادی ویتامین C نیز هستند. پس توصیه های مربوط به غذاهای حاوی ویتامین C را در مورد غذاهای حاوی کاروتنوئیدها نیز باید به کار بست.


هنگامی که غذا حاوی چربی یا روغن باشد، جذب کاروتنوئیدها در بدن افزایش می یابد. بنابراین بهتر است به کاروتنوئید ها نیز روغن زیتون اضافه کنید.



* فلاوونوئیدها


فلاوونوئیدها نیز آنتی اکسیدان هستند و در چای، میوه ها و سبزی ها یافت می شوند.


چای نه تنها مقدار زیادی آنتی اکسیدان دارد، بلکه باعث جلوگیری از جذب آهن مواد غذایی می شود، به ویژه اگر همراه با شیر مصرف شود.


بنابراین ما توصیه می کنیم هر وعده غذایی خود را با یک فنجان چای  بنوشید.


معاونت آموزش و پژوهش سازمان انتقال خون ایران


دوشنبه 23/5/1391 - 0:23 - 0 تشکر 507873

تاثیر ورزش بر تالاسمی



ورزش و تالاسمی


بیماران تالاسمی می توانند با انجام فعالیت های هوازی منظم و زیر بیشینه مقدار جذب آهن از طریق روده را کاهش دهند واز این طریق به کاهش بار آهن بدن کمک نمایند .DFO فقط قادر به دفع آهن خون است و نمی تواند آهن موجود در بافت ها و سلولها را دفع کند. آهن وفریتین در دوره برگشت به حالت اولیه ورزش بطور غیر منتظره افزایش می یابد. تجزیه و آزاد شدن آهن ذخیره در سلولها و ورود به خون افزایش می یابد که داروی DFO می تواند تاثیر بیولوژیکی خود را بطور کامل بگذارد.



صادقیان (1378) در تحقیقی تحت عنوان :


”تاثیر یک برنامه تمرین هوازی زیر بیشینه بر تغییرات احتمالی فریتین وآهن خون بیماران تالاسمی ”


به این نتیجه دست یافت که انجام فعالیت های هوازی زیر بیشینه قابل کنترل تا 65% ضربان قلب ذخیره دو مزیت عمده برای بیماران تالاسمی به همراه دارد:


1.  در هنگام ورزش مقدار فریتین خون بیمار بر اثر عوامل گوناگون فیزیومتابولیکی کاهش می یابد.


2.  در دوره برگشت به حالت اولیه تمرین مقدار آزاد شدن فریتین از بافتها افزایش یافته و به جریان خون وارد می شود و در نتیجه تاثیر داروی دسفرال برای دفع آن از بدن بیشتر می گردد.همچنین این سطح از شدت تمرین هیچ گونه نارسایی قلبی تنفسی برای بیماران تالاسمی ایجاد نمی کند.


رزا خاموشی


بخش ورزشی تبیان




برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.