مشخصات گیاه کاسنی:
گیاه کاسنی پایا با ریشه یی مخروطی شکل است که ساقه ی راست شاخه دارد. برگ های زمینی آن با نوک دراز به سمت پایین سرازیر است. برگ های روی ساقه ی آن به صورت سرنیزه بدون دمبرگ است. این گیاه مخصوصاً ریشه و برگ های آن مورد استفاده است. این گیاه بطور وحشی تقریباً در تمام مناطق ایران می روید و در دامنه های البرز، راه قزوین- رشت و رشت- لاهیجان، اطراف تهران، ارومیه، فارس، بلوچستان، آبادان و خراسان انتشار دارد و به صورت خودرو در باغ ها، چمن زارها و لب جوی ها و در تمام مناطق معتدل دنیا می روید. طبیعت آن سرد و تر است.
موارد استفاده:
خشک شده ی آن دارای عطری شبیه ادویه است و طعمی تلخ دارد. ریشه ی آن ترشح صفرا را بالا می برد و به خاطر اینکه شیره ی معده را تحریک می کند اشتها را زیاد می کند. جوشانده ی این گیاه برای کبد مفید است و سنگ های صفراوی یا کلیوی را از بین می برد. به عنوان مقوی معده، مدر، تصفیه کننده ی خون، ملین و تب بر استفاده می شود و اثرات مثبتی در مداوای دیابت دارد.
مقدار مصرف:
دم کرده ی هشت تا پانزده در هزار از برگ های تازه یا جوشانده ی گلبرگ های خشک در آب به مقدار یک فنجان قبل از هر غذا یا دم کرده ی بیست تا سی در هزار از گل و دم کرده یا جوشانده ی پانزده تا بیست در هزار از ریشه ی این گیاه بسیار مفید است.
منبع: 7 روز زندگی- ش 87