• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن شمال > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
شمال (بازدید: 522)
چهارشنبه 4/5/1391 - 7:9 -0 تشکر 479585
در دل جنگل های دهکده آل تپه

در ۹ کیلومتری بهشهر در میان جنگل های دهکده آل تپه، آثار و عمارات و راه هایی به چشم می خورد که مربوط به بقایای باغ تاریخی عباس آباد بهشهر در دوره شاه عباس کبیر است. دسترسی به این بنا با جاده باریک آسفالته یی صورت می گیرد که در چهار کیلومتری خارج بهشهر به جاده اصلی ساری- گرگان متصل می شود و پس از عبور از دل جنگل و دهکده آل تپه سرانجام وارد این مجموعه می شود.
آثار به جا مانده از این مجموعه متشکل از محوطه سازی ها، صفه سازی ها، باغ ها، حمام، برج و باروها و جاده های سنگفرشی است که اعضای این مجموعه را به هم متصل می کند. این کاخ در زمان آبادی از مشهور ترین باغ های صفوی بود که ابنیه مختلف آن با توجه به موقعیت استثنایی آن که از یک طرف به دریا و از طرف دیگر به جنگل دید دارد، آن را به یک مجموعه بی نظیر بدل ساخته است. متاسفانه وضعیت خاص محیطی این مجموعه به علاوه بی توجهی که پس از دوران صفوی نسبت به آن صورت گرفته باعث تخریب بسیار این مجموعه شده است و رویش درختان در دل بناهای آن و ریزش برگ ها آن را در زیر خروارها خاک مدفون ساخته است. در سال های اخیر هم حفاری های غیر مجاز باعث تخریب مضاعف آن شده است.

چهارشنبه 4/5/1391 - 7:12 - 0 تشکر 479586

سد و برج کنترل جریان آب

شاه عباس دریاچه یی در وسط دره یی عمیق با بستن سدی محکم ایجاد کرد که آب های زمستانی را از اطراف و با کمک کانال هایی جمع آوری کرده و در تابستان مقدار زیادی اراضی برنجکاری را مشروب می سازد.
در برج کنترل آب دریچه هایی در ارتفاع های گوناگون تعبیه شده که با کشیدن آنها آب برای دهکده های اطراف فرستاده می شود. می توان گفت که در حال حاضر با توجهی که در کیفیت ساخت آن شده و نیز با مرمت های صورت گرفته و شاید توجه اهالی سالم ترین بنای کل مجموعه همین سد و برج باشد.

چهارشنبه 4/5/1391 - 7:13 - 0 تشکر 479587

بنای داخل دریاچه مصنوعی که احتمالاً پایه یی برای کاخ روی آن بوده است.(بنای میان آب)

این بنا که با مصالح آجر و ساروج در میانه آب واقع شده در اصل پایه یی برای کاخی بوده که اکنون اثری از آن موجود نیست.
شاهد این مدعا صفحه ۱۵۷ کتاب عباسنامه است که در مورد این مجموعه است؛ « شاه عباس دوم پس از گردش و شکار به اشرف رفت و در عباس آباد هم توقف کرد. گمشتگن در دور و اطراف دریاچه دایره وار با بهترین وجهی چوب بندی و نرده کردند و آن حدود را نیز به بهترین وجهی زینت دادند و بر کنار دریاچه یی که از آب زلال سرشار بود، چراغ هایی چیده و از فروغ و روشنایی آن بر صفای آب افزودند. شاه به جزیره (ساختمان وسط استخر) رفت و در تالار نیای خود به بزم و شادمانی نشست...» این کاخ با پل چوبی معلقی به صفه سازی شمالی متصل می شده است.

چهارشنبه 4/5/1391 - 7:14 - 0 تشکر 479588

برج های دیده بانی دو گانه به فاصله ۱۷۵ متر در شرق دریاچه

چهارشنبه 4/5/1391 - 7:14 - 0 تشکر 479589

● محوطه شمالی
این محوطه ها روی تپه یی با ارتفاع ۳۰ متر از کف استخر و به شکل پلکانی ایجاد شده است که در بالاترین نقطه سکوی مرکزی را تشکیل می دهد. این سکوها به احتمال قوی و با توجه به جای ستون های سنگی موجود، زیر سازی کاخی با سازه چوبی بوده که اکنون از میان رفته است. نحوه شکل گیری این محوطه ها و جوی های آب در داخل آنها باغ سازی ایرانی را جلوه گر می سازد.
این جوی ها با حرکتی که روی محوطه ها دارند و تشکیل آبشار ها و حوض های گوناگون مناظری بدیع و چشم نواز را تشکیل می دهند. آبرسانی به صفه مرکزی که آب بقیه محوطه ها را تامین می کند از طریق لوله های سفالین که اصطلاحاً تنبوشه نامیده می شوند، از چشمه های اطراف که آب آنها بر این سکو سوار بوده است صورت می گرفته، و پس از آن آب از حوض مرکزی در سراسر باغ به حرکت در می آمده است.

چهارشنبه 4/5/1391 - 7:15 - 0 تشکر 479590

● محوطه جنوبی
هنوز بخش های زیادی از محوطه جنوبی در زیر خاک مدفون است اما با پیدا شدن حوض های آب و کف سازی آن می توان حدس زد که این بخش شبیه محوطه شمالی بوده است. اما آنچه مشخص است آنکه این بخش هرگز اهمیت بخش شمالی را نداشته و موقعیت آن نیز آن را به فضایی دست دوم تبدیل کرده بوده است.

چهارشنبه 4/5/1391 - 7:16 - 0 تشکر 479591

● حمام
آب سکوی مرکزی در پایین ترین ارتفاع به حمام مجموعه در غرب کاخ شمالی می رسیده است. حمام این مجموعه کوچک اما دارای خصوصیات سنتی حمام های گذشته است. انتقال آب در آن از طریق تنبوشه ها و از داخل دیوارهای ضخیم خشتی آن صورت می گرفته است.
همچنین مسیر خروج دود از تون آن کاملاً در زیر کف حمام پیچیده بود تا گرمای دود کاملاً جذب فضا شود و بیهوده هدر نرود. از داخل این حمام کاشی هایی با نقش های متداول آن دوران و با رنگ های لاجوردی، فیروزه یی و زرد یافت شده است. ناگفته نماند که بهترین فصل برای بازدید از این منطقه بهار و پاییز است.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.