• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
ایران سرای من (بازدید: 741)
چهارشنبه 4/5/1391 - 6:7 -0 تشکر 479533
استان کهگیلویه و بویراحمد

استان کهگیلویه و بویراحمد یکی از استان های زیبای ایران در دامنه های زاگرس است که دارای جاذبه های متعدد و چشم نواز طبیعی و جاذبه های ارزشمند تاریخی است. این استان یکی از اصلی ترین مکان های زیست عشایر ایران است که شیوه های زندگی جذاب آن ها و تعامل ارزشمندشان با طبیعت یکی از زیباترین و کمیاب ترین جلوه های گردشگری ایران را رقم زده است. غارها و اشکفت های متعدد، دریاچه های متعدد و زیبای طبیعی به همراه رودخانه ها و آبشارهای خروشان و پرآب دردل کوهستان های بزرگ و مشهوری چون دنا جاذبه های طبیعی این منطقه را به وجود آورده و ارزش های اکوتوریستی منطقه را برجسته نموده است. مهم ترین ركن فعالیت اقتصادی مردم استان کهگیلویه و بویراحمد را دام پروری تشكیل می ‎دهد كه از دیربازدر این منطقه رواج داشته است.
صنایع این استان نیز به دو دسته صنایع دستی و کارخانه ای تقسیم می شود که صنایع دستی آن رونق به سزایی داشته و یکی دیگر از جاذبه های این استان به شمار می آید.

چهارشنبه 4/5/1391 - 6:8 - 0 تشکر 479534

● مکان های دیدنی و تاریخی
استان کهگیلویه و بویر احمد از مناطق طبیعی و باارزشی برخوردار بوده و از توانمندی بالایی در زمینه جهانگردی برخوردار است. معروف ترین جاذبه های طبیعی این استان را آبشار های متعددی چون آبشار مارگون، آبشاربهرام بیگی، آبشاریاسوج و آبشارگنج بنار تشکیل می دهند. باغ های زیبا، تالاب های طبیعی، غارها و اشکفت ها، چشمه های متعدد، دریاچه های طبیعی دردل کوهستان های بزرگ و معروف و دامنه های مناسب اسکی و ورزش های مفرح زمستانی؛ تنها بخشی از جاذبه های طبیعی این استان را تشکیل می دهند.
جلوه های زندگی عشایری، آداب و رسوم، لباس های سنتی، موسیقی و رقص های محلی عشایر این استان در دل طبیعت زیبا و جذاب منطقه؛ بخش دیگری از دیدنی های استان کهگیلویه و بویر احمد را تشکیل می دهد. بناهای تاریخی چون آتشکده خیرآباد، قلعه ها و روستاهای تاریخی متعدد چون: دژسلیمان، روستای تاریخی میمند، روستای تاریخی مارگون، روستای تاریخی سی سخت، روستای تاریخی چرام، روستای تاریخی دهدشت قدیم و روستای تاریخی لنده به همراه بقعه متبرکه امام زاده هایی چون: امام زاده عبدالله، امام زاده پنجه خل، امام زاده بی بی حكیمه، امام زاده شاه عباس، امام زاده سید محمد، بقعه امام زاده حسن، بقعه امام زاده قاسم، بقعه امام زاده پهلوان، بقعه امام زاده چله خان و بقعه خضر تنها بخشی از مکان های تاریخی این استان را تشکیل می دهند که در قسمت های مختلف استان پراکنده شده اند. استان کهگیلویه و بویر احمد با مردمی مهربان و میهمان دوست همراه با طبیعت و بناهای جذاب خود؛ همواره چشم انتظار گردشگران و دوست داران طبیعت بکر و زیباست.

چهارشنبه 4/5/1391 - 6:9 - 0 تشکر 479535

شهر قدیمی دهدشت با وسعت ۴۰ هكتار سابقه‌ای طولانی در تاریخ دارد كه دست كم توسعه‌ آن به دوران صفویه بر می‌گردد. این شهر كه روزگاری پررونق را پشت سر گذاشته دارای برج و بارو و ارگ بوده كه هم اكنون بخش‌هایی از آن باقی مانده است.
نگاهی به جغرافیای محل نشان می‌دهد كه این شهر به واسطه قرار گرفتن بر سرراه پایتخت صفویان به بنادر جنوبی و نیز نزدیكی به شهر ارجان یا بهبهان كنونی نقش موثری دراقتصاد بخصوص تجارت آن زمان ایفا می‌كرده است به طوری كه هم اكنون با توجه به پیشرفتهای تكنولوژیكی مسیر راههای اصلی در دست احداث از این شهر می‌گذرد.
شهر دارای آب و هوای گرمسیر است و معماری آن نیز از معماری صفوی الهام گرفته است. وفور سنگ گچ در محل سبب استفاده فراوان از این ماده شده است. گچبریها و طاق قوسها وگره‌بندیهای بسیار زیبا هنوز جان و نفس تازه‌ای به شهر می‌‌دهد، به طوری كه اكثر متاخرین به رشته تحریر درآورده‌اند از دهدشت نام چندانی برده نشده لیكن متقدمین بخصوص سفرنامه نویسان و جغرافیدانان غرب از شهری به نام «جومه» یاد كرده‌اند كه با توجه به آثار و نشانه ها تصور می‌شود دهدشت همان شهر جومه باشد.

چهارشنبه 4/5/1391 - 6:9 - 0 تشکر 479537

● ستون های سنگی دو گور دوپا
این ستونها در شهرستان گچساران، روستای شوش از توابع بخش باشت قرار دارد و متعلق به دوران ساسانی است.
در مسیر راه باستانی بیشاپور به شوش و تیسفون در كنار جاده فعلی گچساران روستای شوش قرار دارد كه بر روی تپه‌ای بلند آثار دو ستون مشاهده می‌شود. اكثرا بر این عقیده‌اند كه این آثار متعلق به آتش‌دانهایی است كه جهت نمایاندن راه به كاروانیان مورد استفاده قرار می گرفته‌اند لیكن با توجه به تحقیقات به عمل آمده گمان می‌رود كه با توجه به آیین‌ تدفین مردگان در دوره ساسانی این ستونها خمره‌هایی را كه مردگان را در آنها قرار می‌داده‌اند نگه می‌داشته‌اند تا خاك را آلوده نكنند؛ یعنی در واقع نوعی قبور خمره‌ای بوده‌اند.

چهارشنبه 4/5/1391 - 6:11 - 0 تشکر 479539

● نقوش برجسته تنگ سروك
این نقوش در فاصله ۵۰ كیلومتری شمال بهبهان، بخش لیكك شهرستان كهگیلویه قرار دارد و قدمت آن به ۲۹۹ میلادی یعنی به دوره اشكانی می‌رسد و منسوب به شاهزادگان الیمائی است.نقوش برجسته تنگ سروك در سال ۱۸۴۱ میلادی به وسیله «بارون دبود» (سیاح روسی) تشخیص داده شد و برای اولین بار الستین دركتاب موسوم به جاده‌های قدیم ایران غربی منتشر شد. از تاریخ ۱۹۵۲ هنینگ این نقوش و كتبیه‌های آن را با دقت مورد مطالعه قرار داد. نقش تنگ سروك كه بر صخره‌ای در یك دره بلند از پایه‌های زاگرس در شهرستان كهگیلویه تراشیده شده، به یك شاهزاده الیمائید كه یك شاهزاده نشین تابع اشكانیان بوده منسوب است.
در تنگ سروك حداقل چهار مجموعه نقش برجسته موجود در سنگی كه از كوه جدا شده و به شرح زیر می‌باشد:
الف) اولین نقش دو نفر را در حال ایستاده نشان می‌دهد كه هر دو قبا و شلواری به سب لباسهای عهد اكشانی پوشیده‌اند. نمای شرقی این تخته سنگ شخصی را نشان می‌دهد كه روی تختی دراز كشیده درحدود ۶۰۰ متر دورتر در مجموعه‌ای از نقوش برجسته دیگری است كه احتمالا قسمت اصلی این مجالس را نشان می‌دهد.
ب) روی نمای غربی تخته سنگ اولی، نقوش در سه ردیف دیده می‌شود كه در نقوش دیگر بهتر محفوظ مانده‌اند. در ردیف بالا از قسمت چپ ابتدا فردی كه شاید شاه باشد روی تختی نشسته در طرفین او اشخاصی ایستاده‌اند، در نقش وسط سواری به شیری حمله كرده است و در بالای او كتبیه‌ای به خط پهلوی اشكانی دیده می‌شود.
در ردیف پایین مردی با یك شیر در حال جنگ است. در طرف شمال غربی این تخته سنگ یك نفر روحانی در كنار آتشدانی ایستاده و آتشدان روی سكوی سه طبقه‌ای قرار دارد. روی طبقه زیرین این سكو كتبیه‌ای به خط پهلوی اشكانی است. روی نمای شمالی آن نیز مجلسی در دو طبقه مشاهده می‌شود. در طبقه بالا مردی خوابیده و تاجی در دست دارد و بر روی دست چپ خود لمیده است و در سمت چپ این شخص سه سرباز نیزه به دست دارند و در لابلای آنها سه خط به زبان پهلوی اشكانی نوشته شده است. در طبقه زیرین شبیه سه نفر نمایان است كه كمی پاك شده است.
ج) به فاصله كمی در طرف شمال این تخته سنگ نقش برجسته دیگری است كه روی نمای جنوبی آن یك اسب سوار نشان داده شده است.
د) در حدود شش متر دورتر یك تخته سنگ دیده می شود مه از كوه بیرون آمده و روی آن مجالس مذهبی مانند، اشخاصی كه در كنار آتشدان نقش شده است دیده می‌شود.

چهارشنبه 4/5/1391 - 6:11 - 0 تشکر 479540

● چهار طاقی خیرآباد
خیرآباد یا فروزك ناحیه‌ای گرمسیری با سابقه طولانی در تاریخ، واقع در جنوب غربی استان و تپه باستانی «ده‌وه» با قدمت حداقل ۵۰۰۰ سال در این محل قرار دارد. روشن است كه توسعه دین زرتشتی با به قدرت رسیدن پادشاهان اولیه ساسانی در ایران شكل گرفته و اقوام و مذاهب دیگر مورد تعقیب قرار گرفته‌اند.
در این راستا پادشاهان اولیه ساسانی همتی بلند داشته و پادشاهان متاخر نیز به دلیل تعهد خود نسبت به این دین با سایر ادیان مبارزه و در این راه اقدام به توسعه امكان مذهبی بخصوص آتشكده‌ها و مسایل مربوط به آن كردند. در سمت راست جاده‌ دهدشت به بهبهان و در یك كیلومتری شمال روستای ده‌وه بنایی از دوره ساسانی در جانب چپ رودخانهٔ‌ خیرآباد برپاست. این بنا كه به نام چهارطاقی یا آتشكده خیرآباد شهرت دارد ساختمانی است مربع شكل با اضلاع ۱۱ متر. این بنای تاریخی در چهار جانب اصلی دارای چهار طاق بوده كه بر روی چهار پایه با حجم حدود ۹ متر مربع قرار داشته است.
بر فراز آن گنبدی وجود داشته كه هم اكنون از بین رفته است. مصالح ساختمانی این بنا را عمدتا" سنگ تشكیل می‌دهد. این بنای مهم كه در كنار پلی از دوره ساسانی واقع شده است در اثر بارندگی‌های سال ۱۳۷۰ و همچنین زمین‌لرزه‌ای كه در این سال بوقوع پیوست دچار صدماتی از ناحیه پایه‌ها و بدنه شد.
علاوه بر این گذشت زمان باعث شده جرزهای آن به صورت بسیار خطرناك فرسوده شود تا جایی كه ضخامت حدود ۹ متر مربعی درزها در پیه جنوب غربی به یك متر مربع برسد. این موضوع و خطر ریزش حتمی بنا در صورت تكرار زمین‌لرزه و بارندگی شدید سبب شد میراث فرهنگی استان اقدامات حفاظتی لازم را به منظور جلوگیری از ریزش بنا پیش‌بینی و عملیات استحكام بخشی و پیوندی اثر مذكور، طی بهمن ماه ۱۳۷۰ آغاز شد و در پایان همان سال به اتمام رسید.

چهارشنبه 4/5/1391 - 6:12 - 0 تشکر 479542

● صنایع و معادن
صنایع استان کهگیلویه و بویر احمد به دو دسته صنایع دستی و صنایع کارخانه ای تقسیم می شوند. صنایع دستی این استان شامل: فرش بافی سنتی، ‌بافت انواع گلیم، جاجیم، گبه، خورجین، سیاه چادر، نمد و محصولاتی نظایر آن است كه بافت آن‎ها در اغلب خانه‎ها و در بیش تر مناطق روستایی و عشایری رواج دارد.
با وجود ذخایر غنی نفت، گاز و پراكنده گی سایر منابع معدنی دراستان كهگیلویه و بویراحمد، فعالیت‎های صنعتی و معدنی در‎این استان، نسبت به دیگر مناطق كشور، رشد نیافته رونق چندانی ندارد. علاوه بر صنایع استخراج نفت در گچساران و كارخانه قند یاسوج، بقیه كارگاه‎های صنایع دستی و تولیدی تازه تأسیس شده‎اند و در زمینه‎های صنایع غذایی، فلزی، نساجی و چرم، چوب و سلولزی، شیمیایی و دارویی و صنایع ساختمانی فعالیت می‎كنند. با وجود این میزان فعالیت‎های صنعتی و معدنی نسبت به فعالیت‎های بخش كشاورزی و خدمات بسیار كم است. معادن مهم استان كهگیلویه و بویراحمد به شرح زیر است:
▪ معادن بوكسیت در روستای سرفاریاب دهدشت.
▪ معدن مس در روستای خزنگاه بویراحمد.
▪ ذخایر فسفات در روستای جان قلی ( تیام ) در منطقه سرفاریاب
▪ دخایر گوگرد در روستای نزاع علیا گچساران
▪ معادن سنگ‎های ساختمانی در اكثر مناطق استان.
▪ معادن گچ در بیش تر مناطق استان.
علاوه بر معادن بالا، معادن دیگری از جمله شن و ماسه، خاک رس، سنگ آهك و سنگ نما نیز كه در مناطق مختلف استان پراكنده هستند می‎توان نام برد. از اكثر‎این معادن در فعالیت‎های ساختمانی و راهسازی و تولید آجر و موزائیك استفاده می‎شود.

چهارشنبه 4/5/1391 - 6:13 - 0 تشکر 479543

● کشاورزی و دام داری
مهم ترین ركن فعالیت اقتصادی مردم استان کهگیلویه و بویراحمد را دام پروری تشكیل می‎دهد كه از دیرباز دراین منطقه رواج داشته است. دام پروری دراین استان به دو روش متحرک و ساكن وجود دارد كه نوع متحرک آن توسط عشایر كوچنده استان و به تبعیت از شرایط آب و هوایی و تغییرات فصلی، برای دسترسی به مراتع و علوفه مورد نیاز، به صورت ییلاق و قشلاق انجام می‎گیرد. علاوه بر دام پروری به شیوه‎های سنتی و بومی، درسال‎های اخیر؛ تعدادی دام داری صنعتی، ‌متشكل ازگاوداری و پرواربندی گوسفند نیز به صورت پراكنده در سطح استان رواج یافته است. استان كهگیلویه و بویراحمد به سبب طبیعت مساعد، به ویژه تنوع گیاهان جنگلی و وجود آب و هوای مساعد، شرایط مناسبی برای پرورش زنبورعسل دارد.
علاوه بر رواج زنبورداری سنتی در مناطق روستایی، گسترش كندوهای زنبورعسل به شیوه نوین درسال‎های اخیر، باعث افزایش درآمد كشاورزان و زنبورداران شده است. مرغ داری صنعتی نیز در سال‎های اخیر گسترش یافته و بخشی از نیازمندی‎های اهالی شهرنشین استان را تأمین می‎كند. بعد از دام داری، ‌كشاورزی مهم ترین فعالیت اقتصادی ساكنان ‎این استان را تشكیل می‎دهد. به علت طبیعت خاص این منطقه و وجود زمین های كوهستانی و تپه ماهوری، كشاورزی آن بیش تربه صورت دیم به ویژه كشت گندم صورت می‎گیرد.
علاوه بر كشت گندم و جو كه به صورت دیم و آبی در بیش تر مناطق استان رایج است، كشت برنج نیز درمناطق گرم و معتدل استان كه منابع آب كافی دارند، معمول است. محصولات مهم كشاورزی در ‎این استان؛ غلات، حبوبات، نباتات علوفه‎ای، ذرت و صیفی جات است كه كشت آن‎ها در مناطق مختلف استان رواج دارد.
موقعیت طبیعی مرتفع، به ویژه كمبود زمین‎های مسطح در مناطق خاور و شمال خاوری استان، باعث شده است كه باغ داری در دره‎های كوهستانی و بر روی ارتفاعات ناهموار و پرآب این مناطق رواج یابد. درسایرمناطق مستعد استان نیز غرس انواع درختان، از جمله سیب، انگور، گردو و مركبات رونق یافته است. در ‎این میان تولید سیب، انار، خرما و انواع مركبات در مناطق كهگیلویه، گچساران و چرام اهمیت بیش تری یافته است.

چهارشنبه 4/5/1391 - 6:14 - 0 تشکر 479544

● وجه تسمیه و پیشینه تاریخی
كهگیلویه از سه كلمه «كوه»، «گیل» و «اویه» تركیب یافته است. از آن جا كه كلمه «او» پسوند مالكیت است، بنابراین معنای این نام «منطقه كوهستانی گیل» است.
استرابون – جغرافی‎دان مشهور یونان باستان – كهگیلویه را بخشی از خاك اوكسی‎ها
( نام هخامنشی خوزستان ) می‎داند. در دوره ساسانیان، قباد ساسانی ارگان ( ارجان ) را در قسمت دشتی آن بنا نهاد كه «قباد خوره» نامیده می‎شد. مناطق كوهستانی آن را نیز «رم زمیگان » می‎نامیدند. در دوران بعد از اسلام «قباد خوره» به نام شهرحاكم نشین آن ولایت ارگان ( ارجان )، و مناطق كوهستانی آن«رم زمینگان» به كهگیلویه شهرت یافت.
در قرن‎های بعد كه شهر ارگان ویران شد افشارها و لرها سراسر آن را تصرف كردند، تمامی ‎این خطه كهگیلویه و قسمت كوهستانی آن «پشت كوه» و سمت دشتی آن «زیركوه» نامیده شدند. استان كهگیلویه و بویر احمد در گذشته‎ای نه چندان دور جزو یكی از بلوک‎های مملكت فارس و شامل دو قسمت شمال خاوری - كه آن را سردسیر و كوهستانی و پشت كوه - و قسمت جنوبی و باختر- كه آن را نره كوه و بهبهان می‎نامیدند- بوده است. كهگیلویه در زمان‎های قدیم، جزو لرستان بزرگ به شمار می آمده است.

چهارشنبه 4/5/1391 - 6:15 - 0 تشکر 479545

● شهرهای استان:
بویراحمد - دنا - کهگیلویه - گچساران

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.