• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 125)
دوشنبه 2/5/1391 - 19:58 -0 تشکر 478031
ماهی شناس باش ماهی خور باش

یکی از علل یا عواملی که مصرف‌کنندگان محصولات دریایی به‌ویژه ماهی را هنگام خرید دچار تردید و عدم‌استقبال می‌کند شکل ظاهری و ابعاد فیزیکی آبزیان است

بنابراین تلاش برای گسترش و ترویج فرهنگ مصرف آبزیان به‌گونه‌ای که مصرف‌کننده بتواند با اطلاعات و آگاهی صحیح اقدام به تهیه و مصرف گوشت آبزیان کند یکی از اقدامات مهم به حساب می‌آید. در گفت‌وگو با دکتر عادل حقیقی، عضو کمیته تخصصی بهداشت و بیماری‌های آبزیان سازمان نظام دامپزشکی جمهوری اسلامی ایران سعی شده تا علائم و مشخصات ماهی سالم و غیرسالم تشریح شود.
▪ ماهی سالم را چگونه بشناسیم؟
ـ معمولا در ماهی سالم، یک درخشندگی طبیعی به همراه پوستی روشن با تلألو رنگین کمانی و عاری بودن از هر گونه لکه‌های خونریزی در اطراف سر و امتداد ستون فقرات بسیار حائز اهمیت است.
بوی ماهی سالم ملایم بوده و شبیه بوی علف‌های دریایی است. قوام بدنی محکم با سطحی صاف طبیعی و حالت مرطوب بودن پوست از علائم ظاهری خوب است. فلس‌ها درخشنده و محکم به بدن می‌چسبند و مردمک چشم روشن و شفاف و حالت محدب داشته و تمام حفره چشم را پر می‌کند.
معمولا کپسول آبششی فاقد لکه‌های خونی بوده و تیغه‌های آبششی درخشنده و صورتی خوش رنگ هستند و ناحیه شکم فاقد تورم، فرو رفتگی و سفت است و به راحتی بریده نمی‌شود. گوشت ماهی سالم محکم و دارای خاصیت ارتجاعی است و پس از فشار دادن با انگشت سریعا به حالت اولیه خود بر می‌گردد. مخرج باید کاملا بسته باشد به‌طور کل یک ماهی سالم دارای احشاء صاف، تمیز، درخشان و مخملی است.
▪ آیا می‌توان تعریف جامعی از فساد در مواد غذایی با منشاء آبزیان ارائه داد؟
ـ فساد در مواد غذایی با منشاء آبزیان به مجموعه تغییرات شیمیایی اطلاق می‌شود که در اثر فعالیت آنزیمی بافت‌ها و یا عوامل بیماری‌زا، به همراه تغییرات ظاهری اعم از حضور بو یا طعم غیراختصاصی مشخص مثل آمونیاکی، مدفوعی، کپکی شده، گچی، ترشیده و مواد خارجی شیمیایی نفتی که معمولا با ایجاد تغییر رنگ مشخصه فسادی در بافت‌های ماهی ایجاد می‌شود.
▪ نشانه‌های ظاهری ماهی فاسد چیست؟
ـ عمده نشانه‌های ظاهری ماهی فاسد، داشتن بوی ترشیدگی، اسیدی و بوی آمونیاکی تند و نامطلوب است. پوست کدر بوده و هیچگونه تظاهرات درخشندگی روی پوست مشاهده نمی‌شود.
بدن و عضلات شل و با قوام نرم است که با فشار دادن انگشت روی بدن، جای آن می‌ماند. روی بدن ترشحات چسبنده و لزج وجود دارد و فلس‌ها به راحتی کنده می‌شوند. چشم کاملا فرو رفته و پهن شده و حالت مقعر پیدا می‌کند. آبشش‌ها خشک و خاکستری تیره است. در ناحیه شکمی اغلب تورم و یا فرو رفتگی‌های غیرمعمول به همراه لکه‌های خونی و لکه‌های سبز تیره و یا آبی تیره مشاهده می‌شود. مخرج در این قبیل ماهیان باز و برجسته است.
▪ مدت نگهداری ماهی چقدر باید باشد؟
ـ ماهی تازه (غیر منجمد) در داخل یخچال در مدت زمان کوتاه چندین ساعته و به شرط نداشتن تغییرات شیمیایی و تغییرات قابل مشاهده قابل مصرف است و در مورد محصولات منجمد آبزیان، با توجه به تاریخ تولید و انقضا روی لیبل محصولات، قابل مصرف هستند.
▪ علل فساد در ماهی‌ها چیست؟
ـ تمامی عواملی که باعث تغییرات (شیمیایی و آنزیماتیک) درون بافت‌های ماهیان می‌شود؛ باعث فساد می‌شود. به‌طور عمده عوامل پاتوژنیک همچون باکتری‌های فرصت طلب زمینه را برای فساد مهیا‌تر می‌کند. الزامی است از زمان صید ماهی تمامی موارد بهداشتی صید اعم از صید بهداشتی، سرد کردن، نقل و انتقال صحیح محموله، عمل آوری و بسته بندی و عرضه بهداشتی آن، طبق دستورالعمل‌های بهداشتی سازمان دامپزشکی کشور مراعات شود که در غیر این صورت به‌دلیل مسائل سوء مدیریتی، ماهی که یک ماده غذایی فساد پذیر است دچار تغییرا ت شدید خواهد شد. مدت زمان نگهداری ماهی و نحوه آن بسیار مهم است. تغییرات دمایی و نوسانات آن باعث فساد سریع ماهی می‌‌شود. عرضه ماهی به‌مدت چندین ساعت و به‌صورت خارج از یخچال باعث تخریب شدید بافتی می‌شود.
▪ چه توصیه‌ای در زمینه خرید، نگهداری و طبخ ماهی دارید؟
ـ یادمان نرود ماهی غذای سلامتی است و سر شار از پروتئین، ویتامین ها(Vit B ) و مواد معدنی مورد نیاز بدن مثل آهن، منیزیم، روی، پتاسیم، فلوئور و ید بوده و برای سلامت قلب بسیار مفید است. همچنین ماهی در کنترل وزن و تناسب اندام مفید است. گوشت بیشتر ماهی‌ها سرشار از اسید‌های چرب ضروری امگا۳ و امگا۶هستند. پروتئین موجود در ماهی به آسانی در دستگاه گوارش هضم و جذب می‌شود.
توصیه می‌شود با تغییر و اصلاح الگو‌های غذایی روزمره به سمت غذا‌های دریایی در جامعه به مرز‌های سلامت و ارتقای سطوح آن نزدیک‌تر شویم. خرید و تهیه ماهی و سایر محصولات آبزی باید از مراکز عرضه بهداشتی آبزیان که زیر نظر سازمان دامپزشکی کشور هستند صورت گیرد. نگهداری ماهی و سایر آبزیان در یخچال (به‌مدت زمان کوتاه چند ساعته) و فریزر (مطابق با مدت زمان قید شده روی لیبل) نیز الزامی است. در ایران سلیقه‌های مختلفی برای پخت ماهی و میگو و آماده‌سازی‌ آنها وجود دارد، که هر یک به نوبه‌خود هنرمندانه است، اما استفاده از روغن‌های استاندارد و بهداشتی گیاهی که برای سلامت کم ضرر‌تر است و نیز روش‌های پخت آب پز و در کنار سبزیجات، بسیار مفید است.

دوشنبه 2/5/1391 - 19:59 - 0 تشکر 478033

مصرف ماهی افسردگی را كاهش می دهد 

مصرف ماهی افسردگی را كاهش می دهد.ماهی دارای ماده موثری است كه اثرات ضد افسردگی دارد.

سرپرست دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت،‌ درمان و آموزش پزشكی اعلام كرد: كسانی كه دچار افسردگی هستند غالبا تغذیه نامناسبی دارند زیرا وقتی فردی دچار افسردگی باشد، سطح انرژی در او كمتر از حد معمول است و اشتیاق و اشتها برای غذا خوردن در او از بین می رود و در نتیجه تغذیه فرد دچار اختلال می شود.

دكتر زهرا عبداللهی افزود: كمبود برخی از مواد مغذی در رژیم غذایی فرد می تواند سبب ایجاد افسردگی شود یا حالت افسردگی فرد را تشدید می كند كه اسیدهای چرب امگا 3 از جمله این مواد است زیرا كمبود این مواد در رژیم غذایی می تواند افراد را مستعد افسردگی كند و برای رفع این كمبود می توان غذاهای دریایی به خصوص ماهی های چرب،‌ تخم مرغ های غنی شده با امگا 3،‌ روغن كانولا، گردو،‌ سویا و سبزیجات برگ سبز منابع غذایی اسید چرب امگا 3 مصرف كرد.

وی تصریح كرد: سطح اسید فولیك در خون برخی از افراد مبتلا به افسردگی پایین است و جگر، قارچ و سبزی های برگ سبز به ویژه اسفناج و كلم بروكلی، گوشت گاو كم چربی،‌ سیب زمینی، آب پرتقال و لوبیا از منابع اسید فولیك هستند.

این متخصص تغذیه گفت: ویتامین B6 نیز در درمان و پیشگیری از افسردگی موثر است و این ویتامین به طور گسترده در غذاها وجود دارد كه گوشت، غلات به خصوص گندم، سبزی ها و مغزها حاوی این ویتامین هستند.

بر اساس اعلام دفتر بهبود تغذیه جامعه،‌ ویتامین E به علت اثرات آنتی اكسیدانی زیادی كه دارد می تواند در درمان وپیشگیری از افسردگی موثر باشد و از آنجایی كه این ویتامین توسط گیاهان ساخته می شود،‌ روغن های گیاهی بهترین منابع آن هستند

برو به انجمن
فعالترین ها در هفته گذشته
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.