• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 715)
دوشنبه 2/5/1391 - 16:0 -0 تشکر 477606
فرار از پوکی استخوان

 پوكی استخوان از بیماری‌های متابولیكی است كه عموما در خانم‌های مسن دیده می‌شود. امروزه به خاطر افزایش طول عمر افراد و افزایش كم‌تحركی آنها، شیوع آن بیشتر شده است. مشكل اصلی پوكی‌استخوان، بی‌علامت بودن آن است. فرد ممكن است تا زمانی كه اولین شكستگی استخوان برایش بیش نیاید، متوجه بیماری خود نشود. گاهی شكستگی لگن در چنین بیمارانی رخ می‌دهد كه عوارض و مشكلات زیادی را برای بیمار به وجود می‌آورد. در بعضی موارد هم بیماران دچار شكستگی در ستون فقرات می‌شوند كه باز هم مشكلات زیادی ایجاد می‌كند و حتی باعث ایجاد قوز در پشت آنها می‌شود.

 پوكی استخوان از بیماری‌های متابولیكی است كه عموما در خانم‌های مسن دیده می‌شود. امروزه به خاطر افزایش طول عمر افراد و افزایش كم‌تحركی آنها، شیوع آن بیشتر شده است. مشكل اصلی پوكی‌استخوان، بی‌علامت بودن آن است. فرد ممكن است تا زمانی كه اولین شكستگی استخوان برایش بیش نیاید، متوجه بیماری خود نشود. گاهی شكستگی لگن در چنین بیمارانی رخ می‌دهد كه عوارض و مشكلات زیادی را برای بیمار به وجود می‌آورد. در بعضی موارد هم بیماران دچار شكستگی در ستون فقرات می‌شوند كه باز هم مشكلات زیادی ایجاد می‌كند و حتی باعث ایجاد قوز در پشت آنها می‌شود.

چه عللی برای پوكی استخوان وجود دارد؟
علاوه بر افزایش سن و كم‌تحركی باید گفت كه علت 70 درصد موارد پوكی استخوان، علل ژنتیك است. یعنی فرزندان خانواده‌هایی كه پدر یا مادر آنها دچار پوكی استخوان هستند احتمال دارد كه بیشتر درگیر آن شوند. اما علت 30 درصد دیگر مصرف كم‌لبنیات، كلسیم و ویتامین D است. همان‌طور كه گفتیم بی‌تحركی هم از علل دیگر ایجاد این بیماری محسوب می‌شود. همزمان با راه‌رفتن در سلول‌های استخوانی، استخوان‌سازی صورت می‌گیرد اما كسانی كه قادر به راه رفتن یا تحرك نیستند در معرض خطر پوكی استخوان هستند. به این ترتیب افرادی، مانند جانبازان احتمال زیادی دارد كه دچار این مشكل شوند. به‌علاوه مصرف زیاد سیگار و مشروبات الكلی هم می‌تواند پوكی استخوان را تشدید كند.

 آیا جنس هم در ایجاد آن نقش دارد؟
بله. پوكی استخوان در خانم‌ها شایع‌تر است. به خصوص بعد از دوره مونوپوز (یائسگی) كه سطح استروژن كاهش می‌یابد احتمال وقوع آن بیشتر می‌شود. در مجموع پوكی استخوان در خانم‌هایی كه دچار قطع قاعدگی زیر 45 سال می‌شوند، بیشتر از دیگران است و آنها باید آزمایش سنجش تراكم استخوان را انجام دهند تا مشخص شود كه آیا مبتلا به پوكی استخوان هستند یا نه. به علاوه كسانی كه به دلیل بعضی بیماری‌ها، كورتون مصرف می‌كنند بیشتر در معرض ابتلا به آن هستند. به این بیماران حتما توسط پزشك معالج، كلسیم و ویتامین D اضافه داده می‌شود.

خانم‌های زیر 45 سال نیازی به انجام آزمایش سنجش تراكم ندارند؟
خیر. خانم‌های زیر سن 45 سال، اگر قاعدگی منظمی داشته باشند، نیازی به انجام این آزمایش ندارند، مگر اینكه كورتون مصرف كنند یا بیماری تیرویید داشته باشند. متاسفانه امروزه انجام این آزمایش، بی‌دلیل زیاد شده یعنی برای افرادی كه اصلا در محدوده خطر نیستند، آزمایش انجام می‌شود. علاوه بر خانم‌هایی كه قاعدگی‌‌شان قبل از 45 سالگی قطع می‌شود گروه‌های دیگری كه نیاز به انجام این آزمایش دارند، خانم‌های بالای 65 سال و آقایان بالای 70 سال هستند. به خصوص اگر آقایان بالای 70 سال كورتون مصرف كنند یا دچار بیماری تیرویید باشند.

چه درمانی برای این بیماران در نظر گرفته می‌شود؟
معمولا ابتدا (به خصوص اگر میزان پوكی استخوان چندان شدید نباشد)، درمان‌های غیردارویی پیشنهاد می‌شود. به عنوان نمونه با توصیه مصرف موادغذایی غنی از كلسیم و ویتامین D یا مصرف مكمل‌های غذایی، می‌توان به این افراد كمك كرد. البته مصرف بیش از حد ویتامین D هم ممكن است خطرناك باشد و ایجاد سنگ كلیه كند. به همین منظور باید هرچند وقت، ادرار 24 ساعته را كنترل كرد و میزان دارو را به تناسب تغییر داد. به علاوه معمولا به بیماران توصیه می‌شود كه در طول روز، حدود 30 دقیقه پیاده‌روی كنند. اما در كنار اینها درمان‌های دارویی هم جایگاه خود را دارند. داروهایی كه مصرف می‌شوند معمولا بی‌فسفونیدها مانند استئوفوز یا آلن‌ درونید است كه داروهای موثر و خوبی هستند.

 معمولا این آزمایش (سنجش تراكم) را هر چند وقت یكبار باید انجام داد؟
معمولا حدود 1 تا 2 سال یكبار، نیاز به انجام این آزمایش هست و در این فاصله نیازی به تكرار آن وجود ندارد. بیماری كه دارویی را مدت طولانی (به عنوان نمونه 5 سال) مصرف می‌كند، معمولا پزشك چند ماه دارویش را قطع كرده و بعد دوباره شروع می‌‌كند. به علاوه هر 1 تا 2سال یكبار آزمایش تراكم را انجام می‌دهد تا پزشك معالج از موثر بودن داروها، مطمئن شود. در این آزمایش‌ها، گاهی «استئوپروز» یعنی پوكی استخوان گزارش می‌شود و گاهی «استئوپنی» ذكر می‌شود. در حالت دوم پوكی استخوان خیلی شدیدی وجود ندارد و بیمار در لبه مرز است. در این موارد گاهی پزشك، فقط كلسیم یا ویتامین D تجویز می‌كند.

اگر در خانواده‌ای، فردی (به عنوان نمونه مادر خانواده) دچار پوكی استخوان باشد، فرزندان او باید چه نكاتی را رعایت كنند؟
این فرزندان، بیشتر مستعد پوكی استخوان هستند و به همین علت باید كارهای پیشگیری را بیشتر رعایت كنند. به عنوان نمونه لبنیات بیشتر مصرف كنند و فعالیت بدنی روزانه داشته باشند. اگر این افراد در سن 45 تا 65 سالگی باشند و شكستگی برایشان رخ داد، باید زودتر آزمایش‌سنجش تراكم انجام دهند. اگر پوكی استخوان افراد مستعد را در مراحل زودتر شناسایی كنیم، بهتر می‌توان وضعیت آنها را تثبیت كرد. در بعضی موارد هم پوكی استخوان همراه نرمی استخوان (استئوماشیا) است كه این موارد را با كمك ویتامین D می‌توان درمان كرد.

افراد دچار پوكی استخوان باید به چه نكات و مسائلی دقت كنند؟
اگر بیماری كه پوكی استخوان دارد، درمان مناسب انجام دهد، می‌تواند وضعیت خود را در همان حد نگه دارد و چندان جای نگرانی وجود ندارد. فقط باید مواظب باشد كه زمین نخورد. به خصوص در حمام، پله و مكان‌های شلوغ، بیشتر از خود مراقبت كند. دید افراد مسن در شب كاهش می‌یابد پس باید در شب‌ها، مواظب باشند كه زمین نخورند. به عنوان نمونه در مسیر تختخواب به طرف دستشویی یا آشپزخانه وسیله اضافه‌ای سر راه نباشند كه مشكلی پیش نیاید. همچنین در روزهای برفی، تا حد امكان از خانه خارج نشوند تا زمین نخورند و دچار شكستگی نشوند.

گردآوری : گروه سلامت سیمرغ

دوشنبه 2/5/1391 - 15:53 - 0 تشکر 477597

 استخوان ایرانی‌ها زودتر پوک می‌شود 

طبق پیش‌بینی سازمان بهداشت جهانی، این بیماری در سراسر دنیا در حال افزایش است، در حالی كه پوکی استخوان تا 20 سال پیش نادیده گرفته می‌شد كه به‌علت نداشتن راهی برای اندازه‌گیری دانسیته استخوان و درمان بیماری بود.

آمارها می‌گوید در ایران در طول یك سال، شاهد از دست‌دادن 36 هزار و 761 سال از عمر كل جامعه به‌علت این بیماری هستیم.

كارشناسان، تغذیه مناسب، نوشیدن حداقل 2 لیوان شیر در روز، ورزش كردن و استفاده از نور خورشید را مهم‌ترین راه جلوگیری از ابتلا به پوكی استخوان می‌دانند.

شنبه 7/5/1391 - 0:30 - 0 تشکر 482420

30 درصد دختران نوجوان در آینده دچار پوكی استخوان می‌شوند

ورزش به تراكم استخوان‌ها می‌افزاید، از پوكی آنها پیشگیری می‌كند و مقاومت اسكلت بدن در برابر شكستگی‌ها را بالا می‌برد. اكثر ورزش‌ها این خاصیت را دارند، اما بهترین آنها ورزش‌هایی هستند كه تمام اندام ها را درگیر می‌كنند.

نتایج یك بررسی نشان داده است که پیاده‌روی از پوكی استخوان جلوگیری می‌كند. بسكتبال و فوتبال نیز ساختار استخوان را متراكم می‌كنند و این یك مزیت به شمار می‌رود، زیرا بافت متراكم‌تر در برابر پوكی استخوان مقاوم است و به راحتی نمی‌شكند.

30 درصد دختران نوجوان كم‌تحرك در آینده دچار پوكی استخوان می‌شوند.

پوكی استخوان ممكن است بسیار پیش رود، حتی تا آنجا كه ممكن است فرد با یك زمین خوردن ساده برای همیشه بستری شود.

تنها راه مقابله با ابتلا به این بیماری و عوارض آن كه شكستگی لگن و ران، درد شدید ستون فقرات و قوز از جمله ی آنهاست، ورزش كردن، تغذیه صحیح و استفاده از ویتامین D است.»

بسیاری از پزشكان و متخصصان تأثیر مثبت ویتامینD  بر عدم‌ ابتلا به بیماری پوكی استخوان را تأیید كرده‌اند و معتقدند بهترین و ارزان‌ترین منبع ویتامین D در كره زمین نور خورشید است.

قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید به‌مدت 10 الی 15 دقیقه بین ساعات 10 صبح یا 4 بعدازظهر، بخشی از ویتامین D مورد نیاز بدن را تأمین می‌كند. تابش نور خورشید از پشت پنجره، موثر نیست. همچنین این زمان از 10 الی 15 دقیقه نباید بیشتر شود.

شنبه 7/5/1391 - 0:31 - 0 تشکر 482422

راه‌های تشخیص

غالباً پوكی استخوان به‌طور تصادفی و در نتیجه عكسبرداری با اشعه X نمایان می‌شود.

در بسیاری از موارد هم تنها علامتی كه از پوكی استخوان موجود است، درد پشت پس از ایستادن طولانی مدت است كه پس از كمی استراحت برطرف می‌شود؛ اما گاهی هیچ نشانه‌ای از پوكی استخوان وجود ندارد تا اینكه شكستگی رخ می‌دهد.

گفتنی است تنها آزمایشی كه می‌تواند برای سنجش استحكام استخوان به كار رود، تراكم‌سنجی(دانسیتومتری) است.

این آزمایش می‌تواند روی مچ دست یا ستون مهره‌ها انجام گیرد كه ارزش تشخیصی هر دو به یك میزان است.

این آزمایش‌ها برای تشخیص و پیگیری درمان پوكی استخوان، دقیق‌تر از عكسبرداری با اشعه X هستند.

شنبه 7/5/1391 - 0:31 - 0 تشکر 482423

عوارض بیماری

مهم‌ترین عارضه پوكی استخوان، شكستگی است. بیشترین شكستگی ها در این بیماری، در ناحیه مفصل ران در محل اتصال به لگن و در ستون فقرات كه معمولا وزن بدن را تحمل می‌كند رخ می‌دهد. شكستگی در ناحیه مچ دست نیز شایع است. شكستگی در ناحیه لگن در اثر زمین‌خوردگی ایجاد می‌شود كه سبب ناتوانی شدید و حتی مرگ پس از جراحی می‌شود.

آمارها در ایران می‌گویند 50 درصد افراد مبتلا به پوكی استخوان، شكستگی ران داشته‌اند كه پس از این اتفاق، 20‌درصد از نظر زندگی وابسته به دیگران شده‌اند و 20 درصد دیگر زندگی‌شان به خطر افتاده است. طبق این آمار، در یكسال، 5 هزار شكستگی در استخوان ران در زنان و 500 مورد شكستگی در ستون فقرات و 2 هزار شكستگی در ناحیه مچ اتفاق می‌افتد.

شنبه 7/5/1391 - 0:32 - 0 تشکر 482424

راه پیشگیری

كارشناسان معتقدند بیشترین رشد استخوان در سنین بین 11 تا 17سالگی است و تا 30 سالگی بر تراکم استخوان‌های بدن افزوده می‌شود؛ بنابراین در سنین جوانی باید برای جلوگیری از پوكی استخوان فكری كرد و نباید فراموش كرد الگوهای مدرن امروزی برای زیبایی اندام مانند مانكن‌ها و نیز پیروی از شیوه‌های جدید لاغری، می‌تواند به استخوان‌های دختران آسیب جدی بزند و زمینه‌ای برای بروز پوكی استخوان در سال‌های بعدی باشد

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.