• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 1924)
دوشنبه 2/5/1391 - 3:48 -0 تشکر 477144
سلامت دهان و دندان

دهانشویه‌ها را فراموش نكنید  

بیشتر مردم وقتی صحبت از بهداشت دهان و دندان می‌‌شود،‌ مسواك و نخ دندان را به یاد می‌‌آورند و كمتر كسی را می‌‌توان یافت كه با دهانشویه آشنا باشد.

اهمیت دهانشویه‌ها و نقش این فرآورده‌ها در زمینه ارتقای بهداشت و سلامت دهان و دندان، زمانی برای شما مشخص می‌‌شود كه بدانید در آمریكا سالانه بیش از ۷۰ میلیارد دلار صرف خدمات دندانپزشكی می‌‌شود.

پس اگر برای زیبایی و سلامت دندان خود ارزش قائلید و نمی‌‌خواهید سرمایه خود را در مطب دندانپزشكی خرج كنید، حتما دهانشویه را به فهرست لوازم بهداشتی خود اضافه كنید.

عملكرد و ویژگی‌های دهانشویه با توجه به نوع آن مختلف است. یك گروه دهانشویه‌ها خوشبوكننده است كه برای رفع بوی بد دهان و ایجاد طراوت و تازگی استفاده می‌شود و اثر درمانی چندانی ندارد.

گروه دیگر علاوه بر دارا بودن خاصیت خوشبوكنندگی نقش ضدپوسیدگی دارد و به‌دلیل داشتن سدیم فلوراید نقش مهمی در پیشگیری از فساد دندان‌ها ایفا می‌‌كند.

نتایج یك تحقیق روی كودكان یك مدرسه نشان داده است كه مصرف منظم و مداوم این فرآورده‌ها به مدت دو تا سه هفته، در جلوگیری از پوسیدگی دندان‌ها 20 تا 40 درصد مفیدتر از خمیردندان‌های فلورایددار است.

نوع دیگری از دهانشویه‌ها به علت وجود تركیبات ضد جرم در فرمولاسیون آنها، در صورت استفاده منظم پس از سه ماه می‌‌تواند جرم دندان را به میزان 35 درصد كاهش دهد.

یك دسته هم ضدباكتری است و برای درمان بیماری‌های لثه و نیز پس از جراحی‌های دهان برای ضد عفونی كردن استفاده می‌شود.

از سوی دیگر با تمام فوایدی كه گفته شد این فرآورده‌ها هیچ ‌گاه جانشینی برای مسواك و نخ دندان نیست، بلكه به‌عنوان مكمل برای سلامتی دهان و دندان كاربرد دارد.

برای مصرف دهانشویه، بعد از مسواك زدن پنج سی‌سی از آن را داخل دهان به‌مدت یك دقیقه غرغره و حداقل 30 دقیقه از خوردن و شست‌وشوی دهان خودداری كنید البته استفاده از این محصولات در كودكان زیر شش سال ممنوع است و برای كودكان بالای شش سال نیز باید با مشورت دندانپزشك و تحت نظارت كامل والدین صورت گیرد و دقت شود كه كودك محلول را حتما بیرون ریخته و قورت ندهد، زیرا بلعیدن آن موجب تهوع، استفراغ و دردهای شكمی می‌‌شود.

استفاده از دهانشویه یك یا دو بار در هفته كافی است، زیرا زیاده‌‌روی در مصرف این فرآورده ممكن است عوارضی همچون كاهش كلسیم سطحی دندان، تغییر رنگ دندان و ایجاد آلرژی به همراه داشته باشد.

اگر به هر دلیلی دسترسی به دهانشویه ندارید، خودتان می‌‌توانید نوع خانگی آن را تهیه كنید كه انواع آن را در شماره‌های بعدی بیان خواهیم كرد.

وحید کیانپور - کارشناس ارشد گیاهان و مواد اولیه دارویی

دوشنبه 2/5/1391 - 5:43 - 0 تشکر 477193

خمیردندان جلبکی 

اگر شما هم این روزها نمی‌توانید خمیر دندان تهیه کنید بد نیست جلبک را امتحان کنید. تعجب نکنید این نتیجه تحقیق تازه محققان است. آنها می‌گویند نوعی جلبك دریایی، سلاح مناسبی برای مبارزه با پوسیدگی دندان‌های انسان‌ها است. آنها حتی معتقدند که این میكروب‌ها بسیار موثرتر از خمیر دندان عمل می‌كند.

محققان در دانشگاه نیوكاسل، آنزیمی را كه در باكتری دریایی- باسیلوس لیکنی فورمیس- یافته بودند در تحقیقات برای پاك سازی بدنه كشتی بررسی كردند. اما با تعجب متوجه شدند این آنزیم می‌تواند پلاك‌های دندانی را از بین برده و مناطق دندانی كه دسترسی به آنها دشوار است نیز پاكسازی كند. از این یافته می‌توان برای كاربردهای پزشكی از جمله پاكسازی دندان‌ها استفاده كرد و همچنین می‌توان با این آنزیم محصولات بسیار اثربخش و مفیدی ساخت. خمیردندان‌های معمولی، پلاك‌های حاوی باكتری را می‌شویند اما این امر همیشه موثر نیست و به همین دلیل است كه مردم حتی با وجود مسواك زدن، دچار پوسیدگی دندان‌ها می‌شوند.

دوشنبه 2/5/1391 - 15:35 - 0 تشکر 477578

کاهش پوسیدگی دندان با مصرف لبنیات پروبیوتیک 

مصرف لبنیات پروبیوتیک 5 روز در هفته به مدت 3 هفته 50 درصد ریسک ابتلا به پوسیدگی دندان و بیماری های لثه را کاهش می دهد.روبیوتیک ها باکتری های مفیدی هستند که با رقابت با باکتری های پوسیدگی زای دندان، جایگاه باکتری های پوسیدگی زا را در محیط دهان اشغال می کنند . این باکتری ها درپلاک دندانی جایگزین باکتری های پوسیدگی زا (باکتری هایی که روی دندان هاچسبیده، پس از فرایند تخمیر و ایجاد اسید، سبب تخریب دندان ها می شود) می گردند. تولید مواد ضد میکروبی و تنظیم و تحریک سیستم ایمنی میزبان که منجر به کاهش بیماری های لثه ای می شود از دیگر فواید باکتری های پروبیوتیک در محیط دهان شناسایی شده اند . باکتری های پروبیوتیک بر اساس تعاریف سازمان جهانی بهداشت( (WHO، میکروارگانیسم های زنده ای هستند که در صورت استفاده کافی ومناسب به حفظ سلامت میزبان کمک می کنند. این باکتری ها طی سال های اخیر با هدف کمک به حفظ سلامت ساختمان بدن به محصولات مختلف غذایی به ویژه شیر و سایر فراورده های لبنی افزوده می شود. از باکتری ها، مواد غذایی ومحیط مناسب (محیط دهان) به عنوان سه فاکتور پوسیدگی دندان نام برده می شود که با حذف عامل باکتری، پوسیدگی دندان کاهش یافته یا از بین می رود.اکتری های پروبیوتیک عفونت قارچی "کاندیدیا" را که از عفونت های بسیار شایع قارچی است و همچنین "هایتوزیس"یا بوی بد دهان با منشا دهانی یا گوارشی را برطرف می کند . در گذشته باکتری های پروبیوتیک برای پیشگیری و درمان بیماری های عفونی یا بیماری های دستگاه گوارش مورد استفاده قرار می گرفت. در چند دهه اخیر و با شناخته شدن خواص دیگر این محصولات به ویژه نقش آنها در افزایش پاسخ سیستم ایمنی بدن، پیشگیری از بیماری های دستگاه ادراری و بیماری های آلرژیک در نوزادان به تدریج نقش این باکتری ها در حفظ سلامت بدن پررنگ تر شد. هم اینک دو دسته از این باکتری ها که اولی از خانواده "لاکتوباسیل "ها و دیگری از خانواده "بایفیدوباکتریا"هستند، بیشتر در صنایع لبنی کاربرد دارند . بایفیدوباکتریا از باکتری های موجود در شیر مادرهستند که پس از تولد نوزادان در محیط دهان ظاهر می شوند. باکتری های لاکتوباسیل خانواده ای شامل باکتری های بیماری زا و غیر بیماری زا هستند که به طور طبیعی در شیر موجود است و طی فرایند پاستوریزه یا استریلیزه کردن شیر، باکتری های بیماری زا از بین می روند. در محصوات پروبیوتیک باکتری هایغیر بیماری زا و مفید در محصولات باقی می مانند.حصولات لبنی به ویژه شیر، دوغ و بستنی مورد توجه بچه هاست،

دوشنبه 2/5/1391 - 16:18 - 0 تشکر 477641

 آنچه باید درباره مسواک‌های برقی بدانید 

ابتدا کاربرد مسواک‌های برقی تنها برای گروه محدودی از مردم که دارای محدودیت‌های فیزیکی و ذهنی بودند یا کسانی که مهارت کافی برای مسواک زدن به روش دستی نداشتند، توصیه می‌شد. این مسواک‌ها در بیماران ارتودنسی نیز تجویز می‌شد. در دهه 1990 با پیشرفت تکنولوژی، تولید مسواک‌های برقی طیف وسیعی از مردم از این وسیله سود بردند.
مطالعات مختلف نشان دادند که کاربرد این مسواک‌ها 2 بار در روز، دارای اثرات مفید در مقایسه با مسواک‌های دستی است.

چه كسانی حتما مسواك برقی بخرند؟
این فواید در بیماران ارتونسی چشمگیرتر است. گروه دیگری که استفاده از این مسواک‌ها در آنها مورد توجه است، افرادی هستند که نواحی تماس بین دندانی را خوب تمیز نمی‌کنند. مطالعات نشان می‌دهند استفاده از مسواک برقی نتایج یکسانی را در مقایسه با استفاده از مسواک دستی و سایر وسایل تمیزکننده سطوح تماس بین دندانی در پاکسازی این نواحی دارد. گروه دیگری که کاربرد این مسواک‌ها در آنها توصیه می‌شود، کودکان هستند. 

به نظر می‌رسد مسواک‌های برقی پلاک بیشتری را در مقایسه با انواع دستی در کودکان برمی‌دارند. کاربرد این مسواک‌ها به‌خصوص در کودکانی که دارای معلولیت ذهنی یا مهارت ناکافی برای مسواک زدن دستی هستند توصیه می‌شود.

دوشنبه 2/5/1391 - 16:19 - 0 تشکر 477644

فواید مسواك برقی

مطالعات مختلف نشان می‌دهند که استفاده از مسواک‌های برقی در بیشتر مردم سودمند است چرا که: بدون توجه به توانایی فردی، یک تکنیک خوب مسواک زدن را فراهم و انگیزه فرد را تقویت می‌كنند و مقبولیت بیشتری در طولانی مدت دارند.

دوشنبه 2/5/1391 - 16:21 - 0 تشکر 477648

 چرا از لثه خون می‌آید؟ 

لثه ها نه تنها در زمینه سلامت دندان نقش موثری ایفا می کنند، بلکه سلامت عمومی بدن را نیز تحت تاثیر قرار می دهند


زمانی که صحبت از سلامت دندان ها به میان می آید، بیشتر افراد به آنچه که برای پیشگیری از پوسیدگی دندان مفید است فکر می کنند، در حالی که توجه به لثه ها نیز در این راستا حائز اهمیت می باشد.



در بسیاری از موارد ، خونریزی و ورم لثه ها علامتی از بیماری لثه ها می باشد، اما عوامل دیگری نیز وجود دارد که در این زمینه موثر است. 



٧ دلیل ورم و خونریزی لثه
1- روش نادرست مسواک زدن: ممکن است برای حفظ پاکیزگی دندان ها به این نتیجه رسیده باشید که هر چه دندان ها را با وسواس و تحکم بیشتری مسواک بزنید، بهتر است. باید گفت که لثه ها بافت حساسی دارند و ممکن است در جریان این اعمال نیرو، آن هم به صورت نادرست، آسیب ببینید. در هنگام انتخاب مسواک بهتر است، مدل هایی را انتخاب کنید که فرچه آنها از جنس پلاستیک نرم باشد و انتهای آنها تیز نبوده و به اصطلاح کند باشد. در هنگام مسواک زدن نیز، حرکت ملایم و دوار مسواک برای ماساژ و تمیز کردن لثه ها و دندان مفید است. در حالی که حرکت مسواک رو به عقب و با فشار، باعث آسیب لثه ها می شود.



2- روش غلط کشیدن نخ دندان: مهم ترین مزیت کشیدن نخ دندان در هر روز، پاک کردن موادغذایی از نقاطی است که مسواک قادر به زدودن آن نمی باشد. مهم ترین نکته، حفظ ملایمت در انجام این کار است. بدون فشار آوردن به نخ بین دو دندان، به آرامی آن را بالا و پایین برده و انحنا و خمیدگی دندان را دنبال کنید.



3- بیماری های لثه : نوع شدید بیماری لثه، ژنژیویت (ورم و خونریزی لثه) است. اگر بهداشت دهان و دندان به درستی رعایت نشود، باکتری ها در سطح دندان تشکیل پلاک (جرم) می دهند. این پلاک ها و باکتری ها موجب التهاب لثه شده و خونریزی، قرمزی و ورم آنها را موجب می شوند. اغلب افراد مبتلا به ژنژیویت دردی احساس نمی کنند. تشخیص به موقع این بیماری باعث درمان موثرتر می شود، ولی عدم درمان به موقع، باعث افتادن دندان ها می شود. 
با توجه به اهمیت بیماری ژنژیویت، در صورت مشاهده علائم زیر، حتی بدون احساس درد و ناراحتی به پزشک مراجعه کنید: 

- تغییر اندازه و فرم دندان ها و یا نوع گاز گرفتن

- تشکیل کیسه بین دندان و لثه

- خونریزی لثه در هنگام مسواک زدن و یا بعد از آن

- شل شدن یا تغییر جای دندان ها

- بوی بد دهان و یا احساس طعم بد در دهان به مدت طولانی

- لثه قرمز، متورم و حساس

- عقب رفتن و یا تحلیل لثه ها

اگر بیماری ژنژیویت پیشرفت کند، باعث می شود که به لثه ها و استخوان هایی که دندان ها را در محل خود نگه می دارند، آسیب جدی وارد شود. باکتری روی دندان تولید مواد سمی می کند که به لثه ها آسیب زده و آنها را عفونی می کند. عفونت و التهاب به استخوان های فک راه می یابد و نهایتا دندان ها شروع به ریختن می کنند.


4- تاول لب و یا تبخال شدید و زخم دهان: رایج ترین علت دردناکی لثه ها، تاول یا زخم دهان است. این زخم های دردناک ممکن است داخل دهان و حتی لثه ها توسعه یابند. شکل ظاهری زخم به صورت مرکز سفید و لبه های قرمز است. ممکن است تنها یک زخم و یا تعدادی زخم در یک زمان و با همین وضعیت و شکل داخل دهان بروز کنند. محققان به درستی از علت این زخم ها آگاه نیستند. این زخم ها مسری نیستند و اغلب ریشه باکتریایی و یا ویروسی دارند. 

افراد مبتلا به بیماری های خاص خودایمنی، بیشتر از بیماری های لثه که به دلیل تبخال و یا زخم لثه ها ست رنج می برند. این زخم معمولا در طول زمان دوباره برگشت می کند.



5- شیمی درمانی: عوارض جانبی ناشی از شیمی درمانی متنوع است. یکی از این عوارض، خونریزی، ورم و دردناکی لثه ها است. اغلب افراد سرطانی تحت درمان، از ورم دهان رنج می برند و این مسئله به خاطر زخم های دردناک دهان و لثه است.



6- دخانیات و محصولات تنباکو: استفاده از سیگار و سایر فرآورده های تنباکو به لثه ها آسیب جدی وارد می کند و این قبیل افراد بیشتر در معرض بیماری لثه می باشند.



7- تغییرات هورمونی: بعضی زنان در دوران بلوغ، قاعدگی، حاملگی و یائسگی با مشکلات لثه مواجه می شوند. افزایش هورمون ها در دوران بلوغ، باعث افزایش جریان خون به لثه ها و بروز حساسیت و ورم می شود. در زنان مبتلا به ورم لثه در دوران قاعدگی، لثه ها قرمز و ملتهب شده و اندکی قبل از بروز قاعدگی خونریزی لثه مشاهده می شود. این مشکلات اغلب بعد از شروع قاعدگی برطرف می شود.

دوشنبه 2/5/1391 - 16:22 - 0 تشکر 477650

 راه های پیشگیری از ارتودنسی کودکان را بشناسید 

این روزها خیلی از پدرومادرها تصور می‌كنند اگر دندان‌های كودكان شلوغ و نامرتب یا حتی به‌اصطلاح خرگوشی باشد باید برای درمان ارتودنسی اقدام كنند و مبلغی قابل توجه را برای مرتب كردن دندان‌های فرزندشان كنار بگذارند اما یك راه راحت‌تر و البته كم‌خرج‌تر هم وجود دارد.

واقعیت این است كه با درمان به موقع، بسیاری از نامرتبی‌های دندانی را می‌توان درمان كرد و از درمان‌های ارتودنسی در آینده پیشگیری كرد. دندان‌پزشكان عمومی طی ویزیت‌های معمول كودكان در سنین اولیه زندگی به‌منظور راهنمایی والدین و جلوگیری از بیماری‌های دهان و دندان نقش بسیار مهمی دارند. طی معاینه‌هایی كه توسط دندان‌پزشكان انجام می‌شود درصورت هرگونه اشكال در ترتیب و زیبایی دندان‌ها و مشكلات فك، كودك به ارتودنتیست ارجاع داده می‌شود و ارتودنتیست با توجه به ویزیتی كه انجام می‌دهد می‌تواند اقدام‌های درمانی لازم را به‌منظور پیشگیری كه به‌اصطلاح ارتودنسی پیشگیری نامیده می‌شود، انجام دهد. در علم ارتودنسی یا ردیف كردن دندان‌ها، روش‌هایی وجود دارد كه می‌توان با استفاده از آن‌ها از سیم‌كشی دندان‌ها در آینده پیشگیری كرد. از جمله این روش‌ها می‌توان به كشیدن توالی‌دار دندان‌های شیری یا پیشگیری از مكیدن دندان‌ها اشاره كرد. وظیفه دندان‌ها عبارت است از جویدن، تامین زیبایی، تكلم و وظیفه دندان‌های شیری در دوران كودكی علاوه بر موارد یاد شده، راهنمای رویش دندان‌های دائمی كودك است. بنابراین به‌منظور برآورده شدن اهداف فوق، حفظ سلامت دندان‌ها ضروری است و این تصور كه دندان‌های شیری به‌زودی با دندان‌های دائمی جایگزین می‌شوند و چندان اهمیتی ندارند می‌تواند تاثیرات مخربی در سلامت و زیبایی دندان‌ها داشته باشد.

عوامل ناهنجاری را پیدا كنید

اول از همه بهتر است بدانیم كه علت ناهنجاری‌های فك و صورت چیست و چطور به‌وجود آمده است. به این ترتیب با پیدا كردن عوامل و از بین بردن آن‌ها می‌توان زمینه پیشگیری را فراهم كرد.

از جمله علل این ناهنجاری‌ها می‌توان به علل استخوانی و دندانی اشاره كرد. ممكن است استخوان فك بالا و پایین نسبت به هم در جای مناسب قرار نداشته باشند. این احتمال هم وجود دارد كه دندان‌های فك بالا و پایین در جای نامناسبی قرار داشته باشند یا مخلوطی از این 2مشكل در كودك وجود داشته باشد. اگر اشكال از استخوان‌ها باشد تا زمانی كه قدرت رشد استخوان‌ها و پتانسیل رشدی وجود دارد می‌توان در رشد استخوان‌ها تغییراتی ایجاد كرد و آن‌ها را به نفع رشد طبیعی و درست تغییر داد و این تا زمانی است كه بچه در حال رشد است و اسكلتش رشد می‌كند كه اغلب تا یكی، 2 سال بعد از بلوغ است.

هر چند زمان دقیقی را نمی‌توان در نظر گرفت و رشد افراد از فردی‌به‌فرد دیگر متفاوت است. اگر دندان‌ها اشكال داشته باشند و سایز دندان‌ها از سایز فكی كه روی آن قرار گرفته بزرگ‌تر باشند، دندان‌ها جای كمی خواهند داشت و در نتیجه نامرتب خواهند بود و اگر این كمبود جا در اثر عواملی مانند زود از دست رفتن دندان‌های شیری، تصادف، پوسیدگی دندان‌ها و... باشد با پیشگیری می‌توان نامرتبی دندان‌ها را پیشگیری كرد.


تمیز كردن دندان‌ها با پارچه خیس

راه‌های جلوگیری از پوسیدگی شامل چك‌آپ‌های دندان‌پزشكی، استفاده از فلوراید، رعایت بهداشت و مسواك زدن‌های به موقع است. درست از زمانی كه دندان‌ها رویش می‌كنند مادر می‌تواند با استفاده از برس‌های نرم و پلاستیك‌هایی كه در دست می‌كند دندان‌های كودك را تمیز كند. بعد از تولد كودك باید بعد از هر بار تغذیه با شیر مادر، لثه و دندان‌ها را با یك گاز یا پارچه خیس تمیز كرد، همچنین بعد از رویش دندان‌ها باید تا حد امكان از تغذیه نوزاد در حین خواب با شیر پرهیز كرد.


زمان اولین مراجعه به ارتودنتیست؟

ملاقات‌های منظم دندان‌پزشكی از ابتدای رویش دندان‌های شیری كودك ضروری است. با رویش اولین دندان دائمی یعنی دندان آسیای اول یا دندان 6، حتی باید مراقبت بیشتری از دندان‌ها صورت گیرد. این دندان بلافاصله بعد از آخرین دندان شیری و در حدود 6 سالگی رویش می‌یابد و بیشترین احتمال ابتلا به پوسیدگی را دارد. آنچه بسیار اهمیت دارد این است كه حتی بچه‌ای كه از نظر كلی هیچ دندان خرابی ندارد و بهداشت بسیار خوبی هم دارد، بهتر است در 6-5 سالگی حتما یك چك‌‌آپ ارتودنسی انجام دهد كه در آن زمان اگر مشكلی وجود دارد تشخیص داده شود. پایشی كه هنگام ورود به مدرسه برای بچه‌ها انجام می‌شود بهتر است شامل دندان‌پزشكی هم باشد و در آن زمان اگر در رشد استخوانی مشكلی وجود داشته باشد چون هنوز زمان كافی برای رشدش وجود دارد، می‌توان تغییراتی در آن داد.


وقتی والدین مقصرند!

برخی ناهنجاری‌های فكی و دندانی علل ژنتیك دارند. اگر كودك، اندازه فك را از یك والد و اندازه دندان‌ها را از والد دیگر به ارث ببرد و این 2 با هم تناسب و سازگاری نداشته باشند، ممكن است دندان‌ها فاصله‌دار شوند یا فضای كافی برای تمام دندان‌ها در قوس فكی وجود نداشته باشد و موجب شلوغی دندان‌ها و نامرتبی آن‌ها شود. جلو بودن و بزرگی فك پایین نیز یك مشكل ژنتیك و ارثی است كه در سابقه بیمار، اغلب پدرومادر یا بستگان نزدیك مشكلات مشابه دارند. كودكانی كه از مادرانی با پوسیدگی‌های دندانی متعدد متولد می‌شوند، به پوسیدگی‌های بیشتری در مراحل بعدی زندگی خود مبتلا می‌شوند. در تمام این موارد می‌توان با درمان به موقع از برخی مشكلات حاد و جراحی‌های فك جلوگیری كرد.


از ضربه‌های فك غافل نشوید

ضربه‌هایی كه به فك و گردن بچه‌ها یا به مفصل استخوان گیجگاهی فكی كودك وارد می‌شود و ضربه‌هایی كه هنگام راه رفتن و دویدن به چانه می‌خورد و زیر چانه بچه‌ها را پاره می‌كند، بسیار اهمیت دارد. والدین متوجه نیستند، این ضربه‌ها می‌تواند باعث شكستگی‌های كوچكی در مفصل گیجگاهی فكی ‌شود كه اغلب دیده نمی‌شود. هرچند درمان خاصی هم ندارد ولی ممكن است باعث شود در مفصلی كه در آن ناحیه وجود دارد، اختلال رشدی به‌وجود بیاید و به‌تدریج با رشد كودك صورتش كج شود. آنچه والدین باید به آن دقت زیادی داشته باشند این است كه بعد از ضربه‌هایی كه به‌صورت و دندان‌های كودك وارد می‌شود و با شكستن دندان شیری همراه است تحت ویزیت دندان‌پزشك قرار بگیرند و هر 6 ماه یك‌بار این كار را انجام دهند كه اگر دندان‌پزشك تشخیص داد كه انحراف در صورتش ایجاد شده می‌تواند با دستگاه‌های ساده ارتودنسی از این انحراف جلوگیری كند و از این‌كه در آینده صورتش كج شود و مجبور به جراحی و درمان‌های بزرگ‌تر شود، پیشگیری كند.




دندان‌ خرگوشی‌ها باید مراقب

وجود این دندان‌ها 2 علت می‌تواند داشته باشد؛ یكی این‌كه خود اسكلت فك بالا نسبت به فك پایین جلو باشد و دندان‌هایی هم كه روی آن‌ها قرار دارد بالطبع جلو قرار می‌گیرد و در نتیجه بیشتر در معرض شكستگی هستند و همچنین لب پایین پشت دندان‌ها قرار می‌گیرد و عادتی را به‌وجود می‌آورد كه این فرآیند را بدتر می‌كند و در نهایت می‌تواند بدتر شود. در این حالت می‌توان با مراجعه به ارتودنتیست و استفاده از ارتودنسی از اقدام‌های سخت جلوگیری كرد.

افراد وقتی به دندان‌پزشك و ارتودنتیست مراجعه می‌كنند رادیوگرافی برای بیمار انجام می‌شود و در صورتی كه دندان نهفته وجود داشته باشد، كاملا دیده می‌شود. این دندان‌های اضافه و نهفته می‌توانند باعث نامرتبی دندان‌ها و از بین رفتن ریشه دندان‌ها یا حتی كیستیك شدن آن‌ها شوند. گاهی‌اوقات با مراجعه به دندان‌پزشك تنها با شمردن دندان‌ها می‌توان به كم بودن دندان‌ها پی برد.


ارتودنسی فقط براكت نیست

بسیاری از پدرومادرها تصورشان از ارتودنسی، براكت‌های فلزی است كه در دهان كودك كار گذاشته می‌شود و برای مدتی چهره كودك را به‌اصطلاح عجیب می‌كند درحالی‌كه می‌توان با برخی كارهای كوچك و علت‌یابی به موقع از ارتودنسی پیشگیری كرد. با ارتوپدی می‌توان استخوان‌ها را جا‌به‌جا كرد و كاری كرد كه همه چیز به سمت نرمال پیش برود. در سنین پایین اصلا استفاده از براكت جایز نیست چون وقتی براكت روی دندان‌ها نصب شود باعث می‌شود طول ریشه دندان‌ها كوتاه شود.


از كمبود جا پیشگیری كنید

گاهی‌اوقات دندان‌های شیری خیلی مرتب هستند و هیچ فاصله‌ای هم بین‌شان نیست ولی این دلیل نمی‌شود كه حتما در آینده دندان‌ها مشكلی نداشته باشد، به این دلیل كه سایز دندان‌های شیری بسیار كوچك‌تر از دندان‌های دائمی است. بنابراین امكان دارد در آینده دندان‌های كودك به‌دلیل كمبود جا روی هم قرار بگیرد.


دندان‌های شیری سمج

اگر دندان شیری به موقع نیفتد باعث می‌شود دندان‌های دائمی در یك جای غیرطبیعی رویش پیدا كند و همین باعث نامرتبی دندان‌ها می‌شود. این اتفاق به‌خصوص در مورد دندان‌های قدامی فك پایین می‌افتد و این‌كه جوانه دندانی پشت دندان‌های شیری قرار گرفته و اگر دندان شیری دیر بیفتد جوانه دندانی دندان‌های پایین پشت آن‌ها به‌صورت نامرتب درمی‌آید و در آینده هم كه این دندان‌ها بیفتند آن‌ها خودبه‌خود مرتب نمی‌شوند ولی اگر دندان به موقع كشیده شود با فشار زبان دندان‌ها در می‌آیند و در جای صحیح قرار می‌گیرند و دیگر در آینده مشكلی پیش نمی‌آید.

دوشنبه 2/5/1391 - 16:23 - 0 تشکر 477653

چه مسواک و مسواک‌زدنی مناسب است؟  

هدف از مسواک زدن، تمیز کردن دندان ها از باقیمانده موادغذایی و برداشتن پلاک میکروبی است که با استفاده از مسواک نرم به این هدف می توان نائل گردید.
ویژگی های یک مسواک مناسب
- اندازه سر مسواک باید متناسب با دهان فرد باشد. مسواک کودکان باید کوچکتر از بزرگسالان باشد. سر مسواک به طول دو سانتیمتر برای کودکان مناسب است.
- سطح مسواک نه محدب و نه معقر باشد.
- دارای 3 تا 4 دسته پرز در عرض و 10 تا 12 دسته پرز در طول سر مسواک باشد.
- بهتر است از نظر سختی از نوع متوسط باشد. مسواک ها از نظر سختی به سه دسته سخت، متوسط و نرم تقسیم می شوند.
- مسواک باید رشته های نایلونی داشته باشد.
- طول مسواک باید آنقدر باشد که بتوان دندان های عقبی را نیز به راحتی تمیز نمود.
- بهتر است بین سر مسواک و دسته آن، زاویه 17 درجه باشد.


عمر مفید مسواک
مدتی که باید از یک مسواک استفاده شود، بستگی به میزان تمیزی، محکمی و فرم رشته های مسواک دارد. تا وقتی که رشته های مسواک تمیز، محکم و صاف است، می توان از آن استفاده کرد.
اگر فردی به طور مرتب و با دقت مسواک کند، معمولاً عمر مسواک او 4 تا 6 ماه است.
اگر مسواک پس از یک هفته فرسوده شود، نشانه این است که فرد نادرست مسواک می زند.
مسواک زدن قبل از خوابیدن را هیچگاه فراموش نکنید زیرا در غیر اینصورت در طول خواب شب، پلاک میکروبی وقت کافی برای تخریب دندان ها را خواهد داشت
مسواک نرم
عامل ایجاد کننده بیماری های لثه و دندان، لایه بیرنگ و چسبنده ای شامل میکروب ها و بزاق و مواد غذایی است که به سطح دندان می چسبد و پلاک میکروبی نامیده می شود.
پلاک با کشیدن ناخن بر روی دندان به زیر آن جمع شده و دیده می شود.
هدف از مسواک زدن، تمیز کردن دندان ها از باقیمانده موادغذایی و برداشتن پلاک میکروبی است که با استفاده از مسواک نرم به این هدف می توان نائل گردید.

مسواک زبر
جرم دندان با مسواک زدن برطرف نمی گردد و نیاز به دندانپزشک و استفاده از وسایلی مثل دستگاه جرم گیری دارد.
استفاده از مسواک های زبر و خشن و یا خمیردندان های جرم‌گیر، باعث تحلیل لثه و ساییدگی و خراشیدگی هایی بر روی دندان ها شده و پلاک میکروبی را زیاد می کند و همچنین خطر ایجاد پوسیدگی را بالا می برد.

طرز صحیح مسواک زدن
- دسته مسواک را طوری در کف دست بگیرید که انگشتان دست به راحتی اجازه چرخیدن مسواک را در دهان بدهد.
- در هنگام مسواک زدن سطح داخلی دندان ها را فراموش نکنید.
- هر سه عدد دندان را با هم مسواک کنید و سپس به سراغ سه دندان بعدی بروید.
- هر بار که یک نقطه را مسواک می زنید، همراه آن کمی هم از قسمت قبلی را مسواک بزنید.
- هر قسمت را حداقل 15 تا 20 بار مسواک بزنید و برای آنکه مطمئن باشید که این تعداد را انجام داده اید، بهتر است بشمارید.
- اگر می توانید روزی سه بار و اگر برایتان مقدور نیست، حداقل روزی یک بار شب قبل از خواب مسواک بزنید.
- مسواک زدن قبل از خوابیدن را هیچگاه فراموش نکنید زیرا در غیر اینصورت در طول 7 تا 8 ساعت خواب شب، پلاک میکروبی وقت کافی برای تخریب دندان ها را خواهد داشت.
- افراد مستعد به پوسیدگی دندان بهتر است، هر 8 ساعت یک بار مسواک کنند. خانم های باردار و شیرده و نوجوانان در حال بلوغ مستعد ابتلا به پوسیدگی دندان و بیماری های لثه ای هستند.
سر مسواک خود را با فاصله از سر مسواک سایر افراد در جامسواکی قرار دهید
قسمت های مهم دندان برای مسواک زدن
- اولین و مهم ترین ناحیه در مسواک زدن، شیار بین دندان و لثه است که باید با انتخاب یک روش خوب، این ناحیه را کاملاً تمیز نمود.
- دومین قسمت مهم، فاصله بین دندان هاست. چون معمولاً مسواک نمی تواند لابلای دندان ها را کاملا تمیز کند، از این رو استفاده از نخ دندان بعد از هر بار مسواک زدن و غذا خوردن ضروری است.
- شیارها و فرورفتگی های دندان نیز مکان مهم دیگری برای ایجاد پوسیدگی است. پس با کشیدن مسواک بر روی دندان، این قسمت ها را کاملا تمیز کنید.

تمیز کردن و نگهداری مسواک
با وجودی که بهداشت دهان و دندان هایتان را رعایت می‌کنید، چرا گاهی اوقات با مشکلاتی چون خونریزی لثه، حساس بودن دندان ها و یا بوی بد دهان مواجه هستید؟ پاسخ این سوال، در محلی است که مسواک خود را در آنجا نگهداری می‌کنید.
عدم نگهداری صحیح مسواک می‌تواند این وسیله را به منبعی از بیماری‌ها تبدیل کند.
- برای مصون ماندن از بیماری‌ها باید مسواک خود را در مکانی تمیز قرار دهید.
- پس از مسواک زدن، هرگز مسواک خود را در وضعیت افقی قرار ندهید، بلکه آن را به حالت ایستاده بگذارید تا آب به راحتی از روی آن عبور کند. به علاوه در حالت ایستاده، رطوبت مسواک نیز به راحتی تبخیر می‌شود.
- همچنین مسواکتان را در جامسواکی بگذارید.
- سر مسواک خود را با فاصله از سر مسواک سایر افراد در جامسواکی قرار دهید.
- پس از هر بار مسواک زدن، حداقل 1 تا 2 دقیقه مسواکتان را زیر شیر آب نگه دارید و آبکشی کنید. سپس می توانید آن را با محلول دهان شویه قوی بشویید. اما پس از خارج کردن مسواک از محلول دهان شویه، آن را به خوبی آبکشی کنید تا چیزی از محلول روی آن باقی نماند.
- مسواک خود را هفته‌ای یک بار در آب جوش قرار دهید. این کار به تدریج موجب نرم شدن برس مسواک می‌شود، اما روشی موثر برای کشتن میکروب‌ها است.
- برای ضدعفونی کردن سر مسواک، آن را چند دقیقه در کاسه‌ای پر از سرکه قرار دهید. سپس با آب داغ آبکشی کنید.
فرآوری: مریم سجادپور
بخش سلامت تبیان
منابع:
پارس دکتر - دکتر کامران یزدانی، دندانپزشک
ایسنا

دوشنبه 2/5/1391 - 16:24 - 0 تشکر 477654

 قند را در دهان خود نگذارید 

پوسیدگی دندان، یکی از علل شایع از دست دادن دندانها در سن زیر 30 سالگی است. به گفته داندانپزشکان، یکی از عوامل مهم ایجادکننده پوسیدگی، گذاشتن قند در دهان است. به توصیه بهداشت جهانی به دلیل تاثیر مخرب قند بر روی دندانها ، هیچگاه نباید قند را در دهان گذاشت.

در میان ایرانیان عادت شده که اول قند را در دهان می‌گذارند بعد چای را می‌نوشند که این عادت نادرست موجب فرسودگی دندانها می‌شود. برای کاهش میزان تخریب شیرینی قند بهتر است قند در چای حل شود . حتی بهتر است به جای قند از خرما که کلوکز طبیعی و تنظیم شده دارد و باعث بیماری دیابت نمی‌شود، استفاده کرد و به جای شکر،عسل مورد استفاده قرار بگیرد. باید بعد از خوردن هر نوع مواد غذایی شیرین ، دندانها با مسواک و حداقل آب ساده شسته شود.
کودکان به تناول مواد شیرین مانند شکلات و جویدن قند علاقه نشان می‌دهند در حالی که مصرف بی‌رویه این مواد موجب پوسیدگی دندانهای شیری و ایجاد فاصله بین آنها می‌شود. بزرگسالان باید از خوردن پشت سرهم غذای گرم و سرد، ترش و شیرین و تند به کودکان خود اجتناب کنند.
این عمل باعث ترک خوردن،خرد شدن و از بین رفتن مینای دندانها می‌شود. خوردن پیتزا ، اسنک ، همبرگر داغ و برخی از غذاهای خانه همراه با نوشابه، آب و سالاد سرد باعث آسیب دندانهای شیری و دائمی افراد بخصوص کودکان می‌شود. خانواده‌ها باید خود و کودکان را ملزم کنند که‌بعد از خوردن هر نوع خوراکی، دندان و دهان خود را با آب ساده بشویند

دوشنبه 2/5/1391 - 16:25 - 0 تشکر 477656

جلوی سایش‌ دندانی را بگیرید  

مشکلات دهان و دندان امروزه یکی از رایج‌ترین مشکلات مردم است. البته امروزه با پیشرفت بهداشت، میزان فساد و از بین رفتن دندان بسیار کمتر از گذشته شده است، ولی با توجه به نوع تغذیه، عادات غلط و عدم به کارگیری روش‌های صحیح بهداشتی، معضلات دندان هنوز هم وجود دارد.

یک دندان سالم از دو قسمت عمده ی "تاج و ریشه" تشکیل شده است. تاج قسمتی از دندان است که در دهان دیده می‌شود و ریشه قسمتی از دندان است که در داخل استخوان فک قرار دارد، ولی در واقع از سه قسمت مجزا یعنی مینا، عاج و پالپ یا مغز دندان تشکیل شده است. دندان یک سری بافت‌های نگه دارنده دارد که شامل استخوان فک، لثه و الیاف نگه‌دارنده است. مینای دندان سخت‌ترین عضو بدن از لحاظ استحکام می‌باشد و تاج دندان را می‌پوشاند و در واقع چیزی که در دهان مشاهده می‌کنیم، همان مینای دندان است. ضخامت این لایه متغیر بوده و در بعضی جاها تا سه میلی‌متر می‌رسد. پس قسمتی از تاج دندان که در دهان قابل مشاهده و لمس است، مینا نامیده می‌شود. سایر قسمت‌های تاج در زیر مینا قرار دارند.
خمیر دندان نباید به مینا آسیبی برساند و این امر با انتخاب خمیردندانی مناسبی که دارای مواد ساینده ی ملایم است، مقدور می باشد.
تغییر رنگ ظاهری دندان می‌تواند علل خارجی یا داخلی داشته باشد. بعضی از باکتری‌ها در دهان ایجاد رنگدانه‌ می‌کنند و باعث تغییر رنگ سطح دندان به سبز، قهوه‌ای، مشکی یا نارنجی می‌شوند. تنباکو، چای، قهوه و دخانیات همه موجب تغییر رنگ دندان‌ها می‌شوند. تمام این عوامل، علل خارجی تغییر رنگ سطح دندان‌ها هستند. استفاده از خمیرها و پودرهای سفیدکننده دندان از ایجاد چنین رنگ‌هایی که علل خارجی داشته باشند، جلوگیری می‌کند.
از علل داخلی تغییر رنگ دندان می‌توان به مصرف بعضی از داروها مثل آهن و ید اشاره کرد.

سایش‌ دندانی به چه عللی به وجود می‌آید؟
فرسایش دندان‌ها یک روند طبیعی است که با افزایش سن ایجاد می‌شود. البته این حالت اگر در افراد کم سن دیده شود، غیرطبیعی است.
این سایش‌ها انواع مختلفی دارند و به دلایل متعددی ایجاد می‌شوند.
برخورد دندان ها به یکدیگر در حین جویدن غذا، عادت به فشار دادن دندان‌ها بر روی همدیگر در حالت استرس، مصرف غذاهای اسیدی، استفاده غلط از مسواک و خلال دندان، عادت به قرار دادن قلم و سنجاق و تنباکو یا هر ماده خارجی بین دندان‌ها، مصرف میوه‌های ترش ، نوشابه‌ها، بعضی از داروهای شیمیایی، استفراغ‌های مزمن و بعضی مواد صنعتی از عوامل ایجادکننده این سایش‌ها هستند.
این سایش‌ها تا زمانی که در مراحل اولیه هستند و زیبایی و عملکرد دندان‌ها را مختل نکرده‌اند، مشکل‌ساز نیستند و بهترین راه چاره، تغییر عادت فرد و همچنین استفاده از مواد متعادل ‌کننده ph دندان می‌باشد.
برخی افراد تصور می‌کنند که با بالا رفتن سن دندان‌ها شل و لق می‌شوند، در حالی که هیچ دندانی با بالا رفتن سن شل نمی‌شود. با بالا رفتن سن، زمان فراموش کردن مسواک طولانی‌تر می‌شود، یعنی هرچه سن فرد بالاتر می‌رود، عدم رعایت بهداشت دهان اثر بدتری را بر روی دندان باقی می‌گذارد و به دنبال تجمع جرم‌، ممکن است دندان‌ از بین برود، ولی کسی که تمام مراقبت‌های دهان و دندان را انجام می دهد، دندان‌های سالمی خواهد داشت.
عدم رعایت بهداشت دهان و دندان به تشکیل لایه میکروبی در دندان منجر می‌شود. دو تا پنج دقیقه بعد از استفاده از مواد قندی و غذا، اسیدهای مخرب در اثر فعالیت میکروب‌های موجود در لایه میکروبی تولید شده و به مدت 20 دقیقه تا یک ساعت در دهان باقی می‌مانند. اسید تولید شده مینای دندان را تخریب می کند و باعث شروع پوسیدگی می‌شود.
استفاده از مواد شوینده دندان و دهان‌شویه‌ها با ph قلیایی کم و مواد ضدباکتری پس از مصرف مواد شیرین ، اسید و باکتری‌های موجود در سطح دندان را از بین می‌برد و مانع از پوسیدگی می‌شود. همچنین فلوراید موجود در ترکیب این مواد باعث استحکام مینای دندان شده و آن را در برابر پوسیدگی مقاوم می‌کند.
پس نتیجه‌ای که می‌توانیم بگیریم این است که با استفاده ی مناسب از مواد شوینده‌ دهان و دندان (خمیر دندان، پودر دندان و دهان‌شویه) می‌توانیم گام مهمی در جهت حفظ سلامتی دندان‌هایمان برداریم.

دوشنبه 2/5/1391 - 16:27 - 0 تشکر 477660

ارتودنسی جدید به نام ارتودنسی نامرئی 

مرتب‌كردن دندان‌ها با اعمال نیرو بر‌ آنها‌ و هدایت به مكان مناسب در قوس دندانی انجام می‌گیرد...
ارتودنسی نامرئی یعنی چه؟
این اعمال نیرو عموما به‌وسیله دستگاه‌های ارتودنسی ثابت متشكل از سیم (وایر) و براكت یا گیره‌هایی كه روی دندان‌ها قرار می‌گیرند، انجام می‌شود. این دستگاه‌ها معمولا از جنس استینلس استیل (فولاد زنگ‌نزن) هستند كه شكل ظاهری آنها متاسفانه از طرف بسیاری از بیماران موردپسند نیست...
از این‌رو سازندگان دستگاه‌های ارتودنسی اقدام به ساخت دستگاه‌هایی با نمای ظاهری مناسب‌تر و جلب‌توجه كمتر خصوصا هنگام لبخند‌زدن (براكت‌های شفاف) افراد كردند به‌طوری كه پس از سال 1970 میلادی با ساخت براكت‌های شفاف میزان بیماران ارتودنسی 25 درصد افزایش پیدا كرد. با این وجود ظاهر سیم هنگام لبخند پیدا بود، همچنین دستگاه‌های شفاف هم به‌طور كامل از نظر پنهان نمی‌ماند.

برای رفع این مشكل دستگاه‌های ارتودنسی ثابت لینگوالی یا دستگاه‌های ثابتی كه روی سطح داخلی یا پشت دندان‌ها قرار می‌گیرند، ساخته و عرضه شدند. در سال‌های اخیر با پیشرفت تكنولوژی دستگاه‌های لینگوالی متنوع و مناسب‌تری نسبت به انواع اولیه ساخته و ارائه شده‌اند.
نوع دیگر وسایل ارتودنسی به اصطلاح نامریی دستگاه‌هایی است كه از صفحات پلاستیك نامرئی یا بی‌رنگ ساخته می‌شود. موارد استفاده از این دستگاه‌ها در بیماران بزرگسالی است كه تمایلی به استفاده از دستگاه ثابت ندارند.

این دستگاه متحرك و دارای حجم كمتری نسبت به دستگاه‌های ثابت است. مورد استفاده دیگر آن در بیمارانی با آلرژی نسبت به فلز نیكل یا كروم است، چون این فلزات تقریبا در ساختار همه وسایل فلزی ارتودنسی استفاده می‌شود.

این دستگاه‌ با دو روش مكانیكی و لابراتوری ساخته می‌شود. در روش اول در هر جلسه مراجعه بیمار، تنظیم دستگاه باید توسط دندان‌پزشك معالج انجام گیرد. چون این روش وقت‌گیر است معمولا دندان‌پزشكان از آن استقبال نمی‌كنند. روش دوم، روش لابراتواری است در این روش برای ساخت دستگاه به تكنولوژی بالا و طراحی رایانه‌ای نیاز است. برای ساخت این دستگاه، دندان‌پزشك پس از قالب‌گیری دقیق آن را به لابراتوار مخصوص ارسال می‌كند. در آنجا از قالب تهیه‌شده، اسكن رایانه‌ای گرفته می‌شود و برای تایید نهایی نزد دندان‌پزشك معالج ارسال می‌شود.

مرحله بعدی ساخت چند دستگاه متوالی با قابلیت جابه‌جایی 25 درصد میلی‌متر حركت دندانی‌ است. به عنوان مثال برای جابه‌جایی 5 میلی‌متری یك دندان به 20 دستگاه متوالی نیاز است. هر یك از این دستگاه‌ها به مدت 2 هفته استفاده و فقط هنگام غذاخوردن، مسواك‌زدن و استفاده از نخ‌دندان از دهان خارج می‌شوند. در برخی موارد كه دندان‌های مرتب‌‌شده تامین‌كننده خواسته زیبایی بیمار نیست. دوباره از بیمار قالب‌گیری شده و سری جدیدی از دستگاه‌ها ساخته می‌شوند. این روش از برخی جهات دارای كمبودهایی مانند محدودیت در حركت دندان‌ها و گران‌قیمت‌بودن ساخت این دستگاه‌هاست. زیرا در حال حاضر برای ساخت لابراتواری این دستگاه‌ها به ارسال قالب تهیه‌شده بیمار به لابراتوار‌های خارج از كشور نیاز است.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.