كارشناس مسئول دفتر بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان مركز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت شیوههای انتقال و پیشگیری از ابتلا به بیماری تب كریمه كنگو را تشریح كرد.
دكتر محمد زینلی در گفتوگو با ایسنا، درباره چگونگی انتقال بیماری تب كریمه كنگو از حیوان آلوده به انسان، گفت: بحث انتقال بیماری از طریق گوشت مطرح نیست، بلكه بحث انتقال آن از طریق خون و ترشحات دام آلوده مطرح است. عمدتا اگر زمان ذبح، ویروس در دام وجود داشته باشد، توصیه آن است زمانی كه لاشه حیوان جدا میشود باید در سردخانه و در دمای بین صفر تا چهار درجه سانتیگراد نگهداری شود. دمای یخچالهای منازل نیز برای این موضوع كفایت میكند.
وی افزود: اگر گوشت 24 ساعت داخل یخچال باشد، به دلیل جمود نعشی و پدیده گلیكوژن در گوشت، گلیكوژن به اسید لاكتیك تبدیل شده و این پدیده سبب اسیدی شدن گوشت میشود. به این ترتیب ph گوشت به حدود 5 میرسد كه در این ph ویروس غیرفعال میشود. به این ترتیب زمانی كه گوشت وارد چرخه آشپزخانه میشود، ویروس قابلیت انتقال ندارد.
زینلی ادامه داد: زمانی كه به گوشتی دست میزنیم كه حالت خونآبه داشته و دست نیز از جراحتی برخوردار است، درصورتی كه امكان آلودگی گوشت وجود داشته باشد، ویروس آن از طریق مخاط هم میتواند وارد بدن و نهایتا جذب شود.
وی تاكید كرد: توصیه آن است كه زنان خانهدار، قصابها و افرادی كه با دام و گوشت دام ارتباط دارند، گوشت را 24 ساعت در یخچال نگهداری كنند و پس از آن برای تكهتكه كردن آن از دستكش استفاده كنند.
زینلی افزود: توصیههای لازم صورت گرفته كه در كشتارگاهها و قصابیها از وسایل حفاظت فردی مانند دستكش، گان، عینك، ماسك و چكمه استفاده شود. با دامپزشكی نیز هماهنگیهایی صورت گرفته كه كشتارگاهها به این وسایل تجهیز باشند.
وی تاكید كرد: انتقال بیماری تب كریمه كنگو در گوشت سفید مطرح نیست و هیچ ابتلایی در طیورو ماهی ندارد. تنها شترمرغ میتواند به این بیماری مبتلا شود.
كارشناس مسئول دفتر بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوان مركز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت گفت: این بیماری از طریق كنه وارد بدن دام میشود و متاسفانه دام مبتلا هیچ علامتی ندارد. در مجموع وجود كنه میتواند نشاندهنده این موضوع باشد كه نكات بهداشتی رعایت شوند. همچنین باید سعی شود دامها در منازل ذبح نشوند و برای خرید و ذبح دام هماهنگیهای لازم با دامپزشكی صورت گیرد.