• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن ادب و هنر > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
ادب و هنر (بازدید: 966)
يکشنبه 20/1/1391 - 17:45 -0 تشکر 444999
رابطه هنر دینی با هنر مدرن

رابطه هنر دینی با هنر مدرن

ماجرای هنر و زیباشناسی در فرهنگ اسلامی، غیر از ماجرای هنر در غرب است. از قرن هجدهم و از زمان بومگارتن و کانت، هنر در سرزمین های غربی معنای خاصی را به خود گرفته که قابل تطبیق با تاریخ هنر اسلامی نمی باشد.
بومگارتن نخستین بار با نوشتن کتاب زیباشناسی به تفکیک میان هنرهای زیبا و هنرهای مفید یا کاربردی پرداخت و آن دسته از هنرهایی را که در گذشته از آنها به صنعت و حرفه تعبیر می شد، از هنرهایی مانند نقاشی، مجسمه سازی، موسیقی، هنرهای نمایشی و امثال آن جدا نمود و به تعبیر دیگر از حرفه هایی هم چون رنگرزی، نجاری و امثال آن به هنرهای مفید و کاربردی تعبیر نمود. این نخستین گسست میان هنر به معنای جدید با هنر قدیم می باشد، در گذشته علاوه بر این که مشاغل با انواع هنرهای زیبا تمایز و جدایی نبود، کلیه مشاغل و حتی کارهای عادی نیز اگر برخوردار از غایت و هدف دینی بود، می توانست مقدس تلقی شوند. به تعبیر رنه گنون:
تمدن سنتی دارای خصیصه ای است که از زمان تفکیک امور مقدس از امور غیرمقدس یعنی تفکیکی که در آغاز کار وجود نداشت، فقط به وسیله اعمال روحانی محافظت گردید...دین به هیچ وجه امر محدود و کاملاً محصوری نیست که جای جداگانه ای داشته و چنان که غریبان متجدد (یعنی لااقل گروهی که هنوز به قبول دین تن در می دهند) تصور می کنند، روی بقیه امور هیچ اثر واقعی نداشته باشد، به عکس در این جا دین در همه شئون زندگانی انسان نفوذ دارد. در عصر جدید، زیباشناسی یا aesthetics از ریشه یونانی aesthesis به معنای امر حسی و آنچه که درباره حس است، اطلاق می شود. در واقع در عصر مدرن زیبایی به زیبایی حسی و آنچه که به امور محسوس متعلق است، تنزل نمود، به طوری که بومگارتن موضوع علم الجمال یا معرفت حسی را، زیبایی می داند و زیبایی کامل یا مطلق را آن می داند که به کمک احساس شناخته شود و یا کانت زیبایی را از سنخ همین حس کردن های بی واسطه و بدون کمک مفاهیم می داند که قوه حس ما آن گاه که با یک امر زیبا همچون گل زیبا مواجه می گردد؛ قوه خیال می کوشد تا در بازی آزاد خود با قوه فاهمه، این زیبایی را تحت یکی از مقولات فاهمه قرار دهد. او معتقد است که حکم زیبایی شناختی از طرفی با یک امر حسی و خارجی مواجه هست و از جانب دیگر وارد چارچوب و ساختار قوه فاهمه می شود، به طوری که از بازی آزاد میان قوه خیال و قوه فاهمه، یا به تعبیر دیگر پرسه زدن خیال در قوه فاهمه این حکم زیبایی شناختی صادر می شود که «این گل زیباست». در فلسفه هنر مدرن،زیبایی به سوی حکم دادن به یک امر حسی سوق پیدا نمود و به همین صورت به دنبال این رویکرد سوپژکتیویستی از هنر، انواع هنرهای هفت گانه در عصر مدرن می کوشند تا زیبایی حسی را بیافرینند. به علاوه که در نگاه سوپژکتیویستی افرادی هم چون کانت، خلق اثر هنری و آفرینش هنری مبتنی بر نبوغ و استعداد ذاتی و فطری افراد است، در حالی که از دیدگاه عارفان اسلامی، خلق اثر هنری به خاطر اتصال و ارتباط یافتن هنرمند با آن زیبایی و خیر مطلق ازلی است که موجب می شود تا هنرمند بتواند از آن کنز مخفی و از آن ذات زیبای غیب الغیوبی که بر او تجلی یافته است، اثری را بیافریند.
در فرهنگ اسلامی و از دیدگاه حکمی و عرفانی، اززیبایی به معنای زیبایی حسی مراد نمی شود.غزالی درباره زیبایی می گوید که جمال ظاهر را می توان با حواس درک نمود اما جمال باطن را باید با نفس و دل جستجو نمود. به طوری که درک زیبایی باطنی عالم نیازمند روح و قلب سلیم است، قلبی که با تصفیه صیقل داده شده و توانایی درک زیبایی های الهی را که در عالم تجلی نموده، دارا شود.بنابراین هنر، تجلی بخش زیبایی ها و صفات الهی است و عالم ماده نیز براساس ظهور و تجلی صفت فعل خداوند تبلور یافته است، به گونه ای که هر زیبایی در عالم به زیبایی خداوند بر می گردد.

به نقل از راسخون

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.