• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نجوم > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نجوم (بازدید: 4933)
سه شنبه 28/3/1387 - 16:24 -0 تشکر 43796
تصویر زیبای تلسکوپ هابل از سه گردباد عظیم در مشتری

تصویر زیبای تلسکوپ هابل از سه گردباد عظیم در مشتری

کشف یک طوفان بزرگ دیگر در مشتری، تعداد لکه های بزرگ مشتری را به 3 عدد رساند: سیاره ای با طوفانها و گردبادهای عظیم.

همانطور که می دانید، لکه ی بزرگ و معروفی که به نام لکه ی بزرگ سرخ بر سطح مشتری دیده می شود، در واقع یک طوفان یا گردباد عظیم است که سالهاست در بسیاری از تصاویری که از مشتری گرفته شده است، دیده می شود. با رصدهای دقیق تر یک لکه ی بزرگ دیگر هم در کنار همان لکه دیده شد. ولی به تازگی یک لکه ی قرمز رنگ جدید در همان اطراف کشف شده است.

این لکه ی سوم، ابتدا به رنگ سفید بود، و تغییر رنگ آن به قرمز نشان می دهد که احتمالا این طوفان در حال قوی تر شدن است. ستاره شناسان معتقدند که این تصاویر جدید که توسط تلسکوپ هابل و تلسکوپ کک تهیه شده است، ممکن است نشان دهنده ی تغییرات بزرگ آب و هوایی در مشتری باشد، همانطور که در 4 سال پیش، پیش بینی می شد.

تصویر زیبای تلسکوپ هابل از سه گردباد عظیم در مشتری
تصویر هابل از لکه ی قرمز رنگ سوم که در سمت چپ قرار دارد. لکه ی بزرگ قرمز در سمت راست و لکه ی دیگر در میان این دو است.

Imke de Pater از دانشگاه کالیفرنیا برکلی، می گوید: «یکی از قابل توجه ترین تغییراتی که ما در این تصاویر رصد می کنیم، این است که محوطه ی نسبتا آرام و ساکتی که بدور لکه ی بزرگ مشتری قرار داشت، به منطقه ای طوفانی و شلوغ تبدیل شده است. در طی تمامی رصدهای قبلی که توسط تلسکوپ هابل و فضاپیماها از سال 1979 با سفر وویجر آغاز شد، این گردبادها همیشه در سمت راست یا چپ لکه ی بزرگ تشکیل می شدند.

لکه در 2006
تصویر لکه ی بزرگ قرمز در سال 2006 که خبری از لکه ی سوم نیست.

لکه ی بزرگ سرخ از 200 تا 350 سال پیش، براساس رصدهای تلسکوپی، همواره وجود داشته است. اگر این لکه ی سرخ جدید و لکه ی بزرگ سرخ به حرکات خود ادامه دهند، در ماه آگوست (مرداد) به هم برخورد خواهند کرد. ستاره شناسان با دقت درحال دنبال کردن حرکات این دو هستند.

 

لکه سرخ بزرگ، یک طوفان پرفشارِ سِمِج است که کلاهک ابرهایش حدود 8 کیلومتر بالاتر از ارتفاع ابرهای مشتری است. این لکه ی جدید از آن دو دیگر کوچکتر است و در غرب آن دو لکه ی قرمز قرار دارد.

این تصاویر رنگی توسط تلسکوپ هابل در 20 و 21 اردیبهشت 87 و تلسکوپ کک در 22 اردیبهشت، تهیه شده است.

کک
تلسکوپهای کک

این تصاویر ممکن است این نظر را مورد تأیید قرار دهند که مشتری در حال تغییرات کلی آب و هوایی است، همانطور که اولین بار در 2004 یک استاد مهندسی مکانیک در دانشگاه برکلی، به نام Phil Marcus ، احتمال این تغییرات را مطرح کرده بود. دمای مشتری ممکن است در حال تغییر از 9- به 7- درجه سانتی گراد باشد. این سیاره ی غول پیکر در نزدیکی استوا گرم تر و نزدیک قطب جنوب سردتر می شود. Marcus پیش بینی کرده بود که تغییری بزرگ در نیمکره ی جنوبی در حدود سال 2006 به وقوع خواهد پیوست و این باعث ناپایداری جریانهای پرسرعت و ایجاد سرعت های جدید خواهد شد.

نقشه

مارکوس می گفت: ظاهر سیستم ابرهای مشتری، درست، از شمال استوا تا عرض جنوبی 34 درجه، تعجب برانگیز است، چرا که  َاشکالی جدید در ابرها پدیدار شده است، که تابحال دیده نشده است.

 

منابع:

http://www.universetoday.com/

http://hubblesite.org/

ترجمه و توضیحات:

ا.م.گمینی

 

هر کجا هستم باشم، آسمان مال من است...

چهارشنبه 29/3/1387 - 8:48 - 0 تشکر 43901

واقعا اطلاعات خوبی بود انشا الله ما هم راه می افتیم

در خدمت او تا قيامت ......

                               منتظر
پنج شنبه 30/3/1387 - 19:8 - 0 تشکر 44153

داداش دمت گرم خیلی باحال بود

امیدوارم تصاویر بعدیو ما بچه های تبیانی بگیریم

         زندگی زنگ تفریح است             ساعت بعد حساب داریم....
پنج شنبه 30/3/1387 - 22:22 - 0 تشکر 44176

بسم الله الرحمن الرحیم

سلام بر اهل صلح دوستی انسانیت

آقای گمینی عزیز ممنونم به خاطر این مطلبتون، واقعا خیلی جالب، فقط من چند تا سوال داشتم در مورد علم نجوم که نمیدونم اینجا بپرسم یا نه!!!

ولی اولیش رو می‌پرسم که در صورت اینکه جاش اگه اینجا بود بقیش رو هم می‌پرسم، پیشاپیش ممنونم از پاسخ‌هاتون.

آقای گمینی من می‌خوام بدونم قبل از اینکه وارد نجوم بشم، هدف اصلی علم نجوم چیه؟ اصلا ما چرا آسمان رو نگاه می‌کنیم؟ مثلا کشف یه ستاره‌ای که میلیون‌ها سال نوری با ما فاصله داره چه دخلی به زندگی ما داره؟

من خیلی دوس دارم بدونم واقعا هدفش چیه، اینجوری خیلی پرشورتر و با هیجان و جذابیت بیشتری می‌تونم مطالب رو دنبال کنم و چیزی یاد بگیرم، دوس ندارم صرفاً فقط بیام یه 2 تا ستاره و ماه نگاه کنم که چی مثلاً سرگرم شم، دوس دارم اصولی یاد بگیرم، ممنون میشم پاسخم رو بدین، حالا یا اینجا یا در تاپیک مخصوص به خودش، ممنونم.

مراقب خودتون باشید

چیزهایی نصیب ما می‌شود که آن‌ها را باور داریم.

ای کاش یاد بگیریم، که زیر بارهای خمشی و پیچشی زندگی نقطه تسلیم را بالا بگیریم و مقاومت شکست را حداکثر کنیم تا چرخ‌دنده‌های زندگیمان از لهیدگی و تداخل در امان باشد.

عمر دست خداست، پراید فقط وسیلس 

 

يکشنبه 2/4/1387 - 9:55 - 0 تشکر 44521

مک لارن عزیز!

علاقه به علم نجوم از نهاد بشر بر می آید! آیا هر چیزی که انسان بدان می پردازد باید شکم سیر کن باشد و یا دردهای اقتصادی و مادی انسان را حل کند؟ اگر نگاهی به تاریخ علم بیاندازی می بینی که علم نجوم در کنار ریاضیات قدیمی ترین علم بشر است. نجوم پیشرفته ترین علم در دنیای باستان است.

چرا این همه علاقه به نجوم وجود داشته است. اساسا چرا انسان به شناخت محیط پیرامون خود علاقه دارد. تاریخ علم نشان می دهد که بزرگترین پیشرفتهای علمی با انگیزه ی پیشرفت در تکنولوژی و ساختن ابزارهای زندگی بهتر نبوده است. انسان طبیعت را مطالعه می کند بخاطر خود طبیعت. انسان فطرتا دوست دارد محیط اطراف خود را بشناسد.

اگر کسی از شما بپرسد، هنر نقاشی به چه درد می خورد و یا چرا آثار فاخر موسیقی بوجود می آید، شما چه پاسخی می دهی؟ جز اینکه می گویی چون علاقه به زیبایی و خلاقیت در خون بشر است.

مگر همه چیز باید فایده ای برای شکم داشته باشد؟؟

انسان به شناخت آسمان بالای سرش علاقه دارد، زیرا آسمان حیرت انگیز ترین و اعجاب برانگیز ترین مخلوقات خداوند یکتا را به ما نشان می دهد. انسان با مشاهده ی عظمت خلقت با خالق روبرو می شود و در برابر عظمت او فطرتا سر تعظیم و تسلیم فرود می آورد. چه تأثیری از این مهم تر و اساسی تر می شناسید؟

البته با تمام این سخنان،فواید علم نجوم برای نوع بشر از نظر پیشرفت در تکنولوژی فضانوردی و ماهواره ها و دیگر فواید علمی در پیشرفت فیزیک و شناخت خواص ماده در محیطهای دیگر، قابل بررسی است.

برای آسنایی با اهداف این علم، این مقاله مفید است.

اگر قانع نشده اید، باز بپرسید...

گمینی

 

هر کجا هستم باشم، آسمان مال من است...

يکشنبه 2/4/1387 - 17:28 - 0 تشکر 44580

-:- به نام حضرت دوست -:-

با سلام... اول از آقای گمینی بابت این مطلب جالب و همچنین توضیحاتشون به جناب مكلارن تشكر میكنم،برای ما هم مفید بود... ممنون...و خیلی سریع چند تا سوالی كه برام به وجود اومده بود رو میپرسم!! البته سوالا از كم اطلاعاتی هست دیگه... شرمنده


"اگر این لکه ی سرخ جدید و لکه ی بزرگ سرخ به حرکات خود ادامه دهند، در ماه آگوست (مرداد) به هم برخورد خواهند کرد"

_اگه این دو طوفان به هم برخورد بكنند چه اتفاقی میفته!؟؟ چی میشه؟؟ اصلا تغییری به وجود میاد یا نه! همون طور كه به هم برخورد كردن از هم رد میشن!!

_ این رنگی بودن لكه ها به چه معناست؟؟ چرا قرمز؟؟ اصلا خود مشتری چرا این قدر رنگی رنگیه؟؟ فقط به خاطر گاز های مختلفه؟؟

_یه چیزو هیچ وقت درك نكردم!! ( شرمنده دیگه!) میگن مثلا این سیاره از گاز ساخته شده!! ( حالا اصلا درست میگن یا نه!) !! این یعنی این كه نمیشه رو سطحشون فرود اومد دیگه؟ نمیشه دیگه؟؟ میشه؟؟ نمیشه.. میشه بگید كدوم سیارات از گازه!! انسان برای كشف اون سیاره ها چطوری عمل میكنه؟؟

_مشتری و زحل و زمین و... سیاره هستند دیگه؟ علمی به اسم سیاره شناسی نداریم؟؟ و بررسی همه توسط علم ستاره شناسی انجام میشه؟؟

_این اصطلاح گردبادی كه گفته میشه برای مشتری، مثل همون گردباد روی زمینه؟؟ یعنی اگه زمین هم با تلسكوپ رصد بشه ... گردبادش همین شكلی معلوم میشه؟ یعنی قرمز؟؟ یا نه،رنگ، بسته به ذرات تشكیل دهنده ی اون گردباده!!

خب فعلا همینا... شرمنده اگه سوالا پیش پا افتادس... ولی خب سوال ذهنم بود دیگه... ممنون میشم جوابامو بگیرم... فعلا.. یا علی

.

مواظب خودتون و دلای پاکتون باشید.

سه شنبه 4/4/1387 - 10:14 - 0 تشکر 44817

با سلام و درود!دوست داشتم که سوالات شما رو به بحث بگذاریم و بقیه ی دوستان سعی کنند به آنها پاسخ دهند. ولی ازآنجایی که در فصل امتحانات هستیم، دوستان نمی توانند در بحث شرکت کنند.

1- برخورد دو گرد باد با هم می تواند نتایج مختلف و پیچیده ای داشته باشد، ممکن است گردباد شدیدتری ایجاد شود و یا از شدت آن کاسته شود!

2- رنگی بودن لکه ها به علت وجود گازها و مواد مختلف در آنها است. بارزترین جلوه سطح مشتری لکه بزرگ سرخ آن می‌باشد که توده گاز چرخانی است که شباهت به گردباد دارد. قطر این لکه سه برابر قطر زمین است. رنگ لکه معمولا از قرمز آجری به قهوه‌ای کمرنگ تغییر می‌کند و گاه این لکه کاملا محو می گردد. رنگ آن احتمالا ناشی از مقدار کم فسفر و گوگرد در کریستال‌های آمونیاک می‌باشد. سرعت چرخش لکه در لبه آن در حدود ۳۶۰ کیلومتر در ساعت است. این لکه در فاصله یکسانی از استوا به آرامی از شرق به غرب حرکت می کند. ناحیه‌ها و کمربندها و لکه بزرگ بسیار پایدار و مشابه سیستم چرخش زمین می‌باشد. از زمانی که منجمان در سال ۱۶۰۰ از تلسکوپ برای مشاهده استفاده نموده‌اند این خصوصیات تغییرات چندانی نداده‌اند.

3- سیارات غول پیکر منظومه ی شمسی همه گازی هستند: مشتری، زحل، اورانوس و نپتون. این سیارات در واقع توده های عظیمی از گاز هستند که به علت جاذبه ی گرانشی به دور هم جمع شده اند و شکل تقریبا کروی پیدا کرده اند. شاید در مرکز آنها یک کره ی سنگی مثل زمین وجود داشته باشد. البته همانطور که اشاره کرده اید، نمی توان بر سطح این سیارات فرود آمد زیرا اقیانوسی از گاز هستند.

یک نقاش سطح مشتری را اینطوری تصور کرده است:

4- بله علم سیاره شناسی یا نجوم سیاره ای از شاخه های نجوم و زمین شناسی است. سیاره‌شناسی دانش بررسی سیاره‌ها یا سیستم‌های سیاره‌ای و منظومه خورشیدی است. سیاره‌شناسی دانشی میان‌رشته‌ای است که از هم‌آوایی ستاره‌شناسی و علوم زمین پدید آمده است. دانش سیاره‌شناسی به مطالعهٔ سیاره‌ها، قمرهایشان، اجرام و تابش‌های منظومه خورشیدی، میدان‌های مختلف نیرو و اندرکنش بین زیرمجموعه‌های منظومه خورشیدی می‌پردازد.

5- گردبادهای زمینی از بالا این طور دیده می شوند. زیرا ابرهای زمین سفید هستند. البته بقیه ی سیارات گازی هم گردبادهای عظیمی دارند.

 

هر کجا هستم باشم، آسمان مال من است...

سه شنبه 4/4/1387 - 12:39 - 0 تشکر 44824

بسم الله الرحمن الرحیم

سلام بر اهل صلح دوستی انسانیت

آقای گمینی ممنونم از پاسخ‌هاتون ولی بیشتر منظورم اون قسمت‌اخر پاسختون بود که خب شما هم بهش اشاره کردین.

در مورد برخورد اون دو تا گردباد هم به نظرم اگه دو تا گردباد جهتاشون یکی باشه مطمئنن گردباد بزرگ‌تری رو شاهد خواهیم بود ولی اگه جهت‌هاشون مخالف باشه همدیگه رو تخریب می‌کنن و اگه انرژی‌هاشون یکی باشه بن کل همو نابود می‌کنن.

آقای گمینی در مورد اینکه بیشتر سیاره ها گازی شکلند جز مرکزشون، اون وقت وزن این سیاره ها چجوری میشه؟‌ مثلا زمین آیا سنگین تر از مشتری هستش؟

و یا مثلا اگه یه کره‌ی کوچیکی بیاد برخورد کنه با همین مشتری آیا ازش رد میشه(به علت گازی بودنش) ؟

بازم ممنونم به خاطر پاسخ‌‌هاتون.

مراقب خودتون باشید

چیزهایی نصیب ما می‌شود که آن‌ها را باور داریم.

ای کاش یاد بگیریم، که زیر بارهای خمشی و پیچشی زندگی نقطه تسلیم را بالا بگیریم و مقاومت شکست را حداکثر کنیم تا چرخ‌دنده‌های زندگیمان از لهیدگی و تداخل در امان باشد.

عمر دست خداست، پراید فقط وسیلس 

 

سه شنبه 4/4/1387 - 15:59 - 0 تشکر 44857

با سلام مجددبله ممکنه که بشه این تحلیل رو راجع به گردبادها داشت. به هر حال این جزء تخصص هواشناسان است.

ولی درباره ی وزن سیارات گازی باید بگم که وزن اونها بسیار زیاده. مثلا سیاره مشتری 318 برابر زمین جرم داره. اما چگالی متوسط این سیارات بسیار کمه. مثلا چگالی مشتری 3ر1 چگالی آبه. چگالی زحل از همه کمتره و حتی از آب هم کمتره: 69ر0 چگالی آب! یعنی اگر یک استخر بسیار بزرگ داشتیم، زحل روی آب می ماند!!

ولی این، چگالی متوسط این سیارات است. در واقع در مناطق مرکزی سیارات گازی به علت فشار بسیار زیاد گازها حالت فشرده به خود می گیرند. مثلا در مناطق عمیق سیاره ی مشتری هیدروژن به صورت هیدروژن فلزی درمی آید. به همین دلیل، گذشتن از درون یک سیاره کار آسانی نیست.

یک بار یک دنباله دار به سمت مشتری سقوط کرد و به درون اقیانوس گازی او فرو رفت و امواجی بر سطح مشتری ایجاد نمود.

دنباله دار شومیکر لوی 9 با مشتری برخورد کرد و به درون آن رفت:

 

هر کجا هستم باشم، آسمان مال من است...

سه شنبه 4/4/1387 - 23:55 - 0 تشکر 44945

بسم الله الرحمن الرحیم

سلام بر اهل صلح دوستی انسانیت

آقای گمینی روی این سیارات اثراتی از گازهای آب هم آیا دیده شده؟؟ چون اخیرا تو یه خبری خودنم که گفتن مثکه روی مریخ یخ پیدا کردن.

راستی یه سوال همیشه برای من بوده آیا میشه ما روی مثلا کره ماه تولید اکسیژن کنیم؟ مثلا یا همون جا ایجادش کنیم یا از کره زمین منتقلش کنیم. حالا شاید بگین چون کره ماه کوچیکه نمیتونه این گاز‌ها رو دور خودش نگه داره (به خاطره جاذبه) ولی آیا میشه روی مریخ اینکارو کرد؟

راستی ایشالله در مورد ستاره های دنباله دار هم سوال میپرسم.

مراقب خودتون باشید

چیزهایی نصیب ما می‌شود که آن‌ها را باور داریم.

ای کاش یاد بگیریم، که زیر بارهای خمشی و پیچشی زندگی نقطه تسلیم را بالا بگیریم و مقاومت شکست را حداکثر کنیم تا چرخ‌دنده‌های زندگیمان از لهیدگی و تداخل در امان باشد.

عمر دست خداست، پراید فقط وسیلس 

 

يکشنبه 9/4/1387 - 8:45 - 0 تشکر 45779

جناب مک لارن:

سیارات گازی مقدار بسیار بسیار اندکی آب به صورت ذرات یخ دارند. البته در اعماق به علت گرما ممکن است به صورت بخار هم وجود داشته باشد. مثلا در مشتری درصد حضور آب 0004ر0 درصد است. و در زحل و اورانوس و نپتون از این هم کم تر. ولی در سیارات سنگی، یعنی مریخ و زمین و زهره غیر از عطارد آب بیشتری وجود دارد. مثلا در زهره 002ر0 درصد و در زمین 52ر1 درصد آب مایع و جامد وجود دارد، که همه در روی پوسته جمع شده اند.تولید اکسیژن در همه جا امکان دارد، ولی ممکن است هزینه های زیادی داشته باشد. در ترکیب سنگها مقدار زیادی اکسیژن وجود دارد. ولی استخراج آن هزینه ی هنگفت و انرژی زیادی می خواهد. ولی در مریخ و زهره به خاطر وجود مقدار زیادی دی اکسید کربن، استحصال اکسیژن از این گاز راحت تر است. شاید در آینده که فضانوردان به مریخ بروند، اکسیژن مورد نیاز خود را از ترکیبات گازی آنجا تهیه کنند.

گمینی

 

هر کجا هستم باشم، آسمان مال من است...

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.