• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 1792)
چهارشنبه 21/10/1390 - 18:23 -0 تشکر 415535
پیش بینی زمان مرگ طبیعی از لحظه تولد با دی ان ای

دانشمندان به تازگی توانسته اند با سنجش ژنهای انسان در كودكی، طول عمر وی را پیش بینی كنند.

 به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به گفته محققان، طول عمر در دی ان ای انسان نوشته شده و از لحظه تولد قابل بررسی و مشاهده است.

دانشمندان دانشگاه گلاسكو دریافتند كه اندازه تلومرها كه به حفاظت از كروموزمها در برابر پارگی می پردازند، می تواند به دانش انسان از زمان مرگ خود كمك كند.

تلومرها بطور گسترده ای مورد بررسی بوده و پیش از این نیز تصور می شد كه با پیری مرتبط هستند.. اكنون محققان دریافته اند كه هرچه قد این تلومرها بلندتر باشد، طول عمر انسان نیز بیشتر است. البته این در حالتی است كه مرگ در اثر تصادف، بیماری یا عوامل موثر در شیوه زندگی اتفاق نیفتد.

پیش از این دانشمندان دریافته بودند كه شیوه زندگی مانند استتعمال سیگار و تنشهای موجود می تواند باعث كوتاهتر شدن تلومرها شود. اما این پژوهش، اولین نشانه در مورد احتمال پیش بینی زمان مرگ انسان از لحظه تولد است.

 در آینده ممكن است آزمایشهایی ایجاد شود كه انسان بتواند با آنها از لحظه تولد، طول عمر خود را بداند، البته اگر تمایل به این كار داشته باشد.

 این پژوهش كه از فنچهای گورخری استرالیایی استفاده كرده، اولین پروژه ای است كه به محاسبه اندازه تلومر در دوره های منظمی از زندگی پرداخته است. در میان انسانها این آزمایش تنها در میان كهنسالان اجرا شده است.

 نتایج این پژوهش در مجموعه مقالات آكادمی ملی علوم آمریكا منتشر شده است.

دانشمندان گلاسكو در مرحله بعدی پژوهش خود به بررسی عوامل كوتاهتر شدن تلومرها مانند عواملی ارثی یا محیطی برای افزایش دقت پیش بینی میزان عمر خواهند پرداخت.

 

 

آن سفر کرده که صد قافله دل همره اوست

                                     هرکجا هست خدايا به سلامت دارش

چهارشنبه 21/10/1390 - 19:40 - 0 تشکر 415603

ممنون از حضور شما سرکار سلام زهرا
مطلب جالبی بود.

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

چهارشنبه 21/10/1390 - 20:21 - 0 تشکر 415664

یعنی الان هم میشه این ازمایش روی ما انجام بشه؟

خیلی جالب بود.مرسی

 

 

دوران خوش آن بود که با دوست به سر شد ***باقی همه بی حاصلی و بی خبری بود  

 

 

 

 

 

 

چهارشنبه 21/10/1390 - 22:54 - 0 تشکر 415750

سلام
میشه بگید ساختمان این تلومرها از چیه؟

پنج شنبه 22/10/1390 - 8:43 - 0 تشکر 415930

سلام به سلام زهرای عزیز
خیلی جالب بود / مرسی از مطلب خوبتون

 

thank you for attention

جمعه 23/10/1390 - 11:51 - 0 تشکر 416436

من خیلی کنجکاو شدم که این ازمایش رو بدم
علمش فکرنکنم ب سن من قد بده.تا بخواد بیاد تو ایران و رایج بشه یه عمر طول میکشه.
حیف شد.از اون موقع همش تو فکره این ازمایش هستم

 

 

دوران خوش آن بود که با دوست به سر شد ***باقی همه بی حاصلی و بی خبری بود  

 

 

 

 

 

 

شنبه 24/10/1390 - 16:36 - 0 تشکر 416793

subaro گفته است :
[quote=subaro;693598;415750]سلام
میشه بگید ساختمان این تلومرها از چیه؟

سلام

 subaro  گرامی یه سری مطالب درباره تلومرها جمع آوری کردم امیدورام که به درد تون بخوره

آن سفر کرده که صد قافله دل همره اوست

                                     هرکجا هست خدايا به سلامت دارش

شنبه 24/10/1390 - 16:43 - 0 تشکر 416794

تلومر :(Telomere)

پایانه فیزیکی کروموزم های خطی می‌باشد که از یک توالی  غیر کد کننده تشکیل یافته است. در پستانداران تلومر مرکب از تعداد متغیری توالی‌های تکراری، با رمز TTAAGGG می‌باشد. توالی تکرارا شونده تلومری در سایر جانداران نیز دارای فرمول کلی مشابهی است که این شباهت نشاندهنده نقش حیاتی و در نتیجه محفوظ باقی ماندن ساختار تلومر می‌باشد. کشف کارکرد تلومر و آنزیم تلومراز در دهه 1990 توسط سه دانشمند آمریکایی به نام‌های الیزابت بلک برن ،خانم کرول گریدر  و آقای جک زوستاک ، منجر به اهدای جایزه نوبل سال 2009 به این سه نفر شد.

با وجود اینکه تلومر بصورت DNA دورشته‌ای (Double strand) است اما در انتهایی‌ترین منطقه یک توالی کوتاه ( ۱۴ تا ۱۶ نوکلوئیدی ) غنی از T و A دارد که با جفت شدن با یک ناحیه داخلی تر تلومر ساختاری به نام حلقهT یا T-loop بوجود می‌آیدکه با اتصال پروتئین‌های متصل شونده به تلومر تثبیت می‌گردد.

آن سفر کرده که صد قافله دل همره اوست

                                     هرکجا هست خدايا به سلامت دارش

شنبه 24/10/1390 - 16:47 - 0 تشکر 416795

کارکرد تلومر

انتهای مولکول خطی که بطور معمول چسبنده می‌باشد با حضور تلومر و ساختمان آن این چسبندگی را از دست می‌دهد. از این رو تلومر مانند سپری کروموزم را از ایجاد پیوستگی‌های نابجا و غیر صحیح و تخریب به‌وسیله آنزیمهای اگزونوکلئاز سلول محافظت می‌نماید. همچنین، مشخص شده است که تلومر درمکان یابی و جایگیری کروموزم در هسته و خاموشی انتخابی ژن های مجاور خود، ایفای نقش می‌کند علاوه برا ین، تلومر نقش اساسی دیگری در ابتدای سنتز خود ایفا می‌کند که در ارتباط با  رونویسی می‌باشد. در واقع در انتهای یک DNA خطی کار آنزیم‌های همانند ساز در رشته پیرو به مشکل برخورد می‌کند چرا که این آنزیم‌ها برای برداشتن آخرین پرایمر و قراردادن آخرین بازها، پایانه OH3"- در اختیار ندارند. آنزیم تلومراز(Telomerase) این مشکل را با ستنز تلومر حل می‌کند.

آن سفر کرده که صد قافله دل همره اوست

                                     هرکجا هست خدايا به سلامت دارش

شنبه 24/10/1390 - 16:48 - 0 تشکر 416796

کنترل اندازه تلومر با توجه به اینکه در هر دور همانند سازی با فعالیت تلومراز به طول تلومر افزوده می‌شود. به نظر می‌رسد که اندازه تلومر پیوسته افزایش می‌یابد اما درواقع چنین مسئله‌ای رخ نمی‌دهد بلکه حتی در سلولهای سوماتیک جانداران پر سلولی مثل انسان طول تلومر پیوسته کاهش می‌یابد. این سلولها طی تمایز، توانائی تولید آنزیم تلومراز را از دست داده‌اند بنابراین در هر دورهمانندسازی در این سلولها آنزیم‌های درگیر درانتهای تلومر با مشکل عدم وجود پایانه روبرو شده وقسمتی از انتهای تلومر همانند سازی نمی‌گردد. این مسئله طی تقسیمات متوالی باعث کاهش تدریجی طول تلومر می‌گردد. البته سلولهای سوماتیکی که به سرعت تقسیم می‌شوند و سلولهای تولید مثلیٍ، توانائی تولیدمثل تلومراز را دارند وبنابراین دچار این کاهش در طول تلومر نمی‌گردد.علاوه بر آنچه بالا گفته شد احتمال وجود سیستم کاهش طول وابسته به پروتئین که به اصطلاح باعث فرسایش یا خوردگی تلومر می‌شود نیز مطرح شده است.بدیهی است که تلومر در سلولهای عصبی و هم‌چنین عضله قلبی و باقی سلول‌هایی که فاقد مکانیسم تقسیم هستند. تغییر اندازه پیدا نمی‌کنند.مشاهدات و آزمایش‌ها انجام شده بر روی سلولهای مخمرنشان داده‌اند که نوعی تعادل بین کاهش وافزایش طول تلومر در این سلولها وجود دارد. بدین صورت که سیستم‌های مولکولی خاصی با کاهش تدریجی طول تلومر و رسیدن آن به یک آستانه معین امکان افزایش طول آنرا فراهم می‌آورند.


به عنوان مثال پیشنهاد شده است که پروتئین متصل شونده به تلومر به نامTelomere Binding Protein دارای تعدادی جایگاه اتصال روی تلومر است، هرگاه که این پروتئین به تعداد معین ( و یا بیشتر از آن ) در اتصال با تلومر وجود داشته باشد تلومراز امکان اتصال و سنتز دنباله تلومر را نمی‌یابد. اما وقتی به علت کاهش طول تلومر، چه با فرسایش و چه با همانند سازی ناقص، تعداد جایگاه‌های TBPو در نتیجه تعداد مولکولهای این پروتئین بر روی تلومر کاهش پیدا کند، تلومراز اجازه می‌یابد به تلومر متصل شده و آنرا طویل کند این طویل شدن باعث ایجاد جایگاههای جدید برای اتصال تعدادی از مولکولهای این پروتئین به تلومر می‌شود که این امر دوباره باعث جلوگیری از افزایش طول مجدد تلومر توسط تلومراز شده و تعادل بین کاهش وافزایش طول حفظ می‌شود

آن سفر کرده که صد قافله دل همره اوست

                                     هرکجا هست خدايا به سلامت دارش

شنبه 24/10/1390 - 16:53 - 0 تشکر 416798

تلومر وطول عمر

همانطورکه گفته شد وجود تلومر به عنوان سپر حفاظتی برای محافظت از ژنوم سلول یوکاریوتی اهمیت حیاتی دارد وکاهش زیاد طول تلومر منجر به از بین رفتن توانائی عملکرد این ساختار در انجام وظایف خود شده ودرنهایت سلول را به سوی نابودی می‌برد. مشاهدات متعدد نشان داده‌اند که سلولهای سوماتیک انسانی طبیعی، که در سیستم در شیشه(in vitro)کشت داده شده‌اند، تنها می‌توانند تعداد محدودی تقسیم را انجام دهد و پس از آن رشد آنها متوقف شده و سلولها دچار سالخوردگی می‌شوند پس از اینکه کاهش طول تلومر به حد بحرانی برسد فرکانس بالائی از نوترکیبی‌های کروموزمی مشاهده می‌شود همین امر می‌تواند عامل سالخوردگی ونهایتاٌ نابودی سلول گردد. این اتفاق دربدن موجودات زنده (in vivo) نیز رخ می‌دهد و تحقیقات ارتباط طول عمر موجودات زنده پرسلولی وکاهش طول تلومر را نشان می‌دهند. به عنوان مثال در یک بررسی بر روی  موش صحرایی مشاهده شد که کاهش طول عمر تلومر در بافتهای سوماتیک این جانور در جنس نر بیشتر (سریعتر) از جنس ماده‌است.و این مطلب با طول عمر آنها که در ماده‌ها بیش از نرهاست مطابقت دارد.

همین مسئله باعث شد که بحث‌هائی پیرامون افزایش مدت عمر بشر وحتی جاودانگی بشر مطرح گردد و دانشمندان در تلاش هستند که ابتدا اینکار را با ساختن حیوانات آزمایشگاهی مثلاٌ موشهائی با عمرهای طولانی تر ازحد معمول به مرحله عمل برسانند.

آن سفر کرده که صد قافله دل همره اوست

                                     هرکجا هست خدايا به سلامت دارش

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.