• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن حوزه علميه > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
حوزه علميه (بازدید: 1144)
پنج شنبه 24/9/1390 - 8:30 -0 تشکر 401657
کنگره بین المللی یکصدمین سالگرد رحلت آخوند ملا محمد کاظم خراسانی(ره)1




با سخنرانی آیات صافی گلپایگانی و آملی لاریجانی؛
کنگره بین‌المللی بزرگداشت آخوند خراسانی در قم کلید خورد
کنگره بین‌المللی بزرگداشت آخوند ملامحمد کاظم خراسانی با هدف تجلیل از شخصیت علمی و نقش وی در دوران مشروطیت آغاز ‌شد.


مراسم افتتاحیه کنگره بین‌المللی بزرگداشت یکصدمین سالگرد ارتحال ملامحمد کاظم خراسانی مشهور به آخوند خراسانی، عصر امروز 23 آذرماه با سخنرانی حضرت آیت‌الله لطف‌الله صافی گلپایگانی از مراجع تقلید و آیت‌الله صادق آملی لاریحانی، رییس قوه قضائیه در سالن همایش‌های مرکز فقهی ائمه اطهار‌(ع) آغاز شد.

حضرت آیت‌الله صافی گلپایگانی بزرگداشت شخصیت عالیقدری مانند مرحوم آخوند خراسانی را بسیار ارزشمند دانست و با بیان این‌که هر روز بر مقام علمی این عالم بزرگوار افزوده و توجه علما و فضلا به تألیفات و تصنیفات وی بیشتر می‌شود، استقلال حوزه‌، ‌ترویج معارف اهل بیت‌(ع)، اعتلای کلمه دین و مبارزه با ظلم و ستم را از جمله اقدامات اصلی مرحوم آخوند خراسانی برشمرد.

وی تصریح کرد: حوزه‌های علمیه بیش از یک قرن است بر اساس فضایل، تألیفات، تحقیقات و تصنیفات آخوند خراسانی سیر می‌کنند و همه علما و فضلا مدیون این مرد بزرگ هستند و باید قدرشناس باشند و فراموش نکنند این حرکت علمی و فقاهتی که در اثر وجود مبارک و تدریس ایشان فراهم شده یک حرکت بسیار ارزنده است.

این مرجع تقلید اظهار داشت: مرحوم آخوند خراسانی در رشته‌های مختلف مواضع بسیار بالایی داشت که نسبت به هر کدام آن اگر انسان بخواهد توضیح دهد مجال کلام باید بسیار وسیع باشد و این مواضع ایشان از جوانب اخلاقی و مکارم اخلاقی وجود مبارک ایشان، زهد، عبادت بسیار با اهمیت است، اما همه اینها در جنب مقام علمی این بزرگوار تحت‌الشعاع است.

همچنین آیت‌الله صادق آملی لاریحانی، رییس قوه قضائیه در این مراسم و در بخشی از سخنان خود با اشاره به این‌که مرحوم آخوند خراسانی از شخصیت‌های بسیار بزرگ تاریخ شیعه است، همت در تکریم، تبلیغ و ترویج شخصیت، روش و منش مرحوم آخوند بر همه فرض دانست.

شایان ذکر است، محمدکاظم کوچک‌ترین پسر ملا‌حسین واعظ هراتی بود که در سال 1255 قمری در مشهد متولد شد. وی در دوازده سالگی وارد حوزه علمیه مشهد گردید و بیش از شش سال به فراگیری ادبیات عرب، منطق و اصول فقه نزد استادان آن حوزه مشغول شد.

در سال 1277 قمری برای تکمیل تحصیلات؛ مشهد را به قصد نجف ترک کرد، ولی در سبزوار به مدت سه ماه در محضر حاج ملاهادی سبزواری فلسفه خواند. حکیم سبزواری درباره او گفت: «وی در آینده در علم و دانش نابغه خواهد شد و از انوار نبوغ او هزاران نفر به بزرگی خواهند رسید و از فرمان او سرنوشت ملتی تغییر خواهد کرد.»

پس از آن به تهران سفر کرد و در یکی از حجره‌های مدرسه صدر سکنی گزید. وی نزد ملاحسین خویی و میرزا ابوالحسن جلوه به تحصیل فلسفه ادامه داد. بعد از گذشت سیزده ماه و بیست روز به نجف اشرف رفت. در سال 1279 قمری به درس فقه و اصول شیخ مرتضی انصاری وارد شد و تا زمان درگذشت استاد از درس او استفاده کرد.

افزون بر شیخ انصاری، در دروس میرزا محمد‌حسن شیرازی سید علی شوشتری، شیخ راضی نجفی و سید‌مهدی قزوینی نیز شرکت جست. بیش از سیزده سال نزد میرزا حسین شیرازی فقه و اصول آموخت و از زبده‌ترین شاگردان او بود.

میرزای شیرازی در 1291 ق حوزه درسی خود را از نجف به سامرا انتقال داد. آخوند نیز همانند بیشتر شاگردان میرزا، همراه ایشان به سامرا رفت. اما پس از مدتی، به توصیه‌ی میرزا به نجف بازگشت و به تدریس پرداخت. میرزا، آخوند را به فضل می‌ستود و طلبه‌ها را به استفاده از درس وی تشویق می‌کرد. پس از رحلت میرزا حسن شیرازی، آخوند خراسانی به عنوان جانشین وی مشخص شد.

علما و فضلا از همه نقاط جهان به سوی نجف روی آوردند و در مجلس درس وی شرکت جستند. تعداد شرکت‌کنندگان در درس اصول او تا آن زمان بی‌سابقه بوده است. این تعداد را در آخرین دوره‌ی درسی اصول وی، از هشتصد تا هزار نفر هم گفته‌اند که بنابر اقوال گوناگون بیش از چهارصد تن از ایشان، مجتهد مسلّم بوده‌اند.

گفتنی است، نشست‌های علمی در زمینه‌های فقهی،‌ اصولی، سیاسی و اجتماعی این همایش در روز پنج شنبه 24 آذرماه از ساعت 8 تا 12 و اختتامیه کنگره نیز از ساعت 14:30 تا 17 همان روز با حضور حضرت آیت‌الله جوادی آملی در مرکز همایش‌های بین‌المللی دفتر لی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار خواهدشد.
منبع

   

مدیر انجمن حوزه علمیه 

تماس بامن:

forum:www.mahdiyavar.mihanbb.com

e-mail:ya_lasaratelhosain@yahoo.com


 

پنج شنبه 24/9/1390 - 8:31 - 0 تشکر 401658



آیت‌الله صافی گلپایگانی؛
حوزویان مدیون خدمات علمی مرحوم آخوند خراسانی هستند


حضرت آیت‌الله صافی گلپایگانی با بیان این‌که حوزویان مدیون خدمات علمی مرحوم آخوند خراسانی هستند، استقلال حوزه‌، ‌ترویج معارف اهل بیت‌(ع)، اعتلای کلمه دین و مبارزه با ظلم و ستم را از جمله اقدامات اصلی مرحوم آخوند خراسانی برشمرد.

حضرت آیت‌الله لطف‌الله صافی گلپایگانی از مراجع تقلید عصر امروز 23 آذرماه در مراسم افتتاحیه کنگره بین‌المللی بزرگداشت مرحوم آخوند خراسانی، عضمت و توفیقات بیشتر حوزه‌های علمیه را در پرتو عنایات حضرت بقیةالله‌(عج) خواستار شد و وظیفه روحانیت را ترویج مکتب اهل بیت‌(ع) به سراسر دنیا عنوان کرد.

وی بزرگداشت شخصیت عالیقدری مانند مرحوم آخوند خراسانی را بسیار ارزشمند دانست و با بیان این‌که هر روز بر مقام علمی این عالم بزرگوار افزوده و توجه علما و فضلا به تألیفات و تصنیفات وی بیشتر می‌شود، استقلال حوزه‌، ‌ترویج معارف اهل بیت‌(ع)، اعتلای کلمه دین و مبارزه با ظلم و ستم را از جمله اقدامات اصلی مرحوم آخوند خراسانی برشمرد.

حضرت آیت‌الله صافی گلپایگانی تصریح کرد: حوزه‌های علمیه بیش از یک قرن است بر اساس فضایل، تألیفات، تحقیقات و تصنیفات آخوند خراسانی سیر می‌کنند و همه علما و فضلا مدیون این مرد بزرگ هستند و باید قدرشناس باشند و فراموش نکنند این حرکت علمی و فقاهتی که در اثر وجود مبارک و تدریس ایشان فراهم شده یک حرکت بسیار ارزنده است.

وی با بیان این‌که مرحوم آخوند خراسانی در رشته‌های مختلف مواضع بسیار بالایی داشت که اگر انسان نسبت به هر کدام آن بخواهد توضیح دهد، مجال کلام باید بسیار وسیع باشد، اظهار داشت: مواضع مرحوم آخوند خراسانی از نقطه نظر مکارم اخلاقی، زهد و عبادت بسیار با اهمیت است، اما همه اینها در نزد مقام علمی این بزرگوار تحت‌الشعاع است.

این استاد خارج فقه حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: برکات علمی آخوند خراسانی، چهره وی را در عالم علم درخشان کرده است و تألیف کتاب‌های کفایةالاصول، شرح مکاسب و مانند آن از سوی این فقیه بزرگوار، علما، فضلا، مدرسان و اساتید را مدیون این خدمات علمی برجسته کرده و اکنون هم محور مطالب و تحقیقات اصول، کتاب کفایه ایشان است.

حضرت آیت‌الله صافی گلپایگانی با بیان این‌که شخصیت‌ها و نوابغ علمی بسیاری در عالم تشیع وجود دارند، اما بقای یکصد ساله در حوزه‌های علمیه در همه جا نیست و هیچ مقامی را نمی‌توان دید که مدیون و مرهون آیت‌الله آخوند خراسانی نباشد، گفت: همواره باید به سبب وجود مفاخر تشیع بر خود ببالیم و به این بزرگواران مانند شیخ مفید، طوسی، صدوق، کلینی و سیدمرتضی افتخار کنیم.

وی از مرحوم آخوند خراسانی به عنوان افتخار قرن نام برد و با بیان این‌که بزرگان و علمای شیعه نشان غنای مکتب اهل بیت‌(ع) و همواره مایه افتخار و درسی برای حوزویان هستند، ابراز داشت: متأسفانه مکتب اهل بیت‌(ع) را آن‌طور که باید نشناخته‌ایم و باید بدانیم که هرچه بخواهیم در این مکتب هست و همه علوم را باید از این مکتب بگیریم.

این مرجع تقلید با اشاره به این‌که دغدغه روحانیت استحکام قرآن، ترویج احکام اسلام و هدایت‌ها و تعلیم‌های ائمه اطهار‌(ع) است، افزود: با وجود این بزرگواران نباید سؤالات خود را در امر دین و دنیا از دیگران بگیریم و هرچه بیشتر برای ترویج مکتب اهل بیت‌(ع) زحمت بکشیم و آشنایی خود را بیشتر کنیم، حوزه‌های علمیه غنی‌تر و قوی‌تر می‌شوند.

وی خطاب به حوزویان خواستار شناخت گذشته خود، درس گرفتن از سیره گذشتگان و فداکاری برای ترویج دنیا شد و گفت: راه روحانیت تا زمان ظهور حضرت ولی‌عصر(عج)، خدا، قرآن، معارف ‌اهل بیت‌(ع)، نهج‌البلاغه و صحیفه سجادیه است و حوزویان بدانند که هر کار بزرگ و خیری که در دنیا انجام می‌دهند، سبب خوشحالی و خرسندی وجود مبارک حضرت ولی‌عصر(عج) می‌شود.
منبع

   

مدیر انجمن حوزه علمیه 

تماس بامن:

forum:www.mahdiyavar.mihanbb.com

e-mail:ya_lasaratelhosain@yahoo.com


 

پنج شنبه 24/9/1390 - 8:32 - 0 تشکر 401659




آیت الله آملی لاریجانی:
بسیاری از پیش فرض های علوم برخاسته از غرب مورد پذیرش مسلمان متدین نیست/باید با ورود به بحث های جدید، گنج های معارفی علما را به جهانیان عرضه کنیم

رییس قوه قضائیه با بیان این‌که با مسایل بسیار مهمی در شیوه تحقیق در علوم حوزوی مواجهیم که منقح نشده است و حوزه‌های علمیه در ساحت علمی و نظری محتاج تنقیح این مسایل هستند، روش تحقیق در علوم حوزوی را یکی از مصادیق مبادی علم دانست.


آیت‌الله صادق آملی لاریحانی، رییس قوه قضائیه عصر امروز 23 آذرماه در مراسم افتتاحیه کنگره بین‌المللی بزرگداشت مرحوم آخوند خراسانی با اشاره به این‌که مرحوم آخوند خراسانی از شخصیت‌های بسیار بزرگ تاریخ شیعه است، همت در تکریم، تبلیغ و ترویج شخصیت، روش و منش مرحوم آخوند را بر همه فرض دانست.

وی در ادامه با بیان این‌که جای روش تحقیق در علوم حوزوی در حوزه‌های علمیه خالی است، گفت: با مسایل بسیار مهمی در شیوه تحقیق در علوم حوزوی مواجهیم که منقح نشده است و حوزه‌های علمیه در ساحت علمی و نظری محتاج تنقیح این مسایل هستند، چراکه تنقیح بحث روش علمی تنها جواب‌گوی جهات نظری نیست به لحاظ عملی هم دارای اهمیت است.

رییس قوه قضائیه افزود: مسایل علم یک معیار خاصی دارند و بحث روش تحقیق از یک علم داخل خود آن علم نیست؛ نه تنها مسأله روش تحقیق در علوم حوزوی بلکه مجموعه‌ای از مسایل دیگر می‌تواند با عنوان فلسفه‌های علوم در حوزه‌ها مطرح شود و به گفته مرحوم نائینی مباحثی که سنخ مبادی است باید در فن مستقلی طرح شود اما چون این فن موجود نیست در علم اصول بحث می‌شود.

وی با بیان این‌که محققی مانند نائینی نیاز به بحث از مبادی را احساس کرد، گفت: عدم طرح مباحث مبادی در یک جا و به صورت مستقل سبب شده تا بسیاری از مباحث مهم و سرنوشت‌ساز در علم اصول، فقه و تفسیر به صورت برجسته مورد بحث قرار نگیرند و جویده جویده در جاهای متعددی مطرح ‌شوند.

آیت‌الله آملی لاریجانی با اشاره به این‌که ماهیت حکم در ده‌ها جای علم اصول طرح می‌شود و‌ بزرگانی مانند مرحوم محقق اصفهانی در اصول تلاش کرده‌اند که بر منشاء درست ترتیب مباحث، مبادی را قبل از علم اصول جا داده و بعد وارد علم اصول شوند، ابراز داشت:‌ حوزویان باید بر روی مبادی علم مانند فقه، اصول، تفسیر و حتی فلسفه کارهای منقحی انجام دهند تا با بینش و فهم بهتری وارد علم شوند.

وی با طرح این سؤال که آیا در تحقیق علوم حوزوی تاریخ مسایل و علم نقش دارد یا نقش ندارد، روش تحقیق در علوم حوزوی را یکی از مصادق مبادی علم دانست و تصریح کرد: اکنون شیوه علما مختلف است و حتی در علومی که بخشی از آن عقلی است مانند علم اصول و حتی در فلسفه برخی مدعی هستند که باید تاریخ یک مسأله را دنبال کنیم تا تحقیق آن.

این استاد خارج فقه حوزه علمیه ادامه داد: برخی در حوزه‌ها، تاریخ یک مسأله را برای تصمیم‌گیری درباره حل آن مهم می‌دانند و برای تاریخ نقش قایل شده‌اند و مانند مغرب‌زمین که بحث تاریخ بسیار برجسته شده است، بسیاری از فیلسوفان علم مدعی هستند که بدون مراجعه به تاریخ علوم نمی‌توان روش‌های علم و عقلانیت علم را توجیه کرد.

وی بیان داشت: ریشه حرف عمده کسانی که این سخن را می‌گویند به یک نسبی‌گرایی برمی‌گردد، چراکه در علم نقطه اتکایی نداشته و با مراجعه به سیره علما، از دل آن معیارهایی را برای عقلانیت تصمیم‌هایی که در یک علم گرفته می‌شود انتزاع می‌کنیم و این سخن از یک دور سر در می‌آورد و کسانی که اهل این بحث بودند دو گونه تاریخ را لحاظ کرده‌اند.

آیت‌الله آملی لاریجانی با بیان این‌که ریشه رجوع به تاریخ علوم برای آن است که نقطه عقلانی بیرون را ثابت نگرفته‌ایم و مجبور هستیم به روش‌هایی که عالمان در طول علوم انجام می‌داده‌اند توجه کنیم، مراجعه به تاریخ مسایل علمی در فقه، اصول، فلسفه و کلام را ریشه‌ای در فهم کلام و مسأله عنوان کرد و گفت: گرچه تاریخ یک علم درباره آن علم روشنی بیشتری می‌بخشد اما اگر عقل محض راه‌حل مسایل یک علم باشد چه ارتباطی دارد که به تاریخ گذشته آن مراجعه کنیم.

وی ابراز داشت: تحقیقات تاریخی به عنوان یک روش در علوم عقلی و بخش‌های عقلی علوم لزومی ندارد و تنها روش تحقیق در علوم حوزوی اصطیاد و استیفای مباحث در علم از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و امروز که در علوم حوزوی با یک وضع عجیبی مواجه هستیم و به راحتی از کنار آن عبور می‌کنیم و آن را به اذواق علما واگذار می‌کنیم صحیح نیست.

رییس قوه قضائیه با بیان این‌که تحقیق با تدریس و تدقیق متفاوت است و در حوزه‌های علمیه و در میان اساتید، نمی‌توان همه مطالب را به ذوق برگرداند، مشکل کنونی حوزه را در عدم برجسته کردن روش کار و تحقیق عنوان کرد با اشاره به مباحث مربوط به علوم انسانی‌، گفت: انسان متدین مسلمان بسیاری از پیش‌فرض‌های علومی که خاستگاه آن مغرب‌زمین است را قبول ندارد.

وی اضافه کرد: برای ساختن یک فضا و بستر مناسب برای علوم انسانی اسلامی باید بررسی شود که با چه روشی می‌خواهیم به قرآن مراجعه کنیم که اگر معتقدیم علوم اسلامی باید اسلامی شود باید در متدولوژی آن نیز تعمیق خواستی داشته باشیم تا این روش‌ها منقح شوند.

آیت‌الله آملی لاریجانی با بیان این‌که گنج بسیار بزرگی از تحقیقات علما در اختیار ما قرار دارد، تحقیقاتی که معمولا با نداری و نداشتن امکانات برای حوزویان حاصل شده است، گفت: برای نو کردن این تحقیقات و عرضه آن به جهانیان نیازمند مشاهده برخی بحث‌های جدید هستیم و توجه داشته باشیم معارفی که در فقه، اصول و تفسیر وجود دارد بسیار غنی و قابل عرضه است و نباید به سادگی از کنار آن عبور کرد.

وی خاطرنشان کرد: باید علوم دیگران را بخوانیم و بفهمیم و پس از آن حرف‌های خود را در آن قالب عرضه کنیم؛ از آنجا که ترجمه آثار به درد نمی‌خورد و در کارهای تطبیقی بسیار عقب هستیم و نمی‌توانیم حرف خود را به دنیا بزنیم، باید در روش تحقیق خود تجدید نظر کنیم و به مسایلی که مربوط به فلسفه‌های علوم حوزوی است بیشتر بپردازیم و آنها را برجسته کنیم.

منبع

   

مدیر انجمن حوزه علمیه 

تماس بامن:

forum:www.mahdiyavar.mihanbb.com

e-mail:ya_lasaratelhosain@yahoo.com


 

پنج شنبه 24/9/1390 - 8:34 - 0 تشکر 401660


اختتامیه این مراسم:
امروز پنج شنبه راس ساعت14/30 در مکان همایش های دفتر تبلیغات
آدرس : قم -چهار راه شهداء خیابان معلم
سخنران : حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی
برنامه های اختتامیه: پنج شنبه 1390/9/24
شروع برنامه 14/30
14/30 الی 14/40: قرائت قران و سرود جمهوری اسلامی ایران
14/40 الی 14/50 : پخش کلیپ دبیرخانه
14/50 الی 15: گزارش کمیسیون سیره علمی وعملی
15 الی 15/10: گزارش کمیسیون کلام وفقه سیاسی
15/10 الی 15/20: گزارش کمیسیون فقه واصول
15/20الی 15/30:گزارش کمیسیون تحولات سیاسی اجتماعی
15/30 الی 16: سخنرانی حضرت آیت الله میرزا عبدالرضا کفایی(به نظر من نوه مرحوم آخوند خراسانی (ره) باشند)
16 الی 16/15: گزارش دبیر علمی کنگره جناب آقای محمد جواد صاحبی
16/15 الی 16/55: سخنرانی حضرت آیت الله العظمی جوادی آملی

   

مدیر انجمن حوزه علمیه 

تماس بامن:

forum:www.mahdiyavar.mihanbb.com

e-mail:ya_lasaratelhosain@yahoo.com


 

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.