• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن معارف > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
معارف (بازدید: 488)
يکشنبه 20/9/1390 - 7:29 -0 تشکر 399358
چگونه حسینی بمانیم؟

چگونه حسینی بمانیم؟
حضرت امام خمینی(ره): هیچ قدرتی نمیتواند این توطئه ها را خنثی كند، الا همین مجالس عزا. (صحیفه نور ج16 ص219)
حیات این ملت به همین روضه خوانی هاست. (صحیفه نور ج 15 ص208)
سلام بر حسین علیه السلام و خاندان و یاران بی نظیرش!
سلام بر آن رادمردی كه برای همه دورانها اسوه ای نیكو و مكتبی پابرجا شد و سلام بر آن ارواحی كه در چرخه ایام در آن ذات مقدس و نورانی به فنا رسیدند و مصداق «حلت بفنائك» شدند و سلام خدا بر شهیدان انقلاب اسلامی كه ناب ترین حماسه عاشورایی عصر آخرالزمان را به بار نشاندند.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیان ویژگی های مجالس امام حسین علیه السلام به سه نكته اساسی اشاره دارند كه اگر این نكات با هم در مجالس اباعبدا... الحسین علیه السلام لحاظ شود، ما را به اهداف سیدالشهداء رهنمون میسازند.
این 3 عنصر ناب كه منبعث از مرام حسینی است عبارتند از:
1- عنصر تدبر و تعقل 2- عنصر حماسه 3 - عنصر عاطفه

1- عنصر تدبر و تعقل
همان گونه كه معظم له در این باره اشاره داشته اند، حماسه عاشورا و تمام حركات حكیمانه سیدالشهداء و دیگر معصومان علیهم السلام را اگر با این دید بنگریم میتوانیم با تطبیق شرایط زمان اباعبدا... علیه السلام با زمان خود به وظیفه كنونی خویش واقف شویم. چنان كه به عنوان مثال وقتی یكی از ایرانیان در زمان امام هادی علیه السلام با تحمل مشقت راه به زیارت كربلا مشرف شد و سپس به محضر امام هادی علیه السلام رسید، امام دهم به آن مرد ساكن «ری» فرمودند تو میتوانستی راه خود را نزدیك تر كنی، و كلام مشهور خود را در وصف حضرت عبدالعظیم حسنی (سلام ا... علیه) به كار بردند كه: «هركس عبدالعظیم را در ری زیارت كند مانند كسی است كه حسین علیه السلام را در كربلا زیارت كند.»
و این اشاره به جایگاه مرجعیت و فقاهت در نزد اهل بیت دارد كه میخواهند به آن زائر و ما بفهمانند كه راه را گم نكنید! و زیارت بدون اعتنا به فقیهان راستین و رهبری دینی، در واقع راه را دور كردن است.
ما در این مرحله باید بدانیم كه پیام عاشورا چیست: به فرموده امام خمینی:
«جنبه سیاسی مجالس روضه بالاتر از همه جنبه های دیگر است.» (صحیفه نور ج 13 ص 153)
2- عنصر حماسه
با نگرش محققانه به كتاب های معتبر مقتل چون ارشاد شیخ مفید رحمت ا... علیه، لهوف ابن طاوووس رحمت ا... علیه و نفس المهموم شیخ عباس قمی رحمت ا... علیه تمام صحنه های عاشورا حتی مظلومانه ترین آنها را اوجی از حماسه و عزت مییابیم و این نكته ای است كه متاسفانه در برخی منابر كم تر به آن پرداخته میشود. ما حتی در داستان رقت بار مظلومیت حضرت فاطمه زهرا سلام ا... علیها، حماسه و سلحشوری بینظیری را در ایشان میبینیم. مهم این است كه با هنر سخنوری و مرثیه سرایی این بزرگ منشیها را به مخاطبان انتقال دهیم؛ چرا كه مخاطبان ما این خصلتها را طالبند و اگر ذره ای از این خصلتها را حتی اگر در فیلم های افسانه ای بیگانگان ببینند مشتاق آن میشوند و حیف است كه ما از این حماسهها در مجالسمان بهره نبریم. چنان كه رهبر معظم انقلاب اسلامی در جمع مداحان و مرثیه سرایان كشور در روز ولادت حضرت فاطمه زهرا سلام ا... علیها فرمودند:
مگر ما نمیگوییم كه (فاطمه زهرا سلام ا... علیها) با حال ناتوانی به مسجد رفت، تا حقی را احقاق كند؟ ما هم باید در همه حالات تلاش كنیم، تا حق را احقاق كنیم. ما هم باید از كسی نترسیم.
مگر نمیگوییم كه یك تنه در مقابل جامعه بزرگ زمان خود ایستاد ؟ ما هم باید همچنان كه همسر بزرگوارش فرمود: «لا تستوحشوا فی طریق الهدی لقله اهله» (نهج البلاغه خ 251) از كم بودن تعدادمان در مقابل دنیای ظلم و استكبار نترسیم وتلاش كنیم. مگر نمیگوییم كه آن بزرگوار كاری كرد كه سوره دهر درباره او و شوهر و فرزندانش نازل شد؟ ایثار نسبت به فقرا و كمك به محرومان، به قیمت گرسنگی كشیدن خود؛ «و یوثرون علی انفسهم و لو كان بهم الخصاصه» ما هم باید همین كارها را بكنیم.
(ریحانه آفرینش، ص 54)
ظلم ستیزی و احقاق حق از خصلت های همیشگی سید و سالار شهیدان بوده است؛ چنان كه در منابع اهل سنت در تاریخ دمشق آورده شده است كه وقتی عمر برای ایراد اولین خطبه خلافت، بالای منبر رسول خدا رفت، حضرت سیدالشهداء علیه السلام كه در ظاهر نوجوانی بیش نبود برخاست و فریاد زد: «پسر خطاب! از منبر پدر و جد من به زیر آی و بر منبر پدر وجد خود برو!» عمر كه با تشر نفس گیر پسر فاطمه مواجه شده بود، لبخندی تلخ زد و گفت: «اباعبدا...! من كه پدر و جدم منبری نداشتند.» امام حسین علیه السلام نهیب زد: «پس، از منبری كه حقی از آن نداری پایین آی.» كه عمر مجبور به فرود از منبر شد و سه روز در خانه نشست و از امیرمومنان علیه السلام خواست كه از آمدن حسین علیه السلام به مسجد جلوگیری كند.» (ابن عساكر، تاریخ دمشق.) و به دلیل همین عنصر است كه بیگانگان از دستگاه اباعبدا... الحسین علیه السلام در هراسند.
3 - عنصر عاطفه:
پایایی نهضت عاشورا بسیار مدیون عنصر عاطفه آن است و چه بسا مولا اباعبدا... علیه السلام نیز با عنایت به همین عنصر با علم به شهادت عزیزانی چون حضرت علی اصغر علیه السلام وارد این میدان شد. البته در پرداختن به عنصر عاطفه نباید به هر قیمتی برای به اوج رساندن احساسات عمل كرد و هر خبر ضعیف و بدون مدركی را بازگو كرد؛ بلكه ملاك باید مقاتل معتبر و ارجاع به عقل باشد. مهم در این عرصه رقت قلب مخاطبان است و اگر ما به واسطه گناه به قسوت قلب و خشكی چشم گرفتار نشده باشیم، روایات معمول كربلا نیز دل های ما را اندوهگین كرده و سرشك خالصانه را از دیدگانمان جاری می كند؛ چرا كه تصور به خاك افتادن زینت دوش نبی نیز فاجعه آمیز است و حتی نیازی به بازگو كردن جزییات آن نمی باشد.
در این مرحله باید به كتب معتبر مراجعه كرد و منبری و ذاكر به احترام اهل بیت علیهم السلام باید به شنیده ها بسنده نكرده و زحمت مطالعه در این زمینه را به جان بخرد. در نقل مقاتل نیز باید نقل ها را با شان اهل بیت(ع) بسنجد.
باید خاكساری و خالصانه عمل كردن را چون پیر غلامان این میدان مد نظر قرار دهیم و از حكایات سازنده گذشتگان درس بگیریم؛ چنان كه در احوال واعظ نامی و نوكر برجسته اباعبدا... علیه السلام «مرحوم شیخ مرتضی زاهد» آورده اند كه درآن روزگاران كه مجالس چند منبره مرسوم بود و به ترتیب منبری های ضعیف و آخر نیز منبری های ماهر به وعظ می پرداختند، از قضا در مجلسی این استاد اخلاق و واعظ شهیر اولین واعظ شد، ولی همراهان همیشگی استاد مشاهده كردند كه ایشان بر خلاف دیگر اوقات، غیر حرفه ای منبر رفت. بعد كه از ایشان پرسیدند چرا این گونه بود، فرمود: «دیدم بعد از من افراد ضعیف تری منبر می روند و ممكن بود پیش مردم خفیف شوند، بنابراین ناشیانه منبر رفتم!»
و این گونه است كه بزرگان با خاكساری در این دستگاه، صاحب نفس هایی می شدند كه امراض زیادی را دوا می كرد. بنابراین در این دستگاه با خاكساری باید بزرگ شد.
ما در زیارت وزین عاشورا در سجده آخر كه اوج آن زیارت است از خداوند متعال با تمام وجود می خواهیم «و ثبت لی قدم صدق عندك مع الحسین و اصحاب الحسین الذین بذلوا مهجهم دون الحسین علیه السلام»‌
خدایا ! ما را همراه با حسین و اصحاب حسین همان اصحابی كه تمام وجود و دارایی خود را در راه حسین علیه السلام تقدیم كردند پابرجا بدار!
و این فراز به ما می آموزد كه حسینی بودن كافی نیست، بلكه باید حسینی بمانیم و این در دوران كنونی جز با پیروی از ولی فقیه زمان حضرت آیت ا... خامنه ای میسر نمی باشد.ونی جز با پیروی از ولی فقیه زمان حضرت آیت ا... خامنه ای میسر نمیباشد.


منبع:پرتو سخن

   

مدیر انجمن حوزه علمیه 

تماس بامن:

forum:www.mahdiyavar.mihanbb.com

e-mail:ya_lasaratelhosain@yahoo.com


 

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.