23 روش كنترل كننده
چه پیكنیك بزرگ! شما به سختى انتظار مىكشید تا بازى به پایان برسد و بتوانید به غذاهاى لذیذى كه در زیر آفتاب تابستانى انتظار شما را مىكشند، برسید.
اكنون چند ساعت مىگذرد. انگار توپ، محكم به شكمتان خورده است. دچار سرگیجه و تهوع هستید، استفراغ مىكنید و اسهال دارید. مطمئنا بقیه روز را باید استراحت كنید. چه اتفاقى افتاده است؟ از شانس شما غذا به باكترى سمى آلوده بوده است و دچار حالتى معروف به مسمومیت غذایى شدهاید. باكترى استافیلوكوك، به غذاىتان منتقل شده است. رودههاى شما در معرض حمله شدیدى قرار گرفته است و براى یك روز یا بیشتر كه بدنتان در حال مبارزه با میكروبها باشد، احساس بسیار بدى خواهید داشت. بنابراین با كارهاى زیر مقاومت بدنتان را بالا ببرید:
مایعات فراوان مصرف كنید.
باكترىها موجب آسیب به مسیر رودهاى و از دست رفتن زیاد مایع مىشوند. آب، بهترین مایع جایگزین است. بعد از آن مایعات صاف نظیر آب سیب، سوپ و آبگوشت، بهترین مایعات مىباشند. كوكاكولاى غیر گازدار نیز مفید است و باعث آرام شدن معده مىشود. دكتر گارآگوسى مىگوید كه شما مىتوانید گاز نوشیدنىها را با ریختن متناوب آن از یك لیوان به لیوان دیگر بگیرید.
كم و به آرامى بنوشید.
نوشیدن مقدار زیاد مایع در یك وعده مىتواند باعث تحریك استفراغ شود.
از این تركیب غذایى استفاده كنید.
استفراغ و اسهال مىتواند الكترولیتهاى مهم بدن نظیر پتاسیم، سدیم و گلوكز را دفع كند. براى جبران آن مىتوانید از مكملهاى الكترولیتى استفاده كنید و یا به پیشنهاد دكتر حین مفنسون »رئیس مؤسسه تحقیقات ملى سلامت« مىتوانید از این نسخه استفاده كنید: آب میوهها )حاوى پتاسیم( را با نصف قاشق چاى خورى عسل یا شیرهى ذرت )حاوى گلوكز( و یك سر انگشت نمك )سدیم كلراید( مخلوط كنید.
آنتى اسیدها را براى سوزش معده نگه دارید.
آنتى اسیدها، باعث كاهش اسید معده مىشوند و دفاع بدن را در برابر باكترىها كاهش مىدهند. دكتر موفنسون مىگوید: اگر آنتى اسید مصرف كنید باكترىها مىتوانند در تعداد بیشتر و زمان كوتاهترى تكثیر یابند.
جلوى پیشرفت و بهبودى را نگیرید.
دانیل رودریگه »اپیدمیولوژیست مركز كنترل بیمارىها در جورجیا« توضیح مىدهد: بدن شما سعى مىكند كه ارگانیسمهاى سمى را دفع كند. در بعضى از موارد مصرف داروهاى ضد اسهال مىتواند در توانایى بدن براى مبارزه با عفونت تداخل ایجاد كند. پس از این داروها پرهیز كنید و بگذارید كه بیمارى سیر طبیعى خود را طى كند. اگر احساس مىكنید كه باید داروى خاصى بخورید، ابتدا با پزشكتان مشورت كنید.
حالت استفراغ را در خود تحریك نكنید.
اجازه ندهید كه واژه مسمومیت شما را بترساند و شما را وادار كند كه انگشتتان را داخل گلو ببرید؛ ابدا نیاز به چنین كارى نیست.
غذاهاى ملایم بخورید.
معمولا بعد از چند ساعت تا یك روز پس از این كه اسهال و استفراغ فروكش كرد، شما آماده خوردن غذاى مناسب هستید. معده شما مورد حمله قرار گرفته و آسیب دیده است. دكتر مفنسون مىگوید: با غذاهاى سهل الهضم شروع كنید. غلات، بیسكویت و یا سوپ را امتحان كنید. از غذاهاى پر فیبر، ادویهدار، اسیدى، چربىدار، حاوى قند و یا فرآوردههاى شیرى اجتناب كنید. این پرهیز غذایى را به مدت یك یا دو روز نگه دارید.
هشدار پزشكى
بعضى از بیماران، به مراقبتهاى ویژه نیاز دارند.
علایم معمول مسمومیت غذایى كه شامل درد و گرفتگى در شكم، تهوع، استفراغ اسهال، سرگیجه مىباشد ظرف یك یا دو روز از بین خواهد رفت. اما براى افراد بسیار جوان و یا مسن و یا بیماران دچار نقص سیستم ایمنى، مسمومیت غذایى مىتواند خیلى خطرناك باشد. این افراد با مشاهده اولین علایم مسمومیت باید به پزشك مراجعه كنند. اگر در گروههاى بالا قرار ندارید در صورتى كه علایم بالا همراه نشانههاى زیر بود، سریعا باید به پزشك مراجعه كنید:
اختلال در بلعیدن، صحبت كردن و یا نفس كشیدن، تغییرات بینایى و ضعف عضلانى، مخصوصا اگر بعد از خوردن قارچ، غذاهاى كنسرو شده و یا ماهىهاى صدفدار ایجاد شود.
- تب بالاى 7 / 37 درجه سانتىگراد.
- استفراغ شدید، بدین معنى كه شما نمىتوانید هیچ گونه مایعى مصرف كنید.
- اسهال شدید بیش از یك یا دو روز.
- درد شكمى موضعى مداوم.
- تشنگى شدید، دهان خشك، كاهش ادرار و یا هنگامى كه شما پشت دستتان را نیشگون مىگیرید و پوست همان حالت مىماند.
- اسهال خونى
اجازه ندهید كه دوباره اتفاق بیفتد.
دكتر دانیل رودریگه مىگوید: شما همیشه نمىتوانید رستورانهاى داخل شهر را مقصر مشكلات رودهاىتان بدانید؛ بسیارى از موارد بىتوجهىهاى داخل خانه منجر به مسمومیت غذایى مىشود. این قانونهاى عمومى را رعایت كنید تا به طور قابل ملاحظهاى شانس ابتلا به مسمومیت غذایى در شما كاهش یابد:
- دستتان را قبل از آماده كردن غذاها بشویید تا از انتقال باكترىهایى نظیر استافیلوكوك )كه به وفور در پوست و گلو یافت مىشود( و یا شیگلا )كه از طریق مدفوع منتقل مىشود( جلوگیرى كنید. بعد از كار با گوشت خام و تخممرغ دستها را دوباره بشویید.
- پروتئینهایى نظیر ماهى، مرغ، گوشت حیوانات اهلى، شیر و تخممرغ را به صورت خام نخورید. از تخممرغهاى ترك خورده استفاده نكنید. گوشت خام، محلى براى تجمع باكترىها است.
- گوشت خام را گرما بدهید یا سرد كنید. باكترىها در دماى بالاى 5 / 65 و زیر 5 / 4 درجه سانتىگراد نمىتوانند تكثیر پیدا كنند.
- گوشت را تا دمایى بپزید كه رنگ صورتى آن از بین برود. مرغ را نیز تا از بین رفتن رگههاى قرمز رنگ و ماهى را تا پوسته پوسته شدن حرارت دهید. پختن كامل تنها راهى است كه شما مىتوانید مطمئن شوید كه باكترىهاى بالقوه مضر، كشته شدهاند.
- در هنگام كار با مایكروویو از حرارت سنج استفاده كنید. این كار باعث اطمینان از پختن گوشت مرغ یا گاو مىشود.
- براى اطمینان از مزه غذا، خوراك ماهى، گوشت خام در حال پخت و حتى مایهى كلوچه را امتحان نكنید. بگذارید این غذاها كاملا پخته شوند.
- اجازه ندهید كه عصارهى گوشت خام به داخل غذاهاى دیگر نفوذ كند. چرا كه مىتواند غذاهاى سالم دیگر را آلوده كند.
- از تخته و ظروف جدا براى بریدن گوشت و دیگر غذاها استفاده كنید و این وسایل را با آب و صابون و یا سفید كننده بشویید. این كار از انتقال آلودگى جلوگیرى مىكند.
- میزهاى آشپزخانه و دربازكنها را كاملا بسایید و داخل فرورفتگىها و درزها را كاملا تمیز كنید، این كار مانع جمع شدن باكترها در درزها مىشود.
- ابرهاى شستشو را مرتبا عوض كنید و از كاغذ توالت براى تمیزى پیشخوانها استفاده كنید.
- غذا را بیش از دو ساعت در دماى اتاق نگذارید و از خوردن هر گونه غذایى كه شك دارید به مدت طولانى خارج از یخچال قرار گرفته، خوددارى كنید. باكترها در غذاهاى گرم پروتئینى نظیر گوشت، تخممرغ، كیكهاى كرمدار، سس و سالاد سیبزمینى رشد مىكنند.
- بگذارید یخ گوشت در یخچال آب شود. باكترىها مىتوانند در حالى كه مركز گوشت هنوز یخ زده است، در سطح آن تكثیر یابند.
- باقى مانده غذاهاى خورده شده را بلافاصله حتى در صورت گرم بودن در یخچال بگذارید.
- هرگز قارچهاى وحشى را نكنید و نخورید. بعضى از این قارچها حاوى مواد سمى است كه به سیستم عصبى حمله مىكند و مىتواند كشنده باشد. چیدن قارچهاى وحشى را به متخصصین واگذار كنید.
- هرگز غذاهاى كنسرو شده را قبل از بیست دقیقه جوشاندن مزه نكنید. اگر به درستى كنسرو نشده باشد باكترىهاى داخل آن مىتوانند سم خطرناك تولید كنند.
هیچ غذایى را كه ظاهر سالم به نظر مىرسد و یا بوى مشكوكى دارد، مزه نكنید. از شیشههاى ترك خورده یا باد كرده، قوطى كنسروهاى قر شده، مایعات صافى كه رنگ شیرى پیدا كردهاند و یا شیشهها و كنسروهایى كه در هنگام باز كردن، فوران دارند و یا بوى آن به سرعت پخش مىشود، خوددارى كنید. آنها مىتوانند حاوى باكترىهاى خطرناك باشند. مطمئن شوید كه این مواد را به دقت و در مكان امنى دور انداختهاید تا حیوانات خانگى در تماس با آنها قرار نگیرند.