• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن ادب و هنر > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
ادب و هنر (بازدید: 581)
شنبه 5/9/1390 - 17:2 -0 تشکر 392928
هنر نقالی

هنر نقالی وطن  در گوش جهانیان
هنر نقالی و دانش سنتی دریانوردی ایرانیان در خلیج فارس در فهرست میراث ناملموس سازمان جهانی یونسكو به ثبت رسید.

در نخستین نشست ششمین اجلاس میراث ناملموس سازمان یونسكو در شهر بالی اندونزی، 9 میراث ناملموس از كشورهای مختلف جهان به ثبت رسید كه از آن میان 2 سهمیه به ایران تعلق داشت.

هنر نقالی و دانش سنتی دریانوردی ایرانیان در خلیج فارس در كنار7 میراث ناملموس از كشورهایی چون اندونزی، برزیل، چین، مغولستان، ویتنام و مالی در فهرست میراث ناملموس یونسكو به ثبت رسیدند.

در این اجلاس كه تا 29 نوامبر (8 آذر) ادامه خواهد داشت، با حضور نمایندگانی از 130 كشور، پرونده بیش از 80 میراث ناملموس از كشورهای مختلف جهان برای ثبت در فهرست میراث ناملموس سازمان «یونسكو» مورد بررسی قرار می‌گیرند.

ایران پیش از این نیز توانسته است آثاری چون نوروز، تعزیه، آیین‌های پهلوانی، موسیقی‌ بخشی‌های شمال خراسان و مهارت سنتی بافت فرش كاشان در فارس را در فهرست میراث ناملموس یونسكو به ثبت جهانی برساند.

سند خلیج فارس به نام ایران

معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری درباره اهمیت ثبت جهانی این 2 میراث ناملموس در اجلاس یونسكو گفت: با ثبت دانش ساخت لنچ سنتی ایرانی و دریانوردی در حوزه خلیج فارس، نام این خلیج بار دیگر در یك كنوانسیون بین‌المللی با نام ایران پیوند خورد.

مسعود علویان صدر در گفت‌وگو با ایسنا توضیح داد: پرونده دانش ساخت لنچ سنتی ایرانی و دریا نوردی در حوزه خلیج فارس هر 5 معیار مورد نظر میراث ناملموس را همانند زبان، آیین و آداب و رسوم و اجرای آیین‌های خاص مانند موسیقی كار شامل می‌شد.

وی خاطرنشان كرد: در این پرونده دانش سنتی مهندسی لنچ، مسیریابی‌، شناخت اقلیم‌، شناخت حالات دریا‌ و منابع دریا تعریف شده بود.

علویان صدر تصریح كرد: نكته مهم این پرونده بحث اقتدار اقتصادی، فرهنگی و وجود ارتباطات تاریخی بین منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای با محوریت ایران بود. همچنین با این پرونده نام خلیج فارس را با حضور همه كشورهای عربی در یك كنوانسیون بین‌المللی توانستیم ثبت و ضبط كنیم. در واقع ثبت این پرونده در فهرست میراث ناملموس جهانی 2جنبه فنی و دیپلماتیك را در بر می‌گیرد.

وی با اشاره به این‌كه نمایندگان قطر‌، انتقاد زیادی داشتند و مطرح می‌كردند كه ما نیز چنین دانشی داریم، افزود:‌ ولی خوشبختانه با دفاعی كه صورت گرفت كسی نتوانست موضوع را رد كند و این دانش سنتی در فهرست میراث ناملموس یونسكو ثبت شد.

قصه‌گویی اجرایی

علویان‌صدر درباره ثبت جهانی هنر نقالی یا قصه‌گویی اجرایی ایرانی نیز توضیح داد:‌ این پرونده تمامی تجلیات و مفاهیم قصه‌گویی را دربرمی‌گیرد. در واقع پرده‌خوانی، شاهنامه‌خوانی،‌ بسم‌الله‌خوانی‌، حمزه‌خوانی‌ و قصه‌گویی‌های محلی و منطقه‌ای كه معمولا همراه با موسیقی اجرا می‌شوند، مانند موسیقی عاشیقلار ‌در این پرونده قرار دارد.

معاون میراث فرهنگی كشور تاكید كرد: ایران با ثبت هنر نقالی در فهرست میراث ناملموس جهانی در واقع یك پرونده زنجیره‌ای كه مفاهیم میراث معنوی كشور را در قالب اقوام مختلف در بر می‌گرفت، توانست ثبت كند.

وی ادامه داد: ویژگی‌های مختلفی در این پرونده مطرح شده بودند كه سبب شد نقالی در فهرست میراث ناملموس جهانی یونسكو ثبت شود. به طوری كه بیشتر نمایندگان كشورهای دیگر آن را نیازمند پاسداشت ارزیابی و حتی اعلام كردند این روش قصه‌گویی باید به طور ویژه حفاظت شود و در این زمینه ماموریت ویژه‌ای را از ایران خواستند تا برای پاسداشت این اثر معنوی تلاش كنیم.

نقالی نیاز به خون تازه دارد

برای پیگیری حرف‌های علویان‌صدر در خصوص وظیفه محول شده از سوی یونسكو به ایران برای پاسداشت ویژه نقالی به سراغ یكی از پیشكسوتان این هنر رفتیم و نظر او را جویا شدیم.

مرشد ولی‌الله ترابی كه نیم قرن از عمرش را به هنر نقالی گذرانده است، در این باره به «جام‌جم» گفت: متاسفانه مشكل اصلی این هنر این است كه جوانان كمتر به آن روی می‌آورند و حفظ نقالی نیازمند خون تازه است كه در رگ‌های آن بدود.

این هنرمند ادامه داد: نقالی، هنر روایتگری و قصه‌گویی با كمترین امكانات است كه در آن تاریخ، داستان‌های اسطوره‌ای و باورهای دینی ایران كهن به مخاطبان عرضه می‌شود.

داوود فتحعلی‌بیگی، از پژوهشگران عرصه نقالی نیز درباره راه‌های ترویج و گسترش این هنر توضیح داد: با تمام سابقه‌ای كه نقالی در كشورمان دارد، این هنر جایگاه مناسبی در دانشگاه‌های ما ندارد و اینك وقت آن رسیده تا كرسی‌های تدریس آن در دانشكده‌های هنری راه‌اندازی شود.

وی با تاكید بر حمایت از پژوهش در این عرصه افزود: تاریخ نقالی، شاخه‌ها و سبك‌های به‌وجود آمده در آن نیازمند تحقیقی گسترده است كه باید با حمایت‌های مالی و پشتیبانی نهادهای فرهنگی رونق بگیرد.


جمعه 18/9/1390 - 13:39 - 0 تشکر 398429

نقالی نمایش یك نفره از سری نمایش‌های ایرانی معرفی می‌شود . نقالی اسم فعل است نقال فاعل آن ، به عبارت دیگر نقال گوینده است و آنچه كه توسط او برای جمع شنوندگان و بینندگان روایت می‌شود ،‌ نقل گفته می‌شود

♪•°٠•●♥ مـــــــــريمـــــــ ♥●•٠ °•♪
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.