• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن معارف > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
معارف (بازدید: 942)
چهارشنبه 23/6/1390 - 11:10 -0 تشکر 365743
شما هم در گناهان اسراف کرده اید؟

 بگو: اى بندگان من كه بر خویشتن زیاده‏روى روا داشته‏اید، از رحمت خدا نومید مشوید. در حقیقت، خدا همه گناهان را مى‏آمرزد، كه او خود آمرزنده مهربان است

 

 


توبه
از آن جا که ما زمان مرگ خود را نمی دانیم، نمی توانیم برای توبه وقتی را مشخّص کنیم. بخصوص مرگ های ناگهانی و مفاجات که در اثر حوادث و مرض های گوناگون سر می رسد، امروزه خیلی زیاد است. ولی اگر کسی حقیقتاً قبل از مرگ موفّق به توبه شود، توبه ای که اگر زنده می ماند و عمر طولانی هم داشت دیگر به سمت آن گناه نمی رفت را خداوند می پذیرد .

مردی اهل محاسبه ی نفس بود. روزی گفت: من 60 سال دارم، حتّی اگر روزی یک گناه انجام داده باشم، 21500 گناه کرده ام. وای بر من! چگونه با این همه گناه می خواهم خدا را ملاقات کنم؟ نعره ای زد، صیحه ای کشید و به زمین افتاد. وقتی آمدند بالای سر او، دیدند جان به جان آفرین تسلیم کرده است .

بگو: اى بندگان من كه بر خویشتن زیاده‏روى روا داشته‏اید، از رحمت خدا نومید مشوید. در حقیقت، خدا همه گناهان را مى‏آمرزد، كه او خود آمرزنده مهربان است
هرکس که هوای کوی دلبر دارد از سر بنهد هر آنچه در سر دارد

ورنـه بـه هـزار چلّـه ار بنشیند سودش ندهد که نفس کافر دارد

گناهان انسان هر چقدر هم که بزرگ و فراوان باشد، با توبه واقعی بخشیده می‌شود. مغفرت و رحمت الهی و آمرزش همه گناهان، در قرآن کریم به روشنی بیان شده و مورد تأکید قرار گرفته است:

«قُلْ یا عِبادِی الَّذینَ أَسْرَفُوا عَلی‏ أَنْفُسِهِمْ لا تَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَه اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ یغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمیعاً إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحیمُ» [1]

بگو: اى بندگان من كه بر خویشتن زیاده‏روى روا داشته‏اید، از رحمت خدا نومید مشوید. در حقیقت، خدا همه گناهان را مى‏آمرزد، كه او خود آمرزنده مهربان است.

سیری در سیره اهل بیت «علیهم السلام» و نگرشی به ‌شیوه برخورد آن بزرگواران با گناه‌کارانِ نادم و پشیمان، به روشنی حاکی از بخشش و آمرزش گناهان انسان، پس از توبه است. روایات و حکایات فراوانی شاهد این ادّعا است:

به عنوان مثال، شخصی به نزد پیامبر اکرم«صل الله علیه و آله و سلم» آمد و گفت: زنی فرزند خود را کشته است، آیا راهی برای توبه او وجود دارد؟ پیامبر فرمودند: قسم به کسی که جان محمّد در دست او است، خداوند توبه او را قبول می‌کند و او را عفو می‌فرماید. سپس افزودند:

توبه

«إِنَّ بَابَ التَّوْبَه مَفْتُوحٌ مَا بَینَ الْمَشْرِقِ وَ الْمَغْرِبِ وَ إِنَّ التَّائِبَ مِنَ الذَّنْبِ كَمَنْ لَا ذَنْبَ لَه» [2] ؛ باب توبه از بین مشرق تا مغرب گشاده است و کسی که از گناه توبه کند، مانند کسی است که گناهی ندارد. امام صادق «علیه السلام» نیز در روایتی ‌فرمودند:

«إِذَا تَابَ الْعَبْدُ الْمُؤْمِنُ تَوْبَه نَصُوحاً أَحَبَّهُ اللَّهُ فَسَتَرَ عَلَیهِ فِی الدُّنیا وَ الْآخِرَه»

زمانى كه بنده‏اى «توبه نصوح» كند، خداوند او را دوست داشته و عیبش را در دنیا و آخرت‏ مى‏پوشاند.

راوی می‌گوید: به آن حضرت عرض کردم چگونه خداوند عیوب بنده را مى‏پوشاند؟ فرمودند:

«ینْسِی مَلَكَیهِ مَا كَتَبَا عَلَیهِ مِنَ الذُّنُوبِ وَ أَوْحَى إِلَى جَوَارِحِهِ اكْتُمِی عَلَیهِ ذُنُوبَهُ وَ أَوْحَى إِلَى بِقَاعِ الْأَرْضِ اكْتُمِی عَلَیهِ مَا كَانَ یعْمَلُ عَلَیكِ مِنَ الذُّنُوبِ فَیلْقَی اللَّهَ حِینَ یلْقَاهُ وَ لَیسَ شَی‏ءٌ یشْهَدُ عَلَیهِ بِشَی‏ءٍ مِنَ الذُّنُوبِ» [3]

خداوند گناهانش را از یاد دو فرشته موكلش برده و به جوارحش وحى مى‏كند كه گناهان او را بپوشانند و به قطعات زمین وحى مى‏كند، گناهانى كه بر روى آنها انجام داده است پوشیده دارند، و لذا خداوند را در حالى در روز حساب ملاقات مى‏كند كه چیزى بر علیه او در باره گناهان شهادت ندهد.

حدیث قدسی: اگر آنهائی که به من پشت کرده اند می دانستند که من چه اندازه انتظار دیدن آنها را می کِشم و چه مقدار مشتاق توبه و بازگشت آنها هستم هر آینه از شدت شور و شوق نسبت به من جان می دادند و تمام بند بند اعضایشان به خاطر عشق به من از هم جدا می شد. (اسرار صلوة، صفحه 19)

همراهی کلمه ی حکیم با توّاب به این علّت که گمان نشود محبّت و مهربانی خدا برای پذیرش توبه، یک وصف ثانوی می باشد. بلکه این پذیرش برمبنای حکمت عالیه ی الهی است. حکمت الهی یعنی بازشدن دری که آدمی به روی خود بستـه و از دیدار خدا محروم می شود که با توبه آن درب را باز می کند؛ مثل کودک عاصی فراری از دامان مادر، که دوباره نزد مادر برمی گردد، ما هم به دامان عطوفت الهی برگردیم

 

بنابراین هرچه گناه بزرگ و فراوان باشد، با توبه بخشیده می‌شود. پیش از این در توضیح این‌که پذیرش توبه هم هیچ شرطی ندارد،‌ آوردیم که قوم حضرت یونس«علیه السلام» با اینکه خداوند را نافرمانی کردند و یونس پیامبر«علیه السلام» را اذیت نمودند و موانع بسیاری برای رسالت وی فراهم آوردند، ولی همین که آثار عذاب الهی هویدا شد و آنان حقیقتاً توبه کردند، پذیرفته شد و موجب گردید که خداوند رحمان و رحیم، آن قوم را ببخشد و عذاب خوارکننده دنیا را از آنان بردارد و تا زمان اجل طبیعی، به آنان مهلت و حیات مجدّد عطا فرماید.[4]

 

در بسیاری از آیات قرآن کلمه ی توّاب با صفت رحیم آمده است:

«اِنَّهُ هُوَ التَّوّاَبُ الرَّحیِمَ *إنَّکَ اَنتَ التَّوّاَبُ الرَّحیِمُ *وَ اَنَا التَّوّابُ الرَّحیِمُ» (سوره بقره آیات/ 37-128-160)

ولی در یکی از آیات، کلمه ی توّاب همراه با صفت حکیم آمده است:

و «اِنَّ اللهَ هو التَّوّابُ الحَکیِم» (نور، آیه شریفه 10)

همراهی کلمه ی حکیم با توّاب به این علّت که گمان نشود محبّت و مهربانی خدا برای پذیرش توبه، یک وصف ثانوی می باشد. بلکه این پذیرش برمبنای حکمت عالیه ی الهی است. حکمت الهی یعنی بازشدن دری که آدمی به روی خود بستـه و از دیدار خدا محروم می شود که با توبه آن درب را باز می کند؛ مثل کودک عاصی فراری از دامان مادر، که دوباره نزد مادر برمی گردد، ما هم به دامان عطوفت الهی برگردیم.من بـه درگاه تـو با بـار گناه آمده ام شرمسارم زتو با روی سیاه آمده ام

چشم پراشک و دل خسته و بارسنگین مستمندم به درخانه ی شاه آمده ام

آتش معصیتـم شعله کشد بـر آفاق زیـر ابـر کرمت من به پناه آمده ام

گر قبولم نکنی روی نمایم به کجا؟ نه بدین جا، ز پی حشمت و جاه آمده ام

 

پی نوشت ها :

1. زمر / 53

2. جامع الأخبار، ص 88

3. الکافی، ج 2، ص 436

4. یونس / 98


منابع :

پایگاه آیت الله مظاهری

وبلاگ حجت الاسلام حاتم پور کرمانی

سایت :hadith.ir

فرآوری : محمدی

بخش قرآن تبیان

چهارشنبه 23/6/1390 - 12:8 - 0 تشکر 365756

خدا توفیق توبه رو به هر کسی نمیده .
برای رسیدن به اون توفیق هم باید سعی کرد و تا حرکتی از طرف ما نباشه این برکت از ما دوره نه ؟؟؟

يا علي گفتيم و عشق آغاز شد

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.