• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن سياسي > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
سياسي (بازدید: 900)
يکشنبه 9/5/1390 - 22:6 -0 تشکر 346156
تضعیف سرمایه‏ ی اجتماعی با القای سیاه ‏نمایی

مقام معظم رهبری در دیدار با نمایندگان بخش خصوصی، اولین شرط موفقیت در جهاد‏ اقتصادی را، برآورد درست از شرایط کشور و ایجاد روحیه‏ی امیدآفرینی و پرهیز از ارایه‏ی نگاه منفی و القاء سیاه‏نمایی در نزد افکار عمومی مطرح نمودند.

 


پرهیز از ارایه نگاه منفی و القاء سیاه‏نمایی از نگاه ایشان، از چند منظر درفضای کنونی ایران قابل توجّه و تأمل می‏باشد.

1. از منظر آموزه‌های ادبیات اقتصاد توسعه و با عنایت به نقش مولفه های نرم ‏افزاری و سخت‏ افزاری در فرآیند توسعه ‏ی کشورها، ایجاد روحیه امیدآفرینی، نشاط و پرهیز از تصویرسازی‏ های سیاه آینده، در زمره‏ ی مولفه‌های نرم ‏افزاری توسعه قلمداد می‏شود.
ضریب نفوذ مولفه‌های نرم‏ افزاری توسعه بسیار بیشتر از حوزه‏ های سخت‏ افزاری بوده و لذا اثرات زنجیره‌ای و تصاعدی آن در صورت وجود روی‏کرد تضعیفی - تخریبی، دارای ضریب ماندگاری طولانی برآحاد جامعه می‌باشد که در نتیجه پیامد آن کاهش ضریب نفوذ اعتماد به نفس ملی خواهد بود.

2. سرمایه اجتماعی به عنوان یک ره‏یافتی که کامل‏تر از سرمایه‏ ی انسانی و سرمایه‏ ی فیزیکی بوده، در هزاره‏ی جدید مورد توجّه بیشتر اندیشمندان اجتماعی- اقتصادی در فرآیند جامعه ‏سازی،‌ دولت‏ سازی و سیستم‎‏ سازی قرار گرفته است.

محور کنونی سرمایه ‏‏ی اجتماعی، شبکه‌های اجتماعی با محوریت احترام، اعتماد و هویت بوده که سرمایه‌ها و منابع انسانی یک جامعه را در پیوند هدفمند و سیستمی قرار می ‏دهد.
حاصل این ارتباط چند لایه و پویا در صورتی که سرمایه‏‏ ی اجتماعی در بین آحاد یک جامعه مثبت، تحول‏ آفرین و امیدافزا باشند، تقویت و تحکیم مناسبات خانوادگی- اجتماعی بوده ، حداقل اثر توسعه‌ای آن کاهش هزینه‌های مبادلات اجتماعی و حذف فرآیندهای غیرضروری خواهد بود.
در صورتی‏که، سرمایه‏ ی اجتماعی از نوع منفی در پی القا سیاه‏ نمایی و ارایه‏ ی تصویرهای مخدوش برای جامعه باشد ، هزینه ‏‏های فرآیند توسعه با ساختار شبکه‏ ای به صورت سرطانی افزایش یافته، فروپاشی اجتماعی – اقتصادی و به تبع آن تخریب و انهدام نهادهای کانونی جامعه تسریع خواهد یافت.

3. از منظر آموزه های تئوریک توسعه، منابع و سرمایه ‏های انسانی در نقطه عزیمت کانونی هر استراتژی توسعه قلمداد می‏شوند.
بدون توجه به سرمایه‏ های انسانی، انجام استراتژی‏ های سخت افزاری در فرآیند توسعه،‌ دستاوردی جزاتلاف منابع ملی نخواهد داشت.
القاء سیاه ‏نمایی و استفاده هدفمند و سازمان‏ یافته از ابزارهای متنوع جهت تضعیف روحیه‏ی نشاط ملی و امید به آینده، بی اعتمادی سیستمی را در جامعه نهادینه کرده به نحوی که با روی‏کرد تعاملی و زنجیره‌ای اثرات تخریبی آن تا جزیی‏ ترین لایه‏ های انسانی جامعه به سرعت خود را نشان خواهد داد.
کالبد شکافی هرم سنی جمعیت در آخرین سرشماری بیانگر آن است‏ که، بخش عظیمی از این جمعیت جوان بوده و متولدین سال‏های بعد از انقلاب ‏اسلامی می‏باشند.
از منظر آموزه‌های روان‏شناختی در فرآیند توسعه، محور کانونی تمامی تلاش‌های انسانی و به ویژه جوانان و نوجوانان، امید به آینده می‏باشد به نحوی که معمار کبیر انقلاب نیز همواره از نوجوانان به عنوان آینده‏ سازان جامعه‏ی ایران نام می‌برد. این در حالی است‏ که، سیاه‏نمایی و القاء ناامیدی و یأس، به ویژه در نسل جوان به عنوان اصلی‏ ترین موتور محرکه‏ ی توسعه، فرآیند توسعه‏ یافتگی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را با ناکارامدی نهادی مواجه ساخته، به صورتی هدفمند و طراحی شده القاء ناکارآمدی جمهوری‏ اسلامی را در بین اذهان جوانان نهادینه خواهد نمود.
در این‏ صورت رسیدن به آرمان‏های تصریح شده در سند چشم‏ انداز، صدور آموزه‌ها و دستاوردهای‏ انقلاب و ... با تأخیر صورت خواهد گرفت.

 

4.شواهد تاریخی توسعه ‏ی کشورها نیز به شدت تأکید بر پرهیز از ارایه نگاه‏ های منفی و تخریبی در فرآیند توسعه یافتگی دارد.

تجربه‏ ی ژاپن بعد از جنگ جهانی ‏دوم به خوبی بیانگر این می‏ باشد که نسل به شدت آسیب دیده از بمباران اتمی، توانستند با خلق روحیه‏ ی حماسی در قالب یک حرکت هم‏گرا، نوسازی و بازسازی ژاپن را رقم زده به نحوی که هم اکنون در زمره‏ ی سه اقتصاد برتر دنیا از منظر شاخص‏های توسعه‏ ی یافتگی قلم‏داد می‌شود.

تجربه ی اخیر کشورمان در مواجهه ‏‏ی با جنگ تحمیلی نیز در کنار کمبود و عدم وجود تجهیزات و دانش ‏نظامی،‌ تنها در سایه‏ ی وجود روحیه‏ ی نشاط، امید آفرین و پرهیز جدی از سیاه‏ نمایی در هدایت جنگ بود که، توانست فتوحات لازم را برای کشور به همراه داشته باشد.


هم اکنون نیز که کشور در سال «جهاد‏ اقتصادی» به سر برده، طرح تحول اقتصادی را در میانه راه خود داشته و عملیاتی نمودن برنامه پنجم توسعه را مورد هدف‏گیری قرار داده است،‌ به عنوان مهم‏ترین و کانونی‏ ترین مولفه، نیازمند بسته ‏سازی و خلق روحیه‏ ی جهادی، حماسی و توسعه‌ای می‏باشد.

ایجاد این روحیه‏ی مستلزم خلق تصویرهای امیدآفرین و روشن از آینده به ویژه از سوی نخبگان اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در کنار نقد منصفانه از شرایط می‏باشد تا بتوان روحیه‏ی جرأت و جسارت در ورود به میدان‏های اقتصادی و اجتماعی را داشته به نحوی که این امر در جزیی‏ ترین لایه‏ های اجتماعی نهادینه شود.

 

سایت تحلیلی تبیینی برهان

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.