• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 3649)
سه شنبه 9/1/1390 - 14:22 -0 تشکر 302108
کدام بدتر است:سیگار ،پیپ یا قلیان؟

پرسشی از دکتر محمدرضا معدنی معاون اجرایی جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران

کدام بدتر است: سیگار، پیپ یا قلیان ؟
سرطان ریه یکی از شناخته‌شده‌ترین و خطرناک‌ترین سرطان‌هاست که سالانه تعداد زیادی از مردم به آن مبتلا می‌شوند. از طرفی، این سرطان با مصرف دخانیات ارتباط تنگاتنگی دارد؛ به طوری که تقریبا80 درصد موارد سرطان ریه به استعمال قلیان، پیپ و سیگار مرتبط است....

اما ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که کدام یک از این محصولات دخانی خطرناک‌ترند و احتمال ابتلا به این سرطان را بیشتر می‌کنند؟ برای پاسخ به این سوال، گفت‌وگوی ما را با دکتر محمدرضا معدنی، معاون اجرایی جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران، بخوانید.

آقای دکتر ! تاریخچه استعمال دخانیات به چه زمانی برمی‌گردد ؟
مصرف مواد دخانی در دنیا بالغ بر 2 هزار سال قدمت دارد و در طول این مدت هم دستخوش تحولات زیادی شده است. نخستین‌بار بومیان قاره آمریکا در دوران باستان به خواص گیاه تنباکو پی بردند. کریستف کلمب و همراهانش در سال 1492 میلادی به جزیره‌ای بین آمریکای شمالی و جنوبی رسیدند و متوجه شدند که افراد بومی این منطقه گیاهی عجیب را روی آتش ریخته و دود آن را داخل ریه‌های خود فرو می‌برند.

کریستف کلمب به تصور اینکه این گیاه، ماده‌ای جادویی دارد، هنگام بازگشت مقداری از برگ‌ها و دانه‌های آن گیاه را با خود به اسپانیا برد و به این ترتیب توتون به اروپا راه یافت و مردم اروپا این گیاه را توباکو نامیدند که در ایران به تنباکو معروف است.

توتون که در سال 1605 میلادی در عثمانی، مصر و هند شناخته شده بود، توسط پرتغالی‌ها وارد ایران شد. اگر چه برخی بر این باورند که توتون نخستین‌بار در سال 1590 میلادی وارد ایران شده است اما بررسی اسناد تاریخی‌ نشان می‌دهد مصرف دخانیات در زمان شاه‌عباس در ایران رواج پیدا کرد.

ظاهرا سیگار پرمصرف‌ترین محصول دخانی در سراسر دنیاست. همین‌طور است ؟
بله؛ سیگار جزو یکی از مهلک‌ترین محصولات اعتیادآور ساخته دست بشر است و از برگ کاغذ، فیلتر، توتون و اسانس و مواد نگهدارنده ساخته می‌شود. در این بین باید گفت که خطر اصلی را دود ناشی از استعمال این ترکیب ایجاد می‌کند.

منظورتان از خطر جدی چیست ؟
ببینید؛ دود سیگار دارای دو جریان اصلی و کناری است. جریان اصلی هنگام پک زدن وارد دهان و ریه می‌شود و جریان کناری در فاصله پک زدن‌ها از انتهای سیگار و هنگام بازدم وارد محیط و سپس ریه می‌شود که این دود از 4 هزار ماده مختلف با آثار آنتی‌ژنی، جهش‌زایی، سرطان‌زایی، دارویی و... تشکیل شده است. در عین حال، دود سیگار شامل 2 بخش ذره‌ای و گازی است.

بخش گازی 85 درصد دود سیگار را تشکیل می‌دهد و اکسیژن، نیتروژن و مونواکسیدکربن اجزای اصلی آن هستند. مونواکسیدکربن میل ترکیب زیادی با هموگلوبین خون دارد و در رقابت با اکسیژن برای ترکیب با هموگلوبین پیروز می‌شود. در نتیجه انتقال اکسیژن به بافت‌های بدن کاهش می‌یابد.

بخش ذره‌ای نیز 15 درصد دود سیگار را تشکیل می‌دهد و نیکوتین و قطران مهم‌ترین مواد تشکیل‌دهنده بخش ذره‌ای هستند. در عین حال، نیکوتین ماده اصلی و موثر دود سیگار است که اعتیادآور بوده و با عوارض قلبی-عروقی و ایجاد اختلال در سیستم عصبی همراه است.

سلامت: آیا سیگارهای لایت، همان‌طوری که کارخانجات سیگارسازی ادعا می‌کنند، واقعا کم‌خطرترند ؟
نه! به‌رغم قرن‌ها نوآوری تبلیغاتی، ادعاهای اغراق‌گونه، ایجاد ذهنیت بی‌خطر بودن یا کم جلوه دادن خطر برای سلامت، هیچ شواهد و مدارک مستندی وجود ندارد که نشان دهد سیگارهای Light (سبک) یا Mild (ملایم)، کم‌ضررتر از سیگارهای معمولی هستند و به طور کلی، وجود 40 نوع ماده سرطان‌زا در دود انواع سیگار به اثبات رسیده است.

اگر سیگار را با قلیان مقایسه کنیم، به چه نتیجه‌ای می‌رسیم؟ قلیان مضرتر است یا سیگار ؟
با وجود اینکه قلیان کمتر مصرف می‌شود اما حجم دودی که از آن وارد بدن می‌شود 10 تا 20 برابر دود ناشی از مصرف سیگار است. یک نخ سیگار معمولا 500 سی‌سی تا یک لیتر دود تولید می‌کند اما یک‌بار استفاده از قلیان 10 تا 20 لیتر دود تولید خواهد کرد و درواقع، سرو یک نوبت قلیان برابر با استعمال 70 نخ سیگار است. از طرف دیگر سیگار معمولا انفرادی مصرف می‌شود اما از یک قلیان صدها نفر استفاه می‌کنند.

البته این روزها هنگام سرو قلیان در مراکز تفریحی، سر یک‌بارمصرف قلیان در اختیار مشتریان قرار می‌گیرد تا به اصطلاح از انتقال بیماری‌ها جلوگیری شود اما باید گفت این لوله قلیان است که حاوی انواع باکتری و ویروس است و ناقل بیماری‌هایی مانند سل و هپاتیت است.

نمی‌توان میزان مصرف افراد را نیز نادیده گرفت. مثلا شخصی که روزی یک بار قلیان می‌کشد، در مقایسه با فردی که روزی یک پاکت سیگار مصرف می‌کند، احتمالا زودتر به سرطان ریه مبتلا خواهد شد.

کدام ضلع مثلث دخانیات، سلامت مصرف‌کنندگان را بیشتر تهدید می‌کند: سیگار، پیپ یا قلیان ؟
همه‌شان به نوعی سلامت را به خطر می‌اندازند و نمی‌توان گفت یکی از آنها از دیگری بهتر یا بدتر است اما برای بیان خطرهای پیپ باید از سیگار برگ شروع کنیم. سیگار برگ در واقع تنباکوی پیچیده شده در برگ تنباکو است و عموما مقدار تنباکوی این سیگارها چند برابر سیگارهای معمولی است و گاهی مقدار تنباکوی موجود در سیگار برگ به اندازه 20 سیگار معمولی است.

البته در مورد مصرف پیپ در مقایسه با سایر محصول‌های دخانی مطالعه‌های کمتری انجام شده است. با این وجود، بیشتر حقایقی که در مورد سیگار برگ وجود دارد در مورد پیپ هم مصداق پیدا می‌کند. به طور مثال، دود ناشی از پیپ در مقایسه با سیگار قلیایی‌تر است و بنابراین برای ایجاد اعتیاد بالا به نیکوتین نیاز به استنشاق مستقیم آن به ریه وجود ندارد.

در عین حال، به واسطه میزان بالای تنباکوی استفاده‌شده در پیپ، مصرف‌کنندگان و اطرافیان با دودی معادل سوختن چند نخ سیگار مواجه می‌شوند. از طرفی، مصرف‌کنندگان پیپ شانس بالاتری برای ابتلا به بیماری از جمله بیماری انسدادی مزمن ریوی و سرطان های دهان، سر، گردن، حنجره، مری و ریه دارند.

یعنی نمی‌توان با قطعیت گفت که کدام یک از اینها خطرناک‌ترند ؟
همین‌طور است اما باز هم بستگی به میزان مصرف دارد. فرض کنید بخواهیم 3 نفر را با شرایط یکسان از نظر سن، جنسیت، موقعیت زندگی و... با هم مقایسه کنیم که اولی روزانه یک پاکت سیگار مصرف می‌کند، دومی‌مصرف مداوم پیپ دارد و فرد سوم روزی یک ساعت قلیان می‌کشد.

مسلما آنهایی که پیپ و قلیان می‌کشند زودتر از فرد سیگاری با مشکل مواجه می‌شوند. اما نکته بسیار مهم این است که درنهایت هر 3 این افراد، جان خود را به واسطه مصرف دخانیات از دست می‌دهند یا حداقل کمتر از افراد دیگر عمر می‌کنند و سالیان سال باید با انواع بیماری‌ها و سرطان‌ها دست و پنجه نرم کنند.



سه شنبه 9/1/1390 - 14:52 - 0 تشکر 302121

سلام و تشکر دوست عزیز
دوست دارم اگر اجازه بدید و اگر دوستان موافق باشن یه رویکرد تحلیلی به اخباری که ثبت می کنید داشته باشیم.
پس با این قسمتها از مطلب شما آغاز می کنیم که :
1-تقریبا 80 درصد موارد سرطان ریه به نوعی با مصرف دخانیاتی مثل سیگار ، پیپ و قلیان در ارتباطه.
2- تنباکو اولین بار در بومیان آمریکا استفاده یشد و توسط کریستف کلمب و همراهانش به اروپا راه پیدا کرد.
3- مصرف دخانیات توسط پرتغالیها و در زمان شاه عباس صفوی وارد ایران شد.
========================================
منتظر ادامه ی نکات متن باشید. اگر نظر یا سوالی در مورد مطالب بالا دارید میتوانید در همین تاپیک بپرسید.

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

سه شنبه 9/1/1390 - 15:58 - 0 تشکر 302137

قلیان از همه بدتره بعد پیپ بعد سیگار
ولی فکر کنم ضرر قلیان بیشتره

پنج شنبه 11/1/1390 - 11:17 - 0 تشکر 302668

بخش دوم نکات متن:

- دود سیگار از دو بخش گازی و ذره ای تشکیل میشه.

- بخش گازیش که 85% رو تشکیل میده، حاوی ماده مضر "مونوکسید کربن" است. و بخش ذره ای حاوی "نیکوتین" ماده اعتیادآور و مضر برای سیستم عصبی قلبی-عروقی است. قطران نیز جزء قسمت ذره ای دود سیگار است.

- سیگار 40 نوع ماده سمی رو در خود داره.

- سیگارهای لایت و mild ضرر کمتری از سایر سیگارها ندارند و ثابت نشده است که این سیگارها آسیب کمتری در پی داشته باشند.

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

پنج شنبه 11/1/1390 - 13:28 - 0 تشکر 302702

به نام خدا - سلام .

آقای دکتر دستتون درد نکنه نکات مهمو خلاصه نوشتید .
راستش به قول اقای " تیچ من " ما نسل جدید حوصله ی خوندن متن های طولانی رو نداریم با اینکه خودم متخصص نوشتن متن های طولانیم !

البته از آقا میشمم تشکر می کنم چون با رنگی کردن متن آخر باعث شدن من خلاصه ی متنو بخونم .

 برای امام زمان صلوات فرستادی ؟      

خدایا شکرت که هر چه دادی بهترین بود . 


 

پنج شنبه 11/1/1390 - 23:48 - 0 تشکر 302846

من هم به صحبت های دوستان یک نکته ای رو اضافه می کنم؛
اعتیاد آور بودن نیکوتین و از این قبیل موارد مثل مورفین و کدئین به دلیل این ه که در بدن هنگام بروز درد، با رسیدن پیغام درد به سیستم نخاع، یک سری انتقال دهنده های عصبی به نام انکفالین ها هستند که جلوی انتقال درد رو می گیرند و باعث تسکین درد می شن. با مصرف مداوم نیکوتین و این قبیل موارد، این مواد کم کم انکفالین رو کنار می زنند و خودشون جایگزین این انتقال دهنده عصبی میشن و فرد هنگام درد تنها نیکوتین، مورفین یا کدئین می تونه آرومش کنه.
(امیدوارم درست گفته باشم)

 

« معجزه خبر نمی کند، با احتیاط ناامید شوید ! »

 

جمعه 12/1/1390 - 10:16 - 0 تشکر 302891

سلام و تشکر از عزیزان همراه

بخش سوم نکته ها:

-حجم دود ناشی از قلیان قریب به 10 تا 20 لیتر و دود حاصل از یک نخ سیگار نهایتا 500 سی سی! نتیجه: یک نوبت قلیان به اندازه 70 نخ سیگار دود وارد ریه ها می کند.

-از این نکته هم نگذریم که قلیان را چند نفر استفاده می کنند و چون انتقال عفونت در قلیان بیشتر بخاطر لوله ی آن است، سر یک بار مصرف هم از انتقال عفونتهای خطرناکی مثل سل و هپاتیت پیشگیری نمی کند.

-سیگار برگ به علت داشتن برگ تنباکو بجای کاغذ نازک خطر حدود 20 برابر بیشتر از سیگار معمولی دارد.

- پیپ هم به علت داشتن دودی قلیایی، میزان توتون زیاد مصرفی زیان بیشتری به بدن می رساند.

- در سه فرد یکسان، خطر پیپ و قلیان به مراتب بیش از سیگار است.

*** از هرچه بگذریم، اگر سلامت برایتان مهم است اطراف دخانیات از هیچ نوع نروید***

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.