• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 580)
سه شنبه 3/12/1389 - 0:27 -0 تشکر 288079
چند توصیه مهم رایانه پزشکی !!

اگر بیش از دو ساعت در روز از رایانه استفاده می‌کنید، احتمال دارد که به «سندرم بینایی رایانه‌ای» مبتلا باشید. ‌ دکتر جنیفر آشتون پژوهشگر و متخصص کانادایی در این باره گفت: سندرم بینایی رایانه‌ای یا«CVS» شامل علائمی است که در پی استفاده طولانی مدت از رایانه و ابزار الکترونیکی دستی، iphoneها و ipodforها در طول روز و به طور مکرر بروز می‌کنند.

به گزارش شبکه خبری سی بی اس نیوز، ‌مهمترین علائم این سندرم عبارت از خستگی چشم، خشکی و تحریک پذیری چشم، خستگی عمومی بدن و سردردهای مکرر هستند. در این مقاله، دکتر آشتون چند راه کار مفید برای بهبود و کاهش خستگی چشمی در مبتلایان به این سندرم ارائه کرده است.

وی توصیه می‌کند؛ کسانی که ساعات طولانی جلوی رایانه می‌نشینند باید پلک بزنند با این کار اشکها در چشم جریان پیدا می‌کنند و نه تنها از خشکی چشم جلوگیری می‌کند بلکه اشکها به طور طبیعی خاصیت درمانی دارند. توصیه دوم؛ استفاده از قانون ۲۰/۲۰/۲۰ است. به این معنی که هر ۲۰ دقیقه ۲۰ ثانیه به نقطه‌ای در مسافت ۲۰ فوتی خیره شوید تا چشهمایتان استراحت کنند.

نکته سوم؛ اطمینان از وجود نور مناسب در محیط است. بهتر است نور مناسب از بالای سر و در محدوده میز کار بتابد و نباید به خود فرد بتابد. همچنین باید صفحه مونیتور را طوری قرار دهید که نور پنجره یا چراغ از آن منعکس نشود.
در پایان نیز تاکید می‌شود که موقعیت مناسب قرار دادن مونتیور، ۱۵ تا ۲۰ درجه پایین‌تر از سطح چشمهاست که ۲۰ تا ۲۸ اینچ هم باید از چشم‌ها فاصله داشته باشد.

سه شنبه 3/12/1389 - 0:4 - 0 تشکر 288067

 آیا هنگام استفاده از رایانه این موارد را رعایت می کنید؟
یک متخصص ارتوپدی گفت: استفاده بد و بیش از حد از رایانه در بین جوانان درد گردن، دستها و شانه را در پی دارد. دکتر علی دیانت افزود: برخی از جوانان ۶ - ۷ ساعت را بی وقفه با رایانه کار می‌کنند و نرمش‌های کششی انجام نمی‌دهند تا اندامهایشان مانند گردن و دست‌ها خسته نشود در نتیجه بسیاری از آنان به تازگی با درد در ناحیه گردن، شانه و مچ به ارتوپد مراجعه می‌کنند.

وی افزود: وضعیت موس رایانه باید با توجه به مچ و تنه تنظیم شود. علاوه بر آن، افراد پس از مدتی کار کردن با این وسیله باید آن را رها کنند و نرمشهای گردن و شانه و دست را انجام دهند.

این فوق تخصص جراحی دست با اشاره به برخی دیگر از علل درد گردن گفت: اگر صندلی و میز رایانه متناسب با قد و هیکل استفاده کننده از آن تنظیم نشود فرد دچار درد در ناحیه کتف، بازو و گردن می‌شود. علاوه بر آن برخی از جوانان به علت کوچک بودن صفحه مانیتور یا ضعیف بودن چشمشان، دایم سرخود را به مانیتور نزدیک می‌کنند در نتیجه دچار گردن درد شدید می‌شوند.

وی توصیه کرد: افرادی که بنا به اقتضاء شغلشان باید روزی حدود ۵ ساعت با رایانه کار کنند، صبح‌ها نرمش کنند، دست کم هفته‌ای سه روز شنا کنند، هر یکی دو ساعت از جلوی رایانه بلند شوند و نرمش‌های کششی انجام دهند تا گردن، شانه‌ها و کتف آنان از حالت گرفتگی خارج شود.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران استفاده از مانیتورهایی با ابعاد مناسب، انتخاب فونت خوانا، میز و صندلی مناسب را از دیگر راه‌های پیشگیری از ابتلا به گردن و مچ درد ناشی از کار زیاد با رایانه ذکر کرد.

دیانت در پایان اظهار کرد: نسخه‌ واحدی برای میز و صندلی مناسب نمی‌توان پیچید. البته باید استفاده از موس نیز مورد توجه قرار گیرد چرا که موس‌های کوچک باعث جمع کردن دست به منظور استفاده از آن‌ها می‌شود که درد ناحیه مچ را در پی دارد. بنابراین موس و «پد» زیر آن باید به گونه‌ای انتخاب شود که به مچ دست زیاد فشار وارد نشود.

سه شنبه 3/12/1389 - 0:28 - 0 تشکر 288081

 خستگی چشم در هنگام كار با كامپیوتر
خیره شدن به صفحه مانیتور تعداد دفعات پلک زدن را کاهش می‌دهد و سبب سوزش چشم و در نتیجه منجر به خشکی چشم می‌شود .
هر چه افراد بیشتر به صفحه مانیتور خیره شوند، کمتر پلک می‌زنند و هر چه کمتر پلک بزنند دچار سوزش و آسیب چشم می‌شوند و هر چه احساس خشکی در چشم زیاد شود سوزش و اشک را به دنبال خواهد داشت.
به گفته محققان پلک زدن سبب تر شدن چشم می‌شود و کارهایی که انسان را مجبور به کم‌کردن تعداد دفعات پلک زدن کند مانند کار با کامپیوتر و رانندگی و تماشای تلویزیون سبب خشکی چشم می‌شود.
امروزه كامپیوتر در همه جا، از خانه گرفته تا محل كار مورد استفاده قرار می گیرد و متعاقبا اثراتی كه بر سیستم سلامت انسان می گذارد، روز به روز محسوس تر می گردد. مشكلات بینایی ناشی از كامپیوتر به طور كلی تحت سندرم بینایی كامپیوتر شناخته شده است. تعداد زیادی از كاربران كامپیوتر شكایاتی ناشی از كار من جمله؛ ناراحتی های چشمی، خستگی عضلانی، استرس و حتی اپی لپسی و جوش های صورت و ناراحتی های پوستی را بروز می دهند كه در ذیل به برخی از عوامل موثر در خستگی چشم و راه كارهای پیشگیری از آن می پردازیم.
تعریف استنوپی :
استنوپی یا خستگی چشم، امروزه یك نوع گرفتاری و مشكل رایج در میان كابران می باشد. بروز این مشكل ممكن است به علت عوامل مرتبط با وضعیت چشم و بینایی، فاكتورهای وضعیتی، شخصیتی و مرتبط با محیط كار شامل: دما، رطوبت و جریان هوای داخل اطاق و یا بیماری های سیستمی باشد.
وضعیت چشم و بینایی :
از علل استنوپی، وضعیت خود چشم است. عیوب انكساری تصحیح نشده خصوصا آستیگماتیسم، پیر چشمی، دور بینی كه به طور كامل تصحیح نشده، اختلالات دید دو چشمی از عوامل ایجاد كننده استرس های بینایی ناشی از كار با كامپیوتر هستند.
لذا كلیه كاربران باید یك معاینه مقایسه ای قبل یا بلافاصله بعد از شروع كار و نیز بعد از آن داشته باشند. این معاینه شامل آنالیز دقیق عملكرد در چشم ها در فواصل میانی و نزدیك كار باشد.

سه شنبه 3/12/1389 - 0:30 - 0 تشکر 288082

نوع كار :
نوع كار با كامپیوتر در بروز استنوپی نقش دارد. افرادی كه تایپ می كنند نیاز بیشتری دارند و بیشتر مستعد استنوپی هستند. اغلب این افراد ترجیح می دهند صفحات نوشتاری را از سمت راست ببینند تا از سمت چپ. چون دید دو چشمی آنها در سمت راست بهتر است. مدت زمانی كه كاربران در طول روز با كامپیوتر كار می كنند نیز در بروز استنوپی موثر است. لذا باید صفحه نگهدارنده متون در زیر سطح چشم قرار گیرد.
برای این منظور وقفه های كاری به صورت پی درپی برای كاهش استنوپی توصیه می شود، خصوصا برای افرادی كه بدون هیچ مكثی در طول زمان كاری، با كامپیوتر كار می كنند. كاربر باید به ازای هر دو ساعت كار با كامپیوتر 15 دقیقه استراحت و وقفه كاری داشته باشد و افرادی كه فشار كاری بالاتری دارند هر یك ساعت كار، 15 دقیقه استراحت نیاز دارند.
عوامل فردی :
فاكتورهایی شبیه خستگی عمومی، بیماری، استفاده از دارو و مستعد بودن به میگرن و ترس از نور (فتوفوبی) و فاكتورهای سایكولوژیك مانند نگرانی، عصبی بودن و میزان رضایت شغلی با علایم خستگی چشم مرتبط می باشند. البته سن و جنسیت در بروز علایم استنوپی موثر است. كاربران مسن تر و زنان، بیشتر در معرض استنوپی هستند.
عوامل محیطی مرتبط با خود كامپیوتر :
عوامل محیطی شامل مسائل مختلفی است كه از آن جمله می توان به كیفیت و نوع كامپیوتر به كار گرفته شده، رنگ حروف و زمینه تصویر و متناسب بودن ارتفاع كامپیوتر و صفحه كلید با اندام فرد اشاره نمود.
نكته قابل توجه اینكه تاكنون هیچ گونه اثر مستقیمی ناشی از تشعشعات كامپیوتر (امواج یونیزه و غیر یونیزه مانند: امواج مرئی، ماوراء بنفش…) بر روی سلامت عمومی و چشم پیدا نشده است.

سه شنبه 3/12/1389 - 0:31 - 0 تشکر 288083

همچنین هیچ سندی مبنی بر اینكه تشعشعات كامپیوتر سبب آب مروارید شود، وجود ندارد. از آنجایی كه رنگ های مختلف بر روی سیستم فولوكی چشم ها اثر می گذارند ممكن است سبب ناراحتی چشم ها شوند. استفاده از یك رنگ در موارد تایپ، وارد كردن اطلاعات در كامپیوتر مناسب تر است و كانتراست مخفی كامپیوتر (حروف مشكی روی زمینه سفید) به طور كلی بهتر قابل رویت است. می توان برای حذف انعكاس نور از مانیتور، كاهش روشنایی و افزایش قدرت تفكیك سیستم بینایی، در مقابل صفحه مانیتور فیلتر گذارد.
عوامل محیطی، مرتبط با محل كار :
فاكتورهای محیطی مانند روشنایی و خیرگی از عوامل بسیار مهم و موثر بر استنوپی كاربران محسوب می شود. پس باید پنجره ها با پرده پوشیده شوند و می توان از پرده های عمودی استفاده كرد. یكی از شكایات اصلی كاربران كامپیوتر، شكایت از خیرگی و رویت تصاویری است كه در نتیجه انعكاس نور در صفحه مانیتور دیده می شود. وجود لامپ درخشان در محیط دید ممكن است سبب ناراحتی و خیرگی شود. پنجره ها، وجود لامپ های فلورسنت در بالای سر و لامپ های میز كار نیز غالبا در این مشكل سهیم هستند. دو نوع خیرگی كلی وجود دارد؛ در نوع اول، توانایی دیدن جزئیات از بین می رود و نوع دوم سبب عدم راحتی در دیدن می شود.

سه شنبه 3/12/1389 - 0:31 - 0 تشکر 288084

چندین روش برای كاهش خیرگی معرفی شده است كه شامل موارد زیر می باشد:
موقعیت مانیتور، بایستی به گونه ای تنظیم شود كه كاربر نتواند هیچ رفلكسی را از مانیتور و یا سطوح صیقلی براق ببیند.
منابع نور محیطی طوری تعبییه گردند كه به صورت مناسبی نور را منتشر كنند.
لامپ های فلورسنت طوری نصب گردند كه با محل قرار گرفتن كامپیوتر موازی باشد.
مانیتور كامپیوتر بایستی به گونه ای باشد كه انعكاس نداشته و قابلیت حركت و تنظیم داشته باشد.
صفحه كلید باید مات بوده و كلید های آن حداقل انعكاس را داشته باشند.
متون ترجیحا باید به صورت رنگی نوشته شده باشد.
دسكتاب رنگی به دسكتاب سیاه ترجیح داده می شود.
خشكی هوای موجود در محیط، سبب حساسیت چشم می گردد. این مسئله خصوصا می تواند سبب ناراحتی برای كسانی كه از لنز استفاده می كنند گردد.
استفاده از كامپیوتر سبب كاهش تعداد پلك زدن و افزایش تبخیر اشك و در نتیجه باعث خشكی چشم ها می گردد.
در بعضی افراد استفاده از اشكهای مصنوعی می تواند سبب جلوگیری از بروز خشكی چشم شود.

سه شنبه 3/12/1389 - 0:31 - 0 تشکر 288085

میزان وجود گرد و غبار و پرز در محیط از دیگر عوامل موثر می باشد و می توان با نظافت منظم مانیتور گرد و غباری را كه می تواند مانع دید شود زدود.
آلودگی هوای محیط كار و ایجاد هیپوكسی سبب تسریع رسیدن به حالت خستگی در كاربر می شود. همچنین مشخص شده است كه نور زیاد همراه با سر و صدای زیاد بیشترین اثر را در بروز خستگی و كاهش فعالیت های ذهنی فرد اعمال می كند.
عوامل وضعیتی :
بسیاری از شكایات رایج كاربران مانند درد گردن و كمر درد، ممكن است به دلیل وضعیت نادرست فرد یا موقعیت و ارتفاع نامناسب كامپیوتر باشد. گردن و چشم ها باید در هنگام نگاه به مانیتور كمی به پائین خم شوند و در نتیجه بالای مانیتور باید كمی زیر خط افق چشم های كاربر بوده باشد.
مانیتور و صفحه كلید باید در ارتفاع مناسب تنظیم شوند و از نگهدارنده اوراق متحرك استفاده شود تا كاربر راحت تر باشد، سطح مانیتور تقریبا عمود بر نگاه باشد، صفحه كلید باید در ارتفاعی قرار گیرد كه دستان و انگشتان به صورت برجسته روی آن باشد یعنی مچ دست بالای انگشتان قرار گیرد.

سه شنبه 3/12/1389 - 0:31 - 0 تشکر 288086

بهتر است صندلی دسته دار باشد و ارتفاع دسته ها طوری باشد كه بازوها را حمایت كند. دسته های صندلی نباید زیاد بلند یا به سمت جلو كشیده شده باشند. صندلی حتما باید گودی كمر را پر كند. در حالت نشسته پشت دستگاه باید بین ران و كمر و بین ساق پا و ران زاویه قائمه وجود داشته باشد و برای رسیدن به این حالت باید یك سطح شیب دار 15- 10درجه زیر پا قرار گیرد.
نتیجه گیری :
گرچه هر فردی ممكن است علایم متفاوتی از خستگی چشم نشان دهد اما قرمزی، پر آب شدن و حساس شدن چشم ها، خستگی، درد یا سنگینی پلكها، سردرد و پشت درد، شایع ترین علایم خستگی چشم است و اغلب این علایم با استراحت، تغییر شرایط محیط كار و در بعضی موارد استفاده از عینك های مناسب از بین می روند.

سه شنبه 3/12/1389 - 0:32 - 0 تشکر 288087

موارد زیر برای ایجاد شرایط مناسب شغلی جهت دوری از خستگی چشم پیشنهاد می شود:
موقعیت كامپیوتر به طور جزئی از محل نگهدارنده متون فاصله داشته باشد به طوری كه محل قرار گیری متون تا جایی كه می تواند نزدیك به مانیتور باشد تا حركات سر و چشم و تغییرات مولكولی چشم به حداقل برسد.
موقعیت بالای مانیتور در زیر سطح چشم و یا كمی پایین تر از آن قرار گیرد.
خیرگی و انعكاس نور به حداقل ممكن برسد.
مانیتور تمیز و عاری از گرد و غبار باشد.
استراحت های متناوب و منظم برای دوری از خستگی چشم رعایت شود.
با پلك زدن، چشم ها تمیز و ضد عفونی شده و مانع بروز خشكی چشم گردد.
فاصله مانیتور، اندازه و رنگ و كانتراست كارا كترها طوری تنظیم شود تا كاربر دید راحت و واضح داشته باشد.

سه شنبه 3/12/1389 - 0:38 - 0 تشکر 288091

 بیماری های کار با رایانه
استفاده از رایانه در زمان ما به یکی از رایج ترین کارها تبدیل شده است. امروزه رایانه نه تنها در خانه ها بلکه در محیط های کاری نیز گسترش بی رویه ای پیدا کرده است و کمتر اداره و سازمانی را مشاهده می کنیم که از رایانه در آن خبری نباشد. این پدیده جدید اگر چه فواید بی شماری به ما انسان ها هدیه کرده اما مشکلاتی برای کاربران به همراه می آورد. کارشناسان بهداشت حرفه ای وارگونومی معقتدند کار با رایانه عوارضی به همراه دارد.

از جمله مهم ترین آنها به مشکلات بینایی برای کاربر، عوارض مفصلی و عضلانی، مشکلات زایمان در دوران بارداری، عوارض پوستی، استرس و تنفس گازهای مضر متصاعد شده از رایانه اشاره می کنیم.

▪ مشکلات بیناییمشکلات بینایی، از شایع ترین مشکلاتی است که در اثر کار زیاد با رایانه بروز می کند. درد، سرخی و سوزش چشم و آب ریزش آن، دوربینی، احساس تاری دید که به کاهش قدرت بینایی، خستگی و درد چشم و سردرد منجر می شود، از جمله این عوارض است. چشم های انسان عادت دارند تا بسیار راحت روی اشیای دور و نزدیک متمرکز شوند به همین دلیل احتمال خستگی ماهیچه چشمی که روی کاغذ و صفحه مانیتور متمرکز شده وجود دارد.

همچنین ماهیچه های دیگر چشم، از تغییرات نور یا درخشندگی یا از تغییر مسیر دید بین صفحه نمایشگر و نوشته های در حال تایپ خسته می شوند و به دلیل جابه جایی زیاد کلمات، چشم قدرت تطابق خود را به مرور از دست می دهد. افرادی که دارای اختلالات انکساری اصلاح نشده هستند، بیشتر در معرض خطرند.

سه شنبه 3/12/1389 - 0:39 - 0 تشکر 288092

▪ عوارض مفصلی و عضلانییکی دیگر از شایع ترین عوارض کار با رایانه، دردهای عضلانی و درد مچ دست و بازوهاست. درد گردن و کمر در طولانی مدت، خمیدگی پشت از عوارض دیگر کار زیاد و طولانی با رایانه است.
به طور معمول، کاربران رایانه، ساعدها، دست ها، بازوان، پشت گردن خود را در یک حالت ثابت قرار می دهند و این عمل سبب وارد شدن فشار زیاد، در زمان طولانی ، روی ماهیچه ها و تاندون های فرد می شود و درنهایت می تواند به مشکلات عضلانی و مفصلی نیز منجر شود. در این رابطه عوامل ارگونومیکی مانند بار کاری، حرکات تکراری، طرز نشستن، زاویه دید، وضعیت میز و صندلی، ارتفاع صفحه کلید و مانیتور، وضعیت نوری، سرعت تایپ و نداشتن آرامش روانی می تواند از مشکلات جدی به شمار رود.
▪ مشکلات دوران بارداری و زایمانبرخی از پژوهشگران بر این باورند که زایمان ها و بارداری های غیرعادی و تولد نارس و ناقص به استفاده از صفحه نمایش رایانه و وجود تشعشعات آن مربوط است. برخی تحقیقات نشان دهنده این مطلب است که سقط جنین در زمانی که درمعرض میدان های مغناطیسی حاصل از رایانه با قدرت بیش از ۹/۰ میکروتسلا قرار دارند، شایع تر است. بنابراین هنگام خرید یا استفاده از رایانه باید دقت کنید که رایانه شدت میدان مغناطیسی زیادی نداشته باشد.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.