• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 5109)
پنج شنبه 16/10/1389 - 12:52 -0 تشکر 271009
تقویت حافظه

 چگونه حافظه خود را ۱۱۰درصد تقویت کنیم؟

تحریک بخش های خاصی از مغز در کنار بازداری قسمت های دیگر، به عملکرد مغز کمک می کند و باعث می شود توانایی های مغز با نسبت قابل توجهی بالا برود.

شاید این روش برای کنترل مغز کودکان اوتیستیک مفید باشد

مدتی پیش، محققین استرالیایی به این نتیجه رسیدند که تحریک قسمت های خاصی از مغز، می تواند استعدادهایی را در افرادی شکوفا کند که پیش از آن نشانی از این استعدادها بروز نداده بودند.

● اما آیا تحریک این مناطق روی حافظه هم تاثیر می گذارد؟

بر اساس گزارشی که پاپ ساینس منتشر کرده، یکی از محققین مرکز ذهن دانشگاه سیدنی در مطالعه جدیدی به ۳۶ داوطلب اسلایدهایی با شکل هایی متفاوت از نظر تعداد، رنگ و اندازه نشان داد و از آن ها خواست که در بین ۵ اسلایدی که به آن ها نشان داده می شد، اسلاید تکراری را پیدا کند. این یکی از روش های متداول سنجش حافظه است.

سپس به هر یک از افراد کلاهی داده شد که پر از الکترود بود. این الکترودها به مغز فرد با استفاده از روش جریان مستقیم، مقداری سیگنال الکتریکی خفیف می فرستادند، البته محل دریافت سیگنال در مغز افراد متفاوت بود.

نتایج مطالعه نشان داد افرادی که به واسطه الکترودها لوب قدامی گیجگاهی نیمکره راست مغزشان تحریک می شد و فعالیت همین قسمت در نیمکره چپ مغزشان بازداری می شد، تا ۱۱۰ درصد بهبودی در یادآوری اسلایدها داشتند.

به گفته محققین، لوب قدامی گیجگاهی در هر دو نیمکره برای حافظه اهمیت دارد. تفاوتشان در این است که لوب سمت چپ با زمینه سر و کار دارد و سمت راستی مسئولیت حافظه بصری را بر عهده دارد.

بنابراین بازداری لوب قدامی گیجگاهی نیمکره چپ، با حذف اشتغال مغز با اطلاعات زمینه ای، باعث شد که فرد خظاهای کم تر و در واقع در حافظه بصری عملکرد بهتری داشته باشد.

محققین معتقدند این مشکلی است که مبتلایان به اوتیسم هم دارند و این کلاه پر از الکترود می تواند برای آن ها مفید باشد.

khabaronline

پنج شنبه 16/10/1389 - 13:22 - 0 تشکر 271017

 آشنایی با تکنیک های تقویت حافظه
یکی از ارکان اساسی آموزش و یادگیری داشتن حافظه ای کار آمد است، همه شما دوست دارید حافظه ای قوی داشته باشید و اگر بخواهید مطمئنا می توانید حافظ خود را تقویت کنید.
در مورد تقویت حافظه به موارد زیر توجه کنید:
▪ هدف:
هدف خود را از خواندن مشخص کنید که برای چه منظور می خوانید؟ برای افزایش معلومات، برای انجام یک تحقیق و یا به صورت تدریجی برای دادن امتحان، اگر برای امتحان می خوانید امتحان تشریحی است یا تستی؟ اگر برای امتحان تستی می خوانید باید جزئی ترین مطالب را هم بخوانید واگر امتحان تشریحی است باید کلی بخوانید.
▪ اعتماد به خود:
به حافظه خود اعتماد داشته باشید تا به شما کمک کند. اعتراف به این که حافظه ام ضعیف است سرآغاز تنبل شدن حافظه است.
▪ علا قه:
موضوعات مورد علا قه راحت تر به خاطر سپرده می شود، پس سعی کنید خود را به دروس علا قه مند سازید.
▪ سلامتی:
عقل سالم در بدن سالم است، پس رژیم غذایی درستی داشته باشید تا حافظه ای قوی ونیرومند پیدا کنید، عناصری مانند کلسیم، فسفر و ویتامین های گروه B نقش مهمی در کارآیی مغز دارد، لذا مصرف شیر، پنیر، تخم مرغ، جوانه گندم، بادام، فندق، کنجد، سبزیجات و حبوباتی مثل عدس توصیه می گردد.
▪ اکسیژن کافی:
یکی از علل کم کاری حافظه نرسیدن اکسیژن به مغز است، در هنگام مطالعه پنجره اتاق را کمی باز بگذارید، تا هوای تازه جریان یابد یکی از روش های تامین اکسیژن سلولهای مغز استفاده از تنفس عمیق است.
▪ دقت:
برای داشتن حافظه خوب باید دقت بالا یی داشت.
▪ تمرکز:
سعی کنید هنگام مطالعه خسته نباشید. اگر احساس خستگی می کنید کمی استراحت کنید بعد مطالعه را شروع کنید. پس از یادگیری نیز حتما استراحت کنید تا آموخته های شما در حافظه پایدار بماند و از تداخل یادگیری بعدی جلوگیری شود. هنگام مطالعه تمامی حواس خود را بر روی مطالعه متمرکز کنید.
▪ آرامش:
اضطراب بیش از حد نه تنها موجب فراموشی می شود، بلکه آفت سلا متی است. برای جلوگیری از فراموشی و اختلا ل در کارایی حافظه، شرایط محیط یادگیری را از هیجان خالی کنید، چون در وضعیت آرامش امواج آلفا که بین ۱۳-۸ هرتز است در مغز منتشر می شود در این حالت انسان می تواند از حداکثر نیروی مغزی خود بهره جوید.
▪ خواب کافی:
بی خوابی موجب پریشانی حافظه می شود، خواب کافی باعث تقویت حافظه می گردد.
▪ برنامه ریزی:
برنامه ریزی درسی موجب می شود که هر درس را در زمان مخصوص به خود بخوانیم و این نظم به مکانیسم حافظه در به خاطر سپاری مطالب کمک می کند.
▪ مدت یادگیری:
کار بدنی را شاید بتوان درحالت خستگی انجام داد اما کارهای فکری نیاز به وضعیت جسمی و مغزی مناسب تری دارد. یکی از علت های خستگی مغزی بودن مدت مطالعه و خواندن طولا نی مدت است که افت شدیدی را در به خاطر سپاری به دنبال خواهد داشت بنابراین روش نیم ساعت مطالعه +۵ دقیقه استراحت را هرگز فراموش نکنید.
▪ یادگیری با فاصله:
بین یادگیری ها فاصله بیندازید تا از پراکندگی دقت شما جلوگیری شود وبه خاطر سپاری در حافظه بهتر صورت گیرد. مثلا اگر می خواهید ۶ ساعت فیزیک بخوانید آن را به سه قسمت دو ساعته تقسیم کنید و هر یک روز در میان ۲ ساعته مطالعه کنید.
▪ تصمیم به خاطر سپردن:
اگر تصمیم بگیرید به خاطر بسپارید و در مواقع ضروری به یادآورید این کار شدنی است اگر با خود عهد ببندید که باید مطلبی را یاد بگیرد، یقینا موقع مطالعه دقت بیشتری خواهید داشت.
▪ خوب درک کردن:
اگر مطلبی را به جای حفظ کردن بفهمید بهتر در حافظه می ماند و کمتر فراموش می شود. در واقع حفظ کردن مطالب، زنگ خطری برای فراموش کردن آنهاست. پس هرگز بدون درک صحیح مطالب سعی در حفظ کردن آنها نداشته باشید چون فقط مطالبی به حافظه بلند مدت سپرده می شوند که به درستی فهمیده شوند.
▪ تکرار:
برای این که مطلبی به مدت طولا نی در حافظه بماند باید ابتدا، آن مطلب مرور گردد و همچنین این مرور در فواصل زمانی معین انجام گیرد.
▪ استفاده از انواع حافظه:
در هنگام مطالعه از سه حافظه خود (بینایی، شنوایی و حرکتی) یک جا استفاده کنید. یعنی از نگاه کردن (بصری) تکرار عبارات با صدای بلند (شنوایی) و یادداشت برداری (حرکتی).
▪ تصویرسازی:
در هنگام خواندن مطالب سعی کنید تصویر ذهنی از آن برای خود بسازید. اگر بتوانید تصاویر مطلب خوانده شده را در ذهن ایجاد کنید، خیلی راحت تر می توانید آنها را به خاطر بسپارید (مثلا با به کار بردن کلمه اسب شکل این حیوان را در ذهن مجسم کنید).
▪ وسایل کمک آموزشی:
استفاده از فیلم، اسلا ید، چارت، شکل و امکانات آزمایشگاهی و … یادگیری را تسریع و تسهیل می کند.
▪ روش جز» و روش کلی:
در روش جز» به جز» متن را به صورت بند بند یاد بگیرید یعنی ابتدا بند اول را به خاطر بسپارید سپس بند دوم را. در روش کلی تمام متن را به طور کامل مطالعه کنید پس از آن سعی کنید متن را برای خود با دیگران تکرار کنید و دوباره متن را به طور کامل از اول تا آخر بخوانید.
▪ ارتباط دادن بین مطالب:
مطالب هر چه بیشتر به هم مرتبط باشند بهتر در حافظه ثبت می شوند. لذا در هنگام مطالعه تا حد ممکن بین مطالب خوانده شده ارتباط برقرار کنید.
▪ سازماندهی:
نظم دادن به اطلا عات به خاطر سپاری آنها را آسانتر می کند، مطالبی را که می خوانید به صورت منظم در آورده و آنها را طبقه بندی کنید. اگر بدون نظم و دسته بندی پشت سر هم بخوانید احتمال این که فراموش کنید بسیار زیاد است. مثلا مواد غذایی زیر را باید به یاد داشته باشید. (گوشت، کره، شنبلیله، خامه، تخم مرغ، ترب، شیر، تربچه، ماهی، ماست، جعفری، سرشیر) برای به خاطر سپاری آنها بهتر است آنها را دسته بندی کنید:
▪ مواد پروتئینی:
گوشت، مرغ، ماهی، میگو
▪ لبنیات: کره، خامه، شیر، ماست
▪ سبزیجات:
شنبلیله، ترب، تربچه، جعفری
برجستگی و نمایان سازی: اگر نکته ای برجسته تر از سایر نکات باشد بهتر در حافظه می ماند. یک فرد قد بلند بین دیگران نمایان تر است. از این اصل در مطاله هم می شود استفاده کرد. مثلا هنگام خواندن، زیر نکات مهم را خط بکشید تا به واسطه اصل برجستگی نکات مهم سریعتر به خاطر سپرده شوند (ابتدا باید خوب بخوانید و درک کنید سپس آنهایی را که مهم تشخیص می دهد خط بکشید تا در هنگام مرور سریعتر آن نکات به چشم آیند).
● تقدم و تاخر:
مطالبی را که در ابتدا می خوانیم بهتر در حافظه می ماند (تقدم) و همچنین مطالبی که در آخر می خوانیم راحت تر به خاطر سپرده می شوند و بیشترین فراموشی مربوط به مطالب میانی است. برای جلوگیری از فراموشی باید صفحات کمتری را مطالعه کرد. در واقع با استراحت های کوتاه مدت در حین مطالعه می توانید اصل تقدم و تاخر را رعایت کنید. اگر ۲ ساعت پشت سر هم مطالعه کنید بین مطالب اولیه و آخری فاصله زیادی می افتد و احتمال فراموشی افزایش می یابد.
▪ تقطیع:
آستانه حافظه کوتاه مدت هر شخص ۲+۷ ماده است یعنی تا ۲+۷ قطعه را می توان به خاطر سپرد مثلا ده حرف (ن ازوم آش ن اد) را می توان به یک قطعه تبدیل کرد که حفظ آن راحتتر شود (مثل دانشآموزان)
▪ تدابیر یادیار:
استفاده از ترفندهایی که به واسطه آن بتوان به موضوع اصلی پی برد، مثلا برای یادآوری تخم مرغ، کره، نان و … می توان از چراغ روشنائی سردر خانه روبه رو استفاده کرد. مثلا تصور تخم مرغ بزرگی که به تیر چراغ برق تکیه داده یا نانی که بر سر در خانه روبه رو قرار گرفته است.
▪ تداعی:
برای به خاطر سپاری بهتر باید بین مطالب ارتباط و تداعی خوبی برقرار کنید. (تجاسم مطلب) برای به خاطر سپاری بهتر می توانید مطلب مورد نظر را به صورت بزرگ و مسخره در ذهن مجسم کنید یا رنگ های مختلف به آن بدهید. مثلا مداد و ماشین (ماشینی که راننده اش مداد است) یا ماشین و گنجشک (درماشینی نشسته بودم گنجشکی که لباس افسر را پوشیده بود جلویم را گرفت) و … 

نویسنده : حسن حاجی زاده اناری

پنج شنبه 16/10/1389 - 13:27 - 0 تشکر 271020

 برای تقویت حافظه ورزش کنید


حافظه، فرآیند کسب، اندوزش و نگهداری و سپس بازیابی اطلاعات است. این فرآیند شامل سه مرحله رمزگذاری، اندوزش و بازیابی است. الیزابت لافت آس یکی از محققان برجسته و شناخته شده در امر حافظه و فراموشی دلایل اصلی فراموشی را به چهار دسته تقسیم کرده است؛ ۱- ضعف بازیابی ۲- تداخل ۳- ضعف اندوزش ۴- فراموشی باانگیزه.



از آنجایی که فعالیت های ذهنی مانند مرور کردن، به یاد آوردن، تمرین کردن و… روش های مهمی در تقویت حافظه هستند پس این نوع خاطرات دردناک و ناخوشایند که احتمال کمتری برای مرور و یادآوری دارند، به راحتی فراموش می شوند. در گذشته فراموشی را جزء اجتناب ناپذیر پیری می پنداشتند، اما تحقیقاتی که طی چندین دهه روی کارکرد مغز انجام گرفته است، نشان داده است نوعی زوال حافظه که زمانی آن را طبیعی می انگاشتند اکنون به مثابه نشانه های اولیه اختلال شناختی خفیف یا MCI در نظر گرفته می شود. مرز بین فراموشی معمولی در افراد مسن و MCI نامشخص است. MCI زوال کارکردشناختی در افراد بالای ۶۵ سال است. امروزه در امریکا ۱۰ درصد افراد بالای ۷۰ سال دچار این اختلال هستند. این افراد ممکن است برای دنبال کردن یک گفت وگو دچار مشکل شوند یا یک ناتوانی نسبتاً مداوم در به یادآوری نام های جدید داشته باشند یا به طور متناوب چیزهایی را گم کنند اما آنها می توانند به طور مستقل عمل کنند و فعالیت های روزانه شان را مانند غذا درست کردن، حساب و کتاب های روزانه، نظافت شخصی و… به طور مستقل انجام دهند. افراد مبتلا به MCI نسبت به دیگران ریسک ابتلا به آلزایمر بیشتر دارند.
کمبود ویتامین ها، بدکاری تیروئید یا نامنظمی فشار خون می توانند روند زوال مغزی یا فراموشی را تشدید کنند. بنابراین تشخیص و درمان این بیماری ها می تواند موجب بهبود MCI در افراد شود. هنوز درمان قاطع و مشخصی برای MCI وجود ندارد. اما محققان با تحقیق روی آنتی اکسیدان ها امیدوارند به زودی جلوی این اختلال کارکرد شناختی مغز را بگیرند. اما تاکنون ثابت شده است داشتن روابط اجتماعی و انجام برخی کارها نظیر یادگیری یک زبان جدید یا ورزش کردن می تواند به بهبود حافظه کمک شایانی کند. تحقیقاتی که در سپتامبر ۲۰۰۸ منتشر شد نشان داد افرادی که به طور مرتب و متناوب ورزش می کنند کارکرد حافظه شان بهتر می شود و ریسک ابتلا به MCI یا زوال مغز در آنها کمتر می شود. البته بیشتر افراد شرکت کننده در این تحقیق پیاده روی را انتخاب و سه بار در هفته به مدت ۵۰ دقیقه پیاده روی کرده بودند. ۲- تداخل؛ طبق «نظریه تداخل» برخی خاطرات یا اطلاعات در ذهن با خاطره یا اطلاعات دیگری در تعارض قرار می گیرند یا بین آنها تداخل ایجاد می شود. هرگاه اطلاعات جدید به اطلاعات قبلی که در ذهن ذخیره شده است بسیار شبیه باشد، تداخل به وجود می آید. تداخل به دو گونه است؛ ۱- تداخل پیش گستر؛ وقتی یک یاد یا خاطره قدیمی، به خاطر آوردن یک خاطره جدید را بسیار سخت یا ناممکن می سازد. ۲- تداخل پس گستر؛ وقتی اطلاعات جدید با توانایی فرد برای به خاطر آوردن اطلاعات گذشته تداخل پیدا می کند. ۳- ضعف اندوزش اطلاعات؛ یکی از دلایل فراموشی اطلاعات این است که آن اطلاعات هرگز وارد حافظه بلندمدت فرد نشده اند. گاهی ضعف های رمزگذاری می تواند مانع ورود اطلاعات به حافظه بلندمدت شود. ۴- فراموشی باانگیزه؛ گاهی افراد مشتاقانه و به طور فعال اطلاعات یا خاطراتی را فراموش می کنند، به ویژه تجارب منفی، وقایع تلخ، فاجعه های روحی و… این نوع فراموشی شامل دو نوع واپس زدگی آگاهانه و ناخودآگاه است. ۱- ضعف بازیابی؛ آیا تا به حال احساس کرده اید مطلبی را در همان لحظه یی که می خواستید به یاد بیاورید، فراموش کرده اید؟ آیا احساس کرده اید مطلب را می دانید فقط آن لحظه نمی توانید آن را به ذهن بیاورید؟ یکی از دلایل شایع فراموشی صرفاً ناتوانی در بازیابی مطلب مورد نظر است. طبق «نظریه تباهی» دلیل این مشکل این است که چنانچه اطلاعات مرور و تمرین نشوند، بر اثر مرور زمان رد یا اثر آنها در حافظه شروع به کمرنگ شدن می کند و سپس پاک می شود، اما مشکل این نظریه این است که طبق تحقیقات به عمل آمده، گاهی اطلاعات یا خاطراتی که اصلاً در ذهن مرور نشده و مدت طولانی هم از آن گذشته است به راحتی بازیابی می شوند.

www.about.com
ترجمه؛ فرانک باجلان
روزنامه اعتماد

پنج شنبه 16/10/1389 - 13:31 - 0 تشکر 271024

 غذاهایی كه حافظه را تقویت می كند.
فرآیندهای زیادی باعث گرفتگی رگ های قلب، پیدایش سلول های سرطانی و آسیب شبکه ارتباطی اعصاب در مغز می شوند. سبزیجات و میوه ها دارای مواد آنتی اکسیدانی هستند. مغز برای خنثی کردن رادیکال های آزاد نیاز به آنتی اکسیدان ها دارد.  ادیکال های آزاد به سلول های عصبی آسیب می رسانند و عمل واسطه های شیمیایی اعصاب را مختل می کنند. وقتی سن شما افزایش می یابد، قدرت دفاعی بدنتان ضعیف می شود، در نتیجه اثر تخریبی رادیکال های آزاد افزایش می یابد.

آنتی اکسیدان ها، حالت ارتجاعی رگ ها و قوت ضربان های قلب را حفظ می کنند. ۲۰ درصد خون خارج شده از قلب به مغز می رود. هر چیزی که مانع از جریان خون به مغز شود، قدرت یادگیری و ذهنی فرد را کاهش می دهد. وقتی که جریان خون در مغز مختل شود، باعث سکته و خونریزی مغزی می شود؛ چنین چیزی خطرناک و کشنده است. به تدریج یک سری حملات مغزی ضعیف اتفاق می افتد که در ابتدا باعث کاهش حافظه و فراموشی می شود و در نهایت رگ های مغزی آسیب می بینند و حالتی شبیه بیماری آلزایمر به وجود می آید.

افزایش هموسسیتئین خون (اسید آمینه ای که از هضم پروتئین حیوانی در بدن تولید می شود) رگ های خونی را مجروح می کند و باعث پیدایش پلاک ( بافت زخمی و مجروح ) می شود.

یک بررسی نشان داد افزایش هموسسیتئین خون، حافظه مردان مسن را کاهش می دهد. مطالعات دیگری نیز ثابت کرده که این امر باعث تنگ شدن سرخرگ های کاروتید ( رگ های بزرگی که خون را به مغز می رسانند) می شود.

فشار خون بالا، سرخرگ ها و سیاهرگ ها را ملتهب می کند و باعث تنگ شدن آنها می شود و شرایطی را به وجود می آورد که پلاک ها افزایش می یابد و سکته مغزی رخ می دهد.

افرادی که به طور مزمن دارای فشار خون بالا هستند، با افزایش سن ، در یادآوری ، خلاصه کردن و بررسی مطالب دچار مشکل می شوند. اسکن مغزی نشان می دهد افراد دچار فشار خون بالا، بی سبب دچار حملات خفیف مغزی می شوند. محققین می گویند حتی افزایش جزئی فشار خون، تغییرات عمده ای در مغز به وجود می آورد.

تغذیه و نگهداری قدرت حافظه:

۱- مرحله اول، مصرف کمتر نمک و چربی های اشباع است. رژیمDASH  که دارای میوه و سبزی فراوان و لبنیات کم چرب است، همان اثر داروها را در کاهش فشار خون بالا دارد.

۲- اسیدهای چرب امگا-۳ میزان حملات قلبی و افسردگی را کاهش می دهد. اسیدهای چرب غیر اشباعLDL را کاهش داده وHDL را افزایش می دهند.

۳- زغال اخته و توت فرنگی و اسفناج منبع غنی آنتوسیانین هستند. آنتوسیانین توانایی سلول های عصبی را برای پاسخ به واسطه های شیمیایی حفظ می کند. همچنین مانع از تشکیل لخته های خونی می شود ( رقیق کننده های خون) . این سه ماده غذایی کشسانی رگ های خونی را حفظ می کند و انتقال پیام های عصبی را بهبود می بخشد .

سایر مواد غذایی مثل کلم قرمز، انگور، آلو و آلبالو نیز همین اثرات را دارند.

اسفناج دارای آنتی اکسیدان فراوانی است که شامل بتا کاروتن ( پیش ساز ویتامینA)، ویتامینC و اسید فولیک است.

۴- سیر تا ۱۲ درصد میزان کلسترول بالا را کاهش می دهد. همچنین انعطاف پذیری رگ های خونی را حفظ می کند. برای این منظور روزانه ۴ حبه سیر را به صورت خام یا نیمه پخته مصرف کنید، یا اینکه ۲ تا ۸ عدد کپسول ۵۰ میلی گرمی را که حاوی عصاره سیر است بخورید.

۵- سویا نیز کلسترول خون را کاهش می دهد. موادی در سویا وجود دارد که از اکسیده شدنLDL جلوگیری می کنند و مانع از اثرات آتروژنیک رادیکال های آزاد ( تشکیل پلاک در دیواره داخلی سرخرگ ها ) می شود.

اثر سویا در کاهش کلسترول فقط برای افراد دچار کلسترول بالا موثر است، ولی اثر آنتی اکسیدانی آن برای همه افراد مفید است.

فیتواستروژن های سویا، هورمون های گیاهی هستند که محققین اعتقاد دارند مانند هورمون استروژن باعث تقویت حافظه می شوند.

قرص های هوش:

۱-اسید فولیک :برای رفع هموسیستئین ( اسید آمینه خطرناک ) بدن لازم است. تحقیقات ثابت کرده است در اثر کاهش اسید فولیک، ویتامین هایB6 وB12 در خون، مشکلاتی نظیر کاهش سطح  ادراک در افراد مسن، اشکال در یاد آوری، تمرکز حواس و افزایش هموسیستئین خون به وجود می آید.

۲-ویتامینB12 :برای نگهداری سلول های عصبی ضروری است. حتی اگر این ویتامین در حداقل مقدار طبیعی باشد، برای بدن مضر است و بایستی دارای مقدار نرمال خود باشد. رفتار و حافظه افراد با مکمل دهی ویتامین های گروهB بهبود می یابد. در کمبود این ویتامین ها سطح ادراک و آگاهی کم می شود، طوری که کسی هم متوجه نمی شود.

البته نباید محتوای ویتامینB موجود در غذا را بشمارید. وجود ویتامین هایB و Aکه بیشتر از صد در صدRDA را تامین کند، سالم و موثر است.

۳-ویتامین E: مغز شما را از آسیب حفظ می کند. مطالعات طولانی مدت نشان داده، مکمل ویتامینE خطر بروز بیماری های قلبی را کاهش می دهد ،LDL را بی اثر می کند و احتمال لخته شدن خون را کاهش می دهد.

همچنین وخامت بیماری آلزایمر افراد را آهسته می کند. اثر آنتی اکسیدانی ویتامینE تشکیل پلاک های آمیلوئیدی را که باعث التهاب و کج شدن انتهای اعصاب می شوند، متوقف می کند.

یکی از اعمال ویتامینE  رقیق کردن خون است. مصرف روزانه ۸۰۰-۲۰۰ واحد بین المللی ویتامینE توصیه می شود.

مکمل های غذایی و مغز:

Ginkgo:برای جلوگیری از کاهش حافظه موثر است. دارای اثر آنتی اکسیدانی و ضد انعقاد خون است. اگر یکی از مواد رقیق کننده خون مثل آسپیرین، ویتامینE و سیر را مصرف می کنید، قبل از مصرف این مکمل با پزشک خود مشورت کنید.

فسفاتیدیل سرین( PS ):ماده طبیعی که باعث انعطاف پذیری غشای سلول ها می شود؛ در نتیجه سلول های عصبی می توانند به راحتی با هم ارتباط داشته باشند.

همچنین سلول های مغزی را در مقابل آسیب رادیکال های آزاد حفظ می کند و  تولید استیل کولین (یک انتقال دهنده عصبی مهم ) را تحریک می کند.

وقتی جوان هستید،PS کافی در بدن تولید می شود ولی بعد از ۴۰ سالگی، تولید آن کم می شود و بدن نیاز به مکمل دارد.

تحقیقات اخیر نشان می دهد کهPS  مشکلات مربوط به حافظه را در کسانی که تازه دچار آلزایمر شده اند، بهبود می بخشد.

ابتدا برای مدت یک ماه ۳۰۰ میلی گرم در روز و بعد از این مدت فقط ۱۰۰ میلی گرم در روز مصرف کنید.

استروژن :التهاب و تخریب سلول های مغزی را که در اثر رادیکال های آزاد به وجود می آید، کاهش می دهد. همچنین حجم دندریت ها ( شاخه های سلول عصبی ) را افزایش می دهد، در نتیجه ارتباطات سلولی ممکن می شود. با تقویت قلب، هورمون درمانی با استروژن بطور مستقیم، حافظه را تقویت می کند. اگر شما سابقه خانوادگی ابتلاء به سرطان سینه را ندارید، هورمون درمانی با استروژن، قلب، استخوان ها و حافظه شما را بهبود می بخشد.

روشی سریع برای داشتن ذهنی فعال:

متخصصین اعصاب دریافته اند قسمتی از مغز بنام ” هیپوکامپوس ” در مقایسه با سلول های دیگر مغز ، با افزایش سن همچنان فعال می ماند. آنها معتقدند انجام ورزش و فعالیت بدنی شدید و هوازی باعث این امر می شود که با مقایسه بین موش های فعال در گردانه های چرخان و موش های کم تحرک این فرضیه ثابت شده است. دانشمندان معتقدند این مورد درباره انسان نیز صدق می کند چون مغز انسان و موش از بسیاری جهات شبیه هم هستند.

محققین بیان می کنند گذشت زمان شما را فرسوده تر و پیرتر می کند ولی کار و فعالیت بیرون از منزل شما را داناتر می کند.

تقویت کننده های ذهن :

انتقال دهنده های عصبی :مواد شیمیایی موجود در مغز که روی قدرت اندیشه، ذهن و حافظه، رفتار، آمادگی جنسی و هوشیاری فرد اثر می گذارند.

۱-استیل کولین : بیشتر در یادگیری و حافظه موثر است. مواد مغذی که روی استیل کولین مغز اثر دارند ، شامل: کولین،DMAE ( دی متیل آمینواتانول) ، لسیتین وCDP کولین است. در آلزایمر مقدار استیل کولین کاهش می یابد. داروهایی مثل تاکرین(tacrine) باعث افزایش استیل کولین می شود.

۲-دوپامین : برخی از اختلالات روانی مثل شیزوفرنی ، پارکینسون و اختلالات رفتاری در اثر غیر طبیعی بودن مقدار دوپامین است.

افزایش دوپامین باعث افزایش هوشیاری و آمادگی جنسی می شود. مواد مغذی که باعث افزایش دوپامین می شوند، شامل اسید آمینه تیروزین وNADH ( نیاسین غیر فعال ) است.

۳-نور اپی نفرین:اسیدآمینه های فنیل آلانین و تیروزین، به دوپامین تبدیل می شوند . دو پامین نیز به نور اپی نفرین تبدیل می شود. افزایش نور اپی نفرین باعث ایجاد هیجان در فرد می شود. مقادیر بیش از حد آن، عوارضی مثل بد خلقی، اضطراب و بی خوابی را ایجاد می کند.

۴-سروتونین :فعالیت های جسمی و روحی زیادی مثل رفتار، اضطراب، هیجان و پرخاشگری را تنظیم می کند.Prozac دارویی است که سروتونین را افزایش می دهد. ” ۵- هیدروکسی تریپتوفان “(HTP -5) پیش ساز اصلی سروتونین است که سطح آن را در مغز افزایش می دهد.

تریپتوفان در انواع گوشت، ماهی و سایر غذاهای پروتئینی وجود دارد. اگر مقدار تریپتوفان برای مغز کافی نباشد، سروتونین کاهش می یابد. تریپتوفان بهHTP -5 و سپس به سروتونین تبدیل می شود. سپس غده صنوبری موجود در مغز آن را به هورمون خواب ملاتونین تبدیل می کند.

۵-GABA (گاما- آمینو بوتیریک اسید): بیشترین و مهم ترین انتقال دهنده عصبی بازدارنده ی موجود در مغز است. حالت تحریک پذیری بایستی با بازدارندگی در تعادل باشد. تحریک بیش از حد منجر به بی قراری، کج خلقی، بیخوابی مزمن و حتی بیماری می شود.

GABA باعث آرامش، کاهش درد و خواب راحت می شود. داروی باربیتورات و بنزودیازپین باعث تحریک گیرنده هایGABA و آرامش فرد می شود.

پنج شنبه 16/10/1389 - 13:49 - 0 تشکر 271039

چگونه می توان قدرت حافظه را افزایش داد؟
هنگام تولد تعداد مشخصی سلول مغزی داریم که به مرور با پیر شدن شمار بسیار زیادی از آنها را از دست می دهیم.
تحقیقات گسترده نشان داده است هرچند تقریبا می توان گفت ، سلول های مغزی پس از تولد تکثیر نمی شوند، اما با تمرین و برخی فعالیت ها می تواند فعالیت و حجم بخش هایی از مغز را افزایش داد.

برای مثال قسمتی از مغز رانندگان که مربوط به کنترل نقشه یابی تصویری است، رشد بیشتری دارد. همچنین بخشی از مغز نوازندگان ماهر که کنترل و اداره موسیقی را در اختیار دارد، حجم بیشتری دارد.

از طرف دیگر، تحقیقات نشان داده است ارتباطات بین سلول های بخش های خاصی از مغز در افرادی با مهارت های ویژه مانند مهندسان و معلمان بیش از دیگران است .

با توجه به این یافته ها ، دانشمندان معتقدند می توان با برخی کارها ، میزان کارایی مغزی را افزایش داد و همچنین از زوال عقل در سالمندی جلوگیری کرد:

۱- فعالیت بدنی را فراموش نکنید:

تحقیقات نشان می دهند افرادی که فعالیت بدنی مناسب دارند ، سلول های مغزیشان بهتر پرورش می یابد.

پژوهش های جدید نشان داده است، موش های بالغی که به فعالیت بدنی واداشته شده اند، در بخشی از مغزشان که مربوط به یادگیری و حافظه است، سلول های جدیدی تولید می شود.

از طرف دیگر ثابت شده است انجام دادن ورزش های دلخواه و مورد علاقه ، چند برابر ورزش هایی که دوست نداریم ، در افزایش فعالیت مغزی موثر است.

از این رو دانشمندان توصیه می کنند: راهی بیابید تا از ورزش کردن لذت ببرید ، نه این که فقط مجبور به انجام آن باشید. به این ترتیب هم فعالیت مغزی بهتری خواهید داشت و هم شادتر زندگی می کنید.

۲ – از مغز خود بیشتر کار بکشید:

بررسی ها نشان داده است فقط فعالیت بدنی نیست باعث رشد سلول های مغزی می شود ، بلکه هرچه از سلول های مغزی بیشتر کار بکشید ، آنها برای شما بهتر کار می کنند.

یافتن راه های ساده برای استفاده از توانایی مغزی می تواند به رشد و ترمیم سلول های عصبی به میزان زیادی کمک کند.

درست مانند ورزش بدنسازی که به رشد و بزرگ شدن ماهیچه های بدن منجر می شود ، کار کشیدن از مغز هم باعث فعال تر شدن و بهتر کار کردن آن می شود.

راه عملی :

مزه ها و بوهای جدید را تجربه کنید. کارهای جدید انجام دهید. مثلاً از راه های جدیدی برای رفتن به سرکار استفاده کنید. به جاهای جدید سفر کنید . هنرهای شخصی و جدید خلق کنید. سعی کنید کارها و موارد جدید و ناشناخته را تجربه کنید.

۳ – غذاهایی مانند ماهی و گردو مصرف کنید:

تحقیقات نشان داده است اسید چرب امگا-۳ که در گردو، دانه کتان و ماهی به وفور وجود دارد ، می تواند به علت تسهیل گردش خون و بهبود کارکرد سلول های مغز ، فعالیت مغزی را افزایش دهد.

۴ – از مصرف بیش از اندازه چربی پرهیز کنید:

تحقیقات نشان داده است رژیم غذایی پر چربی به ویژه چربی های اشباع شده ، مهارت های ذهنی مانند حافظه ، هوشیاری ، تشخیص فاصله و یادگیری قوانین را مختل می کند.

راه عملی :

گوشت بی چربی و مواد لبنی کم چربی استفاده کنید. ماهی و حبوبات بیشتر مصرف کنید.
شما می توانید بدون نگرانی تا ۳۰% از کالری روزانه خود را به شکل چربی دریافت کنید ولی توجه داشته باشید بیشتر آن باید از روغن های طبیعی مانند روغن زیتون ، دانه های گیاهی مانند گردو و فندق، کسب شود.

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.