پیر شدن چیزی نیست كه كسی از آن استقبال كند. همه ما دلمان میخواهد سالهایی را كه خوشاستیل و جذاب هستیم، طولانیتر كنیم و هر چه میتوانیم دیرتر عوارض پیری به سراغمان بیایند.
تمام این شرایط تنها در صورتی فراهم میشود كه از ورزش مناسبی بهرهمند شوید و تغذیه صحیحی داشته باشید.
سعی كنید از همه نوع میوه و سبزی 5 وعده در روز مصرف كنید. این مواد خون را از آنتیاكسیدانهای قوی كه با رادیكالهای آزاد مقابله میكنند، اشباع میسازد. با مصرف میوه و سبزی در مرحله جوانی از بسیاری از آسیبها از جمله انسداد شریانها و تخریب سلولی میتوان جلوگیری كرد. حتی در پیری نیز با مصرف این مواد به سلولهای بدن در مقابله با پیشرفت بیماریها میتوان یاری رساند.
میوهها سرشار از آنتیاكسیدانهایی هستند كه بهتر از هر دارویی میتوانند ما را در برابر ابتلا به بیماریهای مزمن محافظت كنند. در مورد سبزیها هم همینطور است. سبزیهایی مثل كلم، بلال، كلم بروكلی و فلفل و خیلی از سبزیهای دیگر نیز اكسیر سلامتی و جوانی را در خود دارند.
شاید به نظرتان خندهدار باشد، اما واقعیت این است كه یونجه یكی از سبزیجات سودمند است. ویتامینهای A,C,E,K و آنزیم مخصوص هضم مواد نشاستهای در این گیاه فراوان است.
20درصد پروتئین، اسید فسفریك، منیزیم، آهن و مقدر جزئی ارسنیك و سیلیس از دیگر مواد تشكیلدهنده این گیاه است.
سبزی دیگری كه پزشكان خوردن آن را توصیه میكنند كلم است.
كلمها مخصوصا كلمپیچ سرشار از ویتامین C، ویتامین A و اسید فولیك است و دارای عناصری مثل گوگرد، فسفر و كلسیم است. فولاد موجود در كلم برای زنان باردار بسیار مفید است و مانع بروز نواقص سیستم عصبی جنین میشود. همچنین فولات در پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی مفید است. از این رو افرادی كه یك بار دچار سكته شدهاند، خیلی خوب است مرتب كلم مصرف كنند.كلم ضد سرطان است و به كنترل فشار خون كمك میكند.
چغندر نیز به دلیل دار بودن مقدار زیادی آنتیاكسیدان برای درد مفاصل و نقرس مفید است. این گیاه حاوی فسفر، كلسیم، گوگرد، ید، آهن و مس و همچنین عناصر بسیار كمیابی است كه برای بدن مفید است. كربوهیدرات، كمی پروتئین و ویتامینهایی چون1 B و 2 B، نیاسین، B6، B12 و C در آن موجود است. شیره چغندر سیستم گردش خون را بهبود میبخشد و به عملكرد سیستم ایمنی كمك میكند. چغندر به جذب غذا كمك كرده و آنتیاكسیدهای موجود در آن به حفظ سلامت عمومی و سلامت سلولهای بدن كمك میكند.
فلفل دلمهای نیز توصیه دیگر متخصصان تغذیه است. تحقیقات نشان داده كه ویتامین C و بتاكاروتن فراوان موجود در فلفل دلمهای میتواند از بروز بسیاری سرطانها جلوگیری كند، زیرا این دو ماده مغذی جزو آنتیاكسیدانهای قوی هستند. جالب است بدانید كه فلفلهای رنگی بتاكاروتن بیشتری دارند.
عنصر فعال فلفل كه تندی آن را نشان میدهد به نام كپساسین سبب كاهش درد میشود.
این ماده خاصیت ضدباكتریایی نیز دارد.اسید فولیك موجود در آن جلوی سكته قلبی را میگیرد و فیبر موجود در این سبزی میتواند كلسترول خون را كه عامل دیگری برای ابتلا به حمله قلبی و سكته است، كاهش دهد.
یكی دیگر از غذاهای توصیه شده توسط متخصصان ذرت است كه دارای ارزش غذایی فراوانی است و غذای خوبی برای پیشگیری از سرطان است. كلسترول خون را پایین میآورد و برای درمان اگزما و بیماریهای پوستی مفید است. رژیم غذایی ذرت شیرین نظیر سایر دانهها مانند برنج و حبوبات در كاهش نرخ مرگ و میر ناشی از سرطانهای كولون، پستان و پروستات بسیار موثر است.
باید بدانید كه میوه و سبزیجات در صف اول موادی قرار دارد كه میتواند پیری را به تعویق بیندازید، زیرا همانطور كه همیشه گفته شده با خوردن آنها میتوان بیشترین مقادیر آنتیاكسیدانها را جذب بدن كرد.
ماهی دوست شماست
حداقل 2 یا 3 وعده در هفته ماهی بخورید. همه انواع ماهیها مفیدند، اما ماهیهای پرچربی مانند ماهی آزاد، خال مخالی، ساردین، شاه ماهی و تن حداكثر مقدار اسیدهای چرب امگا 3را دارند.
سویا را فراموش نكنید
در صورتیكه خوردن غذاهای محتوی سویا برای یكبار در روز برایتان مقدور نیست، 2 یا 3 بار در هفته از آنها استفاده كنید. این ماده غذایی مفید دارای آنتیاكسیدانهای بسیاری است كه گمان میرود مانع ابتلا به برخی سرطانها میشود.
مراقب كالری غذاها باشید
تا اندازهای كالری مصرف كنید كه برای رشد و تغذیه مطلوب مناسب باشد. اگر پس از دوران بلوغ از مصرف كالریها بكاهید و وزنی كمتر از حد عادی داشته باشید، در این صورت به حفظ جوانی و طولانی كردن عمر خود كمك زیادی كردهاید.
توجه كنید كه افراد پیر یا بیمار به میزان كالری بیشتری نیاز دارند.
چربی را كنار بگذارید
از مصرف چربیهای تخریبكننده سلولها مانند چربی گوشت قرمز و محصولات لبنی مارگارین، روغنهای گیاهی و غذاهای آماده پرهیز كنید و منحصرا از روغن زیتون، روغن كانولا و سایر روغنهای غیراشباع و روغن میوههای مغزدار مثل فندق و گردو استفاده كنید.
مراقب گوشت قرمز باشید
مصرف گوشت باعث تخریب سلولهای بدن، پیری، آسیبهای قلبی و سرطان میشود، ولی در صورت به كار بردن بعضی اصول ساده، از قبیل روش صحیح پخت گوشت میتوان از این صدمات پیشگیری كرد.
اگر گوشت قرمز، مرغ و حتی ماهی بیش از حد معمول پخته شوند، موادمضری تولید میكند. این مواد هنگام سرخ كردن گوشت در اثر فعل و انفعالات پروتئینهای حیوانی به وجود میآیند. میزان حرارت به كار رفته در پختن گوشت تاثیر بسزایی در میزان تولیداین ماده دارد.
سرخ كردن، پختن گوشت روی كباب پز و كباب كردن، میتواند این مواد را در گوشت آزاد كند، در عوض پختن گوشت در فر و تنوری كردن، آمینهای كمتری ایجاد میكند، آهسته آبپز كردن، جوشاندن و استفاده از مایكروویو تقریبا تولید این ماده را متوقف میكند.جوجه سرخ شده و استیك به میزان 5 تا 8 برابر بیشتر از ماهی سرخ شده این مواد مضر را تولید میكنند.
شیرین كام، بدون شیرینی
از مصرف بیرویه شكر یا دیگر هیدراتهایكربن نظیر فروكتوز بكاهید. زیرا سبب افزایش میزان انسولین خون شده و به شریانها آسیب میرساند.
سالم ولی بد بو باشید!
سیر میتواند از سرطان، اختلالات مغزی ناشی از پیری و انسداد شریانها جلوگیری كند. مصرف یك حبه سیر در روز به صورت خام یا پخته مقدار مورد نیاز این آنتیاكسیدانها را به بدن میرساند.
ویتامینها و مواد معدنی موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود و روند پیری را كند میكند و از بسیاری از شكستگیهای استخوانها و ناتوانیهای غیرقابل درمان حتی در افراد بالای 80 سال جلوگیری میكند، بنابراین عاقلانه است كه پیش از پیر شدن توجه خاصی به رژیم غذایی خود داشته باشیم.