به گفته یك دندانپزشك، بر اساس پژوهشهای صورت گرفته در آمریكا و اروپا، مصرف لبنیات پروبیوتیك 5 روز در هفته به مدت 3 هفته، 50 درصد ریسك ابتلا به پوسیدگی دندان و بیماریهای لثه را كاهش میدهد.
به گزارش سرویس بهداشت و درمان ایسنا، دكتر سعید باقی با اعلام این خبر افزود: پروبیوتیكها باكتریهای مفیدی هستند كه با رقابت با باكتریهای پوسیدگی زای دندان، جایگاه باكتریهای پوسیدگی زا را در محیط دهان اشغال میكنند. این باكتریها در پلاك دندانی جایگزین باكتریهای پوسیدگی زا (باكتریهایی كه روی دندانها چسبیده، پس از فرایند تخمیر و ایجاد اسید، سبب تخریب دندانها میگردند) میشوند.
وی افزود: تولید مواد ضد میكروبی و تنظیم و تحریك سیستم ایمنی میزبان كه منجر به كاهش بیماریهای لثهای میشود از دیگر فواید باكتریهای پروبیوتیك در محیط دهان شناسایی شدهاند.
باقی با بیان این كه باكتریهای پروبیوتیك بر اساس تعاریف سازمان جهانی بهداشت (WHO)، میكروارگانیسمهای زندهای هستند كه در صورت استفاده كافی و مناسب به حفظ سلامت میزبان كمك میكنند، گفت: این باكتریها طی سالهای اخیر با هدف كمك به حفظ سلامت ساختمان بدن به محصولات مختلف غذایی به ویژه شیر و سایر فرآوردههای لبنی افزوده میشود.از باكتریها، مواد غذایی و محیط مناسب (محیط دهان) به عنوان سه فاكتور پوسیدگی دندان نام برده میشود كه با حذف عامل باكتری، پوسیدگی دندان كاهش یافه یا از بین میرود.
این متخصص دندانپزشكی كودكان، كاهش بیماریهای لثه و عفونتهای قارچی در محیط دهان را از دیگر مزایای بهرهگیری از فراوردههای پروبیوتیك عنوان كرد و گفت: باكتریهای پروبیوتیك عفونت قارچی «كاندیدیا» را كه از عفونتهای بسیار شایع قارچی است و همچنین «هایتوزیس» یا بوی بد دهان با منشا دهانی یا گوارشی را برطرف میكند.
وی گفت: در گذشته باكتریهای پروبیوتیك برای پیشگیری و درمان بیماریهای عفونی یا بیماریهای دستگاه گوارش مورد استفاده قرار میگرفت. در چند دهه اخیر و با شناخته شدن خواص دیگر این محصولات به ویژه نقش آنها در افزایش پاسخ سیستم ایمنی بدن، پیشگیری از بیماریهای دستگاه ادراری و بیماریهای آلرژیك در نوزادان به تدریج نقش این باكتریها در حفظ سلامت بدن پررنگتر شد.
وی در ادامه افزود: هم اینك دو دسته از این باكتریها كه اولی از خانواده «لاكتوباسیل»ها و دیگری از خانواده «بایفیدوباكتریا» هستند، بیشتر در صنایع لبنی كاربرد دارند. بایفیدوباكتریا از باكتریهای موجود در شیر مادر هستند كه پس از تولد نوزادان در محیط دهان ظاهر میشوند. باكتریهای لاكتوباسیل خانوادهای شامل باكتریهای بیماری زا و غیر بیماری زا هستند كه به طور طبیعی در شیر موجود است و طی فرایند پاستوریزه و استریلیزه كردن شیر، باكتریهای بیماری زا از بین میروند. در محصولات پروبیوتیك باكتریهای غیربیماری زا و مفید در محصولات باقی میمانند.
دكتر باقی با اشاره به اینكه محصولات لبنی به ویژه شیر، دوغ و بستنی مورد توجه بچههاست، خواستار گسترش تولید محصولات پروبیوتیك از سوی تولید كنندگان در كنار درج اطلاعات مناسب روی بسته بندی صنایع لبنی با هدف اطلاع رسانی هرچه بیشتر مخاطبان با محصولات پروبیوتیك شد.