• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نجوم > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نجوم (بازدید: 1893)
چهارشنبه 19/8/1389 - 15:39 -0 تشکر 249740
گزارش تصویری/ مراسم بزرگداشت نخستین بانوی فیزیکدان ایران

مراسم بزرگداشت آلنوش طریان نخستین بانوی فیزیکدان ایرانی و مادر ستاره شناسی ایران شامگاه روز سه شنبه در باشگاه آرارات تهران برگزار شد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              عکس/مجید عسگری پور

 

منبع : خبرگزاری مهر

بسم رب السماوات و النجوم

پایگاه رصدگر

پنج شنبه 20/8/1389 - 10:14 - 0 تشکر 249959

من خیلی از این و ر و آن ور شنیده ام ایشان مادر ستاره شناسی ایران هستند اما متاسفانه خیلی از سوابق ایشان اطلاعی ندارم.کسی می داند ایشان چه کار کرده اند که ملقب به مادر ستاره شناسی ایران شده اند؟
سوال:
پدر ستاره شناسی ایران کیست؟

پنج شنبه 20/8/1389 - 10:14 - 0 تشکر 249960

من خیلی از این و ر و آن ور شنیده ام ایشان مادر ستاره شناسی ایران هستند اما متاسفانه خیلی از سوابق ایشان اطلاعی ندارم.کسی می داند ایشان چه کار کرده اند که ملقب به مادر ستاره شناسی ایران شده اند؟
سوال:
پدر ستاره شناسی ایران کیست؟

پنج شنبه 20/8/1389 - 16:6 - 0 تشکر 250014

آلنوش طریان در سال 1299 در خانواده‌ای ارمنی در تهران متولد شد.

وی در خرداد سال 1326 با درجه لیسانس فیزیک از دانشکده علوم دانشگاه تهران فارغ التحصیل و در مهرماه همان سال به سمت کارمند آزمایشگاه فیزیک دانشکده علوم استخدام شد و یک سال بعد به عنوان متصدی عملیات آزمایشگاهی در دانشکده علوم منصوب شد.

پس از تلاش بی نتیجه برای متقاعد کردن استادش (دکتر حسابی) برای کمک به اعزام وی به خارج از کشور، با هزینه شخصی خود به بخش فیزیک اتمسفر دانشگاه پاریس رفت.

خانم طریان دانشنامه دکترای دولتی خود را از دانشکده علوم دانشگاه سوربن فرانسه در سال 1956 میلادی (1335 شمسی) اخذ کرد و برای خدمت به کشور، پیشنهاد کرسی استادی دانشگاه سوربن را رد کرد و به ایران بازگشت و با سمت دانشیار فیزیک رشته ترمودینامیک در گروه فیزیک مشغول به کار شد.

در سال 1338 دولت فدرال آلمان‌غربی بورس مطالعه رصد خانه فیزیک خورشیدی را در اختیار دانشگاه تهران قرار داد و دکتر طریان برای این بورس انتخاب شد و از فروردین سال 1340 به مدت 4 ماه به آلمان رفت و بعد از انجام مطالعات به ایران بازگشت.دانش

در سال 1343 و دکتر طریان به مقام استادی ارتقا پیدا کرد و بدین ترتیب او اولین فیزیکدان زن در ایران است که به مقام استادی دست پیدا کرده.

وی در سال 1345 به عنوان عضوی از کمیته ژئو فیزیک دانشگاه تهران انتخاب شد و در سال 48 رسما به ریاست گروه تحقیقات فیزیک خورشیدی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران منصوب شد و در رصدخانه فیزیک خورشیدی که خود در بنیانگذاری آن نقش عمده ای داشت، فعالیت خود را آغاز کرد.

دکتر طریان که اولین کسی بود که در ایران درس فیزیک ستاره‌ها را تدریس می‌کرد، در سال 1358 تقاضای بازنشستگی کرد و به افتخار بازنشستگی نائل آمد.

دکتر آلنوش طریان نخستین بانوی استاد فیزیک ایران، بعد از بنیانگذاری نخستین رصدخانه و تلسکوپ خورشیدی تاریخ نجوم ایران، فارغ‌التحصیلی از دانشگاه سوربن پاریس و 30 سال تدریس در دانشگاه، با خیالی آسوده و خاطراتی خوش روی تخت آسایشگاه سالمندان، تنها افتخار خود را تربیت دانشجویان موفق (استادان امروز) می‌داند.

در سال 1389 مراسم جشن نودمین سالروز تولد خانم دکتر آلنوش طریان، نخستین بانوی فیزیکدان ایرن، مادر ستاره شناسی، موسس نخستین رصدخانه و تلسکوپ خورشیدی و اولین استاد زن در دانشگاه های ایران، در محل باشگاه آرارات تهران و به همت انجمن بانوان ارامنه ایران و موسسه ترجمه و تحقیق هور برگزار شد.

منبع : همشهری آنلاین

فکر کنم همین موارد کافی باشد تا بتوانیم از ایشان به عنوان مادر ستاره شناسی ایران یاد کنیم.

بسم رب السماوات و النجوم

پایگاه رصدگر

پنج شنبه 20/8/1389 - 16:13 - 0 تشکر 250016

پدر ستارهشناسی ایران را اطلاعی ندارم کیست!

اما  پدر نجوم آماتوری ایران احمد دالکی است.دلیل این نوع نامگذاری ها نیز فکر میکنم به دلیل بدعت گذاری این علوم توسط این افراد است.

مثلا همین خانم طریان به دلیل اینکه تنها خانمی بودند که به این مدارج علمی رسیده اند و این علم را در آن سالها در ایران بدعت گذاری کرده و گسترش دادند به همین دلیل لقب مادر ستاره شناسی ایران را گرفته اند .در مورد آقای دالکی نیز به نظر من همین طور است.

استاد احمد دالکی،تحصیلات ابتدائی تا دبیرستان خود را در مدارس رازی ،حدائق و سلطانی شیراز به انجام رساندند. در سال ۱۳۳۴ همزمان با تاسیس دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز و ورود اولین دوره دانشجویان این دانشکده در رشته مهندسی کشاورزی وارد دانشگاه شیراز شدند.

در سال ۱۳۴۲ در رشته مهندسی فتوگرامتری (نقشه برداری هوائی) در انستیتوی هوا فضای هلند (ITC) به ادامه تحصیل مشغول شدند و پس از گذشت ۴ سال از فارغ التحصیلی مجددا در سال ۱۳۴۸ به هلند برگشته و در رشته مهندسی تفسیر عکسهای هوائی در منابع طبیعی تحصیل نمودند.

همچنین در سال ۱۳۷۵ نیز در آمریکا دوره تخصصی کاربرد ماهواره در منابع طبیعی یا سنجش از دور را گذراندند.

در زمینه ی تدریس ، ایشان از سال ۱۳۴۵ در دانشکده کشاورزی شیراز به صورت پروازی واحد درسی " تفسیر عکسهای هوائی" را برای رشته کشاورزی ارائه نمود.

همچنین از سال ۱۳۵۲ تا سال ۱۳۵۸ دردانشگاه شهید بهشتی (دانشگاه ملی سابق) تدریس نمود واز سال ۱۳۶۲ تا سال ۱۳۸۲ نیز به صورت تمام وقت در دانشگاه شهید بهشتی (دانشکده علوم زمین) و نیز در دانشگاههای تربیت معلم، تربیت مدرس و دانشگاه آزاد اسلامی در مقاطع مختلف تحصیلی کارشناسی فوق لیسانس و دکترا تدریس نموده اند.

ایشان از اواخر دهه ۵۰ به دلیل علاقه شدید به علم نجوم و ستاره شناسی بیشتر وقت آزادشان را صرف این دانش نموده و از اینجاست که بیش از آنکه یک جنگلبان یا محیط بان شناخته شوند به عنوان یک ستاره شناس از ایشان یاد می شود.

مهندس دالکی بدلیل علاقه ای که به نجوم داشته اند، با تفکر ترویج این علم در جامعه و در بین جوانان یک سری برنامه های تلویزیونی را از حدود ۲۰ سال پیش تاکنون آغاز کرده اند به طوری که تنها در سال ۱۳۸۰ یکصد برنامه زنده نجوم در شبکه ۴ سیما اجرا نمودند. در این مجموعه برنامه هم به عنوان محقق ،هم به عنوان نویسنده و هم به عنوان مجری حضور مستقیم داشته و تاکنون به طور متوسط هر هفته ۱تا۳ برنامه زنده در معرفی آسمان داشته اند.

همچنین یکی از برنامه های تلویزیونی قدیمی ایشان برنامه گوناگون است که از سال ۱۳۶۷ تا سال ۱۳۷۰ دویست برنامه علمی در زمینه آسمان و دیگر رشته های علمی ارائه کردند. هدف از اجرای این برنامه به گفته ی خود استاد، اشاعه علم در بین طبقات مختلف مردم بوده است.

استاد درباره ی دیگر فعالیت هایشان در زمینه ی نشر علم در جامعه می گوید:

"اولین رصد خانه شخصی را در ایران در اواخر دهه ۵۰ در پشت بام خانه خود در تهران احداث کردم.هدفم از این کار در اختیار قرار دادن تلسکوپ و امکانات رصدی در بین جوانان و علاقمندانی است که خود دسترسی به این ابزار نداشته اند.

در سال ۱۹۹۰ از طرف یونسکو ایران کاندیدای ایرانی جایزه بین المللی "کالینگا" بودم . این جایزه به کسانی تعلق می گیرد که در راه عمومیت بخشیدن به علم خدمت می کنند.

در سال ۱۳۷۰ برای سازمان جغرافیائی نیروهای مسلح آسمان نمای تهران را راه اندازی نمودم که تنها آسمان نمای مدرن تهران است و اولین مدیر آسمان نما نیز بوده ام.این آسمان نما در حال حاضر در خیابان معلم واقع است و بسیار نیز فعال می باشد.

همچنین اولین مدیر رصدخانه پارک زعفرانیه در سال ۱۳۶۹ بوده ام.

اولین مدیر عامل بنیاد علمی زیرک زاده موقوفه شادروان مهندس احمد زیرک زاده نیز بوده ام که برای عمومیت دادن به علم در شطح کشور فعالیت می نماید.

از سال ۱۳۷۴ تا سال ۱۳۸۲ بنیانگزار مرکز علوم و ستاره شناسی تهران و به عنوان اولین مدیر آن بوده ام. این مرکز در خیابان نیاوران و متعلق به سازمان زیباسازی شهرداری می باشد"

تالیفات مهندس احمد دالکی عبارتند از :

اصول کار با پلانیمتر

اصول کار با استریومیکرومتر

اصول تفسیر عکسهای هوائی و ماهواره ای(به اتفاق آقای دکتر زبیری)

چشمی در آسمان (به اتفاق آقای مرتضی قادری بر مبنای استفاده از تصاویر ماهواره ای برای

تشخیص منابع طبیعی )

زمین در فضا ، چاپ دانشگاه شهید بهشتی

راهنمای ماهانه آسمان شب 

صورتهای فلکی آسمان(ترجمه)

منظومۀ شمسی(ترجمه)

منبع:مصاحبه ی وب سایت مجمع دانش آموختگان استان بوشهر با استاد دالکی

بسم رب السماوات و النجوم

پایگاه رصدگر

جمعه 21/8/1389 - 6:14 - 0 تشکر 250155

ممنون نیما جان
خواهشا این مطالب رو در مبحثی که منجمان معروف رو معرفی می کردیم بگذارید

 

آسمان آبی بودن را به من بیاموز 

شنبه 22/8/1389 - 0:4 - 0 تشکر 250318

وجود ایشون برای ما یه افتخاره مخصوصا برای خانوم ها.
بالا خره ما یه چیز بد از دکتر حسابی شنیدیم.ایشونو نفرستادن خارج.
من هر جا گفتم کسی جواب نداد . خلاصه کلاس نجوم چی شد؟؟؟؟؟؟؟؟

شنبه 22/8/1389 - 12:2 - 0 تشکر 250412

خب خدا رو شکر مادر نجوم در ایران پیدا شد،
حالا باید دنبال پدرش بگردیم!

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.