• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نجوم > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نجوم (بازدید: 1619)
يکشنبه 18/7/1389 - 10:40 -0 تشکر 240383
حلقه های زحل چگونه به وجود آمده است؟

 

در تازه‌ترین توضیح برای شکل‌گیری حلقه‌های زیبا و اسرارآمیز سیاره زحل، دانشمندان حدس زده‌اند که میلیاردها سال پیش، قمری یخی به اندازه تیتان با این سیاره برخورد کرده و حلقه‌ها را به وجود آورده است.

ابوالفضل کریمی

 سال‌هاست که منشا شکل‌گیری حلقه‌های زحل ذهن دانشمندان را به خود مشغول کرده است. تا کنون نظریات متعددی برای توضیح چگونگی شکل‌گیری آن‌ها مطرح شده، اما در آنها تناقضاتی نیز به چشم می‌خورد.

اما به گزارش بی‌بی‌سی، اکنون یک دانشمند آمریکایی نظریه جدیدی را مطرح کرده که می‌تواند به حل راز حلقه‌های زحل کمک کند. رابین کاناپ از موسسه تحقیقاتی ساوث‌وست می‌گوید حلقه‌های زحل بر اثر برخورد یک قمر غول‌پیکر (با سطح یخی و هسته سنگی) با این سیاره در زمان پیدایش آن به وجود آمده است.

وی معتقد است قبل از برخورد، نیروهای جاذبه جزرومدی بین این دو جرم آسمانی باعث جدا شدن قسمتی از پوسته یخی این ماه شده که درنهایت باعث به وجود آمدن حلقه‌های اطراف زحل شده است. این نظریه ممکن است برای اولین بار توضیح قانع‌کننده‌ای در مورد چگونگی شکل‌گیری ترکیب یخی و آب حلقه‌های زحل ارائه بدهد که ده‌ها سال است ذهن دانشمندان را به خود مشغول ساخته است.

کاناپ که نظریه خود را در گردهمایی سالانه انجمن علوم سیاره‌ای آمریکا مطرح کرده، به خبرنگار بی‌بی‌سی گفت: «90 تا 95 درصد از حلقه‌های زحل از ترکیب آب و یخ تشکیل شده، اما این حلقه‌ها دارای مقادیر بسیار کمی از سنگ هم هستند که بر اثر گرد و خاک بین سیاره‌ای و بمباران مداوم توسط شهاب‌سنگ‌های بسیار کوچک به آن اضافه شده‌اند. این حلقه‌ها در مرحله اول از یخ خالص تشکیل شده بودند؛ اما این‌که چگونه این حلقه‌های یخی به وجود آمده‌اند، همیشه به صورت یک راز ذهن دانشمندان را به خود مشغول کرده است».

کارل مورای از دانشگاه کوئین‌مری و یکی از دانشمندان ماموریت کاسینی در این باره گفت: «اگر یک شیء، برای مثال یک سیارک یا حتی یک قمر متلاشی شود، ترکیبات سنگی بزرگی به جای خواهد ماند؛ اما در حلقه‌های زحل از سنگ‌های بزرگ خبری نیست.»
تاکنون دو نظریه در مورد منشا شکل‌گیری این حلقه‌ها مطرح شده است. یکی از آن‌ها بر پایه متلاشی شدن دنباله‌داری از یخ در همسایگی زحل است که در نهایت این حلقه‌ها را به وجود آورده؛ اما نظریه دوم به کشیده شدن قمری کوچک توسط میدان گرانش این سیاره اشاره دارد.

در مورد نظریه اول، می‌بایست دنباله‌داری بسیار بزرگ به قطر چند صد کیلومتر به طور مرتب از کنار زحل عبور کند تا در نهایت بتواند سیستم‌ حلقه‌های این سیاره را شکل دهد. در مورد منشا قمری هم می‌بایست در این حلقه‌ها هم سنگ و هم یخ دیده شود، اما سوال اینجاست که بر سر سنگ‌های این حلقه‌ها چه آمده است؟

این پرسش‌ها باعث شده آقای کاناپ هر دو نظریه را مردود بداند و توضیح دیگری را ارائه کند. اگر یک قمر بزرگ به اندازه تیتان به زحل نزدیک شود، ما با دو رویداد مجزا روبه‌رو خواهیم شد، یکی ترکیب انرژی در هنگام شکل‌گیری سیاره و دیگری گرمای ناشی از جزرومد گرانشی. تیتان بزرگ‌ترین قمر این سیاره است و بعد از گانیمید (قمر مشتری) بزرگ‌ترین قمر منظومه شمسی محسوب می‌شود.

پروفسور مورای معتقد است که «اندازه قمر» در فرضیه دکتر کاناپ، بهترین توضیح برای چگونگی شکل‌گیری طبیعی یخی حلقه‌های زحل است. در نظریه او، قمری بزرگ به اندازه تیتان با سیاره زحل برخورد کرده و این اندازه تقریبا 10 برابر مقیاس‌هایی است که قبلا در نظریات مختلف بیان می‌شد.

قسمتی از یخ سطح این قمر در هنگام نزدیک شدن زحل بر اثر نیروی جاذبه گرانشی جدا شده و سپس برخورد صورت گرفته است. این عامل باعث شکل‌گیری حلقه‌های یخی غول‌پیکری در اطراف زحل شده و هسته سنگی این ماه نیز به سطح سیاره برخورد کرده است.

 

منبع : khabaronline.ir
کد : N-1289

 

آسمان آبی بودن را به من بیاموز 

يکشنبه 18/7/1389 - 12:11 - 0 تشکر 240411


ممنون
مطلب جالبی است

خورشید آرزوی منی گرمتر بتاب
يکشنبه 18/7/1389 - 15:20 - 0 تشکر 240527

سلام
یک سوال دارم
البته ببخشید این جا ( در این تاپیک ) می پرسم.
می خوام بدونم تا الان چند سیاره برای منظومه خورشیدی کشف شده است؟؟
لیستی ازش دارین ؟؟
سپاس

  چو ايران نباشد تن من مباد

فردوسي بزرگ:

منم بنده ي اهل بيت نبي 

ستاينده ي خاک پاي وصي

برين زادم و برين بگذرم

چنان دان که خاک پي حيدرم

يکشنبه 18/7/1389 - 21:20 - 0 تشکر 240586

fatemi127 گفته است :
[quote=fatemi127;370221;240527]سلام
یک سوال دارم
البته ببخشید این جا ( در این تاپیک ) می پرسم.
می خوام بدونم تا الان چند سیاره برای منظومه خورشیدی کشف شده است؟؟
لیستی ازش دارین ؟؟
سپاس

عطارد

زهره

زمین

مریخ

مشتری

زحل

اورانوس

نپتون

پلوتو هم تا پند وقت پیش سیاره به حساب می آمد که اخیرا از مقام سیاره بودن خلع شده است.

جهت آشننایی با سیارات منطومه شمسی به تاپیک زیر مراجعه کنید:

http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=17257&threadID=220383&forumID=887

جهت آشنایی با دلیل حذف پلوتو این مطلب را نگاه کنید:

http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=64528&Keyword=+%d9%be%d9%84%d9%88%d8%aa%d9%88

سه شنبه 20/7/1389 - 9:56 - 0 تشکر 240865

ممنونم

  چو ايران نباشد تن من مباد

فردوسي بزرگ:

منم بنده ي اهل بيت نبي 

ستاينده ي خاک پاي وصي

برين زادم و برين بگذرم

چنان دان که خاک پي حيدرم

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.