• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
سينما و تلویزیون (بازدید: 1428)
شنبه 17/7/1389 - 14:44 -0 تشکر 240095
راهنمای تماشای مختارنامه

 http://salijoon.ws/mail/890717/mokhtar/01.jpg

در ركاب مختار

مختارنامه یكی از پربازیگرترین و پر لوكیشن‌ترین سریال‌های تاریخ تلویزیون است و هضم این حجم از اطلاعات و وقایع شاید برای مخاطب سخت باشد. شاید حتی شما كه قسمت اول آن را دیده‌اید، چندان از ماجرا سر در نیاورده باشید و از وسط‌هایش قید ادامه آن را زده‌اید.
اما از همین الان برای نتیجه‌گیری زود است اگر یادتان باشد سریال یوسف پیامبر(ص) هم بعد از 15 قسمت و وقتی از دوره كودكی به بزرگسالی و ماجرای زلیخا رسید جذاب شد.

سه قسمت اول: مختار كه بود؟

میرباقری برای ورود به قصه‌اش درست زمانی را انتخاب كرده كه ماجرای سریال تحسین شده‌اش امام علی(ع) تمام شده. سال 41 هجری. امام علی(ع) در كوفه به دست ابن ملجم شهید می‌شود و امام حسن(ع) جای پدر را می‌گیرد.

امام علی(ع) قبل از شهادت سپاه كوفه را آماده كرده بود تا برای جنگ دوباره به صفین برود اما نشد و امام حسن(ع) راه او را پیش گرفت. سپاه را به سمت صفین برد اما بین راه با پول و وعده‌های معاویه سپاه كوفه از هم پاشید و كار به جایی رسید كه امام به دست كوفیان زخمی شد. ما در سریال می‌بینیم كه این ماجراها همزمان با 40 سالگی مختار است.

او بعد از مرگ پدرش كه از فرماندهان جنگ با ایران بوده و زیر پای فیل سپاه ساسانی كشته شده، سیاست و جنگ را كنار گذاشته و در مدائن و در جنوب كوفه گندم‌كاری می‌كند. امام كه مجروح شده به حاكم مدائن كه عموی مختار است پناه می‌آورد و عمو هم مختار را فرا می‌خواند تا از امام محافظت كند. اینگونه پای مختار به ماجرا باز می‌شود. مختار اینجای قصه زیر بار همراهی با امام حسن(ع) نمی‌رود. سه قسمت ابتدایی مختارنامه، همین دوران را نشان می‌دهد. درحقیقت ما در این سه قسمت با حال و هوا و شخصیت مختار آشنا می‌شویم. در قسمت دوم بخش دیگری از زندگی مختار را می‌بینیم. زندگی شخصی او را.

مختار 2 زن داشته كه عقاید متفاوتی داشته‌اند. فریبا كوثری (عمره) نقش زن مثبت و طرفدار آل علی را دارد و نسرین مقانلو (ام ثابت) هم نقش زن منفی و سیاستمدار او را دارد. این وسط مادر مختار (ژاله علو) هم هست كه كارش میانه‌داری بین دو هوو است. مختار از چهره‌های سرشناس كوفه است طوری كه مهدی فخیم‌زاده (عمربن‌سعد) كه پدرش سعد ابی وقاص فاتح ایران است، برای وصلت با خانواده او پا پیش می‌گذارد.

در قسمت دوم فخیم‌زاده و مقانلو را می‌بینیم یعنی در قسمت آینده كه هفته بعد پخش می‌شود.

قسمت سوم ماجرای شهادت امام حسن(ع) است. انگار میرباقری چیزی در ویشكا آسایش دیده كه یك امام‌كشی دیگر راهم به او سپرده. اگر یادتان باشد در سریال امام‌علی(ع) او در نقش قطام، محرك اصلی وردان ابن ‌ملجم برای شهادت امام علی(ع) بود. در این سریال و در نقش كوتاهی هم كه دارد جعده است. زن امام حسن(ع) كه با زهری كه معاویه فرستاده این امام را هم شهید می‌كند. می‌خواهید یك اتفاق غیرمنتظره ببینید؛ این قسمت سوم را از دست ندهید.

احمد ایراندوست یا همان غول برره با شمایلی عجیب وارد می‌شود.

قسمت چهار تا شش: حسین(ع) می‌آید

اگرتا قسمت سوم با سریال ارتباط برقرار نكرده‌اید هنوز وقت دارید. از قسمت چهارم همه‌چیز عوض می‌شود از سال 41 هجری به سال 60 می‌رویم. همان سالی كه معاویه می‌میرد و با روی كار آمدن یزید مقدمات فاجعه كربلا آماده می‌شود. عرب‌نیا از این قسمت گریم میانسالی دارد و 20 سالی مسن‌تر شده. داوود رشیدی و ژاله علو از این قسمت وارد سریال می‌شوند. رشیدی پدر زن مختار است. قسمت پنجم جایی است كه با نامه‌های كوفیان كه یكی از آنها را هم مختار نوشته، امام حسین(ع) مسلم را به كوفه می‌فرستد. امین زندگانی بازیگر نقش مسلم است. جالب است بدانید سكانس ورود مسلم به كوفه اولین سكانسی بود كه از این سریال فیلمبرداری شد. آن هم در فروردین‌ماه شش سال قبل، در كویر كاشان.

اگر می‌خواهید اشقیا را ببینید باید تا قسمت ششم صبر كنید. میرباقری در این قسمت دو چهره نام آشنای فاجعه عاشورا را برایمان رونمایی می‌كند. عبیدالله‌بن زیاد، حاكم كوفه، كه نقشش را فرهاد اصلانی بازی می‌كند. فكرش را بكنید صفدر سریال آشپزباشی با آن شلختگی عامل اصلی كربلاست. شمر هم این قسمت می‌آید. محمد فیلی این نقش را بازی كرده با گریمی عجیب و غریب. فیلی را هم هنوز خیلی‌هایمان با نسیم‌بیگ سریال «روزی روزگاری» می‌شناسیم. فرخ نعمتی و پرویز‌ پورحسینی هم از این قسمت اضافه می‌شوند. نعمتی كه نقش امام رضا(ع) را در ولایت عشق داشت، اینجا هانی‌بن عروه است. كسی كه در بگیر و ببند ابن زیاد، مسلم را پناه می‌دهد. پورحسینی هم نقش كوتاهی دارد میثم تمار یار امام علی(ع) كه توسط ابن زیاد به دار آویخته می‌شود.

قسمت 7 تا9: روز واقعه

در قسمت‌های هفتم و هشتم با بی‌وفایی كوفیان مسلم دستگیر و شهید می‌شود، مختار هم كه خانه‌اش یكی از پناهگاه‌های مسلم بوده دستگیر می‌شود و به زندان می‌افتد. نقش امین زندگانی و فرخ نعمتی در این قسمت تمام می‌شود. واقعه عاشورا در قسمت نهم اتفاق می‌افتد. مختار در زندان است و فقط خبر را می‌شنود ما هم مثل مختار فقط خبرها را می‌شنویم و تبعات را می‌بینیم. البته میرباقری برعكس شوذب خزانه‌دار (امین تارخ) سریال «معصومیت از دست رفته»‌اش به این راحتی از ماجرا عبور نكرده. ما در 31 قسمت بعدی مختارنامه حداقل 5 برش از واقعه را به بهانه‌های مختلف از رویای مختار تا اعترافات اشقیا خواهیم دید.

قسمت 10 تا 14: در كنار خانه خدا

شاید بارها رضا كیانیان را با گریم عجیبش دیده‌اید. او از قسمت 12 به سریال اضافه می‌شود. جعفر دهقان برادر او و مصعب‌بن زبیر است. بهنوش طباطبایی هم عروس كوچك خانواده زبیر است. محمد صادقی هم كه او را با مامون «ولایت عشق» می‌شناسیم در این قسمت به عنوان بار ابن زبیر و با نام ابن‌كامل اضافه می‌شود كلا از این قسمت ریتم و فضای سریال تندتر و اكشن‌تر شده و درگیری‌های بزرگ آغاز می‌شود. عبدالله‌بن زبیر پسر زبیر معروف است كه در مكه ادعای خلافت كرده. در این قسمت ما از كوفه جدا شده و به مكه می‌رویم و كعبه را می‌بینیم چون مختار بعد از رهایی از زندان كوفه به مكه می‌رود چون آنها ادعای خونخواهی حسین(ع) را كرده‌اند. اولین جنگ بزرگ سریال دو قسمت بعد شروع می‌شود. جنگ و محاصره مكه توسط سپاه شام، یزید، حسین‌بن نمیر (سیامك اطلسی) را به مكه فرستاده. در قسمت 14 جنگ را خواهیم دید و رشادت مختار، سپاه شام را عقب می‌برد. در همین قسمت، كعبه توسط منجنیق‌های شام گلوله باران شده و آتش می‌گیرد.

قسمت 15 تا21:‌ای عمو! آب چه شد؟

قسمت 15 یزید می‌میرد و محاصره برداشته می‌شود. مختار كه می‌بیند آبش با آل زبیر در یك جو نمی‌رود به كوفه بر می‌گردد. با مرگ یزید، كوفه شلوغ می‌شود و توابین قیام می‌كنند. مختار قاطی آنها نمی‌شود و كار آنها را سیاسی می‌داند.

دومین جنگ درقسمت 18 اتفاق می‌افتد. جنگ عین‌الورده بین توابین و سپاه شام. این تنها جنگ سریال است كه مختار در آن نقشی ندارد. جنگ با شكست توابین تمام می‌شود. این جنگ و جنگ‌های سریال در بیابان‌های شاهرود فیلمبرداری شده. میرباقری یكی از دراماتیك‌ترین صحنه‌های كربلا را در قسمت 21 آورده جایی كه ابراهیم‌بن مالك اشتر (حسن میرباقری) یاد دوست دوران بچگی‌اش عباس می‌افتد. حدود 12 دقیقه ما صحنه شهادت حضرت عباس(ع) را در رویای ابراهیم می‌بینیم. جالب است اگر تمام قسمت‌های سریال به موقع پخش شود این قسمت از سریال درست شب شهادت امام رضا(ع) روی آنتن می‌رود. ابراهیم با مختار پیمان می‌بندد كه قیام كند و خونخواهی عباس (ع) و آل حسین(ع) را بكند.

قسمت 22تا 30: خون در برابر خون

آغاز قیام مختار از قسمت 22 است. دراین قسمت، یاران مختار با روشن كردن آتش روی پشت بام‌ها قیام را با فریاد یالثارات الحسین (كجایند خون‌خواهان حسین) آغاز می‌كنند. این قسمت و قسمت بعدی صحنه‌های نبرد و فتح گام به گام كوفه است. عمربن سعد از مختار امان می‌گیرد. شمر و حرمله فرار می‌كنند و ابن زیاد به دربار شام می‌رود. اما اصلا نگران نباشید شمر 7 قسمت بعد یعنی قسمت 29 و حرمله قسمت بعدی آن كشته می‌شود. قسمت‌هایی كه در فروردین سال 90 خواهیم دید.

قسمت 30 تا 40: موسم جنگ‌های بزرگ

صبركنید هنوز سه جنگ بزرگ مانده، جنگ‌هایی كه دیگر در بهار و تابستان 90 روی آنتن می‌رود.

جنگ مختار با ابن زیاد. جنگ مختار با آل زبیر و جنگ مختار با سپاه شام. همزمان باز هم كوفیان طبق معمول كم می‌آورند و مختار را تنها می‌گذارند. در این قسمت‌ها می‌توانیم یكی دیگر از اتفاقات غیرمنتظره را ببینیم. حامد حدادی بسكتبالیست ملی‌پوش ایران با گریمی عجیب جزو سپاه آل زبیر است. مختار در این قسمت‌ها گرد پیری رویش نشسته و آخر سرهم توسط جعفر دهقان (مصعی‌بن زبیر) در كوفه شهید می‌شود. با این اوصاف 40 قسمت مختار فراز و نشیب زیادی دارد كه باید تا سكانس‌ آخر آن را تعقیب كرد.

 

  به طواف كعبه رفتم ،به حرم رهم ندادند          كه برون درچه كردي، كه درون خانه‌آئي

 

                                    

شنبه 17/7/1389 - 15:28 - 0 تشکر 240102

سلام
به نظر من این فیلم پر مخاطب تر از یوسف پیامبر می شه.
من که خیلی خوشم اومده.

  چو ايران نباشد تن من مباد

فردوسي بزرگ:

منم بنده ي اهل بيت نبي 

ستاينده ي خاک پاي وصي

برين زادم و برين بگذرم

چنان دان که خاک پي حيدرم

يکشنبه 18/7/1389 - 11:55 - 0 تشکر 240402


ممنون از مطلب خوبت
منم از این سریال خیلی خوشم اومده
ایشالله بتونم تا اخرش رو کامل ببینم
سریال جالبیه
خوب درستش کردن
هنرپیشه هاش هم همه معروفن و خوب بازی می کنن خدایی
خصوصا فریبرز عرب نیا

خورشید آرزوی منی گرمتر بتاب
چهارشنبه 21/7/1389 - 8:53 - 0 تشکر 241463


من قسمت دوم این فیلم رو که دیدم متحیر شدم
توی این فیلم رسما دارن دعوای عرب و عجم رو نشون میدن
این که خیلی بده که
نظر شما ها چیه دوستان
منظورم اون صحنه ی خواستگاری کیان از خواهر مختار هست

خورشید آرزوی منی گرمتر بتاب
چهارشنبه 21/7/1389 - 8:54 - 0 تشکر 241464


به نظر شما این یه شر را در پی نخواهد داشت
جنگ بین دو قوم عرب و عجم ؟
اصلا به نظرتون با این وصفیات مختار آدم خوبی بوده یا نه ؟
کیان جطور آدمی بوده
فکر میکنید سریال چجوری بره پیش ؟

خورشید آرزوی منی گرمتر بتاب
پنج شنبه 22/7/1389 - 2:51 - 0 تشکر 241620

سلام
دوست عزیز واقعیت های تاریخ را نمی توان کتمان کرد اعراب مخصوصا عربهای عراق از زمان جاهلیت و حتی تا کنون خود را نژاد برتر می دانستند درست است که دعوا بین عرب و عجم است ولی مختار عرب است و کیان عجم و رابطه خوبی هم با هم دارن پس فکر نمی کنم شری در کار باشد.
مختار و کیان آدم های خوبی هستند همین که عمر از مختار می ترسه معلومه که مختار خیلی به اعتقاداتش پایبنده بقیه شم صبر کن توی فیلم میبینی خیلی عجله داری تا اخر داستان را بدونی

 

  به طواف كعبه رفتم ،به حرم رهم ندادند          كه برون درچه كردي، كه درون خانه‌آئي

 

                                    

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.