• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نصف جهان > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نصف جهان (بازدید: 10514)
يکشنبه 11/7/1389 - 20:14 -0 تشکر 237970
علویجه کجاست؟

علویجه شهری است در بخش مهردشت شهرستان نجف آباد.  استان اصفهان ایران .

 

علویجه شهری قدیمی است که زبان گفتاری مردمش نیز با ظهور نسل جدید رو به انقراض است. دارای جمعیتی حدود ۱۲ تا ۱۳ هزار نفر می‌باشد که اکثریت این افراد را غیربومی‌ها تشکیل می‌دهند چرا که به علت خشکسالی‌های چند سال اخیر بیشتر مردمان آنها به شهرهای دیگر کوچ کرده‌اند.

 

در دهه‌های اخیر میوه هلوی علویجه زبانزد خاص و عام بود ولی به علتهایی ناشناخته و شاید داغی زمین این میوه دیگر در علویجه پرورش نمی‌یابد. بیشتر باغات آن به زمینهای بایر تبدیل شده و بیشتر جوانان آن در کارخانه‌ها شاغل هستند . این شهر دارای دو دانشگاه پیام نور و جامع علمی کاربردی، دو هنرستان کاردانش، دو دبیرستان و دو آموزشگاه راهنمایی تحصیلی و ۴ مدرسه ابتدایی دخترانه و پسرانه می‌باشد.

 

در حال حاضر به علت پیشرفتهای صنعتی در شهر علویجه شاهد افزایش جمعیت و همچنین وسعت اجتماعی و اقتصادی رو به رشد آن هستیم. شهری که دوباره پس از چند دهه دوباره هیاهو و تکاپو در خیابانها و کوچه پس کوچه های آن پدیدار گشته و این به همت سرمایه گذاری افرادی است که خود روزی در این خاک می زیسته اند و اکنون دوباره به موطن خود بازگشته اند.

 

 

علویجه شهری از دل تاریخ

اگر چه قرائن و مداركی همچون خرابه های مساكن قدیمی و قنوات دائر و بایری كه مدت زمان طولانی از حفر آن میگذرد دال بر قدمت و سابقه تاریخی علویجه است ولی به علت در دسترس نبودن مدارك كتبی نمی توان در مورد قدمت آن با صراحت اظهار نظر نمود .

وجود دو نقطه ، یكی معروف به قلعه گبری كه خرابه های آن بر فراز یكی از تپه های اطراف علویجه وجود دارد و دیگری ، قلعه ای معروف به قلعه سنگی در جوار كوه امامزاده شاه شمس الدین محمد(ع) ، می تواند نشانگر قدمت این شهر تا قبل از ظهور اسلام باشد.

از دیگر دلایل قدمت شهر علویجه وجود خرابه هایی معروف به سرخاله است كه در آن آثار و بقایای مساكن قدیمی به خوبی مشهود است . این محل در طول زمان به سمت شرق و به محلی كه معروف به دربند است منتقل شده . بنا به گفته اهالی ، دربند همان محلی است كه در موقع حمله افاغنه مورد هجوم آنان قرار گرفته است .

پس از خرابی دربند ، بازماندگان حمله افاغنه در دو محل دیگر سكنی گزیدند كه بعدها در طول زمان به ده بالا و ده پایین معروف شد .

در ادوار تاریخی بعد (احتمالاً دوره افشایه ) به منظور امنیت ساكنین و نیز استقرار نیروهای نظامی جهت جلوگیری از حمله مهاجمین قلعه ای معروف به قلعه نادری ساخته شد كه بقایای آن در بافت قدیمی شهر علویجه موجود است . سپس در جوار آن قلعه های دیگری به نام های قلعه كهنه و قلعه پایین بنا گردید . در منطقه علویجه از دوره صفویه آثاری بر جای مانده است كه از آن جمله می توان كاروانسرای عباسی واقع در روستای هسنیجه را نام برد .

پس از گذشت مدتی از سكونت جمعیت در داخل قلعه های فوق الذكر ، به دلیل افزایش جمعیت و و نیز حكمفرمایی امنیت نسبی ، علویجه خارج از قلعه ها گسترش فیزیكی داشته كه بیشترین گسترش به طرف غرب صورت گرفته است. از مهمترین آثار باقیمانده در این شهر از دوران گسترش خارج از قلعه ها مسجد بزرگ یا مسجد جامع است كه هنوز در قسمت بافت قدیم علویجه وجود دارد .

 

وجه تسمیه بخش عربستان و شهر علویجه

وجه تسمیه عربستان برای این منطقه ، به احتمال قوی این بوده است كه عربهای مسلمانی كه برای فتح اصفهان از این مسیر آمده بودند پس از موفقیت ، عده ای از آن ها در حوالی اصفهان از جمله این منطقه اقامت گزیدند و وجه تسمیه علویجه ، نیز از این قرار است كه سادات از اعراب و علویون همراه امام حسن مجتبی (ع) در این مكان اقامت گزیدند و علویجه طبق اسناد معتبری كه در دسترس می باشد ، در ابتدا علوی نام داشته است . سپس (جه) كه مخفف جاه است به آن اضافه گردیده و معنا و مفهوم با مسمایی پیدا نموده : ((مقام و جایگاه علویون و پیروان و شیعیان حضرت علی(ع)))، و در حال حاضر علوی پسوند فامیل سادات علویجه می باشد.

سه شنبه 13/7/1389 - 10:4 - 0 تشکر 238362

با سلام:
amibest گرامی به انجمن خودتون خوش آمدید. مطلب شما باعث آشنایی بنده با علویجه شد زیرا با اینکه ساکن اصفهان هستم اما فقط اسمی از علویجه را شنیده بودم. منتظر خواندن مطالب بیشتری از شما هستیم.

 

.....................................................................................................

روزی تو خواهی آمد از کوچه های باران 

تا از دلم بشویی غم های روزگاران

http://img.tebyan.net/Big/1388/11/36222359111523534249227329396975323285.jpg

سه شنبه 13/7/1389 - 10:24 - 0 تشکر 238366

من قبلا به علویجه رفته بودم ولی در موردش زیاد نمی دونستم اینکه امام حسن در این مکان اقامت داشته اند خیلی برام جالبه ممنون از اطلاع رسانیتون

 

  به طواف كعبه رفتم ،به حرم رهم ندادند          كه برون درچه كردي، كه درون خانه‌آئي

 

                                    

سه شنبه 13/7/1389 - 10:56 - 0 تشکر 238368

من اصلاً علویجه رو نمیدونستم کجاست ولی الان یه کم اطلاعات پیدا کردم.

چهارشنبه 14/7/1389 - 14:6 - 0 تشکر 238783

جالب بود انشا الله یه روز میریم این مكان مقدس را میبینیم

خاطرمان باشد شايد سالها بعد در رهگذر جاده ها بي تفاوت از کنار هم بگذريم و بگوييم اين غريبه چقدر شبيه خاطراتم بود
دوشنبه 5/2/1390 - 23:2 - 0 تشکر 311779

یك نكته هم من اضافه كنم و آن اینكه: مثل خیلی از جاها كه بعضی شهرهای نزدیك یا مجاور هم هریك خود را برتر و پیشرفته تر از دیگری می داند و دیگری هم همینطور (مثل بروجرد و خرم آباد در استان لرستان یا روستاهای كردعلیا و كردسفلی در منطقه تیران و كرون خودمان )... علویجه هم همسایه ای دارد به نام دهق.
این دو همسایه هم در خیلی موارد اسیر این بگو مگوها هستند. چیزی كه در مسافرت من به آنجا خیلی برایم جالب بود محل احداث ساختمان دادگستری دهق و علویجه بود. برای اینكه نزدیكی دادگستری دهق و علویجه موجب دعوا و تفاخر نشود اقدام جالبی شده است. رفته اند این ساختمان را وسط بیایان و در مكانی حدفاصل این دو شهر بنا كرده اند كه فاصله اش به هیچك كمتر از دیگری نباشد....
امان از این كارهای ما آدمها

هزار دشمنم ار مي كنند قصد هلاك  گرم تو دوستي از دشمنان ندارم باك

حافظ عليه الرحمه

امضا: نيري

سه شنبه 6/2/1390 - 23:55 - 0 تشکر 312128

سلام
بله شما درست می گویید اما افرادی تند رو اقدام به چاپ کتاب های گرده اند که بر ضد هم سخن گفتن این موضوع بیشتر برای دهق است تا علویجه

ممنون و متشکر

چهارشنبه 7/2/1390 - 0:42 - 0 تشکر 312149

amibest گفته است :
[quote=amibest;382841;312128]سلام
بله شما درست می گویید اما افرادی تند رو اقدام به چاپ کتاب های گرده اند که بر ضد هم سخن گفتن این موضوع بیشتر برای دهق است تا علویجه

ممنون و متشکر

ا ... قرار نشده بحثو جناحیش كنید. نكنه خود شما علویجه ای هستین؟

خودتو لو دادی ها....

هزار دشمنم ار مي كنند قصد هلاك  گرم تو دوستي از دشمنان ندارم باك

حافظ عليه الرحمه

امضا: نيري

چهارشنبه 7/2/1390 - 0:57 - 0 تشکر 312151

سلام

بله من مادربزرگ ام ان جا زندگی می کنند من از مطالعه کتاب ها به این یکطرفه گویی ها پی بردم

چهارشنبه 7/2/1390 - 9:50 - 0 تشکر 312196

جالبه...
amibest گرامی بیشتر از علویجه برامون بگید و اگر توانستید چند تا عکس از آنجا بگیرید.(راستی عکسهایی که قصد دارید در انجمن بگذارید اگر به آدرس انجمنهای تبیان جهت آپلود ارسال کنید کاربرانی هم که از اینترانت رایگان تبیان استفاده می کنند می توانند مشاهده نمایند)

 

.....................................................................................................

روزی تو خواهی آمد از کوچه های باران 

تا از دلم بشویی غم های روزگاران

http://img.tebyan.net/Big/1388/11/36222359111523534249227329396975323285.jpg

چهارشنبه 7/2/1390 - 15:39 - 0 تشکر 312401

حتما .اتفاقا در همین فکر بودم . با توجه به صحبت های انجام شده در شنبه

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.