• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نجوم > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نجوم (بازدید: 5866)
يکشنبه 7/6/1389 - 21:25 -0 تشکر 225647
حرکت رجعی سیارات

سلام دوستان.

جناب اربابی فر تو مطلب آسمان شب این هفته مطلبی رو گذاشتن به اسم حرکت رجعی سیارات. به این آدرس:

http://www.tebyan.net/science_technology/astronomy/planetary_science/2010/8/29/135260.html

می خواستم چنتا عکس gif واستون بزارم که شاید به فهم راحتترش کمک کنه.

این مطلب:

حرکت رجعی سیارات

سیارات را می‌توان به دو گروه سیارات داخلی و خارجی تقسیم ‌کرد. سیارات عطارد و زهره، داخلی هستند چرا که مدار گردش آنها در داخل مدار زمین واقع است. بقیه سیارات یعنی مریخ، مشتری، زحل و ... سیارات خارجی هستند که مدارشان فراتر از مدار زمین می‌باشد. برای یک ناظر زمینی سیارات خارجی می‌توانند در موقعیتی قرار بگیرند که زمین بین آنها و خورشید واقع شود که به این حالت مقابله می‌گویند. به هنگام مقابله، سیاره خارجی حداقل فاصله را از زمین خواهد داشت و ناظر آن را در حداکثر نورانیت خود خواهد دید. در این حالت، سیاره با غروب خورشید، در افق شرق طلوع و با طلوع خورشید، در افق غرب غروب می‌کند. برای مثال حرکت عادی مریخ در آسمان از شرق به غرب است، ولی در حالت مقابله برای مدت کوتاهی متوقف می‌شود سپس حرکتش معکوس شده و برای زمان محدودی حرکت برگشتی (رجعی) را از خود نشان می‌دهد. بعد از آن مجدداً متوقف شده و سپس حرکت قبلی خود را در پیش می‌گیرد. در این شب ها، سیاره مشتری در حال تکمیل حرکت رجعی خود است. این نوع حرکات غیرمعمول سیارات خارجی و خصوصاً مریخ برای ستاره شناسان گذشته عجیب و مایوس‌کننده بود، چرا که با نظریات منظومه‌ای آن دوران مغایرت داشت.

اینم عکسها:

 این از دید ناظر زمینی هست

 این عکس در سیستم کپرنیک (Heliocentric)

اینم در سیستم تولماییک (ptolemaic) (geocentric)

البته فرق این دو سیستم رو نمی دونم اگه کسی میدونه بگه

 

 

آسمان آبی بودن را به من بیاموز 

دوشنبه 8/6/1389 - 12:0 - 0 تشکر 225764

مطمئن نیستم ولی فکر کنم سیستم کپرنیک خورشید در وسط و مرکز است و اون یکی هم سیستم ارسطو هستش که میگفت سیاره ها همه به دور زمین می گردند
من یه جا خوندم وقتی ارسطو حرکات رجعی سیاره ها رو دید دید که باسیستم خودش نمی خونه یه دایره به سیستم اضافه کرد که بهش می گن فلک تدویر دایره بزرگه هم که فلک حامل هستش
سیاره همون طوری که به دور این داره میچرخه به دور اونهم میچرخه
بعد این دایره دومیه میشه توجیه کننده ی حرکات رجعی شون

بزرگترين افسوس آدمي اين است که حس ميکند ميخواهد اما نميتواند و به ياد مي آورد زماني را که ميتوانست اما نمي خواست....ئ

دوشنبه 8/6/1389 - 12:7 - 0 تشکر 225765

نگار جان مرسی. اما راجع به این فلکها بیشتر توضیح بده و نحوه چرخششون. مرسی

 

آسمان آبی بودن را به من بیاموز 

دوشنبه 8/6/1389 - 13:10 - 0 تشکر 225775

اولا ببخشید این دایره دومی بطلمیوس اضافه کرد
دوما تا قبل از امروز هرچی این متن رو می خوندم نمی فهمیدم ولی امروز که این بحث رو زدی فهمیدمش مرسی
اینم خود متن کتاب
بطلمیوس برای توضیح حرکات رجعی ستارگانحرکات ان ها ها رو در دو مسیر دایره ای شکل توضیح دادسیاره ها روی یک دایره ران به نام فلک تدویربه طور یکنواخت رویدایره ای بزرگتر به نام فلک حامل دور میزنند.البته در مدل او زمین کمی دور تر از مرکز قرار داشت
فلک تدویر:ویکیپدیا

در نجوم بطلمیوسی به دایره‌ای فرضی گفته می‌شود که مرکزش روی مدار فرضی سیاره قرار دارد و سیاره روی آن نیز حرکت می‌کند. مفهوم فلک تدویر برای رفع اشکال مدل زمین‌مرکزی بطلمیوسی ابداع شد که در توضیح حرکات رجوعی سیاره‌ها ناتوان بود.

اینم چند تا عکس:

بزرگترين افسوس آدمي اين است که حس ميکند ميخواهد اما نميتواند و به ياد مي آورد زماني را که ميتوانست اما نمي خواست....ئ

دوشنبه 8/6/1389 - 14:49 - 0 تشکر 225810

ممنون نگار جان
عکسهات باز نمیشه. ولی خوب من سرچ کردم و تا حدودی فهمیدم منظور چیه. مرسی

 

آسمان آبی بودن را به من بیاموز 

دوشنبه 8/6/1389 - 15:1 - 0 تشکر 225816

با تشکر از یاسی به خاطر این بحث و توضیحات اضافه نگار
بهترین راه برای بیان فلک تدویر همین عکسی است که یاسی گذاشته است. فکر می کنم با حرکت رجعی آشنا شده باشید ولی به طور مختصر وقتی سیاره ای مثل مشتری به مقابله با زمین می رسد ( یعنی زمین، مشتری وخورشید در یک خط قرار می گیرند) بعد از آن انگار حرکت ظاهریش در زمینه آسمان رو به عقب است و دوباره بعد از مدتی رو به جلو می رود. علت این پدیده همان تصویر اولیست که یاسی گذاشته. به انیمیشن اول دقت کنید دقیقا وقتی این سه در یک راستا قرار می گیرند حرکت روبه جلوی سیاره قرمز از دید ناظر زمینی نسبت به ستارگان زمینه آسمان متوقف می شود و بعد از آن رو به عقب است.
علت این امر همان طور که مشخص است جلو افتادن سیاره آبی در مدار خود نسبت به حرکت سیاره قرمز در مدار خود است.

دوشنبه 8/6/1389 - 15:29 - 0 تشکر 225834

خب حالا فرض کنید با توجه به مرکز بودن زمین بخواهید حرکت رجعی را توضیح دهید.
نمی توانید! مطمئن باشید. پس آیا مدل بطلمیوس شکست خورده است؟
توجه داشته باشید که در مدل زمین مرکزی نوعی اعتقادات مذهبی نیز وجود داشت که نمیگذاشت چیزهای مقدس مثلا اجرام آسمانی حرکتی رو به عقب یا برخلاف عرف داشته باشند.
بهترین راه و البته هوشمندانه ترین راه برای توجیه حرکت رجعی افزودن یک مدار سوار بر مدار اصلی سیارات بود. که به آن فلک تدویر می گویند.
همان طور که در تصویر دوم یاسی می بینید سیاره در عین این که حرکت رو به جلو دارد و نایستاده است ولی بر روی فلک تدویر از دید ناظر زمینی انگار رو به عقب می رود

دوشنبه 8/6/1389 - 16:5 - 0 تشکر 225841

اینجوری که من فهمیدم فلک تدویر یه دایره فرضی بی اساسه که فقط برا توجیه بوجود اومده و تونسته توجیه کنه ولی خب چون نظریه زمین مرکزی از اساس اشتباهه، خیلی بهش بهتره فلک تدویر رو نپردازیم....در مورد دو اصطلاح زمین مرکزی یا geocenteric و بطلمیوسی یا ptolemic هم انگار تفاوت این شد که مدل بطلمیوسی یه فلک تدویر و اون دایره ها رو اضافه داره.......ممنون از بحث خوبت یاسی جان... فقط بهم بگو مشتری در کدوم مرحله حرکت رجعیش الان هست؟ ایستایی یا حرکت معکوس یا در مراحل انتهایی یعنی مسیر شرق به غرب معمول.... چیزی که من در آسمون هر شب دارم می بینم حرکتش شرق به غربه.... و یه سوال دیگه تمام این حرکت رجعی رو میشه در یه شب دید یا نه بخشی از اون در یه شبانه روز اتفاق می افته؟...برداشت خودم از تصویر دوم یاسی اینه که در بیش از یه شب این اتفاق می افته. مدت زمان حرکت رجعی چقدر وقت طول میکشه؟

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

دوشنبه 8/6/1389 - 16:14 - 0 تشکر 225844

توضیح: منظور من از تصویر اول در واقع تصویر دوم و منظورم از تصویر دوم تصویر سوم است! ( تصویر اول یاسی را ندیدم اینجوری شد)
آقای مدمن ... نزنید این حرفها را!
کجا فلک تدویر چیز بی اساسه.... اتفاقا یک چیز خیلی جالب و قابل تامل همین است که پیشینیان چقدر هوشمندانه و جالب این پدیده را توجیه کردند. واقعا شما اکر این فلک تدویر را نمی دانستید چگونه می توانستید این حرکت رجعی را بر اساس زمین مرکزی توجیه کنید. خواهش می کنم کمی فکر کنید. ببینید می توانید آنرا توجیه کنید. محال است.

دوشنبه 8/6/1389 - 18:25 - 0 تشکر 225875

ببینید جناب آقای مدمن فرض کنید شما بطلمیوس باشید وپدر جد نمی دونم چیچیتون هم به این نظریه اعتقاد داشته باشند بعد یه شب که دارید به اسمون نگاه میکنید متوجه این حرکت رجعی می شید وهر چی فکر می کنید نمی تونید بااین نظریه تطبیقش بدید.........
شما وقتی قلبا به این نظریه اعتقاد دارید ومی بینید که باید نجاتش بدید چی کار میکنید؟؟؟؟؟؟؟؟
حالا یکی بیاد بگه نظریه بطلمیوس درسته ((فرضا))خوب شما که به نظریه خورشد مرکزی اعتقاد دارید نجاتش نمیدید؟؟؟

بزرگترين افسوس آدمي اين است که حس ميکند ميخواهد اما نميتواند و به ياد مي آورد زماني را که ميتوانست اما نمي خواست....ئ

دوشنبه 8/6/1389 - 20:57 - 0 تشکر 225912

یه سوال چرا من بعضی از عکس را که شما میبینید نمی بینم اونایی که من می بینم شما نمی بینید؟؟؟؟؟؟؟

بزرگترين افسوس آدمي اين است که حس ميکند ميخواهد اما نميتواند و به ياد مي آورد زماني را که ميتوانست اما نمي خواست....ئ

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.