• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 1701)
پنج شنبه 4/6/1389 - 0:10 -0 تشکر 224519
ریفلاکس

بازگشت مری _ معده ای (ریفلاکس)

معرفی:

بیماری بازگشت مری_معده ای (GERD) هنگامی رخ می دهد که غذا یا مایعات از معده به مری بر می گردد. این عمل می تواند باعث سوزش مری،ترش کردن و سایر علامت ها شود.

نام های دیگر این بیماری:

التهاب مری گوارشی، التهاب مری بازگشتی، GERD، ترش کردن مزمن

عوامل ایجاد کننده بیماری:

بازگشت مری_معده ای یک حالت رایج است که معمولا پس از صرف وعده غذایی و بدون علامت اتفاق می افتد. در برخی از افراد،این بازگشت مربوط می شود به مشکل اسفنگتر تحتانی مری(یک نوار از رشته های ماهیچه ای که در واقع مری را از معده جدا می کند و محل اتصال این دو را بسته نگاه می دارد.).اگر این اسفنگتر درست بسته نشود،مایعات و مواد غذایی می توانند از معده به مری برگردند و ممکن است علائم بیماری را نیز ایجاد کنند.عوامل خطرزای این بیماری شامل ؛ فتق هیاتال(خروج قسمتی از معده از سوراخ مری در دیافراگم)، حاملگی و بیماری های شدید پوستی.

علائم بیماری:1

)  ترش کردن؛ شامل درد همراه با سوزش در قفسه سینه می شود.باخم شدن،دراز کشیدن یا خوردن افزایش پیدا می کند.با آنتی اسیدها سوزش ودردش آرام می شود.در شب متداول تر و وخیم تر از روز است.

2)           آروغ زدن

3)           جریان معکوس غذا

4)           حالت تهوع و استفراغ

5)           گرفتگی و خشونت یا تغییر در صدا

6)           گلودرد

7)           بلع مشکل غذا

8)           سرفه کردن یا خس خس کردن سینه هنگام تنفس

معاینات و آزمایشات تشخیصی

1)           آزمایش وجود خون در مدفوع اگر + باشد

2)           آزمایش مستمر PH مری اگر بازگشت را نشان بدهد.(اسیدی باشد)

3)           اندوسکوپی اگر زخم معده یا التهاب آن را نشان دهد.

4)           سنجش فشار مری اگر فشار غیر معمولی را در آن نشان دهد.

5)           آزمایش همراه با بلع باریوم اگر بازگشت غذا را نشان دهد.

6)           آزمایش اسید معده.

درمان متداول:

فعالیت های روزانه که شامل موارد ذیل هستند؛

1)           کاهش وزن

2)           اجتناب از دراز کشیدن بلافاصله پس از صرف غذا

3)           بالا قرار دادن سر هنگام خوابیدن

4)           صرف داروها همراه با آب بسیار زیاد

5)  اجتناب از مصرف رژیم های غذایی چرب، شکلات ها ،کافئین دار و فلفلی و تند(این عوامل باعث کاهش فشار مری می شوند.)

6)           اجتناب از مصرف الکل و تنباکو

داروهایی که باعث تخفیف علائم بیماری می شوند؛

1)آنتی اسیدها (پس از هر وعده غذایی و پیش از خواب)

2)مسدود کننده های گیرنده های هیستامینی (H2)

3)متوقف کننده های پمپ های پروتونی (پمپ ها هیدروژنی)

برای بیمارانی که علائم بیماری پایدارو مداوم دارند جراحی های" ضد برگشت" به همراه درمان های دارویی می توانند کمک کننده باشند.برخی درمان های جدید نیز برای درمان برگشت غذا به مری وجود دارند که می توانند با اندوسکوپی انجام شوند.

تشخیص

اکثریت مردم به درمانهای غیر جراحی  همراه یک تعدیل و تغییر مناسب در رژیم غذایی و برنامه رفتاری و داروها پاسخ می دهند. (رو به بهبودی می روند)

عوارض احتمالی:

1)                                   التهاب مری

2)                                   تنگی مری

3)                                   زخم مری

4)                                   اسپاسم(تنگی) برونش های ریه

5)                                   بیماری مزمن ریوی

6)                                   افزایش احتمال ابتلا به سرطان مری

پیشگیری:

اجتناب از خوردن غذاها و انجام کارهایی که علائم بیماری را وخیم تر می کنند.

ثابت نگاه داشتن وزن در وضعیت سلامت تغذیه ای.یک نوار از رشته های عضلانی به نام اسفنگتر تحتانی مری،مری را به روی معده بسته نگاه می دارد.

اگر این اسفنگتر به درستی بسته نشود،غذا و مایعات به مری برمی گردند و باعث ترش کردن و سایر نشانه های این بیماری میشوند. برای تخفیف نشانه های بیماری،تغییرات در رژیم غذایی و مصرف دارو توصیه می شود.برای بیماران با علائم دائم و پایدار بیماری علاوه بر درمان دارویی،عمل جراحی هم ممکن است صورت پذیرد.مری یک مجرای باریک و عضلانی است که از یک سمت به دهان و از سوی دیگر به معده ختم می شود.مری غذا را از دهان به معده منتقل می کند.اسفنگتر موجود در محل اتصال مری به معده از بازگشت غذا و اسید معده به مری جلوگیری میکند. وقتی اسفنگتر تحتانی مری آنطور که باید وشاید عمل نکند،اسید معده و غذا می توانند از معده به مری برگردند . این مسئله ممکن است منجر به درد(ترش کردن) و آسیب قسمت تحتانی مری شود واین آسیب ممکن است سبب تنگی مری و حتی سرطان آن شود.به طور معمول،عملکرد غیر طبیعی اسفنگتر تحتانی مری همراه فتق هیاتال است.(قسمت تحتانی مری و قسمت فوقانی معده وارد قفسه سینه می شوند)اولین قدم در درمان این بیماری شامل درمان دارویی است. داروهای آنتی اسید می توانند اسید معده بازگشتی به مری را خنثی کنند و از آسیب رسیدن به مری جلوگیری کنند.اگر این داروها علائم بیماری را برطرف نکردند،احتمالا جراحی لازم است.جراحی ابتدایی بازگشت مری،فونداپلیکاسیون مری نام دارد.فونداپلیکاسیون می تواند از طریق برش در قسمت فوقانی خط وسط یا ازطریق لاپاروسکوپی صورت بگیرد.در حال حاضر،عمل جراحی از طریق لاپاراسکوپی بیش تر انجام می گیرد. تجهیزات باریکی را از شکاف های کوچک ایجاد شده روی شکم عبور می دهند و جراحی را بوسیله ورود یک دوربین بلند و باریک عبور داده شده از یکی از همان شکاف های ریز مشاهده میکنند. 

نکنه وقتي بيايي که نفيسه مرده باشه

آرزوي ديدنت را زير خاکا برده باشه

پنج شنبه 4/6/1389 - 22:17 - 0 تشکر 224760

سلام خانم دکتر......خیلی خوش اومدید به انجمن خودتون... تبریک میگم روز پزشک رو هرچند با تاخیر... در ضمن تمامی اعضای انجمن رو دعوت می کنم از مباحث کاملا تخصصی و علمی خانم دکتر استفاده بهینه رو ببرید. مطالب جایی از شک و شبهه ندارند. دست شما درد نکنه. منتظر مطالب جدیدتون هستیم.

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

جمعه 5/6/1389 - 13:52 - 0 تشکر 224913

سلام آقای دکتر... ممنون از خوش آمد گویی مجددتون... روز پزشک را من هم با تاخیر به شما تبریک میگم گرچه شما بدون تاخیر دقیقا روز پزشک ذیل مطلب "آکنه" به من تبریک گفته بودین...
به هر حال لطفتون مستدام باد.
در پناه حق

نکنه وقتي بيايي که نفيسه مرده باشه

آرزوي ديدنت را زير خاکا برده باشه

سه شنبه 16/6/1389 - 15:19 - 0 تشکر 228836

هیچ كس دوست ندارد لذت غذا خوردن با سوزشی كه پس از آن به سراغش می‌آید از بین برود. سوزش سر دل كه به علت بازگشت اسید معده به مری معمولا پس از صرف غذا ایجاد می‌شود، خیلی از مبتلایان را ناراحت می‌كند. برخی از این افراد برای رفع مشكل دارو مصرف می‌كنند و برخی رژیم‌های غذایی عجیبی را دنبال می‌كنند و از مصرف بعضی از غذاها امتناع می‌ورزند. اما آیا واقعا غذاهایی هستند كه این حالت را تشدید و یا بهتر كنند؟ رعایت رژیم غذایی تا چه حد لازم است؟

سوزش سر دل از چیست؟

فرض كنید با لذت یك وعده غذای حجیم و خوشمزه می‌خورید و پس از آن دچار علایم ناخوشایند برگشت اسید معده می‌شوید. احتمالا فكر خواهید كرد كه این علایم چیز خاصی نیستند و فقط كافی است كه برای مدتی آنها را تحمل كنید.

علت آن كه افراد دچار برگشت اسید معده می‌شوند این است كه دریچه‌ای كه در محل اتصال مری به معده وجود دارد بی‌موقع شل می‌شود. وقتی این دریچه درست كار می‌كند باعث می‌شود تا محتویات معده در همانجا بماند اما باز شدن بی‌موقع این دریچه باعث می‌شود اسید معده به داخل مری برگشت پیدا كند و باعث بروز احساس سوزش سر دل یا گلو و ترش كردن شود. در بعضی از افراد این حالت به ندرت رخ می‌دهد در حالی كه برخی دیگر هر روز این مساله را تجربه می‌كنند.

درواقع هیچ لزومی ندارد كه علایم ناشی از برگشت اسید معده را تحمل كنید. علت بازگشت اسید معده صرفا انتخاب‌های شما مانند سیگار كشیدن، پرخوری یا نوشیدن قهوه نیست، بلكه این موارد فقط ممكن است باعث تحریك این عمل شوند و علت اصلی همان است كه در بالا توضیح داده شد. همان‌طور كه وقتی قسمتی از ماشین شما درست كار نمی‌كند آن را به حال خود رها نمی‌‌كنید وقتی قسمتی از بدنتان با مشكل مواجه است نباید به آن بی‌توجهی كنید. در بیشتر مواقع بازگشت اسید معده را می‌توانید توسط داروهایی كه بدون نسخه پزشك هم قابل تهیه‌اند (مانند رانیتیدین)‌ برطرف كنید.

حدود 15 درصد از افرادی كه از بازگشت اسید معده رنج می‌برند دچار آسیب دایمی مری می‌شوند. بازگشت اسید از معده به مری باعث آسیب بافت طبیعی مری می‌شود و با گذشت زمان زمینه سرطان وی را فراهم می‌كند. اگر بكرات دچار بازگشت اسید معده یا سوزش سر دل می‌شوید بهتر است به پزشك مراجعه كنید. دقت داشته باشید كه همه موارد بازگشت اسید معده منجر به سرطان نمی‌شوند.

غذاها را سرزنش نكنید

بسیاری از افراد سعی می‌كنند با نوشیدن شیر قبل از خواب، بازگشت اسید معده را كمتر كنند. هرچند كه این روش ممكن است راه‌حل سریعی برای كاهش بازگشت اسید معده باشد، اما وقتی كمی بگذرد همین شیر باعث افزایش ترشح اسید معده شده و باعث می‌شود تا شما در میانه خواب دچار بازگشت اسید معده شوید.

همچنین بیشتر افراد بر این باورند كه باید مصرف مواد كافئین‌دار مانند قهوه، چای و شكلات را كنار بگذارند، اما دیده شده است كه لزوما همه افراد پس از مصرف این مواد دچار سوزش سر دل نمی‌شوند و برخی از پزشكان مصرف چای سبز كه مقداری كافئین دارد را نیز توصیه می‌كنند. همچنین برخی دیگر از پزشكان از بیمارانشان می‌خواهند كه اگر مصرف مواد فوق باعث بروز علایمی در آنها نمی‌شود لازم نیست آنها را قطع كنند.

باز‌شدن بی‌موقع دریچه‌ای كه در محل اتصال مری به معده است باعث می‌شود اسید معده به داخل مری برگشت پیدا كند و سوزش سر دل ایجاد شود
برخی افراد كه دچار این حالت هستند از مصرف آبمیوه‌های اسیدی مانند آبلیمو و پرتقال خودداری می‌كنند چراكه تصور می‌كنند این آبمیوه‌ها وضعیت آنها را بدتر می‌كند، ولی باید بگوییم كه می‌توانید با خیال راحت همه آنها را بنوشید. هیچ شواهد علمی وجود ندارد كه نشان دهد مصرف میوه‌های اسیدی روی سوزش سر دل تاثیر می‌گذارد. این مساله در مورد غذاهای تند نیز صادق است. هیچ كس به درستی نمی‌داند این بدفهمی‌ها از كجا نشات گرفته‌اند ولی دیگر زمان آن فرا رسیده است كه به آنها پایان دهیم.

بعضی‌ها برای فرو نشاندن بازگشت اسید معده از نعناع استفاده می‌كنند ولی باید گفت كه نعناع یا آدامس‌های نعنایی فایده‌ای ندارند و در بعضی از افراد حتی مشكل را تشدید می‌كند. به جای آن دیده شده است كه گیاه شیرین‌بیان در افرادی كه از این حالت رنج می‌برند نتایج مفیدی را در پی داشته است.

جایگاه رژیم غذایی

بعضی‌ها به اشتباه تصور می‌كنند كه این بیماری فقط افرادی را درگیر می‌كند كه رژیم غذایی و كیفیت زندگی نادرستی دارند. حقیقت این است كه ممكن است شما غذاهای مناسب مصرف كنید و ورزش‌ كافی هم داشته باشید ولی باز هم در نهایت دچار بیماری بازگشت اسید معده به مری شوید. این بیماری تعداد زیادی را مبتلا می‌كند و برخی مجبورند به طور منظم دارو مصرف كنند.

در مورد رژیم غذایی در این بیماری اول از همه باید سعی كنید به جای خوردن 3 وعده غذایی حجیم، وعده‌های غذایی را به وعده‌های كم‌حجم و متعدد تقسیم‌بندی كنید. اگر حجم غذای كمتری وارد معده شود، باری كه روی دوش معده قرار می‌گیرد كمتر شده و اسید كمتری برای هضم آن لازم است. سعی كنید در وعده‌های غذایی خود از كربوهیدرات‌های كمپلكس مانند برنج، نان و ماكارونی استفاده كنید. این غذاها اسید اضافی معده را به دام می‌اندازند و هضم آنها نیز برای معده راحت‌تر است. از غذاهای پرچربی خصوصا فست‌فود دوری كنید. غذاهایی كه میزان چرب بالاتری دارند زمان بیشتری در معده باقی می‌مانند، بنابراین معده باید اسید بیشتری ترشح كند تا آنها را هضم كند. دقت داشته باشید كه پرخوری از هر نوع غذایی باعث تحریك معده به تولید اسید بیشتر می‌شود.

در هنگام غذا خوردن و 45 دقیقه پس از آن وضعیت نشسته داشته باشید و دراز نكشید. در هنگام خوابیدن بالای تخت خود را 20 ـ 15 سانتی‌متر بالاتر بیاورید تا بازگشت اسید معده به مری را محدودتر كنید. اگر تخت شما قابلیت تغییر سطح را ندارد می‌توانید نیمه فوقانی آن را با تشك به صورت شیبدار درآورید.

دارو برای فرار از سوزش

داروهای موثر مختلفی وجود دارند كه می‌توانند به افراد مبتلا به بیماری بازگشت اسیدمعده به مری كمك كنند. بعضی از این داروها كه از گروه ضد اسید هستند بدون نسخه پزشك نیز قابل تهیه‌اند، اما مصرف انواع دیگر كه از گروه مهاركننده پمپ پروتون هستند نیازمند تجویز پزشك است. سوال اینجاست كه تا چه مدت باید مصرف این داروها را ادامه داد؟

در حالی كه برخی از بیماران هر روز دچار سوزش سردل و بازگشت اسید معده می‌شوند، بیشتر افراد فقط گاهی اوقات آن را تجربه می‌كنند. بنابراین بهتر است برای جلوگیری از ابتلا به عوارض دارویی فقط وقتی از دارو استفاده كنید كه دچار سوزش سر دل یا ترش كردن می‌شوید مگر آن كه پزشك دستور دیگری برای مصرف دارو به شما داده باشد. خیلی از اوقات هم اگر به توصیه‌های فوق توجه كنید شاید اصلا نیازی به مصرف دارو پیدا نكنید.

 

 

 

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.