• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نصف جهان > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نصف جهان (بازدید: 4814)
يکشنبه 17/5/1389 - 15:26 -0 تشکر 218996
تپه اشرف اصفهان

با سلام

در این نوشتار میخواهم شما را با یکی از آثار باستانی فراموش شده در شهر اصفهان آشنا کنم.

 

تپه اشرف در نزدیکی پل تاریخی شهرستان قراردارد.نام این تپه برگرفته از نام « اشرف افغان»  است که به هنگام تسلط بر اصفهان کاخی را برروی این تپه ساخت و از آن زمان تاکنون این تپه را تپه اشرف می نامند.

 

برخی از باستان شناسان تپه اشرف را محل کتابخانه شاهنشاهی سارویه اصفهان دانسته اند چنانکه زنده یاد دکتر لطف اله هنرفر در کتاب « آشنایی با شهر تاریخی اصفهان » این تپه را محل « کهندژ جی »  یا « سارویه » دانسته و تاکید نموده که کتابخانه بزرگ سارویه که حمزه اصفهانی از آن یاد کرده است در این محل قرار داشته است. اما دکتر علیرضا جعفری زند، باستان شناس، در کتاب « اصفهان پیش از اسلام » معتقد است که محل تپه اشرف به دلایلی هیچ گونه مشابهتی با محل دژسارویه ندارد و « دژ تبرک » که  تا سال 1325 خورشیدی نیز بقایای آن در شرق اصفهان موجود بود و چشمه و خندق آن هنوز نیز باقی است، در واقع همان « کهن دژ سارویه»  بوده که در گذر زمان تغییر نام داده بود.

به هر روی، پذیرش هر کدام از این دو دیدگاه از ارزش تاریخی  تپه اشرف و اهمیت حفظ آن کم نمی کند.  اما متاسفانه طی سال های اخیر آسیب های اساسی به این تپه وارد شده است که روند این تخریب ها همچنان ادامه دارد. اگرچه تپه اشرف  با وسعتی در حدود 12 هکتار بنیانی صخره ای دارد اما تا سال های دهه 1330 خورشیدی کشاورزان منطقه بر روی خاک محدودی که از آوار بناهای تپه برجای مانده بود به کشاورزی می پرداختند و در عکس هوایی که در سال 1335 برداشته شده، آثار کرت بندی بر روی تپه به چشم می خورد و هنوز نیز به خاطر محصور نبودن تپه، باغ های اطراف و زمین های چمن کاری شده پارک مجاور به تدریج راه خود را به حاشیه تپه باز می کنند. ساخت و ساز واحدهای مسکونی در حریم تپه نیز موجب تردد افراد و خودرو های شخصی می شود که به تدریج باعث آسیب رسانی به تپه شده اند. تپه اشرف در کنار راه قدیمی اصفهان – یزد قرار داشته است که این راه در سال 1372خورشیدی تعریض شده و امروز به نام خیابان مشتاق دوم شناخته می شود و همین کار باعث شد  که قسمت های گسترده ای از سازه های تاریخی بخش شمالی تپه اشرف نابود شود.

به گفته دکتر جعفری زند به نظر می رسد که قدیمی ترین آثار تپه در بخش شمال شرقی نهفته باشد و پس از خاکبرداری از این قسمت، دیوارو پایه های یک برج از سنگ و ملات نمودار شده است. بر اساس تصویر هوایی، در راس تپه قلعه ای مربع شکل با حداقل چهار برج در چهار گوشه آن وجود داشته است که یک برج و دیوار آن در سمت شمال شرقی از زیر خاک بیرون آمده است و آثار سه برج دیگر در چهار گوشه راس قلعه مشخص می باشد. همچنین در ضلع شمالی و جنوبی آثار دو دیوار سنگی موجود است. در سمت شمال شرقی، آثار یک حوض کوچک هشت ضلعی با اندود ساروج دیده می شود که به وسیله تنبوشه هایی آب به این حوض وارد شده و از فواره های آن فوران می کرده است و تنبوشه ها در فاصله سه متری پایه برج شرقی دیده می شود. در سمت غرب سطح تپه نیزیک نقب در صخره کنده شده است. یکی از آثار قابل توجه نیز بازمانده درگاهی است در ضلع شمالی که دراثر احداث خیابان تخریب شده ولی بقایای آن دیده می شود. درضمن سفال های زیادی نیزبا شکل های گوناگون و از دوره های مختلف در سطح تپه پراکنده است که در میان آن ها سفال های صفوی و قاجاری نیز به چشم می خورد.

به این ترتیب آثار بنای فوقانی با برج های آن و دیوارهای تو در تو نشان از بنای با اهمیتی می دهد که کاربری دفاعی و یا مذهبی داشته است و نکته مهم درمورد قدمت آثار تپه اشرف این که بقایای ساختمانی و تجزیه ملات ها نشان گر آثاری از دوران پیش از اسلام است اما به گواهی معماری مختلف  و سفالینه ها و نوشته های تاریخی این تپه در دوره های مختلف اسلامی نیز مورد استفاده بوده است.

سلام بر حسین و یاران وفادارش
محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است.
امام خمینی (ره)
يکشنبه 17/5/1389 - 17:6 - 0 تشکر 219057

با سلام

اینهم عکس هایی از این اثر :

 
يکشنبه 17/5/1389 - 17:19 - 0 تشکر 219065

کاوشگری در تپه اشرف اصفهان بدون حضور یگان حفاظتی!
بیش از یک هفته از آغاز کاوشگری در تپه اشرف اصفهان می‌گذرد اما هنوز محدوده کاوشگری این تپه تاریخی تعیین نشده و یگان حفاظتی نیز برای جلوگیری از آسیبهای احتمالی به آثار تاریخی کشف شده در این تپه مستقر نشده است.

به گزارش خبرنگار مهر در اصفهان، تپه تاریخی اشرف که از قدمت تاریخی بسیار بالایی برخوردار است و به گفته بسیاری از مورخان قدمتی نزدیک به هفت هزار سال دارد و از قدیمی‌ ترین سکونتگاه‌های مردم اصفهان به شمار می‌رود اکنون مورد توجه سازمان میراث فرهنگی قرار گرفته و کاوشگری در این تپه تاریخی آغاز شده است.

‌سرپرست هیأت حفاری تپه اشرف در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در اصفهان اظهار داشت: بر اساس لایه برداری‌های انجام شده تا کنون به لایه‌هایی از دوران ساسانی ‌رسیده و هنوز عملیات لایه برداری ادامه دارد.

علیرضا جعفری زند ادامه داد:‌ البته هنوز روشن نیست که آثار بدست آمده در این لایه‌ها مربوط به ابتدای دوران ساسانی یا دوران انتهایی است اما آنچه که مشخص است این است که در لایه‌های بعدی نیز احتمال رسیدن به دوران دیگر وجود دارد و هنوز برای نتیجه گیری زود است.

یکی از شهروندان اصفهانی که در این تپه تاریخی مشغول قدم زدن بود با اشاره به اینکه چنین اقدامی که اکنون جهت شناسایی و کاوشگری در این تپه تاریخی آغاز شده امری در خور تحسین است، اظهار داشت: ‌اما انتظار می‌رود تا با توجه به شرایط تاریخی تپه یگان حفاظت مستقر شود چرا که احتمال هر گونه آسیبی به مراحل باستان شناسی در ساعات غیراداری و یا در طول شب وجود دارد.

وی که دانشجوی رشته مرمت و احیای بناهای تاریخی است ادامه داد: ‌اصولا در زمان کاوشگری در مکانهای تاریخی محدوده کاوش را مشخص می‌کنند و برای حراست بیشتر با کشیدن حصار و یا استقرار یگان حفاظت سبب می‌شوند تا خاکبرداری و عمایات کاوشگری با مشکلی مواجه نشود.

حضور تعداد زیادی از مردم در زمان شب در این تپه خود باعث می‌شود تا احتمال حفاری غیرمجاز در محدوده‌های مشخص شده جهت کاوشگری افزایش یابد.

همچنین بنا بر مشاهدات انجام شده برخی دیگر از مردم علاقه‌مند به آشنایی با مراحل کاوشگری نیز در این مکان حاضر می‌شوند و سفالهای بدست آمده را که به ترتیبی خاص در این محوطه چیده شده بود را دست‌کاری می‌کردند و در نهایت مجموع این شرایط می‌تواند سبب بروز مشکل در اجرای مراحل بعد این طرح شود.

انتظار می‌رود تا دستگاه‌های متولی جهت اجرای این طرح دقت عمل لازم را داشته باشند و با تعیین محدوده کاوشگری و حصارکشی دور آن و استقرار یگان حفاظت در این مکان رسالت خود را به نحو احسن انجام دهند چرا که بازدید معمولی مردم در طول روز یا شب می‌تواند خود زمینه ایجاد اختلال در مراحل کاوش شود و با اقدامات پیشگیرانه می‌توان در نهایت دست برخی از سودجویان را نیز کوتاه کرد.
منبع: تابناک

 
يکشنبه 17/5/1389 - 23:54 - 0 تشکر 219209

سلام
اول اینکه تشکر می کنم از هفت آسمون عزیز به خاطر درج این مطلب که خیلی می تونه مؤثر باشه در شناساندن آثار تاریخی اصفهان به همشهریان و همچنین هموطنان عزیزمان در اقسا نقاط ایران.من شخصاً خودم از چنین جایی بی اطلاع بودم البته از جاش نه از تاریخی بودنش و وجود آثار تاریخی!!!
دوم اینکه متأسفم از بی توجهی سازمان میراث فرهنگی و شهرداری اصفهان چون این تپه تاریخی با خطر آسیب و تخریب جدی روبرو است.
متأسفانه حریم این تپه تاریخی از سوی شهرداری اصفهان بیش از پیش شکسته شده و حجم انبوهی از نخاله های ساختمانی در محدوده این تپه تخلیه شده و این خطر وجود داره که به بهانه تخیله و جابجایی این نخاله ها به وسیله بولدوزر، بخش هایی از تپه تخریب و مسطح بشه .یکی دیگه از خطراتی که تپه تاریخی اشرف را تهدید می کنه استفاده از اون به عنوان پیست موتورسیکلت رانی توسط برخی جوانان ناآگاهه که باعث فرسایش و تخریب روزافزون اون شده . همچنین این محل به پاتوق افراد ولگرد و معتاد تبدیل شده که با رفت آمد مکرر و روشن کردن آتش آسیب هایی را به بقایای تاریخی اون وارد کردند.

من در جستجوی قطعه ای از آسمان پهناور هستم كه از تراكم اندیشه های پست تهی باشد                                                                مسعود خادمی                                        
سه شنبه 19/5/1389 - 12:0 - 0 تشکر 219536

 واقعا جای تاسف داره

به جای اینکه ولگردا را از تو پارکها جمع کنن جای امنم براشن فراهم می کنن

دارن کمکم آثار تاریخی اصفهان را یکی پس از دیگری تخریب می کنن

 

  به طواف كعبه رفتم ،به حرم رهم ندادند          كه برون درچه كردي، كه درون خانه‌آئي

 

                                    

سه شنبه 19/5/1389 - 12:19 - 0 تشکر 219550

مقصر کیست ؟؟؟؟
سازمان میراث فرهنگی و شهرداری

من در جستجوی قطعه ای از آسمان پهناور هستم كه از تراكم اندیشه های پست تهی باشد                                                                مسعود خادمی                                        
چهارشنبه 20/5/1389 - 12:29 - 0 تشکر 219891

یادش به خیر چه قدر قدیما با موتور رو تپه اشرف می رفتیم تازه یه بارم 4 شنبه سوری آتش روشن كردیم ولی خدایی نمی دونسیم آثار باستانیه تقصیر خودشونه كه نگفتند

خاطرمان باشد شايد سالها بعد در رهگذر جاده ها بي تفاوت از کنار هم بگذريم و بگوييم اين غريبه چقدر شبيه خاطراتم بود
چهارشنبه 20/5/1389 - 14:2 - 0 تشکر 219928

gharibe_70 گفته است :
[quote=gharibe_70;571714;219891]یادش به خیر چه قدر قدیما با موتور رو تپه اشرف می رفتیم تازه یه بارم 4 شنبه سوری آتش روشن كردیم ولی خدایی نمی دونسیم آثار باستانیه تقصیر خودشونه كه نگفتند

تو فکرش هستم چکار کنیم

من در جستجوی قطعه ای از آسمان پهناور هستم كه از تراكم اندیشه های پست تهی باشد                                                                مسعود خادمی                                        
چهارشنبه 20/5/1389 - 15:21 - 0 تشکر 220005

با خوندن این پست لازم شد حتما برم و از نزدیک اونجا را ببینم

اگر قادر نیستی خود را بالا ببری همانند سیب باش تا با افتادنت اندیشه ای را بالا ببری
شنبه 9/7/1390 - 12:1 - 0 تشکر 371380

با سلام.
منزل ما درست روبروی تپه اشرف قرار داره و هر روز كه رد می شم می بینم كه مشغول كندن تپه هستند و تا حالا هم دالان های گلی مشخص شده كه این روند ادامه داره . اما در غیر از ساعاتی كه گروه حضور دارند امكان هر كاری از سوی افراد عادی هست. من موندم كه چرا اینقدر بی اهمیت هستند و حداقل چند تا سرباز عادی برای حفاظت از منطقه نگذاشته اند واقعا جای سوال و تعجب داره از دوستان اگر كسی سوالی چیزی داشت می تونه به من پیام بده كه جوابشو بدم.
یا حق

شنبه 9/7/1390 - 20:39 - 0 تشکر 371499

sepehr4121 گفته است :
[quote=sepehr4121;6107;371380]با سلام.
منزل ما درست روبروی تپه اشرف قرار داره و هر روز كه رد می شم می بینم كه مشغول كندن تپه هستند و تا حالا هم دالان های گلی مشخص شده كه این روند ادامه داره . اما در غیر از ساعاتی كه گروه حضور دارند امكان هر كاری از سوی افراد عادی هست. من موندم كه چرا اینقدر بی اهمیت هستند و حداقل چند تا سرباز عادی برای حفاظت از منطقه نگذاشته اند واقعا جای سوال و تعجب داره از دوستان اگر كسی سوالی چیزی داشت می تونه به من پیام بده كه جوابشو بدم.
یا حق

این كه چیزی نیست. از این اهالی میراث شری نرسد باید خدا را شكر كرد و انتظار خیر نداشت. در سیستان و بلوچستان نقل كرده اند چند وقت پیش یك مجسمه سنگی رو می خواستند از طریق مرز پاكستان به بیرون منتقل كنند. فرمانده یكی از پاسگاهها تیم حامل رو دستگیر می كنه و می بینه سردسته شون معاون یكی از ادارات میراث فرهنگی شهرستانه. بعد هم مدعی شده بودند كه مجسمه رو بدهید تا ما ببریم تهران تحویل مركز بدیم. فرمانده پاسگاه هم مجسمه رو كذاشته بود توس كمدش در پاسگاه و گفته بوده تا از تهران مقام مسئولی نیاد به هیچكس تحویلش نمی دهد. خلاصه كار به تهران كشیده شده بود و فضاحتی به بار آمده بود 

ولی كو اقدام اساسی؟

می گن خود این مسئول محترمه فعلی میراث هم كارش حرف داره و در همین رابطه قاچاق سوتی هایی داده. 

هزار دشمنم ار مي كنند قصد هلاك  گرم تو دوستي از دشمنان ندارم باك

حافظ عليه الرحمه

امضا: نيري

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.