• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن نجوم > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
نجوم (بازدید: 3855)
سه شنبه 29/4/1389 - 12:42 -0 تشکر 212786
برای رصد از دستتان استفاده کنید!

این مطلب رو از بخش دانش و فناوری /نجوم رصدی در اینجا قرار داده ام

خیلی برای یادگیری نجوم رصدی مفید هست.

 

 

پیش از آنکه برای رصد از خانه بیرون بروید، خوب است  بدانید که دب اکبر چگونه در آسمان دیده می شود. اندازه ی آن تقریباً به بزرگی بقیه ی صورفلکی آسمان است. برای پیدا کردن این صورت فلکی و بقیه ی صور می توانیم از یک ابزار اندازه گیری استفاده کنیم. فاصله ی بین ستارگان در آسمان معمولاً بر حسب درجه اندازه گیری می شود. یک درجه تقریباً برابر ضخامت عرضی انگشت کوچک شماست، هنگامی که دست خود را در راستای بازو کشیده اید و به آن نگاه می کنید. ضخامت عرضی سه انگشت در راستای بازو برابر 5 درجه و یک مشت 10 درجه است. اگر انگشتان خود را از دوطرف تا جایی که می شود باز کنید و بکشید، از نوک انگشت کوچک تا نوک شصت حدوداً برابر طول دب اکبر می شود که 25 درجه است. یادتان باشد که باید دستتان را در راستای بازو کاملاً کشیده نگه دارید: تصاویر 1تا 5

1 درجه
1
5 درجه
2
10 درجه
3
15 درجه
4
25 درجه
5

از لب افق تا نقطه ی بالای سر شما دقیقاً 90 درجه است. شما از روی این تصاویر و با استفاده از دست و انگشتانتان می توانید هر فاصله ای را در آسمان اندازه بگیرید. این اندازه ها که بر حسب درجه است، ربطی به فواصل واقعی بین ستارگان ندارد. ما از اندازه گیری دستی برای پیدا کردن صورفلکی استفاده می کنیم.

اکنون دیگر شما آماده ی رصد صورفلکی در اولین شب پرستاره ی بعدی هستید. تصاویر 6 و 7 موقعیت و اندازه ی دب اکبر را نشان می دهد. دب اکبر در فصول مختلف سال در ابتدای شب در موقعیت های مختلفی قرار دارد.

اندازه ی دب اکبر
6
دب اکبر در فصول
7

همانطور که می دانیم تمامی آسمان در طول 24 ساعت یک دور به دور ستاره ی قطبی می گردند (تصویر9)، ولی در ابتدای هر شب منظره ی آسمان با شبهای قبل کمی فرق می کند. مثلاً دب اکبر در فصل پاییز، ابتدای شب، در زیر ستاره ی قطبی قرار دارد. ولی در زمستان به ارتفاع بالاتری می رسد. و در بهار دب اکبر در ابتدای شب به بالاترین ارتفاع خود می رسد.(تصویر 7)

دب اکبر و ستاره ی قطبی
8

یافتن ستاره ی قطبی بسیار ساده است، کافی است همانطور که در شکل 8 دیده می شود، دو ستاره ی جلویی دب اکبر را در جهت نشان داده شده به اندازه ی 28 درجه ادامه دهیم تا به ستاره ی قطبی برسیم. ستاره ی قطبی برعکس آنچه بسیاری تصور می کنند، از جمله ستارگان پرنور آسمان شب محسوب نمی شود، ولی ستاره ای است که به راحتی در آسمان شب دیده می شود. زمانی که این ستاره را بوسیله ی دب اکبر بیابیم و به سمت آن بایستیم، در واقع در جهت شمال جغرافیایی ایستاده ایم. ازآنجایی که این ستاره در جهت محور چرخش وضعی زمین قرار دارد، هیچ گاه موقعیتش تغییر نمی کند و همیشه جهت شمال را نشان می دهد(تصویر 10)؛ برخلاف بقیه ی ستارگان که بخاطر چرخش زمین در آسمان حرکت می کنند و طلوع و غروب دارند.

ستارگان دور قطبی
9
محور زمین به سمت ستاره ی قطبی
10

با پیدا کردن دب اکبر می توانیم بسیاری دیگر از صورفلکی را پیدا کنیم. زیرا یافتن دب اکبر  شاید آسان تر از یافتن بعضی دیگر از صورفلکی باشد.

بسم رب السماوات و النجوم

پایگاه رصدگر

سه شنبه 29/4/1389 - 12:44 - 0 تشکر 212787

صورت فلکی شیر
تصویر 1

رصد آسمان کار بسیار آسانی است. همه ی آنچه شما نیاز دارید یک جفت چشم و یک آسمان تاریک است. در شهرها، چراغهای خیابان، آسمان را روشن می کنند و نمی گذارند که ستارگان کم نور آسمان دیده شوند. ولی بیشتر ستارگان پرنور آسمان حتی در شهرها نیز قابل رؤیت هستند.

معمولاً سخت ترین کار، تشخیص یک ستاره یا صورت فلکی برای اولین بار است.

صور فلکی الگوهایی خیالی هستند که از کنار هم قرار گرفتن تعدادی از ستارگان در آسمان ساخته می شوند. صور فلکی معمولاً به نام اشیاء، حیوانات و موجودات افسانه ای خوانده می شوند. بعضی صورفلکی شبیه آن نامی که برایشان گذاشته اند هستند، ولی بقیه ممکن است هیچ شباهتی به نام خود نداشته باشند. مثلا صورت فلکی اسد، واقعا شبیه یک شیر است، ولی جَدی (=بُزماهی) شباهتی به این حیوان افسانه ای ندارد: تصاویر 1و 2

صورت فلکی جَدی
تصویر 2

برای شروع آشنایی با صور فلکی بیایید با مشهورترین الگوی آسمانی یعنی دب اکبر آغاز کنیم. بسیاری از ما شکل این صورت فلکی را می شناسیم. در واقع آن 7 ستاره ی پرنور دب اکبر، در آسمانِ تمامی نقاط ایران دیده می شوند. در فصل پاییز البته در نقاط جنوبی ایران، این صورت فلکی در زیر افق شمالی می رود و به سختی قابل رؤیت است. تصاویر 3 و 4 دو نما از این صورت فلکی را نشان می دهد.

دب اکبر
تصویر 3
دب اکبر
تصویر 4

صورت فلکی دب اصغر، از دب اکبر کم نورتر و کوچکتر است. ولی در شکل ظاهری شبیه دب اکبر است. در تصویر 5 موقعیت و شباهت این دو صور فلکی دیده می شود.

دب اکبر و اصغر
تصویر 5

برای اینکه ببینید آیا می توانید دب اکبر را در آسمان بیابید، به تصویر شماره 6 دقت کنید، آیا می توانید دب اکبر را از میان ستارگان تشخیص دهید؟

دب اکبر
تصویر 6

تعداد زیادی صورت فلکی در آسمان وجود دارند، که همگی در تمدنها و روزگاران مختلفی از دوران باستان (سومر و بابل)ساخته شده اند. البته بعضی از این صور فلکی مربوط به دوران متأخرتر می شوند. مثلاً صورفلکی آسمان جنوبی مربوط به سفرهای قرون اخیر به سرزمینهای نیمکره ی جنوبی زمین می شود. در واقع بعضی از صورفلکی در آسمان نیمکره ی شمالی دیده نمی شود، و باید از نیمکره ی جنوبی به آنها نگریست.

در میان صورفلکی مختلف آسمان شب، تعدادی از آنها به عنوان بروج یا صورفلکی دایرة البروجی شناخته می شوند. این صورفلکی خاص در واقع مسیر حرکت ظاهری خورشید و ماه و سیارات را در میان ستارگان نشان می دهند. و همین باعث شهرت بیشتر این صور فلکی شده است.

وقتی می گوییم که خورشید یا ماه در صورت فلکی خاصی قرار دارد به این معنی است که: ماه و خورشید در مسیر دید این صور فلکی قرار می گیرند. فرض کنید که شما در حال نگریستن به یک کوه بلند هستید، و در همین هنگام یک مداد را در مسیر دید خود قرار می دهید. از نگاه شما به نظر می رسد که این مداد در مسیر دید آن کوه قرار گرفته است. سیارات و ماه و خورشید نیز به همین شکل در مسیر دید صور فلکی دایره البروجی قرار می گیرند. تصویر شماره 7

خورشید در صورفلکی

بسم رب السماوات و النجوم

پایگاه رصدگر

سه شنبه 29/4/1389 - 21:2 - 0 تشکر 212887

این مطلب و گمونم جای دیگه از سایت هم گذاشته بودین. چون قبلاً هم خونده بودم مخصوصا روش اندازه گیری با دست.
اما بازم ممنون از یادآوریتون. بجا بود مرسی.

 

آسمان آبی بودن را به من بیاموز 

چهارشنبه 30/4/1389 - 7:24 - 0 تشکر 212942

نیما جان تشکر.... اینجوری بهتر میتونیم آسمون رو دید بزنیم. مفهوم درجه رو هم بخوبی متوجه شدیم. در ضمن تمرینی برای رصد هم بود. در کل... دستت درد نکنه.

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

پنج شنبه 31/4/1389 - 0:55 - 0 تشکر 213186

کاش این مطالب را در شب رصدی هم برای دوستان بیان می کردی تا بهتر با آسمان آشنا می شدند.

پنج شنبه 31/4/1389 - 5:15 - 0 تشکر 213207

این مطلب در شب رصدی عنوان شد .
ممنون نیما جان

اي شهيد:

کس چون تو طريق پاکبازي نگرفت     با زخم نشان سرفرازي نگرفت

زين پيش دلاورا کسي چون تو شگفت     حيثيت مرگ را به بازي نگرفت

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.