• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 2930)
دوشنبه 28/4/1389 - 15:37 -0 تشکر 212534
پیس میکر ، منجی قلب انسان ها

‏نخستین فردی كه از پیس‌میكر استفاده كرد بیماری 43 بود سال از بیماری حاد قلبی رنج می‌برد و این فرد پس از استفاده از پیس‌میكر توانست بدون هیچ‌گونه مشكلی تا 43 سال بعد به زندگی خود ادامه دهد.‏
 پیس‌میكر در سال 1949 توسط دكتر ‏Hopps‏ كه در آن زمان یك مهندس پزشك بود، اختراع شد و عنوان پدر این شاخه از پزشكی را به خود اختصاص داد.
این دستگاه برای نخستین بار در مركز پزشكی ‏Bunting‏ تورنتو ساخته شد و در سال 1999 جزء 5 اختراع برتر قرار گرفت.  اما گذشت زمان و تغییر در روند بیماری‌های قلبی باعث شد كه این پیس‌میكرها دیگر نتوانند با بیماری‌ها تطبیق پیدا كنند و نیاز به طراحی پیس‌میكرهای جدید احساس شد. از جمله اشکالات پیس میکرها این است که هنگامی كه شارژ باطری‌های آنها تمام می‌شود به فرد اطلاعی داده نمی‌شود و این مسأله خود می‌تواند سبب بروز مشكلات جدی حتی مرگ شود. پیس‌میكرهای دایمی یا ثابت از دو بخش تشكیل شده‌اند، حفره پیس‌میكر و لیدهای آن. حفره پیس‌میكرو شامل یك بخش تنظیم زمان برای راه‌اندازی و آغاز نرخ ضربان، سیستم مداری بر ثبت سیگنال‌های الكتریكی قلب و باطری است. این مشخصات اگرچه نشان‌دهنده یك پیس‌میكر خوب است اما به علت پیچیدگی چنین سیستمی امروزه پیس‌میكرهایی با این مشخصات كمتر دیده می‌شود و بیشتر از پیس‌میكرهای تك حفره‌ای استفاده می‌شود. با پیشرفت تكنولوژی پیس‌میكرهای متناسب با ضربان ساخته شده‌اندكه با ضربان قلب بیمار تطبیق پیدا می‌كنند و ایمنی بیشتر بیمار را تضمین می‌كنند.
نخستین پیس‌میكرها به صورت خارجی استفاده می‌شدند چرا كه تكنولوژی در آن زمان در حدی پیشرفت نكرده بود كه بتوان پیس‌میكر را در بدن بیمار كار گذاشت. بنابراین جابه‌جایی و حركت دادن آنها بسیار دردناك بود چون لیدها توسط چسب‌های خاصی باید به بدن متصل می‌شدند و گاهی اوقات درد آنقدر زیاد بود كه بیمار ترجیح می‌داد كه از پیس‌میكر استفاده نكند. اما كم كم با پیشرفت تكنولوژی و طراحی پیس‌میكر‌های جدید این مشكلات تقریباً به دست فراموشی سپرده شده‌اند. برای آشنایی با نحوه كار پیس‌میكر مرور مختصری بر نحوه كار قلب خواهیم داشت. قلب را می‌توان به دو قسمت قلب چپ و راست تقسیم كرد. هر قسمت دارای حفره‌ای است كه خون را دریافت می‌كند (بطن چپ و راست) و یك حفره عضلانی كه عمل پمپ كردن خون را به سمت خارج قلب را بر عهده دارد (دهلیزهای چپ و راست). ناحیه‌ای از بافت قلب به نام گره ‏SA‏ كه در بطن راست قرار دارد، وظیفه ایجاد پالس‌های الكتریكی قلب را در فواصل زمانی معین در هر دو بطن بر عهده دارد. این پالس‌ها به سمت بافت‌های قلب حركت می‌كنند و به گره ‏AV‏ می‌رسند كه بین بطن و دهلیز قرار گرفته است. این پروسه دقیقاً همان چیزی است كه یك پیس‌میكر واقعی باید انجام دهد، پالس‌های الكتریكی كه به گره ‏AV‏ می‌رسند مسیر دهلیزها را در پی می‌گیرند و باعث پمپ خون به سمت خارج و ریه‌ها می‌شوند. این توالی‌های الكتریكی ریتم سینوسی نامیده می‌شود و هر بار كه قلب ضربان می‌كند یعنی حدود 60 تا 80 بار در دقیقه این مسأله تكرار می‌شود. هنگامی كه ضربان قلب افت می‌كند باید از روش‌هایی برای جبران این افت و افزایش افزایش آن استفاده شود. اكثر افراد مسن و بالای 45 سال دچار این عارضه می‌شوند.
برای آنكه سلامت بدن حفظ شود، قلب باید به میزان لازم ضربان داشته باشد، تا اكسیژن و مواد غذایی كافی توسط دهلیز چپ به نقاط مختلف بدن برسد. هر ضربان قلب شامل مجموعه‌ای از حركات عضلانی است كه منجر به تولید پالس الكتریكی می‌شود. قلب پیس‌میكر ویژه خود را دارد، در واقع قلب مجموعه‌ای از سلول‌هایی است كه فعالیت الكتریكی دارند كه در حفره سمت راست قلب قرار دارد. نرخ‌های پایین ضربان قلب می‌تواند باعث بروز مشكل در گره ‏SA‏ شوند، بافت‌های رابط و گره ‏AV‏ شود. سندروم ‏Sick‏ سینوسی، بیماری است كه در آن گره ‏SA‏ نمی‌تواند سیگنال‌های الكتریكی را به صورت متناوب و كافی تولید كند و قلب دچار مشكل در ضربان خواهد شد.
وزن پیس‌میكر تنها چند اونس (28 گرم) است، از یك باطری قوی و یك حافظه كامپیوتری قوی همراه با مدارات الكتریكی برای تولید سیگنال‌های الكتریكی تشكیل شده است. سیگنال‌ها از طریق وایرهای بسیار ظریف یا لیدهای خاص به سمت عضله قلب هدایت می‌شوند. سیگنال‌ها باعث می‌شوند كه قلب منقبض شود و در نهایت به ضربان خود ادامه دهد. پیس‌میكر طی یك عمل جراحی كه معمولاً حدود 2 ساعت به طول می‌انجامد در پایین ترقوه كار گذاشته می‌شود و طوری برنامه‌ریزی می‌شود كه قلب را در مرحله پیش- ضربان تحریك كند و این تنظیمات در هر زمان قابل تغییر است. مهم‌ترین كاربرد پیس‌میكر در مواردی است كه ضربان قلب كمتر از حد طبیعی است و فرد دچار برادی كاردی شده است. پیس‌میكر با تنظیم نرخ ضربان قلب، در واقع تضمینی برای فرستاده شدن خون و مواد غذایی كافی به مغز و سایر بخش‌های بدن خواهد بود.
پیس‌میكر‌ها را می‌توان به سه دسته كلی تقسیم كرد كه برای اهداف مختلفی طراحی شده‌اند:‏

پیس‌میكر‌های تك حفره ‏
‏ پیس‌میكر‌های تك حفره شامل یك سیم (لید ‏pacing‏) هستند كه در داخل حفره قلب كار گذاشته می‌شود. گاهی اوقات در داخل حفره بالایی یا بطن قرار می‌گیرد و گاهی اوقات نیز درون حفره پایینی یا دهلیز كار گذاشته می‌شود كه بستگی به نوع بیماری دارد.

پیس‌میكر‌های دو حفره‌ای
در این نوع پیس‌میكر وایرها درون دو حفره قلب قرار می‌گیرند. یك لید ‏pace‏ در بطن و دیگری درون دهلیز قرار می‌گیرد. این روش باعث تطبیق بیشتر ضربان قلب می‌شود و می‌تواند عملكرد بطن‌ها و دهلیزها را هماهنگ كند.

پیس‌میكر‌ متناسب با ضربان
این سنسورها به صورت خودكار و متناسب با فعالیت‌های فیزیكی فرد ضربان قلب را تنظیم می‌كند.‏

موارد استفاده از پیس‌میكر
پیس‌میكر‌ها در شرایطی كه نرخ ضربان قلب بسیار پایین است و علایمی شامل خستگی، یا ضعف شدید در بیمار ظاهر می‌شوند، كاربرد دارند. برادی كاردی در اثر افزایش سن و یا سندروم سینوسی ایجاد می‌شود. یكی دیگر از كاربردهای پیس‌میكر در زمینه فیریلاسیون بطنی است. گاهی اوقات افرادی كه دچار فیبریلاسیون بطنی شده‌اند نیز ممكن است ضربان قلب‌های كندی داشته باشند كه این مشكل توسط پیس‌میكر قابل حل است. ضربان ناقص قلب نیز حالتی است كه در آن حجم ضربان كافی انجام نمی‌دهد بنابراین حجم كافی خون برای اكسیژن‌رسانی به مغز و سایر بخش‌های بدن وجود ندارد.
پیس‌میكر‌های خاصی را می‌توان در این موارد به كار بردكه با برنامه‌ریزی دقیق می‌توانند عضله قلب را وادار به انقباض و در نتیجه ضربان كنند. به این روش سنكرون‌سازی مجدد گفته می‌شود.

نكات كلیدی در مورد پیس‌میكر
در تصویربرداری ‏MRI‏ از مغناطیس بسیار قدرتمندی برای گرفتن تصاویر استفاده می‌شود. بنابراین اگر بیماری كه از پیس‌میكر استفاده می‌كند مجبور به گرفتن تصاویر ‏MRI‏ باشد، پیش از آن حتماً باید پزشك را مطلع سازد. سیستم‌های حفاظتی الكتریكی نظیر سیستم‌هایی كه در هواپیما استفاده می‌شوند نیز ممكن است برای فرد مشكلات خاصی ایجاد كنند. عبور از چنین سیستم‌‌هایی حتی برای مدت كوتاه ممكن است باعث اختلال در كاركرد پیس‌میكر شود. بیمارانی كه از پیس‌میكر استفاده می‌كنند باید از عبور از چنین سیستم‌هایی اجتناب كنند.
اون‌های میكروویو، تلفن‌های همراه نیز ممكن است باعث بروز اختلال در عملكرد این ابزار شوند.

اي شهيد:

کس چون تو طريق پاکبازي نگرفت     با زخم نشان سرفرازي نگرفت

زين پيش دلاورا کسي چون تو شگفت     حيثيت مرگ را به بازي نگرفت

دوشنبه 28/4/1389 - 15:38 - 0 تشکر 212535

یک موج الکتریکی ناشی از پیس میکر چگونه احساس می شود؟



اغلب افراد نمی توانند آن را احساس کنند. موج الکتریکی یک پیس میکر بسیار کوچک می باشد. اگر شما آن را احساس کردید، پزشک شما با تغییر برنامه ریزی پیس میکر میتواند آن را برطرف کند.

با پایان یافتن عمر باطری چه اتفاقی می افتد؟



بطور معمول عمر یک پیس میکر بین پنج تا ده سال می باشد که این میزان وابسته به نوع باطری، چگونگی عملکرد آن، شرایط طبی بیمار و سایر عوامل می باشد. باطری به ناگهان از کار کردن نخواهد ایستاد و معمولا" طی یک دوره چندین ماهه عمر آن به پایان خواهد رسید و همیشه قبل از اتمام عمر آن زمان کافی برای تعویض وجود دارد. پزشکان در هر ویزیت طول عمر باطری را چک خواهند کرد. زمانیکه انرژی پیس میکر نزدیک به پایان باشد باید با یک پیس میکر جدید تعویض شود و بنابراین یک عمل کوچک دیگر باید انجام شود که در این عمل تنها باطری که در زیر پوست تعبیه شده تعویض می گردد و سیمها بطور دائم باقی می مانند.


انواع مختلف پیس میکرها

اولین پیس میکر که در 50 سال پیش ساخته شد به اندازه یک ساعت رومیزی بود و طول عمر آن کمتر از 12 ماه بود. امروزه پیس میکرها بسیار کوچکتر میباشند و میتوانند تا سه حفره قلب را تحریک کرده و عمری بین 5 تا 10 سال دارند.

ساده ترین انواع پیس میکر را پیس میکر تک حفره ای می نامند زیرا آنها از طریق یک لید (سیم) تنها به یک حفره قلب که معمولا" بطن راست می باشد متصل میشوند .

پیس میکرهای دو حفره ای دو لید (سیم) دارند که معمولا" یکی در دهلیز راست و دیگری در بطن راست قرار میگیرد. این پیس میکرها قادر به تحریک دو حفره هستند.

بعضی از پیس میکرها درارای سه لید (سیم) هستند. یکی در دهلیز راست، یکی در بطن راست، ودیگری در بطن چپ قرار می گیرد. در این نوع، ضربان بطن راست و چپ بطور همزمان صورت میگیرد و در بیمارانی که مبتلا به نارسائی قلبی شدید هستند این نوع پیس میکرمی تواند منجر به افزایش کارآئی قلب شود.

هر کدام از پیس میکرهای توضیح داده شده می توانند سرعت ضربان قلب را بسته به نیاز بیمار تغییر دهند. بدین معنی که در زمانی که بیمار فعالتر میشود پیس میکر می تواند ضربان قلب را تندتر کند و در هنگام استراحت آن را کند نماید.

بعداز اینکه پیس میکر در بدن بیمار تعبیه شد پزشک میتواند با استفاده از "پروگرامر" آن را از خارج از بدن تنظیم نماید. پروگرامر یک کامپیوتر مخصوص میباشد که میتواند دستورات لازم را ازطریق امواج خاص و از روی پوست به پیس میکر منتقل کند. این عمل بدون درد میباشد و پروگرامر می تواند اطلاعات موجود در پیس میکر راجع به قلب بیمار را در اختیار پزشک قرار دهد.

پیس میکر بیماری قلبی را درمان نمیکند. علت ضربان قلب کند یا نامنظم را مرتفع نمیکند ولی میتواند برای سالهای متمادی ضربان قلب را بطور طبیعی حفظ کند که نتیجتا بطور قابل توجهی کیفیت زندگی را در افراد مبتلا به آریتمی قلب بالا می برد.

فوائد داشتن یک پیس میکر چیست؟

پیس میکر باعث بهبودی توانائی قلب برای ضربان طبیعی و به موقع میشود. در بعضی بیماران ضربان قلب بطور کامل وابسته به پیس میکر میباشد و بدون آن ادامه حیات میسر نمیباشد. بعد از تعبیه پیس میکر علائم ناشی از كندی ضربان قلب مانند سرگیجه، ضعف و سنکوپ از بین میروند.

با وجود پیس میکر بیماران احساس امنیت بیشتری میکنند چون میدانند که پیس میکر مانند نگهبانی در کنار آنها میباشد تا در مواقع ضروری بطور طبیعی ضربان قلب را حفظ کند.

خطرات داشتن یک پیس میکر چیست؟

عده بسیارکمی از بیماران دچار عوارض تعبیه پیس میکر خواهند شد که میتواند شامل عفونت، واکنش به داروئی که طی عمل استفاده میشود، خونریزی ویا صدمه به عروق، دیواره قلب و سایر ارگانها باشد. خوشبختانه این عوارض بسیار نادر بوده و معمولا" قابل تصحیح و یا درمان می باشند.

بعد از عمل ممکن است شما احساس ناراحتی و یا خستگی نمائید که معمولا" زودگذر میباشند. بعضی بیماران ممکن است برای مدت طولانی تر در محل تعبیه پیس میکر احساس ناراحتی نمایند.

بعضی مواقع ممکن است نوک سیم کاشته شده در قلب جابجا شود و نتواند بطور طبیعی قلب را تحریک کند که با عمل مجدد میتوان آن را درجای مناسب قرار داد.

نهایتا" بیاد داشته باشید که این دستگاه ساخته دست بشر میباشد. مهم است که پیس میکر شما بطور منظم زیر نظر متخصص این امر باشد. در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر با پزشک خود تماس بگیرید:

ü احساس خستگی، تنگی نفس و یا هرگونه تغییر در سرعت ضربان قلب

ü اگر محل تعبیه پیس میکر قرمز، متورم، گرمتر از طبیعی و یا دردناک بوده و یا از آن ترشح خارج شود

ü علائمی که با تعبیه پیس میکر برطرف شده بود مجددا" ظاهر شود

اي شهيد:

کس چون تو طريق پاکبازي نگرفت     با زخم نشان سرفرازي نگرفت

زين پيش دلاورا کسي چون تو شگفت     حيثيت مرگ را به بازي نگرفت

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.