بازرسی نهائی گریس(Q.C)
بطور کلی دو گروه بازرسی بر روی گریسها قبل از استفاده صورت میگیرد
1 - آزمایشهای مکانیکی_دینامیکی 2- فیزیکی _ شیمیائی
استانداردهای ملی و SAE,DIN,IP,ASTM,FTMS روشهائی رابرای آزمایش گریس انجام می دهند آزمایشاتی که از لحاظ تریبولوژیکی یا فیزیکی- شیمیائی انجام میگیرد عبارتند از:
1- بو(ODER) :
معمولا هر گریس دارای بو مشخصی هستندکه این بو ناشی از نوع روغن پایه وسفت کننده و مواد افزودنی است ویا تحت تاثیر اسانس های مصرفی است.
بوی تند و زننده گریس بعلت کیفیت پائین گریس است که بعلت استفاده از روغن پایه اکسید شده یا اکسید شدن گریس در معرض دمای بالا و غیر معمول در فرایند تولید گریس بروز منماید.
2- ساختار(STRUCTURE) :
ساختار گریس به نوع سفت کننده ومواد افزودنی و روغن پایه بستگی دارد. اکثر گریسها الیاف کوتاه دارند که این الیاف کوتا در نوع سفت کننده موجود میباشد
3- رنگ(COLOR) :
رنگ تعیین کننده کیفیت گریس نیست.رنگ گریس به طور طبیعی با توجه به نوع مواد مصرفی ممکن است کاملا بیرنگ و طلائی و زرد قهوه ای کم رنگ تا قهوه ای تیره و سیاه باشد ولی در گریس های قرمز و آبی وسبز از رنگدانه استفاده میشود
4- دانسِته (DENSITY) :
نوع ومیزان روغن پایه و سفت کننده در تعیین دانسیته گریس موثر است. گریسهای حاوی روغنهای معدنی دارای دانسیته 8/0 تا 1 گرم بر سانتیمتر مکعب است.
5- نقطه قطره شدن(DROP POINT) :
نقطه ابری شدن دمائی است که در اثر گرم کردن نمونه گریس در شرایط آزمون از روزنه دستگاه اندازه گیری به صورت قطره جاری می شود.نقطه قطره شدن تعیین کننده دمای کارکرد گریس نیست اما به طور کلی باید 30 تا 40 درجه سانتیگراد بالاتر از حداکثر دمای کارکرد دستگاه باشد.
باید توجه داشت که نقطه ذوب دمائی است که در آن درجه حرارت گریس از حالت نیمه جامد به حالت مایع تغییر می کند.
باتوجه به نحوه طراحی سیستم های آب بندی در صورتی که دمای کارکرد گریس حتی به مدت کوتاه از نقطه قطره شدن بیشتر شود نشت خود به خود و شدید را به همراه خواهد داشت.
6- نفوذپذیری(PENETRATION) :
نفوذ پذیری نشانه نرمی یا سفتی گریس است.گریس استفاده نشده از گریسی که در شرایط کارکرد قرار میگیرد سفت تر است.
برای تعیین درجه نفوذپذیری گریس در شرایط کارکرد پس از وارد نمودن 60 ضربه درجه نفوذپذیری گریس را با اندازه گیری میزان نفوذ قطعه مخروطی در آن اندازه گیری می کنند.
7- برگشت پذیری (REVERSIBILITY) :
به قابلیت حفظ ساختار در مقابل سرد و گرم شدن متوالی خاصیت برگشت پذیری گفته می شود.و گریس هایی که پس از قرار گرفتن در وضعیت دمای معمولی خصوصیات قبل خود را بازیابند دارای خاصیت برگشت پذیری هستند.
8-خاصِت شکل پذیری فیزیكی(THIXOTROPY) :
گریس هایی که در اثر عوامل مکانیکی مانند همزدن و ارتعاش به طور قابل ملاحظه ای تغییر کرده و نرم می شوند و پش از قطع اثر این گونه عوامل به وضعیت اولیه بر می گردند را گریسهای THIXOTROPY می نامند.
گریسهای آلمینیومی و ژله ای از جمله این گریسها هستنند.
9- فرسودگی(AGING) :
عوامل متعددی مانند اکسیژن هوا گرما نور و کاتالیزور ها عمدتا از طریق اکسیداسیون باعث کاهش عمر گریسها و فساد آنها می گردند.
10- فشار جریان (FLOW PERSSURE) :
مقدار فشار مورد نیاز برای برای غلبه بر مفاومت جریان و خارجَ شدن گریس از مجاری گریس کاری مشخص می شود
11- جدا شدن روغن (OIL SEPARATION) :
در صورتی که گریس برای مدت طولانی در انبار نگهداری شود یا در دمای بالا کارکند روغن از گریس جدا خواهد شد که مقدار آن بستگی به اندازه ظرف گریس ونوع آن مقدار ماده غلیظ کننده .نوع روغنپایه و شرایط غلیظ کننده و روغن دارد .
12- پایداری در برابر آب (WATER RESISTANCE) :
خاصیت پایداری در برابر آب در استاندارد خاصی بررسی میگردد که در این روش یک قطعه شیشه با گریس مورد آزمایش .پوشش داده می شود و به مدت 3 سا در آب گرم قرار گرفته و بر اساس شکل ظاهری به آن امتیاز داده می شود(0.1.2.3.)
منبع : سایت تخصصی اموزش راهنمایی و رانندگی