• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن شمال > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
شمال (بازدید: 4259)
جمعه 4/4/1389 - 13:9 -0 تشکر 207219
مردم مازندرانی

مردمان مازندرانی به مردمانی که به طور کلی دارای پس زمینه قومی مازندرانی هستند و به زبان مازندرانی صحبت می‌کنند گفته می‌شود.


خاستگاه مازندرانی ها
در آوریل 2006 (برابر با فروردین 1385 شمسی و به تاریخ بومی مازندران که میشود أَرکه ما 1517 مازندرانی)؛ پژوهش جالبی درباره اصالت مازندرانی ها توسط گروهی از متخصصان ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی تهران و دپارتمان ژنتیک تکاملی انستیتو ماکس پلانک لایپزیگ آلمان به سرپرستی دکتر ایوان ناسیدزه انجام گردید که گواهی بر قفقازی الاصل بودن نژاد مازندرانی ها بر خلاف سایر ایرانی ها دارد و اثبات می‌کند که برخلاف زبان مازندرانی (که در گروه زبانهای ایرانی است) مازندرانی ها، به سایر ایرانی ها از جمله فارسی ها (Y Chromosome Analysis) هوموژنوس نیستند، ولی اصیل ترین مردمان ساکن سرزمین ایران (mtDNA Analysis) می‌باشند. بر اساس این گزارش که در نشریه Current Biology منتشر شد، نشان داد که mtDNA افراد نمونه گیری شده (که فرزند آن را از مادر به ارث می‌برد) به سایر مردمان ساکن در آسیای غربی (از جمله سایر ایرانیان و فارس ها) بیشتر از اروپایی ها نزدیکی دارد.
در این میان، گیلکان (تپوری ها و مازندرانی ها و دیلمی ها و گالشی ها و گیلانی ها) در دسته‌ای که در آن کرد های کورمانجی قرار داشتند جای گرفتند. (همان، پلات A صفحه 670) همچنین نتایجی از آنالیز رشته کوروموزوم های Y (که از طریق پدر به پسر می‌رسد) بدست آمد که نشان داد، تک گروه‌های J2 و R1 به میزان زیادی در مازندرانی ها وجود دارد و جالب آنکه نوع تک گروه J2 بسیار بیشتر از ایرانی ها به قفقازی ها شباهت دارد. به علاوه تک گروه I که به مقدار بسیاری در میان فارس ها و ایرانی ها یافت می‌شود، در میان مازندرانی ها به هیچ وجه وجود ندارد، و به مقدار کمی در میان قفقازی ها است. (همان، انتهای صفحه 668) همچنین تجزیه و تحلیل MDS به صورت شفاف نشان داد که مازندرانی ها بسیار نزدیک به آذری های جمهوری آذربایجان، ارمنی ها و گرجی ها هستند و ایرانیان مقیم تهران و اصفهان بسیار دورتر از آن ها قرار دارند. (همان، صفحه 669) چنین تفاوت های فاحشی بین رشته‌های mtDNA و رشته‌های کوروموزوم Y در دنیا نادر است. ولی هرگاه که نمونه آن دیده شد، زبان و mtDNA به صورت متشابه نفوذ داشته اند، بدانگونه که زبان مازندرانی ها یک زبان ایرانی است. اگرچه تشابهات بسیاری به زبان های رایج در قفقاز (یعنی همان مسقط الراس مازندرانی ها) نسبت به سایر زبانهای ایرانی دارد.

زبان
مازندرانی، زبان بومی تپوری ها (مازندرانی ها) یعنی ساکنان اصلی استان های مازندران، گلستان، و مناطق شمالی استان های سمنان و تهران می‌باشد . ساکنان مناطق مختلف آن را به نام های مختلفی می‌شناسند، به ویژه پس از جدایی استان گلستان در سال 1997 (1376 شمسی و 1508 مازندرانی) مردم آن دیار ترجیحا خود را تبری (تپوری) می‌شناسند. همچنین در کوهپایه‌های جنوبی البرز (حومه تهران)، علاوه بر نام مازنیکی (مازندرانی) با نام بومی گیلکی نیز شناخته شده است.
در میان زبان های ایرانی، این زبان بیشترین آثار نوشتاری را در طی سده‌های دهم تا پانزدهم میلادی، به خود اختصاص داد؛ که با حکومت مستقل و نیمه مستقل اسپهبدان در تبرستان این وضعیت بدست آمده است. کارهای بزرگ و با ارزشی به این زبان نوشته شد که بجز برخی خرده نوشتارهای میان مطالب مرتبط به مازندران در فارسی؛ همگی از بین رفتند. مازندرانی متعلق به گروه زبان های شمال غربی ایرانی بوده و از لحاظ زبان شناختی با فارسی به صورت دوجانبه غیر مفهوم می‌باشد، اگرچه پس از مدرنیته کردن ایران در ابتدای قرن بیستم میلادی فارسی به میان زبان تپوری ها (مازندرانی ها) نفوذ پیدا کرده ولی مانند برخی دیگر از زبان های ایران، مازندرانی از بین نرفته است. ذکر این نکته بایسته است که برخلاف تصور بیشتر غیر مازندرانی ها ، زبان (گویش)مازندرانی همان گویش گیلکی گیلانی نیست. اگر چه برخی گیلانی و مازندرانی را یکی می دانند ، این امر درست نیست و گیلکی گویشی جدا از مازندرانی است
.

پراکندگی جغرافیایی
این مردم در زبان مازندرانی به نام تبری خود را می‌شناسند و به صورت کم یا زیاد در استان‌های گلستان، تهران، سمنان، گیلان (تا رودسر و لنگرود)، اصفهان (در فولاد شهر و شهر اصفهان) و سایر نقاط ایران؛ گسترده شده‌اند.

منابع

1.↑ Current Biology; 16; April 4, 2006; Concomitant Replacement of Language and mtDNA in South Caspian Populations of Iran; Elsevier Ltd All rights reserved DOI 10.1016/j.cub.2006.02.021; Pages 668–673.
2.↑ Stilo, D. (2005). Iranian as buffer zone between the universal typologies of Turkic and Semitic. In Linguistic Convergence and Areal Diffusion. Case Studies from Iranian, Semitic and Turkic, E.A. Csato, B. Isaksson, and C. Jahani, eds. (London: Routledge-Curzon), pp. 35–63. 22. Al-Zahery, N., Semino, O., Benuzzi, G., Magri, C., Passarino, G., Torroni, A., and Sanachiara-Benerecetti, A.S. (2003). Y-chromosome and mtDNA polymorphisms in Iraq, a crossroad of the early human dispersal and of post-Neolithic migrations. Mol.
3.↑ Windfuhr, G. L. (1989). New Iranian languages: Overview. In R. Schmitt. (Ed.), Compendium linguarum Iranicarum (pp. 246-49). Wiesbaden: L.Reichert.
‎‎
عمومی
•تاریخ ماد؛ نوشته دکتر کشاورز
•مردم مازندران؛ نوشته اسماعیل مهجوری
•تاریخ تبرستان؛ نوشته اردشیر برزگر
•تاریخ پادشاهی تبرستان؛ نوشته ابن ایسپندیار؛ پدر تاریخ نگاران مازندرانی

جمعه 4/4/1389 - 18:58 - 0 تشکر 207327

به جای اینکه نوشته های ویکی پدیای پارسی رو اینجا کپی کنی، چنتا مطلب دیگه رو هم بخون و مطالب رو با هم ادغام کن. اینطوری بهتر نیست؟؟
اگه قرار باشه هر کسی مطالبی رو که دوست داره اینجا کپی کنه، پس چرا این انجمن ها رو ساختن. خوب یه لینکستان بزرگ باز می کردند خیلی هم به صرفه بود...

جنت عدن است گويي کشور مازندران     در حريم حرمت اسپهبد اسپهبدان
 
 
 
جمعه 4/4/1389 - 22:53 - 0 تشکر 207347

البته از اینکه دوستان در مطالب خود نام منابع و ماخذ را عنوان نمایند بسیار امر پسندیده ای میباشد.
و اساسا مطلوب اینست که دوستان تــــبیــــــانـی ما حرفها و مطالبشان را با دلیل  و منبع عنوان نمایند . اما ، ما معتقدیم اگر کسی میخواهد مطلبی را در انجمن شمال با کپی کردن قرار دهد اشکالی ندارد . ولی  سعی شود نظرات و ایده ها و اندیشه های خود را هم در آن مباحث منعکس کند تا از یک کپی گیری و رونوشت شدن تنها بیرون آید و برای خود شخصیتی مجزا پیدا کند.
....ان شا الله.......


از خـــــم ابروی توام هیچ گشــــایشی نشد***وه که در این خیال کج عمر عزیز شد تلف

  چنــد بنـــاز پرورم مهــر بتـــــان سنـگ دل***یـــاد پدر نمی کــــنند این پســـران نا خــلف 

 حافظ اگر قدم زنی در ره خانــدان به صدق***بدرقــــه رهــت شود همت شحــنه نجـــــف

 

  ₪₪۩۞۩  بفرمایید اینجا ۩۞۩₪₪  
 

 

 

شنبه 5/4/1389 - 0:40 - 0 تشکر 207368

با سلام به دوستان عزیز osveh و mazeroni

من بیشتر در انجمن کامپیوتر فعالیت میکنم و تازه چند روزه با این انجمن اشنا شدم و فکر میکنم مطالب آشنایی با شهرها و مکانهای دیدنی مازندران باید در انجمنی که در مورد اون استان یا شهر که در مورد اون بحث میشه وجود داشته باشه چه از وکیپدیا باشه چه بابلنت دات کام و... مثلاً کسی که از شهرهای و مکانهای مازندران آشنایی نداشته باشه درباره شاعرانش و مردمانش و مسئولینش صحبت کردن فایده ای نداره!!
من به عنوان یک مازندرانی میخواستم دیگران را با شهر خودم و استان خودم آشنا کنم و این مطالب را برای کاربران غیر مازندرانی گذاشتم و مطالب شخصی خودم را درباره مازندران را میخواستم به تدریج در انجمن وارد کنم
حال اگه مبینین که این مطالب مربوطه به شهرهای مازنران اصلاً به درد نمیخور میتونن مطالب رو حذف کنین!!!!!!!!!!!!

شنبه 5/4/1389 - 22:34 - 0 تشکر 207514

با سلام
اطلاعات خوبی در مورد خودمون خوندم
ممنون- یا علی

 
سیب‌سرخ‌60- غریبی‌آشنا       وبلاگم: ماه تابان من 

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.