• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن ادب و هنر > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
ادب و هنر (بازدید: 849)
دوشنبه 6/2/1389 - 18:19 -0 تشکر 197479
میراث ماندگار

باغ ایرانی؛ میراث ماندگار معماریباغ ایرانی به عنوان یك ساختار كامل، بیانگر ارتباط نزدیك فرهنگ و طبیعت با یكدیگر و همسو شدن این دو عنصر با هم است. خالق باغ می‌كوشید تا با تكیه بر دانش تجربی خود، فضایی را به وجود آورد كه به دوام و پویایی بستر طبیعی بینجامد. بعضی پیشینه شكل‌گیری باغ ایرانی را به دوره هخامنشی برمی‌گردانند و... در این گفتار به واژه باغ ایرانی، پیشینه و عناصر شكل‌دهنده آن اشاره شده است.قدیمی‌ترین شواهد باستان‌شناسی به‌دست آمده از الگویی كه امروزه از آن به عنوان باغ ایرانی یاد می‌شود، آثار بر جای مانده از باغ شاهی پاسارگاد است. این مجموعه باغ توسط كوروش كبیر (599 تا 530 ق‌م)، در نیمه دوم قرن ششم قبل از میلاد در پایتخت وی در پاسارگاد، واقع در دشت مرغاب در حدود 125 كیلومتری شمال شیراز احداث و چارچوب طرح اصلی محوطه شاهی را شكل داده است. پس از كوروش، شاهنشاهانی چون كمبوجیه، در تخت گوهر، داریوش اول، در تخت جمشید و اردشیر اول، در شوش (كاخ شائور) به ساخت باغ‌هایی با الگوی مذكور مبادرت ورزیدند و این امر در سده‌های پس از آن نیز ادامه یافت؛ چنانچه در اواخر دوران ساسانی نیز شاهد آن هستیم كه خسرو پرویز، در قصر شیرین باغ‌های وسیعی را با طرح هندسی در اطراف كاخ‌های خود، بنیاد نهاد. باغ ایرانی را می‌توان با درك عناصر شاخص تشكیل‌دهنده آن، شامل: پوشش گیاهی، آب و ساختارهای معماری بازشناخت. مهم‌ترین عنصر معماری كه همواره در باغ‌های ایرانی وجود داشته است، كوشك است. كوشك تنها یك ساختمان تفریحی بوده و گاهی محل سكونت صاحبان باغ نیز بوده است. ابعاد اضلاع كوشك معمولا بین 12 تا 20 متر بوده كه در مورد كوشك‌های مدور، هشت‌گوش یا مربع به 25متر هم می‌رسیده است. در باغ‌های سكونتی علاوه بر كوشك، ساختمان اندرونی نیز ساخته می‌شد كه اغلب پشت كوشك قرار می‌گرفت همچنین یك ساختمان هم به دیوان‌خانه اختصاص داشته كه معمولا نزدیك ورودی ساخته می‌شد تا به این ترتیب، نیازی به تردد مراجعین در سایر فضاهای باغ نباشد. در ورودی اصلی باغ‌ها نیز اغلب عمارت سردر ساخته می‌شد. معمولا در باغ‌هایی كه صاحبان آنها از نفوذ اجتماعی بیشتری برخوردار بودند، این بنا به صورت یك عمارت بیرونی برای پذیرایی میهمانان درمی‌آمد كه از تزییناتی قابل توجه برخوردار بود. بجز ساختارهای معماری مذكور، در باغ‌ها فضاهای خدماتی نیز وجود داشتند كه بیشتر در امتداد حصار باغ و نزدیك به ورودی‌های فرعی ساخته می‌شدند و بنای آنها اغلب بیرون از حصار قرار می‌گرفت؛ به نحوی كه بدنه داخلی حصار، به صورت یك مستطیل كامل باقی می‌ماند. این فضاهای خدماتی، ساختمان‌هایی چون محل سكونت خدمه، آب‌انبار و حمام را در بر می‌گرفتند كه البته به فراخور وسعت و اهمیت باغ متغیر بودند.عنصر دیگر در ساختارهای معماری باغ ایرانی، حصار بوده است كه بیشتر با چینه‌های گلی ساخته می‌شد. (منبع جام جم )

يکشنبه 16/8/1389 - 9:35 - 0 تشکر 248492



ممنون دوست عزیز
خوب بود

مست نگاه تو ام 
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.