• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن حوزه علميه > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
حوزه علميه (بازدید: 6180)
جمعه 3/2/1389 - 18:4 -0 تشکر 196962
زلزله در تهران

1-  زلزله در تهران حتمی است ؟ اگر حتمی است بر چه اساسی می باشد ؟

شنبه 4/2/1389 - 14:8 - 0 تشکر 197073

دوست عزیز سلام
ممنون
اگر منظورتون حدیثی از بزرگان دین در این زمینه هست
باید عرض کنم
یه حدیث است که میگه خرابی پشت ری (که همان تهرات است)که به احتمال قوی زلزله باشه.

کعب الأحبار، ضمن اطلاق واژۀ «زوراء» بر «ری» و «مزَوَّرَه» بر «بغداد»، ویرانی ری (تهران) را از نشانه های ظهور قائم(علیه السلام) به شمار آورده است:

... بی گمان قائم از فرزندان علی(علیهالسلام) است... پس از غیبتش،با طلوع ستارۀ سرخ، خرابی زوراء که همان ری است، فرورفتن مُزَوَّرَه که همان بغداد است، خروج سفیانی و نبرد فرزندان عبّاس با جوانان ارمنستان و آذربایجان، ظاهر می شود...

. الغیبة، ص 149، ب 10، ح 4.

   

مدیر انجمن حوزه علمیه 

تماس بامن:

forum:www.mahdiyavar.mihanbb.com

e-mail:ya_lasaratelhosain@yahoo.com


 

شنبه 4/2/1389 - 14:9 - 0 تشکر 197074

البته تو یه حدیث در بحار الأنوار، ج 53، ص 5 - 14، ب 28. نیز آمده تهران را محل سکونت قرار ندهید( امام صادق علیه السلام به مفضل میگوید: ...وای بر کسی

که آنجا (تهران)را محلّ سکونت خویش قرار دهد؛ ....)

   

مدیر انجمن حوزه علمیه 

تماس بامن:

forum:www.mahdiyavar.mihanbb.com

e-mail:ya_lasaratelhosain@yahoo.com


 

شنبه 4/2/1389 - 14:9 - 0 تشکر 197075

تهران در آخر الزمان

از مفضل نقل شده كه گفت: حضرت امام صادق(ع) به من فرمود: ای مفضل آیا می دانی که" دارالزوراء" در کجا واقع شده است؟

من عرض کردم: خدا و حجت او بهتر می دانند، فرمود:ای مفضل بدان که در حوالی ری کوه سیاهی است که در پایین آن شهری بنا می شودکه آن را تهران می نامند و در آن "دارالزوراء" است، و آن شهری است که ساختمانها و کاخهایش مانند قصرهای بهشت است و زنانشان(در زیبایی) مانند حور العین اند آن زنها لباس کفار در بر می کنند و با پوشش کفار خود را می آرایند و بر "زین" سوار می شوند و برای شوهرانشان تمکین نمی کنند و دستمزد کار وکاسبی و درآمد شوهرانشان (در خرج و برجی که دارند) کفاف آنها را نمی دهد و بدین لحاظ از شوهران خود طلاق می کنند(و بزور از آنها طلاق می گیرند) و مردان از مردان ارضا می شوند و زنان از زنان ، و مردان خود را شبیه زنان می سازند وزنان شبیه مردان،و اگر می خواهی که دین خود را نگه داری آنجا را برای محل سکونت انتخاب نکن زیرا که آنجا محل فتنه است و همچون روباهی که برای حفظ و نگهداری فرزندان خود پیوسته از این سوراخ به آن سوراخ می رود به قله کوهها گریزان باش. كه این حدیث درعلائم الظهور ناظمالاسلام کرمانی و در منتخب التواریخ به نقل از بحار الانوارعلامه مجلسی و نیز جهان در آینده ص 106

   

مدیر انجمن حوزه علمیه 

تماس بامن:

forum:www.mahdiyavar.mihanbb.com

e-mail:ya_lasaratelhosain@yahoo.com


 

شنبه 4/2/1389 - 14:10 - 0 تشکر 197076

آیت الله صدیقی نیز در نماز جمعه هفته گذشته تهران افزایش مفاسد اخلاقی و گسترش زنا در جامعه را علت وقوع زلزله دانستند و امر به معروف و نهی از منکر و استغفار از گناهان و دعا به درگاه خداوند را در پیشگیری از وقوع زلزله موثر دانستند.
در همین راستا چند روایت از ائمه در مورد علت وقوع زلزله و نحوه پیشگیری از وقوع آن در ذیل آورده شده است:

رسول خدا (ص): هرگاه دعا اندک شود، بلا نازل گردد.

(مستدرك الوسائل:ج 5 ص 179 ح 5616)

رسول خدا (ص) :« در امت من زلزله ای رخ می دهد که در آن ده هزار، بیست هزار، سی هزار نفر نابود می شوند. (خداوند) آن را برای پرهیز کاران پند، برای مومنان رحمت، و برای کافران عذاب قرار می دهد».

( كنز العمال: ج 41 ص 567 ح 39615)

امام صادق (ع):« ای مفضل! بیندیش ... اگر کسی گفت: چرا این زمین می لرزد؟ (در پاسخ) به او گفته شود: زلزله و مانند آن، پند و هشدارهایی است که مردم را تهدید می کند تا رعایت کنند و از گناهان دست بردارند».

( میزان الحكمة: ج 1 ص 59)

رسول خدا(ص): از [وقوع] غرق [یا دفن] شدن و مسخ و زلزله چاره ای نیست! عرض كردند: ای رسول خدا! آیا در این امت؟ فرمود: آری، هنگامی كه زنان خوانندگی كنند، و زنا را حلال شمارند، و ربا خورند، و شكار در حرم را حلال گردانند، و لباس ابریشم پوشند، و مردان به مردان و زنان به زنان بسنده كنند (هم جنس بازی كنند).

( مستدرك الوسائل: ج 6 ص 188 ح 6737)

رسول خدا(ص): هر گاه امت من ربا خورند، زلزله و ماه گرفتی رُخ دهد.

( كنز العمال: ج 14 ص 280 ح 38731)

رسول خدا(ص): هر گاه امت من ربا خورند، زلزله و ماه گرفتی رُخ دهد.

( كنز العمال: ج 14 ص 280 ح 38731)

رسول خدا(ص): هرگاه پنج چیز در میان شما فاش شود، پنج چیز به شما راه یابد: هر گاه زنا در میان شما فاش شود، زلزله رخ دهد.

( وسائل الشیعة (آل البیت) : ج 9 ص 26 ح 11431)

امام باقر(ع): در نامه‌ی رسول خدا [چنین] یافتم: هرگاه پس از من زنا فاش شود، مرگ ناگهانی بسیار گردد

( من لایحضره الفقیه: ج 1 ص 524 ح 1488)

رسول خدا(ص): هر گاه بنده پنهانی گناه كند، جز گنه كار را اسیب نرساند. و هرگاه آشكارا آن را انجام دهد و مورد نكوهش قرار نگیرد، همه را آسیب رساند.

( وسائل الشیعة (آل البیت : ج 9 ص 31 ح 11448)

امام علی(ع): ای مردم! همانا خداوند عزوجل عوام را به سبب گناه خواص كیفر نكند [البته] اگر خواص بدون این كه عوامل بداند در پنهانی كارمنكر انجام دهد. [اما] اگر خواص آشكارا مرتكب منكر شود و عوام آن را تغییر ندهد، هر دو گروه از ناحیه‌ی خداوند عزوجل سزاوار كیفر می‌گردند.

( میزان الحكمة: ج 1 ص 763)

رسول خدا(ص): هرگاه مردم منكر را ببینند ولی آن را تغییر ندهند، نزدیك است كه خداوند كیفرش را فراگیرشان كند.

(كنز العمال: ج 3 ص 70 ح 5535)

چه باید کرد

امام صادق (ع): هر بنده ای پیش از آن که خداوند عزوجل بخواهد [به خدا] رو آورد ، خداوند [به او] رو کند پیش از آن که او بخواهد و هر که به خدا پناه آورد، خدا او را حفظ کند، و خدا به هر که پیش از او رو کند و نگهش دارد برایش باکی نیست وقتی که آسمان بر زمین بیفتد یا چیزی بر زمینیان فرود اید و بلایی آنان را فراگیرد، او در حزب خدا از هر بلایی مصون بماند. مگر نه این است که خداوند عزوجل می فرماید: {همانا پرهیزکاران در جایگاه امنی هستند}

( ثواب الأعمال: ص 129)

رسول خدا (ص): از قرائت [سوره] زلزال ملول نشوید؛ زیرا کسی که در مستحباتش آن را قرائت نماید، خداوند عزوجل هرگز زلزله ای بدو نرساند و با آن و [نیز] با صاعقه و آفتی از آفات دنیا نمیرد تا این که [به طور عادی] بمیرد

( بحار الانوار: ج56 ص 356)

رسول خدا (ص): هر که سه مرتبه بگوید: « به نام خداوند بخشنده مهربان، هیچ نیرو و قدرتی جز با خدای والا و بلند مرتبه نیست» ، خداوند متعال او را از نود و نه بلا کفایت کند که آسان ترین آن خفگی است.

( الكافی: ج 2 ص 276 ح 31)

امام علی (ع): طوفان های بلا را با دعا دف کنید؛ [زیرا] کسی که به بلای سخت گرفتار شده از [فرد] تندرستی که از بلا در امان نمی باشد به دعا نیازمند تر نیست.

( الدعوات:ص 21 ح 21)



امام صادق(ع): هر کس از بلایی که به او می رسد بترسد و درباره [دفع] آن به دعا برخیزد خداوند هرگز آن بلا را بدو نشان ندهد.

( الدعوات:ص 21 ح 22)

رسول خدا (ص): هر آینه بلا به بنده نزدیک می گردد، آن گاه بنده از خدا عافیت می خواهد و خدا را یاد می کند و عافیت را حفظ می کند. و دعا و بلا تا روز رستاخیز با هم توافق دارند.

(كنز العمال: ج 2 ص 76 ح 3208)



رسول خدا (ص): بلا همانند قندیل ها بین آسمان و زمین آویزان است، هرگاه بنده عافیت را از پروردگارش بخواهد، خدای متعال بلا را از او برگرداند، [حتی] در حالی که برای او قطعی شده باشد.

( كنز العمال: ج 7 ص 825 ح 21560)

امام زین العابدین (ع): دعا بلای نازل شده و نازل نشده را دفع می کند.

( الكافی: ج 2 ص 472 ح 2)

امام کاظم (ع): بر شما باد دعا کردن؛ چرا که دعا برای خدا و درخواست از خدا بلا را برگرداند [حتی] در حالی که تقدیر و قضا شده باشد و جز امضای آن باقی نمانده بشد. پس هرگاه از خداوند عزوجل دعا و درخواست شد، بی درنگ بلا را برگرداند.

( الكافی: ج 2 ص 472 ح 3)

امام صادق (ع): هر که از بلایی که به او می رسد بترسد و درباره آن به دعا پیشی بگیرد، خداوند عزوجل هرگز آن بلا را بدو نشان ندهد.

( ثواب الأعمال: ص 153)

امام زین العابدین (ع): دعا پس از نزول بلا سودی ندارد.

( الكافی: ج 4 ص 88 ح 7)

امام صادق (ع) : به هر که زلزله برخورد کرد این [دعا] را بخواند: « ای [خدایی] که آسمان ها و زمین را نگاه می دارد تا نیفتد. و اگر بیفتد بعد از او هیچ کس آن ها را نگاه نمی دارد، اوست بردبار آرزنده! بر محمد و خاندانش درود فرست و بدی را از ما بازدار؛ چرا که تو بر هر چیز توانایی» .

فرمود: هر که هنگام خواب آن را بخواند، خانه بر سراو فرو نریزد انشاءالله.

( كنز العمال: ج 1 ص 479 ح 2094)



علی بن مهزیار گوید: به امام باقر (ع) نامه نوشتم و از وقوع زلزله زیاد در اهواز به او شکوه نمودم و عرض کردم: آیا به نظر شما از آن جا کوچ کنم؟ حضرت در پاسخ نوشت: از آن جا کوچ نکنید بلکه چهارشنبه و پنج شنبه و جمعه را روزه بگیرید و غسل کنید و لباس هایتان را پاکیزه نمایید و روز جمعه بیرون بیایید و خداوند را بخوانید که آن را از شما برطرف نماید. علی بن مهزیرا گوید: چنین کردیم تا این که زلزله آرام گرفت.

( میزان الحكمة: ج 2 ص 871)

   

مدیر انجمن حوزه علمیه 

تماس بامن:

forum:www.mahdiyavar.mihanbb.com

e-mail:ya_lasaratelhosain@yahoo.com


 

شنبه 4/2/1389 - 14:10 - 0 تشکر 197077

زلزله در تهران حتمی است
http://www.jamejamonline.ir/newstext.aspx?newsnum=100872343276
احمدی نژاد:
‌مردم‌تهران موضوع زلزله را جدی بگیرند
http://www.jamejamonline.ir/newstext.aspx?newsnum=100871824209
و......
که تیتر مطالب سایت و روزنامه هاست

   

مدیر انجمن حوزه علمیه 

تماس بامن:

forum:www.mahdiyavar.mihanbb.com

e-mail:ya_lasaratelhosain@yahoo.com


 

شنبه 4/2/1389 - 14:11 - 0 تشکر 197078

پیغام یکی از علمای بزرگ تهران به احمدی‌نژاد در مورد زلزله

http://www.alvadossadegh.com/fa/new-news/54-1388-05-21-17-58-34/2024-1389-01-17-18-02-36.html

   

مدیر انجمن حوزه علمیه 

تماس بامن:

forum:www.mahdiyavar.mihanbb.com

e-mail:ya_lasaratelhosain@yahoo.com


 

شنبه 4/2/1389 - 14:11 - 0 تشکر 197079

روج‌اسناددانشگاه‌الزهرابرای‌مصونیت‌اززلزله

رئیس دانشگاه الزهرا با اشاره به اینکه جمعیت شهر تهران در حال انفجار است، افزود: با توجه به مشکلات فراوانی که از لحاظ عبور و مرور، ترافیک و البته خطر زلزله و از این قبیل مشکلات در شهر تهران وجود دارد لذا انتقال دانشگاهها به بیرون از شهر باعث می شود که ما هر چه زودتر راه حلی جدی برای حل این بحران پیش رو داشته باشیم.
مهر: رئیس دانشگاه الزهرا با تاکید بر اینکه برای مقابله با زلزله و عدم از بین رفتن مدارک و اسناد دانشگاهی باید چاره ای اندیشید گفت: دانشگاه الزهرا به این نتیجه رسیده است که باید اسناد و مدارک را به دانشگاههای شهرهای اطراف تهران منتقل کند تا در صورت بروز حادثه از بین نروند.

محبوبه مباشری با اشاره به اینکه طرح توسعه و خروج دانشگاههای تهران از این شهر باید هرچه سریعتر از سوی مسئولان انجام شود، گفت: با توجه به کثرت دانشجویان در تهران و مشکلات جمعیتی ناشی از آن باید هرچه سریعتر برای خروج دانشگاههای شهر تهران چاره ای اساسی اندیشیده شود.

وی با تاکید بر اینکه اجرای طرح خروج و توسعه دانشگاههای تهران به خارج از این شهر موفق خواهد بود، گفت: در حال حاضر چیزی در این رابطه به دانشگاه ما ابلاغ نشده است اما جلساتی را برگزار کردیم و موضوعاتی مطرح شد که با توجه به صحبت های اخیر رئیس جمهور که سالها است تهران در معرض خطر زلزله قرار دارد باید در این راستا تدابیر ویژه ای اندیشید.

رئیس دانشگاه الزهرا با اشاره به اینکه جمعیت شهر تهران در حال انفجار است، افزود: با توجه به مشکلات فراوانی که از لحاظ عبور و مرور، ترافیک و البته خطر زلزله و از این قبیل مشکلات در شهر تهران وجود دارد لذا انتقال دانشگاهها به بیرون از شهر باعث می شود که ما هر چه زودتر راه حلی جدی برای حل این بحران پیش رو داشته باشیم.

مباشری افزود: در چند سال گذشته جمعیت دانش آموزی تهران افزایش خود را به جمعیت دانشجویی داده است بنابراین طبیعی است که دانشگاهها را در خارج از شهر تهران مستقر کنیم. البته گفتنی است که این کار در کشورهای بزرگ جهان رایج شده و آنها شهرک های دانشگاهی را در اطراف پایتخت خود دایر کرده اند.

رئیس دانشگاه الزهرا خاطرنشان کرد: کاهش جمعیت تهران از لحاظ خطر وقوع زلزله از یک سو و مسئله بومی سازی از سوی دیگر قابل بررسی است. علاوه بر این تخلیه جمعیت از شهر تهران باعث می شود تا شهرهای کوچک آبادانی و توسعه خود را پیدا کنند و تهرانی ها نیز از خطر احتمالی زلزله در امان باشند.

مباشری افزود: برای مقابله با زلزله و عدم از بین رفتن مدارک و اسناد دانشگاهی باید چاره ای اندیشید. البته دانشگاه الزهرا در این راستا جلساتی را در سال گذشته برگزار کرده و به این فکر بوده ایم تا اسناد و مدارک را به دانشگاههای شهرهای اطراف تهران منتقل کنیم که در صورت بروز حادثه تمامی مدارک از بین نرود.

   

مدیر انجمن حوزه علمیه 

تماس بامن:

forum:www.mahdiyavar.mihanbb.com

e-mail:ya_lasaratelhosain@yahoo.com


 

شنبه 4/2/1389 - 14:12 - 0 تشکر 197080

منبع:

http://www.mahdiyavar.com/forum/index.php/topic,860.0.html 

   

مدیر انجمن حوزه علمیه 

تماس بامن:

forum:www.mahdiyavar.mihanbb.com

e-mail:ya_lasaratelhosain@yahoo.com


 

سه شنبه 7/2/1389 - 17:21 - 0 تشکر 197626

مگر باید حتمی باشد که ماتکانی بخوریم وبفهمیم که اشتباه کرده ایم گیرم که حتمی باشد عزیزی خوب میفرمود ماکه ازآقا مهمترنیستیم ایشان هنوزدرتهرانندنکته دیگر اینکه اگرماهم زیرآوارتلف شویم باید درایمانمان شک کنیم یا امر به معروف ونهی از منکرنکرده ایم یاخودمان درمنکرات غرقیم(( ویل للمطففین

چهارشنبه 8/2/1389 - 22:1 - 0 تشکر 197844

این و هم من از گوشه كنار دهكده ی جهانی اینترنت گیر آوردم، گفتم اینجا هم بذارم:

زمین لرزه تهران، كی و چگونه؟+نمودار کشوری
زمین لرزه تهران، كی و چگونه؟+نمودار کشوری
 گروه زلزله مركز تحقیقات مسكن و ساختمان از سال 86 مطالعات گسترده‌ای را روی «گسل‌های تهران» و همچنین «خطرپذیری سایر شهرهای كشور به لحاظ زلزله» شروع كرد كه نتایج این تحقیق دوساله، 5 روز پیش نهایی شد و در اختیار دنیای‌اقتصاد قرار گرفت.
این تحقیق كه برای اولین‌بار منتشر می‌شود ضمن اینكه نقدها و شبهاتی به گزارش 10 سال ‌پیش جایكا (آژانس همكاری‌های بین‌المللی ژاپن) –همان گزارشی كه چند روز پیش به دنبال اعلام نگرانی رییس‌جمهور درباره زلزله تهران، توسط برخی رسانه‌ها برای چندمین بار منتشر شد- وارد كرده، اطلاعات جدیدی از وضعیت و فعالیت گسل‌های تهران را تشریح كرده كه نشان می‌دهد كانون زلزله و تجمع گسل‌های تهران بیشتر در شمال و شمال‌شرق پایتخت متمركز شده است و ماهیت واقعی دو گسل‌ «ری ‌و كهریزك» كه محققان قبلی آنها را در جنوب تهران شناسایی كرده‌اند، هنوز مورد تایید قرار نگرفته است.
گروه زلزله مركز تحقیقات مسكن – وابسته به وزارت مسكن – در تحقیق خود به این جمع‌بندی رسیده است كه اگر زلزله‌ای با بزرگی بیش‌ از 7 ریشتر در تهران رخ دهد، 30 درصد ساختمان‌ها تخریب می‌شوند و حدود 100 هزار نفر تلفات جانی ناشی از تلفات سازه‌ای اتفاق می‌افتد.
«دنیای‌اقتصاد» نتایج تحقیق «گروه‌زلزله» مركز تحقیقات مسكن را منتشر می‌كند
 این تحقیق از سال 86 شروع و 5 روز پیش نتایج آن نهایی شد
 لیست استان‌های پرخطر و كم‌خطر به‌لحاظ شاخص زلزله
 كانون زلزله در شمال و شمال شرق تهران تجمع كرده است
گروه زلزله مركز تحقیقات مسكن و ساختمان از سال 86 مطالعات گسترده‌ای را روی «گسل‌های تهران» و همچنین «خطرپذیری سایر شهرهای كشور به لحاظ زلزله» شروع كرد كه نتایج این تحقیق دوساله، 5 روز پیش نهایی شد و در اختیار دنیای‌اقتصاد قرار گرفت. این تحقیق كه برای اولین‌بار منتشر می‌شود ضمن اینكه نقدها و شبهاتی به گزارش 10 سال ‌پیش جایكا (آژانس همكاری‌های بین‌المللی ژاپن) –همان گزارشی كه چند روز پیش به دنبال اعلام نگرانی رییس‌جمهور درباره زلزله تهران، توسط برخی رسانه‌ها برای چندمین بار منتشر شد- وارد كرده، اطلاعات جدیدی از وضعیت و فعالیت گسل‌های تهران را تشریح كرده كه نشان می‌دهد كانون زلزله و تجمع گسل‌های تهران بیشتر در شمال و شمال‌شرق پایتخت متمركز شده است و ماهیت واقعی دو گسل‌ «ری ‌و كهریزك» كه محققان قبلی آنها را در جنوب تهران شناسایی كرده‌اند، هنوز مورد تایید قرار نگرفته است.
گروه زلزله مركز تحقیقات مسكن – وابسته به وزارت مسكن – در تحقیق خود به این جمع‌بندی رسیده است كه اگر زلزله‌ای با بزرگی بیش‌ از 7 ریشتر در تهران رخ دهد، 30 درصد ساختمان‌ها تخریب می‌شوند و حدود 100 هزار نفر تلفات جانی ناشی از تلفات سازه‌ای اتفاق می‌افتد. طی 1000 سال اخیر در مجموع 6 زلزله با بزرگی بیش‌از 7 ریشتر در شعاع حداكثر 100 كیلومتری از مركز شهر تهران رخ داده است كه آخرین آن زلزله 1/7 ریشتری سال 1830 میلادی شمیرانات-دماوند بوده است. با محاسبه‌ای كه محققان گروه زلزله مركز تحقیقات مسكن انجام داده‌اند بر مبنای فواصل زمانی زلزله‌های تهران كه 218 سال است، فرض می‌شود 37 سال دیگر زلزله بزرگ در تهران رخ خواهد داد. این در حالی است كه مدیر گروه زلزله مركز می‌گوید این عدد منطق فنی ندارد چون هر لحظه احتمال زلزله در تهران وجود دارد.
دكتر علی بیت‌اللهی درباره موضوع «مهاجرت از تهران به خاطر ایمنی در مقابل زلزله بزرگ» تصریح می‌كند: متاسفانه یا خوشبختانه كانون‌های زلزله در كشور اغلب در مناطقی است كه تراكم بالای جمعیتی در آنجا وجود دارد؛ بنابراین با انتقال مكانیكی جمعیت تهران به مناطق دیگر مشكل حل نخواهد شد.
گفت‌وگو با دكتر علی بیت‌اللهی زلزله‌شناس 46 ساله (دارای مدرك دكتری ژئوفیزیك از دانشگاه روسیه) و مدیر گروه زلزله مركز تحقیقات مسكن و ساختمان، درباره آنچه طی 2 سال از گسل‌های تهران و ایران به دست آورده را در زیر بخوانید:
موقعیت گسل‌های تهران چگونه است؟ گزارش قدیمی جایكا نشان می‌دهد عمده خطر ناشی از حركت گسل متوجه مناطق جنوبی تهران است. تحقیقات شما این موضوع را تایید می‌كند؟
گسل‌های زلزله در سطح کشور به صورت مختلف پراکنده است و هر چقدر از یک گسل فاصله بگیریم به گسل دیگری نزدیک‌تر می‌شویم؛ چراکه سرزمین ایران زلزله‌خیز است، اما در استان تهران قسمت‌های شمالی آن با دو گسل عمده شمال تهران و گسل مشاء فشم احاطه شده‌‌اند و این دو گسل نقش بسیار عمده‌ای در وقوع زلزله در تهران دارند بر اساس جدید‌ترین نتایج تحقیقات علمی ‌بنده، در شمال شرق استان تهران حوالی دماوند، فیروزکوه و طالقان تجمع بسیار زیادی از رویداد زلزله داریم. این در حالی است که در خود شهر تهران و حاشیه‌های آن چنین رفتار ناهماهنگی نمی‌بینم.
این واقعیت یکی از واقعیت‌های رفتاری زلزله در استان تهران است که البته نباید مردم دماوند، طالقان و فیروز کوه را از این مساله ترساند. در همین حال، اگرچه در جنوب تهران از گسل‌های ری و کهریزک به عنوان گسل‌های زلزله یاد شده است، اما تحقیقات ما این نتایج علمی‌ را مورد سوال قرار داده است؛ به طوری که در مورد ماهیت گسل بودن آنها شک و شبهه وجود دارد.
بر اساس مطالعات کارشناسی ما، در حاشیه شهر تهران گسل عمده‌ای که بتواند زلزله‌ای بزرگ را در تهران رقم بزند مشاهده نمی‌شود.
حداقل شدت زلزله‌ای كه می‌تواند آثار تخریبی گسترده در تهران به همراه داشته باشد، چقدر است؟ آیا در تحقیقات شما، میزان تلفات احتمالی ناشی از زلزله‌ بزرگ محاسبه شده است؟
در صورتی که زلزله‌ای بالای 7 ریشتر در مناطق شمالی تهران رخ دهد حداکثر 30 درصد از ساختمان‌ها تخریب خواهند شد. رویداد زلزله با تلفات سازه‌ای و غیرسازه‌ای همراه است. تلفات سازه‌ای زلزله وابسته به زمان نیست؛ یعنی اگر شب یا روز زلزله رخ دهد در هر حال ساختمان‌ها تخریب خواهند شد.
اما تلفات جانی زلزله وابستگی زیادی به زمان رویداد آن دارد كه اگر شب یا روز اتفاق بیفتد متفاوت است. حتی ساعتی از شب كه زلزله اتفاق بیفتد نیز در میزان تلفات جانی موثر است. بر طبق مطالعات مرکز تحقیقات مسکن و ساختمان به طور میانگین برای هر واحد مسکونی حدود 4 نفر ساكن قابل تخمین است و طبق آمار تلفات جانی زلزله‌ها اگر بخواهیم بر اساس آمار کارشناسی بین تعداد واحدهای ساختمانی تخریب شده با تعداد تلفات جانی حد متوسطی را در نظر بگیریم میزان تلفات جانی حدود یک چهارم تلفات سازه‌ای خواهد بود.
یعنی با محاسبه اینکه تلفات سازه‌ای حدود 20 درصد واحدهای ساختمانی تهران باشد در این صورت حدود 400 هزار واحد مسکونی تخریب می‌شوند كه یک‌چهارم این رقم، حدود 100 هزار نفر تلفات جانی برآورد می‌شود که البته این رقم در شرایطی است که بالاترین زلزله ممکن در بدترین شرایط رخ بدهد.
برآوردی از زمان وقوع زلزله بزرگ در تهران دارید؟
آخرین زلزله‌ بزرگی كه در گستره نزدیک به مرکز تهران رخ داد، زمین‌لرزه سال 1830 میلادی بود كه در محدوده شمیرانات - دماوند با بزرگی "هفت و یک دهم درصد" ریشتر به وقوع پیوست. نقل شده كه در این زلزله، عمارت سفارت بریتانیا در تهران خسارت برداشت. فاصله زمانی بین اولین زلزله تاریخی و آخرین آن در تهران یعنی از سال 745 میلادی تا سال 1830، حدود 1090 سال است.
در طول 1090 سال، ما 6 زلزله بزرگتر از 7 ریشتر در ناحیه‌ای به شعاع حداکثر 100 کیلومتر از مرکز کنونی شهر تهران داشته‌ایم که اگر به فاصله زمانی متوالی زلزله‌های روی داده دقت کنیم، می‌بینیم که بین زلزله سال 740 و زلزله 855، حدود 115 سال، و بقیه به ترتیب 103 سال، 219 سال، 488 سال و در نهایت بین آخرین زمین‌لرزه بزرگ‌تر از 7 ریشتر در محدوده اطراف تهران و زلزله ماقبلی، 165 سال فاصله زمانی وجود دارد. پس مشاهده می‌شود که توزیع زمانی زمین‌لرزه‌ها در یک بازه نسبتا طولانی 1090 ساله، توزیع یکنواختی نبوده و فواصل زمانی رویداد زمین‌لرزه‌ها متفاوت است. در برآورد دوره بازگشت زلزله فرض می‌شود که زلزله‌ها در فاصله زمانی مورد نظر به‌صورت یکنواخت توزیع شده‌اند، بدین معنی که در مثال بالا اگر 6 زمین‌لرزه بزرگ داریم که فاصله بین آنها 5 قسمت خواهد بود، زمان کل رویداد از آغازین تا آخرین رویداد؛ یعنی 1090 سال را به عدد5 تقسیم كنیم، دوره 218 سال به دست می‌آید و لذا خواهیم گفت که دوره بازگشت زلزله با بزرگای 7 ریشتر یا بزرگ‌تر از آن، برای گستره‌ای به‌ شعاع 100 کیلومتری اطراف مرکز کنونی شهر تهران، 218 سال خواهد بود. حال اگر آخرین زمین‌لرزه تهران (سال 1830 میلادی) را در نظر بگیریم 218 سال بعد از آن، سال 2048 میلادی خواهد بود، البته استنباط این نکته از دوره بازگشت زلزله، بدین‌صورت که حدود 37 سال دیگر زلزله بزرگ دیگری در نزدیکی تهران رخ می‌دهد، استنباط نادرستی است. چون توزیع زمانی وقوع زلزله یکسان نیست و ممکن است فردا یا 200سال آینده زلزله بزرگ در تهران رخ دهد.
نتایج تحقیقات شما نشان می‌دهد، تهران پرخطرترین شهر كشور به لحاظ شاخص زلزله است. این موضوع می‌تواند زمینه قوی مهاجرت معكوس از تهران باشد؟ كدام شهرها برای سكونت تهرانی‌ها امن‌تر است؟
با توجه به توزیع کانون‌های زلزله در اقصی نقاط کشور، تهرانی‌ها به هر کجای ایران که مراجعت کنند از خطر زلزله مصون نخواهند بود. جابه‌جایی جمعیت به صورت مکانیکی عملیاتی نیست.
مركز تحقیقات مسکن و ساختمان کل استان‌های کشور را از لحاظ فعالیت لرزه‌ای تفکیک کرده است که در این بین استان‌های مازندران، گیلان، تهران، قزوین خراسان شمالی، آذربایجان شرقی استان‌های خطر‌پذیر هستند و استان اصفهان نیز کم‌خطر‌پذیر‌ترین استان به لحاظ شاخص زلزله است.
اینکه عنوان می‌شود خطر زلزله را در کشورمان جدی بگیریم حرفی کاملا بجا و منطقی است، اما موضوع این است که این مساله باید به صورت پیوسته باشد این در حالی است که در حال حاضر دامنه توجه به زلزله در کشورما کاملا ابعادی نوسانی دارد به طوری که یک هفته خطر زلزله در کانون توجه افکار عمومی‌قرار می‌گیرد و هفته بعد کاملا به وادی فراموشی سپرده می‌شود.
از نگاه عملی ما نیازمند به یک دیدگاه کارشناسی، پیوسته و دقیق به زلزله هستیم و نباید در این راستا رویکردی نوسانی در نظر گرفته شود؛ چون این کشور زلزله‌خیز است.
چرا شهرهای پرجمعیت، مناطق زلزله خیز شناخته شده‌اند؟ ارتباطی بین تراكم جمعیت با گسل وجود دارد؟
یک پدیده جالبی در کشور ما وجود دارد؛ به طوری که بین توزیع مراکز زلزله و توزیع مراکز جمعیت یک همخوانی حیرت‌انگیزی وجود دارد؛ یعنی اگر قرار باشد محل وقوع زلزله‌هایی را که رخ داده در نقشه نشان کنیم همانند آن است که مراکز جمعیتی را نشان داده‌ایم. علت آن هم این بوده که در گذشته جاهایی که شکستگی گسل وجود داشته بسترهای مناسبی برای دسترسی به منابع آبی بوده است و همین امر باعث تجمیع جمعیت در چنین مراکزی از گذشته تاکنون شده است. ازاین رو رویداد زلزله به دلیل شرایط زمین شناختی از یک طرف و همخوانی توزیع مراکز جمعیتی با کانون‌های زلزله از سوی دیگر باعث شده تا كشور ما با پدیده‌ای خاص به نام زلزله مواجه باشد.
شما در عین حال كه زلزله قریب‌الوقوع در تهران را رد نمی‌كنید، مهاجرت معكوس به سایر شهرها را نیز راه‌حل منطقی نمی‌دانید. پس چگونه می‌توان تلفات زلزله احتمالی را كاهش داد؟
همخوانی کانون‌های زلزله با مراکز پرجمعیت و ساخت‌وسازهای بی‌کیفیت باعث شده است تا تلفات سازه‌ای و تلفات غیرسازه‌ای (جانی) در کشور ما در اثر وقوع هر زلزله‌ای به مراتب بیشتر شود. به عنوان مثال، زلزله بم کمتر از 40 هزار نفر تلفات جانی به دنبال داشت که مشابه همان زلزله در ژاپن و کمی‌ بزرگتر فقط یک مورد تلفات جانی داشت که آن هم به دلیل حمله قلبی بود. برای مقاوم‌سازی بناها در برابر زلزله، مرکز تحقیقات ساختمان در حال حاضر طرحی را در دست بررسی دارد که اجرایی شدن آن فعلا به صورت داوطلبانه است، اما به‌کارگیری آن به طور قطع ساختمان‌ها را در برابر زلزله مقاوم خواهد کرد. در قالب این طرح به کارگیری مصالح استاندارد مورد تایید مرکز تحقیقات مسکن و ساختمان از جمله شرایط مقاوم‌سازی ساختمان‌ها است كه ناظر مرکز تحقیقات با سازنده‌های داوطلب قراردادی منعقد می‌کند و سپس در مراحل مختلف از بابت انطباق با استانداردهای مقاوم بودن بنا در برابر زلزله نظارت دقیق به عمل می‌آورد. میزان تعرفه این نظارت 20 درصد از هزینه تمام شده بنا در هر مترمربع است.
شك‌ و شبهه به برخی نتایج گزارش 10 سال ‌پیش جایكا (آژانس همكاری‌های بین‌المللی ژاپن): ماهیت واقعی گسل‌های ری و كهریزك هنوز اثبات نشده است
مطالعات مركز‌تحقیقات مسكن نشان می‌دهد مراكز پرجمعیت در كشور اغلب روی كانون‌های زلزله تشكیل شده است

هرگز اين چهار چيز را در زندگيت نشكن

.......................اعتماد ، قول ، رابطه و قلب ؛

.....................................يرا اينها وقتي مي شكنند صدا ندارند ، اما درد بسياري دارند ...

...چارلز ديكنز ...
برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.