• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 3120)
چهارشنبه 11/1/1389 - 17:53 -0 تشکر 192258
شکستنی است؛ با احتیاط حمل شود!

با سلام

 

دانستنی های پوکی استخوان

سال ها طول کشید تا پزشکان فهمیدند که علت قوز کردن و خمیدگی برخی از سالمندان، ابتلا به پوکی استخوان است، بیماری خاموش و مهم قرن که توجه بسیاری از پزشکان را به خود جلب کرده، پوکی استخوان یا استئوپوروز، حالتی است که در اثر تخریب بافت استخوانی و کاهش توده استخوانی به شکستگی استخوان منجر می شود.

بافت استخوان شبیه کندوی عسل است

اگر بتوانیم ساختمان داخل بافت استخوانی را با میکروسکوپ ببنیم، در حالت طبیعی شبیه کندوی عسل است که با تخریب بافت استخوانی در این کندو اندازه فضاهای خالی بزرگ تر می شود و به عبارتی پوک تر می شود، به این ترتیب، استخوان ها نازک و شکننده می شوند، به حدی که به راحتی و حتی به خودی خود می شکنند (به خصوص در ناحیه سر استخوان ران که در گودی استخوان لگن جا دارد، ستون مهره ها و مچ دست).

سن شروع و شیوع

در زنان پوکی استخوان چهار برابر مردان دیده می شود. در سال های بعد با یائسگی، به خصوص در سال های اول، معمولا قدرت استخوان با سرعت زیادی کاهش می یابد. سپس این سرعت کم می شود ولی روند پوکی استخوان ادامه می یابد. زنان، مخصوصا آنها که بیشتر از 60 سال دارند بیشترین مبتلایان به پوکی استخوان اند. در مردان با افزایش سن، کاهش ناگهانی و عمده هورمون های جنسی، چنان که در زنان اتفاق می افتد، پیش نمی آید. کاهش تراکم و قدرت استخوان در آنها خیلی آهسته تر اتفاق می افتد. اما در 65 تا 70 سالگی، زنان و مردان با یک سرعت استخوان های خود را از دست می دهند.

علایم و عوارض

چنان که قبلا گفته شد، ممکن است دچار پوکی استخوان باشید، بدون آن که از بیماری خود اطلاع داشته باشید، به همین سبب است که پوکی استخوان «بیماری خاموش» و یا «بیماری بی سر و صدا» نامیده می شود. در مراحل اولیه بروز پوکی استخوان، علایم آن به ندرت ظاهر می شود، که این ظاهر نشدن علایم تشخیص بیماری را دشوار می کند.
شکستگی خود به خود یا با کمترین ضربه بر استخوان ها مخصوصاً در نواحی ران و لگن، کمر و ستون مهره ها که غالبا این اولین علامت است.
- کمر درد شدید در نقطه ای خاص که نشانه شکستگی است.
- قوز پشت که موجب انحنای پشت یا قوز درآوردن می شود.
- کوتاه شدن قد.
- بعضی از محققان عقیده دارند افتادن دندان ها در سال های بالا نیز ناشی از همین پوکی استخوان است.

بیماری خاموش

پوکی استخوان، بیماری خاموش نیز نامیده می شود، زیرا ممکن است شما متوجه هیچ علامتی نشوید، طی سال ها ممکن است استخوان هایتان را از دست بدهید، اما ندانید که پوکی استخوان دارید، تا زمانی که ناگهان یکی از استخوان هایتان بشکند. بعضی مواقع، وجود برخی از بیماری ها مثل پرکاری تیرویید، کم کاری غده جنسی، آرتریت روماتویید، یا مصرف بعضی از داروها مثل کورتن و لووتیروکسین باعث کم شدن قدرت استخوان ها و در نتیجه پوکی آنها می شود.

عوامل خطر

- وزن: وزن کم بانوان بسیار لاغر باعث کم شدن قدرت استخوان هم می شود (زنانی که دارای اضافه وزن اند، معمولا در معرض خطر نیستند ولی احتمال ابتلا به ناراحتی های دیگر در آنها زیادتر است.)
- ورزش نکردن: فعالیت نداشتن، کاهش توده های استخوان را تسریع می کنند. ورزش مناسب به افزایش مقدار استخوان و سلامت بیشتر شما کمک می کند.
- کمبود کلسیم: کلسیم استخوان ها را قدرتمند می کند. اگر به قدر کافی کلسیم مصرف نمی کنید بدن شما سلول های استخوانی را تخریب می کند تا کلسیم مورد نیاز خود را از آنها به دست آورد.
- سیگار کشیدن: زنانی که سیگار می کشند بیشتر از آنها که سیگار نمی کشند به پوکی استخوان (و سایر بیماری ها) دچار می شوند. بعضی داروهای تجویزی نظیر کورتن که در درمان آرتروز و آسم استفاده شود ( از دکتر خود در این مورد سوال کنید).
- برنامه غذایی پروتئین
- کمبود ویتامین D
مصرف لبنیات و منابع غذایی کلسیم از پوکی استخوان جلوگیری می کند یا شدت آن را کاهش می دهد.
نور آفتاب، عامل اصلی افزایش میزان ویتامین D در بدن است.
تحرک جسمانی از پوکی استخوان پیشگیری می کند.

عوامل مستعد کننده

عوامل مستعد کننده ای که قابل کنترل نیستند:
- جنسیت: زنان بسیار بیشتر از مردان به پوکی استخوان و شکستگی ناشی از آن دچار می شوند (در واقع 4 برابر آقایان) زیرا زنان از ابتدا تراکم استخوان کمتری دارند و بیشتر هم عمر می کنند.
-سن: با افزایش سن احتمال بروز پوکی استخوان بیشتر می شود.
- شروع یائسگی: استروژن هورمون زنانه ای است که از کاهش توده استخوان جلوگیری می کند. تولید استروژن در تخمدان ها بعد از یائسگی متوقف می شود. در نتیجه، از دست رفتن توده استخوان تسریع می شود. زنانی که یائسگی زودرس دارند (قبل از 45 سالگی)، مانند بانوانی که تخمدان های آنها را با جراحی برداشته اند بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخوان اند.
- سابقه خانوادگی: وراثت بر مقدار استخوان های شما و سرعت از دست دادن آنها تأثیر دارد، اگر مادر شما شکستگی لگن یا مهره، ساعد و ... داشته باشد، احتمال ابتلای شما به شکستگی دوبرابر افراد دیگر است.
- استخوان بندی ظریف و کوچک: بانوانی که دارای استخوان های کوچک بوده، کوتاه قد و یا لاغر هستند، به خاطر وجود توده استخوانی کمتر، مستعد بروز پوکی استخوان اند.
- نژاد: بانوان اروپایی شمالی یا افراد ساکن آسیای جنوب شرقی، بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخوان اند.
- بعضی از بیماری ها: بیماری هایی نظیر بیماری تیروئید، پاراتیرویید، غدد جنسی، و غده فوق کلیوی می توانند به پوکی استخوان منجر شوند.

توده استخوانی

توده استخوانی هر فرد معمولا در 30 تا 35 سالگی به بیشترین حد خود می رسد. پس از این سن، کم شدن توده استخوان به صورت یک روند طبیعی آغاز می شود. در واقع با افزایش سن، مقدار استخوانی که تخریب می شود، بیشتر از مقداری است که ساخته می شود.

تشخیص بیماری

- معاینه جسمانی:
معاینه و سابقه پزشکی کمک می کند تا مشخص شود آیا در معرض پوکی استخوان هستید یا نه؟ پزشک تان می تواند به شما کمک کند تا برنامه پیشگیری برای خود تعیین کنید.
- پرتوهای X و عکس های رادیولوژی:
معمولا برای تشخیص پوکی استخوان از رادیولوژی استفاده نمی شود، ولی گاهی اوقات، وقتی به دلایل دیگری عکس رادیولوژی گرفته می شود، پوکی استخوان را که نسبتا زیاد باشد هم در فرد مشخص می کنند.

نمونه ای از شکستگی ها

از نمونه های شکستگی های خود به خودی این است که شاید روزی که فرد خم می شود تا ساک خرید روزانه اش را بردارد و به خرید برود، دردی شدید در پهلویش احساس می کند و بعدا متوجه می شود که دنده ای شکسته دارد. وقتی بیماری خیلی شدید باشد، فشارهای خفیفی مثل خم شدن به جلو، بلند کردن جاروبرقی، عطسه یا سرفه کردن می تواند باعث شکستگی مهره شود. شکستگی های ناحیه لگن، معمولا در اثر افتادن و سقوط کردن فرد رخ می دهند. این شکستگی ها در بین شکستگی های دیگر از همه بدتر است، زیرا می تواند حتی خطر مرگ در پی داشته باشد. نیمی از افرادی که هم زنده می مانند معمولا تا آخر عمر علیل بوده، چنانچه نمی توانند بدون مراقبت دایمی آشنایی یا پرستاری زندگی کنند و برای همه عمر به عصا یا چهار پایه های مخصوص راه رفتن افراد معلول (واکر) نیاز دارند.
کوتاه شدن قد، روند طبیعی افزایش سن است، چناچه کاهش قد قابل توجیه بیش از 2/5 سانتی متر باشد(نسبت به 20 سالگی) ، ممکن است همین، اولین علامت پوکی استخوان باشد.
منبع:هفته نامه سلامت- 242

یا علی

 
سیب‌سرخ‌60- غریبی‌آشنا       وبلاگم: ماه تابان من 

پنج شنبه 12/1/1389 - 15:26 - 0 تشکر 192360

ممنون از بحثت. اول كه اومدم توی تاپیكت به هوای این بودم كه در مورد قلب باشه! چون میگن شكستن قلب و اینطور چیزا! اما الان كه فكر میكنم میبینم اون باید توی انجمن عاطفی باشه تا سلامتی.

حال بریم سر اصل تاپیك!
شایعترین بیماری در كشور ما هم همین پوكی استخوانی هست كه بهش اشاره كردید. درسته؟

موفق باشید.

هرگز اين چهار چيز را در زندگيت نشكن

.......................اعتماد ، قول ، رابطه و قلب ؛

.....................................يرا اينها وقتي مي شكنند صدا ندارند ، اما درد بسياري دارند ...

...چارلز ديكنز ...
جمعه 13/1/1389 - 1:7 - 0 تشکر 192428

با سلام و تشکر از مطب زیباتون ...در مورد اثر لووتیروکسین در پوکی استخوان لطفا توضیح بیشتری بفرمایید ...و با اجازتون یک مطلب رو اضافه میکنم ... اونم اینه که یکی از عللی که باعث کا هش پوکی استخوان در زنان چاق میشه اینه که در بافت چربی مقداری استروزن تولید میشه که این مسئله باعث کاهش پوکی استخوان میشه ،خوشحال می شم اگه توضیحات مد من عزیز رو هم در این زمینه داشته باشیم .

یا من اسمه دواء و ذکره شفاء

شنبه 14/1/1389 - 13:32 - 0 تشکر 192685

سلام به تمامی همراهان انجمن... بله با دکتر هلث در مورد تولید استروژن در بافت چربی موافقم. اما در مورد داروهایی که استئوپنی و در نتیجه استئوپوروز میدن باید این داروها رو که در راس علل هستن نام برد: کورتون یا کورتیکواستروئیدها، هپارین در دراز مدت، داروهای ضد تشنج و لووتیروکسین هم در دوزهای بالا استئوپنی میده.
بازم به خاطر همراهی دوستان تشکر می کنم. خوشبختانه در سال 89 شروع طوفانی داشتید. غافلگیر شدم!!

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

شنبه 14/1/1389 - 13:54 - 0 تشکر 192694

این هم یه تصویر از یه مهره که به علت استئوپوروز دچار شکستگی شده است. تو این عکس می تونید کاهش ارتفاع مهره شکسته و نیز استئوپنی(کاهش تراکم استخوانی) مهره های مجاورش رو مشاهده کنید.

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

يکشنبه 15/1/1389 - 21:35 - 0 تشکر 192907

با سلامی بهاری خدمت تمام عزیزان ...و با تشکر از مدمن برای توضیحاتتون و همینطور تصویر جالبتون...برام این سوال پیش اومده که ایا لووتیروکسین در دوز های درمانی هم باعث استئوپروز میشه؟ اکه اطلاعاتی دارین ارائه بفرمایید ...ممنون میشم.

یا من اسمه دواء و ذکره شفاء

دوشنبه 16/1/1389 - 17:12 - 0 تشکر 193053

سلام به نظرم در دوز درمانی مشکلی نباشه چون متن text نوشته excessive doses که بیشتر دوزهای بالاتر از معمول یعنی بالاتر از دوز درمانی موردنظر است...ولی مطمئن مطمئن نیستم.

تنت به ناز طبيبان نيازمند مباد

it is god who cures 

مدير انجمن بهداشت و سلامت

دوشنبه 16/1/1389 - 21:25 - 0 تشکر 193092

سلام و ممنون...من هم مطلب اضافه تری از شما پیدا نکردم اما موندم که اگه مثلا فردی به دلیل تیروییدکتومی گاهی جهت تعادل متابولیسم مجبوره روزی 3 تا لوتیروکسین مصرف کنه ایا این عارضه براش هست یا نه ...به هر حال ممنونم.

یا من اسمه دواء و ذکره شفاء

سه شنبه 24/1/1389 - 22:25 - 0 تشکر 194679

با سلام
همه ما دوست داریم استخوان‌هایی محکم و قوی داشته باشیم اما از آنجا که اغلب ما فکر می‌کنیم در معرض ابتلا به پوکی‌استخوان نیستیم، به فکر پیشگیری هم نمی‌افتیم.

در رابطه با این بیماری باورهای درست و غلطی وجود دارد که به آن اشاره می‌کنیم.

*ابتلا به پوکی‌استخوان منشا هورمونی دارد : درست است.
بافت استخوانی مرتبا در حال تخریب و بازسازی است اما تعادل بین این دو حالت در دوران یائسگی به هم می‌خورد. کاهش هورمون استروژن سبب انسجام کلسیم خارج استخوانی می‌شود و از آنجا که استخوان دیگر درست ساخته نمی‌شود، به مرور ضعیف و سست می‌شود و فرد پوکی‌استخوان می‌گیرد. فردی که دچار پوکی استخوان می‌شود در عین حال که تراکم استخوان‌هایش کاهش می‌یابد، میکروساختارهای استخوانی‌اش هم دچار اختلال می‌شوند.


یا علی

 
سیب‌سرخ‌60- غریبی‌آشنا       وبلاگم: ماه تابان من 

چهارشنبه 25/1/1389 - 23:15 - 0 تشکر 194902

با سلام
*تمامی زنان به پوکی‌استخوان مبتلا می‌شوند: اشتباه است.
هر چه سن افزایش پیدا می‌کند، احتمال ابتلا به پوکی‌استخوان بالاتر می‌رود. معمولا 10 سال بعد از یائسگی هر سال تراکم استخوان به میزان یک یا دو درصد کاهش می‌یابد. با این حال همه چیز به وضعیت بدنی در 50 سالگی بستگی دارد. وراثت، نوع تغذیه، هورمون‌ها، شیوه زندگی و وزن در محکم یا سست بودن استخوان‌ها تاثیر دارند. سیگاری‌ها و زنان لاغر، خانم‌هایی که پیش از موقع یائسه شده‌اند (قبل از 45 سالگی) یا افرادی که تحت درمان‌هایی مثل مصرف کورتیزون یا درمان‌هایی بهبود سرطان پستان هستند بیشتر در معرض ابتلا هستند.

یا علی

 
سیب‌سرخ‌60- غریبی‌آشنا       وبلاگم: ماه تابان من 

سه شنبه 31/1/1389 - 8:0 - 0 تشکر 196264

با سلام
*در افراد مبتلا, احتمال شکستگی بالاست: درست است.
بعد از 50 سالگی علایم پوکی استخوان در 3/1 زنان و 8/1 مردان ظاهر می‌شود. مهم‌ترین اندام‌های درگیر، نوک انگشتان،‌ران و ستون فقرات است که دچار شکستگی‌های بسیار ریز می‌شوند. پوکی‌استخوان سبب کاهش چند سانتی‌متری قد و خمیدگی کمر می‌شود.

یا علی

 
سیب‌سرخ‌60- غریبی‌آشنا       وبلاگم: ماه تابان من 

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.