• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
بهداشت و سلامت (بازدید: 10221)
جمعه 30/11/1388 - 12:7 -0 تشکر 183807
╫ درمان وســـواس

لا اسئلکم علیه اجراً
             لوط قوی

 "وسواس" از اختلالات اضطرابی انسانهاست که ایه ی زیست شناختی دارد. وسواس گاهی از کودکی شروع می شود ولی نمونه های آن را در تمام گروههای سنی می توان مشاهده کرد.
این یکی از شایع ترین رفتارهای درونی انسان است و نیرویی بی ریشه ولی قویست که انسان را به انجام و یا بازداشتن از اعمالی وادار می کند. در آیاتی از قرآن کریم وسواس به معنی افکار بیهوده و مضری آمده که در ذهن خطور می کند. وسواس به عنوا بیماریی پیچیده ، آزار دهنده و اسارت آور معرفی شده است که شخص را مجبور می کند تا رفتاری بر خلاف میل و اراده انجام دهد و با آن که می داند افکار و رفتارش بیهوده است ولی خود را در رهایی از آن ناتوان می بیند.
مبتلا شدن یکی از اعضای خانواده به این اختلال، علاوه بر اینکه احتمال دارد الگوی دیگران مخصوصاً کودکان واقع شود. یقیناً اثر سویی در کارکرد نظام خانواده خواهد داشت؛ بطوریکه بیم آن می رود مسائل مهم زندگی مورد غفلت قرار گیرد و یا به علت ترس و شرمندگی از فاش شدن نشانه های وسواس نزد دیگران، خانواده از معاشرت با دوستان و اقوام دوری نماید. از این رو به شناسایی و راههای پیشگیری از آن می پردازیم به امید آنکه شاهد شکل گیری خانواده های سالم و بالنده باشیم.
به امید آن روز
تعریف وسواس :
"وسواس" عبارت است از رفتارها، عقاید ، افکار یا تصوراتی که تکرار شونده و پایدار هستند. برخی معتقدند که وسواس نوعی غریزه واخورده و ناخودآگاه است. حالتی که در ان فکر، میل یا عقیده ای خاص که اغلب وهم آمیز و اشتباه است، آدمی را در بند خود می گیرد، بطوریکه اختیار و اراده را از او سلب می کند.

نشانه های وسواس
1– ترس : فرد وسواسی همواره می ترسد که دچار حادثه ناگوار شود( اگر از خیابان عبور کنم، تصادف خواهم کرد) بیمار حتی گاهی برای رهایی از ترس خود که البته کاملاً بی دلیل است دست به کارهای خطرناک می زند.
2 – اجبار و لزوم : فرد در خود احساس الزام به انجام عملی دارد و ناچار است اعمال و رفتاری را به صورت اجباری انجام دهد، بطوریکه فرد با وجود آگاهی از بیماری اش خود را مجبور به انجام رفتارهای تکراری می داند.
3 – احساس ناتوانی : در مواجهه با مشکل، احساس ناتوانی و درماندگی می کند و قادر به کنترل آن نیست.
4 – دقت و نظم افراطی : فرد در تکرار رفتارهای وسواسی دقیقاً از نظم و ترتیب خاصی پیروی می کند که موجب آزار اعضای خانواده می شود.
5 – پرخاشگری : گاهی برای انجام رفتارهای وسواسی دست به کارهایی می زند که با پرخاشگری و عصبانیت و حتی خودآزاری همراه است.
6 – وارسی کردن : شخص وسواسی وقتی کاری می کند از انجام آن اطمینان ندارد. مثلاً موقع خروج از منزل دچار تردید می شود: «آیا در را قفل کرده ام؟» «آیا گاز را خاموش کرده ام ؟» و ...
7 – شک در انجام فرائض دینی : مثلاً هنگام نماز خواندن وقتی اعمال اولیه را انجام می دهد به این فکر می افتد که آیا تکبیرة الاحرام را گفته یا نه ؟ رکعت سوم است یا چهارم؟ وضو را صحیح انجام داده یا نه ؟
8 – تکرار : فرد عملی را بارها انجام می دهد، مثلاً دست خود را بارها و بارها می شوید تا شاید آرام بگیرد.
9 – آداب و رفتار خرافی : چنانچه فردی به این نوع وسواس مبتلا شده با شد به برخی از اشیاء خاص حساسیت نشان می دهد. ممکن است معتقد باشد اگر موقع خروج از منزل به شی ء خاص (قفل، دستگیره) دست نزند اتفاق بدی می افتد و یا اشیاء و روزهای خاصی را نحس و یا موجب بدشانسی می داند.

انواع وسواس
اختلال وسواس به صورتهای زیر نمایان می شود:
1 – وسواس فکری: افکار و تصاویر ذهنی که خارج از کنترل هستند و فرد را تحت تأثیر قرار داده ، موجب ناراحتی او می شوند، مانند نگرانی دائم از وقوع یک حادثه و یا ترس از آلوده شدن به میکروب، عفونت و بیماری.
2 – وسواس عملی : اعمالی اجباری هستند که بیمار بارها و برطبق نظم خاصی برای از بین بردن افکار وسواسی خود انجام می دهد، این کارها نه تنها جنبه منطقی ندارند بلکه کاملاً بیهوده به نظر می رسند، مانند:وارسی و یا شستشوی بیش از حد، شمارش ، دقت بیش از اندازه و ذخیره سازی یا انبار نمودن و ... بطور کلی وسواس عملی همانند ترمزی فرد را از انجام کارها باز می دارد.

ریشه های خانوادگی وسواس :
علت وسواس دقیقاً شناخته نشده است ولی برخی از عوامل مؤثر در بروز آن را می توان ذکر کرد:
1 – وراثت : فرزندانی که والیدن آنها به وسواس مبتلا بوده اند بیش از افراد دیگر به این عارضه دچار می شوند.
2 – عوامل بیولوژیکی: در بیماری های خاص، بخشی از مغز دچار آسیب شده و فرد رفتار وسواسی از خود نشان می دهد که کاملاً جنبه بیولوژیکی دارد. اینگونه افراد حتماً باید برای دارو درمانی به روانپزشک مراجعه نمایند.
3- یاد گیری : فرزندانی که با افراد وسواسی در خانواده تعامل بیشتری داشته باشند احتمال بروز بیماری در آنها زیادتر است.
4 – سخت گیری : کنترل بیش از حد والدین نسبت به فرزندان احتمال برانگیخته شدن (شکل گیری) بیماری وسواس را در آنها بیشتر می کند.
5 – بیماری دوران کودکی : گاهی آسیب های مغزی در دوران کودکی به دلیل ابتلا به بیماریهای مختلف نیز در بروز وسواس مؤثر است.

ویژگیهای اختلال شخصیت افراد وسواسی :
- معمولاً توانایی بیان عواطف گرم و لطیف را ندارند.
- به احساسات دیگران توجه نمی کنند و بر آنچه خود قبول دارند اصرار می ورزند.
- در انجام کار و مثمرثمر بودن، تمرکز افراطی دارند.
- سخت کوش هستند ولی به علت توجه زیاد به جزئیات ، قادر نیستند به اصل مسائل بپردازند.
- به علت ترس از اشتباه کردن، دچار تردید در تصمیم گیری هستند و احساس بلاتکلیفی می کنند.
- معمولاً کارها را ناتمام می گذارند.
- اغلب افرادی خشک به نظر می رسند.
- چون به شیوه ای از پیش تعیین شده بارها رفتاری را تکرار می کنند، عده ای آنها را ماشینهای زنده توصیف کرده اند.

توصیه های اساسی پیشگیری و درمان :
1 – شرایط پرتنش خانوادگی ، بیماری وسواس را تشدید می کند، سعی کنیم محیط خانواده را آرام سازیم.
2 – اعضای خانواده از قضاوت، انتقاد یا مسخره کردن رفتارهای وسواسی بیمار خودداری نمایند.
3 – خانواده باید بپذیرد که وسواس نیز یک بیماری است، با درک این موضوع بهتر می توان به بیمار کمک کرد.
4 – در بسیاری از موارد نباید منتظر پاسخ های درمانی سریع و آنی بود، بلکه باید هر گونه پیشرفتی (حتی اندک) را در درمان موفقیتی بزرگ دانست و آن را تقویت کرد.
5 – در برخورد با بیمار از سرزنش های کلامی مانند «نکن» ، «نشور» و «مگر نمی دانی این کار را نباید بکنی: اکیداً پرهیز نمائیم، زیرا به جای کمک کردن موجب تشدید بیماری می شویم.
6 – از مراقبت بیش از حد فرد مبتلا خودداری کنیم، اغلب بهتر است کاری با او نداشته باشیم.
7 – سعی کنیم اعتماد به نفس بیمار را تقویت کنیم.
8 – وسواس یک بیماری اضطرابی است با پذیرش بی قید و شرط و همدلی بیمار در تقلیل اضطراب او بکوشیم.
9 – همکار و همیار بیمار باشیم تا زودتر به نتیجه برسیم، حمایت یکی از اعضای خانواده و یا یک دوست خوب می تواند روند درمانی را سرعت ببخشد.
10 – رفتار درمانی نیازمند شکیباییش، بردباری و ... است ، پس در بالا بردن پایداری، دانش و بردباری فرد بیمار تلاش کنیم.
11 – ثبات و پایداری خود را در کمک به بیمار حفظ کنیم.
12 – در روزهایی که بیمار آرامش دارد او را دلگرم و تشویق کنیم تا بتواند راه مثبت مبارزه با افکار ناخوشایند را تا انتها ادامه دهد.
آنچه که در بالا گفته شد عوامل کاهش دهنده و پیشگیری کننده است ؛ باید بدانیم که وسواس بیماری ای است که با خود درمانی از بین نمی رود و برای درمان باید به متخصص (روانشناس بالینی و یا روانپزشک) مراجعه کرد.

منبع: سایت پارسی طب


دوشنبه 24/12/1388 - 15:35 - 0 تشکر 190089

یکی از داروهای بسیار موثر در درمان وسواس داروهای گروه SSRI هست که معروفترین وپراستفاده ترینشون فلوکستین نام داره

ومن الله التوفیق

یا من اسمه دواء و ذکره شفاء

دوشنبه 24/12/1388 - 16:7 - 0 تشکر 190093

شاید بهترین راه درمان وسواس پایبندی به مذهب باشه مثلا در بحث طهارت اگر فرد بداند چیزی که پاک بوده و حالا در عدم پاکی آن تردید دارد، از نظر احکام شرع پاک به حساب می آید دیگر مدام چیزی را با توهم نجس بودن نمی شوید یا مثلا وسواسی که در برخورد با دیگران دارد که از آن به بدگمانی تعبیر می شود، اگر بدانی طبق صریح قرآن بدگمانی گناه به حساب می آید، سعی می کند از آن پرهیز کند.
همچنین در سوره مبارکه ناس از شر وسوسه گر خناس به خداوند پناه می بریم. وسواس و احساس ناخوشایند نسبت به اشیا و افراد ناشی از ضعف ایمان است که قطعا با تقویت ایمان می توان از آن نجات یافت.

هنگامي که مقدمات نعمتها به شما مي رسد دنباله آن را به واسطه کمي شکر گزاري از خود دور نسازيد .
دوشنبه 24/12/1388 - 17:3 - 0 تشکر 190114


بحث جالبی بود خوبه که اینجا داره برای این مورد اطلاع رسانی میشه و خداییش بد دردیه حالا این وسواس تو هر چی که باشه. اگر بیشتر راهنمایی کنید خیلی بهتره.

خورشید آرزوی منی گرمتر بتاب
سه شنبه 25/12/1388 - 23:30 - 0 تشکر 190367

وسواس در واقع، فکر یا تصویری است که به رغم اراده انسان،به هشیاری(ذهن) وی هجوم می آورد،سازمان روانی را تحت سیطره خود قرار می دهد و اضطراب گسترده ای را در فرد بر می انگیزد.1


این افکار مزاحم،غالباً بیمار را به تکرار برخی کارها و اعمال بی فایده وا می دارد. بیمار با اینکه می داند این افکار و اعمال غیر منطقی و بی فایده است؛ اما نمی تواند خود را از چنبره آنها رهایی بخشد بلکه خود را مجبور به انجام آنها می بیند. این اعمال اجباری ، زندگی فرد را مختل می کند و و قت زیادی را از او می گیرد. علاوه بر اینکه واکنش منفی اطرافیان را نیز بر می انگیزاند و موجب تمسخر یا مخالفت علنی دیگران می شود. در نتیجه این روند به پنهان کاری،تردید، تشویش،عدم اعتماد به نفس و در مراحل شدیدتر افسردگی و... می انجامد.2 بنابراین (وسواس) یکی ار بیماریهایی است که از پیچیدگی زیادی برخوردار است و در صورتی که درمان نشود،زندگی فردی و اجتماعی بیمار را مختل می کند و مشکلات جدی تری نیز برای اطرافیان فرد وسواسی به وجود می آورد.

منبع: پرسش ها و پاسخ های دانشجویی

يکشنبه 1/1/1389 - 15:45 - 0 تشکر 191096

عنوان:رابطه مناسک وضو بر کاهش اختلال وسواس فکری-عملی کلید واژه ها:مناسک وضو،اختلال وسواس فکری-عملی،پرسشنامه مادزلی نوع مطلب:تولیدیهدف از پژوهش حاضر رابطه مناسک وضو بر کاهش اختلال وسواس فکری-عملی می باشد که از روش آزمایشی از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون بدون گروه کنترل استفاده شده است. دراین پژوهش تعداد 5 نفرازافراد مؤنث جامعه دارای اختلال وسواس روی اعتقادات مذهبی اسلامی بین سنین 27-19 سال که تحت نظر روانپزشک نیستندو دارو مصرف نمی کنند، پس از مصاحبه و پرکردن پرسشنامه30 سؤالی وسواس فکری- عملی مادزلی (MOC) به صورت غیرتصادفی انتخاب شدند. سپس ازاین افراد خواسته شد تا به مدت 2 ماه مناسک وضو را بلافاصله بعد از هر وعده غذایی (روزی سه مرتبه)انجام دهند و بعدازاین 2 ماه نیز پرسشنامه مادزلی که علاوه برنمره کلی دارای پنج مقیاس فرعی است به آنان داده شد و نتایج حاصل با روش تحلیل آماری t وابسته و در سطح معناداری (05/0> p) موردارزیابی قرارگرفت و مشاهده گردید که در مقیاس نمره کلی، شستشو و کندی- تکرار تفاوت معنادار بوده است در صورتی که در مقیاس وارسی و تردید- وظیفه شناسی تفاوت معناداری مشاهده نشده است. نام نویسنده:ریحانه سادات احسانی طبائی زواره(پایان نامه کارشناسی)

شنبه 25/10/1389 - 21:34 - 0 تشکر 274391

خودتلقینی:

وسواس فکری من به سلامتی مبدل خواهد شد. وفکرم درست کار می کند و فوبیا در من بتدریج به سلامتی مبدل می شود. وخدا در این راه مرا کمک می کند

همه کس را به خاطر همه چیز می بخشم.شما هم ببخشید.

همه بیماران شفا داده می شوند...اگر خداوند بهخواهد و بتدریج بهبودی پیدا می کنند وبتدریج سلامتی کامل دست می یابند.



چهارشنبه 11/12/1389 - 14:14 - 0 تشکر 293136

جناب spyp61 سلام عرض میکنم

آدم وسواسی نه نجس است نه بد نه خبیث.آدم وسواسی بیمار است مثل هر بیماری دیگر.علت ایجاد آن شرایط زندگی آدم هاست.خانواده های سختگیر و کمال گرا که آن ها خود وسواسی هایی اند که متاسفانه درمان نشده اند و این بیماری را با رفتارشان به فرزندشان منتقل کرده اند.ریشه وسواس از نظر من ،احساس
عدم امنیت است.افراد وسواسی خودشان را بد و گناهکار میدانند.در حالی که همه ما خوب هستیم و خداوند از ما انتظار کامل و بی عیب بودن ندارد .ما همین طور که هستیم هم خوب و دوست داشتنی هستیم.من دارم میاموزم که خودم را دوست بدارم.آدم هایی را که در زندگی مرا با سخت گیری آزار داده اند و بهم توهین کرده اند برای اشتباهاتی کوچک. ببخشم چون آنها خودشان قربانی وسواس فکری بوده اند.این بیماری باید درمان شود و می شود و ما می توانیم از آن عبور کنیم با یاری خداوند.
گاهی به خودم می گویم اما خدا این بیماری را به من داده مرا در خانواده ای سخت گیر متولد کرده و من عشق بدون قید و شرط دریافت نمیکردم .اما میبینم که سختی های زندگی برای این هستند که ما از آنها قوی تر شویم و آنها را پشت سر بگذاریم.با آرزوی خوب و سالم شدن رای همه بیماران مخصوصا این دوستان.

يکشنبه 22/12/1389 - 14:26 - 0 تشکر 298077

sabaminasian گفته است :
[quote=sabaminasian;652454;293136]جناب spyp61 سلام عرض میکنم

آدم وسواسی نه نجس است نه بد نه خبیث.آدم وسواسی بیمار است مثل هر بیماری دیگر.علت ایجاد آن شرایط زندگی آدم هاست.خانواده های سختگیر و کمال گرا که آن ها خود وسواسی هایی اند که متاسفانه درمان نشده اند و این بیماری را با رفتارشان به فرزندشان منتقل کرده اند.ریشه وسواس از نظر من ،احساس
عدم امنیت است.افراد وسواسی خودشان را بد و گناهکار میدانند.در حالی که همه ما خوب هستیم و خداوند از ما انتظار کامل و بی عیب بودن ندارد .ما همین طور که هستیم هم خوب و دوست داشتنی هستیم.من دارم میاموزم که خودم را دوست بدارم.آدم هایی را که در زندگی مرا با سخت گیری آزار داده اند و بهم توهین کرده اند برای اشتباهاتی کوچک. ببخشم چون آنها خودشان قربانی وسواس فکری بوده اند.این بیماری باید درمان شود و می شود و ما می توانیم از آن عبور کنیم با یاری خداوند.
گاهی به خودم می گویم اما خدا این بیماری را به من داده مرا در خانواده ای سخت گیر متولد کرده و من عشق بدون قید و شرط دریافت نمیکردم .اما میبینم که سختی های زندگی برای این هستند که ما از آنها قوی تر شویم و آنها را پشت سر بگذاریم.با آرزوی خوب و سالم شدن رای همه بیماران مخصوصا این دوستان.

یک راه درمان وسواس این است که انسان با دوستان خوب و همسالان خود رابطه دوستی برقرار کند...

جمعه 15/7/1390 - 11:57 - 0 تشکر 372884

کتاب های خوب و مفید و پند آموز بخوانید تا نادانی و ضبلالت و فراموشی تان نیست شود..، و بتوانید درست تصمیم گیری کنید و اراده شما قوی گردد و.....وهم تفریح کرده اید...
یاعلی..

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.